OXYNORM oral lösning 1 mg/ml, 10 mg/ml
Kvalitativ och kvantitativ sammansättning
Oxikodonhydroklorid 1 mg/ml eller 10 mg/ml.
Hjälpämnen med känd effekt
1 mg/ml: 1 ml oral lösning innehåller 1 mg natriumbensoat (E211).
10 mg/ml: 1 ml oral lösning innehåller 1 mg natriumbensoat (E211) och 0,1 mg para-orange (E110).
För fullständig förteckning över hjälpämnen, se avsnitt Förteckning över hjälpämnen.
Läkemedelsform
Oral lösning.
Kliniska uppgifter
Terapeutiska indikationer
OxyNorm är indicerat för vuxna och ungdomar (från 12 års ålder) för behandling av svår smärta, där endast opioidanalgetika ger tillräcklig effekt.
Dosering och administreringssätt
Dosering
De flesta patienter som behandlas med långverkande opioiddepottabletter behöver en kortverkande opioid för att behandla smärtgenombrott. Om en opioidformulering med omedelbar frisättning används som undsättningsläkemedel (rescue medication) utöver förlängd frisättning, kan behovet av mer än två undsättningsläkemedel per dag vara en indikation på att dosen med förlängd frisättning kräver upptitrering.
Vuxna
Dosen ska anpassas individuellt efter patientens sjukdom, allmänna tillstånd, ålder och med hänsyn till eventuell tidigare smärtbehandling. Korrekt dos för den enskilda patienten är den lägsta dosen som tillräckligt kontrollerar smärtan utan eller med tolererbara biverkningar.
Vanlig startdos för patienter som inte tidigare fått opioider är 5 mg var 6:e timme. Högre startdos kan dock övervägas beroende på patientens behov av smärtkontroll. Om smärtan reagerar på opioider kan dosen ökas varje dag tills önskad verkan uppnås eller oacceptabla biverkningar uppstår.
Om patienten har fått oralt morfin innan behandling med OxyNorm inleds beräknas den dagliga dosen enligt följande formel: 10 mg oralt oxikodon motsvarar 20 mg oralt morfin. I detta sammanhang bör det understrykas att detta endast är riktgivande för bestämning av nödvändig dos oxikodon. Patienternas interindividuella skillnader kräver att dosen noga titreras för varje enskild patient. Initialt kan en lägre dos än motsvarande dos rekommenderas.
Målet med smärtbehandling är att med långverkande opioid uppnå adekvat smärtlindring med minsta möjliga biverkningar. Behovet av en kortverkande opioid för smärtgenombrott bör under behandlingen hållas så litet som möjligt. Om OxyNorm oral lösning används vid smärtgenombrott tillsammans med långverkande oxikodondepottabletter, bör 1/6–1/8 av den totala dygnsdosen ges som engångsdos.
Efter att behandlingen inletts ska läkaren regelbundet kontrollera hur väl smärtlindringen lyckas och de andra opioideffekterna så att dosen kan justeras för att uppnå effektiv smärtlindring och för att kunna behandla eventuella biverkningar.
Byte mellan oral och parenteral oxikodonbehandling
Dosen beräknas enligt följande formel: 2 mg oralt oxikodon motsvarar 1 mg parenteralt oxikodon. Det måste i detta sammanhang understrykas att detta endast är riktgivande för bestämning av dosen som behövs. Patienternas interindividuella skillnader kräver att dosen ska noga titreras till lämplig nivå för varje enskild patient.
Pediatrisk population
Opioider ska endast användas för lämpliga indikationer, efter noggrann bedömning av risk och nytta och förskrivas av en specialist med erfarenhet av hantering av svår smärta hos barn.
Ungdomar (från 12 års ålder)
Vanlig startdos är 5 mg OxyNorm var 6:e timme för icke tidigare opioidbehandlade patienter med svår smärta som inte kontrolleras med svaga opioider.
Dosen ska sedan titreras noggrant, varje dag vid behov, för att få tillräcklig smärtlindring. Intervallet kan minskas till var 4:e timme vid behov men dosen ska inte tas mer än 6 gånger per dygn.
Patienter som redan får opioider kan beroende på tidigare erfarenheter starta på en högre dos.
