CELLCEPT kapseli, kova 250 mg
Lääketurva
Riskienminimointimateriaalit
Potilas
Tämä opas sisältää tietoa mykofenolaatin raskaudenaikaisesta käytöstä sikiölle aiheutuvista riskeistä ja siitä, miten näitä riskejä voidaan vähentää.
Terveydenhuollon ammattilainen
Tämä opas sisältää tietoa raskauden aikaisesta mykofenolaatille altistumisesta aiheutuvista riskeistä lapselle sekä siitä, miten tämän teratogeenisen lääkehoidon aikana ilmenevien raskauksien lukumäärää voidaan pienentää.
Vaikuttavat aineet ja niiden määrät
Jokainen kapseli sisältää 250 mg mykofenolaattimofetiilia.
Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta Apuaineet.
Lääkemuoto
Kapselit, kovat (kapselit)
Kliiniset tiedot
Käyttöaiheet
CellCept on indisoitu akuutin hylkimisreaktion estoon aikuisille ja pediatrisille (1–18‑vuotiaille) potilaille, joille on suoritettu allogeeninen munuaisen-, sydämen- tai maksansiirto. CellCeptiä tulee antaa yhdessä siklosporiinin ja kortikosteroidien kanssa.
Ehto
Hoito tulisi aloittaa ja jatkohoito toteuttaa elinsiirtoihin perehtyneen erikoislääkärin toimesta.
Annostus ja antotapa
Hoito tulisi aloittaa ja jatkohoito toteuttaa elinsiirtoihin perehtyneen erikoislääkärin toimesta.
Annostus
Aikuiset
Munuaisensiirto
Hoito tulisi aloittaa 72 tunnin kuluessa munuaisensiirron jälkeen. Suositusannostus munuaisensiirtopotilaille on 1 g kaksi kertaa päivässä (2 g vuorokaudessa).
Sydämensiirto
Hoito tulisi aloittaa viiden päivän kuluessa sydämensiirron jälkeen. Suositusannos sydämensiirtopotilaille on 1,5 g kaksi kertaa päivässä (3 g vuorokaudessa).
Maksansiirto
Laskimonsisäisesti annettavaa mykofenolaattimofetiilihoitoa tulisi antaa neljänä ensimmäisenä päivänä maksansiirron jälkeen. Suun kautta annettava mykofenolaattimofetiilihoito aloitetaan mahdollisimman pian tämän jälkeen eli heti, kun potilas sen sietää. Suositeltu suun kautta otettava annos maksansiirtopotilaille on 1,5 g kaksi kertaa päivässä (3 g vuorokaudessa).
Pediatriset potilaat (1–18-vuotiaat)
Tämän kohdan pediatriset annostusohjeet koskevat mykofenolaattimofetiilivalmisteiden kaikkia suun kautta otettavia valmistemuotoja siten kuin on asianmukaista. Suun kautta otettavia eri valmistemuotoja ei pidä vaihtaa keskenään ilman lääkärin valvontaa.
Suositeltu aloitusannos pediatrisille munuaisen-, sydämen- ja maksansiirtopotilaille on 600 mg/m2 (kehon pinta-alan perusteella) mykofenolaattimofetiilia suun kautta kaksi kertaa päivässä (alkuvaiheen kokonaisvuorokausiannos ei saa ylittää 2 g:aa eli 10 ml:aa oraalisuspensiota).
Annos ja lääkemuoto pitää valita yksilöllisesti kliinisen arvion perusteella. Jos pediatrinen sydämensiirto- ja maksansiirtopotilas sietää suositellun aloitusannoksen hyvin, mutta kliinisesti riittävää immunosuppressiota ei saada, annos voidaan suurentaa tasolle 900 mg/m2 (kehon pinta-alan perusteella) kaksi kertaa päivässä (suurin kokonaisvuorokausiannos 3 g eli 15 ml oraalisuspensiota). Suositeltu ylläpitoannos pediatrisille munuaisensiirtopotilaille on edelleen 600 mg/m2 kaksi kertaa päivässä (suurin kokonaisvuorokausiannos 2 g eli 10 ml oraalisuspensiota).
Jos potilas ei kykene nielemään kapseleita ja tabletteja ja/tai jos potilaan kehon pinta-ala on pienempi kuin 1,25 m2, on käytettävä mykofenolaattimofetiilijauhetta oraalisuspensiota varten, sillä tässä potilasryhmässä on muita suurempi tukehtumisriski. Potilaille, joiden kehon pinta-ala on 1,25–1,5 m², voidaan määrätä mykofenolaattimofetiilikapseleita annoksena 750 mg kaksi kertaa päivässä (vuorokausiannos 1,5 g). Potilaille, joiden kehon pinta-ala on suurempi kuin 1,5 m2, voidaan määrätä mykofenolaattimofetiilikapseleita tai ‑tabletteja annoksena 1 g kaksi kertaa päivässä (vuorokausiannos 2 g). Koska joitakin haittavaikutuksia esiintyy tässä ikäryhmässä enemmän kuin aikuisilla (ks. kohta Haittavaikutukset), annoksen tilapäinen pienentäminen tai hoidon keskeyttäminen saattaa olla välttämätöntä ottaen huomioon oleelliset kliiniset tekijät, kuten reaktion vaikeusasteen.
Erityispotilasryhmät
Vanhukset
Suositusannostus vanhuksille on 1 g kaksi kertaa päivässä munuaisensiirron ja 1,5 g kaksi kertaa päivässä sydämen- tai maksansiirron jälkeen.
Munuaisten vajaatoiminta
Vaikeassa, kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa (glomerulusfiltraatio < 25 ml/min/1,73 m2) CellCeptin annostus munuaisensiirtopotilailla ei saa ylittää 1 g:aa kaksi kertaa päivässä lukuun ottamatta leikkausta seuraavia päiviä. Näitä potilaita on myös tarkkailtava huolellisesti. Annosten säätäminen ei ole tarpeen potilailla, joilla munuaissiirrännäisen toiminta leikkauksen jälkeen käynnistyy viiveellä (ks. kohta Farmakokinetiikka). Tietoa ei ole saatavilla sydämen- tai maksansiirtopotilaista, jotka kärsivät vakavasta munuaisten vajaatoiminnasta.
Vaikea maksan vajaatoiminta
Annoksen säätäminen ei ole tarpeen munuaisensiirtopotilailla, joilla on vakava maksaparenkyymisairaus. Tietoa ei ole saatavilla sydämensiirtopotilaista, jotka kärsivät vakavasta maksaparenkyymisairaudesta.
Käyttö hylkimisreaktion aikana
Aikuiset
Mykofenolihappo (MPA) on mykofenolaattimofetiilin aktiivinen metaboliitti. Munuaissiirrännäisen hylkimisreaktio ei johda MPA:n farmakokinetiikan muuttumiseen; annosta ei jouduta pienentämään eikä hoitoa keskeyttämään. Annoksen säätäminen ei ole tarpeen sydänsiirrännäisen hylkimisreaktion yhteydessä. Maksasiirrännäisen hylkimisreaktion vaikutuksesta farmakokinetiikkaan ei ole tietoa.
Pediatriset potilaat
Pediatristen elinsiirtopotilaiden ensimmäisen tai hoitoon reagoimattoman hylkimisreaktion hoidosta ei ole tietoja saatavilla.
Antotapa
Suun kautta.
Varotoimet ennen lääkevalmisteen käsittelyä tai antoa.
Mykofenolaattimofetiilin on osoitettu olevan rotille ja kaniineille teratogeeninen, joten kapseleita ei saa avata eikä murskata, jotta vältetään kapseleiden sisältämän jauheen vetäminen henkeen tai sen pääsy suoraan kosketukseen ihon tai limakalvojen kanssa. Jos tällainen kosketus tapahtuu, pese alue huolellisesti vedellä ja saippualla; huuhtele silmät pelkällä vedellä.
Vasta-aiheet
- CellCeptiä ei saa antaa potilaille, joilla on yliherkkyys mykofenolaattimofetiilille, mykofenolihapolle tai kohdassa Apuaineet mainituille apuaineille. Tämän lääkevalmisteen on havaittu aiheuttavan yliherkkyysreaktioita (ks. kohta Haittavaikutukset).
- Hoitoa ei saa antaa naisille, jotka voivat tulla raskaaksi ja jotka eivät käytä erittäin tehokasta raskaudenehkäisymenetelmää (ks. kohta Raskaus ja imetys).
- Hoitoa ei saa aloittaa naisille, jotka voivat tulla raskaaksi, ilman negatiivista raskaustestitulosta tahattoman raskauden aikaisen käytön poissulkemiseksi (ks. kohta Raskaus ja imetys).
- Hoitoa saa käyttää raskauden aikana vain, jos siirteen hylkimisreaktion estoon ei ole sopivaa vaihtoehtoista hoitoa (ks. kohta Raskaus ja imetys).
- Hoitoa ei saa antaa imettäville naisille (ks. kohta Raskaus ja imetys).
Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet
Kasvaimet
Lymfoomien ja muiden maligniteettien (etenkin iholla) kehittymisriski on kohonnut potilailla, jotka käyttävät CellCept-valmistetta immunosuppressiivisen yhdistelmähoidon osana (ks. kohta Haittavaikutukset). CellCept-yhdistelmähoito ei tässä suhteessa poikkea muista immunosuppressiivisista yhdistelmähoidoista. Riski liittynee pikemminkin immunosuppression intensiteettiin ja kestoon kuin käytettyyn lääkeaineeseen.
Yleisohje ihosyöpäriskin vähentämiseksi on rajoittaa altistumista auringonvalolle ja UV-valolle suojaavan vaatetuksen ja korkean suojakertoimen omaavan aurinkosuojavoiteen avulla.
Infektiot
Potilailla, joita hoidetaan immunosuppressanteilla mukaan lukien mykofenolaattimofetiililla, on kohonnut opportunisti-infektioiden (bakteerit, sienet, virukset ja alkueläimet), kuolemaan johtavien infektioiden ja sepsiksen riski (ks. kohta Haittavaikutukset). Näihin infektioihin kuuluvat latenttien virusten reaktivaatio, kuten hepatiitti B- tai C-viruksen reaktivaatio, ja polyoomavirusten aiheuttamat infektiot (nefropatiaan yhdistetty BK-virus, progressiiviseen multifokaaliseen leukoenkefalopatiaan (PML) yhdistetty JC-virus). Hepatiitti B- tai C-viruksen reaktivaation aiheuttamaa maksatulehdusta on raportoitu viruksen kantajilla, jotka ovat saaneet immunosuppressanttihoitoa. Nämä infektiot liittyvät usein korkeaan immunosuppression määrään ja saattavat johtaa vakaviin tai kuolemaan johtaviin tiloihin. Lääkäreiden on otettava nämä huomioon erotusdiagnostiikassa potilailla, joilla on heikentynyt munuaistoiminta tai joilla esiintyy neurologisia oireita. Mykofenolihapolla on sytostaattinen vaikutus B- ja T-lymfosyytteihin, joten koronavirustaudin (COVID-19-taudin) vaikeusaste voi lisääntyä, ja asianmukaisia kliinisiä toimia pitää harkita.
