Vertaa PF-selostetta

RYBREVANT infuusiokonsentraatti, liuosta varten 350 mg

Huomioitavaa

▼Tähän lääkevalmisteeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti turvallisuutta koskevaa uutta tietoa. Terveydenhuollon ammattilaisia pyydetään ilmoittamaan epäillyistä lääkkeen haittavaikutuksista. Ks. kohdasta Haittavaikutukset, miten haittavaikutuksista ilmoitetaan.

Vaikuttavat aineet ja niiden määrät

Yksi millilitra infuusiokonsentraattia sisältää 50 mg amivantamabia.

Yksi 7 ml:n injektiopullo sisältää 350 mg amivantamabia.

Amivantamabi on täysin humaani immunoglobuliini G1 (IgG1) -pohjainen bispesifinen vasta-aine, joka kohdentuu epidermaalisen kasvutekijän (EGF) ja mesenkymaalis-epidermaalisen siirtymän (MET) reseptoreihin. Se on tuotettu nisäkässolulinjalla (kiinanhamsterin munasarja [CHO]) rekombinantti-DNA-tekniikalla.

Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta Apuaineet.

Lääkemuoto

Infuusiokonsentraatti, liuosta varten.

Kliiniset tiedot

Käyttöaiheet

Rybrevant on tarkoitettu:

  • yhdistelmänä karboplatiinin ja pemetreksedin kanssa edenneen ei-pienisoluisen keuhkosyövän (NSCLC) hoitoon aikuispotilailla, joilla on epidermaalisen kasvutekijäreseptorin (EGFR) eksonin 19 deleetioita tai eksonin 21 L858R substituutiomutaatioita, aiemman EGFR:n tyrosiinikinaasin estäjää sisältäneen hoidon epäonnistumisen jälkeen.
  • yhdistelmänä karboplatiinin ja pemetreksedin kanssa edenneen ei-pienisoluisen keuhkosyövän (NSCLC) ensilinjan hoitoon aikuispotilailla, joilla on aktivoivia epidermaalisen kasvutekijäreseptorin (EGFR) eksonin 20 insertiomutaatioita.
  • monoterapiana edenneen ei-pienisoluisen keuhkosyövän hoitoon aikuispotilailla, joilla on aktivoivia EGFR:n eksonin 20 insertiomutaatioita, platinapohjaisen hoidon epäonnistumisen jälkeen.

Ehto

Hoidon aloittavan ja hoitoa seuraavan lääkärin tulee olla perehtynyt syöpälääkkeiden käyttöön.

Annostus ja antotapa

Syöpälääkevalmisteiden käyttöön perehtyneen lääkärin on aloitettava Rybrevant-hoito ja valvottava sitä.

Rybrevant-valmiste on annettava terveydenhuollon ammattilaisen toimesta. Terveydenhuollon ammattilaisella pitää olla saatavilla asianmukainen lääketieteellinen tuki mahdollisten infuusioon liittyvien reaktioiden hoitoon.

Ennen Rybrevant-hoidon aloittamista EGFR:n mutaatiostatus täytyy määrittää validoidulla testimenetelmällä kasvainkudos- tai plasmanäytteistä. Jos plasmanäytteessä ei havaita mutaatiota, on mutaatiot testattava kasvainkudoksesta, jos sitä on saatavilla määrältään ja laadultaan riittävästi, sillä plasmatesteihin liittyy virheellisten negatiivisten tulosten mahdollisuus. Testaus voidaan tehdä milloin tahansa alkuvaiheen diagnoosin ja hoidon aloittamisen välillä; kun EGFR:n mutaatiostatus on varmistettu, testausta ei tarvitse tehdä uudelleen (ks. kohta Farmakodynamiikka).

Annostus

Esilääkitys on annettava Rybrevant-valmisteen käytön yhteydessä ilmenevien infuusioon liittyvien reaktioiden riskin vähentämiseksi (ks. jäljempänä kohdat "Annoksen muuttaminen" ja "Suositellut muut samanaikaisesti käytettävät lääkevalmisteet").

3 viikon välein

Suositellut Rybrevant-annostukset yhdistelmänä karboplatiinin ja pemetreksedin kanssa käytettäessä on esitetty taulukossa 1 (ks. jäljempänä kohta ”Infuusionopeudet” ja taulukko 5).

Taulukko 1 Suositeltu Rybrevant-annostelu 3 viikon välein
Paino lähtötilanteessaaRybrevant-annosHoitoaikatauluInjektiopullojen lukumäärä
Alle 80 kg1 400 mg

Viikoittain (yhteensä 4 annosta) viikoilla 1–4

  • viikko 1: infuusio jaetaan päivälle 1 ja päivälle 2
  • viikot 2–4: infuusio päivänä 1
4
1 750 mg3 viikon välein viikosta 7 alkaen5
Vähintään 80 kg1 750 mg

Viikoittain (yhteensä 4 annosta) viikoilla 1–4

  • viikko 1: infuusio jaetaan päivälle 1 ja päivälle 2
  • viikot 2–4: infuusio päivänä 1
5
2 100 mg3 viikon välein viikosta 7 alkaen6
a Lähtötilanteen jälkeiset painon muutokset eivät edellytä annosmuutoksia.

Yhdistelmänä karboplatiinin ja pemetreksedin kanssa käytettäessä Rybrevant-valmiste pitää antaa karboplatiinin ja pemetreksedin jälkeen seuraavassa järjestyksessä: pemetreksedi, karboplatiini ja sen jälkeen Rybrevant. Ks. kohta Farmakodynamiikka sekä karboplatiinin ja pemetreksedin annostusohjeet ko. lääkevalmisteiden valmistetiedoista.

2 viikon välein

Suositellut Rybrevant-monoterapian annostukset on esitetty taulukossa 2 (ks. jäljempänä kohta "Infuusionopeudet” ja taulukko 6).

Taulukko 2 Suositeltu Rybrevant-annostelu 2 viikon välein
Paino lähtötilanteessaaRybrevant-annosHoitoaikatauluInjektiopullojen lukumäärä
Alle 80 kg1 050 mg

Viikoittain (yhteensä 4 annosta) viikoilla 1–4

  • viikko 1: infuusio jaetaan päivälle 1 ja päivälle 2
  • viikot 2–4: infuusio päivänä 1
3
2 viikon välein viikosta 5 alkaen
Vähintään 80 kg1 400 mg

Viikoittain (yhteensä 4 annosta) viikoilla 1–4

  • viikko 1: infuusio jaetaan päivälle 1 ja päivälle 2
  • viikot 2–4: infuusio päivänä 1
4
2 viikon välein viikosta 5 alkaen
a Lähtötilanteen jälkeiset painon muutokset eivät edellytä annosmuutoksia.

Hoidon kesto

On suositeltavaa, että potilaita hoidetaan Rybrevant-valmisteella, kunnes sairaus etenee tai ilmaantuu toksisuutta, mikä ei ole hyväksyttävissä.

Annoksen väliin jääminen

Jos suunniteltu annos jää väliin, annos on annettava mahdollisimman pian. Annostusaikataulua on tällöin muutettava vastaavasti, säilyttäen hoitoväli.

Annoksen muuttaminen

Annostus on keskeytettävä vaikeusasteen 3 tai 4 tasoisten haittavaikutusten ilmetessä, kunnes haittavaikutus lievittyy ≤ asteeseen 1 tai lähtötasoon. Jos keskeytys on kestoltaan enintään 7 vuorokautta, hoito aloitetaan uudelleen nykyisellä annoksella. Jos keskeytys kestää pidempään kuin 7 vuorokautta, on suositeltavaa aloittaa hoito uudelleen pienemmällä annoksella taulukon 3 mukaisesti. Katso myös annosmuutokset tiettyjen haittavaikutusten osalta alla olevasta taulukosta 3.

Taulukko 3 Suositellut annosmuutokset haittavaikutusten seurauksena
Annos, jota käytettäessä haittavaikutus ilmeniAnnos 1. keskeytyksen jälkeen haitta-vaikutuksen vuoksiAnnos 2. keskeytyksen jälkeen haitta-vaikutuksen vuoksiAnnos 3. keskeytyksen jälkeen haitta-vaikutuksen vuoksi
1 050 mg700 mg350 mgRybrevant-hoito lopetetaan
1 400 mg1 050 mg700 mg
1 750 mg1 400 mg1 050 mg
2 100 mg1 750 mg1 400 mg

Infuusioon liittyvät reaktiot

Infuusio pitää keskeyttää ensimmäisen infuusioon liittyvän reaktion merkin ilmetessä. Muita tukihoitona käytettäviä lääkevalmisteita (esim. ylimääräiset glukokortikoidit, antihistamiini, antipyreetit ja antiemeetit) on annettava kliinisen tarpeen mukaisesti (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).

  • Vaikeusaste 1–3 (lievä–vaikea): Oireiden lievityttyä infuusiota jatketaan 50 %:n nopeudella aiempaan nopeuteen nähden. Jos muita oireita ei ilmene, nopeutta voidaan lisätä suositellun infuusionopeuden mukaisesti (ks. taulukot 5 ja 6). Muut samanaikaisesti annettavat lääkevalmisteet on annettava seuraavan annoksen (mukaan lukien deksametasoni (20 mg) tai vastaava) kohdalla (ks. taulukko 4).
  • Toistuva vaikeusasteen 3 tasoinen tai vaikeusasteen 4 tasoinen (hengenvaarallinen): Rybrevant-hoito lopetetaan pysyvästi.

Ihon ja kynsien reaktiot

Jos potilaalle kehittyy vaikeusasteen 1-2 tasoinen ihon tai kynsien reaktio, tukihoito on aloitettava. Jos reaktio ei lievity 2 viikossa, annoksen pienentämistä pitkittyneen vaikeusasteen 2 ihottuman vuoksi on harkittava (ks. taulukko 3). Jos potilaalle kehittyy vaikeusasteen 3 tasoinen ihon tai kynsien reaktio, tukihoito on aloitettava ja Rybrevant-hoidon keskeyttämistä on harkittava haittavaikutuksen lievittymiseen saakka. Kun ihon tai kynsien reaktio on lievittynyt ≤ vaikeusasteen 2 tasoiseksi, Rybrevant-hoitoa on jatkettava pienemmällä annoksella. Jos potilaalle kehittyy vaikeusasteen 4 tasoisia ihoreaktioita, Rybrevant-hoito on lopetettava pysyvästi (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).