Barn under 12 år
Säkerhet och effekt för oxikodon i behandling av barn under 12 år har ännu inte fastställts. Inga data finns tillgängliga.
Äldre patienter
Vanligtvis är ingen dosjustering nödvändig för äldre patienter.
Patienter med nedsatt njur- eller leverfunktion
Dosinitiering bör följa en konservativ hållning hos dessa patienter. Den rekommenderade startdosen för vuxna bör minskas med 50 % (t.ex. total dygnsdos på 10 mg oralt till opioidnaiva patienter), och dos för varje patient ska titreras tills adekvat smärtkontroll uppnås i enlighet med patientens kliniska situation.
Administreringssätt
Oral användning.
Behandlingsmål och utsättning av behandlingen
Innan behandling med OxyNorm påbörjas ska en behandlingsstrategi som inkluderar behandlingstid och behandlingsmål, samt en plan för behandlingens avslut, överenskommas med patienten i enlighet med riktlinjer för smärthantering. Under behandlingen ska läkare och patient ha tät kontakt för att utvärdera behovet av fortsatt behandling samt ta ställning till utsättning och justering av doseringen vid behov. När en patient inte längre behöver behandling med oxikodon kan det vara tillrådligt att trappa ned dosen gradvis för att förhindra utsättningssymtom. Om adekvat smärtkontroll inte uppnås ska möjlig hyperalgesi, tolerans och progression av underliggande sjukdom övervägas (se avsnitt Varningar och försiktighet).
Behandlingstid
Oxikodon ska inte användas längre än nödvändigt. Se avsnitt Varningar och försiktighet angående behovet av noggrann övervakning för utveckling av beroende och missbruk.
Kontraindikationer
OxyNorm är kontraindicerat
- om patienten är överkänslig mot oxikodon eller mot något hjälpämne som anges i avsnitt Förteckning över hjälpämnen
- om användningen av opioider av någon anledning är kontraindicerad
- om patienten har svår obstruktiv lungsjukdom
- om patienten har lunghjärtsjukdom (cor pulmonale)
- om patienten har svår astma
- om patienten har svår andningsdepression med hypoxi och/eller hyperkapni
- om patienten har paralytisk ileus.
Varningar och försiktighet
Försiktighet bör iakttas vid administrering av oxikodon till svaga äldre patienter, patienter med kraftigt nedsatt lungfunktion, nedsatt njur- eller leverfunktion, myxödem, hypotyreos, Addisons sjukdom, toxisk psykos, prostataförstoring, binjurebarksinsufficiens, alkoholism, delirium tremens, sömnapné, sjukdomar i gallgången, pankreatit, inflammatoriska tarmsjukdomar, hypotoni, hypovolemi eller huvudskador (på grund av ökad risk för intrakraniellt tryck) eller patienter som använder bensodiazepiner eller andra CNS-depressiva medel (inklusive alkohol) eller MAO-hämmare.
Den huvudsakliga risken med för stora opioiddoser är andningsdepression.
Sömnrelaterade andningsstörningar
Opioider kan orsaka sömnrelaterade andningsstörningar såsom central sömnapné och sömnrelaterad hypoxemi. Risken för central sömnapné ökar med dosen. Överväg att minska den totala opioiddosen till patienter med central sömnapné.
Samtidig användning av oxikodon och sedativa läkemedel såsom bensodiazepiner eller liknande läkemedel kan leda till sedering, andningsdepression, koma och död. På grund av dessa risker ska samtidig förskrivning av dessa sedativa läkemedel med oxikodon begränsas till patienter för vilka andra behandlingsalternativ inte är lämpliga. Om det beslutas att förskriva oxikodon samtidigt med sedativa läkemedel ska lägsta effektiva dos användas och behandlingstiden ska vara så kort som möjligt. Patienterna ska övervakas noggrant för tecken och symtom på andningsdepression och sedering. Det rekommenderas starkt att patienten och dennes närstående rådes att vara uppmärksamma på dessa symtom (se avsnitt Interaktioner).
OxyNorm kan hämma hostreflexen.
Liksom alla opioidpreparat, bör oxikodonpreparat användas med försiktighet efter bukkirurgi eftersom opioider är kända för att försämra intestinal motilitet. Av denna orsak ska de inte användas förrän läkaren är säker på att tarmfunktionen är normal.
