Vertaa PF-selostetta

UPLIZNA infuusiokonsentraatti, liuosta varten 100 mg

Huomioitavaa

▼Tähän lääkevalmisteeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti turvallisuutta koskevaa uutta tietoa. Terveydenhuollon ammattilaisia pyydetään ilmoittamaan epäillyistä lääkkeen haittavaikutuksista. Ks. kohdasta Haittavaikutukset, miten haittavaikutuksista ilmoitetaan.

Vaikuttavat aineet ja niiden määrät

Yksi lääkepullo sisältää 100 mg inebilitsumabia 10 ml:ssa pitoisuudella 10 mg/ml. Lopullinen pitoisuus laimentamisen jälkeen on 1,0 mg/ml.

Inebilitsumabi on ihmisen monoklonaalinen vasta-aine, joka tuotetaan kiinanhamsterin munasarjasolulinjassa yhdistelmä-DNA-tekniikalla.

Apuaine, jonka vaikutus tunnetaan

Tämä lääkevalmiste sisältää 16,1 mg natriumia yhdessä lääkepullossa.

Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta Apuaineet.

Lääkemuoto

Infuusiokonsentraatti, liuosta varten (steriili konsentraatti)

Kliiniset tiedot

Käyttöaiheet

Uplizna on tarkoitettu käytettäväksi monoterapiana sellaisten aikuisten potilaiden hoitoon, joilla on neuromyelitis optica -kirjon häiriö (NMOSD) ja jotka ovat akvaporiini-4:n immunoglobuliini G (AQP4-IgG) -vasta-aineseropositiivisia (ks. kohta Farmakodynamiikka).

Ehto

Hoito on aloitettava sellaisen lääkärin valvonnassa, jolla on kokemusta NMOSD-hoidosta ja jonka saatavilla on asianmukainen lääketieteellinen tuki mahdollisten vakavien haittavaikutusten, kuten vakavien infuusioon liittyvien reaktioiden, hoitamiseen

Annostus ja antotapa

Hoito on aloitettava sellaisen lääkärin valvonnassa, jolla on kokemusta NMOSD-hoidosta ja jonka saatavilla on asianmukainen lääketieteellinen tuki mahdollisten vakavien haittavaikutusten, kuten vakavien infuusioon liittyvien reaktioiden, hoitamiseen.

Potilasta on tarkkailtava mahdollisten infuusioon liittyvien reaktioiden varalta infuusion aikana ja vähintään tunnin ajan infuusion lopettamisen jälkeen (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).

Arvioinnit ennen ensimmäistä inebilitsumabiannosta

Ennen hoidon aloittamista on suoritettava seuraavat testit:

  • Kvantitatiiviset seerumin immunoglobuliinit, B‑solumäärä ja täydellinen verenkuva (TVK) mukaan lukien erittelylaskennat (ks. kohdat Vasta-aiheet ja Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet)
  • Hepatiitti B -virustesti (HBV) (ks. kohta Vasta-aiheet ja Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet)
  • Hepatiitti C -virustesti (HCV) ja -hoito, joka aloitetaan ennen inebilitsumabihoidon aloittamista (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet)
  • Aktiivisen tuberkuloosin arviointi ja oireettoman infektion testaus (ks. kohdat Vasta-aiheet ja Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet)

Kaikki elävät rokotteet tai elävät heikennetyt rokotteet on annettava immunisaatio-ohjeiden mukaisesti vähintään neljä viikkoa ennen inebilitsumabihoidon aloittamista (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).

Jos tehon menetyksen ajatellaan johtuvan immunogeenisuudesta, lääkärin tulee seurata B-solumääriä kliinisen vaikutuksen suorana mittana (ks. kohta Farmakodynamiikka).

Annostus

Aloitusannokset

Suositeltu aloitusannos on 300 mg (kolme 100 mg:n lääkepulloa) laskimonsisäisenä infuusiona, jonka jälkeen annetaan kahden viikon kuluttua toinen 300 mg:n laskimonsisäinen infuusio.

Ylläpitoannokset

Suositeltu ylläpitoannos on 300 mg laskimonsisäisenä infuusiona kuuden kuukauden välein. Inebilitsumabi on tarkoitettu pitkäaikaishoitoon.