Hypogammaglobulinemiaa, johon on liittynyt toistuvia infektioita, on raportoitu esiintyneen potilailla, jotka saivat mykofenolaattimofetiilia yhdistelmänä muiden immunosuppressiivisten lääkevalmisteiden kanssa. Mykofenolaattimofetiilin vaihtaminen toiseen immunosuppressiiviseen valmisteeseen, johti joissakin tällaisissa tapauksissa seerumin IgG-pitoisuuksien normalisoitumiseen. Jos mykofenolaattimofetiilia saavalle potilaalle ilmaantuu toistuvia infektioita, potilaan seerumin immunoglobuliinipitoisuus pitää määrittää. Jos kliinisesti merkityksellinen hypogammaglobulinemia jatkuu pitkään, on harkittava tarkoituksenmukaisia kliinisiä toimenpiteitä, ottaen huomioon, että mykofenolihapolla on voimakas sytostaattinen vaikutus T- ja B-lymfosyytteihin.
Mykofenolaattimofetiilia yhdistelmänä muiden immunosuppressiivisten lääkevalmisteiden kanssa saaneilla aikuisilla ja lapsilla esiintyneestä keuhkoputkien laajentumasta on julkaistu raportteja. Mykofenolaattimofetiilin vaihtaminen toiseen immunosuppressiiviseen valmisteeseen johti joissakin tällaisissa tapauksissa hengitystieoireiden lievenemiseen. Keuhkoputkien laajentuman riski saattaa liittyä hypogammaglobulinemiaan tai olla suora vaikutus keuhkoihin. Yksittäisiä tapauksia on raportoitu myös interstitiaalista keuhkosairautta ja keuhkofibroosia, jotka ovat joissakin tapauksissa johtaneet potilaan kuolemaan (ks. kohta Haittavaikutukset). Potilaan kliinistä tutkimusta suositellaan, jos hänelle kehittyy pitkittyviä keuhko-oireita, kuten yskää ja hengenahdistusta.
Veri ja immuunijärjestelmä
Mykofenolaattimofetiilia saavia potilaita tulisi tarkkailla neutropenian varalta. Neutropenia saattaa liittyä itse hoitoon, muuhun samanaikaiseen lääkehoitoon, virusinfektioihin tai näiden yhteisvaikutukseen. Täydellinen verenkuva tulisi ottaa viikoittain mykofenolaattimofetiilihoidon ensimmäisen hoitokuukauden aikana, joka toinen viikko toisen ja kolmannen hoitokuukauden aikana ja sen jälkeen kerran kuukaudessa koko ensimmäisen hoitovuoden ajan. Neutropenian ilmetessä (neutrofiilien absoluuttinen määrä alle 1,3 x 10³/mikrol) saattaa olla aiheellista keskeyttää tai lopettaa mykofenolaattimofetiilihoito.
Punasoluaplasiaa (PRCA) on raportoitu potilailla, jotka ovat saaneet mykofenolaattimofetiilia immunosuppressiivisen yhdistelmähoidon osana. Mykofenolaattimofetiilin PRCAta aiheuttavaa mekanismia ei tunneta. PRCA saattaa hävitä, kun mykofenolaattimofetiiliannosta pienennetään tai hoito lopetetaan. Siirteen saajilla mykofenolaattimofetiilihoidon muutokset pitää tehdä asianmukaisessa valvonnassa, jotta siirteen hyljintä voidaan minimoida (ks. kohta Haittavaikutukset).
Mykofenolaattimofetiilihoitoa saavia potilaita tulisi neuvoa ilmoittamaan heti mahdollisista infektio-oireista, odottamattomista mustelmista, verenvuodosta tai muusta luuytimen vajaatoimintaan viittaavasta oireesta.
Potilaille tulee kertoa, että mykofenolaattimofetiilihoidon aikana rokotukset saattavat olla tehottomampia, ja eläviä heikennettyjä rokotteita tulisi välttää (ks. kohta Yhteisvaikutukset). Influenssarokotus voi olla hyödyllinen. Lääkäreiden pitäisi ottaa huomioon kansalliset influenssarokotussuositukset.
Maha-suolikanava
Mykofenolaattimofetiilin käytön yhteydessä on havaittu ruoansulatuskanavan alueen haittavaikutusten lisääntymistä. Harvoin on esiintynyt ruoansulatuskanavan haavaumia, verenvuotoa tai perforaatiota. Hoito tulisi antaa varoen potilaille, joilla on vakava, aktiivisessa vaiheessa oleva ruoansulatuskanavan sairaus.
Mykofenolaatti on IMPDH-inhibiittori (inosiinimonofosfaattidehydrogenaasi). Sen käyttöä olisi siksi vältettävä potilailla, joilla on harvinainen perinnöllinen hypoksantiiniguaniini-fosforibosyylitransferaasin (HGPRT) puute, kuten Lesch-Nyhanin ja Kelley-Seegmillerin oireyhtymissä.
Yhteisvaikutukset
Vaihdettaessa mykofenolihapon enterohepaattista kiertokulkua häiritseviä immuunisuppressiivisia lääkevalmisteita sisältävä hoito yhdistelmähoitoon, esim. siirryttäessä siklosporiinista toiseen valmisteeseen, jolla ei ole tällaista vaikutusta (esim. takrolimuusiin, sirolimuusiin, belataseptiin tai päinvastoin), pitää olla varovainen, sillä altistus mykofenolihapolle saattaa muuttua. Mykofenolihapon enterohepaattista kiertoa häiritseviä lääkkeitä (esim. kolestyramiinia, antibiootteja) pitää käyttää varoen, koska ne saattavat pienentää mykofenolaatin pitoisuutta plasmassa ja heikentää sen tehoa (ks. myös kohta Yhteisvaikutukset).
Mykofenolaattimofetiilin ja atsatiopriinin samanaikaista käyttöä ei suositella, koska niiden samanaikaista käyttöä ei ole tutkittu.
Mykofenolaattimofetiilin ja sirolimuusin yhdistelmähoidon riski-hyötysuhdetta ei ole varmistettu (ks. myös kohta Yhteisvaikutukset).
Terapeuttisen pitoisuuden tarkkailu
Mykofenolihapon terapeuttisen pitoisuuden tarkkailu saattaa olla aiheellista yhdistelmähoitoa muutettaessa (esim. siirryttäessä siklosporiinista takrolimuusiin tai päinvastoin) tai haluttaessa varmistua immunosuppression riittävyydestä silloin, kun potilaan immunologinen riski (esim. hylkimisreaktion riski, antibioottihoito, yhteisvaikutuksia aiheuttavan lääkkeen lisääminen hoitoon tai käytön lopettaminen) on suuri.
Erityispotilasryhmät
Pediatriset potilaat
Hyvin suppeat valmisteen markkinoille tulon jälkeiset tiedot osoittavat, että alle 6-vuotiailla potilailla seuraavien haittavaikutusten esiintyvyys on suurempi kuin vanhemmilla potilailla:
- lymfoomat ja muut syövät, etenkin sydämensiirron saaneilla potilailla siirron jälkeinen lymfoproliferatiivinen sairaus.
- veri- ja imukudossairaudet, mukaan lukien anemia ja neutropenia sydämensiirron saaneilla potilailla. Tämä koskee alle 6‑vuotiaita lapsia verrattuna vanhempiin potilaisiin ja verrattuna maksan- tai munuaisensiirron saaneisiin pediatrisiin potilaisiin.
Mykofenolaattimofetiilia käyttävien potilaiden täydellinen verenkuva pitää tutkia ensimmäisen hoitokuukauden aikana viikoittain, toisen ja kolmannen hoitokuukauden aikana kaksi kertaa kuukaudessa ja sen jälkeen ensimmäisen hoitovuoden ajan kuukausittain. Jos kehittyy neutropenia, mykofenolaattimofetiilin käyttö voi olla tarpeen keskeyttää tai lopettaa. - maha-suolikanavan sairaudet, kuten ripuli ja oksentelu.
Jos potilaalla on aktiivinen vakava ruoansulatuselimistön sairaus, hoidon antamisessa pitää olla varovainen.
Iäkkäät potilaat
Haittavaikutusten, kuten tiettyjen infektioiden (mukaan lukien kudosinvasiivinen sytomegalovirustauti) sekä mahdollisesti maha-suolikanavan verenvuotojen ja keuhkoedeeman, riski saattaa olla iäkkäillä potilailla suurempi kuin nuoremmilla potilailla (ks. kohta Haittavaikutukset).
Teratogeeniset vaikutukset
Mykofenolaatti on ihmiselle erittäin teratogeeninen. Raskauden aikana tapahtuneen mykofenolaattimofetiilille altistumisen jälkeen on raportoitu keskenmenoja (esiintyvyys 45–49 %) ja synnynnäisiä epämuodostumia (arvioitu esiintyvyys 23–27 %). Siksi hoito on vasta-aiheista raskauden aikana, paitsi jos sopivaa vaihtoehtoista hoitoa siirteen hylkimisen estoon ei ole. Naisille, jotka voivat tulla raskaaksi, pitää kertoa tästä riskistä ja heidän pitää noudattaa kohdassa Raskaus ja imetys annettuja suosituksia (esim. ehkäisymenetelmät, raskaustestit) ennen mykofenolaattimofetiilihoitoa sekä sen aikana ja jälkeen. Lääkärin on varmistettava, että mykofenolaattimofetiilia ottavat naiset ymmärtävät lapselle koituvan vaurioitumisriskin, tehokkaan ehkäisyn tarpeen ja tarpeen ottaa heti yhteyttä lääkäriin, jos raskauden mahdollisuus on olemassa.
Ehkäisy (ks. kohta Raskaus ja imetys)
Vahva kliininen näyttö osoittaa, että mykofenolaattimofetiilin käyttöön raskauden aikana liittyy suuri keskenmenojen ja synnynnäisten epämuodostumien riski, joten raskautta on kaikin mahdollisin keinoin vältettävä hoidon aikana. Naisten, jotka voivat tulla raskaaksi, on siksi käytettävä vähintään yhtä luotettavaa ehkäisymenetelmää (ks. kohta Vasta-aiheet) ennen mykofenolaattimofetiilihoidon aloitusta, koko lääkityksen ajan ja jatkettava kuuden viikon ajan lääkityksen loputtua, ellei valittu ehkäisymenetelmä ole sukupuoliyhteydestä pidättyminen. Mieluiten on käytettävä samanaikaisesti kahta toisiaan täydentävää ehkäisymenetelmää, jotta ehkäisymenetelmän pettämisen ja tahattoman raskauden mahdollisuus minimoidaan.
Ehkäisyä koskevat ohjeet miehille, ks. kohta Raskaus ja imetys.
Koulutusmateriaali
Jotta potilasta voidaan opastaa, miten sikiön altistuminen mykofenolaatille voidaan välttää, ja antaa potilaalle tärkeitä turvallisuutta koskevia lisätietoja, myyntiluvan haltijan pitää toimittaa terveydenhuollon ammattilaisille koulutusmateriaali. Koulutusmateriaalissa korostetaan mykofenolaatin teratogeenisuutta koskevia varoituksia, annetaan neuvoja ehkäisyn käytöstä ennen hoidon aloittamista sekä ohjeet raskaustestien tarpeesta. Lääkärin pitää kertoa kattavasti naisille, jotka voivat tulla raskaaksi, sekä asianmukaisesti myös miespotilaille teratogeenisuusriskistä ja raskauden ehkäisymenetelmistä.
