Vertaa PF-selostetta

BETAHISTINE STADA tabletti 8 mg, 16 mg, 24 mg

not_interestedSaatavuushäiriö

Ei saatavilla

BETAHISTINE STADA tabletti

  • 24 mg100 fol21.02.2024 - 31.12.2025

Saatavilla

Saman valmisteen muut pakkaukset ja/tai vaihtokelpoiset valmisteet

BETASERC tabletti

  • 24 mg100 fol

Muut samaa lääkeainetta sisältävät valmisteet

BETAHISTINE STADA tabletti

  • 8 mg100 fol
  • 16 mg100 fol

BETASERC tabletti

  • 8 mg100 fol
  • 16 mg100 fol

Vaikuttavat aineet ja niiden määrät

Yksi tabletti sisältää 8 mg betahistiinidihydrokloridia

Yksi tabletti sisältää 16 mg betahistiinidihydrokloridia

Yksi tabletti sisältää 24 mg betahistiinidihydrokloridia

Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta Apuaineet

Lääkemuoto

Tabletti.

Kliiniset tiedot

Käyttöaiheet

Betahistiinin käyttöaiheena on Ménièren syndrooman hoito. Ménièren syndrooman oireina voi esiintyä muun muassa kiertohuimausta, tinnitusta ja kuulon alenemaa.

Annostus ja antotapa

Annostus

Aikuiset

Aloitusannos on 16 mg kolme kertaa vuorokaudessa.

Päivittäinen ylläpitoannos vaihtelee yleensä 24–48 mg välillä. Päivittäinen annos ei saa olla yli 48 mg. Annos voidaan sovittaa yksilöllisesti potilaan hoitovasteen mukaan. Joissakin tapauksissa paranemista tapahtuu vasta muutaman viikon hoidon jälkeen.

Erityispotilasryhmät

Munuaisten ja maksan vajaatoiminta

Spesifisiä kliinisiä tutkimuksia näistä potilasryhmistä ei ole, mutta markkinoille tulon jälkeisen kokemuksen mukaan annoksen muuttaminen ei näytä olevan tarpeen. Varovaisuutta on noudatettava näissä potilasryhmissä.

Iäkkäät

Vaikka kliinistä tutkimustietoa tästä potilasryhmästä on rajoitetusti, laaja markkinoille tulon jälkeinen kokemus viittaa siihen, ettei annoksen muuttaminen ole tarpeen.

Pediatriset potilaat

Betahistiinitabletteja ei suositella alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille, sillä valmisteen turvallisuudesta ja tehosta tässä ikäryhmässä ei ole riittävästi näyttöä.

Antotapa

Tabletit otetaan mieluiten aterian yhteydessä tai aterian jälkeen yhdessä vesilasillisen kanssa.

Vasta-aiheet

  • Yliherkkyys vaikuttavalle aineelle tai kohdassa Apuaineet mainituille apuaineille.
  • Betahistiini on vasta-aiheinen potilaille, joilla on feokromosytooma. Koska betahistiini on histamiinin synteettinen analogi, se saattaa indusoida katekoliamiinien vapautumista kasvaimesta aiheuttaen vaikean hypertension.

Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet

Varovaisuutta on noudatettava hoidettaessa potilaita, joilla on tai on aiemmin ollut maha- tai pohjukaissuolihaava, koska betahistiinia käyttävillä potilailla esiintyy toisinaan dyspepsiaoireita.

Verrattaen harvoilla keuhkoastmapotilailla on osoitettu kliinistä intoleranssia betahistiinia kohtaan. Näiden potilaiden tilaa on seurattava huolellisesti betahistiinihoidon aikana.

Varovaisuutta on noudatettava määrättäessä betahistiinia potilaille, joilla on urtikaria, ihottumia tai allerginen riniitti, koska on mahdollista, että nämä oireet pahenevat.

Varovaisuutta on noudatettava hoidettaessa potilaita, joilla on vaikea hypotensio.

Yhteisvaikutukset

Yhteisvaikutustutkimuksia in vivo ei ole tehty. In vitro -tutkimuksista saadun tiedon perusteella valmiste ei estä CYP450-entsyymien toimintaa in vivo.

In vitro -tiedot osoittavat monoamino-oksidaasia (MAO) estävien lääkkeiden, mukaan lukien MAO alatyyppi B (esim. selegiliini), estävän betahistiinin metaboliaa. Varovaisuutta suositellaan käytettäessä betahistiinia ja MAO:n estäjiä (mukaan lukien selektiiviset MAO-B:n estäjät) samanaikaisesti.