Interstitiaalinen keuhkosairaus

Interstitiaalista keuhkosairautta tai interstitiaalisen keuhkosairauden kaltaisia haittavaikutuksia (pneumoniittia) epäiltäessä Rybrevant-hoito pitää keskeyttää. Jos potilaalla varmistuu interstitiaalinen keuhkosairaus (ILD) tai interstitiaalisen keuhkosairauden kaltainen haittavaikutus (esim. pneumoniitti), Rybrevant-hoito on lopetettava pysyvästi (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).

Suositellut muut samanaikaisesti käytettävät lääkevalmisteet

Ennen infuusiota (viikko 1, päivät 1 ja 2) on annettava antihistamiineja, antipyreettejä ja glukokortikoideja infuusioon liittyvien reaktioiden riskin vähentämiseksi (ks. taulukko 4). Myöhempiä annoksia varten on tarpeen antaa antihistamiineja ja antipyreettejä. Myös glukokortikoidien käyttö pitää aloittaa uudelleen hoidon oltua pitkään keskeytettynä. Antiemeettejä on annettava tarpeen mukaan.

Taulukko 4 Esilääkitysten annostusaikataulu
EsilääkitysAnnosAntoreitti

Suositeltu

annostusikkuna ennen Rybrevant-valmisteen antoa

Antihistamiini*Difenhydramiini (25–50 mg) tai vastaavaLaskimoon15–30 minuuttia
Suun kautta30–60 minuuttia
Antipyreetti*Parasetamoli/asetaminofeeni (650–1 000 mg)Laskimoon15–30 minuuttia
Suun kautta30–60 minuuttia
GlukokortikoidiDeksametasoni (20 mg) tai vastaavaLaskimoon60–120 minuuttia
Glukokortikoidi+Deksametasoni (10 mg) tai vastaavaLaskimoon45–60 minuuttia
* Tarvitaan kaikilla annoksilla.
‡ Tarvitaan alkuannoksen yhteydessä (viikko 1, päivä 1) tai infuusioon liittyvän reaktion ilmetessä seuraavan annoksen yhteydessä.
+ Tarvitaan toisen annoksen yhteydessä (viikko 1, päivä 2); valinnainen myöhempien annosten yhteydessä.

Erityiset potilasryhmät

Pediatriset potilaat

Ei ole asianmukaista käyttää amivantamabia pediatrisille potilaille ei-pienisoluisen keuhkosyövän hoitoon.

Iäkkäät potilaat

Annoksen muuttaminen ei ole tarpeen (ks. kohta Haittavaikutukset, kohta Farmakodynamiikka ja kohta Farmakokinetiikka).

Munuaisten vajaatoiminta

Amivantamabin käytöstä munuaisten vajaatoimintaa sairastaville potilaille ei ole tehty muodollisia tutkimuksia. Populaatiofarmakokineettisten analyysien perusteella annoksen muuttaminen ei ole tarpeen potilaille, joilla on lievä tai kohtalainen munuaisten vajaatoiminta. Varovaisuutta on noudatettava potilaiden kohdalla, joilla on vaikea munuaisten vajaatoiminta, koska amivantamabia ei ole tutkittu tässä potilasjoukossa (ks. kohta Farmakokinetiikka). Jos hoito aloitetaan, potilaita on seurattava haittavaikutusten varalta muuttaen annosta edellä esitettyjen suositusten mukaisesti.

Maksan vajaatoiminta

Amivantamabilla ei ole tehty muodollisia tutkimuksia maksan vajaatoimintaa sairastavilla potilailla. Populaatiofarmakokineettisten analyysien perusteella annoksen muuttaminen ei ole tarpeen potilaille, joilla on lievä maksan vajaatoiminta. Varovaisuutta on noudatettava, jos potilaalla on kohtalainen tai vaikea maksan vajaatoiminta, koska amivantamabia ei ole tutkittu tässä potilasjoukossa (ks. kohta Farmakokinetiikka). Jos hoito aloitetaan, potilasta on seurattava haittavaikutusten varalta muuttaen annosta edellä esitettyjen suositusten mukaisesti.

Antotapa

Rybrevant annetaan laskimoon. Se annetaan laskimoinfuusiona sen jälkeen, kun sitä on laimennettu steriilillä 5 % glukoosiliuoksella tai 9 mg/ml (0,9 %) natriumkloridiliuoksella injektiota varten. Rybrevant on annettava in-line-suodatuksen kanssa.

Ks. kohdasta Käyttö- ja käsittelyohjeet ohjeet lääkevalmisteen laimentamisesta ennen lääkkeen antoa.

Infuusionopeudet

Laimentamisen jälkeen infuusio on annettava laskimoon alla olevassa taulukossa 5 tai 6 esitetyillä infuusionopeuksilla. Ensimmäisen annoksen kohdalla ilmenevien infuusioon liittyvien reaktioiden yleisyyden takia amivantamabi on infusoitava perifeerisen laskimon kautta viikolla 1 ja viikolla 2. Infuusio voidaan antaa keskuslaskimokatetrin kautta, kun infuusioon liittyvien reaktioiden riski on pienempi (ks. kohta Käyttö- ja käsittelyohjeet). On suositeltavaa, että ensimmäinen annos valmistetaan mahdollisimman lähellä infuusion antoa sen loppuun suorittamisen todennäköisyyden maksimoimiseksi siinä tapauksessa, että ilmenisi infuusioon liittyä reaktio.

Taulukko 5 Infuusionopeudet 3 viikon välein annettavassa Rybrevant-hoidossa
Paino alle 80 kg
Viikko

Annos

(per 250 ml:n pussi)

Alkuvaiheen infuusionopeusMyöhempi infuusionopeus
Viikko 1 (infuusioannos jaetaan kahdelle päivälle) 
Viikko 1 päivä 1350 mg50 ml/h75 ml/h
Viikko 1 päivä 21 050 mg33 ml/h50 ml/h
Viikko 21 400 mg65 ml/h
Viikko 31 400 mg85 ml/h
Viikko 41 400 mg125 ml/h
Myöhemmät viikot*1 750 mg125 ml/h
Paino vähintään 80 kg
Viikko

Annos

(per 250 ml:n pussi)

Alkuvaiheen infuusionopeusMyöhempi infuusionopeus
Viikko 1 (infuusioannos jaetaan kahdelle päivälle) 
Viikko 1 päivä 1350 mg50 ml/h75 ml/h
Viikko 1 päivä 21 400 mg25 ml/h50 ml/h
Viikko 21 750 mg65 ml/h
Viikko 31 750 mg85 ml/h
Viikko 41 750 mg125 ml/h
Myöhemmät viikot*2 100 mg125 ml/h
* Viikosta 7 alkaen potilaille annetaan annos 3 viikon välein.
† Alkuvaiheen infuusionopeutta lisätään myöhemmän infuusionopeuden tasoiseksi 2 tunnin jälkeen, mikäli infuusioon liittyviä reaktioita ei ilmene.
Taulukko 6 Infuusionopeudet 2 viikon välein annettavassa Rybrevant-hoidossa
Paino alle 80 kg
Viikko

Annos

(per 250 ml:n pussi)

Alkuvaiheen infuusionopeusMyöhempi infuusionopeus
Viikko 1 (infuusioannos jaetaan kahdelle päivälle) 
Viikko 1 päivä 1350 mg50 ml/h75 ml/h
Viikko 1 päivä 2700 mg50 ml/h75 ml/h
Viikko 21 050 mg85 ml/h
Myöhemmät viikot*1 050 mg125 ml/h
Paino vähintään 80 kg
Viikko

Annos

(per 250 ml:n pussi)

Alkuvaiheen infuusionopeusMyöhempi infuusionopeus
Viikko 1 (infuusioannos jaetaan kahdelle päivälle) 
Viikko 1 päivä 1350 mg50 ml/h75 ml/h
Viikko 1 päivä 21 050 mg35 ml/h50 ml/h
Viikko 21 400 mg65 ml/h
Viikko 31 400 mg85 ml/h
Myöhemmät viikot*1 400 mg125 ml/h
* Viikon 5 jälkeen potilaille annetaan annos 2 viikon välein.
‡ Alkuvaiheen infuusionopeutta lisätään myöhemmän infuusionopeuden tasoiseksi 2 tunnin jälkeen, mikäli infuusioon liittyviä reaktioita ei ilmene.

Vasta-aiheet

Yliherkkyys vaikuttavalle aineelle tai kohdassa Apuaineet mainituille apuaineille.

Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet

Jäljitettävyys

Biologisten lääkevalmisteiden jäljitettävyyden parantamiseksi on annetun valmisteen nimi ja eränumero dokumentoitava selkeästi.

Infuusioon liittyvät reaktiot

Infuusioon liittyviä reaktioita on ilmennyt usein amivantamabihoitoa saaneilla potilailla (ks. kohta Haittavaikutukset).

Ennen ensimmäistä infuusiota (viikko 1) on annettava antihistamiineja, antipyreettejä ja glukokortikoideja infuusioon liittyvien reaktioiden riskin vähentämiseksi. Myöhempiä annoksia varten on annettava antihistamiineja ja antipyreettejä. Viikolla 1 ensimmäinen infuusio on jaettava kahdelle antokerralle, jotka annetaan päivinä 1 ja 2.

Potilasta on hoidettava ympäristössä, jossa on asianmukainen lääketieteellinen tuki infuusioon liittyvien reaktioiden hoitamiseksi. Infuusiot on keskeytettävä ensimmäisen minkä tahansa asteisen infuusioon liittyvän reaktion merkin ilmetessä. Infuusion jälkeen annettavia lääkevalmisteita on annettava kliinisen tarpeen mukaisesti. Oireiden lievityttyä infuusiota tulee jatkaa 50 %:n nopeudella aiempaan nopeuteen nähden. Toistuvien vaikeusasteen 3 tasoisten tai vaikeusasteen 4 tasoisten infuusioon liittyvien reaktioiden ilmetessä Rybrevant-hoito on lopetettava pysyvästi (ks. kohta Annostus ja antotapa).

