CARDIOSTAD tabletti 5 mg, 10 mg, 20 mg
Vaikuttavat aineet ja niiden määrät
Yksi 5 mg tabletti sisältää 5,44 mg lisinopriilidihydraattia vastaten 5 mg vedetöntä lisinopriiliä.
Yksi 10 mg tabletti sisältää 10,89 mg lisinopriilidihydraattia vastaten 10 mg vedetöntä lisinopriiliä.
Yksi 20 mg tabletti sisältää 21,78 mg lisinopriilidihydraattia vastaten 20 mg vedetöntä lisinopriiliä.
Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta Apuaineet
Lääkemuoto
Tabletti.
Kliiniset tiedot
Käyttöaiheet
Hypertensio
Hypertension hoito.
Sydämen vajaatoiminta
Oireellisen sydämen vajaatoiminnan hoito.
Akuutti sydäninfarkti
Lyhytaikainen (6 viikkoa) hemodynaamisesti vakaiden potilaiden hoito 24 tunnin sisällä akuutista sydäninfarktista.
Diabetes mellituksen aiheuttamat munuaiskomplikaatiot
Hypertensiivisten tyypin II diabetes mellitusta ja alkavaa nefropatiaa sairastavien potilaiden munuaissairauden hoito (ks. kohta Farmakodynamiikka).
Annostus ja antotapa
Cardiostad-tabletit otetaan kerran vuorokaudessa. Kuten muutkin kerran vuorokaudessa otettavat lääkkeet, Cardiostad tulee ottaa joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Ruoka ei vaikuta Cardiostad-valmisteen imeytymiseen. Annos sovitetaan yksilöllisesti potilaan vasteen mukaan (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Aseta Cardiostad-tabletti kovalle pinnalle siten, että keskiura on ylöspäin. Paina ylhäältä päin peukalolla, jolloin tabletti halkeaa kahtia. Näin voidaan tehdä 5 mg:n vahvuudelle. Vahvemmilla 10 mg:n ja 20 mg:n tableteilla on ristikkäisjakouurre, joka jakaa tabletit neljään yhtä suureen osaan.
Hypertensio Cardiostad-valmistetta voidaan käyttää monoterapiana tai yhdistettynä muihin verenpainelääkkeisiin (ks. kohdat Vasta-aiheet, Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet, Yhteisvaikutukset ja Farmakodynamiikka).
Aloitusannos Hypertensiota sairastaville potilaille aloitusannokseksi suositellaan 10 mg kerran vuorokaudessa. Ensimmäinen annos voi laskea sellaisten potilaiden verenpainetta liikaa, joilla on voimakkaasti aktivoitunut reniini-angiotensiini-aldosteroni -järjestelmä (erityisesti potilaat, joilla on renovaskulaarinen hypertensio, suola ja/tai nestevajaus, dekompensoitumaton sydämen vajaatoiminta tai vaikea hypertensio). Näille potilaille aloitusannokseksi suositellaan 2,5-5 mg kerran vuorokaudessa ja hoito tulee aloittaa lääkärin valvonnassa. Munuaisten vajaatoimintaa sairastaville potilaille suositellaan pienempää aloitusannosta (ks. Taulukko 1).
Ylläpitoannos Tavallinen tehokas ylläpitoannos on 20 mg kerran vuorokaudessa. Yleensä, jos haluttua terapeuttista vaikutusta ei saavuteta 2-4 viikon kuluessa tietyllä annoksella, annosta voidaan edelleen lisätä. Pitkäaikaisissa kontrolloiduissa kliinisissä tutkimuksissa käytetty enimmäisannos on ollut 80 mg vuorokaudessa.
Käyttö 6-16-vuotiailla hypertensiota sairastavilla lapsipotilailla Suositeltu aloitusannos on 2,5 mg kerran vuorokaudessa potilaille, joiden paino on 20 - < 50 kg ja 5 mg kerran vuorokaudessa potilaille, joiden paino on ≥ 50 kg. Annosta suurennetaan yksilöllisesti enintään annokseen 20 mg kerran vuorokaudessa potilaille, joiden paino on 20 - < 50 kg ja 40 mg kerran vuorokaudessa potilaille, joiden paino on ≥ 50 kg. Yli 0,61 mg/kg (tai yli 40 mg) annoksia ei ole tutkittu lapsipotilailla (ks. kohta Farmakodynamiikka).
Lapsille, joilla on munuaisten vajaatoimintaa, tulee harkita pienempää aloitusannosta tai pitempää antoväliä.
Diureettihoitoa saavat potilaat Cardiostad-hoidon alussa voi esiintyä oireellista hypotensiota varsinkin potilailla, jotka saavat samanaikaisesti diureetteja. Tällöin on noudatettava varovaisuutta, sillä näillä potilailla voi olla neste- ja/tai suolavajaus. Jos mahdollista, diureettihoito pitää lopettaa 2-3 vuorokautta ennen Cardiostad-hoidon aloittamista. Ellei verenpainepotilaan diureettihoitoa voida keskeyttää, Cardiostad-hoito aloitetaan 5 mg:n annoksella. Munuaisten toimintaa ja seerumin kaliumpitoisuutta tulee seurata. Jatkossa Cardiostad‑valmisteen annos on sovitettava verenpainevasteen mukaan. Tarvittaessa diureettihoito voidaan aloittaa uudelleen (ks. kohdat Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet ja Yhteisvaikutukset).
Annoksen säätäminen munuaisten vajaatoiminnassa Potilaille, joiden munuaistoiminta on heikentynyt, on annoksen perustuttava kreatiniinipuhdistumaan taulukon 1. mukaisesti.
Taulukko 1 Annoksen säätäminen munuaisten vajaatoiminnassa.
Kreatiniinipuhdistuma (ml/min) | Alkuannos (mg/vrk) |
Alle 10 ml/min (dialyysipotilaat mukaan lukien) | 2,5 mg* |
10–30 ml/min | 2,5–5 mg |
31–80 ml/min | 5–10 mg |
* Annos ja/tai annostelutiheys tulee sovittaa verenpainevasteen mukaan. Annosta voidaan lisätä asteittain, kunnes verenpaine pysyy hallinnassa tai enimmäisannokseen 40 mg vuorokaudessa.
Sydämen vajaatoiminta Sydämen vajaatoimintapotilaiden hoidossa Cardiostad-valmisteella voidaan täydentää potilaan jo saamaa diureetti- ja digitalishoitoa. Hoito tulee aloittaa aloitusannoksella 2,5 mg kerran vuorokaudessa. Cardiostad tulee tällöin antaa valvonnan alaisena, jotta saadaan selville lääkkeen vaikutus verenpaineeseen.
Cardiostad-annosta voidaan suurentaa:
- enintään 10 mg kerrallaan
- vähintään 2 viikon välein
- suurimpaan siedettyyn annokseen, ei kuitenkaan yli 35 mg vuorokaudessa.
Annoksen suurentaminen tulisi perustua yksittäisten potilaiden kliinisen vasteen seuraamiseen. Oireellisen hypotension riskipotilailta, kuten potilailta, joilla on suolavajaus, johon liittyy tai ei liity hyponatremiaa, hypovolemiapotilailta tai vahvaa diureettihoitoa saavilta potilailta, tulee korjata nämä tilat mahdollisuuksien mukaan ennen Cardiostad-hoidon aloittamista. Munuaisten toimintaa ja seerumin kaliumpitoisuutta on myös tarkkailtava (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Akuutti sydäninfarkti Mikäli mahdollista, potilaan tulee saada sydäninfarktin nykyiset rutiinihoidot, kuten liuotushoito, asetyylisalisyylihappo ja beetasalpaaja. Lisinopriiliä voidaan antaa yhdessä laskimonsisäisen tai ihon kautta annettavan glyseryylinitraatin kanssa.