Koska betahistiini on histamiinin analogi, betahistiinin ja antihistamiinien yhteisvaikutukset saattavat teoriassa vaikuttaa näiden lääkkeiden tehoon.

Raskaus ja imetys

Raskaus

Ei ole olemassa tarkkoja tietoja betahistiinin käytöstä raskaana oleville naisille.

Eläinkokeissa ei ole havaittu suoria tai epäsuoria lisääntymistoksisia vaikutuksia kliinisesti merkityksellisellä terapeuttisella altistuksella. Varmuuden vuoksi betahistiinin käyttöä on suositeltavaa välttää raskauden aikana.

Imetys

Ei tiedetä, erittyykö betahistiini ihmisen rintamaitoon.

Betahistiini erittyy rotan maitoon. Eläinkokeissa havaittiin vaikutuksia synnytyksen jälkeen vain hyvin suurilla annoksilla. Valmisteesta äidille koituva hyöty ja imetyksen edut sekä lapselle mahdollisesti koituvat riskit tulee punnita keskenään.

Hedelmällisyys

Eläinkokeissa ei osoitettu hedelmällisyyteen liittyviä vaikutuksia rotilla.

Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn

Ménièren syndrooma voi vaikuttaa haitallisesti ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn. Kliinisissä tutkimuksissa, joissa tutkittiin erityisesti ajokykyä ja koneiden käyttökykyä, betahistiinilla ei ollut vaikutusta tai vaikutus oli vähäinen. Betahistiini voi kuitenkin aiheuttaa uneliaisuutta, mikä voi vaikuttaa ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn.

Haittavaikutukset

Betahistiinilla hoidetuilla potilailla on plasebokontrolloiduissa kliinisissä tutkimuksissa todettu jäljempämä mainittuja haittavaikutuksia [yleisyysluokat: hyvin yleinen (≥ 1/10), yleinen (≥ 1/100, < 1/10), melko harvinainen (≥ 1/1 000, < 1/100), harvinainen (≥ 1/10 000, < 1/1 000), hyvin harvinainen (< 1/10 000)].

Ruoansulatuselimistö

Yleinen: pahoinvointi, ruoansulatusvaivat

Hermosto

Yleinen: päänsärky

Kliinisissä tutkimuksissa todettujen haittavaikutusten lisäksi on valmisteen markkinoille tulon jälkeen sekä kirjallisuudessa kuvattu muitakin haittavaikutuksia. Näiden esiintymistiheyttä ei voida arvioida olemassa olevan tiedon perusteella, minkä vuoksi niiden yleisyydeksi on luokiteltu ”tuntematon”.

Immuunijärjestelmä

Yliherkkyysreaktioita kuten anafylaksiaa on raportoitu.

Ruoansulatuselimistö

Lievät vatsavaivat (esim. oksentelu, vatsakipu, vatsan turvotus ja kaasunmuodostus). Nämä haittavaikutukset voidaan yleensä välttää ottamalla annos aterioiden yhteydessä tai pienentämällä annosta.

Iho ja ihonalainen kudos

Ihon yliherkkyysreaktiot, erityisesti angioneuroottinen edeema, urtikaria, ihottuma ja kutina

Epäillyistä haittavaikutuksista ilmoittaminen

On tärkeää ilmoittaa myyntiluvan myöntämisen jälkeisistä lääkevalmisteen epäillyistä haittavaikutuksista. Se mahdollistaa lääkevalmisteen hyöty-haittatasapainon jatkuvan arvioinnin. Terveydenhuollon ammattilaisia pyydetään ilmoittamaan kaikista epäillyistä haittavaikutuksista seuraavalle taholle:

www‐sivusto: www.fimea.fi

Lääkealan turvallisuus‐ ja kehittämiskeskus Fimea

Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri

PL 55

00034 FIMEA

Yliannostus

Oireet

Muutamia yliannostustapauksia on raportoitu. Jotkut potilaat saivat lieviä tai kohtalaisia oireita enintään 640 mg:n annoksilla (esim. pahoinvointi, uneliaisuus, vatsakipu). Muita betahistiiniyliannostuksen oireita ovat oksentelu, ylävatsavaivat, ataksia ja kouristuskohtaukset. Vakavampia komplikaatioita (esim. kouristuksia, keuhko- tai sydänkomplikaatioita) on todettu tahallisissa yliannostustapauksissa erityisesti silloin, kun betahistiinia on otettu yhdessä muiden lääkkeiden kanssa.

