DALACIN emätinpuikko 100 mg
Vaikuttavat aineet ja niiden määrät
Klindamysiinifosfaatti vastaten 100 mg klindamysiiniä.
Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta Apuaineet.
Lääkemuoto
Emätinpuikko.
Kliiniset tiedot
Käyttöaiheet
Dalacin-emätinpuikko on tarkoitettu bakteerivaginoosin hoitoon (kutsuttu aiemmin Haemophilus-vaginiitiksi, Gardnerella-vaginiitiksi, epäspesifiseksi vaginiitiksi, Corynebacterium-vaginiitiksi tai anaerobiseksi vaginoosiksi).
Annostus ja antotapa
Annostus
Suositeltu annos on yksi emätinpuikko emättimeen nukkumaan mentäessä kolmen vuorokauden ajan (ks. kohta Käyttö- ja käsittelyohjeet).
Iäkkäät potilaat
Dalacin-emätinpuikkojen käyttöä ei ole tutkittu yli 65-vuotiailla potilailla.
Munuaisten vajaatoimintapotilaat
Dalacin-emätinpuikkojen käyttöä ei ole tutkittu munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla potilailla.
Pediatriset potilaat
Dalacin-emätinpuikkojen turvallisuutta ja tehoa alle 16-vuotiaiden lasten hoidossa ei ole varmistettu.
Antotapa
Dalacin asetetaan emättimeen (ks. kohta Käyttö- ja käsittelyohjeet).
Lääkärin on otettava huomioon viralliset suositukset antibakteeristen aineiden asianmukaisesta käytöstä.
Vasta-aiheet
Yliherkkyys vaikuttavalle aineelle, linkomysiinille tai kohdassa Apuaineet mainituille apuaineille.
Dalacin on vasta-aiheinen myös henkilöille, joilla on aikaisemmin ollut antibioottihoitoon liittynyt koliitti.
Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet
Ennen Dalacin-hoidon aloittamista tai hoidon aloittamisen jälkeen on mahdollisesti tarpeen tutkia muut mahdolliset infektiot, mukaan lukien Trichomonas vaginalis-, Candida albicans-, Chlamydia trachomatis- ja gonokokki-infektiot, sopivin laboratoriokokein.
Dalacin-valmisteen käyttö saattaa lisätä sille resistenttien mikrobien, etenkin hiivasienten, liikakasvua.
Mikrobilääkehoidon aikana tai sen jälkeen voi esiintyä pseudomembranoottiseen koliittiin viittaavia oireita (ks. kohta Haittavaikutukset). Pseudomembranoottista koliittia on ilmoitettu esiintyneen lähes kaikkien antibakteeristen lääkkeiden käytön yhteydessä, klindamysiini mukaan lukien, ja sen vaikeusaste voi vaihdella lievästä hengenvaaralliseen. Siksi on tärkeää, että tämä mahdollisuus otetaan huomioon, jos potilaalla esiintyy ripulia antibakteeristen lääkkeiden annon jälkeen. Keskivaikeat tapaukset voivat parantua, kun lääkitys lopetetaan.
Klindamysiinihoito on lopetettava, jos potilaalla ilmenee pseudomembranoottinen ripuli. Potilaalle on määrättävä sopiva bakteerilääkehoito. Peristaltiikkaa estävien lääkkeiden anto on tässä tilanteessa vasta-aiheista.
Varovaisuutta on noudatettava määrättäessä Dalacin 100 mg emätinpuikkoja potilaalle, jolla on tulehduksellinen suolistosairaus, kuten Crohnin tauti tai haavainen koliitti.
Yhdyntää ei suositella Dalacin-emätinpuikkohoidon aikana, kuten ei minkään emätininfektion aikana. Lateksikondomit ja pessaarit voivat haurastua, jos ne altistuvat Dalacin-emätinpuikoissa käytetylle valmistepohjalle (ks. kohta Yhteensopimattomuudet). Tällaisten tuotteiden käyttö ei ole suositeltavaa 72 tuntiin Dalacin-emätinpuikkohoidon jälkeen, koska niiden ehkäisyteho tai suoja sukupuolitauteja vastaan voi olla heikentynyt.