Opioidbrukssyndrom (missbruk och beroende)
Tolerans och fysiskt och/eller psykologiskt beroende kan utvecklas vid upprepad administrering av opioider som oxikodon.
Upprepad användning av OxyNorm kan leda till opioidbrukssyndrom. En högre dos och mer långvarig behandling kan öka risken för att utveckla opioidbrukssyndrom. Missbruk eller avsiktlig felanvändning av OxyNorm kan resultera i överdos och/eller dödsfall. Risken för att utveckla opioidbrukssyndrom är förhöjd hos patienter med en personlig anamnes eller familjeanamnes (föräldrar eller syskon) på drogberoende (inklusive alkoholberoende), hos patienter som använder tobak eller hos patienter med andra psykiska sjukdomar i anamnesen (t.ex. egentlig depression, ångest och personlighetsstörningar).
Innan behandling med OxyNorm påbörjas och under behandlingen ska behandlingsmål och en utsättningsplan överenskommas med patienten (se avsnitt Dosering och administreringssätt). Före och under behandling ska patienten också informeras om riskerna för och tecknen på opioidbrukssyndrom. Om sådana tecken uppstår ska patienten rådas att kontakta läkare.
Patienterna ska övervakas för tecken på drogsökande beteende (t.ex. för tidiga önskemål om påfyllning). Detta inkluderar en genomgång av opioider och psykoaktiva läkemedel (såsom bensodiazepiner) som används samtidigt. Hos patienter med tecken och symtom på opioidbrukssyndrom ska konsultation med en beroendespecialist övervägas.
Patienten kan utveckla tolerans mot läkemedlet vid långvarig användning och då krävs kontinuerligt högre doser för smärtlindring. Långtidsanvändning av läkemedlet kan leda till fysiskt beroende och abstinenssymtom kan förekomma om behandlingen avbryts abrupt. När behandling med oxikodon inte längre behövs, är det skäl att trappa ner dosen gradvis för att förhindra abstinenssymtom. Abstinenssymtom kan vara bl.a. gäspning, mydriasis, lakrimation, rinorré, tremor, hyperhidros, ångest, agitation, kramper och sömnlöshet.
Hyperalgesi som inte svarar på ytterligare dosökning av oxikodon kan förekomma, särskilt vid höga doser. En dosreduktion av oxikodon eller byte till en alternativ opioid kan behövas.
Opioider är inte förstahandsbehandling för kronisk icke-malign smärta, och rekommenderas inte heller som enda behandling. Opioider bör användas som en del av ett omfattande behandlingsprogram som involverar andra läkemedel och behandlingsmetoder. Patienter med kronisk icke-malign smärta bör utvärderas och övervakas med avseende på beroende och missbruk.
Missbruk av orala doseringsformer vid parenteral administration kan förväntas resultera i allvarliga biverkningar som kan vara livshotande (se avsnitt Överdosering).
Lever och gallvägar
Oxikodon kan orsaka dysfunktion och spasm i Oddis sfinkter och därmed öka det intrabiliära trycketoch risken för gallvägssymtom och pankreatit. Därför måste oxikodon administreras med försiktighet till patienter med pankreatit och sjukdomar i gallvägarna.
Samtidig användning av alkohol och OxyNorm kan förstärka oxikodons biverkningar. Därför ska samtidig användning undvikas.
OxyNorm bör användas med försiktighet preoperativt och inom de första 12–24 timmar postoperativt.
Opioider som oxikodon kan påverka hypotalamus-hypofys-binjurebarkaxeln eller hypotalamus-hypofys-gonadaxeln. Möjliga förändringar är till exempel en ökning av serumprolaktin samt en minskning av kortisol- och testosteronkoncentrationerna i plasma. Kliniska symtom kan uppkomma till följd av dessa hormonförändringar.
Detta läkemedel innehåller mindre än 1 mmol (23 mg) natrium per ml, d.v.s. är näst intill ”natriumfritt”.
Detta läkemedel innehåller 1 mg natriumbensoat per ml. Bensoat kan öka risken för gulsot (gulaktig hud och ögon) hos nyfödda (upp till 4 veckors ålder).
OxyNorm 10 mg/ml oral lösning innehåller azofärgämnet (para-orange E110) som kan ge allergiska reaktioner.