Hoito

Spesifistä antidoottia ei ole. Mahahuuhtelua ja oireenmukaista hoitoa suositellaan tunnin sisällä yliannostuksesta. Yliannostustapauksessa suositellaan tavanomaisia tukitoimia.

Farmakologiset ominaisuudet

Farmakodynamiikka

Farmakoterapeuttinen ryhmä: Muut hermostoon vaikuttavat lääkeaineet, Huimauslääkkeet, ATC‑koodi: N07CA01

Betahistiinin vaikutusmekanismi tunnetaan vain osittain.

Useat uskottavat hypoteesit, joita eläinkokeet ja kliiniset tiedot tukevat, osoittavat:

Betahistiini vaikuttaa histaminergiseen järjestelmään

Betahistiini toimii sekä osittaisena histamiini H1-reseptorin agonistina että histamiini H3-reseptorin antagonistina myös hermokudoksessa. Vaikutus H2-reseptorin toimintaan on merkityksetön. Betahistiini lisää histamiinin vaihduntaa ja vapautumista estämällä presynaptisten H3-reseptorien toimintaa ja indusoimalla H3-reseptorien vaimennussäätelyä (downregulation).

Betahistiini saattaa lisätä veren virtausta simpukan alueelle sekä koko aivojen alueelle

Farmakologiset tutkimukset eläimillä ovat osoittaneet, että betahistiini lisää sisäkorvan labyrinttivaltimoiden verenkiertoa. Vaikutus selittynee siten, että betahistiini relaksoi sisäkorvan prekapillaarisia sfinktereitä lisäten mikrosirkulaatiota.

Betahistiinin on osoitettu myös lisäävän aivojen verenkiertoa ihmisillä.

Betahistiini helpottaa tasapainojärjestelmän kompensaatiota

Betahistiini nopeuttaa eläimillä tasapainoaistin palautumista toispuoleisen neurektomian jälkeen edistämällä ja jouduttamalla tasapainojärjestelmän sentraalista kompensaatiota. Tämä vaikutus välittyy H3-reseptorien estolla. Sille on ominaista histamiinin lisääntynyt vapautuminen ja aineenvaihdunnan kiihtyminen.

Myös ihmisillä toipumisaika vestibulaarisen neurektomian jälkeen lyheni betahistiinihoidon jälkeen.

Betahistiini muuttaa hermosoluaktiviteettia vestibulaaritumakkeissa

Betahistiinilla todettiin myös olevan annoksesta riippuvainen estävä vaikutus neuronien aktivoitumiseen lateraalisissa ja mediaalisissa vestibulaaritumakkeissa.

Nämä farmakodynaamiset ominaisuudet, jotka osoitettiin eläimillä, voivat edistää betahistiinin terapeuttista hyötyä tasapainojärjestelmässä.

Betahistiinin teho osoitettiin tutkimuksissa, joissa potilailla oli tasapainoelinperäistä huimausta ja Ménièren tauti. Sen osoitettiin lieventävän huimauskohtausten voimakkuutta ja vähentävän esiintymistiheyttä.

Farmakokinetiikka

Imeytyminen

Suun kautta otettu betahistiini absorboituu nopeasti ja lähes täydellisesti kaikkialta maha-suolikanavasta. Imeytymisen jälkeen lääke metaboloituu nopeasti ja lähes täydellisesti 2‑pyridyylietikkahapoksi. Betahistiinin pitoisuudet plasmassa ovat erittäin alhaiset. Tästä syystä farmakokineettiset analyysit perustuvat plasman ja virtsan 2‑pyridyylietikkahapon määrityksiin.

Ruoan nauttimisen jälkeen Cmax on alempi kuin paasto-olosuhteissa. Sen sijaan betahistiinin kokonaisimeytymisessä ei ole eroja näiden tilojen välillä, mikä viittaa siihen, että ruoan nauttiminen ainoastaan hidastaa betahistiinin imeytymistä.

Jakautuminen

Betahistiini on sitoutunut veren plasmaproteiineihin alle 5 %.

Biotransformaatio

Imeytymisen jälkeen betahistiini metaboloituu nopeasti ja lähes täydellisesti 2-pyridyylietikkahapoksi (jolla ei ole farmakologista tehoa).