Muut varotoimet
Potilaat eivät saa luovuttaa verta hoidon aikana eivätkä vähintään 6 viikkoon mykofenolaattimofetiilin käytön lopettamisen jälkeen. Miehet eivät saa luovuttaa siemennestettä hoidon aikana eivätkä 90 vuorokauteen mykofenolaattimofetiilin käytön lopettamisen jälkeen.
Natriumpitoisuus
Tämä lääkevalmiste sisältää alle 1 mmol natriumia (23 mg) per kapseli eli sen voidaan sanoa olevan ”natriumiton”.
Yhteisvaikutukset
Asikloviiri
Kun mykofenolaattimofetiilia annetaan samanaikaisesti asikloviirin kanssa, on asikloviirin pitoisuuden havaittu nousevan plasmassa korkeammalle kuin asikloviirilla yksin käytettynä. Muutokset mykofenolihapon fenolisen glukuronidin farmakokinetiikassa ovat vähäisiä (kasvua 8 %) eikä muutosten katsota olevan kliinisesti merkittäviä. Sekä mykofenolihapon glukuronidin että asikloviirin pitoisuudet kohoavat plasmassa munuaisten vajaatoiminnassa. Munuaistiehyissä mykofenolaattimofetiilin ja asikloviirin tai sen prodrugien esim. valasikloviirin erittymisestä voi esiintyä kilpailua, mikä saattaa johtaa entistä korkeampiin pitoisuuksiin plasmassa.
Antasidit ja protonipumpun estäjät (PPI)
Mykofenolihapon vähentynyttä altistusta on havaittu annettaessa mykofenolaattimofetiilia samanaikaisesti antasidien (kuten magnesium- ja alumiinihydroksidit) ja protonipumpun estäjien (kuten lansopratsoli ja pantopratsoli) kanssa. Kun verrattiin mykofenolaattimofetiilia saaneita potilaita, jotka olivat käyttäneet tai eivät olleet käyttäneet protonipumpun estäjiä, ei siirteen hylkimis- ja menettämisnopeuksissa todettu merkittäviä eroja. Nämä tiedot tukivat löydöksen yleistämistä kaikkiin antasideihin. Kun mykofenolaattimofetiilia annettiin yhdessä magnesium- ja alumiinihydroksidien kanssa, oli altistuksen vähennys huomattavasti pienempi kuin jos mykofenolaattimofetiilia annosteltiin protonipumpun estäjien kanssa.
Enterohepaattiseen uudelleenkiertoon vaikuttavat lääkevalmisteet (esim. kolestyramiini, siklosporiini A, antibiootit)
Varovaisuutta tulee noudattaa enterohepaattiseen uudelleenkiertoon vaikuttavien lääkevalmisteiden kanssa, koska ne saattavat heikentää mykofenolaattimofetiilin tehoa.
Kolestyramiini
Mykofenolaattimofetiilin 1,5 g:n kerta-annoksen jälkeen mykofenolihapon AUC-arvoissa on havaittu 40 %:n alenemista terveillä vapaaehtoisilla, joille aikaisemmin oli annettu 4 g kolestyramiinia kolme kertaa päivässä neljän päivän ajan (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet ja kohta Farmakokinetiikka). Mykofenolaattimofetiilia on annettava varoen potilaille, jotka saavat samanaikaisesti kolestyramiinilääkitystä, koska mykofenolaattimofetiilin teho saattaa heiketä.
Siklosporiini A
Mykofenolaattimofetiili ei vaikuta siklosporiini A:n farmakokinetiikkaan.
Kuitenkin, jos samanaikainen siklosporiini A hoito lopetetaan, mykofenolihapon AUC:n oletetaan kasvavan noin 30 %. Siklosporiini A häiritsee mykofenolihapon enterohepaattista kiertokulkua, mikä vähentää mykofenolaattimofetiili- ja siklosporiini A ‑hoitoa saavien munuaisensiirtopotilaiden mykofenolihappoaltistusta 30–50 % verrattuna potilaisiin, jotka saavat sirolimuusia tai belataseptia ja vastaavia mykofenolaattimofetiiliannoksia (ks. myös kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet). Mykofenolihappoaltistuksen on sitä vastoin syytä olettaa muuttuvan, jos potilas siirtyy siklosporiini A:n käytöstä jonkin sellaisen immunosuppressiivisen lääkevalmisteen käyttöön, joka ei häiritse mykofenolihapon enterohepaattista kiertoa.
Antibiootit, jotka eliminoivat suolistosta beetaglukuronidaasia tuottavia bakteereja (esim. aminoglykosidi, kefalosporiini, fluorokinoloni ja penisilliinien ryhmään kuuluvat antibiootit), saattavat häiritä mykofenolihapon fenolisen glukuronidin / mykofenolihapon enterohepaattista uudelleenkiertoa, mikä pienentää systeemistä altistusta mykofenolihapolle. Seuraavista antibiooteista on tietoja saatavissa:
Siprofloksasiini tai amoksisilliini ja klavulaanihappo
Munuaisensiirtopotilailla on heti oraalisen siprofloksasiinin tai amoksisilliinin ja klavulaanihapon aloittamisen jälkeen havaittu mykofenolihappopitoisuuden laskevan noin 50 % ennen seuraavaa mykofenolaattimofetiiliannosta. Tämä vaikutus yleensä vähenee antibiootin käyttöä jatkettaessa ja loppuu muutaman päivän kuluessa antibiootin käytön päätyttyä. Mykofenolihapon pitoisuusmuutos ennen seuraavaa mykofenolaattiannosta ei kuvaa mykofenolihapon kokonaisaltistuksen muutosta. Mykofenolaattimofetiiliannoksen muuttaminen ei yleensä ole tarpeen, mikäli kliininen näyttö siirteen toimintahäiriöstä puuttuu. Perusteellista kliinistä seurantaa on kuitenkin tehtävä yhdistelmähoidon ajan sekä heti antibioottihoidon jälkeen.
Norfloksasiini ja metronidatsoli
Merkittäviä yhteisvaikutuksia ei havaittu annettaessa terveille vapaaehtoisille samanaikaisesti mykofenolaattimofetiilia ja norfloksasiinia tai metronidatsolia. Kuitenkin yksittäistä mykofenolaattimofetiiliannosta seuraava norfloksasiinin ja metronidatsolin yhdistelmä vähensi mykofenolihapon pitoisuutta 30 %.
Trimetopriimi/sulfametoksatsoli
Mykofenolihapon biologisessa hyötyosuudessa ei ole havaittu muutoksia.
Glukuronidaatioon vaikuttavat lääkevalmisteet (esim. isavukonatsoli, telmisartaani)
Mykofenolihapon glukuronidaatioon vaikuttavien lääkkeiden samanaikainen käyttö saattaa muuttaa altistusta mykofenolihapolle, joten näiden lääkkeiden samanaikaisessa käytössä mykofenolaattimofetiilin kanssa suositellaan varovaisuutta.
Isavukonatsoli
Isavukonatsolin samanaikaisessa käytössä havaittiin, että altistus mykofenolihapolle (AUC0-∞) suureni 35 %.
Telmisartaani
Telmisartaanin ja mykofenolaattimofetiilin samanaikainen käyttö pienensi mykofenolihappopitoisuuksia noin 30 %. Telmisartaani muuttaa mykofenolihapon eliminaatiota tehostamalla PPAR-gamman (peroksisomien proliferaattoriaktivoidun reseptori gamman) ilmentymistä, mikä puolestaan tehostaa uridiinidifosfaattiglukuronyylitransferaasin isoformin 1A9 (UGT1A9) ilmentymistä ja aktiivisuutta. Kun siirteen hyljintää, menetettyjen siirteiden määrää tai haittavaikutusprofiileja verrattiin telmisartaanilääkitystä käyttäneiden ja käyttämättömien mykofenolaattimofetiilihoitoa saavien potilaiden välillä, farmakokineettisistä lääkkeiden yhteisvaikutuksista ei havaittu aiheutuneen kliinisiä seurauksia.
Gansikloviiri
Oraalisen mykofenolaattimofetiilin ja laskimonsisäisen gansikloviirin suositusannoksilla suoritetun kerta-annostutkimuksen tulosten perusteella sekä sen tiedon perusteella, miten munuaisten vajaatoiminta vaikuttaa mykofenolaattimofetiilin (ks. kohta Annostus ja antotapa) sekä gansikloviirin farmakokinetiikkaan, on oletettavissa näiden lääkeaineiden samanaikaisen annon (kilpailu erittymisestä munuaistiehyissä) johtavan mykofenolihapon glukuronidin ja gansikloviirin pitoisuuden nousuun. Oleellista muutosta mykofenolihapon farmakokinetiikassa ei ole odotettavissa eikä mykofenolaattimofetiilin annosta ole tarpeen säätää. Potilailla, joilla on munuaisten vajaatoiminta ja joille annetaan mykofenolaattimofetiilia sekä gansikloviiria tai sen prodrugeja esim. valgansikloviiria samanaikaisesti, tulisi huomioida gansikloviirin annossuositukset ja potilaita seurata tarkoin.
Suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet
Mykofenolaattimofetiilin samanaikainen anto ei vaikuttanut kliinisesti oleellisesti suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden farmakodynamiikkaan eikä farmakokinetiikkaan (ks. myös kohta Farmakokinetiikka).
Rifampisiini
Potilaiden, jotka eivät käyttäneet myöskään siklosporiinia, mykofenolaattimofetiilin ja rifampisiinin samanaikainen annostelu pienensi mykofenolihapon pitoisuutta (AUC0-12h) 18–70 %:lla. Annettaessa rifampisiinia samanaikaisesti mykofenolihapon pitoisuutta tulee tarkkailla ja säätää mykofenolaattimofetiiliannoksia tarpeen mukaan kliinisen tehon säilyttämiseksi.
Sevelameeri
Mykofenolaattimofetiilin ja sevelameerin samanaikainen annostelu pienensi mykofenolihapon Cmax-arvoa 30 % ja AUC0-12h-arvoa 25 % ilman kliinisiä seurauksia (siirteen hyljintä). Mykofenolaattimofetiili suositellaan kuitenkin annettavaksi vähintään tuntia ennen tai kolme tuntia sevelameerin ottamisen jälkeen, jotta vaikutukset mykofenolihapon imeytymiseen voidaan minimoida. Tutkimustietoa mykofenolaattimofetiilin käytöstä muiden fosfaatinsitojien kuin sevelameerin kanssa ei ole.
Takrolimuusi
Maksansiirtopotilailla, joille oli aloitettu mykofenolaattimofetiili ja takrolimuusi, takrolimuusin samanaikainen annostelu ei vaikuttanut merkittävästi mykofenolihapon (mykofenolaattimofetiilin aktiivinen metaboliitti) AUC- ja Cmax-arvoihin. Sitä vastoin annettaessa useita mykofenolaattimofetiiliannoksia (1,5 g kahdesti vuorokaudessa) takrolimuusia käyttäville maksansiirtopotilaille havaittiin takrolimuusin AUC:n nousevan noin 20 %. Munuaisensiirtopotilailla mykofenolaattimofetiili ei muuttanut takrolimuusin pitoisuutta (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Elävät rokotteet
Eläviä rokotteita ei pitäisi antaa potilaille, joilla on heikentynyt vastustuskyky. Vasta-ainemuodostus muille rokotteille saattaa olla heikentynyt (ks. myös kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Pediatriset potilaat
Yhteisvaikutuksia on tutkittu vain aikuisille tehdyissä tutkimuksissa.