Interaktioner
På grund av den additiva CNS-depressiva effekten ökar samtidig användning av opioider med lugnande läkemedel, såsom bensodiazepiner och motsvarande läkemedel, risken för sedering, andningsdepression, koma och död. Dosering och varaktighet av samtidig behandling ska begränsas (se avsnitt Varningar och försiktighet). Läkemedel som hämmar det centrala nervsystemet är bl.a. andra opioider, gabapentinoider såsom pregabalin, anxiolytika, hypnotika och lugnande medel (inklusive bensodiazepiner), antipsykotika, antidepressiva, fentiaziner och alkohol.
Samtidig användning av oxikodon och antikolinergika eller läkemedel med antikolinerg effekt (t.ex. tricykliska antidepressiva, antihistaminer, antipsykotika, muskelavslappnande medel, antiparkinsonläkemedel) kan förstärka de antikolinerga biverkningarna.
Samtidig administrering av oxikodon och serotonerga medel, såsom selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) eller serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmare (SNRI), kan orsaka serotonergt syndrom, vilket kan innefatta symtom som förändrat mentalt tillstånd (t.ex. rastlöshet, hallucinationer, koma), autonom instabilitet (t.ex. takykardi, labilt blodtryck, hypertermi), neuromuskulära rubbningar (t.ex. hyperreflexi, koordinationsrubbningar, stelhet) och/eller gastrointestinala symtom (t.ex. illamående, kräkningar, diarré). Oxikodon ska användas med försiktighet och dossänkning kan behövas hos patienter som använder dessa läkemedel.
MAO-hämmare är kända för att interagera med narkotiska analgetika. De producerar CNS-excitation eller -depression med hyper- eller hypotensiv kris (se avsnitt Varningar och försiktighet). Oxikodon ska användas med försiktighet om patienten använder MAO-hämmare eller har använt MAO-hämmare under de senaste två veckorna (se avsnitt Varningar och försiktighet).
Alkohol kan förstärka de farmakodynamiska effekterna av OxyNorm. Därför ska samtidig användning undvikas.
Oxikodon metaboliseras huvudsakligen av CYP3A4 men även av CYP2D6. Dessa metabolismvägar kan hämmas eller induceras av flera samtidigt administrerade läkemedel eller kosten.
CYP3A4-hämmare, såsom makrolidantibiotika (t.ex. klaritromycin, erytromycin och telitromycin), azol-antisvampmedel (t.ex. ketokonazol, vorikonazol, itrakonazol och posakonazol), proteashämmare (t.ex. boceprevir, ritonavir, indinavir, nelfinavir och saquinavir), cimetidin och grapefruktjuice kan orsaka ett minskat clearance av oxikodon vilket kan leda till en ökning av plasmakoncentrationen av oxikodon. Oxikodondoserna kan därför behöva justeras.
Några specifika exempel ges nedan:
- Efter fem dagars oral administrering av 200 mg itrakonazol (potent CYP3A4-hämmare) ökade AUC-värdet för oralt oxikodon. I medeltal var AUC-värdet ungefär 2,4 gånger högre (intervall 1,5–3,4).
- Efter fyra dagars administrering av 200 mg vorikonazol (CYP3A4-hämmare) två gånger dagligen (de första två doserna 400 mg) ökade AUC-värdet för oralt oxikodon. I medeltal var AUC-värdet ungefär 3,6 gånger högre (intervall 2,7–5,6).
- Efter fyra dagars oral administrering av 800 mg telitromycin (CYP3A4-hämmare) ökade AUC‑värdet för oralt oxikodon. I medeltal var AUC-värdet ungefär 1,8 gånger högre (intervall 1,3–2,3).
- Efter fem dagars administrering av 200 ml grapefruktjuice (CYP3A4-hämmare) tre gånger dagligen ökade AUC-värdet för oralt oxikodon. I medeltal var AUC-värdet ungefär 1,7 gånger högre (intervall 1,1–2,1).
CYP3A4-inducerare, såsom rifampicin, karbamazepin, fenytoin och johannesört kan inducera metabolismen av oxikodon och orsaka ett ökat clearance av oxikodon vilket kan leda till en minskning av oxikodons plasmakoncentration. Oxikodondoserna kan därför behöva justeras.