Muiden emättimessä käytettävien valmisteiden (kuten tamponien ja emätinhuuhtelunesteiden) käyttöä ei suositella Dalacin-emätinpuikkohoidon aikana.
Dalacin-emätinpuikkojen turvallisuutta ja tehoa seuraavien väestöryhmien hoidossa ei ole tutkittu: raskaana olevat naiset, imettävät naiset, maksan vajaatoimintapotilaat, immuunirajoitteiset potilaat ja koliittipotilaat.
Pediatriset potilaat
Dalacin-emätinpuikkojen turvallisuutta ja tehoa pediatristen potilaiden hoidossa ei ole varmistettu (ks. kohta Annostus ja antotapa).
Yhteisvaikutukset
Tietoja Dalacin-emätinpuikkojen ja muiden emätinlääkkeiden samanaikaisesta käytöstä ei ole saatavana.
Systeemisellä klindamysiinifosfaatilla on todettu hermo-lihasliitosta lamaavia ominaisuuksia, mikä voi lisätä muiden samalla tavalla vaikuttavien lääkkeiden vaikutusta. Siksi varovaisuutta on noudatettava klindamysiinin annossa tällaisia lääkkeitä saaville potilaille (ks. kohdat Yliannostus ja Farmakokinetiikka).
Raskaus ja imetys
Raskaus
Eläinkokeissa on havaittu lisääntymistoksisuutta (ks. kohta Prekliiniset tiedot turvallisuudesta).
Dalacin-valmisteen käyttöä ei suositella ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, koska lääkkeen käytöstä tämän raskauden vaiheen aikana ei ole tehty riittäviä, hyvin kontrolloituja tutkimuksia.
Kliinisissä tutkimuksissa Dalacin-emätinvalmisteita on annosteltu emättimeen toisen raskauskolmanneksen aikana ja klindamysiinifosfaattia systeemisesti toisen ja kolmannen raskauskolmanneksen aikana, eikä tällaiseen käyttöön ole liittynyt synnynnäisten poikkeavuuksien lisääntymistä.
Dalacin-valmistetta voidaan käyttää raskaana olevien naisten hoidossa toisen ja kolmannen raskauskolmanneksen aikana, jos se on selkeästi tarpeen. Raskauden aikana emätinpuikko suositellaan asetettavan paikalleen sormin.
Imetys
Emättimeen annostellun klindamysiinin erittymisestä ihmisen rintamaitoon ei ole tietoa. Emättimeen annosteltua klindamysiiniä käytetään paljon pienemmillä annoksilla kuin annettaessa klindamysiiniä systeemisesti ja noin 30 % (vaihteluväli: 6 % - 70 %) siitä imeytyy systeemisesti. Systeemisesti annetun klindamysiinin pitoisuuksien ihmisen rintamaidossa on raportoitu vaihdelleen välillä < 0,5–3,8 mikrog/ml.
Jos imettävälle äidille annetaan klindamysiiniä systeemisesti, rintaruokitulla imeväisellä voi olla riski saada mahasuolikanavan flooraan kohdistuvia haittavaikutuksia (kuten ripulia tai verisiä ulosteita) tai ihottumaa. Dalacin-emätinpuikkojen käyttöä imettävälle äidille voidaan harkita, jos äidille koituvat hyödyt ovat selvästi lapselle koituvia haittoja suuremmat.
Hedelmällisyys
Eläimillä tehdyissä tutkimuksissa ei todettu vaikutuksia hedelmällisyyteen.
Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn
Dalacin-valmisteella ei ole haitallista vaikutusta ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn.
Haittavaikutukset
Klindamysiiniemätinpuikkojen turvallisuutta arvioitiin kliinisissä tutkimuksissa potilailla, jotka eivät olleet raskaana. Esiintymistiheydet ilmoitettiin seuraavasti: yleinen (≥ 1/100 - < 1/10); melko harvinainen (≥ 1/1 000 - < 1/100).