Interstitiaalinen keuhkosairaus

Interstitiaalista keuhkosairautta tai interstitiaalisen keuhkosairauden kaltaisia haittavaikutuksia (esim. pneumoniitti) on raportoitu amivantamabihoitoa saaneilla potilailla (ks. kohta Haittavaikutukset). Potilasta on seurattava interstitiaaliseen keuhkosairauteen / pneumoniittiin viittaavien oireiden varalta (esim. hengenahdistus, yskä, kuume). Jos oireita kehittyy, Rybrevant-hoito on keskeytettävä näiden oireiden tutkimisen ajaksi. Epäilty interstitiaalinen keuhkosairaus tai interstitiaalisen keuhkosairauden kaltainen haittavaikutus on arvioitava ja asianmukainen hoito aloitettava tarpeen mukaan. Rybrevant-hoito on lopetettava pysyvästi potilailla, joilla on vahvistettu interstitiaalinen keuhkosairaus tai interstitiaalisen keuhkosairauden kaltainen haittavaikutus (ks. kohta Annostus ja antotapa).

Ihon ja kynsien reaktiot

Ihottumaa (mukaan lukien aknea muistuttava ihottuma), kutinaa ja ihon kuivumista on ilmennyt amivantamabihoitoa saaneilla potilailla (ks. kohta Haittavaikutukset). Potilasta on ohjeistettava välttämään altistumista auringolle Rybrevant-hoidon aikana ja 2 kuukauden ajan hoidon jälkeen. Suojavaatetus ja laajakirjoisen UVA/UVB-aurinkovoiteen käyttö on suositeltavaa. Alkoholittoman pehmentävän voiteen käyttöä suositellaan kuivien alueiden hoitoon. Ihottuman varalta pitää harkita ennalta ehkäiseviä toimia. Jos ihoreaktioita kehittyy, hoitona on annettava paikallisesti käytettäviä kortikosteroideja ja paikallisesti käytettäviä ja/tai suun kautta otettavia antibiootteja. Vaikeusasteen 3 tasoisten tai heikosti siedettyjen vaikeusasteen 2 tasoisten tapahtumien osalta hoitona on annettava myös systeemisiä antibiootteja ja suun kautta otettavia steroideja. Jos potilaalla ilmenee vaikea-asteinen ihottuma, jossa on epätyypillinen ilmiasu tai jakautuminen tai joka ei kohennu 2 viikon sisällä, hänet on lähetettävä viipymättä ihotautilääkärin arvioon. Rybrevant-valmisteen annosta on pienennettävä, hoito on keskeytettävä tai lopetettava pysyvästi vaikeusasteen perusteella (ks. kohta Annostus ja antotapa).

Toksista epidermaalista nekrolyysia on raportoitu. Tällä lääkevalmisteella toteutettava hoito on lopetettava, jos toksisen epidermaalisen nekrolyysin esiintyminen vahvistetaan.

Silmien häiriöt

Silmien häiriöitä, mukaan lukien keratiitti, on ilmennyt amivantamabihoitoa saaneilla potilailla (ks. kohta Haittavaikutukset). Potilas, jolla ilmenee pahenevia silmäoireita, on lähetettävä viipymättä silmälääkärin arvioon. Hänen on keskeytettävä piilolinssien käyttö siihen saakka, kunnes oireet on arvioitu. Katso kohdasta Annostus ja antotapa annosmuutokset asteen 3 tai 4 tasoisten silmien häiriöiden kohdalla.

Natriumpitoisuus

Tämä lääkevalmiste sisältää alle 1 mmol natriumia (23 mg) per annos eli sen voidaan sanoa olevan ”natriumiton”. Tämä lääkevalmiste voidaan laimentaa 9 mg:n/ml (0,9 %) natriumkloridiliuoksella infuusiota varten. Tämä täytyy huomioida potilailla, joilla on ruokavalion natriumrajoitus (ks. kohta Käyttö- ja käsittelyohjeet).

Yhteisvaikutukset

Lääkkeiden yhteisvaikutustutkimuksia ei ole tehty. IgG1:n monoklonaalisena vasta-aineena muuttumattoman amivantamabin erittyminen munuaisten kautta ja maksaentsyymivälitteinen metabolia eivät todennäköisesti ole merkittäviä eliminaatioreittejä. Näin ollen lääkettä metaboloivien entsyymien variaatioiden ei odoteta vaikuttavan amivantamabin eliminaatioon. Amivantamabilla on korkea affiniteetti EGFR:n ja MET:n spesifisiin epitooppeihin, eikä sen siten odoteta muuttavan lääkkeitä metaboloivien entsyymien toimintaa.

Rokotukset

Rokotusten tehosta ja turvallisuudesta amivantamabia saavilla potilailla ei ole kliinistä tietoa. Vältä eläviä tai eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältävien rokotteiden käyttöä potilaan saadessa amivantamabia.

Raskaus ja imetys

Naiset, jotka voivat tulla raskaaksi /ehkäisy

Naisten, jotka voivat tulla raskaaksi, on käytettävä tehokasta ehkäisyä amivantamabihoidon aikana ja 3 kuukautta hoidon päättymisen jälkeen.

Raskaus

Ei ole olemassa tietoja ihmisistä, jotta voitaisiin arvioida amivantamabin raskauden aikaiseen käyttöön liittyviä riskejä. Eläimillä ei ole tehty lisääntymistä koskevia tutkimuksia tietojen keräämiseksi lääkkeeseen liittyvistä riskeistä. EGFR:n ja MET:n estäjämolekyylien anto tiineenä oleville eläimille sai aikaan heikentynyttä alkion/sikiön kehitystä, alkioiden kuolleisuutta ja raskauden keskeytymisten lisääntymistä. Näin ollen vaikutusmekanisminsa ja eläinmallien löydösten perusteella amivantamabi voi olla vahingollista sikiölle, kun sitä annetaan raskaana olevalle naiselle. Amivantamabia ei pidä antaa raskauden aikana, ellei naisen hoidosta saaman hyödyn katsota olevan merkittävämpi kuin mahdolliset sikiöön kohdistuvat riskit. Jos potilas tulee raskaaksi käyttäessään tätä lääkevalmistetta, potilaalle on ilmoitettava mahdollisista sikiölle koituvista riskeistä (ks. kohta Prekliiniset tiedot turvallisuudesta).

Imetys

Ei tiedetä, erittyykö amivantamabi ihmisen rintamaitoon. Ihmisen IgG-vasta-aineiden tiedetään erittyvän rintamaitoon muutaman ensimmäisen päivän ajan synnytyksestä, ja pitoisuudet laskevat pieniksi nopeasti. Rintaruokittuun lapseen kohdistuvia riskejä ei voida poissulkea tällä lyhyellä jaksolla heti synnytyksen jälkeen, vaikka IgG-vasta-aineet todennäköisesti hajoavat imeytymättä rintaruokitun lapsen ruoansulatuskanavassa. On päätettävä, lopetetaanko rintaruokinta vai lopetetaanko amivantamabihoito ottaen huomioon rintaruokinnasta aiheutuvat hyödyt lapselle ja hoidosta koituvat hyödyt äidille.

Hedelmällisyys

Amivantamabin vaikutuksesta ihmisen hedelmällisyyteen ei ole tietoja. Vaikutuksia miesten ja naisten hedelmällisyyteen ei ole arvioitu eläinkokeissa.

Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn

Rybrevant-valmisteella saattaa olla kohtalainen vaikutus ajokykyyn ja koneidenkäyttökykyyn. Ks. kohta Haittavaikutukset (esim. huimaus, väsymys/uupumus, näön heikentyminen). Jos potilaalle tulee hoitoon liittyviä oireita, mukaan lukien näkökykyyn liittyvät haittavaikutukset, jotka vaikuttavat hänen keskittymis- ja reaktiokykyynsä, on suositeltavaa, ettei potilas aja autoa tai käytä koneita ennen kuin tämä vaikutus loppuu.

Haittavaikutukset

Turvallisuusprofiilin yhteenveto

Amivantamabimonoterapiaa koskevassa tietoaineistossa (N = 380) yleisimmät haittavaikutukset, mukaan lukien kaikki vaikeusasteet, olivat ihottuma (76 %), infuusioon liittyvät reaktiot (67 %), kynsitoksisuus (47 %), hypoalbuminemia (31 %), edeema (26 %), väsymys/uupumus (26 %), stomatiitti (24 %), pahoinvointi (23 %) ja ummetus (23 %). Vakavia haittavaikutuksia olivat interstitiaalinen keuhkosairaus (1,3 %), infuusioon liittyvä reaktio (1,1 %) ja ihottuma (1,1 %). Kolme prosenttia potilaista lopetti Rybrevant-hoidon haittavaikutusten takia. Yleisimpiä hoidon keskeyttämiseen johtaneita haittavaikutuksia olivat infuusioon liittyvä reaktio (1,1 %), interstitiaalinen keuhkosairaus (0,5 %) ja kynsitoksisuus (0,5 %).

Haittavaikutustaulukko

Taulukossa 7 esitetään yhteenveto haittavaikutuksista, joita on ilmennyt amivantamabia monoterapiana saaneilla potilailla.

Tiedot edustavat amivantamabialtistusta 380 potilaalla, joilla oli paikallisesti edennyt tai etäpesäkkeinen ei-pienisoluinen keuhkosyöpä, platinapohjaisen solunsalpaajahoidon epäonnistumisen jälkeen. Potilaat saivat 1 050 mg (alle 80 kg:n painoiset potilaat) tai 1 400 mg (vähintään 80 kg:n painoiset potilaat) amivantamabia. Amivantamabialtistuksen mediaani oli 4,1 kuukautta (vaihteluväli: 0,0–39,7 kuukautta).

Kliinisten tutkimusten aikana havaitut haittavaikutukset on lueteltu alla esiintymistiheysluokan mukaisesti. Esiintymistiheydet on luokiteltu seuraavasti: hyvin yleinen (≥ 1/10); yleinen (≥ 1/100, < 1/10); melko harvinainen (≥ 1/1 000, < 1/100); harvinainen (≥ 1/10 000, < 1/1 000); hyvin harvinainen (< 1/10 000); ja tuntematon (koska saatavissa oleva tieto ei riitä esiintyvyyden arviointiin).