Några specifika exempel ges nedan:
- Efter femton dagars administrering av 300 mg johannesört (CYP3A4-inducerare) tre gånger dagligen minskade AUC-värdet för oralt oxikodon. I medeltal var AUC-värdet ungefär 50 % lägre (intervall 37–57 %).
- Efter sju dagars administrering av 600 mg rifampicin (CYP3A4-inducerare) en gång dagligen minskade AUC-värdet för oralt oxikodon. I medeltal var AUC ungefär 86 % lägre.
Läkemedel som hämmar CYP2D6-aktivitet, såsom paroxetin och kinidin kan orsaka minskat clearance av oxikodon vilket kan leda till en ökad plasmakoncentration av oxikodon.
Fertilitet, graviditet och amning
Användning av detta läkemedel under graviditet och amning ska i möjligaste mån undvikas.
Graviditet
Det finns begränsad mängd data från användningen av oxikodon i gravida kvinnor. Nyfödda barn till mödrar som har fått opioider under de sista 3 till 4 veckorna före förlossningen ska övervakas för andningsdepression. Abstinenssymtom kan förekomma hos nyfödda barn till mödrar som behandlas med oxikodon.
Amning
Oxikodon kan utsöndras i bröstmjölk och kan orsaka andningsdepression hos det nyfödda barnet. Därför ska oxikodon inte ges till ammande mödrar.
Fertilitet
Det finns inga humandata på oxikodons effekt på fertilitet tillgängliga. Hos råttor sågs ingen effekt på parning eller fertilitet vid oxikodonbehandling (se avsnitt Prekliniska säkerhetsuppgifter).
Effekter på förmågan att framföra fordon och använda maskiner
Oxikodon kan försämra förmågan att framföra fordon och använda maskiner, framför allt i början av behandlingen och vid ökning av dosen.
Biverkningar
De vanligaste biverkningarna är förstoppning och illamående som båda uppträder hos 25–30 % av patienterna som får oralt oxikodon. Om illamående eller kräkningar blir besvärande kan OxyNorm kombineras med antiemetika. Såsom med andra starka opioider förekommer förstoppning sannolikt och bör behandlas på lämpligt sätt med laxermedel. Om de opioidrelaterade biverkningarna fortsätter bör de närmare utredas med avseende på alternativa orsaker.
Med undantag för förstoppning tenderar biverkningarna från rena opioidagonister att minska vid fortsatt behandling. Att förutse biverkningar och en adekvat patientvård kan förbättra följsamheten. Liksom med andra starka opioider är den allvarligaste biverkningen som är förknippad med oxikodonbehandling andningsdepression (se avsnitt Varningar och försiktighet och Överdosering). Den förekommer mest sannolikt hos äldre, svaga och opioidintoleranta patienter.
Följande frekvenser utgör grunden för bedömningen av biverkningar:
Mycket vanliga (≥ 1/10), Vanliga (≥ 1/100, < 1/10), Mindre vanliga (≥ 1/1 000, < 1/100), Sällsynta (≥ 1/10 000, < 1/1 000), Mycket sällsynta (< 1/10 000), Ingen känd frekvens (kan inte beräknas från tillgängliga data).