Elinjärjestelmä | Yleinen (≥ 1/100 - < 1/10) | Melko harvinainen (≥ 1/1 000 - < 1/100) |
Infektiot | Sieni-infektio, kandidiaasi-infektio | |
Hermosto | Päänsärky | |
Ruoansulatuselimistö | Vatsakipu, ripuli, pahoinvointi | Oksentelu |
Iho ja ihonalainen kudos | Kutina (muualla kuin käyttökohdassa) | Ihottuma |
Luusto, lihakset ja sidekudos | Kylkikipu | |
Munuaiset ja virtsatiet | Pyelonefriitti, dysuria | |
Sukupuolielimet ja rinnat | Vulvovaginaalinen kandidaasi, vulvovaginaalinen kipu, vulvovaginaaliset häiriöt | Emätintulehdus, emätinvuoto, kuukautishäiriöt |
Yleisoireet ja antopaikassa todettavat haitat | Kipu antopaikassa, kutina (paikallisesti käyttökohdassa), paikallistunut turvotus, kipu, kuume |
Pseudomembranoottinen koliitti on bakteerilääkkeiden luokkavaikutus.
Epäillyistä haittavaikutuksista ilmoittaminen
On tärkeää ilmoittaa myyntiluvan myöntämisen jälkeisistä lääkevalmisteen epäillyistä haittavaikutuksista. Se mahdollistaa lääkevalmisteen hyöty-haitta-tasapainon jatkuvan arvioinnin. Terveydenhuollon ammattilaisia pyydetään ilmoittamaan kaikista epäillyistä haittavaikutuksista seuraavalle taholle:
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri
PL 55
00034 FIMEA
Yliannostus
Yliannostuksista ei ole ilmoitettu Dalacin-emätinpuikkohoidon yhteydessä.
Emättimeen annosteltu Dalacin-valmisteen sisältämä klindamysiinifosfaatti voi imeytyä elimistöön määrinä, jotka vaikuttavat systeemisesti.
Yliannostustapauksissa hoito on yleistä oireenmukaista ja elintoimintoja tukevaa hoitoa tarpeen mukaan.
Valmisteen nauttiminen vahingossa suun kautta saattaa aiheuttaa samantyyppisiä vaikutuksia kuin mitä suun kautta annettava klindamysiini aiheuttaa terapeuttisina pitoisuuksina.
Farmakologiset ominaisuudet
Farmakodynamiikka
Farmakoterapeuttinen ryhmä: Mikrobilääkkeet ja antiseptit, lukuun ottamatta yhdistelmävalmisteita kortikosteroidien kanssa, antibiootit, ATC-koodi: G01AA10
Vaikutusmekanismi
Klindamysiini on linkosamidiryhmän antibiootti, joka estää bakteerien proteiinisynteesiä bakteerien ribosomitasolla. Se sitoutuu ensisijaisesti bakteeriribosomien 50S-alayksikköön ja vaikuttaa translaatioprosessiin. Vaikka klindamysiinifosfaatti on inaktiivinen in vitro, se hydrolysoituu in vivo nopeasti antibakteerisesti aktiiviseksi klindamysiiniksi.
Useimpien proteiinisynteesin estäjien tavoin klindamysiini on pääasiallisesti bakteriostaattinen ja sen teho on suhteessa siihen, kuinka kauan vaikuttavan aineen pitoisuus pysyy suurempana kuin infektoivan mikrobin MIC-arvo (pienin bakteerien kasvun estävä lääkepitoisuus).
Klindamysiiniresistenssi johtuu useimmiten ribosomin kohdepaikan modifikaatiosta, tavallisesti RNA-emästen kemiallisesta modifikaatiosta tai RNA:n tai toisinaan proteiinien pistemutaatioista. Joillakin organismeilla ristiresistenssiä on osoitettu in vitro linkosamidien, makrolidien ja streptogramiini B:n välillä. Ristiresistenssiä on osoitettu klindamysiinin ja linkomysiinin välillä.
Herkkyys in vitro
Klindamysiini on aktiivinen in vitro lähes kaikkien alla mainittujen mikrobien eri kantojen suhteen, joiden on ilmoitettu liittyvän bakteerivaginoosiin:
- Bacteroides-lajit
- Gardnerella vaginalis
- Mobiluncus-lajit
- Mycoplasma hominis
- Peptostreptococcus-lajit.