Aloitusannos (ensimmäiset 3 vuorokautta infarktin jälkeen) Cardiostad-hoito aloitetaan 24 tunnin kuluessa infarktista. Hoitoa ei saa aloittaa, jos systolinen verenpaine on alhaisempi kuin 100 mmHg. Cardiostad-valmisteen aloitusannos on 5 mg, joka uusitaan 24 tunnin kuluttua. 10 mg annos annetaan 48 tunnin kuluttua ja sen jälkeen annos on 10 mg kerran vuorokaudessa. Potilaille, joilla on matala systolinen verenpaine (≤ 120 mmHg) hoidon alkaessa tai kolmena infarktin jälkeisenä vuorokautena, annetaan pienempi 2,5 mg:n annos (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Munuaisten vajaatoimintapotilaille (kreatiniinipuhdistuma < 80 ml/min) Cardiostad aloitusannos tulee sovittaa potilaan kreatiniinipuhdistuman mukaan (ks. Taulukko 1).
Ylläpitoannos Ylläpitoannos on 10 mg kerran vuorokaudessa. Jos potilaalla ilmenee hypotensiota (systolinen verenpaine ≤ 100 mmHg) ylläpitoannos on 5 mg, jota voidaan laskea 2,5 mg:aan tarvittaessa. Jos hypotensio pitkittyy (systolinen verenpaine < 90 mmHg yli yhden tunnin ajan), Cardiostad-hoito on keskeytettävä. Hoitoa jatketaan 6 viikkoa, jonka jälkeen potilaan tila arvioidaan uudelleen. Sydämen vajaatoimintaoireita saaneille potilaille Cardiostad-hoitoa tulee jatkaa (ks. Annostus ja antotapa).
Diabeteksen aiheuttamat munuaiskomplikaatiot Hypertensiivisille tyypin II diabetes mellitusta ja alkavaa nefropatiaa sairastaville potilaille annos on 10 mg kerran vuorokaudessa ja annosta voidaan tarvittaessa nostaa 20 mg:aan kerran vuorokaudessa hyvän diastolisen verenpainetason (< 90 mmHg) saavuttamiseksi. Munuaisten vajaatoimintapotilaille (kreatiniinipuhdistuma <80 ml/min) Cardiostad aloitusannos tulee sovittaa potilaan kreatiniinipuhdistuman mukaan (ks. Taulukko 1).
Pediatriset potilaat Lisinopriilin tehosta ja turvallisuudesta hypertensiota sairastavilla yli 6-vuotiailla lapsipotilailla on rajoitetusti kokemusta. Muista käyttöaiheista ei ole lainkaan kokemusta (ks. kohta Farmakodynamiikka). Lisinopriilin käyttöä lapsille muissa kuin hypertensio-indikaatiossa ei suositella.
Lisinopriilin käyttöä alle 6-vuotiaille lapsille tai vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastaville lapsille (GFR < 30 ml/min/1,73 m2) ei suositella (ks. kohta Farmakokinetiikka).
Iäkkäät Kliinisissä tutkimuksissa ei tullut esiin ikään liittyvää muutosta lääkkeen tehossa tai turvallisuudessa. Jos korkeaan ikään liittyy munuaistoiminnan heikkeneminen, Cardiostad-valmisteen aloitusannos määritellään taulukossa 1 annettujen ohjeiden mukaan. Sen jälkeen annos on sovitettava verenpainevasteen mukaan.
Käyttö potilaille, joille on tehty munuaisten siirto Cardiostad-valmisteen käytöstä potilaille, joille on äskettäin tehty munuaisten siirto, ei ole kokemuksia. Tämän vuoksi Cardiostad-valmisteen käyttöä ei suositella.
Vasta-aiheet
- Yliherkkyys vaikuttavalle aineelle, kohdassa Apuaineet mainituille apuaineille tai muille angiotensiiniä konvertoivan entsyymin (ACE:n) estäjille.
- Aiempaan ACE:n estäjähoitoon liittynyt angioedeema.
- Perinnöllinen tai idiopaattinen angioedeema.
- Toinen ja kolmas raskauskolmannes (ks. kohdat Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet ja Raskaus ja imetys)
- Cardiostad-valmisteen käyttö samanaikaisesti aliskireeniä sisältävien valmisteiden kanssa on vasta-aiheista, jos potilaalla on diabetes mellitus tai munuaisten vajaatoiminta (glomerulusten suodatusnopeus <60 ml/min/1,73 m2) (ks. kohdat Yhteisvaikutukset ja Farmakodynamiikka)
- Samanaikainen käyttö sakubitriilia ja valsartaania sisältävän yhdistelmävalmisteen kanssa. Lisinopriilihoitoa ei saa aloittaa ennen kuin viimeisen sakubitriilia ja valsartaania sisältävän yhdistelmävalmisteannoksen ottamisesta on kulunut vähintään 36 tuntia (ks. myös kohdat Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet ja Yhteisvaikutukset).
Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet
Oireellinen hypotensio Oireellinen hypotensio on harvinaista potilailla, joilla on komplisoitumaton hypertensio. Lisinopriiliä saavilla verenpainepotilailla sitä esiintyy todennäköisemmin potilailla, joilla on diureettihoidon, suolan käyttörajoituksen, dialyysihoidon, ripulin tai oksentelun aiheuttama elektrolyytti- tai nestevajaus, sekä potilailla, joilla on vaikea, reniinistä riippuvainen hypertensio (ks. kohta Yhteisvaikutukset ja kohta Haittavaikutukset). Oireellinen hypotensio on todennäköisempää vaikeaa sydämen vajaatoimintaa sairastavilla potilailla, jotka saavat suuria annoksia loop-diureetteja ja joilla on hyponatremia tai munuaisten vajaatoiminta. Tällaisille potilaille hoidon aloituksen ja lääkeannoksen suurentamisen tulee tapahtua lääkärin tarkassa valvonnassa. Sama koskee potilaita, joilla on iskeeminen sydänsairaus tai aivoverisuonisairaus. Tällaisille potilaille voimakas verenpaineen lasku saattaa aiheuttaa sydäninfarktin tai vaikean aivoverenkiertohäiriön.
Jos potilaalle kehittyy hypotensio, potilas on asetettava selin makuulle ja tarvittaessa hänelle on annettava suoneen fysiologista natriumkloridiliuosta. Ohimenevä hypotensiivinen reaktio ei ole lääkityksen jatkamisen kontraindikaatio ja lääkkeen antoa voidaan yleensä jatkaa vaikeuksitta verenpaineen kohottua volyymin korjauksen jälkeen.
Lisinopriili voi alentaa sydämen vajaatoimintaa sairastavien potilaiden normaalia tai jo ennestään matalaa verenpainetta. Tämä vaikutus on ennakoitavissa eikä se yleensä vaadi hoidon keskeyttämistä. Jos hypotensio aiheuttaa oireita, voi annoksen pienentäminen tai lisinopriilihoidon keskeyttäminen olla tarpeen.
Akuuttiin sydäninfarktiin liittyvä hypotensio Lisinopriilihoitoa ei tule aloittaa infarktipotilaille, joiden hemodynamiikka on vaarassa häiriintyä vakavasti vasodilaattorihoidon jälkeen. Näitä ovat potilaat, joiden systolinen verenpaine on ≤ 100 mmHg tai joilla on kardiogeeninen sokki. Kolmena infarktin jälkeisenä vuorokautena annosta tulee pienentää, jos systolinen paine on ≤ 120 mmHg. Ylläpitoannos tulee pienentää 5 mg:aan tai tilapäisesti 2,5 mg:aan, jos systolinen paine on ≤ 100 mmHg. Jos hypotensio jatkuu (systolinen paine <90 mmHg yli tunnin ajan), lisinopriilihoito on lopetettava.
Aortan ja mitraaliläpän ahtauma / hypertrofinen kardiomyopatia Varovaisuutta on noudatettava lisinopriilin, kuten muidenkin ACE:n estäjien käytössä potilaille, joilla on mitraaliläpän ahtauma ja joiden veren ulosvirtausreitti vasemmasta sydänkammiosta on ahtautunut esim. aortan ahtaumassa tai hypertrofisessa sydänlihassairaudessa.