Följande biverkningar kan förekomma:
Immunsystemet | |
Mindre vanliga | Överkänslighet |
Ingen känd frekvens | Anafylaktisk eller anafylaktoid reaktion |
Metabolism och nutrition | |
Vanliga | Minskad aptit |
Mindre vanliga | Uttorkning |
Psykiska störningar | |
Vanliga | Ångest, förvirring, sömnlöshet, nervositet, depression, onormalt tänkande |
Mindre vanliga | Agitation, hallucinationer, påverkad labilitet, eufori, minskad libido, läkemedelsberoende (se avsnitt Varningar och försiktighet) |
Ingen känd frekvens | Aggression |
Centrala och perifera nervsystemet | |
Mycket vanliga | Yrsel, somnolens, huvudvärk |
Vanliga | Tremor, letargi |
Mindre vanliga | Amnesi, kramper, ofrivilliga muskelkontraktioner, hypertoni, hypestesi, parestesier, talstörningar, synkope, dysgeusi |
Ingen känd frekvens | Hyperalgesi |
Ögon | |
Mindre vanliga | Nedsatt synförmåga, mios |
Öron och balansorgan | |
Mindre vanliga | Svindel |
Hjärtat | |
Mindre vanliga | Palpitationer (i samband med abstinenssymtom) |
Blodkärl | |
Mindre vanliga | Vasodilatation |
Sällsynta | Hypotoni, ortostatisk hypotoni |
Andningsvägar, bröstkorg och mediastinum | |
Vanliga | Dyspné |
Mindre vanliga | Andningsdepression |
Ingen känd frekvens | Centralt sömnapnésyndrom |
Magtarmkanalen | |
Mycket vanliga | Förstoppning, illamående, kräkning |
Vanliga | Buksmärta, diarré, dyspepsi, muntorrhet |
Mindre vanliga | Matsmältningsbesvär, flatulens, dysfagi, ileus, rapning |
Ingen känd frekvens | Karies |
Lever och gallvägar | |
Mindre vanliga | Förhöjda leverenzymer |
Ingen känd frekvens | Kolestas, gallkolik, , dysfunktion i Oddis sfinkter |
Hud och subkutan vävnad | |
Mycket vanliga | Klåda |
Vanliga | Utslag, hyperhidros |
Mindre vanliga | Torr hud |
Sällsynta | Urtikaria |
Njurar och urinvägar | |
Mindre vanliga | Urinretention |
Reproduktionsorgan och bröstkörtel | |
Mindre vanliga | Erektil dysfunktion, hypogonadism |
Ingen känd frekvens | Amenorré |
Allmänna symtom och/eller symtom vid administreringsstället | |
Vanliga | Asteni, trötthet, svettning |
Mindre vanliga | Perifert ödem, törst, abstinenssymtom, ödem, frossa, läkemedelstolerans, sjukdomskänsla |
Ingen känd frekvens | Neonatalt utsättningssyndrom |
Läkemedelsberoende
Upprepad användning av OxyNorm kan leda till läkemedelsberoende, även vid terapeutiska doser. Risken för läkemedelsberoende kan variera beroende på patientens individuella riskfaktorer, dosering och opioidbehandlingens längd (se avsnitt Varningar och försiktighet).
Pediatrisk population
Frekvens, typ och svårighetsgrad av biverkningar hos ungdomar (i åldern 12 till 18 år) verkar likna de samma som hos vuxna (se avsnitt Farmakodynamiska egenskaper).
Rapportering av misstänkta biverkningar
Det är viktigt att rapportera misstänkta biverkningar efter att läkemedlet godkänts.
Det gör det möjligt att kontinuerligt övervaka läkemedlets nytta‐riskförhållande. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning till:
webbplats: www.fimea.fi
Säkerhets‐ och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea
Biverkningsregistret
PB 55
00034 Fimea
Överdosering
Akut överdosering med oxikodon kan yttra sig i andningsdepression, dåsighet som utvecklas till dvala eller koma, reducerad skelettmuskeltonus, mios, bradykardi, hypotoni, lungödem och död. Toxisk leukoencefalopati har observerats vid överdosering av oxikodon.
Behandling av överdosering
Se till att luftvägarna hålls öppna. Rena opioidantagonister som naloxon är specifika motgifter mot opioidöverdosering. Andra stödjande åtgärder ska vid behov användas.
Vid behov magtömning, aktivt kol och laxermedel. Primär uppmärksamhet ska ges till att upprätta fria luftvägar och inleda andningsstödjande åtgärder. Andning och blodcirkulation upprätthålls och stöds vid behov med hjälp av intensivvård.
I allvarliga fall bör man överväga att ge 0,8 mg naloxon intravenöst. Detta upprepas med 2–3 minuters intervall vid behov. Alternativt kan en infusion med 2 mg naloxon i 500 ml fysiologisk saltlösning eller 5 % glukoslösning (0,004 mg/ml) användas.
Infusionen bör fortgå i en takt som motsvarar tidigare bolusdos samt i enlighet med patientens svar.
Vid intravenös naloxon ses en effekt efter 1–2 minuter. Vid subkutan eller intramuskulär användning ses en effekt efter 2–5 minuter. Effektduration beror på dos och administreringssätt och är längre vid intramuskulär än vid intravenös administrering. Hos vuxna är den rapporterade halveringstiden för naloxon i plasma 60–90 minuter.
