SEHCAT kapseli, kova 370 kBq
Vaikuttavat aineet ja niiden määrät
Tauroselkoolihappo(75Se) toimitetaan kapseleina, joiden annos on 370 kBq referenssipäivänä.
Kapseli sisältää alle 0,1 mg tauroselkoolihappoa.
Seleeni-75:n puoliintumisaika on noin 118 vuorokautta, ja se hajoaa lähettäen gammasäteilyä, jonka energiat ovat 0,136 MeV ja 0,265 MeV.
Apuaine(et), joiden vaikutus tunnetaan
Tämä lääkevalmiste sisältää:
Natrium 71,04 mg/kapseli.
Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta Apuaineet.
Lääkemuoto
Kapseli, kova.
Kliiniset tiedot
Käyttöaiheet
Tämä lääkevalmiste on tarkoitettu vain diagnostiseen käyttöön.
Tauroselkoolihappoa(75Se) käytetään sappihapon imeytymishäiriön tutkimuksissa ja mitattaessa sappihappopoolin menetystä. Sitä voidaan käyttää arvioitaessa ileumfunktiota, tutkittaessa tulehduksellisia suolistosairauksia, kroonista ripulia ja enterohepaattista kiertoa.
Annostus ja antotapa
Annostus
Aikuiset ja iäkkäät potilaat
Normaaliannos aikuisille ja vanhuksille on 1 kapseli suun kautta annettuna.
Pediatriset potilaat
Jos valmistetta annetaan lapsille, annos on sama kuin aikuisten annos.
Tälle valmisteelle ei ole erillistä lääkemuotoa lapsille eikä myöskään kliinisiä kokemuksia valmisteen käytöstä lapsipotilailla. On tarkkaan harkittava saavutettua etua riskiin verrattuna ennen valmisteen antoa lapsille, erityisesti koska lapset saavat vakioannoksesta suuremman efektiivisen annoksen (ks. kohta 11).
Maksan vajaatoiminta
Tälle potilasryhmälle annettavaa aktiivisuutta pitää harkita tarkoin, koska lisääntynyt säteilyaltistus on mahdollinen.
Antotapa
Kapselin mahaan kulkeutumisen helpottamiseksi suositellaan, että potilas juo 15 ml vettä ennen kapselin nielemistä, sen aikana ja sen jälkeen. Potilaan tulisi istua tai seistä niellessään kapselin.
Ks. kohdasta 12 ohjeet radiofarmaseuttisen lääkevalmisteen saattamisesta käyttökuntoon ennen lääkkeen antoa.
Ks. kohdasta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet potilaan valmistelu.
Vasta-aiheet
Yliherkkyys vaikuttavalle aineelle tai kohdassa Apuaineet mainituille apuaineille.
Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet
Yliherkkyyden tai anafylaktisten reaktioiden mahdollisuus
Jos yliherkkyys- tai anafylaktisia reaktioita ilmaantuu, lääkevalmisteen anto pitää heti keskeyttää ja aloittaa tarvittaessa laskimoon annettava hoito. Tarvittavien lääkevalmisteiden ja hoitovälineiden, kuten endotrakeaaliputken ja ventilaattorin, pitää olla heti saatavissa, jotta hätätilanteessa voidaan ryhtyä heti hoitotoimenpiteisiin.
On syytä olla varovainen annettaessa tauroselkoolihappoa(75Se) potilaille, joilla on vaikea-asteinen maksan toimintahäiriö tai sappirakon obstruktio, sillä näissä tiloissa maksaan kohdistuva säteilyannos lisääntyy huomattavasti.
Päätöksen ionisoivalle säteilylle altistamisesta on kunkin potilaan kohdalla perustuttava tutkimuksesta odotettavissa olevaan hyötyyn. Siksi on käytettävä pienintä mahdollista säteilyannosta, joka on halutun diagnoosin tai hoitotuloksen kannalta tarpeen.
Potilaan hyöty-riskiarvio
Kunkin potilaan säteilyaltistuksen on oltava perusteltavissa todennäköisellä hyödyllä. Annetun aktiivisuuden pitää olla aina pienin mahdollinen, jolla kuitenkin voidaan saada tarvittava diagnostinen tieto.