2-pyridyylietikkahapon huippupitoisuus plasmassa (ja virtsassa) saavutetaan tunnin kuluttua oraalisesta annosta ja sen puoliintumisaika on n. 3,5 tuntia

Eliminaatio

2‑pyridyylietikkahappo erittyy virtsaan. Käytettäessä 8–48 mg:n annosta n. 85 % alkuperäisestä annoksesta on todettavissa virtsasta. Itse betahistiinin erittymisellä munuaisten kautta tai ulosteisiin on vähän merkitystä.

Lineaarisuus

Palautumisnopeus on vakio oraalisilla annoksilla välillä 8–48 mg osoittaen betahistiinin farmakokinetiikan olevan lineaarista. Tämä viittaa siihen, ettei aineenvaihduntareitti saturoidu.

Prekliiniset tiedot turvallisuudesta

Krooninen toksisuus

Hermostoon kohdistuvia haittavaikutuksia havaittiin koirilla ja paviaaneilla suonensisäisten 120 mg/kg ja sitä suurempien annosten jälkeen.

Kroonista oraalista toksisuutta tutkittiin rotilla 18 kuukauden ajan annoksella 500 mg/kg ja koirilla 6 kuukauden ajan annoksella 25 mg/kg. Betahistiinin osoitettiin olevan hyvin siedetty eikä toksisia vaikutuksia voitu varmasti osoittaa.

Mutageenisuus ja karsinogeenisuus

Betahistiini ei ole mutageeninen.

Rotilla tehdyssä 18 kuukauden pituisessa kroonista toksisuutta arvioineessa tutkimuksessa ei saatu näyttöä betahistiinin karsinogeenisuudesta enintään 500 mg/kg:n annostuksella.

Lisääntymistoksisuus

Lisääntymistoksisuutta koskeneissa tutkimuksissa havaittiin vaikutuksia ainoastaan altistuksilla, joiden katsottiin olevan riittävästi suurempia kuin suurin altistus ihmisillä, mikä osoitti näiden vaikutusten vähäisen merkityksen kliinisen käytön kannalta.

Farmaseuttiset tiedot

Apuaineet

Mikrokiteinen selluloosa

Mannitoli

Povidoni

Krospovidoni

Sitruunahappo

Kolloidinen vedetön piidioksidi

Talkki

Steariinihappo

Yhteensopimattomuudet

Ei oleellinen.

Kestoaika

2 vuotta

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Pakkaukset ja valmisteen kuvaus

Markkinoilla olevat pakkaukset

Resepti

BETAHISTINE STADA tabletti
8 mg (L:ei) 100 fol (5,99 €)
16 mg (J) (L:ei) 100 fol (9,87 €)
24 mg (J) (L:ei) 100 fol (26,85 €)

PF-selosteen tieto

Polyamidi/Alumiini/PVC/Alumiini-läpipainopakkaukset:

8 mg, 16 mg, 24 mg: 20, 30, 50, 60 ja 100 tablettia

Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole myynnissä.

Valmisteen kuvaus:

Valkoinen tai lähes valkoinen, pyöreä (halkaisija 7,0 mm), tasainen, päällystämätön tabletti, jonka toisella puolella on kaiverrus ”X” ja toisella puolella ”87”.

Valkoinen tai lähes valkoinen, pyöreä (halkaisija 8,5 mm), päällystämätön tabletti, jonka toisella puolella on kaiverrus ”X” ja jakoura ja toisella puolella kaiverrus ”88”.

Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Valkoinen tai lähes valkoinen, pyöreä (halkaisija 10,0 mm), päällystämätön tabletti, jonka toisella puolella on kaiverrus ”X” ja jakoura ja toisella puolella kaiverrus ”89”.

Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Käyttö- ja käsittelyohjeet

Ei erityisvaatimuksia.

Korvattavuus

BETAHISTINE STADA tabletti
8 mg 100 fol
16 mg 100 fol
24 mg 100 fol

  • Peruskorvaus (40 %).

ATC-koodi

N07CA01

Valmisteyhteenvedon muuttamispäivämäärä

15.11.2021

Yhteystiedot

STADA NORDIC ApS, Suomen sivuliike
PL 1310, Puolikkotie 8, 02230 Espoo (käyntiosoite)
00101 Helsinki


0207 416 888