Vertaa PF-selostetta

NOVA T 380 kohdunsisäinen ehkäisin

Koostumus

Mikä NOVA T 380 on? NOVA T 380 on T:n muotoinen (kierukka), joka asetetaan kohtuun ehkäisemään raskautta. T-rungon pystysakaran ympärille on kierretty puhtaasta kuparista valmistettu lanka, jonka pinta-ala on noin 380 mm2. Kuparilangassa on hopeaydin, jonka tiedetään estävän langan murtumista. Pystysakaran alakärjen silmukkaan on sidottu kaksi poistolankaa.

Valmistemuoto

Kohdunsisäinen ehkäisin (kierukka).

Käyttö

Miten NOVA T 380 vaikuttaa? Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että kohdunsisäiset kupariehkäisimet ehkäisevät raskauden alkamisen hyvin varhaisessa vaiheessa estämällä hedelmöityksen. Ehkäisin vaikeuttaa siittiöiden ja munasolun kulkua ja heikentää siittiöiden hedelmöittämiskykyä. Koko NOVA T 380:n -ehkäisimen käyttöajan siitä vapautuu kohtuun kuparia, mutta niin pieniä määriä, ettei siitä ole käyttäjälle mitään vaaraa. Normaalista ravinnosta saadaan päivittäin paljon suurempi määrä kuparia kuin ehkäisimestä vapautuu.

Kuinka tehokas NOVA T 380 on? NOVA T 380 -ehkäisimen raskausluku 100 käyttäjävuotta kohti on ollut 0,6.

Voiko NOVA T 380 -ehkäisimen käytön aikana imettää? NOVA T 380 ei vaikuta imetykseen.

Voinko käyttää tamponeja? Kuukautissuojaksi suositellaan terveyssiteitä. Jos tamponeja käytetään, ne on vaihdettava varoen.

Onko NOVA T 380 -ehkäisimestä haittaa yhdynnässä? NOVA T 380 ehkäisee raskauden heti, kun se on asetettu. Kummankaan osapuolen ei pitäisi tuntea ehkäisintä yhdynnän aikana. Jos se kuitenkin tuntuu, yhdyntää on vältettävä, kunnes lääkäri on tarkastanut, että ehkäisin on oikein paikallaan.

Annostus ja antotapa

Mitä on tehtävä ennen ehkäisimen asetusta ja poistoa? Ennen ehkäisimen asetusta tulisi ottaa Papa-koe. Tarvittaessa tehdään myös muita tutkimuksia; esimerkiksi tulehdukset, myös sukupuolitaudit, on suljettava pois. Kohdun asennon ja koon selvittämiseksi tulee tehdä gynekologinen tutkimus. Kohdunsisäiset kupariehkäisimet saattavat lisätä kuukautiskipuja ja -vuodon määrää. NOVA T 380 ei ole ensisijainen ehkäisymenetelmä naisille, joiden kuukautiset ovat runsaat tai kivuliaat tai joilla on anemia, eikä myöskään sellaisille, jotka käyttävät veren hyytymistä ehkäiseviä lääkkeitä. Jos NOVA T 380 -ehkäisimen käytön aikana ilmenee tällaisia oireita, ehkäisimen poistoa tulisi harkita. NOVA T 380 -ehkäisintä voidaan käyttää varoen naisilla, joilla on synnynnäinen sydänvika tai sydänläppävika, koska tällöin on olemassa sydämen sisäkalvon tulehduksen vaara. Näille naisille tulisi antaa antibioottia tulehdusta estämään ehkäisimen asetuksen ja poiston yhteydessä.

Milloin NOVA T 380 asetetaan? Kohdunsisäinen ehkäisin voidaan asettaa missä kuukautiskierron vaiheessa tahansa. Jotta toteamattoman raskauden riski olisi vähäisin, asetus olisi paras tehdä kierron seitsemän ensimmäisen päivän aikana. Ehkäisin voidaan asettaa myös välittömästi alkuraskauden keskeytyksen jälkeen, mikäli sukupuolielimissä ei ole tulehdusta. Ehkäisintä ei pitäisi asettaa ennen kuin synnytyksestä on kulunut 6 viikkoa (ks. kohta Varoitukset - Perforaatio).

Miten NOVA T 380 asetetaan? Emättimeen viedään tähystimeksi (spekulaksi) kutsuttu väline ja kohdunkaula puhdistetaan antiseptisella liuoksella. Tämän jälkeen ehkäisin viedään ohuen, taipuisan muoviputken avulla kohtuun. Asetus tuntuu, mutta sen ei pitäisi olla erityisen kivulias.

Kuinka kauan NOVA T 380 -ehkäisintä voi käyttää? NOVA T 380 suojaa raskaudelta viiden vuoden ajan, minkä jälkeen ehkäisin on poistettava. Uusi ehkäisin voidaan asettaa välittömästi. Vaihdon yhteydessä tulisi olla tulokset äskettäin otetusta Papa-kokeesta.

Mistä tiedän, että NOVA T 380 on paikallaan? Voit itse tarkastaa kuukautisten jälkeen, ovatko langat paikallaan. Vie sormesi varovasti emättimeen kuukautisten jälkeen ja tunnustele lankoja kohdunsuun lähellä (kohdunkaulalla).