Mahdolliset interaktiot
Apinoilla probenesidin samanaikainen käyttö nosti mykofenolihapon glukuronidin AUC-arvoja plasmassa kolminkertaisiksi. Näin ollen myös muut munuaistiehyissä suodattuvat lääkeaineet saattavat kilpailla mykofenolihapon glukuronidin kanssa erittymisestä, minkä seurauksena tämän metaboliitin pitoisuus voi nousta plasmassa. On myös mahdollista, että mykofenolihapon glukuronidi nostaa toisen lääkeaineen pitoisuutta plasmassa.
Raskaus ja imetys
Naiset, jotka voivat tulla raskaaksi
Raskautta on vältettävä mykofenolaattimofetiilin käytön aikana. Naisten, jotka voivat tulla raskaaksi, on siksi käytettävä vähintään yhtä luotettavaa ehkäisymenetelmää (ks. kohta Vasta-aiheet) ennen hoidon aloitusta, koko lääkityksen ajan ja jatkettava kuuden viikon ajan lääkityksen loputtua, ellei valittu ehkäisymenetelmä ole sukupuoliyhteydestä pidättyminen. Mieluiten on käytettävä samanaikaisesti kahta toisiaan täydentävää ehkäisymenetelmää.
Raskaus
Mykofenolaattimofetiili on vasta-aiheinen raskauden aikana, paitsi jos sopivaa vaihtoehtoista hoitoa siirteen hylkimisen estoon ei ole. Valmisteen tahattoman raskauden aikaisen käytön poissulkemiseksi hoidon aloittamiseen vaaditaan negatiivinen raskaustestitulos (ks. kohta Vasta-aiheet).
Naisille, jotka voivat tulla raskaaksi, on hoidon alussa kerrottava tavanomaista suuremmasta keskenmenojen ja synnynnäisten epämuodostumien riskistä ja heille on annettava raskaudenehkäisyä ja perhesuunnittelua koskevaa neuvontaa.
Naisilta, jotka voivat tulla raskaaksi, on saatava ennen hoidon aloittamista kaksi negatiivista raskaustestitulosta joko seerumista tai virtsasta tehtävällä raskaustestillä, jonka herkkyys on vähintään 25 mIU/ml, jotta voidaan poissulkea alkion tahaton altistuminen mykofenolaatille. Toinen testi suositellaan tekemään 8–10 päivää ensimmäisen testin jälkeen. Jos potilas saa siirteen kuolleelta luovuttajalta eikä ennen hoidon aloittamista ole mahdollista tehdä kahta testiä 8–10 päivän välein (elinsiirteen saataville tulon ajankohdan vuoksi), raskaustesti on tehtävä juuri ennen hoidon aloittamista ja toinen testi 8–10 päivän kuluttua. Raskaustestejä pitää tehdä uudestaan kliinisen tarpeen mukaan (esim. jos potilas kertoo ehkäisyn käytössä olleen taukoja). Raskaustestien tulokset on aina kerrottava potilaalle. Potilaita on kehotettava ottamaan yhteyttä lääkäriinsä välittömästi, jos he havaitsevat tulleensa raskaaksi.
Mykofenolaatti on ihmiselle erittäin teratogeeninen, ja raskauden aikaiseen mykofenolaatille altistumiseen liittyy tavanomaista suurempi keskenmenojen ja synnynnäisten epämuodostumien riski:
- Keskenmenoja on raportoitu 45–49 %:lla mykofenolaattimofetiilille altistuneista raskaana olevista naisista verrattuna 12–33 %:n esiintyvyyteen kiinteän elinsiirteen saaneilla potilailla, jotka olivat saaneet muuta immunosuppressiivista hoitoa kuin mykofenolaattimofetiilia.
- Kirjallisuudesta löytyvien raporttien mukaan epämuodostumia ilmeni 23–27 %:lla elävänä syntyneistä lapsista, jotka olivat altistuneet mykofenolaattimofetiilille kohdussa (verrattuna 2– 3 %:iin elävänä syntyneistä lapsista koko väestössä ja noin 4–5 %:iin elävänä syntyneistä lapsista kiinteän elinsiirteen saajilla, jotka olivat saaneet muuta immunosuppressiivista hoitoa kuin mykofenolaattimofetiilia).
Synnynnäisiä epämuodostumia, moniepämuodostumia mukaan lukien, on havaittu valmisteen markkinoille tulon jälkeen sellaisten potilaiden lapsilla, jotka altistuivat raskauden aikana mykofenolaatille muun immunosuppressiivisen yhdistelmähoidon osana. Yleisimmin raportoitiin seuraavia epämuodostumia:
- korvien poikkeavuuksia (esim. korvien epämuodostumia tai ulkokorvan puuttumista), ulomman korvakäytävän puuttumista (välikorvassa)
- kasvojen epämuodostumia, kuten huulihalkioita, suulakihalkioita, pienileukaisuutta ja silmien hypertelorismia
- silmien poikkeavuuksia (esim. kolobooma)
- synnynnäinen sydänsairaus, kuten eteis- ja kammioväliseinän aukko
- sormien epämuodostumia (esim. polydaktylia, syndaktylia)
- henkitorven ja ruokatorven epämuodostumia (esim. ruokatorviatresia)
- hermoston epämuodostumia, kuten selkäydintyrä
- munuaisten poikkeavuuksia.
Yksittäistapauksissa on raportoitu myös seuraavia epämuodostumia:
- mikroftalmia
- synnynnäinen aivokammion suonipunoksen kysta
- septum pellucidumin synnynnäinen puuttuminen
- hajuhermon synnynnäinen puuttuminen.
Eläinkokeet osoittavat reproduktiivista toksisuutta (ks. kohta Prekliiniset tiedot turvallisuudesta).
Imetys
Suppeat tiedot osoittavat, että mykofenolihappo erittyy ihmisillä rintamaitoon. Mykofenolihappo voi aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia imeväisille, minkä vuoksi hoito on vasta-aiheinen imetyksen aikana (ks. kohta Vasta-aiheet).
Miehet
Saatavissa oleva suppea kliininen näyttö ei viittaa siihen, että epämuodostumien tai keskenmenojen riski olisi tavanomaista suurempi, jos isä on altistunut mykofenolaattimofetiilille.
Mykofenolihappo on voimakkaasti teratogeeninen. Ei tiedetä, kulkeutuuko mykofenolihappoa siemennesteeseen. Eläinkokeisiin perustuvat laskelmat osoittavat, että maksimimäärä mykofenolihappoa, joka voisi siirtyä naiseen, on niin pieni, ettei sillä todennäköisesti ole vaikutusta. Mykofenolaatin on eläinkokeissa osoitettu olevan geenitoksinen pitoisuuksina, jotka ylittävät ihmisen terapeuttisen altistuksen niin vähän, ettei siittiöihin kohdistuvien geenitoksisten vaikutusten riskiä voida täysin sulkea pois.
Seuraavia varotoimia näin ollen suositellaan: seksuaalisesti aktiivisille miespotilaille tai heidän naiskumppaneilleen suositellaan luotettavan ehkäisyn käyttöä miespotilaan mykofenolaattimofetiilihoidon aikana ja vähintään 90 päivän ajan hoidon päättymisen jälkeen. Pätevän terveydenhuollon ammattilaisen on kerrottava miespotilaille, jotka voivat siittää lapsen, lapsen siittämiseen mahdollisesti liittyvistä riskeistä sekä keskusteltava näistä riskeistä heidän kanssaan.
Hedelmällisyys
Mykofenolaattimofetiili ei vaikuttanut urosrottien hedelmällisyyteen, kun suun kautta annettu annos oli enintään 20 mg/kg päivässä. Tällä annostuksella systeeminen altistus oli 2–3-kertainen verrattuna munuaisensiirtopotilaiden altistukseen suositellulla 2 g:n terapeuttisella päivittäisellä annostuksella ja vastaavasti 1,3–2-kertainen sydämensiirtopotilaiden altistukseen verrattuna terapeuttisella suositusannostuksella 3 g päivässä. Naarasrotilla tehdyissä hedelmällisyys- ja lisääntymistutkimuksissa mykofenolaattimofetiilin suun kautta annettu 4,5 mg:n/kg vuorokausiannos aiheutti ensimmäisessä sukupolvessa epämuodostumia, mm. silmien ja alaleuan synnynnäistä puuttumista sekä vesipäätapauksia, vaikka emoon kohdistuvaa toksisuutta ei havaittu. Tällä annostuksella systeeminen altistus oli noin puolet kliinisestä altistuksesta terapeuttisella suositusannostuksella 2 g päivässä munuaisensiirtopotilailla ja noin 0,3-kertainen kliiniseen altistukseen verrattuna terapeuttisella suositusannostuksella 3 g päivässä sydämensiirtopotilailla. Vaikutuksia hedelmällisyyteen tai lisääntymiseen ei havaittu seuraavissa sukupolvissa eikä emoilla.
Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn
Mykofenolaattimofetiililla on kohtalainen vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn.
Hoito voi aiheuttaa uneliaisuutta, sekavuutta, huimausta, vapinaa tai hypotensiota, joten potilaita pitää kehottaa varovaisuuteen autoa ajaessaan tai käyttäessään koneita.
Haittavaikutukset
Turvallisuusprofiilin tiivistelmä
Mykofenolaattimofetiilin, siklosporiinin ja kortikosteroidien samanaikaiseen käyttöön liittyviä yleisimpiä ja/tai vakavimpia haittavaikutuksia olivat ripuli (≤ 52,6 %), leukopenia (≤ 45,8 %), bakteeri-infektiot (≤ 39, 9 %) ja oksentelu (≤ 39,1 %). Myös tiettyjen infektioiden esiintyvyys näyttää lisääntyvän (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Haittavaikutustaulukko
Kliinisissä tutkimuksissa ja valmisteen markkinoille tulon jälkeen havaitut haittavaikutukset luetellaan taulukossa 1 MedDRA-elinjärjestelmän ja esiintyvyyden mukaan. Kunkin haittavaikutuksen vastaava esiintyvyysluokka perustuu seuraavaan esitystapaan: hyvin yleinen (≥ 1/10), yleinen (≥ 1/100, < 1/10), melko harvinainen (≥ 1/1 000, < 1/100), harvinainen (≥ 1/10 000, < 1/1 000) ja hyvin harvinainen (< 1/10 000). Tiettyjen haittavaikutusten esiintyvyydessä havaittiin suuria eroja elinsiirtoja koskevien eri käyttöaiheiden välillä, joten esiintyvyys munuais-, maksa- ja sydänsiirteen saaneilla potilailla mainitaan erikseen.