Standardimenetelmää bakteerivaginoosia mahdollisesti aiheuttavien mikrobien (Gardnerella vaginalis ja Mobiluncus-lajit) herkkyysmääritykselle ei ole määritetty. EUCAST on julkaissut klindamysiinin herkkyystulkintarajat gramnegatiivisille ja grampositiivisille anaerobeille. Kliiniset isolaatit, jotka ovat testien mukaan herkkiä klindamysiinille ja resistenttejä erytromysiinille on testattava myös indusoituvan klindamysiiniresistenssin suhteen kiekkomenetelmällä. Tulkintarajojen tarkoitus on kuitenkin ohjata systeemistä eikä niinkään paikallista antibioottihoitoa.
Farmakokinetiikka
Imeytyminen
Klindamysiinin systeemistä imeytymistä arvioitiin sen jälkeen, kun 11 tervettä vapaaehtoista naista oli käyttänyt klindamysiinifosfaattiemätinpuikkoja kolmen päivän ajan annoksella yksi emätinpuikko (100 mg klindamysiiniä) kerran vuorokaudessa. Noin 30 % annoksesta (vaihteluväli 6–70 %) oli imeytynyt systeemisesti kolmantena antopäivänä mitattuna keskimääräiseen pitoisuuspinta-alaan (AUC-arvo) perustuen. Systeeminen imeytyminen arvioitiin käyttämällä vertailuvalmisteena subterapeuttista 100 mg:n laskimonsisäistä klindamysiinifosfaattiannosta samoilla vapaaehtoisilla sekä 100 mg:n klindamysiinifosfaattiannosta emätinvoiteena. Keskimääräinen AUC-arvo emätinpuikkojen kolmannen antopäivän jälkeen oli 3,2 mikrog•h/ml (vaihteluväli 0,42–11 mikrog•h/ml). Emätinpuikkojen kolmantena antopäivänä havaittu Cmax oli keskimäärin 0,27 mikrog/ml (vaihteluväli 0,03–0,67 mikrog/ml), ja se todettiin noin 5 tuntia annon jälkeen (vaihteluväli 1–10 tuntia). Sitä vastoin AUC-arvo ja Cmax laskimonsisäisen kerta-annoksen jälkeen olivat keskimäärin 11 mikrog•h/ml (vaihteluväli 5,1–26 mikrog•h/ml) ja 3,7 mikrog/ml (vaihteluväli 2,4–5,0 mikrog/ml). Keskimääräinen näennäinen eliminaation puoliintumisaika emätinpuikon annon jälkeen oli 11 tuntia (vaihteluväli 4–35 tuntia), ja imeytymisnopeuden ajatellaan rajoittavan sitä.
Tämän tutkimuksen tulokset osoittivat, että systeeminen altistus klindamysiinille emätinpuikosta (AUC-arvon perusteella) oli keskimäärin kolme kertaa pienempi kuin altistus subterapeuttisesta 100 mg:n kerta-annoksesta laskimoon. Vertailukelpoiseen klindamysiinin emätinvoideannokseen suhteutettuna systeeminen imeytyminen emätinpuikosta oli noin seitsemän kertaa suurempi kuin emätinvoiteesta. Klindamysiinin emätinvoiteen osalta keskimääräiset arvot olivat: AUC 0,4 mikrog•h/ml (vaihteluväli 0,13–1,16 mikrog•h/ml) ja Cmax 0,02 mikrog/ml (vaihteluväli 0,01–0,07 mikrog/ml). Klindamysiiniemätinpuikon suositellut päivä- ja kokonaisannokset ovat lisäksi paljon pienempiä kuin annokset, jotka ovat tavallisia suun kautta tai parenteraalisesti annettavalle klindamysiinihoidolle (emätinpuikoista saatu klindamysiiniannos 100 mg/vrk kolmen päivän ajan vastaa noin 30 mg imeytynyttä lääkeainetta päivässä, kun taas suun kautta tai parenteraalisesti annokset ovat 600–2 700 mg/vrk jopa 10 päivän ajan tai pidempään). Systeeminen kokonaisaltistus emätinpuikoista saatavalle klindamysiinille on huomattavasti pienempi kuin systeeminen altistus suun kautta otettavan klindamysiinihydrokloridin terapeuttisille annoksille (2–20 kertaa pienempi) ja parenteraalisen klindamysiinifosfaatin terapeuttisille annoksille (40–50 kertaa pienempi).