Älä vedä langoista, koska tällöin voit vahingossa vetää ehkäisimen ulos. Jos et tunne lankoja, tämä voi merkitä että ehkäisin on poistunut itsestään tai puhkaissut kohdun seinämän. Tällöin sinun on vältettävä yhdyntää tai käytettävä estemenetelmää (kuten kondomi) sekä otettava yhteys lääkäriin.

Entä kun haluan tulla raskaaksi tai muuten poistattaa ehkäisimen?

Lääkäri voi poistaa ehkäisimen helposti koska tahansa, minkä jälkeen sinun on taas mahdollista tulla raskaaksi. Poisto on yleensä kivuton. Hedelmällisyys palautuu normaaliksi NOVA T 380:n -ehkäisimen poiston jälkeen.

Jos et halua tulla raskaaksi, NOVA T 380 -ehkäisintä ei saa poistaa kuukautiskierron 7. päivän jälkeen ellei raskaudenehkäisyä ole varmistettu estemenetelmällä (esim. kondomilla) vähintään 7 vuorokauden ajan ennen ehkäisimen poistoa. Jos sinulla ei ole säännöllisiä kuukautisia, sinun on käytettävä raskaudenehkäisyyn estemenetelmää 7 vuorokauden ajan ennen ehkäisimen poistoa kunnes kuukautisesi alkavat uudelleen. Uusi NOVA T 380 -ehkäisin voidaan myös asettaa välittömästi poiston jälkeen. Tällöin lisäehkäisyä ei tarvita.

Milloin on syytä mennä lääkäriin? Sinun tulee käydä lääkärintarkastuksessa, kun ehkäisimen asetuksesta on kulunut 4–12 viikkoa, ja sen jälkeen säännöllisesti vähintään kerran vuodessa. Lisäksi sinun on otettava yhteys lääkäriin, jos

 • kuukautiskierrossasi tapahtuu muutoksia, jotka tuntuvat kiusallisilta
 • kuukautisesi ovat myöhässä (epäilet olevasi raskaana)
 • sinulla on jatkuvaa vatsakipua (ja ehkä myös kuumetta) tai poikkeavaa emätinvuotoa
 • sinä tai kumppanisi tunnette yhdynnän aikana kipua tai epämukavuuden tunnetta
 • et enää tunne ehkäisimen lankoja emättimessäsi
 • ehkäisin on siirtynyt ja voit tuntea sen alakärjen.

Vasta-aiheet

Koska NOVA T 380 -ehkäisintä ei tulisi käyttää? Sinulle ei voida asettaa kohdunsisäistä ehkäisintä, jos sinun on todettu tai epäillään olevan raskaana tai jos sinulla on

 • tällä hetkellä tai toistuvasti ollut sisäsynnytintulehdus, alempien synnytinelinten tulehdus
 • viimeisten 3 kuukauden aikana synnytyksen tai raskaudenkeskeytyksen jälkeen ollut kohtutulehdus
 • hoitamaton kohdunkaulan tulehdus
 • kohdunkaulan tai kohdun syöpä
 • hoitamaton kohdunkaulan solumuutos
 • poikkeavaa selvittämätöntä verenvuotoa emättimestä
 • poikkeava kohdunkaula tai kohtu taikka sidekudoskasvain, jos se aiheuttaa kohdun epämuodostumia
 • kupariallergia
 • Wilsonin tauti (kupariaineenvaihdunnan häiriö)
 • veren hyytymishäiriö
 • jokin infektioalttiutta lisäävä tila.

NOVA T 380 ei ole ensisijainen ehkäisymenetelmä nuorille synnyttämättömille naisille.

Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet

Infektiot: Asetuksen aikana NOVA T 380 -ehkäisin on suojassa asetinputken sisällä, mikä vähentää tulehdusvaaraa. Siitä huolimatta sisäsynnytintulehduksen vaara on heti asetuksen jälkeen hieman tavanomaista suurempi. Kohdunsisäisten ehkäisinten käyttäjien sisäsynnytintulehdukset liittyvät usein sukupuolitauteihin. Tulehdusvaara on suurempi, jos naisella tai hänen kumppanillaan on useita sukupuolikumppaneita. Sisäsynnytintulehdukset on hoidettava pikaisesti. Sisäsynnytintulehdus voi heikentää hedelmällisyyttä ja lisätä myöhemmin kohdunulkoisen raskauden vaaraa. Ehkäisimen asetuksen jälkeen voi erittäin harvoin esiintyä vakava tulehdus tai sepsis (hyvin vakava systeeminen tulehdus, joka saattaa johtaa kuolemaan).

Ehkäisin on poistettava, jos tulehdukset toistuvat tai jos hoito ei muutamassa päivässä tehoa äkilliseen tulehdukseen.

Keskustele viipymättä lääkärin kanssa, jos sinulla on jatkuvia alavatsakipuja, kuumetta, yhdyntäkipuja tai epätavallista verenvuotoa. Kova kipu tai kuume pian ehkäisimen asetuksen jälkeen saattaa tarkoittaa, että sinulla on vakava tulehdus, joka on hoidettava välittömästi.