Eftersom naloxon har relativt kortvarig verkan måste patienten noga övervakas till dess spontanandningen har kommit igång på ett tillförlitligt sätt. Övervakning i ytterligare 24–48 timmar rekommenderas vid risk för återkommande symtom.
För mindre allvarliga fall av överdosering ska patienten ges 0,2 mg naloxon intravenöst och vid behov följas upp med 0,1 mg varannan minut.
Naloxon ska inte ges om det inte föreligger kliniskt signifikant andnings- eller cirkulationsdepression till följd av oxikodonöverdosering.
Naloxon bör ges med försiktighet till personer som man vet eller misstänker är fysiskt beroende av oxikodon. Plötslig eller fullständig reversering av opioideffekterna kan i sådana fall orsaka akut smärta eller abstinenssymtom.
Farmakologiska egenskaper
Farmakodynamiska egenskaper
Farmakoterapeutisk grupp: Naturliga opiumalkaloider, opiater
ATC-kod: N02AA05
Oxikodon är en ren opioidagonist utan någon antagonistverkan. Oxikodon har en liknande effekt som morfin.
Läkemedlets huvudsakliga effekter är smärtlindring, ångestdämpning, hostdämpande effekt och sedering. Effekten förmedlas genom opioidreceptorer i centrala nervsystemet som svarar på endogena föreningar med opioidliknande aktivitet.
Endokrina systemet
Se avsnitt Varningar och försiktighet.
Magtarmkanalen
Opioider kan inducera spasmer i Oddis sfinkter.
Övriga farmakologiska effekter
In vitro och djurförsök visar att naturliga opioider som morfin har många olika inverkan på olika delar av immunsystemet. Den kliniska betydelsen av detta fenomen är inte känd. Det är inte heller känt huruvida oxikodon som är en halvsyntetisk opioid har en immunologisk effekt som påminner om morfin.
Pediatrisk population
Sammantaget visar säkerhetsdata som erhållits med oxikodon i kliniska, farmakodynamiska och farmakokinetiska studier att oxikodon i allmänhet tolereras väl hos pediatriska patienter med biverkningar som huvudsakligen påverkar mag-tarmsystemet och nervsystemet. Biverkningarna överensstämde med den kända säkerhetsprofilen för oxikodon och andra jämförbara starka opioider (se avsnitt Biverkningar).
Det finns inga data från kliniska prövningar om långtidsanvändning hos barn i åldern 12 till 18 år.
Farmakokinetiska egenskaper
Studier på friska frivilliga och patienter har visat att oxikodondosen korrelerar med läkemedelskoncentrationen i plasma och läkemedelskoncentrationen i plasma korrelerar med vissa förväntade opioideffekter.
Liksom med alla opioider finns det stora individuella skillnader i den lägsta effektiva plasmakoncentrationen, särskilt om patienten tidigare har behandlats med potenta opioidantagonister. Av denna anledning måste dosen titreras individuellt för att uppnå önskad effekt.
Den absoluta biotillgängligheten har uppskattats vara i genomsnitt högst 87 %. Efter absorption distribueras oxikodon i hela kroppen. Absorptionen av oxikodon är uppenbarligen starkast hos äldre kvinnor och svagast hos unga män. Ca 45 % av oxikodonet binds till plasmaproteiner och distributionsvolymen vid steady-state är 2,6 l/kg. Total plasmaclearance är 0,8 l/min och elimineringshalveringstiden i plasma är ca 3 timmar.
Oxikodon passerar placenta och utsöndras i bröstmjölk.
Oxikodon metaboliseras i levern via CYP3A4 och CYP2D6 till noroxikodon, oxymorfon och noroxymorfon som därefter glukuronideras. Noroxikodon och noroxymorfon är de huvudsakliga metaboliterna i blodcirkulationen. Noroxikodon är en svag my-opioidagonist. Noroxymorfon är en potent my-opioidagonist men passerar dock inte blod-hjärnbarriären i någon betydande utsträckning. Oxymorfon är en potent my-opioidagonist men dess koncentrationer är mycket låga efter administrering av oxikodon. Ingen av dessa metaboliter förväntas ha en signifikant effekt på den analgetiska effekten av oxikodon.