Maksan vajaatoiminta
Tämän potilasryhmän hyöty- riskisuhde on arvioitava tarkoin, koska lisääntynyt säteilyaltistus on mahdollinen.
Pediatriset potilaat
Tietoja ei ole saatavissa. Käyttöaihetta on harkittava tarkoin, koska efektiivinen annos per MBq on lapsilla suurempi kuin aikuisilla (ks. kohta 11).
Potilaan valmistelu
Potilas pitää nesteyttää hyvin ennen tutkimuksen aloittamista ja häntä on kehotettava tyhjentämään virtsarakko mahdollisimman usein tutkimuksen jälkeisinä tunteina, jotta säteily vähenee.
Erityisvaroitukset
Tämä valmiste sisältää natriumia 3,01 mmol (71,04 mg) per kapseli. Potilaiden, joilla on ruokavalion natriumrajoitus, tulee ottaa tämä huomioon.
Yhteisvaikutukset
Yhteisvaikutustutkimuksia ei ole tehty eikä yhteisvaikutuksia ole tähän mennessä raportoitu.
Raskaus ja imetys
Naiset, jotka voivat tulla raskaaksi
Jos radiofarmaseuttisia valmisteita aiotaan antaa naiselle, joka voi tulla raskaaksi, on tärkeää varmistaa, onko hän raskaana. Jos naiselta on jäänyt kuukautiset tulematta, hänen on oletettava olevan raskaana, kunnes voidaan osoittaa toisin. Jos raskauden mahdollisuutta epäillään (jos naiselta on jäänyt kuukautiset tulematta, jos kuukautiset ovat hyvin epäsäännölliset, jne.), potilaalle pitää tarjota muuta tutkimusvaihtoehtoa, johon ei liity ionisoivaa säteilyä (jos sellainen menetelmä on olemassa).
Raskaus:
Tutkimustuloksia valmisteen käytöstä raskauden aikana ei ole saatavana. Vaikutusta lisääntymiseen ei ole tutkittu eläinkokein.
Käytettäessä radioaktiivisia lääkkeitä raskaana olevilla naisilla säteily kohdistuu myös sikiöön. Potilaalle saa siksi tehdä raskauden aikana vain välttämättömiä tutkimuksia, joiden hyötyjen voidaan olettaa olevan suuremmat kuin potilaalle ja sikiölle aiheutuvat riskit.
Imetys:
Ennen kuin imettäville äideille annetaan radioaktiivista lääkettä, on harkittava, voidaanko tutkimus tehdä imetyksen loputtua. On myös harkittava, onko käyttöön valittu sopivin radiofarmaseuttinen valmiste, kun otetaan huomioon, että radioaktiivisuus kulkeutuu rintamaitoon.
Mikäli lääkkeen antamista pidetään välttämättömänä, imetys on keskeytettävä. 3–4 tunnin sisällä tauroselkoolihappo(75Se)-kapselin annon jälkeen rintamaito lypsetään ja hävitetään, ja sen jälkeen imetystä voidaan jatkaa.
Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn
Tutkimuksia valmisteen vaikutuksesta ajokykyyn tai koneiden käyttökykyyn ei ole tehty.
Haittavaikutukset
Haittavaikutusten esiintymistiheys on luokiteltu seuraavasti:
Hyvin yleinen (≥ 1/10), yleinen (≥ 1/100, < 1/10), melko harvinainen (≥ 1/1 000, < 1/100), harvinainen (≥ 1/10 000, < 1/1 000), hyvin harvinainen (< 1/10 000) ja tuntematon (koska saatavissa oleva tieto ei riitä arviointiin).
Ionisoivalle säteilylle altistumiseen liittyy syövän kehittymisen ja synnynnäisten poikkeavuuksien mahdollisuus. Suurinta suositeltua aktiivisuutta 370 kBq käytettäessä efektiivinen annos on 0,26 mSv, joten näiden haittavaikutusten todennäköisyyden oletetaan olevan pieni.