Haittavaikutukset on esitetty kussakin esiintymistiheysluokassa haittavaikutuksen vakavuuden mukaan alenevassa järjestyksessä.

Taulukko 7 Amivantamabia monoterapiana saaneilla potilailla ilmenneet haittavaikutukset
Elinjärjestelmä
Haittavaikutus
EsiintymistiheysluokkaKaikki vaikeusasteet (%)Vaikeusasteet 3–4 (%)
Aineenvaihdunta ja ravitsemus
Hypoalbuminemia* (ks. kohta Farmakodynamiikka)Hyvin yleinen312
Ruokahalun heikkeneminen160,5
Hypokalsemia100,3
HypokalemiaYleinen92
Hypomagnesemia80
Hermosto
Huimaus*Hyvin yleinen130,3
Silmät
Näön heikentyminen*Yleinen30
Silmäripsien kasvu*10
Muut silmien häiriöt*60
KeratiittiMelko harvinainen0,50
Uveiitti0,30
Hengityselimet, rintakehä ja välikarsina
Interstitiaalinen keuhkosairaus*Yleinen30,5
Ruoansulatuselimistö
RipuliHyvin yleinen112
Stomatiitti*240,5
Pahoinvointi230,5
Ummetus230
Oksentelu120,5
Vatsakipu*Yleinen90,8
Peräpukamat3,70
Maksa ja sappi
Alaniiniaminotransferaasiarvon nousuHyvin yleinen152
Aspartaattiaminotransferaasiarvon nousu131
Veren alkalisen fosfataasin nousu120,5
Iho ja ihonalainen kudos
Ihottuma*Hyvin yleinen763
Kynsitoksisuus*472
Ihon kuivuminen*190
Kutina180
Toksinen epidermaalinen nekrolyysiMelko harvinainen0,30,3
Luusto, lihakset ja sidekudos
LihaskipuHyvin yleinen110,3
Yleisoireet ja antopaikassa todettavat haitat
Edeema*Hyvin yleinen260,8
Väsymys/uupumus*260,8
Kuume110
Vammat, myrkytykset ja hoitokomplikaatiot
Infuusioon liittyvä reaktioHyvin yleinen672
* Yhdistetyt termit
Vain vaikeusasteen 3 tapahtumia

Turvallisuusprofiilin yhteenveto

Amivantamabin, karboplatiinin ja pemetreksedin yhdistelmähoitoa koskevassa tietoaineistossa (N = 301) yleisimmin esiintyneet minkä tahansa vaikeusasteen haittavaikutukset olivat ihottuma (83 %), neutropenia (57 %), kynsitoksisuus (53 %), infuusioon liittyvät reaktiot (51 %), väsymys/uupumus (43 %), stomatiitti (39 %), pahoinvointi (43 %), trombosytopenia (40 %), ummetus (40 %), edeema (40 %), ruokahalun heikkeneminen (33 %), hypoalbuminemia (32 %), alaniiniaminotransferaasiarvon nousu (26 %), aspartaattiaminotransferaasiarvon nousu (23 %), oksentelu (22 %) ja hypokalemia (20 %). Vakavia haittavaikutuksia olivat ihottuma (2,7 %), laskimotromboembolia (2,3 %), trombosytopenia (2,3 %) ja interstitiaalinen keuhkosairaus (2,0 %). Kahdeksan prosenttia potilaista keskeytti Rybrevant-hoidon haittavaikutusten vuoksi. Yleisimmin esiintyneitä hoidon keskeyttämiseen johtaneita haittavaikutuksia olivat infuusioon liittyvät reaktiot (2,7 %), ihottuma (2,3 %), interstitiaalinen keuhkosairaus (2,3 %) ja kynsitoksisuus (1,0 %).

Taulukossa 8 esitetään yhteenveto haittavaikutuksista, joita ilmeni amivantamabin ja solunsalpaajahoidon yhdistelmää saaneilla potilailla.

Tiedot edustavat altistusta amivantamabin, karboplatiinin ja pemetreksedin yhdistelmälle 301 potilaalla, joilla oli paikallisesti edennyt tai metastaattinen ei-pienisoluinen keuhkosyöpä. Potilaat saivat amivantamabia 1 400 mg (< 80 kg painavat potilaat) tai 1 750 mg (≥ 80 kg painavat potilaat) viikoittain 4 viikon ajan. Viikosta 7 alkaen potilaat saivat amivantamabia 1 750 mg (< 80 kg painavat potilaat) tai 2 100 mg (≥ 80 kg painavat potilaat) 3 viikon välein. Mediaani altistusaika amivantamabin, karboplatiinin ja pemetreksedin yhdistelmälle oli 7,7 kuukautta (vaihteluväli 0,0−28,1 kuukautta).

Kliinisten tutkimusten aikana havaitut haittavaikutukset on lueteltu alla esiintymistiheysluokan mukaisesti. Esiintymistiheydet on luokiteltu seuraavasti: hyvin yleinen (≥ 1/10); yleinen (≥ 1/100, < 1/10); melko harvinainen (≥ 1/1 000, < 1/100); harvinainen (≥ 1/10 000, < 1/1 000); hyvin harvinainen (< 1/10 000); ja tuntematon (koska saatavissa oleva tieto ei riitä esiintyvyyden arviointiin).

Haittavaikutukset on esitetty kussakin esiintymistiheysluokassa haittavaikutuksen vakavuuden mukaan alenevassa järjestyksessä.

Taulukko 8: Amivantamabin, karboplatiinin ja pemetreksedin yhdistelmää saaneilla potilailla ilmenneet haittavaikutukset

Elinjärjestelmäluokka

Haittavaikutus

Esiintymistiheys-luokkaMikä tahansa vaikeusaste (%)Vaikeusaste 3-4 (%)
Veri ja imukudos
NeutropeniaHyvin yleinen5739
Trombosytopenia4012
Aineenvaihdunta ja ravitsemus
Ruokahalun heikkeneminenHyvin yleinen331,3
Hypoalbuminemia*323,7
Hypokalemia206,6
Hypomagnesemia131,3
Hypokalsemia121,0
Hermosto
Huimaus*Yleinen100,3
Verisuonisto
Laskimotromboembolia*Hyvin yleinen143,0
Silmät
Muut silmien häiriöt*Yleinen7,30
Näön heikentyminen*3,00
Silmäripsien kasvaminenMelko harvinainen0,30
Keratiitti0,30
Uveiitti0,30
Hengityselimet, rintakehä ja välikarsina
Interstitiaalinen keuhkosairaus*Yleinen2,31,7
Ruoansulatuselimistö
PahoinvointiHyvin yleinen431,0
Ummetus400,3
Stomatiitti*393,0
Oksentelu222,0
Ripuli192,3
Vatsakipu*Yleinen110,3
Peräpukamat9,30,7
Maksa ja sappi
Alaniiniaminotransferaasiarvon nousuHyvin yleinen264,3
Aspartaattiaminotransferaasiarvon nousu230,7
Veren alkalisen fosfataasin nousuYleinen100,3
Iho ja ihonalainen kudos
Ihottuma*Hyvin yleinen8314
Kynsitoksisuus*534,3
Ihon kuivuminen*160
Kutina100
Luusto, lihakset ja sidekudos
LihaskipuYleinen5,00,7
Yleisoireet ja antopaikassa todettavat haitat
Väsymys/uupumus*Hyvin yleinen434,7
Edeema*401,3
Kuume140
Vammat, myrkytykset ja hoitokomplikaatiot
Infuusioon liittyvä reaktioHyvin yleinen503,0
* Yhdistetyt termit

Valikoitujen haittavaikutusten kuvaus

Infuusioon liittyvät reaktiot

Amivantamabimonoterapiaa saaneilla potilailla infuusioon liittyviä reaktioita ilmeni 67 %:lla potilaista. Infuusioon liittyvistä reaktioista 98 % oli vaikeusasteen 1–2 tasoisia. Infuusioon liittyvistä reaktioista 99 % ilmeni ensimmäisen infuusion kohdalla; mediaaniaika niiden alkamiseen oli 60 minuuttia, ja suurin osa ilmeni 2 tunnin kuluessa infuusion alkamisesta. Yleisimmin esiintyviä merkkejä ja oireita olivat vilunväristykset, hengenahdistus, pahoinvointi, punoitus, epämukava tunne rintakehässä ja oksentelu (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).

Amivantamabia yhdistelmänä karboplatiinin ja pemetreksedin kanssa saaneilla potilailla infuusioon liittyviä reaktioita ilmeni 50 %:lla potilaista. Infuusioon liittyvistä reaktioista yli 94 % oli vaikeusasteen 1–2 tasoisia. Valtaosa infuusioon liittyvistä reaktioista ilmeni ensimmäisen infuusion kohdalla; mediaaniaika niiden alkamiseen oli 60 minuuttia (vaihteluväli 0–7 tuntia), ja suurin osa ilmeni 2 tunnin kuluessa infuusion alkamisesta.
Infuusioon liittyviä reaktioita voi toisinaan ilmetä, kun amivantamabihoito aloitetaan uudelleen hoidon oltua pitkään, yli 6 viikkoa, keskeytettynä.

Interstitiaalinen keuhkosairaus

Interstitiaalista keuhkosairautta tai interstitiaalisen keuhkosairauden kaltaisia reaktioita on raportoitu amivantamabin ja muiden EGFR:n estäjien käytön yhteydessä. Interstitiaalista keuhkosairautta tai pneumoniittia raportoitiin 2,6 %:lla amivantamabimonoterapiaa saaneista potilaista ja 2,3 %:lla amivantamabia yhdistelmänä karboplatiinin ja pemetreksedin kanssa saaneista potilaista. Kliinisestä tutkimuksesta poissuljettiin potilaat, joilla oli sairaushistoriassa interstitiaalinen keuhkosairaus, lääkkeen aikaansaama interstitiaalinen keuhkosairaus, säteilyn aiheuttama pneumoniitti, joka on edellyttänyt steroidihoitoa, tai merkkejä kliinisesti aktiivisesta interstitiaalisesta keuhkosairaudesta (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).