Den aktiva substansen och dess metaboliter utsöndras i både urin och feces.
Oxikodonets plasmakoncentrationer påverkas endast nominellt av ålder och är 15 % högre hos äldre jämfört med yngre patienter.
Kvinnliga patienter har i genomsnitt upp till 25 % högre oxikodon plasmakoncentrationer än män med kroppsvikten som utgångspunkt.
Plasmakoncentrationerna av oxikodon och noroxikodon hos patienter med nedsatt leverfunktion kan vara högre än vanligt och koncentrationerna av oxymorfon kan åter vara lägre än vanligt. Elimineringshalveringstiden för oxikodon kan förlängas och även läkemedlets effekter kan förstärkas.
Plasmakoncentrationerna av oxikodon och dess metaboliter kan vara högre än vanligt hos patienter med nedsatt njurfunktion. Elimineringshalveringstiden för oxikodon kan förlängas och även läkemedlets effekt kan förstärkas.
Prekliniska säkerhetsuppgifter
Teratogenicitet
Oxikodon var inte teratogent ens vid maternellt toxiska doser hos råtta och kanin. Oxikodon påverkade inte fertilitet eller reproduktion, eller hade någon negativ påverkan på långsiktig utveckling hos ungar (F1-generation) till råttor som behandlats med oxikodon under sen dräktighet och laktation. Vidare hade inte oxikodon några utvecklingseffekter på ungar till F1-generationens honor.
Karcinogenicitet
Oxikodons karcinogena potential har inte utvärderats i djurstudier.
Mutagenicitet
Mycket höga koncentrationer oxikodon, liksom med andra opioider, associerades med genotoxicitet i vissa in vitro däggdjursexperiment (muslymfomtester och human lymfocyt kromosomavvikelsetest även om det senare fyndet inte var reproducerbart). Emellertid observerades inga effekter i ett bakteriellt mutagenicitetstest med partiell metabol aktivering, inte heller i ett mikrokärntest in vivo på mus ens vid dödliga doser.
Farmaceutiska uppgifter
Förteckning över hjälpämnen
Sackarinnatrium, natriumbensoat, citronsyramonohydrat, natriumcitrat, saltsyra (för justering av pH), natriumhydroxid (för justering av pH), renat vatten, hypromellos (1 mg/ml), para-orange (E110) (10 mg/ml).
Inkompatibiliteter
Inga kända inkompatibiliteter.
Hållbarhet
4 år.
Särskilda förvaringsanvisningar
Förvaras vid högst +30 °C.
Förpackningstyp och innehåll
Markkinoilla olevat pakkaukset
Resepti
OXYNORM oraaliliuos
1 mg/ml (L:ei) 250 ml (10,03 €)
10 mg/ml (L:ei) 120 ml (1200 mg/120 ml) (49,84 €)
PF-selosteen tieto
1 mg/ml: 100 ml och 250 ml flaska. Mätspruta medföljer förpackningen.
10 mg/ml: 30 ml och 120 ml flaska. Mätspruta medföljer förpackningen.
Brun flaska av glas, med skruvkork av polyeten/polypropylen.
Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.
Läkemedlets utseende:
1 mg/ml: Klar, färglös lösning.
10 mg/ml: Klar, orangefärgad lösning.
Särskilda anvisningar för destruktion och övrig hantering
Inga särskilda anvisningar. Ej använt läkemedel och avfall ska kasseras enligt gällande anvisningar.
Ersättning
OXYNORM oraaliliuos
1 mg/ml 250 ml
10 mg/ml 120 ml
- Ylempi erityiskorvaus (100 %). Rintasyöpä (115), Eturauhassyöpä (116), Leukemiat, muut pahanlaatuiset veri- ja luuydintaudit sekä pahanlaatuiset imukudostaudit (117), Gynekologiset syövät (128), Pahanlaatuiset kasvaimet, joita ei ole edellä erikseen mainittu (130).
- Peruskorvaus (40 %).
Atc-kod
N02AA05
Datum för översyn av produktresumén
23.01.2024
Yhteystiedot
Rajatorpantie 41 B
01640 Vantaa
09 8520 2065
www.mundipharma.fi
nordics@mundipharma.dk