Taulukko 1. Haittavaikutukset aikuisilla ja nuorilla tehdyissä mykofenolaattimofetiilihoitoa koskeneissa tutkimuksissa tai valmisteen markkinoille tulon jälkeisessä seurannassa
Haittavaikutus (MedDRA) Elinjärjestelmä | Munuaisensiirto | Maksansiirto | Sydämensiirto |
Esiintyvyys | Esiintyvyys | Esiintyvyys | |
Infektiot | |||
Bakteeri-infektiot | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Sieni-infektiot | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Alkueläininfektiot | Melko harvinainen | Melko harvinainen | Melko harvinainen |
Virusinfektiot | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Hyvän- ja pahanlaatuiset kasvaimet (mukaan lukien kystat ja polyypit) | |||
Hyvänlaatuinen ihokasvain | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Lymfooma | Melko harvinainen | Melko harvinainen | Melko harvinainen |
Lymfoproliferatiivinen sairaus | Melko harvinainen | Melko harvinainen | Melko harvinainen |
Kasvain | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Ihosyöpä | Yleinen | Melko harvinainen | Yleinen |
Veri ja imukudos | |||
Anemia | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Punasoluaplasia | Melko harvinainen | Melko harvinainen | Melko harvinainen |
Luuytimen vajaatoiminta | Melko harvinainen | Melko harvinainen | Melko harvinainen |
Ekkymoosit | Yleinen | Yleinen | Hyvin yleinen |
Leukosytoosi | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Leukopenia | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Pansytopenia | Yleinen | Yleinen | Melko harvinainen |
Pseudolymfooma | Melko harvinainen | Melko harvinainen | Yleinen |
Trombosytopenia | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Aineenvaihdunta ja ravitsemus | |||
Asidoosi | Yleinen | Yleinen | Hyvin yleinen |
Hyperkolesterolemia | Hyvin yleinen | Yleinen | Hyvin yleinen |
Hyperglykemia | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Hyperkalemia | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Hyperlipidemia | Yleinen | Yleinen | Hyvin yleinen |
Hypokalsemia | Yleinen | Hyvin yleinen | Yleinen |
Hypokalemia | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Hypomagnesemia | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Hypofosfatemia | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Yleinen |
Hyperurikemia | Yleinen | Yleinen | Hyvin yleinen |
Kihti | Yleinen | Yleinen | Hyvin yleinen |
Painon lasku | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Psyykkiset häiriöt | |||
Sekavuustila | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Masennus | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Unettomuus | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Agitaatio | Melko harvinainen | Yleinen | Hyvin yleinen |
Ahdistuneisuus | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Epänormaali ajattelu | Melko harvinainen | Yleinen | Yleinen |
Hermosto | |||
Heitehuimaus | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Päänsärky | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Hypertonia | Yleinen | Yleinen | Hyvin yleinen |
Tuntoharha | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Uneliaisuus | Yleinen | Yleinen | Hyvin yleinen |
Vapina | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Kouristus | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Makuhäiriö | Melko harvinainen | Melko harvinainen | Yleinen |
Sydän | |||
Takykardia | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Verisuonisto | |||
Hypertensio | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Hypotensio | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Lymfoseele | Melko harvinainen | Melko harvinainen | Melko harvinainen |
Laskimotukos | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Vasodilataatio | Yleinen | Yleinen | Hyvin yleinen |
Hengityselimet, rintakehä ja välikarsina | |||
Keuhkoputkien laajentuma | Melko harvinainen | Melko harvinainen | Melko harvinainen |
Yskä | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Hengenahdistus | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Interstitiaalinen keuhkosairaus | Melko harvinainen | Hyvin harvinainen | Hyvin harvinainen |
Nesteen kertyminen keuhkopussiin | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Keuhkofibroosi | Hyvin harvinainen | Melko harvinainen | Melko harvinainen |
Ruoansulatuselimistö | |||
Vatsan pingotus | Yleinen | Hyvin yleinen | Yleinen |
Vatsakipu | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Koliitti | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Ummetus | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Heikentynyt ruokahalu | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Ripuli | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Ruoansulatushäiriö | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Ruokatorvitulehdus | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Röyhtäily | Melko harvinainen | Melko harvinainen | Yleinen |
Ilmavaivat | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Gastriitti | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Gastrointestinaalinen verenvuoto | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Mahahaava | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Ienhyperplasia | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Ileus | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Suun haavauma | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Pahoinvointi | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Haimatulehdus | Melko harvinainen | Yleinen | Melko harvinainen |
Suutulehdus | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Oksentelu | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Immuunijärjestelmä | |||
Yliherkkyys | Melko harvinainen | Yleinen | Yleinen |
Hypogammaglobulinemia | Melko harvinainen | Hyvin harvinainen | Hyvin harvinainen |
Maksa ja sappi | |||
Veren alkalisen fosfataasin nousu | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Veren laktaattidehydrogenaasin nousu | Yleinen | Melko harvinainen | Hyvin yleinen |
Maksaentsyymien nousu | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Hepatiitti | Yleinen | Hyvin yleinen | Melko harvinainen |
Hyperbilirubinemia | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Keltaisuus | Melko harvinainen | Yleinen | Yleinen |
Iho ja ihonalainen kudos | |||
Akne | Yleinen | Yleinen | Hyvin yleinen |
Alopesia | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Ihottuma | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Ihon hypertrofia | Yleinen | Yleinen | Hyvin yleinen |
Luusto, lihakset ja sidekudos | |||
Nivelkipu | Yleinen | Yleinen | Hyvin yleinen |
Lihasheikkous | Yleinen | Yleinen | Hyvin yleinen |
Munuaiset ja virtsatiet | |||
Veren kreatiniinin nousu | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Veren urean nousu | Melko harvinainen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Verivirtsaisuus | Hyvin yleinen | Yleinen | Yleinen |
Munuaisten vajaatoiminta | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Yleisoireet ja antopaikassa todettavat haitat | |||
Voimattomuus | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Vilunväristykset | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Ödeema | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Tyrä | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Huonovointisuus | Yleinen | Yleinen | Yleinen |
Kipu | Yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
Kuume | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen | Hyvin yleinen |
De novo puriinisynteesin estäjiin liittyvä akuutti tulehdusoireyhtymä | Melko harvinainen | Melko harvinainen | Melko harvinainen |
Valikoitujen haittavaikutusten kuvaus
Maligniteetit
Lymfoomien ja muiden maligniteettien (etenkin iholla) kehittymisriski on kohonnut potilailla, jotka käyttävät mykofenolaattimofetiilia immunosuppressiivisen yhdistelmähoidon osana (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet). Odottamattomia muutoksia ei havaittu verrattaessa munuaisen- ja sydämensiirtopotilaiden maligniteettien esiintyvyyttä yhden ja kolmen vuoden turvallisuustutkimustuloksista. Maksansiirtopotilaiden seuranta kesti vähintään vuoden mutta vähemmän kuin kolme vuotta.
Infektiot
Kaikilla immunosuppressiivisia lääkkeitä saaneilla potilailla on lisääntynyt bakteeri-, virus- ja sieni-infektioiden (joista osa voi johtaa potilaan kuolemaan) riski, myös opportunististen taudinaiheuttajien ja piilevien virusinfektioiden reaktivaation riski. Riski nousee kokonaisimmunosuppressiivisen altistuksen kasvaessa (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet). Vakavimpia infektioita olivat sepsis, peritoniitti, aivokalvotulehdus, endokardiitti, tuberkuloosi ja epätyypillinen mykobakteeri-infektio. Yleisimmät opportunisti-infektiot kontrolloiduissa, vähintään vuoden kestävissä kliinisissä lääketutkimuksissa munuaisen-, sydämen- tai maksansiirtopotilailla, jotka saivat mykofenolaattimofetiilia (2 g tai 3 g päivässä) muun immunosuppressiivisen yhdistelmähoidon osana, olivat mukokutaaninen hiivasieni, Herpes simplex ja sytomegaloviruksen aiheuttama viremia tai syndrooma, joka havaittiin 13,5 %:lla potilaista. Immunosuppressiivisia lääkkeitä, myös mykofenolaattimofetiilia, käyttäneillä potilailla on raportoitu BK-virukseen liittyvää nefropatiaa sekä JC-virukseen liittyvää progressiivista multifokaalista leukoenkefalopatiaa (PML).
Veri ja imukudos
Sytopeniat, mukaan lukien leukopenia, anemia, trombosytopenia ja pansytopenia, ovat mykofenolaattimofetiilin käyttöön tunnetusti liittyviä riskejä. Niistä saattaa aiheutua infektioita ja verenvuotoja tai ne saattavat osaltaan edistää näiden ilmaantumista (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet). Agranulosytoosia ja neutropeniaa on raportoitu, joten mykofenolaattimofetiilihoitoa saavia potilaita kehotetaan seuraamaan säännöllisesti (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet). Mykofenolaattimofetiilihoitoa saaneilla potilailla on raportoitu aplastista anemiaa ja luuytimen vajaatoimintaa, ja osa tapauksista on johtanut potilaan kuolemaan.
Punasoluaplasiaa (PRCA) on raportoitu potilailla, jotka ovat saaneet mykofenolaattimofetiilia (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Mykofenolaattimofetiililla hoidetuilla potilailla on yksittäistapauksissa havaittu neutrofiilien muodon poikkeavuutta, kuten hankinnainen Pelger-Hüet-anomalia. Näihin muutoksiin ei liity heikentynyttä neutrofiilien toimintaa. Hematologisissa tutkimuksissa muutokset voivat viitata epäkypsien neutrofiilien esiintymiseen veressä (”left shift”), mikä voidaan esim. mykofenolaattimofetiilia saaneilla immunosuppressiopotilailla tulkita virheellisesti infektion oireeksi.
Ruoansulatuselimistö
Vakavimpia ruoansulatuselimistön haittavaikutuksia olivat haavaumat ja verenvuoto, jotka ovat mykofenolaattimofetiilin käyttöön tunnetusti liittyviä riskejä. Suun, ruokatorven, mahalaukun, pohjukaissuolen ja suoliston haavaumiin liittyi usein komplisoivana tekijänä verenvuotoa sekä veren oksentamista, meleenaa, gastriitin hemorragisia muotoja ja koliittia, joita raportoitiin kliinisissä pivotaalitutkimuksissa yleisesti. Yleisimpiä ruoansulatuselimistön haittavaikutuksia olivat kuitenkin ripuli, pahoinvointi ja oksentelu. Potilailla, joilla oli mykofenolaattimofetiilihoitoon liittyvää ripulia, endoskopiatutkimus paljasti yksittäisissä tapauksissa suolinukkakatoa (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Yliherkkyys
Yliherkkyysreaktioita, mukaan lukien angioneuroottinen ödeema ja anafylaktinen reaktio on raportoitu.
Raskauteen, synnytykseen ja perinataalikauteen liittyvät haitat
Mykofenolaattimofetiilille altistuneilla potilailla on raportoitu keskenmenoja pääasiassa ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, ks. kohta Raskaus ja imetys.
Synnynnäiset häiriöt
Sellaisten potilaiden lapsilla, jotka altistuivat raskauden aikana mykofenolaatille muun immunosuppressiivisen yhdistelmähoidon osana, on valmisteen markkinoille tulon jälkeen havaittu synnynnäisiä epämuodostumia, ks. kohta Raskaus ja imetys.
Hengityselimet, rintakehä ja välikarsina
Interstitiaalista keuhkosairautta ja keuhkofibroosia on havaittu yksittäistapauksissa potilailla, jotka ovat saaneet mykofenolaattimofetiilia immunosuppressiivisen yhdistelmähoidon osana. Näistä tapauksista muutama johti kuolemaan. Lapsilla ja aikuisilla on raportoitu myös keuhkoputkien laajentumaa.