Munuaisten vajaatoiminta Munuaisten vajaatoimintapotilaille (kreatiniinipuhdistuma < 80 ml/min) lisinopriilin aloitusannos tulee sovittaa potilaan kreatiniinipuhdistuman mukaan (ks. Taulukko 1) ja sen jälkeen potilaan hoitovasteen mukaan. Rutiininomainen kalium- ja kreatiniinipitoisuuksien seuranta on osa näiden potilaiden hoitokäytäntöä.
Sydämen vajaatoimintaa sairastavilla potilailla ACE:n estäjähoidon aloittamiseen liittyvä hypotensio voi johtaa munuaistoiminnan lisääntyneeseen heikkenemiseen. Tällaisessa tilanteessa on ilmoitettu ilmenneen myös akuuttia munuaisinsuffisienssia, joka on tavallisesti ollut palautuvaa.
Potilailla, joilla on molemminpuolinen tai ainoan munuaisen munuaisvaltimostenoosi ja joita on hoidettu ACE:n estäjillä, on todettu veren ureapitoisuuden ja seerumin kreatiinipitoisuuden nousua, mikä on yleensä korjaantunut, kun hoito on lopetettu. Tämä on todennäköistä varsinkin potilailla, joilla on munuaisten vajaatoimintaa. Mikäli potilaalla on lisäksi munuaissuoniperäinen verenpainetauti, on olemassa lisääntynyt vaikean hypotension ja munuaisten vajaatoiminnan riski. Näiden potilaiden hoito tulee aloittaa huolellisen lääketieteellisen valvonnan alaisena, pienillä annoksilla ja huolellisella annostitrauksella. Koska diureettihoito saattaa olla myötävaikuttava tekijä edellä mainittuun, tulee tämä keskeyttää ja munuaisfunktiota on seurattava lisinopriilihoidon ensimmäisten viikkojen aikana.
Joillakin verenpainepotilailla, joilla ei ennestään ole ollut ilmeistä munuaissairautta, ovat veren urea- ja kreatiniinipitoisuudet saattaneet nousta. Tämä on ollut lievää ja ohimenevää ja pitoisuuksien nousua on ilmennyt varsinkin, jos lisinopriiliä on annettu yhdessä diureetin kanssa. Tämä on todennäköisempää potilailla, joilta munuaisten toiminta on ennestään heikentynyt. Lisinopriilin ja/tai diureetin annoksen pienentäminen ja/tai hoidon lopettaminen voi tällöin olla tarpeen.
Akuutissa sydäninfarktissa lisinopriilihoitoa ei tule aloittaa potilaille, joilla on viitteitä munuaisten vajaatoiminnasta, joka ilmenee seerumin kreatiniinipitoisuuden nousuna (177 mikromol/l) ja/tai proteinuriana (500 mg/24 h). Jos munuaisten vajaatoimintaa ilmenee lisinopriilihoidon aikana (seerumin kreatiniinipitoisuus nousee yli 265 mikromol/l tai kaksinkertaistuu ennen hoitoa mitatusta tasosta), hoitavan lääkärin tulee harkita lisinopriilihoidon lopettamista.
Yliherkkyys/angioedeema ACE:n estäjiä (lisinopriili mukaan lukien) saaneilla potilailla on raportoitu harvinaisena haittavaikutuksena kasvojen, raajojen, huulien, kielen, äänielinten ja/tai kurkunpään angioedeemaa. Sitä voi ilmetä koska tahansa hoidon aikana. Tällaisissa tapauksissa lisinopriilihoito on lopetettava heti ja potilasta on seurattava huolellisesti, jotta voidaan varmistaa oireiden täydellinen häviäminen ennen potilaan kotiuttamista. Vaikka turvotus rajoittuu vain huulten alueelle, potilaan tila saattaa vaatia pidempää tarkkailua, sillä hoito antihistamiineilla ja kortikosteroideilla ei aina riitä.
Angioedeema, johon liittyy kurkunpään ja kielen turvotusta, voi joskus, hyvin harvoin olla fataali. Jos turvotusta esiintyy kielessä, äänielimissä tai kurkunpäässä, voi hengitysteiden tukkeutuminen olla mahdollista ja hoito on aloitettava välittömästi. Siihen voivat kuulua adrenaliinin anto ja/tai potilaan hengitysteiden avoimuuden varmistaminen. Potilasta tulee seurata sairaalassa, kunnes oireet ovat täydellisesti ja pysyvästi hävinneet.
Angioedeeman ilmenemistä on raportoitu ACE:n estäjähoidon aikana enemmän mustaihoisilla potilailla kuin muun ihonvärin omaavilla.
Jos potilaalla on aiemmin esiintynyt angioneuroottista edeemaa, joka ei ole liittynyt ACE:n estäjähoitoon, ACE:n estäjän käyttö voi suurentaa angioedeeman riskiä. (ks. kohta Vasta-aiheet).
ACE:n estäjien samanaikainen käyttö sakubitriilia ja valsartaania sisältävän yhdistelmävalmisteen kanssa on vasta-aiheista lisääntyneen angioedeeman riskin vuoksi. Hoitoa sakubitriilia ja valsartaania sisältävällä yhdistelmävalmisteella ei saa aloittaa ennen kuin viimeisen lisinopriiliannoksen ottamisesta on kulunut vähintään 36 tuntia. Lisinopriilihoitoa ei saa aloittaa ennen kuin viimeisen sakubitriilia ja valsartaania sisältävän yhdistelmävalmisteannoksen ottamisesta on kulunut vähintään 36 tuntia (ks. kohdat Vasta-aiheet ja Yhteisvaikutukset).
ACE:n estäjien samanaikainen käyttö rasekadotriilin, mTOR:n estäjien (esim. sirolimuusin, everolimuusin, temsirolimuusin) ja vildagliptiinin kanssa saattaa lisätä angioedeeman (esim. hengitysteiden tai kielen turpoaminen, johon saattaa liittyä hengityksen heikentymistä) riskiä (ks. kohta Yhteisvaikutukset). Jos potilas käyttää jo ennestään jotakin ACE:n estäjää, rasekadotriilin, mTOR:n estäjien (esim. sirolimuusin, everolimuusin, temsirolimuusin) ja vildagliptiinin käytön aloittamisessa pitää olla varovainen.
Anafylaktoidiset reaktiot hemodialyysipotilailla Anafylaktoidisia reaktioita on raportoitu dialyysipotilailta, jotka käyttävät käytetään suuren verenvirtauksen mahdollistavia dialyysikalvoja (esim. AN 69) ja joita on samanaikaisesti hoidettu ACE:n estäjällä. Tällaisille potilaille tulee harkita muunlaisten dialyysikalvojen käyttöä tai eri lääkeaineryhmään kuuluvan verenpainelääkkeen käyttöä.
Anafylaktiset reaktiot LDL (low density lipoproteins) afereesin aikana Jos potilas saa ACE:n estäjää dekstraanisulfaatilla tehtävän LDL (low density lipoprotein) -lipidien afereesin aikana, hänelle voi kehittyä hengenvaarallisia anafylaktisia reaktioita. Nämä reaktiot vältettiin pidättäytymällä väliaikaisesti ACE:n estäjähoidosta ennen jokaista afereesia.
Siedätyshoito Potilailla, jotka ovat saaneet ACE:n estäjiä samanaikaisesti siedätyshoidon kanssa (esim. hyönteistenpistoja vastaan), on todettu viivästyneitä anafylaktisia reaktioita. Nämä reaktiot vältettiin, kun ACE:n estäjähoito lopetettiin väliaikaisesti. Reaktiot palasivat, jos lääkettä epähuomiossa käytettiin lyhyen ajan sisällä uudelleen.