Immuunijärjestelmä
Tuntematon: Yliherkkyys
Epäillyistä haittavaikutuksista ilmoittaminen
On tärkeää ilmoittaa myyntiluvan myöntämisen jälkeisistä lääkevalmisteen epäillyistä haittavaikutuksista. Se mahdollistaa lääkevalmisteen hyöty-haitta-tasapainon jatkuvan arvioinnin. Terveydenhuollon ammattilaisia pyydetään ilmoittamaan kaikista epäillyistä haittavaikutuksista seuraavalle taholle:
www‐sivusto: www.fimea.fi
Lääkealan turvallisuus‐ ja kehittämiskeskus Fimea
Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri
PL 55
00034 FIMEA
Pediatriset potilaat
Tietoja ei ole saatavissa.
Yliannostus
Yliannostus on epätodennäköistä, sillä oraaliset kapselit annetaan hyvin kontrolloiduissa tilanteissa sairaalassa. Mikäli yliannostus tapahtuu, ei tunneta keinoja aineen elimistöstä poistumisen nopeuttamiseksi.
Pediatriset potilaat
Tietoja ei ole saatavissa.
Farmakologiset ominaisuudet
Farmakodynamiikka
Farmakoterapeuttinen ryhmä: diagnostiset radioaktiiviset lääkevalmisteet, maksa ja retikuloendoteliaalisysteemi, tauroselkoolihappo(75Se), ATC-koodi: V09DX01
Vaikutusmekanismi
Tauroselkoolihappo on sappihappoanalogi, joka on fysiologisesti samanlainen kuin elimistön omat sappihappokonjugaatit.
Farmakodynaamiset vaikutukset
Diagnostisissa menetelmissä käytettävillä kemiallisilla pitoisuuksilla ja aktiivisuuksilla tauroselkoolihapolla(75Se) ei ilmeisestikään ole farmakodynaamisia vaikutuksia.
Kliininen teho ja turvallisuus
Ks. Farmakodynaamiset vaikutukset.
Pediatriset potilaat
Tietoja ei ole saatavissa.
Farmakokinetiikka
Jakautuminen
Aktiivisuus jakaantuu lähinnä sappitiehyihin, suolistoon ja maksaan.
Kertymä elimiin
Suun kautta annettuna terveillä potilailla noin 95 % leimatusta sappihaposta absorboituu pääasiassa terminaalisessa ileumissa kunkin enterohepaattisen kierron aikana.
Eliminaatio
Ks. Puoliintumisaika.
Puoliintumisaika
Koko kehon retentiotutkimukset osoittavat, että terveellä henkilöllä keskimäärin 97–100 % tauroselkoolihaposta(75Se) erittyi siten, että biologinen puoliintumisaika oli 2,6 vuorokautta ja pienen osan, n. 3 %, puoliintumisaika on keskimäärin 62 vuorokautta.
Pediatriset potilaat
Tietoja ei ole saatavissa.
Prekliiniset tiedot turvallisuudesta
Rottakokeissa on todettu turvallisuusmarginaalin olevan 10 000-kertainen ihmisen oraaliseen maksimikerta-annokseen verrattuna. Aine ei ole tarkoitettu säännölliseen tai jatkuvaan käyttöön. Toistuvan altistuksen aiheuttamaa toksisuutta, mutageenisuutta ja pitkäaikaiskäytön karsinogeenisuutta ei ole tutkittu.
Farmaseuttiset tiedot
Apuaineet
Dinatriumfosfaattidihydraatti
Liivatekapseli
Liivatekapseli sisältää seuraavia aineita:
Titaanidioksidi (E 171)
Kinoliinikeltainen (E 104)
Erytrosiini (E 127)
Liivate
Yhteensopimattomuudet
Ei oleellinen.
Kestoaika
Valmisteen kestoaika on 18 viikkoa valmistuspäivämäärästä ja 12 viikkoa pakkauksessa mainitusta referenssipäivästä.
Säilytys
Säilytä alle 25 °C. Ei saa jäätyä. Herkkä valolle.
Säilytä radioaktiivisia materiaaleja koskevien kansallisten säädösten mukaisesti.