Immuunijärjestelmä
Hypogammaglobulinemiaa on raportoitu esiintyneen potilailla, jotka ovat saaneet mykofenolaattimofetiilihoitoa yhdistelmänä muiden immunosuppressiivisten lääkevalmisteiden kanssa.
Yleisoireet ja antopaikassa todettavat haitat
Pivotaalitutkimuksissa raportoitiin hyvin yleisesti turvotusta, mukaan lukien raajojen, kasvojen ja kivespussien turvotusta. Myös luuston ja lihasten kipua, kuten lihassärkyä, sekä niska- ja selkäkipua raportoitiin hyvin yleisesti.
Valmisteen markkinoille tulon jälkeen on kuvattu mykofenolaattimofetiiliin ja mykofenolihappoon liittyvänä paradoksisena tulehdusta edistävänä reaktiona de novo puriinisynteesin estäjiin liittyvää akuuttia tulehdusoireyhtymää. Sille on tyypillistä kuume, nivelsärky, niveltulehdus, lihaskipu ja kohonneet tulehdusmerkkiaineiden arvot. Kirjallisuuden tapausselostukset osoittivat, että paraneminen on nopeaa lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen.
Erityiset potilasryhmät
Pediatriset potilaat
Haittavaikutusten tyyppiä ja esiintyvyyttä arvioitiin kliinisessä pitkäaikaistutkimuksessa, johon rekrytoitiin 33 munuaissiirteen saanutta iältään 3–18-vuotiasta pediatrista potilasta. Heille annettiin suun kautta 23 mg/kg mykofenolaattimofetiilia kaksi kertaa päivässä. Näiden 33 lapsen ja nuoren turvallisuusprofiili oli kaiken kaikkiaan samankaltainen kiinteän allogeenisen elinsiirteen saaneilla aikuisilla havaitun turvallisuusprofiilin kanssa.
Toisessa kliinisessä tutkimuksessa oli samankaltaisia havaintoja. Siihen rekrytoitiin 100 munuaissiirteen saanutta pediatrista potilasta, jotka olivat iältään 1–18-vuotiaita. Potilailla, joille annettiin 600 mg/m2, enintään 1 g/m2, mykofenolaattimofetiilia suun kautta kaksi kertaa päivässä, haittavaikutusten tyypin ja esiintyvyyden havaittiin olleen vastaavia kuin niillä aikuisilla potilailla havaitut, joille annettiin 1 g mykofenolaattimofetiilia kaksi kertaa päivässä. Yhteenveto yleisimmistä haittavaikutuksista on jäljempänä taulukossa 2:
Taulukko 2 Yhteenveto haittavaikutuksista, joita havaittiin yleisemmin 100 pediatrisella munuaisensiirtopotilaalla tehdyssä mykofenolaattimofetiilia koskeneessa tutkimuksessa (ikään/pinta-alaan perustuva annostus [600 mg/m2, enintään 1 g/m2, kaksi kertaa päivässä])
Haittavaikutus (MedDRA) Elinjärjestelmäluokka | < 6 vuotta (n = 33) | 6–11 vuotta (n = 34) | 12–18 vuotta (n = 33) |
Infektiot | Hyvin yleinen (48,5 %) | Hyvin yleinen (44,1 %) | Hyvin yleinen (51,5 %) |
Veri ja imukudos | |||
Leukopenia | Hyvin yleinen (30,3 %) | Hyvin yleinen (29,4 %) | Hyvin yleinen (12,1 %) |
Anemia | Hyvin yleinen (51,5 %) | Hyvin yleinen (32,4 %) | Hyvin yleinen (27,3 %) |
Ruoansulatuselimistö | |||
Ripuli | Hyvin yleinen (87,9 %) | Hyvin yleinen (67,6 %) | Hyvin yleinen (30,3 %) |
Oksentelu | Hyvin yleinen (69,7 %) | Hyvin yleinen (44,1 %) | Hyvin yleinen (36,4 %) |
Suppean osajoukon tietojen (eli 33 potilasta 100 potilaasta) perusteella vaikea-asteisen ripulin (yleinen, 9,1 %) ja mukokutaanisen Candida-infektion (hyvin yleinen, 21,2 %) esiintyvyys oli alle 6‑vuotiailla lapsilla suurempi kuin vanhemmissa pediatrisissa kohorteissa, joissa vaikea-asteista ripulia ei raportoitu lainkaan (0,0 %) ja mukokutaaniset Candida-infektiot olivat yleisiä (7,5 %).
Maksan- ja sydämensiirron saaneista pediatrisista potilaista saatavissa olevan lääketieteellisen kirjallisuuden tarkastelu osoittaa, että raportoitujen haittavaikutusten tyyppi ja esiintymistiheys ovat yhdenmukaiset pediatrisilla ja aikuisilla potilailla munuaisen siirron jälkeen raportoitujen haittavaikutusten tyypin ja esiintymistiheyden kanssa.
Valmisteen markkinoille tulon jälkeiset hyvin suppeat tiedot osoittavat, että seuraavien haittavaikutusten esiintymistiheys on alle 6-vuotiailla potilailla suurempi kuin vanhemmilla potilailla (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet):
- lymfoomat ja muut syövät, etenkin siirron jälkeiset lymfoproliferatiiviset sairaudet sydämensiirron saaneilla potilailla
- veri- ja imukudossairaudet, mukaan lukien anemia ja neutropenia alle 6-vuotiailla sydämensiirtopotilailla verrattuna vanhempiin potilaisiin ja verrattuna maksan-/munuaisensiirron saaneisiin pediatrisiin potilaisiin
- maha-suolikanavan sairaudet, mukaan lukien ripuli ja oksentelu.
Alle 2‑vuotiailla munuaisensiirtopotilailla saattaa olla suurempi infektioiden ja hengityselimistöön liittyvien tapahtumien riski kuin vanhemmilla potilailla. Näitä tietoja pitää kuitenkin tulkita varoen, koska valmisteen markkinoille tulon jälkeen on raportoitu hyvin vähän tapauksia, joissa samalla potilaalla on useita infektioita.
Haittavaikutusten ilmaantuessa voidaan harkita tilapäistä annoksen pienentämistä tai hoidon keskeyttämistä siten kuin katsotaan kliinisesti tarpeelliseksi.
Vanhukset
Vanhuksilla (yli 65-vuotiaat) saattaa olla lisääntynyt immunosuppressioon liittyvien haittavaikutusten riski. Vanhuksille, jotka saavat mykofenolaattimofetiilia osana immunosuppressiivista yhdistelmähoitoa, saattaa nuoria herkemmin kehittyä tiettyjä infektioita (kudosinvasiivinen sytomegalovirusinfektio mukaan lukien) sekä mahdollisesti ruoansulatuskanavan haavaumia ja keuhkopöhöä.
Epäillyistä haittavaikutuksista ilmoittaminen
On tärkeää ilmoittaa myyntiluvan myöntämisen jälkeisistä lääkevalmisteen epäillyistä haittavaikutuksista. Se mahdollistaa lääkevalmisteen hyöty–haitta-tasapainon jatkuvan arvioinnin. Terveydenhuollon ammattilaisia pyydetään ilmoittamaan kaikista epäillyistä haittavaikutuksista seuraavalle taholle:
www-sivusto: www.fimea.fi
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri
PL 55
00034 FIMEA
Yliannostus
Mykofenolaattimofetiilin yliannostukseen liittyvät raportit ovat peräisin kliinisistä tutkimuksista sekä markkinoille tulon jälkeisestä kokemuksesta. Selkeässä valtaosassa näistä tapauksista joko ei ole raportoitu haittatapahtumia tai ne ovat olleet lääkevalmisteen tunnetun turvallisuusprofiilin mukaisia ja hoitotulos on ollut suotuisa. Valmisteen markkinoille tulon jälkeen on kuitenkin havaittu yksittäisiä vakavia haittavaikutuksia, mukaan lukien kuolemaan johtanut tapaus.
Mykofenolihapon yliannostus voi mahdollisesti johtaa immuunijärjestelmän liian voimakkaaseen suppressioon ja lisätä alttiutta infektioille sekä luuytimen suppressiolle (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet). Jos potilaalle kehittyy neutropenia, mykofenolaattimofetiilin antaminen on keskeytettävä tai annosta pienennettävä (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Hemodialyysin ei oleteta poistavan elimistöstä kliinisesti merkittäviä määriä mykofenolihappoa tai sen glukuronidia. Sappihappoja sitovat aineet (esim. kolestyramiini) voivat poistaa mykofenolihappoa vähentämällä lääkkeen enterohepaattista uudelleenkiertoa (ks. kohta Farmakokinetiikka).
Farmakologiset ominaisuudet
Farmakodynamiikka
Farmakoterapeuttinen ryhmä: Immunosuppressiiviset lääkeaineet, ATC-koodi: L04AA06
Vaikutusmekanismi
Mykofenolaattimofetiili on mykofenolihapon 2-morfolinoetyyliesteri. Mykofenolihappo on selektiivinen, ei-kilpaileva ja reversiibeli IMPDH:n estäjä ja tämän vuoksi se estää guanosiininukleotidisynteesin de novo -reitin liittymättä DNA-molekyyliin. T- ja B-lymfosyyttien lisääntyminen on erittäin riippuvainen puriinien de novo -synteesistä. T- ja B-lymfosyytit poikkeavat tässä suhteessa muista solutyypeistä, jotka pystyvät käyttämään muita, korvaavia reittejä. Siksi mykofenolihapon sytostaattinen teho kohdistuu tehokkaampana lymfosyytteihin kuin muihin soluihin.
Mykofenolihappo estää IMPDH:ta ja siitä aiheutuvaa lymfosyyttien puutosta, mutta se vaikuttaa myös solujen tarkastuspisteisiin, jotka vastaavat lymfosyyttien metabolisesta ohjelmoinnista. Ihmisen CD4+ T soluja käyttämällä on osoitettu, että mykofenolihappo siirtää lymfosyyteissä transkriptiotoiminnot proliferatiivisesta tilasta metabolian kannalta oleellisiin kataboliaprosesseihin ja eloonjääntiin. Tästä aiheutuu T-soluille anerginen tila, jossa solut eivät enää vastaa niiden spesifiseen antigeeniin.
Farmakokinetiikka
Imeytyminen
Suun kautta annetun annoksen jälkeen mykofenolaattimofetiili imeytyy nopeasti ja tehokkaasti. Mykofenolaattimofetiili muuttuu kokonaan aktiiviseksi mykofenolihappometaboliitiksi ennen systeemikiertoon imeytymistä. Mykofenolaattimofetiilin immunosuppressiivinen vaikutus on riippuvainen mykofenolihappopitoisuudesta. Tämä on todistettu akuutin hylkimisreaktion hoidossa munuaisensiirron jälkeen. Suun kautta annetun mykofenolaattimofetiilin biologinen hyväksikäytettävyys on keskimäärin 94 % laskimoon annettavaan annokseen verrattuna. Arvo perustuu mykofenolihapon AUC-määrityksiin. Ruoan vaikutusta mykofenolaattimofetiilin imeytymiseen on tutkittu munuaisensiirtopotilailla, joilla annostus oli 1,5 g kaksi kertaa päivässä. Ruoan ei havaittu vaikuttavan imeytyvään kokonaismäärään (mykofenolihapon AUC-arvo), mutta huippupitoisuudessa (mykofenolihapon Cmax-arvo) havaittiin 40 %:n pieneneminen. Suun kautta annon jälkeen mykofenolaattimofetiilin määrä ei ole mitattavissa plasmasta.