Maksan vajaatoiminta ACE:n estäjät yhdistetään erittäin harvoin oireyhtymään, joka alkaa kolestaattisella keltataudilla tai hepatiitilla ja johtaa fulminanttiin maksanekroosiin ja (joskus) kuolemaan. Tämän ilmiön mekanismi on tuntematon. Jos lisinopriiliä saanut potilas sairastuu keltatautiin tai maksaentsyymien määrä kohoaa, lisinopriilihoito pitää lopettaa ja potilas on ohjattava tarkoituksenmukaiseen jatkohoitoon.
Neutropenia/Agranulosytoosi Neutropeniaa/agranulosytoosia, trombosytopeniaa ja anemiaa on raportoitu ACE:n estäjähoitoa saavilta verenpainetautipotilailta vain harvoin. Potilailla, joilla on normaali munuaisten toiminta eikä muita riskitekijöitä, neutropeniaa ilmenee harvoin. Neutropenia ja agranulosytoosi yleensä korjaantuvat, kun ACE:n estäjähoito lopetetaan. Lisinopriiliä tulee käyttää hyvin varoen vaskulaarisia kollagenooseja sairastaville potilaille tai jos potilas saa samanaikaisesti immunosuppressiivista hoitoa tai jos potilasta hoidetaan allopurinolilla tai prokaiiniamidilla. Erityistä varovaisuutta on noudatettava jos potilaalla on munuaisten vajaatoiminta, sillä muutama lisinopriiliä saanut munuaisten vajaatoimintaa sairastava potilas on sairastunut vakavaan infektioon, johon intensiivinen antibioottihoitokaan ei ole kaikissa tapauksissa tehonnut. Jos lisinopriiliä käytetään munuaisten vajaatoimintapotilaille, suositellaan säännöllisin väliajoin tapahtuvaa veren valkosolujen määrän seurantaa ja potilaan pitää ilmoittaa heti mahdollisista infektio-oireista.
Rotu ACE:n estäjät aiheuttavat angioedeemaa useammin mustaihoisille potilaille kuin ei-mustaihoisille. Kuten muutkin ACE:n estäjät, lisinopriili ei laske mustaihoisten potilaiden verenpainetta niin tehokkaasti kuin ei-mustaihoisten. Tämä saattaa johtua siitä, että mustaihoisissa esiintyy paljon matalan reniiniaktiivisuuden omaavia verenpainepotilaita.
Yskä Yskää on ilmoitettu esiintyneen käytettäessä ACE:n estäjiä. Luonteeltaan yskä on kuivaa ja itsepintaista, ja se häviää hoidon lopettamisen jälkeen. ACE:n estäjän aiheuttama yskä on otettava huomioon yskän erotusdiagnooseissa.
Leikkaus/anestesia Suurten leikkausten ja hypotensiota aiheuttavien anestesia-aineiden käytön yhteydessä lisinopriili saattaa estää angiotensiini II:n muodostumista, joka liittyy kompensatoriseen reniinin vapautumiseen. Jos hypotensiota ilmenee ja sen katsotaan johtuvan tästä mekanismista, se voidaan korjata verivolyymiä lisäämällä.
Seerumin kaliumpitoisuus ACE:n estäjät voivat aiheuttaa hyperkalemiaa, koska ne estävät aldosteronin vapautumista. Jos potilaan munuaisten toiminta on normaali, tällainen vaikutus ei tavallisesti ole merkittävä. Hyperkalemia on kuitenkin mahdollinen, jos potilaalla on munuaisten vajaatoimintaa ja/tai potilas käyttää kaliumlisiä (mukaan lukien suolankorvikkeita), kaliumia säästäviä diureetteja, trimetopriimia tai kotrimoksatsolia (eli trimetopriimia ja sulfametoksatsolia sisältävää yhdistelmävalmistetta), ja etenkin jos potilas käyttää aldosteronin estäjiä tai angiotensiinireseptorin salpaajia. Jos potilas käyttää ACE:n estäjiä, kaliumia säästävien diureettien ja angiotensiinireseptorin salpaajien käytössä pitää olla varovainen, ja seerumin kaliumpitoisuutta ja munuaisten toimintaa pitää seurata (ks. kohta Yhteisvaikutukset).
Diabetespotilaat Suun kautta otettavaa diabeteslääkettä tai insuliinia käyttäville diabetespotilaille verensokerin tehokas seuranta on tarpeen muutaman ensimmäisen kuukauden ajan lisinopriilihoidon aloittamisesta (ks. kohta Yhteisvaikutukset).
Litium Litiumin ja lisinopriilin samanaikaista käyttöä ei yleensä suositella (ks. kohta Yhteisvaikutukset).
Raskaus ACE:n estäjien käyttöä ei pidä aloittaa raskauden aikana. Jos ACE:n estäjiä käyttävä nainen aikoo tulla raskaaksi, hänelle tulee vaihtaa muu, raskauden aikanakin turvallinen verenpainelääkitys, ellei ACE:n estäjien käyttöä pidetä välttämättömänä. Kun raskaus todetaan, ACE:n estäjän käyttö tulee lopettaa heti, ja tarvittaessa tulee aloittaa muu lääkitys (ks. kohdat Vasta-aiheet ja Raskaus ja imetys).
Reniini-angiotensiini-aldosteronijärjestelmän (RAA-järjestelmä) kaksoisesto
On olemassa näyttöä siitä, että ACE:n estäjien, angiotensiini II -reseptorin salpaajien tai aliskireenin samanaikainen käyttö lisää hypotension, hyperkalemian ja munuaisten toiminnan heikkenemisen (mukaan lukien akuutin munuaisten vajaatoiminnan) riskiä. Sen vuoksi RAA-järjestelmän kaksoisestoa ACE:n estäjien, angiotensiini II -reseptorin salpaajien tai aliskireenin samanaikaisen käytön avulla ei suositella (ks. kohdat Yhteisvaikutukset ja Farmakodynamiikka).
Jos kaksoisestohoitoa pidetään täysin välttämättömänä, sitä on annettava vain erikoislääkärin valvonnassa ja munuaisten toimintaa, elektrolyyttejä ja verenpainetta on tarkkailtava tiheästi ja huolellisesti.
ACE:n estäjiä ja angiotensiini II -reseptorin salpaajia ei pidä käyttää samanaikaisesti potilaille, joilla on diabeettinen nefropatia.
Yhteisvaikutukset
Diureetit Kun lisinopriilihoitoon lisätään diureetti, verenpainetta alentava vaikutus yleensä tehostuu. Tämä yhteisvaikutus voi esiintyä erityisesti jos diureettihoito on aloitettu äskettäin sekä yhdistelmähoidon ensimmäisten viikkojen aikana. Lisinopriilin aiheuttaman oireellisen hypotension riski voidaan minimoida keskeyttämällä diureettihoito ennen lisinopriilihoidon aloittamista (ks. kohdat Annostus ja antotapa ja Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Angioedeeman riskiä lisäävät lääkkeet
ACE:n estäjien samanaikainen käyttö sakubitriilia ja valsartaania sisältävän yhdistelmävalmisteen kanssa on vasta-aiheista, koska se lisää angioedeeman riskiä (ks. kohta Vasta-aiheet ja Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
ACE:n estäjien samanaikainen käyttö rasekadotriilin, mTOR:n estäjien (esim. sirolimuusin, everolimuusin, temsirolimuusin) ja vildagliptiinin kanssa voi aiheuttaa lisääntyneen angioedeeman riskin (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Kaliumia säästävät diureetit, kaliumlisät tai kaliumia sisältävät suolankorvikkeet
Vaikka seerumin kaliumpitoisuus pysyy tavallisesti normaalirajoissa, joillakin lisinopriilihoitoa saavilla potilailla voi esiintyä hyperkalemiaa. Kaliumia säästävistä diureeteista (esim. spironolaktonista, triamtereenista tai amiloridista), kaliumlisistä tai kaliumia sisältävistä suolankorvikkeista voi aiheutua huomattavasti suurentunut seerumin kaliumpitoisuus. Hoidossa on oltava varovainen myös, jos lisinopriilin kanssa samanaikaisesti käytetään muita lääkeaineita, jotka suurentavat seerumin kaliumpitoisuutta, kuten trimetopriimia ja kotrimoksatsolia (trimetopriimia ja sulfametoksatsolia sisältävä yhdistelmävalmiste), sillä trimetopriimilla tiedetään olevan amiloridin kaltainen kaliumia säästävä diureettivaikutus. Lisinopriilin ja edellä mainittujen lääkkeiden käyttöä yhdistelmänä ei sen vuoksi suositella. Jos samanaikainen käyttö on aiheellista, hoidossa on oltava varovainen, ja seerumin kaliumpitoisuutta on seurattava tihein väliajoin.