Pakkaukset ja valmisteen kuvaus
Markkinoilla olevat pakkaukset
Resepti
SEHCAT kapseli, kova
370 kBq 1 kpl (-)
PF-selosteen tieto
SeHCAT toimitetaan polystyreenipurkissa, jossa on polyeteenikansi. Kapselit pysyvät paikallaan vaahtomuovipalan avulla.
Pakkauskoko: kapselit toimitetaan yksittäisinä
Valmisteen kuvaus:
Kova liivatekapseli.
Käyttö- ja käsittelyohjeet
Yleiset varoitukset
Radiofarmaseuttisia lääkkeitä saa vastaanottaa, käsitellä ja antaa potilaille vain laillistettu henkilöstö tähän tarkoitukseen varatuissa tiloissa. Lääkkeen vastaanotosta, säilytyksestä, käytöstä, kuljetuksesta ja hävittämisestä on määräykset paikallisten viranomaisten säädöksissä ja käyttöluvissa.
Radiofarmaseuttisten valmisteiden käyttökuntoon saattamisessa pitää noudattaa sekä säteilyturvallisuutta että lääkkeiden laatua koskevia vaatimuksia.
Jos valmisteen säilytysastian eheys vaarantuu missä tahansa käyttökuntoon saattamisvaiheessa, valmistetta ei saa käyttää.
Valmiste pitää antaa siten, että lääkevalmisteen kontaminaation ja valmistetta käsittelevän henkilön säteilyaltistuksen riski minimoituu. Asianmukainen suojaus on pakollinen.
Radiofarmaseuttisten valmisteiden käyttö aiheuttaa riskejä muille henkilöille ulkoisena säteilynä tai
kontaminaationa virtsaroiskeista, oksennuksesta jne. Siksi kansallisten ohjeiden mukaisia
säteilyturvallisuusvarotoimenpiteitä tulee noudattaa.
Käyttämätön lääkevalmiste tai jäte on hävitettävä paikallisten vaatimusten mukaisesti.
Korvattavuus
SEHCAT kapseli, kova
370 kBq 1 kpl
- Ei korvausta.
ATC-koodi
V09DX01
Valmisteyhteenvedon muuttamispäivämäärä
25.10.2021
Dosimetria
Seuraavan taulukon dosimetria esitetään seuraavan julkaisun mukaisesti laskettuna: ICRP 80, International Commission on Radiological Protection, Radiation Dose to Patients from Radiopharmaceuticals, Pergamon Press, 1998.
Elin | Absorboitunut annos annettua aktiivisuusyksikköä kohti (mGy/MBq) | ||||
Aikuiset |
15-vuotiaat |
10-vuotiaat |
5-vuotiaat |
1-vuotiaat | |
Lisämunuaiset | 3,2E-01 | 4,1E-01 | 6,2E-01 | 9,4E-01 | 1,5E+00 |
Virtsarakon seinämä | 3,3E-01 | 4,2E-01 | 6,7E-01 | 1,0E+00 | 1,7E+00 |
Luun pinta | 2,3E-01 | 3,0E-01 | 4,3E-01 | 6,4E-01 | 1,2E+00 |
Aivot | 4,8E-02 | 5,6E-02 | 7,9E-02 | 1,2E-01 | 2,0E-01 |
Rinta | 7,7E-02 | 9,6E-02 | 1,8E-01 | 2,8E-01 | 5,2E-01 |
Sappirakon seinämä | 6,4E+00 | 7,1E+00 | 9,0E+00 | 1,5E+01 | 4,8E+01 |
Maha-suolikanava |
|
|
|
|
|
Mahalaukku | 4,2E-01 | 5,5E-01 | 9,3E-01 | 1,5E+00 | 2,5E+00 |
Ohutsuoli | 1,9E+00 | 2,4E+00 | 3,8E+00 | 5,9E+00 | 1,0E+01 |
Paksusuoli | 2,0E+00 | 2,4E+00 | 3,8E+00 | 5,8E+00 | 1,0E+01 |
(Paksunsuolen yläosan seinämä | 1,9E+00 | 2,3E+00 | 3,5E+00 | 5,3E+00 | 9,1E+00) |