Jakautuminen
Enterohepaattinen uudelleenkierto johtaa mykofenolihapon pitoisuuksien sekundääriseen kasvuun plasmassa noin 6–12 tunnin kuluttua annoksen ottamisesta. Enterohepaattisen kiertokulun suuri merkitys on osoitettu kolestyramiinilla, joka samanaikaisesti annettuna laskee mykofenolihapon AUC-arvoa 40 %:lla. Kolestyramiinin käytetty annos oli 4 g kolme kertaa päivässä. Terapeuttisilla annoksilla mykofenolihappo sitoutuu 97-prosenttisesti plasman albumiiniin.
Varhaisessa, siirtoleikkauksen jälkeisessä vaiheessa (< 40 päivää) munuaisen-, sydämen- ja maksansiirtopotilaan mykofenolihapon keskimääräinen AUC oli noin 30 % pienempi ja Cmax noin 40 % pienempi kuin myöhemmin (3–6 kuukautta) siirtoleikkauksen jälkeen.
Biotransformaatio
Mykofenolihappo metaboloituu pääasiallisesti glukuronyylitransferaasin (UGT1A9-isoformin) vaikutuksesta, jolloin muodostuu farmakologisesti inaktiivinen glukuronidi. In vivo mykofenolihapon glukuronidi muuntuu enterohepaattisen kiertokulun kautta takaisin vapaaksi mykofenolihapoksi. Samalla muodostuu vähäinen asyyliglukuronidi (AcMPAG). Mykofenolihapon asyyliglukuronidi on farmakologisesti aktiivinen ja sen epäillään aiheuttavan jotkut mykofenolaattimofetiilin haittavaikutuksista (ripuli, leukopenia).
Eliminaatio
Vain mitätön määrä lääkeaineesta erittyy virtsaan mykofenolihappona (< 1 % annoksesta). 93 % suun kautta annetusta radioleimatusta mykofenolaattimofetiilista määritettiin virtsaan ja 6 % ulosteeseen erittyneenä. Määritykset tehtiin radioaktiivisesti leimatulla mykofenolaattimofetiililla ja ne osoittavat, että annos erittyy täydellisesti. Suurin osa annoksesta (n. 87 %) erittyy virtsaan mykofenolihapon glukuronidina.
Kliinisessä käytössä havaituilla pitoisuuksilla mykofenolihappo ja sen glukuronidi eivät poistu elimistöstä hemodialyysissä. Pieniä määriä glukuronidia poistuu kuitenkin hemodialyysissä, kun pitoisuudet plasmassa nousevat yli 100 mikrog/ml. Sappihappoja sitovat lääkeaineet, kuten kolestyramiini, häiritsevät lääkkeen enterohepaattista uudelleenkiertoa ja pienentävät siten mykofenolihapon AUC-arvoa (ks. kohta Yliannostus). Mykofenolihapon jakautuminen riippuu useista kuljettajaproteiineista, kuten orgaanisten anionien kuljettajapolypeptideistä (OATP) ja monilääkeresistenssiin liittyvästä proteiinista 2 (MRP2). Glukuronidien sappeen erittymiseen liittyviä kuljettajaproteiineja ovat OATP:n isoformit, MRP2 ja rintasyöpäresistenssiproteiini (BCRP). Monilääkeresistenssiin liittyvä proteiini 1 (MDR1) kykenee myös kuljettamaan mykofenolihappoa, mutta sen vaikutus näyttää rajoittuvan imeytymisprosessiin. Mykofenolihapolla ja sen metaboliiteilla on munuaisissa voimakkaita yhteisvaikutuksia munuaisten orgaanisten anionien kuljettajien kanssa.
Enterohepaattinen uudelleenkierto häiritsee mykofenolihapon jakautumisparametrien tarkkaa määritystä; vain laskennalliset arvot voidaan ilmoittaa. Likimääräiset puhdistuma-arvot ovat terveillä vapaaehtoisilla 10,6 l/h ja autoimmuunisairautta sairastavilla potilailla 8,27 l/h, ja puoliintumisajan havaittiin olleen 17 h. Elinsiirtopotilailla keskimääräiset puhdistuma-arvot olivat suuremmat (vaihteluväli 11,9–34,9 l/h) ja puoliintumisajan keskimääräiset arvot olivat lyhyemmät (5–11 h); erot munuaisen-, maksan- ja sydämensiirtopotilaiden välillä olivat pienet. Nämä eliminaation parametrit vaihtelevat yksittäisillä potilailla muilla immunosuppressiivisilla lääkkeillä annettavan samanaikaisen hoidon, elinsiirron jälkeen kuluneen ajan, plasman albumiinipitoisuuden ja munuaisten toiminnan perusteella. Nämä tekijät selittävät, miksi mykofenolaattimofetiilin ja siklosporiinin samanaikaisessa käytössä on havaittu pienentynyt mykofenolaattialtistus (ks. kohta Yhteisvaikutukset) ja miksi pitoisuus plasmassa usein suurenee ajan mittaan verrattuna heti elinsiirron jälkeen havaittuihin pitoisuuksiin.
Erityispotilasryhmät
Munuaisen vajaatoiminta
Mykofenolihapon keskimääräinen AUC oli plasmassa 28–75 % korkeampi vakavasta, kroonisesta munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä (glomerulusfiltraatio < 25 ml/min/1,73 m²) kuin terveillä vapaaehtoisilla tai lievemmästä munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä potilailla. Havainto tehtiin kerta-annostutkimuksessa, jossa tutkittavia potilaita oli kuusi joka ryhmässä. Vakavasta munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä mykofenolihapon glukuronidin keskimääräinen AUC oli kerta-annoksen jälkeen 3–6 kertaa suurempi kuin terveillä vapaaehtoisilla tai lievästä munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä. Mykofenolihapon glukuronidi eliminoituu munuaisten kautta, ja edellä mainittu tulos tukee aikaisempia havaintoja sen eliminaatiosta. Mykofenolaattimofetiilin toistuvaa annostusta vakavasta, kroonisesta munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä potilailla ei ole tutkittu. Tietoa ei ole saatavilla sydämen- tai maksansiirtopotilaista, jotka kärsivät vakavasta munuaisten vajaatoiminnasta.
Viivästynyt munuaissiirrännäisen toiminta
Niillä potilailla, joilla munuaissiirrännäisen toiminta siirtoleikkauksen jälkeen alkaa viiveellä, olivat mykofenolihapon keskimääräiset AUC0-12-arvot verrattavissa tilanteisiin, joissa toiminnan viivästymistä ei esiinny. Mykofenolihapon glukuronidin keskimääräiset AUC0-12-arvot olivat sen sijaan 2–3 kertaa korkeammat vertailussa. Sekä plasman MPA:n vapaa osuus että pitoisuus saattavat ohimenevästi nousta potilailla, joiden siirre alkaa toimia viiveellä. Mykofenolaattimofetiiliannoksen tarkistaminen ei näytä olevan tarpeen.
Maksan vajaatoiminta
Maksaparenkyymisairaus ei juuri vaikuttanut mykofenolihapon glukuronidaatioon alkoholimaksakirroosipotilailla. Vaikutukset glukuronidaatioon riippuvat ilmeisesti itse kyseessä olevasta maksataudista. Vaikutus voi olla erilainen, jos maksatautiin liittyy pääasiassa sappiteiden vaurioita, kuten esim. primaarisessa biliaarisessa kirroosissa.
Pediatriset potilaat
33:lla allogeenisen munuaissiirteen saaneella pediatrisella potilaalla varmistettiin, että annos, josta ennustettiin saatavan lähinnä tavoitealtistusta 27,2 h⋅mg/ml oleva mykofenolihapon AUC0-12h-arvo, oli 600 mg/m2 ja että arvioidun kehon pinta-alan perusteella lasketut annokset vähensivät yksilökohtaista vaihtelua (variaatiokerroin [CV]) noin 10 %. Näin ollen kehon pinta-alaan perustuva annostus on parempi kuin painoon perustuva annostus.
Farmakokineettisiä parametrejä on tutkittu enimmillään 55 (iältään 1–18‑vuotiaalla) lapsipotilaalla, joille on tehty munuaisensiirto. Potilaille annettiin 600 mg/m², enintään 1 g/m2, mykofenolaattimofetiilia suun kautta kaksi kertaa päivässä. Tällä annoksella saavutettiin samanlaiset mykofenolihapon AUC-arvot kuin aikuisilla munuaisensiirtopotilailla, jotka saivat 1 g:n mykofenolaattimofetiilia kaksi kertaa päivässä ennen ja jälkeen munuaisensiirron jäljempänä olevan taulukon 3 mukaisesti. Mykofenolihapon AUC-arvot olivat samanlaisia kaikissa pediatrisissa ikäryhmissä ennen ja jälkeen munuaisensiirron.
Pediatrisilla maksansiirtopotilailla tehdyssä suun kautta otettavan mykofenolaattimofetiilin turvallisuutta, siedettävyyttä ja farmakokinetiikkaa selvittäneessä avoimessa tutkimuksessa oli mukana seitsemän arvioitavissa ollutta potilasta, jotka saivat samanaikaisesti siklosporiini- ja kortikosteroidihoitoa. Annosta, josta ennustettiin saatavan stabiilina siirron jälkeisenä ajanjaksona altistus 58 h⋅mg/l, arvioitiin. AUC0-12-arvon keskiarvo ± keskihajonta (annokseen 600 mg/m2 vakioituna) oli 47,0 ± 21,8 h⋅mg/l, vakioitu Cmax oli 14,5 ± 4,21 mg/l, ja maksimipitoisuuden saavuttamiseen kuluneen ajan mediaani oli 0,75 h. AUC0-12-kohdearvon 58 h⋅mg/l saavuttamiseksi olisi tässä tutkimuspotilasjoukossa myöhäisessä siirron jälkeisessä vaiheessa siten tarvittu annos 740–806 mg/m2 kaksi kertaa päivässä.
Kahdentoista iältään alle 6‑vuotiaan pediatrisen munuaisensiirtopotilaan annosnormalisoituja (annokseen 600 mg/m2) mykofenolihapon AUC-arvoja 9 kuukauden aikapisteessä siirron jälkeen verrattiin 7 pediatrisen maksansiirtopotilaan (iän mediaani 17 kuukautta [vaihteluväli: 10–60 kuukautta tutkimukseen mukaan tullessa]) arvoihin 6 kuukauden aikapisteessä siirron jälkeen ja sitä myöhemmin. Vertailussa havaittiin, että samaa annosta käytettäessä AUC-arvot olivat pediatrisilla maksasairautta sairastavilla potilailla keskimäärin 23 % pienemmät kuin pediatrisilla munuaissairautta sairastavilla potilailla. Tämä havainto on yhdenmukainen sen kanssa, että aikuiset maksansiirtopotilaat tarvitsevat saman altistuksen saamiseksi suuremman annoksen kuin aikuiset munuaisensiirtopotilaat.