Siklosporiini
ACE:n estäjien ja siklosporiinin samanaikaisessa käytössä voi esiintyä hyperkalemiaa. Seerumin kaliumpitoisuuden seurantaa suositellaan.
Hepariini
ACE:n estäjien ja hepariinin samanaikaisessa käytössä voi esiintyä hyperkalemiaa. Seerumin kaliumpitoisuuden seurantaa suositellaan.
Litium Palautuvaa seerumin litiumpitoisuuden suurenemista ja toksisuutta on raportoitu litiumin ja ACE:n estäjien yhteiskäytön aikana. Yhtäaikainen tiatsididiureettien käyttö voi ennestään suurentaa litiumin toksisuuden vaaraa jos sitä käytetään yhtä aikaa litiumin ja ACE:n estäjän kanssa. Lisinopriilin käyttöä yhdessä litiumin kanssa ei suositella. Jos yhdistelmä osoittautuu välttämättömäksi, litiumia tarvitsevan potilaan seerumin litiumpitoisuutta on seurattava tarkoin (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Tulehduskipulääkkeet (NSAIDit) asetyylisalisyylihappo ≥ 3 g/päivässä mukaan lukien Jatkuva tulehduskipulääkkeiden (NSAIDen) käyttö saattaa heikentää ACE:n estäjien verenpainetta alentavaa vaikutusta. Tulehduskipulääkkeet ja ACE:n estäjä yhdessä nostavat myös seerumin kaliumpitoisuutta ja heikentävät munuaisten toimintaa. Muutokset ovat yleensä palautuvia. Akuuttia munuaisten vajaatoimintaa saattaa esiintyä harvoin varsinkin potilailla, joiden munuaisten toimintakyky on alentunut, kuten iäkkäillä tai nestehukasta kärsivillä potilailla.
Kulta
Nitritoidisia reaktioita (verisuonten laajenemiseen liittyviä oireita, mukaan lukien punoitus ja kuumotus, pahoinvointi, huimaus ja hypotensio, jotka voivat olla hyvin vakavia) kultayhdisteen (esim. natriumaurotiomalaatti-injektion) jälkeen on raportoitu useammin ACE:n estäjiä käyttäviltä potilailta.
Muut verenpainetta alentavat lääkkeet Additiivista vaikutusta saattaa esiintyä, kun lisinopriiliä käytetään samanaikaisesti muiden verenpainetta alentavien lääkkeiden kanssa. Lisinopriilin käyttö yhdessä glyseryylinitraatin, muiden nitraattien tai vasodilataattorien kanssa saattaa alentaa verenpainetta entisestään.
Kliinisissä tutkimuksissa on havaittu, että reniini-angiotensiini-aldosteronijärjestelmän (RAA-järjestelmä) kaksoisestoon ACE:n estäjien, angiotensiini II -reseptorin salpaajien tai aliskireenin samanaikaisen käytön avulla liittyy haittavaikutusten, esimerkiksi hypotension, hyperkalemian ja munuaisten toiminnan heikkenemisen (mukaan lukien akuutin munuaisten vajaatoiminnan) suurentunut esiintyvyys vain yhden RAA-järjestelmään vaikuttavan aineen käyttöön verrattuna (ks. kohdat Vasta-aiheet, Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet ja Farmakodynamiikka).
Trisykliset masennuslääkkeet, antipsykootit ja anesteetit ACE:n estäjien samanaikainen käyttö yhdessä tiettyjen anesteettien, trisyklisten masennuslääkkeiden ja antipsykoottien kanssa saattaa alentaa verenpainetta entisestään (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Sympatomimeetit Sympatomimeetit saattavat vähentää ACE:n estäjien verenpainetta alentavia vaikutuksia.
Diabeteslääkkeet ACE:n estäjien samanaikainen käyttö diabeteslääkkeiden (insuliinit, oraaliset diabeteslääkkeet) kanssa voi voimistaa näiden vaikutusta ja lisätä hypoglykemiariskiä. Tämä yhteisvaikutus voi esiintyä erityisesti yhdistelmähoidon ensimmäisten viikkojen aikana sekä potilailla, joilla on munuaisten vajaatoiminta.
Asetyylisalisyylihappo, trombolyytit, beetasalpaajat ja nitraatit Lisinopriiliä voidaan käyttää samanaikaisesti asetyylisalisyylihapon (kardiologiset annokset), trombolyyttien, beetasalpaajien ja/tai nitraattien kanssa.
Raskaus ja imetys
Raskaus ACE:n estäjien käyttöä ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana ei suositella (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet). ACE:n estäjien käyttö toisen ja kolmannen raskauskolmanneksen aikana on vasta-aiheista (ks. kohdat Vasta-aiheet ja Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Epidemiologisten tutkimusten tulokset viittaavat siihen, että altistuminen ACE:n estäjille ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana lisää sikiön epämuodostumariskiä. Tulokset eivät kuitenkaan ole vakuuttavia, mutta pientä riskin suurenemista ei voida sulkea pois. Jos ACE:n estäjiä käyttävä nainen aikoo tulla raskaaksi, hänelle tulee vaihtaa muu, raskauden aikanakin turvallinen verenpainelääkitys, ellei ACE:n estäjien käyttöä pidetä välttämättömänä. Kun raskaus todetaan, ACE:n estäjän käyttö tulee lopettaa heti, ja tarvittaessa tulee aloittaa muu lääkitys.
Tiedetään, että altistus ACE:n estäjille toisen ja kolmannen raskauskolmanneksen aikana on haitallista sikiön kehitykselle (munuaisten toiminta heikkenee, lapsiveden määrä pienenee, kallon luutuminen hidastuu) ja vastasyntyneen kehitykselle (munuaisten toiminta voi pettää ja voi ilmetä hypotensiota ja hyperkalemiaa) (ks. kohta Prekliiniset tiedot turvallisuudesta). Jos sikiö on raskauden toisen ja kolmannen kolmanneksen aikana altistunut ACE:n estäjille, suositellaan sikiölle tehtäväksi munuaisten toiminnan ja kallon ultraäänitutkimus. Imeväisikäisiä, joiden äiti on käyttänyt ACE:n estäjiä, tulisi seurata huolellisesti hypotension varalta (ks. kohdat Vasta-aiheet ja Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Imetys Koska ei ole olemassa tietoa lisinopriilin käytöstä imetyksen aikana, lisinopriilin käyttöä ei suositella ja imetyksen aikana käytettäväksi on valittava hoito, jonka turvallisuus tunnetaan paremmin. Tämä koskee erityisesti vastasyntyneiden tai keskosena syntyneiden rintaruokintaa.
Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn
Lääke voi joskus aiheuttaa huimausta tai väsymystä, mikä on otettava huomioon ajettaessa tai koneita käytettäessä.
Haittavaikutukset
Seuraavia haittavaikutuksia on havaittu ja raportoitu sekä lisinopriilin että muun ACE:n estäjähoidon yhteydessä seuraavin esiintyvyyksin: hyvin yleinen (≥ 1/10), yleinen (≥ 1/100, < 1/10), melko harvinainen (≥ 1/1 000, < 1/100), harvinainen (≥ 1 10 000, < 1/1 000), hyvin harvinainen (< 1/10 000), tuntematon (koska saatavissa oleva tieto ei riitä arviointiin).