Ihon ja kynsien reaktiot

Ihottumaa (mukaan lukien akneiforminen dermatiitti), kutinaa ja ihon kuivumista ilmeni 86 %:lla potilaista, joita hoidettiin amivantamabilla yksinään. Useimmat tapaukset olivat vaikeusasteen 1 tai 2 tasoisia. Vaikeusasteen 3 tasoisia ihottumatapahtumia ilmeni 3 %:lla potilaista. Amivantamabihoidon keskeyttämiseen johtanutta ihottumaa ilmeni 0,3 %:lla potilaista. Ihottuma kehittyi yleensä ensimmäisten 4 hoitoviikon aikana, ja sen alkamiseen kuluvan ajan mediaani oli 14 vuorokautta. Kynsitoksisuutta on ilmennyt amivantamabihoitoa saaneilla potilailla. Tapahtumista useimmat olivat vaikeusasteen 1 tai 2 tasoisia. Vaikeusasteen 3 tasoista kynsitoksisuutta ilmeni 1,8 %:lla potilaista.

Ihottumaa (mukaan lukien akneiforminen dermatiitti) ilmeni 83 %:lla potilaista, joita hoidettiin amivantamabilla yhdessä karboplatiinin ja pemetreksedin kanssa. Useimmat tapaukset olivat vaikeusasteen 1 tai 2 tasoisia. Vaikeusasteen 3 tasoisia ihottumatapahtumia ilmeni 14 %:lla potilaista. Amivantamabihoidon keskeyttämiseen johtanutta ihottumaa ilmeni 2,3 %:lla potilaista. Ihottuma kehittyi yleensä ensimmäisten 4 hoitoviikon aikana, ja sen alkamiseen kuluvan ajan mediaani oli 14 vuorokautta. Kynsitoksisuutta on ilmennyt amivantamabihoitoa yhdessä karboplatiinin ja pemetreksedin kanssa saaneilla potilailla. Tapahtumista useimmat olivat vaikeusasteen 1 tai 2 tasoisia. Vaikeusasteen 3 tasoista kynsitoksisuutta ilmeni 4,3 %:lla potilaista (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).

Silmien häiriöt

Silmien häiriöitä, mukaan lukien keratiitti (0,5 %), ilmeni 9 %:lla potilaista, joita hoidettiin amivantamabilla yksinään. Muita raportoituja haittavaikutuksia olivat silmäripsien kasvaminen, näön heikentyminen ja muut silmien häiriöt. Kaikki tapahtumat olivat vaikeusasteen 1–2 tasoisia.

Silmien häiriöitä, mukaan lukien keratiitti (0,3 %), ilmeni 11 %:lla potilaista, joita hoidettiin amivantamabilla yhdessä karboplatiinin ja pemetreksedin kanssa. Muita raportoituja haittavaikutuksia olivat silmäripsien kasvaminen, näön heikentyminen, uveiitti ja muut silmien häiriöt. Kaikki tapahtumat olivat vaikeusasteen 1–2 tasoisia (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).

Muut erityisryhmät

Iäkkäät

Amivantamabin käytöstä 75-vuotiailla ja sitä vanhemmilla potilailla on vähän kliinisiä tietoja (ks. kohta Farmakodynamiikka). Turvallisuudessa ei yleisesti havaittu eroja ≥ 65-vuotiaiden ja < 65-vuotiaiden potilaiden välillä.

Immunogeenisuus

Kuten kaikkien terapeuttisten proteiinien, myös tämän valmisteen, käytön yhteydessä on olemassa immunogeenisuuden mahdollisuus. Kliinisissä tutkimuksissa, joissa oli mukana potilaita, joilla oli paikallisesti edennyt tai etäpesäkkeinen ei-pienisoluinen keuhkosyöpä, ja joissa heitä hoidettiin amivantamabilla, neljä (0,5 %) 865:stä Rybrevant-hoitoa saaneesta tutkittavasta, joilla amivantamabivasta-aineet olivat arvioitavissa, hoidosta aiheutuva amivantamabivasta-aineita koskeva tulos oli positiivinen. Ei ole olemassa näyttöä siitä, että amivantamabivasta-aineet aiheuttaisivat farmakokineettisen profiilin, tehoprofiilin tai turvallisuusprofiilin muutoksia.

Epäillyistä haittavaikutuksista ilmoittaminen

On tärkeää ilmoittaa myyntiluvan myöntämisen jälkeisistä lääkevalmisteen epäillyistä haittavaikutuksista. Se mahdollistaa lääkevalmisteen hyöty-haittatasapainon jatkuvan arvioinnin. Terveydenhuollon ammattilaisia pyydetään ilmoittamaan kaikista epäillyistä haittavaikutuksista seuraavalle taholle:

www-sivusto: www.fimea.fi
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri
PL 55
00034 FIMEA

Yliannostus

Siedettyä enimmäisannosta ei määritelty kliinisessä tutkimuksessa, jossa potilaat saivat enintään 2 100 mg laskimoon. Amivantamabin yliannostukseen ei ole olemassa tunnettua spesifistä vastalääkettä. Yliannostuksen sattuessa Rybrevant-hoito on lopetettava, potilasta on seurattava haittatapahtumien merkkien tai oireiden varalta ja asianmukaiset tukitoimenpiteet on otettava käyttöön välittömästi siihen saakka, kunnes kliininen toksisuus on lievittynyt tai hävinnyt.

Farmakologiset ominaisuudet

Farmakodynamiikka

Farmakoterapeuttinen ryhmä: monoklonaaliset vasta-aineet ja vasta‑aineen ja lääkeaineen konjugaatit, ATC-koodi: L01FX18.

Vaikutusmekanismi

Amivantamabi on vähän fukoosia sisältävä, täysin humaani IgG1-pohjainen EGFR-MET-bispesifinen vasta-aine. Sillä on immuunisoluihin kohdentuvaa aktiivisuutta, joka kohdentuu kasvaimiin, joissa on aktivoivia EGFR:n mutaatioita, kuten eksonin 19 deleetioita, L858R:n substituutioita ja eksonin 20 insertiomutaatioita. Amivantamabi sitoutuu EGFR:n ja MET:n ekstrasellulaarisiin domeeneihin.

Amivantamabi häiritsee EGFR:n ja MET:n signalointitoimintoja estämällä ligandin sitoutumisen ja tehostamalla EGFR:n ja MET:n hajoamista, estäen näin kasvaimen kasvun ja etenemisen. EGFR:n ja MET:n esiintyminen kasvainsolujen pinnalla mahdollistavat myös hoidon kohdentamisen näihin soluihin immuuniefektorisoluvälitteisesti, jolloin luonnolliset tappajasolut ja makrofagit voivat tuhota kasvainsoluja vasta-aineriippuvaisen solutoksisuuden (ADCC) ja trogosytoosin kautta.

Farmakodynaamiset vaikutukset

Albumiini

Amivantamabi pienensi seerumin albumiinipitoisuutta tyypillisesti ensimmäisten 8 viikon aikana (ks. kohta Haittavaikutukset); kyseessä on MET:n eston farmakodynaaminen vaikutus. Tämän jälkeen albumiinipitoisuus vakautui amivantamabihoidon loppuajaksi.

Kliininen teho ja turvallisuus

Aiemmin hoidettu ei-pienisoluinen keuhkosyöpä, jossa on EGFR:n eksonin 19 deleetioita tai eksonin 21 L858R substituutiomutaatioita (MARIPOSA‑2)

MARIPOSA‑2 on vaiheen 3 satunnaistettu (2:2:1) avoin monikeskustutkimus, jossa on mukana paikallisesti edennyttä tai etäpesäkkeistä ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastavia potilaita, joiden keuhkosyövässä on EGFR:n eksonin 19 deleetioita tai eksonin 21 L858R substituutiomutaatioita (mutaatiotestaus voitiin tehdä paikallisesti edenneen tai etäpesäkkeisen taudin diagnoosiajankohtana tai sen jälkeen; kun EGFR-mutaatiostatus oli aiemmin todettu, testausta ei tarvinnut uusia tutkimukseen mukaan tullessa) ja joilla aiempi jotakin kolmannen sukupolven EGFR:n tyrosiinikinaasin estäjää sisältänyt hoito oli epäonnistunut. Tutkimukseen satunnaistettiin yhteensä 657 potilasta, joista 263 sai karboplatiinia ja pemetreksediä (CP) ja 131 sai Rybrevant-valmistetta yhdessä karboplatiinin ja pemetreksedin kanssa (Rybrevant‑CP). Lisäksi 236 potilasta satunnaistettiin saamaan erillisessä tutkimusryhmässä Rybrevant-valmistetta yhdessä latsertinibin, karboplatiinin ja pemetreksedin kanssa. Rybrevant-valmistetta annettiin 1 400 mg (potilaille, joiden paino oli < 80 kg) tai 1 750 mg (potilaille, joiden paino oli ≥ 80 kg) laskimoon kerran viikossa 4 viikon ajan ja sen jälkeen 1 750 mg:n annoksina (potilaille, joiden paino oli < 80 kg) tai 2 100 mg:n annoksina (potilaille, joiden paino oli ≥ 80 kg) 3 viikon välein viikosta 7 alkaen, kunnes sairaus eteni tai ilmaantui toksisuutta, joka ei ollut hyväksyttävissä. Karboplatiinia annettiin laskimoon 3 viikon välein enimmillään 12 viikkoa pitoisuus-aikakäyrän alle jäävän pinta-alan ollessa 5 mg/ml/min (AUC 5). Pemetreksediä annettiin 500 mg/m2 laskimoon 3 viikon välein, kunnes sairaus eteni tai ilmaantui toksisuutta, joka ei ollut hyväksyttävissä.

Potilaat ositettiin osimertinibihoitolinjan (ensilinja tai toinen linja), aiempien aivoissa todettujen etäpesäkkeiden (kyllä tai ei) ja aasialaisen etnisen taustan (kyllä tai ei) perusteella.

Rybrevant‑CP-ryhmään tai CP-ryhmään satunnaistettujen 394 potilaan iän mediaani oli 62 vuotta (vaihteluväli: 31–85 vuotta), ja 38 % potilaista oli ≥ 65-vuotiaita; 60 % oli naisia, 48 % oli aasialaisia ja 46 % oli valkoihoisia. Lähtötilanteen ECOG (Eastern Cooperative Oncology Group) ‑toimintakyky oli 0 (40 %) tai 1 (60 %); 66 % ei ollut koskaan tupakoinut; 45 %:lla oli anamneesissa etäpesäkkeitä aivoissa ja 92 %:lla oli alkuvaiheen diagnoosin ajankohtana levinneisyysasteen IV syöpä.