Prekliiniset tiedot turvallisuudesta
Toksikologia
Emätinpuikot, jotka sisältävät 5 mg klindamysiinifosfaattia suspensoituna kovarasvaan (tyydyttyneiden rasvahappojen glyseridien seoksesta koostuvaan emätinpuikkojen valmistepohjaan), testattiin rottamallilla, jossa rotille oli tehty ovariektomia. Tulokset osoittivat, että valmiste aiheutti lievää emätinärsytystä hoidon aikana, mutta ärsytys katosi nopeasti hoidon lopettamisen jälkeen.
Karsinogeenisuus/mutageenisuus
Eläimillä ei ole tehty pitkäaikaistutkimuksia, joissa olisi arvioitu klindamysiinin karsinogeenisuutta. Rotalle tehty mikrotumatesti ja Amesin salmonella -reversiotesti olivat negatiivisia.
Lisääntymistoksisuus
Hedelmällisyyttä tutkittiin rotilla, joille annettiin klindamysiiniä suun kautta enintään 300 mg/kg/vrk (31 kertaa ihmisen altistus, mittausyksikkö mg/m²). Hedelmällisyyteen tai parittelukykyyn kohdistuvia vaikutuksia ei havaittu. Eläinten hedelmällisyystutkimuksia, joissa valmistetta olisi annettu emättimeen, ei ole tehty.
Rotilla tehdyissä alkion ja sikiön kehitystutkimuksissa, joissa valmistetta annettiin suun kautta, sekä rotilla ja kaneilla tehdyissä alkion ja sikiön kehitystutkimuksissa, joissa valmistetta annettiin ihonalaisesti, havaittiin alkio- ja sikiötoksisuutta annoksilla, jotka aiheuttivat emolle toksisia vaikutuksia. Rotilla emokuolleisuutta ilmeni noin 400-kertaisella altistumismarginaalilla suhteessa potilaan altistumiseen. Kaneilla emotoksisuutta, mukaan lukien keskenmenot, ilmeni 50-kertaisella altistumismarginaalilla suhteessa potilaan altistumiseen. Alkion ja sikiön toksisuutta, mukaan lukien implantaation jälkeinen menetys ja heikentynyt elinkyky, ilmeni kaneilla 120-kertaisilla altistumismarginaaleilla. Klindamysiini ei ollut teratogeeninen kaneilla ja rotilla.
Farmaseuttiset tiedot
Apuaineet
Kovarasva
Yhteensopimattomuudet
Tietoa ei ole saatavilla samanaikaisesta käytöstä muiden emättimensisäisten tuotteiden kanssa. Lateksikondomien käyttöä ei suositella Dalacin-emätinpuikkohoidon aikana. Tietoa ei ole saatavilla Dalacin-emätinpuikkojen vaikutuksesta lateksipessaareihin.
Kestoaika
3 vuotta.
Säilytys
Säilytä alle 25 oC.
Pakkaukset ja valmisteen kuvaus
Markkinoilla olevat pakkaukset
Resepti
DALACIN emätinpuikko
100 mg (L:ei) 3 kpl (29,98 €)
PF-selosteen tieto
Kotelossa on 3 emätinpuikkoa, jotka on yksittäin pakattu laminoituihin foliopusseihin (repäisypakkauksiiin).
Valmisteen kuvaus:
Puolikiinteä, valkoinen tai luonnonvalkoinen emätinpuikko.
Käyttö- ja käsittelyohjeet
Älä käytä tätä valmistetta, jos emätinpuikot sisältävä foliopussi on repeytynyt, avattu tai puutteellisesti suljettu.
Käyttö:
- Poista emätinpuikko foliopussista.
- Asetu selinmakuulle ja vedä polvet kohti rintaa.
- Työnnä emätinpuikko keskisormen kärjellä niin syvälle emättimeen kuin mahdollista ilman, että se tuntuu epämukavalta.
Korvattavuus
DALACIN emätinpuikko
100 mg 3 kpl
- Ei korvausta.
ATC-koodi
G01AA10
Valmisteyhteenvedon muuttamispäivämäärä
01.07.2021
Yhteystiedot
Tietokuja 4
00330 Helsinki
09 430 040
www.pfizer.fi
etunimi.sukunimi@pfizer.com