Veri ja imukudos | |
harvinainen: | hemoglobiiniarvon lasku, hematokriitin lasku |
hyvin harvinainen | luuydinlama, anemia, trombosytopenia, leukopenia, neutropenia, agranulosytoosi (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet), hemolyyttinen anemia, lymfadenopatia, autoimmuunisairaus |
Aineenvaihdunta ja ravitsemus | |
hyvin harvinainen | hypoglykemia |
Hermosto ja psyykkiset häiriöt | |
yleinen | heitehuimaus, päänsärky |
melko harvinainen | mielialan muutokset, parestesiat, huimaus, makuaistin häiriöt, unihäiriöt |
harvinainen | sekavuustila |
tuntematon | masennusoireet, pyörtyminen (synkopee) |
Sydän ja verisuonisto | |
yleinen | ortostaattiset vaikutukset (hypotensio mukaan lukien) |
melko harvinainen | sydäninfarkti tai vakava aivoverenkiertohäiriö liian matalan verenpaineen takia hyvin riskialttiilla potilailla (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet), palpitaatiot, takykardia, Raynaud'n oireyhtymä |
Hengityselimet, rintakehä ja välikarsina | |
yleinen: | yskä |
melko harvinainen: | riniitti |
hyvin harvinainen: | bronkospasmit, sinuiitti, allerginen alveoliitti/eosinofiilinen pneumonia |
Ruoansulatuselimistö | |
yleinen: | ripuli, pahoinvointi |
melko harvinainen: | oksentelu, vatsakipu ja ruuansulatushäiriöt |
harvinainen: | suun kuivuminen |
hyvin harvinainen: | pankreatiitti, intestinaalinen angioedeema, hepatiitti (joko hepatosellulaarinen tai kolestaattinen), keltaisuus, maksan vajaatoiminta (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet) |
Iho ja ihonalainen kudos | |
melko harvinainen: | ihottuma, kutina, yliherkkyys/angioneuroottinen edeema: edeema kasvojen alueella, raajoissa, huulissa, kielessä, äänielimissä ja/tai kurkunpäässä (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet) |
harvinainen: | urtikaria, kaljuuntuminen, psoriaasi |
hyvin harvinainen: | hikoilu, pemfigus, toksinen epidermaalinen nekrolyysi, Stevens-Johnsonin oireyhtymä, erythema multiforme, ihon pseudolymfooma |
tuntematon | Lisäksi on raportoitu oireyhtymää, johon voi kuulua yksi tai useampia seuraavista oireista: kuume, vaskuliitti, lihassärky, nivelsärky/artriitti, positiiviset tumavasta-aineet, kohonnut lasko, eosinofilia ja leukosytoosi. Ihottumaa, valoherkkyyttä tai muita ihoreaktioita voi myös esiintyä. |
Munuaiset ja virtsatiet | |
yleinen: | munuaisten toimintahäiriöt |
harvinainen: | uremia, akuutti munuaisten vajaatoiminta |
hyvin harvinainen: | oliguria/anuria |
Sukupuolielimet ja rinnat | |
melko harvinainen: | impotenssi |
harvinainen: | gynekomastia |
Umpieritys | |
harvinainen: | antidiureettisen hormonin epäasianmukaisen erityksen oireyhtymä (SIADH) |
Yleisoireet ja antopaikassa todettavat haitat | |
melko harvinainen: | väsymys, uupumus |
Tutkimukset | |
melko harvinainen: | veren ureapitoisuuden nousu, seerumin kreatiniinipitoisuuden nousu, maksaentsyymien määrän nousu, hyperkalemia |
harvinainen: | seerumin bilirubiinipitoisuuden nousu, hyponatremia |
Kliinisistä tutkimuksista saadut turvallisuustiedot viittaavat siihen, että verenpainetautia sairastavat pediatriset potilaat sietävät lisinopriiliä hyvin, ja että tässä potilasryhmässä havaittava turvallisuusprofiili on verrannollinen aikuispotilailla havaittavaan turvallisuusprofiiliin.
Epäillyistä haittavaikutuksista ilmoittaminen
On tärkeää ilmoittaa myyntiluvan myöntämisen jälkeisistä lääkevalmisteen epäillyistä haittavaikutuksista. Se mahdollistaa lääkevalmisteen hyöty‐haittatasapainon jatkuvan arvioinnin. Terveydenhuollon ammattilaisia pyydetään ilmoittamaan kaikista epäillyistä haittavaikutuksista seuraavalle taholle:
www‐sivusto: www.fimea.fi
Lääkealan turvallisuus‐ ja kehittämiskeskus Fimea
Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri
PL 55
00034 FIMEA
Yliannostus
Yliannostuksen vaikutuksista ihmisiin on vain vähän tietoa. Tähän mennessä ACE:n estäjien aiheuttamista raportoiduista oireista merkittävimpiä ovat olleet hypotensio, sokki, elektrolyyttihäiriöt ja munuaisten vajaatoiminta, hyperventilaatio, takykardia, palpitaatio, bradykardia, heitehuimaus, ahdistus ja yskä. Yliannostuksen hoidoksi suositellaan normaalin keittosuolaliuoksen infuusiota laskimoon. Jos vaikeaa hypotensiota ilmenee, potilas tulee asettaa sokkiasentoon. Angiotensiini II -infuusiosta ja/tai laskimoon annetusta katekoliamiinista voi olla hyötyä, jos sellaisia on saatavilla. Mikäli lääkkeen ottamisesta on lyhyt aika, voidaan harkita lisinopriilin eliminaatiota nopeuttavia toimenpiteitä (oksennuttaminen, suolihuuhtelu, absorbentin tai natriumsulfaatin antaminen). Lisinopriiliä voidaan poistaa verenkierrosta hemodialyysin avulla (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet). Sydämentahdistimen käyttö voi olla tarpeen muuhun hoitoon vastaamattomassa bradykardiassa. Tärkeitä elintoimintoja sekä seerumin elektrolyytti- ja kreatiniinipitoisuuksia tulee seurata tiiviisti.
Farmakologiset ominaisuudet
Farmakodynamiikka
Farmakoterapeuttinen ryhmä: ACE:n estäjät, ATC-koodi C09AA03
Lisinopriili on peptidyylidipeptidaasin estäjä. Se inhiboi angiotensiinikonvertaasientsyymiä (ACE), joka katalysoi angiotensiini I:n konversiota vasokonstriktoripeptidiksi, angiotensiini II:ksi. Angiotensiini II stimuloi myös lisämunuaisen kuoren aldosteronieritystä. ACE:n inhibitio saa aikaan angiotensiini II:n pitoisuuden laskun, mikä johtaa vasopressoriaktiivisuuden pienentymiseen ja aldosteronin erityksen vähenemiseen. Jälkimmäisen väheneminen saattaa aiheuttaa seerumin kaliumpitoisuuden kohoamisen. Koska mekanismin, jolla lisinopriili alentaa verenpainetta, uskotaan olevan pääasiassa reniini-angiotensiini-aldosteroni -järjestelmän suppression, lisinopriili alentaa verenpainetta myös potilailta, joilla on kohonnut verenpaine ja matala reniinipitoisuus. ACE on identtinen bradykiniiniä hajoittavan entsyymin, kinaasi II:n kanssa. On vielä selvittämättä, onko potentin vasodilatoivan peptidin, bradykiniinin kohonneella pitoisuudella merkitystä lisinopriilin terapeuttisiin vaikutuksiin.