Rybrevant-valmisteen, karboplatiinin ja pemetreksedin yhdistelmän osoitettiin pidentäneen etenemättömyysaikaa (PFS) tilastollisesti merkitsevästi karboplatiiniin ja pemetreksediin verrattuna; riskitiheyksien suhde (HR) oli 0,48 (95 %:n luottamusväli: 0,36–0,64; p < 0,0001). Kokonaiselinajan toisen välianalyysin ajankohtana, jolloin seurannan mediaani oli Rybrevant‑CP-ryhmässä noin 18,6 kuukautta ja CP-ryhmässä noin 17,8 kuukautta, kokonaiselinajan riskitiheyksien suhde (HR) oli 0,73 (95 %:n luottamusväli: 0,54–0,99; p = 0,0386), joka ei ollut tilastollisesti merkitsevä (testattu ennalta asetetulla merkitsevyystasolla 0,0142).

Yhteenveto tehoa koskevista tuloksista esitetään taulukossa 9.

Taulukko 9 Tehoa koskevat tulokset MARIPOSA-2-tutkimuksessa
 

Rybrevant+

karboplatiini+

pemetreksedi

(N = 131)

Karboplatiini+

pemetreksedi

(N = 263)

Etenemättömyysaika (PFS)a
Tapahtumien lukumäärä (%)74 (57)171 (65)
Mediaani, kuukautta (95 %:n luottamusväli)6,3 (5,6–8,4)4,2 (4,0–4,4)
Riskitiheyksien suhde (HR) (95 %:n luottamusväli); p‑arvo0,48 (0,36–0,64); p < 0,0001
Kokonaiselinaika (OS)
Tapahtumien lukumäärä (%)65 (50)143 (54)
Mediaani, kuukautta (95 %:n luottamusväli)17,7 (16,0–22,4)15,3 (13,7–16,8)
Riskitiheyksien suhde (HR) (95 %:n luottamusväli); p‑arvob

0,73 (0,54–0,99); p = 0,0386

 

Objektiivinen vasteosuusa
Kokonaisvasteosuus (ORR), % (95 %:n luottamusväli)64 % (55–72 %)36 % (30–42 %)
Ristitulosuhde (OR) (95 %:n luottamusväli); p-arvo3,10 (2,00–4,80); p < 0,0001
Vasteen kesto a
Mediaani (95 %:n luottamusväli), kuukautta6,90 (5,52–NE)5,55 (4,17–9,56)
Potilaita, joiden vasteen kesto ≥ 6 kuukautta31,9 %20,0 %

Etenemättömyysaikaa ja kokonaisvasteosuutta koskevat tulokset on saatu katkaisuajankohdan 10. heinäkuuta 2023 tiedoista, kun näiden päätetapahtumien hypoteesin testaus ja loppuanalyysi tehtiin. Kokonaiselinaikaa koskevat tulokset on saatu katkaisuajankohdan 26. huhtikuuta 2024 tiedoista tehdystä toisesta kokonaiselinajan välianalyysista.

a Sokkoutettu riippumaton keskitetty arviointi

b p-arvoa verrataan kaksitahoiseen merkitsevyystasoon 0,0142. Siten kokonaiselinajan tulokset eivät ole toisen välianalyysin osalta merkitseviä.

Kuva 1 Aiemmin hoidettua ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastavien potilaiden sokkoutettuun riippumattomaan keskitettyyn arviointiin perustuvan etenemättömyysajan Kaplan-Meier-käyrä

Etenemättömyysaikaa koskeva hyöty vertailtaessa Rybrevant‑CP-hoitoa CP-hoitoon oli yhdenmukainen kaikissa ennalta määritellyissä analysoiduissa alaryhmissä, joita olivat mm. etninen tausta, ikä, sukupuoli, aiempi tupakointitausta ja keskushermoston etäpesäkestatus tutkimukseen mukaan tullessa.

Kuva 2 Aiemmin hoidettua ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastavien potilaiden kokonaiselinajan Kaplan-Meier-käyrä

Kallonsisäisiin etäpesäkkeisiin liittyvää tehoa koskevat tiedot

Potilaat, joilla oli oireettomia tai aiemmin hoidettuja ja stabiileja kallonsisäisiä etäpesäkkeitä, soveltuivat satunnaistettaviksi MARIPOSA‑2-tutkimukseen.

Rybrevant‑CP-hoitoon liittyi kallonsisäisen kokonaisvasteosuuden numeerinen lisäys (Rybrevant‑CP-hoidossa 23,3 % vs. CP-hoidossa 16,7 %, ristitulosuhde (OR) 1,52; 95 %:n luottamusväli (0,51–4,50) ja kallonsisäisen vasteen keston piteneminen (Rybrevant‑CP-hoidossa 13,3 kuukautta [95 %:n luottamusväli: 1,4 – ei arvioitavissa] verrattuna 2,2 kuukauteen CP-ryhmässä [95 %:n luottamusväli: 1,4 – ei arvioitavissa]). Rybrevant-CP-ryhmän seuranta-ajan mediaani oli noin 18,6 kuukautta.

Aiemmin hoitamaton ei-pienisoluinen keuhkosyöpä, jossa on eksonin 20 insertiomutaatioita (PAPILLON)

PAPILLON on vaiheen 3 satunnaistettu, avoin monikeskustutkimus, jossa Rybrevant-valmisteen, karboplatiinin ja pemetreksedin yhdistelmästä koostuvaa hoitoa verrataan pelkkään solunsalpaajahoitoon (karboplatiini ja pemetreksedi) aiemmin hoitamattomilla paikallisesti edennyttä tai etäpesäkkeistä ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastavilla potilailla, joilla on aktivoivia EGFR:n eksonin 20 insertiomutaatioita. Kaikkien 308 potilaan kasvainkudos- (92,2 %) ja/tai plasmanäytteet (7,8 %) testattiin paikallisesti EGFR:n eksonin 20 insertiomutaatiostatuksen selvittämiseksi. Testauksessa käytettiin 55,5 %:lla potilaista uuden sukupolven sekvensointia (NGS) ja 44,5 %:lla potilasta PCR-määritystä (polymeraasiketjureaktiomääritys). Testaus tehtiin myös keskitetysti käyttämällä AmoyDx® LC10 ‑kudostestiä, Thermo Fisher Oncomine Dx Target Test -testiä ja Guardant 360® CDx ‑plasmatestiä.

Potilaat, joilla oli seulonnassa etäpesäkkeitä aivoissa, joita oli hoidettu definitiivisesti soveltuivat osallistumaan tutkimukseen, kun heidän tilansa oli kliinisesti stabiili, he olivat oireettomia eivätkä olleet saaneet kortikosteroidihoitoa vähintään kahteen viikkoon ennen satunnaistamista.

Rybrevant-valmistetta annettiin 1 400 mg (potilaille, joiden paino oli < 80 kg) tai 1 750 mg (potilaille, joiden paino oli ≥ 80 kg) laskimoon kerran viikossa 4 viikon ajan ja sen jälkeen 1 750 mg:n annoksina (potilaille, joiden paino oli < 80 kg) tai 2 100 mg:n annoksina (potilaille, joiden paino oli ≥ 80 kg) 3 viikon välein viikosta 7 alkaen, kunnes sairaus eteni tai ilmaantui toksisuutta, joka ei ollut hyväksyttävissä. Karboplatiinia annettiin laskimoon 3 viikon välein enimmillään 12 viikkoa pitoisuus-aikakäyrän alle jäävän pinta-ala ollessa 5 mg/ml/min (AUC 5). Pemetreksediä annettiin 500 mg/m2 laskimoon 3 viikon välein, kunnes sairaus eteni tai ilmaantui toksisuutta, joka ei ollut hyväksyttävissä. Satunnaistaminen ositettiin ECOG-toimintakyvyn (0 tai 1) ja aiempien etäpesäkkeiden aivoissa (kyllä tai ei) mukaan. Karboplatiini- ja pemetreksediryhmään satunnaistettujen potilaiden, joiden sairauden oli varmistettu edenneen, sallittiin siirtyä Rybrevant-monoterapiaan. Yhteensä 308 tutkittavaa satunnaistettiin (1:1) saamaan Rybrevant-valmistetta yhdistelmänä karboplatiinin ja pemetreksedin kanssa (N = 153) tai karboplatiinia ja pemetreksediä (N = 155). Iän mediaani oli 62 vuotta (vaihteluväli: 27–92 vuotta), ja 39 % tutkittavista oli ≥ 65-vuotiaita; 58 % oli naisia, 61 % oli aasialaisia ja 36 % oli valkoihoisia. Lähtötilanteen ECOG (Eastern Cooperative Oncology Group) ‑toimintakyky oli 0 (35 %) tai 1 (64 %); 58 % ei ollut koskaan tupakoinut; 23 %:lla oli anamneesissa etäpesäkkeitä aivoissa ja 84 %:lla oli alkuvaiheen diagnoosin ajankohtana levinneisyysasteen IV syöpä.

PAPILLON-tutkimuksen ensisijainen päätetapahtuma oli etenemättömyysaika (PFS) sokkoutetulla riippumattomalla keskitetyllä arvioinnilla (BICR) arvioituna. Seuranta-ajan mediaani oli 14,9 (vaihteluväli: 0,3−27,0) kuukautta.

Yhteenveto tehoa koskevista tuloksista esitetään taulukossa 10.