(Paksunsuolen alaosan seinämä | 2,1E+00 | 2,6E+00 | 4,2E+00 | 6,5E+00 | 1,2E+01) |
Sydän | 3,3E-01 | 4,3E-01 | 6,4E-01 | 9,6E-01 | 1,6E+00 |
Munuaiset | 5,0E-01 | 6,1E-01 | 8,9E-01 | 1,3E+00 | 2,0E+00 |
Maksa | 6,9E-01 | 8,7E-01 | 1,3E+00 | 1,8E+00 | 3,2E+00 |
Keuhkot | 2,4E-01 | 3,3E-01 | 4,7E-01 | 7,2E-01 | 1,3E+00 |
Lihakset | 2,0E-01 | 2,5E-01 | 3,7E-01 | 5,5E-01 | 9,8E-01 |
Ruokatorvi | 1,1E-01 | 1,4E-01 | 1,9E-01 | 2,9E-01 | 4,8E-01 |
Munasarjat | 1,0E+00 | 1,3E+00 | 2,0E+00 | 2,9E+00 | 4,9E+00 |
Haima | 4,5E-01 | 5,8E-01 | 1,1E+00 | 1,7E+00 | 2,6E+00 |
Punainen luuydin | 2.9E-01 | 3.4E-01 | 4.6E-01 | 6.0E-01 | 8.3E-01 |
Iho | 7,5E-02 | 9,1E-02 | 1,4E-01 | 2,2E-01 | 4,2E-01 |
|
|
|
|
|
|
Perna | 3,0E-01 | 4,1E-01 | 6,6E-01 | 1,0E+00 | 1,7E+00 |
Kivekset | 9,2E-02 | 1,3E-01 | 2,2E-01 | 3,7E-01 | 7,0E-01 |
Kateenkorva | 1,1E-01 | 1,4E-01 | 1,9E-01 | 2,9E-01 | 4,8E-01 |
Kilpirauhanen | 6,9E-02 | 9,6E-02 | 1,5E-01 | 2,7E-01 | 5,2E-01 |
Kohtu | 7,5E-01 | 9,4E-01 | 1,5E+00 | 2,3E+00 | 3,8E+00 |
Muut kudokset | 2,6E-01 | 3,4E-01 | 5,3E-01 | 8,3E-01 | 1,3E+00 |
Efektiivinen annos (mSv/MBq) | 6,9E-01 | 8,6E-01 | 1,3E+00 | 2,0E+00 | 3,9E+00 |
Tämän valmisteen efektiivinen annos terveillä potilailla 370 kBq kapselin annon seurauksena on tyypillisesti 0,26 mSv.
Useimmissa kliinisissä tutkimuksissa, joissa tätä ainetta käytetään (esim. Crohnin tauti) on sädeannos pienempi kuin terveillä potilailla. Tämä johtuu siitä, että absorboituminen ileumista on huonontunut ja gastrointestinaalialueen läpikulkuaika on lyhyempi. Kuitenkin potilailla, joilla on sappitietukoksen aiheuttamaa keltaisuutta, maksan saaman annoksen on arvioitu olevan 100-kertainen normaaliarvoihin verrattuna.
Radiofarmaseuttisten valmisteiden valmistusohjeet
KÄYTTÖOHJEET
Sappipoolin menetyksen mittaaminen
SeHCAT-valmistetta voidaan käyttää endogeenisen sappipoolin menetyksen mittaamiseen joko määrittämällä elimistöön jääneen aktiivisuuden määrä tiettynä ajanjaksona tai määrittämällä ulosteeseen erittyneen aktiivisuuden määrä. Tulokset voidaan ilmaista menetettynä määränä, jos mittauskertoja on useita, tai yksinkertaisemmin tietyn ajanjakson aikana (esim. 7 vuorokautta) elimistöön jääneenä prosenttiosuutena. Kokokeholaskuria tai muita laskureita tai laskentamenetelmiä voidaan käyttää.
Gammakuvaus saattaa sopia joihinkin tutkimuksiin.
Elimistöön jääneen aktiivisuuden mittaus
Kokokeholaskuri (whole body counter)
Potilaalle annetaan 370 kBq:n (10 μCi) kapseli veden kanssa. Tavanomaisilla kokokeholaskentamenetelmillä saadaan potilaasta alkuarvo. Kun alkuarvosta vähennetään taustasäteily, saadaan nolla-aika tai 100 %:n lukema.