Lisinopriilin vaikutusta kongestiivista sydämen vajaatoimintaa sairastavien potilaiden kuolleisuuteen ja sairastuvuuteen on tutkittu vertaamalla suurta (32,5 mg tai 35 mg kerran vuorokaudessa) ja pientä (2,5 mg tai 5 mg kerran vuorokaudessa) annosta keskenään. Tutkimukseen osallistui 3164 potilasta ja elossa olevien potilaiden seuranta-ajan mediaani oli 46 kuukautta. Suuri lisinopriili-annos pienensi kuoleman (kaikki syyt) ja sairaalaan joutumisen (kaikki syyt) riskiä yhdistettynä 12 % (p = 0,002) ja kuoleman (kaikki syyt) ja kardiovaskulaarisista syistä johtuneen sairaalaan joutumisen riskiä yhdistettynä 8 % (p = 0,036) enemmän kuin pieni annos. Pienenemistä todettiin kaikista syistä johtuvan kuoleman (päämuuttuja) riskissä (8 %, p = 0,128) ja kardiovaskulaarisista syistä johtuvan kuoleman riskissä (10 %, p = 0,073). Post-hoc-analyysissä sydämen vajaatoiminnan vuoksi tarvittujen sairaalahoitojen määrä oli 24 % pienempi (p = 0,002) potilailla, jotka käyttivät suurta lisinopriiliannosta verrattuna pientä annosta käyttäneisiin. Oireiden lievityksessä suuri ja pieni annos olivat yhtä tehokkaita.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että haittatapahtumien tyyppi ja määrä oli yleisesti ottaen sama suurta ja pientä annosta käyttävillä. ACE:n estoon odotetusti liittyvät tapahtumat, kuten hypotensio ja munuaistoiminnan muutokset, olivat hallittavissa ja johtivat harvoin hoidon keskeyttämiseen. Yskää esiintyi suurta lisinopriiliannosta käyttävillä potilailla harvemmin kuin pientä annosta käyttävillä. GISSI-3 tutkimuksessa, jossa käytettiin 2x2 faktoriaalista koeasetelmaa, vertailtiin lisinopriilin ja glyseryylinitraatin käytön vaikutuksia kontrolliryhmäään. Lisinopriiliä annettiin yksinään tai yhdessä glyseryylinitraatin kanssa 6 viikon ajan. Kontrolliryhmässä oli 19 394 tutkimukseen osallistunutta potilasta, joita hoito aloitettiin 24 tunnin kuluessa akuutista sydäninfarktista. Lisinopriilin käyttö vähensi kuolleisuutta 11 %:lla kontrolliryhmään verrattuna (2p = 0.03), mikä on tilastollisesti merkitsevää. Glyseryylinitraatti ei yksin vähentänyt riskiä merkitsevästi, mutta lisinopriilin ja glyseryylinitraatin yhdistelmä vähensi kuolleisuutta 17 %:lla kontrolliryhmään verrattuna (2p = 0.02). Tutkimukseen osallistuva alaryhmä koostui yli 70‑vuotiaista naispuolisista potilaista, jotka kuuluivat korkean kuolleisuuden riskiryhmään. Myös heiltä hoito pienensi päämuuttujien (kuolleisuus ja sydämen toimintakyky) riskiä merkitsevästi. Hoidettaessa kaikkia potilaita, korkeaan riskiryhmään kuuluvat potilaat mukaan lukien, 6 kuukauden ajan, pieneni päämuuttujien riski merkitsevästi verrattuna niihin potilaisiin, jotka olivat saaneet lisinopriiliä tai lisinopriiliä ja glyseryylinitraattia 6 viikon ajan. Tämä osoittaa, että lisinopriilillä on myös ennaltaehkäiseviä vaikutuksia. Ennalta odotettavissa oli, että lisinopriilihoidon aikana hypotension ja munuaisten toiminnan häiriöiden esiintyvyys lisääntyy. Tätä ei kuitenkaan voitu yhdistää samansuuruiseen kuolleisuuden lisääntymiseen.
Satunnaistetussa kaksoissokkoutetussa monikeskustutkimuksessa vertailtiin lisinopriilinin vaikutuksia kalsiumkanavan salpaajaan 335 hypertensiivisellä, tyypin II diabetes mellitusta sairastavalla potilaalla, joilla oli mikroalbuminuriaksi luokiteltu alkava nefropatia. Kun lisinopriiliä annettiin 10 mg:sta 20 mg:aan kerran vuorokaudessa 12 kuukauden ajan, systolinen/diastolinen verenpaine laskivat 13/10 mmHg ja virtsaan erittyvän albumiinin määrä väheni 40 %. Kalsiumkanavan salpaajat alensivat verenpainetta yhtä paljon kuin lisinopriili, mutta lisinopriili vähensi virtsaan erittyvän albumiinin määrää huomattavasti enemmän verrattuna kalsiumkanavan salpaajaan. Tämä osoittaa, että lisinopriilin ACE:n esto vähentää mikroalbuminuriaa suoralla munuaiskudokseen vaikuttavalla mekanismilla verenpainetta alentavan vaikutuksen lisäksi.
Lisinopriilihoitoon ei vaikuta diabeteksen tasapainoon, koska se ei vaikuta glykosyloituneen hemoglobiinin (HbA1c) määriin.
Kahdessa suuressa satunnaistetussa, kontrolloidussa tutkimuksessa (ONTARGET [ONgoing Telmisartan Alone and in combination with Ramipril Global Endpoint Trial] ja VA NEPHRON-D [The Veterans Affairs Nephropathy in Diabetes]) tutkittiin ACE:n estäjän ja angiotensiini II -reseptorin salpaajan samanaikaista käyttöä.
ONTARGET-tutkimuksessa potilailla oli aiemmin ollut kardiovaskulaarisia tai serebrovaskulaarisia sairauksia tai tyypin 2 diabetes sekä esiintyi merkkejä kohde-elinvauriosta. VA NEPHRON-D -tutkimuksessa potilailla oli tyypin 2 diabetes ja diabeettinen nefropatia.
Nämä tutkimukset eivät osoittaneet merkittävää suotuisaa vaikutusta renaalisiin tai kardiovaskulaarisiin lopputapahtumiin ja kuolleisuuteen, mutta hyperkalemian, akuutin munuaisvaurion ja/tai hypotension riskin havaittiin kasvavan verrattuna monoterapiaan.
Nämä tulokset soveltuvat myös muihin ACE:n estäjiin ja angiotensiini II -reseptorin salpaajiin, ottaen huomioon niiden samankaltaiset farmakodynaamiset ominaisuudet.
Sen vuoksi potilaiden, joilla on diabeettinen nefropatia, ei pidä käyttää ACE:n estäjiä ja angiotensiini II -reseptorin salpaajia samanaikaisesti.
ALTITUDE (Aliskiren Trial in Type 2 Diabetes Using Cardiovascular and Renal Disease Endpoints,) -tutkimuksessa testattiin saavutettavaa hyötyä aliskireenin lisäämisestä vakiohoitoon, jossa käytetään ACE:n estäjää tai angiotensiini II -reseptorin salpaajaa potilaille, joilla on sekä tyypin 2 diabetes että krooninen munuaissairaus, kardiovaskulaarinen sairaus, tai molemmat. Tutkimus päätettiin aikaisin haittavaikutusten lisääntyneen riskin vuoksi. Kardiovaskulaariset kuolemat ja aivohalvaukset olivat lukumääräisesti yleisempiä aliskireeniryhmässä kuin lumelääkeryhmässä ja haittavaikutuksia sekä vakavia haittavaikutuksia (hyperkalemia, hypotensio ja munuaisten vajaatoiminta) raportoitiin useammin aliskireeniryhmässä kuin lumelääkeryhmässä.
Kliinisessä tutkimuksessa, johon osallistui 115 hypertensiota sairastavaa 6-16-vuotiasta lapsipotilasta, potilaat, joiden paino oli alle 50 kg, saivat 0,625 mg, 2,5 mg tai 20 mg lisinopriiliä kerran vuorokaudessa ja potilaat, joiden paino oli 50 kg tai enemmän, saivat 1,25 mg, 5 mg tai 40 mg lisinopriiliä kerran vuorokaudessa. Kahden viikon jälkeen kerran vuorokaudessa annettu lisinopriili laski verenpainetta annoksesta riippuvaisesti ja antihypertensiivinen teho voitiin osoittaa yli 1,25 mg:n annoksilla.