Perforaatio: NOVA T 380 voi asetuksen yhteydessä puhkaista kohdun seinämän ja on mahdollista, että puhkeaminen havaitaan vasta jonkin ajan kuluttua.
Kohtuontelon ulkopuolelle joutuneen NOVA T 380 -ehkäisimen ehkäisyteho on heikentynyt. NOVA T 380 saatetaan joutua poistamaan leikkauksessa. Kohdun seinämän puhkeamisriski on suurentunut imettävillä naisilla ja naisilla, joille asetus tehdään synnytyksen jälkeisten 36 viikon aikana ja saattaa olla suurentunut naisilla, joiden kohtu on kallistunut taaksepäin.

Poistuminen itsestään: Kohdun lihassupistukset kuukautisten aikana voivat joskus työntää ehkäisimen pois paikaltaan tai ulos kohdusta. Mahdollisia oireita ovat kipu ja poikkeava verenvuoto. Paikaltaan siirtyneen ehkäisimen teho heikkenee.

Raskaus ehkäisimestä huolimatta: Raskaus on epätodennäköinen, kun käytät NOVA T 380 - ehkäisintä. Jos kuitenkin tulet ehkäisintä käyttäessäsi raskaaksi ja haluat jatkaa raskautta, ehkäisimen poistamista suositellaan. Ellei sitä poisteta, on olemassa keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen vaara. Raskautta on seurattava huolellisesti. Kohtuun raskauden ajaksi jääneen ehkäisimen ei ole todettu aiheuttaneen vaurioita sikiölle. Jos ehkäisintä ei voida poistaa varovasti, voidaan harkita raskaudenkeskeytystä. Jos haluat jatkaa raskautta eikä ehkäisintä voida poistaa, lääkärisi kertoo sinulle jatkosta. Ota yhteys lääkäriisi välittömästi erityisesti jos sinulla on kouristeisia vatsakipuja ja kuumetta.

Kohdunulkoinen raskaus: Vaikka kohdunsisäisten ehkäisimien käyttäjillä esiintyy kohdunulkoisia raskauksia, nykytietojen mukaan kohdunulkoisen raskauden todennäköisyys ei ole heillä suurempi kuin naisilla, jotka eivät käytä mitään ehkäisyä. Jos kuitenkin tulet raskaaksi ehkäisintä käyttäessäsi, sinut on tutkittava huolellisesti. Kohdunulkoisen raskauden riski on suurempi naisilla, joilla on aiemmin ollut kohdunulkoinen raskaus tai joille on tehty lantion alueen leikkauksia taikka joilla on ollut sisäsynnytintulehdus. Kohdunulkoisen raskauden mahdollisuus on otettava huomioon, jos kuukautisten alkaminen viivästyy, vuoto on vähäistä ja sinulla on alavatsakipuja.

Anemia: Kupariehkäisin voi lisätä kuukautisvuodon määrää ja siten anemian mahdollisuutta.

Haittavaikutukset

On aivan normaalia, jos sinulla on ensimmäisten kuukausien aikana vuotohäiriöitä. Vuoto- ja tiputtelupäivien määrä voi kasvaa. Vuoto voi lisäksi olla entistä runsaampaa. Vähän aikaa asetuksen jälkeen sinulla saattaa olla vatsakipua. Pitkään jatkunut kipu ja kovin runsas vuoto voivat olla merkki siitä, että ehkäisin on osittain poistunut kohdusta. Siinä tapauksessa se on poistettava ja sinulle on asetettava uusi ehkäisin oikein paikalleen. Jos tulet raskaaksi ehkäisimestä huolimatta, raskaus voi olla kohdunulkoinen. Ehkäisimen käytön aikana voi esiintyä sisäsynnytintulehduksia. Muiden kohdunsisäisten ehkäisimien yhteydessä on raportoitu sepsis-tapauksia (hyvin vakava koko elimistön tulehdus, joka saattaa johtaa kuolemaan) asetuksen jälkeen (ks. kohta Varoitukset - Infektiot).

Kohdunseinämän puhkeamisen riski on suurentunut imettävillä naisilla ja naisilla, joille asetus tehdään synnytyksen jälkeisten 36 viikon aikana (ks. kohta Varoitukset – Perforaatio).

Jotkut saattavat tuntea kipua ja huimausta asetuksen jälkeen. Elleivät oireet ole hävinneet, kun olet levännyt makuuasennossa puolisen tuntia, voi olla, ettei ehkäisin ole oikein paikallaan. Tällöin on tehtävä uusi tutkimus ja tarvittaessa poistettava ehkäisin. Ehkäisin saattaa aiheuttaa allergisia ihoreaktioita.

Korvattavuus

NOVA T 380 kohdunsisäinen ehkäisin
1 kpl

 • Ei korvausta.

Valmisteyhteenvedon muuttamispäivämäärä

06.02.2018

Yhteystiedot

BAYER OY
Keilaranta 12, PL 73
02151 Espoo


020 785 21
www.bayer.fi