Potilaan säteily lasketaan uudelleen 7 päivän kuluttua, jolloin kehossa jäljellä oleva säteily ilmaistaan prosentteina alkuperäisestä lukemasta.
Vaihtoehtoiset menetelmät
Jos kokokeholaskuria ei ole käytettävissä, voidaan mahdollisesti käyttää muita laskentamenetelmiä. Aktiivisuus rajoittuu vatsan alueelle, joten laskurissa voidaan käyttää vatsan alueelle kohdistuvaa kenttää.
Gammakameraa käytetään laajalti. Myös vain yhtä ilmaisinkidettä on käytetty.
Potilaan pitää olla koko kuvauksen ajan aksiaalisesti laskurin keskilinjan kohdalla. Kiteen keskikohta pitää asettaa navan ja rintalastan alaosan välisen alueen puoliväliin.
(99m)Teknetiumlähteistä aiheutuvan liiallisen taustakohinan välttämiseksi suositellaan, että kameran ikkunan asetukseksi valitaan seleeni-75:n 265 keV:n fotonihuippu (20 %:n ikkuna).
On tärkeää käyttää samaa tekniikkaa päivinä 0 ja 7, jotta voidaan välttää mahdollisia virheitä retentio‑osuuden lopullisessa laskemisessa.
On myös tärkeää pitää potilas paikoillaan kunkin mittauksen aikana.
Toimenpide
- Potilaalle pitää antaa vähintään 15 ml vettä ennen kapselin ottamista. Kapseli pitää ottaa samansuuruisen vesimäärän kanssa, ja sama määrä vettä on juotava vielä myöhemmin uudelleen, jotta kapseli pääsee nopeasti mahalaukkuun ja sen sisältö vapautuu.
- Kapselin sisällön annetaan jakautua elimistöön 1–3 tunnin ajan.
- Mittaa taustasäteily ennen potilaan ensimmäisen arvon määrittämistä. Ajan esiasetuksia voidaan käyttää.
- Aseta potilas makuulle edellä kuvatulla tavalla. AP: käynnistä laskuri esiasetetuksi ajaksi (ehdotettu aika 300 sekuntia, ja kirjaa laskentatulokset).
- Käännä potilas ja toista laskenta toisesta suunnasta, PA.
- Mittaa taustasäteily uudelleen.
- Kun taustasäteilyn määrä on vähennetty, laske potilaan kahden laskentatuloksen geometrinen keskiarvo √(PA x AP).
- Toista kohdat 3–7 seitsemän päivän kuluttua.
- Korjaa päivän 7 arvo radioaktiivisuuden vähenemisen suhteen kertomalla se luvulla 1,04.
- Ilmoita päivän 7 arvo päivän 0 arvon prosenttiosuutena.
Erittyneen aktiivisuuden mittaaminen
Sappihapon menetystä voidaan vaihtoehtoisesti arvioida gammakuvauslaskennalla tietyn ajanjakson (esim. 7 päivän) aikana otetuista kokoulostenäytteistä. Annossuositus on 370 kBq (10 μCi) (oranssi ja keltainen kapseli). On tärkeää varmistaa, että noudatetaan tavanomaista geometriaa ja että kaikki uloste saadaan kerätyksi. Jos potilaalle tehdään samaan aikaan kaksi radionukliditutkimusta, näytteiden säteilyä ei pidä laskea, paitsi jos toisesta radionuklidista tiedetään, ettei se erity merkittävästi ulosteisiin tai jos laskuri voidaan säätää mittaamaan selektiivisesti vain seleeni-75-fotoniemissiota.
Ulosteen gamma-aktiivisuus voidaan laskea natriumjodidi-ilmaisinkiteellä ja kuoppalevylukijalla tai muulla sopivalla laitteella.
SeHCAT-kapselin antomenetelmä on sama kuin mitattaessa elimistöön jäänyttä aktiivisuutta.
Yhteystiedot
PL 400
00031 GE
010 39411
www.gehealthcare.fi
customerservicefinland@ge.com