Tämä vaikutus varmistui lopettamisvaiheessa, jonka aikana diastolinen verenpaine nousi noin 9 mmHg enemmän potilailla, jotka satunnaistettiin saamaan lumelääkettä kuin potilailla, jotka satunnaistettiin saamaan keskisuuria tai suuria lisinopriiliannoksia. Lisinopriilin annosriippuvainen antihypertensiivinen vaikutus oli samanlainen useissa väestön alaryhmissä: ikäryhmä, Tannerin luokitus, sukupuoli ja rotu.
Farmakokinetiikka
Lisinopriili on oraalisesti aktiivinen sulfhydryyliryhmää sisältämätön ACE:n estäjä.
Imeytyminen Kliinisissä tutkimuksissa lisinopriilin oraalisen annon jälkeen huippupitoisuus seerumissa saavutetaan noin 7 tunnissa, vaikka akuutin sydäninfarktin saaneilla potilailla on havaittu pieni viive ennen kuin huippupitoisuus seerumissa saavutetaan. Virtsasta mitatun määrän perusteella lisinopriilista imeytyy keskimäärin noin 25% ja potilaiden välinen vaihtelu on 6–60% kaikilla testatuilla annoksilla (5–80 mg). Hyötyosuus pienenee sydämen vajaatoimintapotilailla noin 16 %. Ruoka ei vaikuta lisinopriilin imeytymiseen.
Jakautuminen Lisinopriili ei ilmeisesti sitoudu muihin seerumin proteiineihin kuin angiotensiinikonvertaasientsyymiin (ACE). Rotilla tehtyjen tutkimusten perusteella lisinoriili läpäisee veri-aivoesteen erittäin huonosti.
Eliminaatio Lisinopriili ei metaboloidu ja imeytynyt lääkeaine erittyy muuttumattomana kokonaisuudessaan virtsaan. Toistuvassa annostelussa lisinopriilin tehokas puoliintumisaika on 12,6 tuntia. Lisinopriilin puhdistuma terveillä henkilöillä on noin 50 ml/min. Seerumin lisinopriilipitoisuuden lasku osoittaa pitkittynyttä terminaalivaihetta, joka ei vaikuta lääkkeen kumuloitumiseen. Tämä terminaalivaihe edustaa luultavasti saturoituvaa sitoutumista ACE:iin ja se on riippumaton annoksesta.
Maksan vajaatoiminta Maksan vajaatoimintapotilailla ja maksakirroosipotilailla lisinopriilin imeytyminen vähenee (virtsasta tehtyjen analyysien perusteella noin 30 %) mutta altistus kasvaa (noin 50 %) verrattuna terveisiin henkilöihin pienentyneen puhdistuman takia.
Munuaisten vajaatoiminta Heikentynyt munuaisten toiminta vähentää munuaisten kautta erittyvän lisinopriilin eliminaatiota, mutta tämä väheneminen tulee kliinisesti merkittäväksi vasta, kun glomerulusfiltraation nopeus on alle 30 ml/min. Lievässä ja keskivaikeassa maksan vajaatoiminnassa (kreatiinipuhdistuma 30–80 ml/min) AUC suureni keskimäärin vain 13 %, kun vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa (kreatiinipuhdistuma 5–30 ml/min) AUC suureni keskimäärin 4.5 -kertaisesti. Lisinopriiliä voidaan poistaa dialyysillä. 4 tuntia kestävän hemodialyysin aikana, plasman lisinopriilipitoisuus pienenee keskimäärin 60 % dialyysipuhdistuman ollessa 40–55 ml/min.
Sydämen vajaatoiminta Sydämen vajaatoimintapotilaat altistuvat enemmän lisinopriilille kuin terveet henkilöt (AUC suurenee noin 125 %), mutta virtsasta tehtyjen analyysien perusteella lisinopriilin imeytyminen on heikentynyt sydämen vajaatoimintapotilailla noin 16 % verrattuna terveisiin henkilöihin.
Lapset Lisinopriilin farmakokineettistä profiilia tutkittiin 29:llä hypertensiota sairastavalla 6–16-vuotiaalla lapsipotilaalla, joiden GFR oli yli 30 ml/min/1,73 m2. Annoksilla 0,1–0,2 mg/kg vakaan tilan lisinopriilin huippupitoisuus saavutettiin 6 tunnissa. 28 % annoksesta imeytyi, mikä arvioitiin virtsaan erittyneen lisinopriilimäärän perusteella. Nämä arvot ovat samanlaisia kuin aiemmin aikuisilla saadut arvot.
Tässä tutkimuksessa saadut lasten AUC- ja Cmax-arvot olivat samanlaisia kuin aikuisilla havaitut.
Iäkkäät Iäkkäillä potilailla lääkeaineen pitoisuus veressä on suurempi ja AUC-arvot noin 60 % suuremmat verrattuna nuoriin henkilöihin.
Prekliiniset tiedot turvallisuudesta
Sellaisten tavanomaisten prekliinisten turvallisuustutkimusten, kuten farmakologiaa, toistuvan annostelun toksisuutta, genotoksisuutta ja karsinogeenisuutta koskevien tutkimusten perusteella valmiste ei aiheuta erityistä vaaraa ihmiselle. Eläintutkimuksissa ACE:n estäjien on todettu vaikuttavan haitallisesti sikiöiden myöhäisvaiheen kehitykseen aiheuttaen sikiökuolleisuutta ja synnynnäisiä epämuodostumia etenkin kallossa. Sikiötoksisuutta, kasvun hidastumista kohdussa ja valtimotiehyen jäämistä avoimeksi on myös raportoitu. Näiden epämuodostumien kehittymisen ajatellaan osittain johtuvan suorasta ACE:n estosta sikiön reniini-angiotensiini-systeemissä ja osittain iskemiasta, joka johtuu äidin hypotensiosta. Tällöin verenvirtaus istukassa vähenee ja hapen sekä ravintoaineiden kulkeutuminen sikiöön heikkenee.
Farmaseuttiset tiedot
Apuaineet
Kalsiumvetyfosfaattidihydraatti
Vedetön kolloidinen piidioksidi
Magnesiumstearaatti
Maissitärkkelys
Mannitoli (E421)
Esigelatinoitu maissitärkkelys
Yhteensopimattomuudet
Ei oleellinen
Kestoaika
3 vuotta.
Säilytys
Säilytä alle 30 °C.
Pakkaukset ja valmisteen kuvaus
Markkinoilla olevat pakkaukset
Resepti
CARDIOSTAD tabletti
5 mg (J) (L:ei) 100 fol (10,93 €)
10 mg (J) (L:ei) 100 fol (6,16 €)
20 mg (J) (L:ei) 100 fol (6,48 €)
PF-selosteen tieto
PVC/PVDC/alumiiniläpipainopakkaus:
14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 98, 100, 150, 200, 250, 300, 400, 500 tai 1000 tablettia.
Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole myynnissä
Valmisteen kuvaus:
5 mg:n tabletti on valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera, toisella puolella on merkintä 5 ja kummallakin puolella on jakouurre.
10 mg:n tabletti on valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera, toisella puolella on merkintä 10 ja kummallakin puolella on ristikkäisjakouurre.
20 mg:n tabletti on valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera, toisella puolella on merkintä 20 ja kummallakin puolella on ristikkäisjakouurre.
5 mg:n tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.
10 mg:n ja 20 mg:n tabletit voidaan jakaa neljään yhtä suureen osaan.
Käyttö- ja käsittelyohjeet
Ei erityisvaatimuksia.
Korvattavuus
CARDIOSTAD tabletti
5 mg 100 fol
10 mg 100 fol
20 mg 100 fol
- Alempi erityiskorvaus (65 %). Krooninen sydämen vajaatoiminta (201), Krooninen verenpainetauti (205).
- Peruskorvaus (40 %).
ATC-koodi
C09AA03
Valmisteyhteenvedon muuttamispäivämäärä
04.10.2019
Yhteystiedot
PL 1310, Puolikkotie 8, 02230 Espoo (käyntiosoite)
00101 Helsinki
0207 416 888