Taulukko 10 Tehoa koskevat tulokset PAPILLON-tutkimuksessa
 

Rybrevant+

karboplatiini+

pemetreksedi

(N = 153)

Karboplatiini+

pemetreksedi

(N = 155)

Etenemättömyysaika (PFS) a
Tapahtumien lukumäärä 84 (55 %)132 (85 %)
Mediaani, kuukautta (95 %:n luottamusväli)11,4 (9,8–13,7)6,7 (5,6–7,3)
Riskitiheyksien suhde (HR) (95 %:n luottamusväli); p‑arvo0,395 (0,29–0,52); p < 0,0001
Objektiivinen vasteosuusa, b
Kokonaisvasteosuus (ORR), % (95 %:n luottamusväli)73 % (65–80 %)47 % (39–56 %)
Ristitulosuhde (OR) (95 %:n luottamusväli); p‑arvo3,0 (1,8–4,8); p < 0,0001 
Täydellinen vaste3,9 %0,7 %
Osittainen vaste69 %47 %
Kokonaiselinaika (OS)c
Tapahtumien lukumäärä4052
Kokonaiselinajan mediaani, kuukautta (95 %:n luottamusväli)NE (28,3–NE)28,6 (24,4–NE)
Riskitiheyksien suhde (HR) (95 %:n luottamusväli); p‑arvo0,756 (0,50–1,14); p = 0,1825
NE = ei arvioitavissa (not estimable)
a Sokkoutettu riippumaton keskitetty arviointi RECIST v1.1 ‑kriteerien mukaan
b Perustuu Kaplan‑Meierin estimaattiin.
c Perustuu päivitettyyn kokonaiselinaikaan, kun seuranta-ajan mediaani on 20,9 kuukautta. Kokonaiselinajan analyysiä ei säädetty hoidosta toiseen siirtymisestä (crossover) aiheutuvan mahdollisen sekoittavan vaikutuksen mukaan (78 [50,3 %] potilaista karboplatiinin ja pemetreksedin yhdistelmää saaneessa ryhmässä, jotka saivat sen jälkeen Rybrevant-monoterapiahoitoa).

Kuva 3 Aiemmin hoitamatonta ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastavien potilaiden sokkoutettuun riippumattomaan keskitettyyn arviointiin perustuvan etenemättömyysajan Kaplan-Meier-käyrä

Rybrevant-valmisteen, karboplatiinin ja pemetreksedin yhdistelmän hyöty etenemättömyysajan suhteen verrattuna karboplatiiniin ja pemetreksediin oli yhdenmukainen kaikissa ennalta määritellyissä alaryhmissä: etäpesäkkeitä aivoissa potilaiden tullessa mukaan tutkimukseen (kyllä tai ei), ikä (< 65 tai ≥ 65), sukupuoli (mies tai nainen), etninen tausta (aasialainen tai muu kuin aasialainen), paino (< 80 kg tai ≥ 80 kg), ECOG-toimintakyky (0 tai 1) ja aiempi tupakointitausta (kyllä tai ei).

Kuva 4 Aiemmin hoitamatonta ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastavien potilaiden sokkoutettuun riippumattomaan keskitettyyn arviointiin perustuvan kokonaiselinajan Kaplan-Meier-käyrä

Aiemmin hoidettu ei-pienisoluinen keuhkosyöpä, jossa on eksonin 20 insertiomutaatioita (CHRYSALIS)

CHRYSALIS on avoin, useassa kohortissa tehty monikeskustutkimus, jossa arvioitiin Rybrevant-valmisteen turvallisuutta ja tehoa paikallisesti edennyttä tai etäpesäkkeistä ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastavien potilaiden hoidossa. Tehoa on arvioitu 114 potilaalla, joilla oli paikallisesti edennyt tai etäpesäkkeinen ei-pienisoluinen keuhkosyöpä ja EGFR:n eksonin 20 insertiomutaatioita, ja joiden tauti oli edennyt platinapohjaisen solunsalpaajahoidon aikana tai sen jälkeen. Tutkittavien seurannan mediaanikesto oli 12,5 kuukautta. EGFR:n eksonin 20 insertiomutaatioiden määrittäminen kasvainkudoksesta (93 %) ja/tai plasmanäytteistä (10 %) toteutettiin paikallisesti uuden sukupolven sekvensoinnilla (NGS) 46 %:lla potilaista ja/tai polymeraasiketjureaktiomäärityksellä (PCR) 41 %:lla potilaista; 4 %:lla tapaa ei ilmoitettu. Potilaat, joilla oli hoitamattomia aivoetäpesäkkeitä tai joilla oli aiemmin ollut pitkäaikaishoitoa steroideilla tai muilla immunosuppressiivisilla lääkeaineilla vaatinut interstitiaalinen keuhkosairaus kahden edellisen vuoden aikana, eivät soveltuneet mukaan tutkimukseen. Rybrevant-valmistetta annettiin laskimoon 1050 mg alle 80 kg:n painoisille potilaille ja 1400 mg vähintään 80 kg:n painoisille potilaille kerran viikossa 4 viikon ajan ja sen jälkeen 2 viikon välein viikosta 5 alkaen kliinisen hyödyn häviämiseen saakka tai kunnes ilmaantui toksisuutta, mikä ei ollut hyväksyttävissä. Ensisijaisena tehon päätetapahtumana oli tutkijan arvioima kokonaisvasteosuus (ORR), jonka määritelmänä oli täydellinen vaste (CR) tai osittainen vaste (PR) RECIST v1.1 -kriteerien perusteella. Tämän lisäksi ensisijainen päätetapahtuma arvioitiin sokkoutetulla riippumattomalla keskitetyllä arvioinnilla (BICR). Toissijaisiin tehon päätetapahtumiin sisältyi vasteen kesto (DOR).

Mediaani-ikä oli 62 vuotta (vaihteluväli: 36–84). 41 % potilaista oli ≥ 65-vuotiaita. 61 % oli naisia, 52 % aasialaisia ja 37 % valkoihoisia. Aiempien hoitojen mediaanilukumäärä oli 2 (vaihteluväli: 1–7 hoitoa). Lähtötilanteessa 29 %:lla tutkittavista oli Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) ‑toimintakykyluokka 0 ja 70 %:lla oli ECOG-toimintakykyluokka 1. 57 % ei ollut tupakoinut koskaan, 100 %:lla oli vaiheen IV syöpä ja 25 % oli saanut aiempaa hoitoa aivoetäpesäkkeisiin. Eksonissa 20 olevia insertioita havaittiin kahdeksassa eri aminohappotähteessä. Yleisimpiä tähteitä olivat A767 (22 %), S768 (16 %), D770 (12 %) ja N771 (11 %).

Tehoa koskevista tuloksista on esitetty yhteenveto taulukossa 11.

Taulukko 11 Tehoa koskevat tulokset CHRYSALIS-tutkimuksessa
 

Tutkijan arviointi

(N=114)

Kokonaisvasteosuusa, b(95 %:n luottamusväli)37 % (28 %, 46 %)
Täydellinen vaste0 %
Osittainen vaste37 %
Vasteen kesto
Mediaanic (95 %:n luottamusväli), kuukautta12,5 (6,5; 16,1)
Potilaat, joiden vasteen kesto oli ≥ 6 kuukautta64 %

a Vahvistettu vaste
b Tutkijan arvioima kokonaisvasteosuus ja vasteen kesto vastasivat sokkoutettua riippumatonta keskitettyä arviointia; kokonaisvasteosuus oli sokkoutetussa riippumattomassa keskitetyssä arvioinnissa 43 % (34 %, 53 %), joista 3 %:lla oli täydellinen vaste ja 40 %:lla osittainen vaste. Vasteen keston mediaani oli sokkoutetussa riippumattomassa keskitetyssä arvioinnissa 10,8 kuukautta (95 %:n luottamusväli: 6,9; 15,0) ja potilaita, joilla vasteen kesto oli ≥ 6 kuukautta, oli sokkoutetussa riippumattomassa keskitetyssä arvioinnissa 55 %.
c Kaplan-Meierin estimaatin perusteella.

Kasvaimia vastaan kohdistuvaa aktiivisuutta havaittiin tutkituissa mutaatioiden alatyypeissä.

Iäkkäät

Tehossa ei yleisesti havaittu eroja ≥ 65-vuotiaiden ja < 65-vuotiaiden potilaiden välillä.

Pediatriset potilaat

Euroopan lääkevirasto on myöntänyt vapautuksen velvoitteesta toimittaa tutkimustulokset Rybrevant-valmisteen käytöstä ei-pienisoluisen keuhkosyövän hoidossa kaikissa pediatrisissa potilasryhmissä (ks. kohdasta Annostus ja antotapa ohjeet käytöstä pediatristen potilaiden hoidossa).

Farmakokinetiikka

Rybrevant-monoterapiaa koskevien tietojen perusteella amivantamabin pitoisuus-aikakäyrän alle jäävä pinta-ala (AUC1 viikko) lisääntyy suhteellisesti annosalueella 350–1750 mg.

Populaatiofarmakokineettisen mallin simulaatioiden perusteella AUC1 viikko ‑arvo oli noin 2,8 kertaa suurempi 2 viikon välein tapahtuvan annostelun viidennen annoksen jälkeen ja 2,6 kertaa suurempi 3 viikon välein tapahtuvan annostelun neljännen annoksen jälkeen. Amivantamabin vakaan tilan pitoisuudet saavutettiin sekä 3 viikon että 2 viikon välein tapahtuvassa annostelussa viikkoon 13 mennessä, ja systeeminen kertymä oli 1,9‑kertainen.

Jakautuminen

Populaatiofarmakokineettisen analyysin yksittäisten farmakokineettisten parametrien estimaattien perusteella amivantamabin kokonaisjakautumistilavuuden geometrinen keskiarvo (vaihtelukerroin %) on 5,12 l (27,8 %) Rybrevant-valmisteen suositellun annoksen annon jälkeen.

Eliminaatio

Populaatiofarmakokineettisen analyysin yksittäisten farmakokineettisten parametrien estimaattien perusteella amivantamabin lineaarisen puhdistuman geometrinen keskiarvo (vaihtelukerroin %) on 0,266 l/vrk (30,4 %) ja lineaariseen puhdistumaan liittyvä terminaalinen puoliintumisaika on 13,7 vrk (31,9 %).

Erityiset potilasryhmät

Iäkkäät potilaat

Iän perusteella (27–87 vuotta) ei havaittu kliinisesti merkittäviä eroja amivantamabin farmakokinetiikassa.