Samansuuruisen mykofenolaattimofetiiliannoksen saaneilla aikuisilla elinsiirtopotilailla mykofenolihappoaltistus on munuaisen- tai sydämensiirron saaneilla potilailla samankaltainen. Mykofenolihappoaltistuksen on varmistettu olevan samankaltainen pediatrisilla ja aikuisilla munuaisensiirtopotilailla käytettäessä näille potilasryhmille hyväksyttyjä annoksia, joten olemassa olevista tiedoista voidaan päätellä, että mykofenolihappoaltistus on suositeltuja annoksia käytettäessä samankaltainen pediatrisilla ja aikuisilla sydämensiirtopotilailla.
Taulukko 3. Mykofenolihapon farmakokineettisten parametrien lasketut keskiarvot ikäryhmittäin ja (munuaisen)siirrosta kuluneen ajan perusteella
Ikäryhmä (n) | Vakioitu Cmax mg/lA keskiarvo ± keskihajonta | Vakioitu AUC0-12 h⋅mg/l keskiarvo ± keskihajonta (luottamusväli)A | |
7. päivä | |||
< 6 vuotta | (17) | 13,2 ± 7,16 | 27,4 ± 9,54 (22,8–31,9) |
6 – < 12 vuotta | (16) | 13,1 ± 6,30 | 33,2 ± 12,1 (27,3–39,2) |
12–18 vuotta | (21) | 11,7 ± 10,7 | 26,3 ± 9,14 (22,3–30,3)D |
p-arvoB | - | - | |
< 2 vuottaC | (6) | 10,3 ± 5,80 | 22,5 ± 6,68 (17,2–27,8) |
> 18 vuotta | (141) | 27,2 ± 11,6 | |
3. kuukausi | |||
< 6 vuotta | (15) | 22,7 ± 10,1 | 49,7 ± 18,2 |
6 – < 12 vuotta | (14)E | 27,8 ± 14,3 | 61,9 ± 19,6 |
12–18 vuotta | (17) | 17,9 ± 9,57 | 53,6 ± 20,2F |
p‑arvoB | - | - | |
< 2 vuottaC | (4) | 23,8 ± 13,4 | 47,4 ± 14,7 |
> 18 vuotta | (104) | 50,3 ± 23,1 | |
9. kuukausi | |||
< 6 vuotta | (12) | 30,4 ± 9,16 | 60,9 ± 10,7 |
6 – < 12 vuotta | (11) | 29,2 ± 12,6 | 66,8 ± 21,2 |
12–18 vuotta | (14) | 18,1 ± 7,29 | 56,7 ± 14,0 |
p‑arvoB | 0,004 | - | |
< 2 vuottaC | (4) | 25,6 ± 4,25 | 55,8 ± 11,6 |
> 18 vuotta | (70) | 53,5 ± 18,3 |
AUC0‑12h = pitoisuus-aikakuvaajan pinta-ala aikapisteestä 0 h aikapisteeseen 12 h; Cmax = maksimipitoisuus, n = potilaiden lukumäärä.
A Pediatrisissa ikäryhmissä Cmax- ja AUC0‑12h-arvot on vakioitu annokseen 600 mg/m2 (vain 7. päivän AUC0‑12h-arvon 95 %:n luottamusvälit); aikuisten ryhmässä AUC0‑12h-arvo on vakioitu annokseen 1 g.
B p‑arvo kuvastaa kolmen pääasiallisen pediatrisen ikäryhmän yhdistettyjä p-arvoja ja on merkitty vain, jos se on merkitsevä (p < 0,05).
C < 2‑vuotiaiden ryhmä on < 6‑vuotiaiden ryhmän alajoukko: tilastollisia vertailuja ei tehty.
D n = 20.
E Yhdestä potilaasta ei ollut tietoja saatavissa näytteenotossa tapahtuneen virheen vuoksi.
F n = 16.
Vanhukset
Mykofenolaattimofetiilin ja sen metaboliittien farmakokinetiikan ei todettu muuttuneen vanhuksilla (≥ 65-vuotiailla) nuorempiin elinsiirtopotilaisiin verrattuna.
Suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita käyttävät potilaat
Vaikutusta tutkittiin 18 naisella, joilla ei ollut siirrännäistä (eivätkä käyttäneet muita immunosuppressantteja), kolmen peräkkäisen kuukautiskierron ajan antamalla samanaikaisesti mykofenolaattimofetiilia (1 g kaksi kertaa päivässä) sekä yhdistelmäehkäisyvalmisteita, jotka sisälsivät etinyyliestradiolia (0,02–0,04 mg) ja levonorgestreeliä (0,05–0,20 mg), desogestreeliä (0,15 mg) tai gestodeenia (0,05–0,10 mg). Tutkimuksella osoitettiin, ettei mykofenolaattimofetiililla ole merkittävää vaikutusta suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden kykyyn estää ovulaatiota. Mykofenolaattimofetiili ei myöskään vaikuta LH:n, FSH:n eikä progesteronin seerumipitoisuuksiin. Mykofenolaattimofetiilin samanaikainen anto ei vaikuta suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden farmakokinetiikkaan kliinisesti oleellisesti (ks. myös kohta Yhteisvaikutukset).
Prekliiniset tiedot turvallisuudesta
Mykofenolaattimofetiili ei ole koemalleissa osoittautunut tuumorigeeniseksi. Eläimillä suoritetuissa karsinogeenisuustutkimuksissa korkein annos johti noin 2–3-kertaiseen systeemiseen altistukseen (AUC tai Cmax) munuaisensiirtopotilaiden altistukseen verrattuna suositellulla 2 g:n terapeuttisella päivittäisellä annostuksella ja 1,3–2-kertaiseen systeemiseen altistukseen (AUC tai Cmax) sydämensiirtopotilaiden altistukseen verrattuna terapeuttisella suositusannostuksella 3 g päivässä.
Genotoksisuuskokeet (in vitro hiiren lymfoomakoe ja in vivo hiiren luuytimen mikrotumakoe) osoittivat mykofenolaattimofetiilin aiheuttavan rakenteellisia kromosomimuutoksia (= aberraatioita). Nämä vaikutukset voivat liittyä farmakodynaamiseen vaikutustapaan, ts. herkkien solujen nukleotidisynteesin estoon. Muilla in vitro geenimutaation osoitusmenetelmillä ei havaittu genotoksista aktiivisuutta.
Rotilla ja kaneilla suoritetuissa teratogeenisuustutkimuksissa mykofenolaattimofetiilin todettiin kulkeutuvan sikiöön ja aiheuttavan epämuodostumia, kun vuorokausiannos rotilla oli 6 mg/kg ja kaneilla 90 mg/kg. Epämuodostumat ilmenivät rotilla mm. silmien ja alaleuan synnynnäisenä puuttumisena sekä vesipäätapauksina ja kaneilla kardiovaskulaarisina ja renaalisina poikkeavuuksina, kuten sydämen sijaintina rintaontelon ulkopuolella, munuaisten virhesijaintina sekä pallea- ja napatyränä. Emoihin kohdistuvaa toksisuutta ei havaittu. Tällä annostuksella systeeminen altistus oli melkein puolet kliinisestä altistuksesta tai alle sen terapeuttisella suositusannostuksella 2 g päivässä munuaisensiirtopotilailla ja noin 0,3-kertainen kliiniseen altistukseen verrattuna sydämensiirtopotilailla terapeuttisella suositusannostuksella 3 g päivässä (ks. kohta Raskaus ja imetys).
Rotilla, hiirillä, apinoilla ja koirilla suoritetuissa toksisuustutkimuksissa mykofenolaattimofetiilin todettiin ensisijaisesti vaikuttavan verta muodostaviin elimiin ja imukudokseen. Nämä vaikutukset havaittiin, kun systeeminen altistus oli sama tai pienempi kuin kliininen altistus suositellulla 2 g:n päivittäisellä annostuksella munuaisensiirtopotilailla. Ruoansulatuskanavaan kohdistuvia vaikutuksia havaittiin koirilla, kun systeeminen altistus oli sama tai pienempi kuin kliininen altistus suositusannostuksella. Apinoilla havaittiin korkeimmalla käytetyllä annostuksella (systeeminen altistus sama tai korkeampi kuin kliininen altistus) ruoansulatuskanavaan ja munuaisiin kohdistuvia, dehydraatioon liittyviä vaikutuksia. Mykofenolaattimofetiilin toksisuus noudattanee eläimillä samanlaista profiilia kuin ihmisellä kliinisissä tutkimuksissa havaittu haittavaikutusprofiili, joka näin ollen antaa ko. potilasryhmää hyvin kuvaavaa haittavaikutustietoa (ks. kohta Haittavaikutukset).
Ympäristöön kohdistuvien riskien arviointi
Ympäristöön kohdistuvien riskien arviointia koskeneet tutkimukset ovat osoittaneet, että vaikuttava aine mykofenolihappo voi rantaimeytyksen kautta aiheuttaa pohjaveteen liittyvän riskin.
Farmaseuttiset tiedot
Apuaineet
CellCept kapselit
esikäsitelty maissitärkkelys
kroskarmelloosinatrium
polyvidoni (K-90)
magnesiumstearaatti
Kapselikuori
liivate
indigokarmiini (E132)
keltainen rautaoksidi (E172)
punainen rautaoksidi (E172)
titaanidioksidi (E171)
musta rautaoksidi (E172)
kaliumhydroksidi
sellakka
Yhteensopimattomuudet
Ei oleellinen.
Kestoaika
3 vuotta.
Säilytys
Säilytä alle 25 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.
Pakkaukset ja valmisteen kuvaus
Markkinoilla olevat pakkaukset
Resepti
CELLCEPT kapseli, kova
250 mg (L:ei) 100 fol (105,91 €)
PF-selosteen tieto
PVC-alumiinifolioläpipainoliuskat
CellCept 250 mg kapselit: Kotelossa 100 kapselia (10 kapselin läpipainolevyjä)
Kotelossa 300 kapselia (10 kapselin läpipainolevyjä)
Kerrannaispakkauksessa 300 kapselia (kolme 100 kapselin pakkausta)
Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole myynnissä.
Valmisteen kuvaus:
Pitkulaisia, sini-ruskeita kapseleita, joiden yläosassa mustalla merkintä "CellCept 250" ja alaosassa "Roche".
Käyttö- ja käsittelyohjeet
Tästä lääkevalmisteesta voi aiheutua ympäristöriski (ks. kohta Prekliiniset tiedot turvallisuudesta). Käyttämätön lääkevalmiste tai jäte on hävitettävä paikallisten vaatimusten mukaisesti.
Korvattavuus
CELLCEPT kapseli, kova
250 mg 100 fol
- Ylempi erityiskorvaus (100 %). Elinsiirron tai kudossiirron jälkitila (127).
- Peruskorvaus (40 %).
ATC-koodi
L04AA06
Valmisteyhteenvedon muuttamispäivämäärä
16.12.2024
Yhteystiedot
Revontulenpuisto 2 C, P.O. Box 112
02101 Espoo
010 554 500
www.roche.fi
etunimi.sukunimi@roche.com