Munuaisten vajaatoiminta

Amivantamabin farmakokinetiikassa ei havaittu kliinisesti merkittävää vaikutusta potilailla, joilla oli lievä (60 ≤ kreatiniinipuhdistuma [CrCl] < 90 ml/min) tai kohtalainen (29 ≤ CrCl < 60 ml/min) munuaisten vajaatoiminta. Vaikean munuaisten vajaatoiminnan (15 ≤ CrCl < 29 ml/min) vaikutusta amivantamabin farmakokinetiikkaan ei tunneta.

Maksan vajaatoiminta

Maksan toiminnan muutoksilla ei todennäköisesti ole mitään vaikutusta amivantamabin eliminaatioon, koska IgG1-pohjaiset molekyylit kuten amivantamabi eivät metaboloidu maksareittien kautta.

Amivantamabin farmakokinetiikassa ei havaittu kliinisesti merkittävää vaikutusta lievän maksan vajaatoiminnan seurauksena [(kokonaisbilirubiini ≤ ULN ja ASAT > ULN) tai (ULN < kokonaisbilirubiini ≤ 1,5 x ULN)]. Kohtalaisen maksan vajaatoiminnan (kokonaisbilirubiini 1,5–3 kertaa ULN) ja vaikean maksan vajaatoiminnan (kokonaisbilirubiini > 3 kertaa ULN) vaikutusta amivantamabin farmakokinetiikkaan ei tunneta.

Pediatriset potilaat

Rybrevant-valmisteen farmakokinetiikkaa pediatrisilla potilailla ei ole tutkittu.

Prekliiniset tiedot turvallisuudesta

Toistuvan altistuksen aiheuttamaa toksisuutta koskevien konventionaalisten non-kliinisten tutkimusten tulokset eivät viittaa erityiseen vaaraan ihmisille.

Karsinogeenisuus ja mutageenisuus

Eläinkokeita ei ole tehty amivantamabin karsinogeenisuuden selvittämiseksi. Rutiininomaiset genotoksisuus- ja karsinogeenisuustutkimukset eivät yleensä sovellu käytettäväksi biologisten lääkkeiden kohdalla, koska suuret proteiinit eivät voi diffundoitua soluihin eivätkä voi olla vuorovaikutuksessa DNA:n tai kromosomaalisen materiaalin kanssa.

Lisääntymistoksisuus

Eläinkokeita ei ole tehty lisääntymiseen ja sikiön kehitykseen kohdistuvien vaikutusten arvioimiseksi. Vaikutusmekanisminsa perusteella amivantamabi voi kuitenkin aiheuttaa sikiölle vaurioita tai kehityksellisiä poikkeavuuksia. Kuten kirjallisuudessa on raportoitu, alkion/sikiön tai emon EGFR-signaloinnin vähentyminen, puuttuminen tai häiriintyminen voi estää implantaation, aiheuttaa alkion/sikiön keskenmenon raskauden eri vaiheissa (istukan kehitykseen kohdistuvien vaikutusten kautta), aiheuttaa kehityksellisiä poikkeavuuksia eri elimissä tai aiheuttaa eloonjääneen sikiön ennenaikaisen kuoleman. Vastaavasti MET:n tai sen ligandin hepatosyyttikasvutekijän poistogeenisuus oli letaali alkiolle istukan vaikeiden kehityspuutosten seurauksena. Sikiöillä esiintyi myös vikoja useiden elinten lihasten kehittymisessä. Ihmisen IgG1:n tiedetään pääsevän istukan läpi. Näin ollen amivantamabi voi mahdollisesti siirtyä äidiltä kehittyvään sikiöön.

Farmaseuttiset tiedot

Apuaineet

Etyleenidiamiinitetraetikkahappo (EDTA) dinatriumsuoladihydraatti
L-histidiini
L-histidiinihydrokloridimonohydraatti
L-metioniini
Polysorbaatti 80 (E433)
Sakkaroosi
Injektionesteisiin käytettävä vesi

Yhteensopimattomuudet

Tätä lääkevalmistetta ei saa sekoittaa muiden lääkevalmisteiden kanssa, lukuun ottamatta niitä, jotka mainitaan kohdassa Käyttö- ja käsittelyohjeet.

Kestoaika

Avaamaton injektiopullo

3 vuotta

Laimentamisen jälkeen

Kemiallinen ja fysikaalinen käytön aikainen säilyvyys on osoitettu 10 tunnin ajalta 15–25 °C:n lämpötilassa huoneenvalossa. Mikrobiologian kannalta valmiste on käytettävä välittömästi, ellei laimennusmenetelmä poista mikrobikontaminaation riskiä. Jos valmistetta ei käytetä välittömästi, käyttökuntoon saattamisen jälkeiset säilytysajat ja olosuhteet ovat käyttäjän vastuulla.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2–8 °C).

Ei saa jäätyä.

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Laimennetun lääkevalmisteen säilytys, ks. kohta Kestoaika.

Pakkaukset ja valmisteen kuvaus

Markkinoilla olevat pakkaukset

Resepti

RYBREVANT infuusiokonsentraatti, liuosta varten
350 mg (L:ei) 1 kpl (7 ml) (1583,82 €)

PF-selosteen tieto

7 ml konsentraattia tyypin 1 lasisessa injektiopullossa, jossa on elastomeerinen suljin, alumiinisinetti ja repäisykorkki, ja joka sisältää 350 mg amivantamabia. Pakkauskoko: 1 injektiopullo.

Valmisteen kuvaus:

Liuos on väritön tai vaaleankeltainen, ja sen pH-arvo on 5,7 ja osmolaliteetti noin 310 mOsm/kg.

Käyttö- ja käsittelyohjeet

Valmista liuos laskimoinfuusiota varten aseptisella tekniikalla seuraavasti:

Valmistus

  • Määrittele tarvittava annos ja tarvittava Rybrevant-injektiopullojen määrä potilaan lähtötilanteen painon perusteella (ks. kohta Annostus ja antotapa). Yksi injektiopullo sisältää 350 mg amivantamabia.
  • 2 viikon välein tapahtuvassa annossa < 80 kg:n painoisille potilaille annetaan 1 050 mg ja ≥ 80 kg:n painoisille potilaille annetaan 1 400 mg kerran viikossa. Yhteensä annoksia annetaan neljä. Viikosta 5 alkaen annoksia annetaan 2 viikon välein.
  • 3 viikon välein tapahtuvassa annossa < 80 kg:n painoisille potilaille annetaan 1 400 mg kerran viikossa. Yhteensä annoksia annetaan neljä. Viikosta 7 alkaen annetaan 1 750 mg 3 viikon välein. ≥ 80 kg:n painoisille potilaille annetaan 1 750 mg kerran viikossa. Yhteensä annoksia annetaan neljä. Viikosta 7 alkaen annetaan 2 100 mg 3 viikon välein.
  • Tarkista, että Rybrevant-liuos on väritöntä tai vaaleankeltaista. Älä käytä liuosta, jos siinä on värimuutoksia tai näkyviä hiukkasia.
  • Poista 250 ml:n infuusiopussista (joko 5 % glukoosiliuosta tai 9 mg/ml [0,9 %] natriumkloridiliuosta injektiota varten) tilavuus, joka vastaa tarvittavaa lisättävän Rybrevant-liuoksen tilavuutta, ja hävitä se (hävitä 7 ml laimenninta infuusiopussista kutakin injektiopulloa kohden). Infuusiopussien on oltava valmistettu polyvinyylikloridista (PVC), polypropeenista (PP), polyeteenistä (PE) tai polyolefiiniseoksesta (PP+PE).
  • Vedä 7 ml Rybrevant-valmistetta kustakin injektiopullosta ja lisää se sen jälkeen infuusiopussiin. Yksi injektiopullo sisältää 0,5 ml:n ylitäytön riittävän ulosvedettävän tilavuuden varmistamiseksi. Lopullisen infuusiopussissa olevan tilavuuden on oltava 250 ml. Hävitä mahdollisesti injektiopulloon jäänyt käyttämätön osa.
  • Käännä pussi varovasti ylösalaisin liuoksen sekoittamiseksi. Älä ravista.
  • Tutki liuos silmämääräisesti hiukkasten ja värimuutosten varalta ennen antoa. Älä käytä liuosta, jos siinä näkyy värimuutoksia tai näkyviä hiukkasia.

Anto

  • Anna laimennettu liuos laskimoinfuusiona infuusiovälineillä, jossa on virtauksensäädin ja in-line-tyyppinen, steriili, ei-pyrogeeninen, vähän proteiinia sitova polyeetterisulfoni(PES)suodatin (huokoskoko 0,22 tai 0,2 mikrometriä). Antovälineiden on oltava valmistettu polyuretaanista (PU), polybutadieenistä (PBD), PVC:stä, PP:stä tai PE:stä.
  • Suodattimella varustetut antovälineet on esitäytettävä joko 5-prosenttisella glukoosiliuoksella tai 0,9-prosenttisella natriumkloridiliuoksella ennen kunkin Rybrevant-infuusion aloittamista.
  • Älä infusoi Rybrevant-valmistetta samanaikaisesti samalla laskimoletkulla muiden lääkeaineiden kanssa.
  • Laimennettu liuos on annettava 10 tunnin sisällä (mukaan lukien infuusioaika) huoneenlämmössä (15–25 °C) ja huoneenvalossa.
  • Ensimmäisen annoksen kohdalla ilmenevien infuusioon liittyvien reaktioiden yleisyyden takia amivantamabi on infusoitava perifeerisen laskimon kautta viikolla 1 ja viikolla 2. Seuraavilla viikoilla infuusioon liittyvien reaktioiden riski on pienempi, joten infuusio voidaan antaa keskuslaskimokatetrin kautta. Ks. infuusionopeudet kohdasta Annostus ja antotapa.

Hävittäminen

Tämä lääkevalmiste on tarkoitettu vain kertakäyttöön. Käyttämätön lääkevalmiste, jota ei ole annettu 10 tunnin sisällä, on hävitettävä paikallisten vaatimusten mukaisesti.

Korvattavuus

RYBREVANT infuusiokonsentraatti, liuosta varten
350 mg 1 kpl

  • Ei korvausta.

ATC-koodi

L01FX18

Valmisteyhteenvedon muuttamispäivämäärä

22.08.2024

Yhteystiedot

JANSSEN-CILAG OY
PL 15
02621 Espoo


020 753 1300
www.janssen.com/finland
jacfi@its.jnj.com