Annoksen viivästyminen tai antamatta jättäminen

Jos jokin inebilitsumabi-infuusio jää antamatta, se tulee antaa mahdollisimman pian odottamatta seuraavaan suunniteltuun antoajankohtaan.

Infuusioon liittyvien reaktioiden esilääkitys

Infektion arviointi

Ennen jokaista inebilitsumabi-infuusiota on määritettävä, onko potilaalla kliinisesti merkittävä infektio. Jos potilaalla on infektio, inebilitsumabi-infuusiota on viivytettävä, kunnes infektio paranee.

Tarvittava esilääkitys

Esilääkitys kortikosteroidilla (esim. 80–125 mg metyyliprednisolonia laskimonsisäisesti, tai vastaavaa) pitää antaa noin 30 minuuttia ennen jokaista inebilitsumabi-infuusiota, sekä antihistamiinilla (esim. 25–50 mg difenhydramiinia suun kautta, tai vastaavaa) ja kuumetta alentavalla lääkkeellä (esim. 500–650 mg parasetamolia suun kautta, tai vastaavaa) noin 30–60 minuuttia ennen jokaista inebilitsumabi-infuusiota (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).

Erityiset potilasryhmät

Iäkkäät

Inebilitsumabia on annettu kuudelle iäkkäälle potilaalle (≥ 65-vuotiaille) kliinisissä tutkimuksissa. Rajoitetusti saatavilla olevien tietojen perusteella annoksen muuttamista ei pidetä tarpeellisena yli 65‑vuotiaille potilaille (ks. kohta Farmakokinetiikka).

Munuaisten ja maksan vajaatoiminta

Inebilitsumabia ei ole tutkittu potilailla, joilla on vaikea munuaisten tai maksan vajaatoiminta. Annoksen muuttaminen munuaisten tai maksan toiminnan perusteella ei kuitenkaan ole aiheellista, koska immunoglobuliini (Ig) G-luokan monoklonaaliset vasta-aineet eivät poistu ensisijaisesti munuaisten tai maksan kautta (ks. kohta Farmakokinetiikka).

Pediatriset potilaat

Inebilitsumabin turvallisuutta ja tehoa 0–18-vuotiailla lapsilla ja nuorilla ei ole vielä määritetty. Tietoja ei ole saatavilla.

Antotapa

Laskimoon.

Lääkepulloja ei saa ravistaa.

Lääkepulloja on säilytettävä pystyasennossa.

Valmistettu liuos on annettava laskimonsisäisesti infuusiopumpulla vähitellen lisääntyvällä nopeudella loppuun asti (noin 90 minuuttia) laskimonsisäisen letkun kautta, jossa on steriili, proteiineja vain vähäisessä määrin sitova 0,2 tai 0,22 mikronin suodatin, taulukossa 1 esitetyn aikataulun mukaisesti.

Taulukko 1. Suositeltu infuusionopeus laimennettuna 250 ml:n tiputuspussissa

Kulunut aika (minuutteina)Infuusionopeus (ml/tunti)
0–3042
31–60125
61–lopetus333

Ks. kohdasta Käyttö- ja käsittelyohjeet ohjeet lääkevalmisteen laimentamisesta ennen lääkkeen antoa.

Vasta-aiheet

  • Yliherkkyys vaikuttavalle aineelle (vaikuttaville aineille) tai kohdassa Apuaineet mainituille apuaineille
  • vaikea aktiivinen infektio, mukaan lukien aktiivinen krooninen infektio, kuten hepatiitti B
  • aktiivinen tai hoitamaton oireeton tuberkuloosi
  • aiempi progressiivinen multifokaalinen leukoenkefalopatia (PML)
  • vaikea immuunivajavuustila
  • aktiiviset maligniteetit.

Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet

Jäljitettävyys

Biologisten lääkevalmisteiden jäljitettävyyden parantamiseksi on annetun valmisteen nimi ja eränumero dokumentoitava selkeästi.

Infuusioon liittyvät reaktiot ja yliherkkyys

Inebilitsumabi voi aiheuttaa infuusioon liittyviä reaktioita ja yliherkkyysreaktioita, joita voivat olla päänsärky, pahoinvointi, uneliaisuus, hengenahdistus, kuume, lihaskipu, ihottuma tai muut oireet. Infuusioon liittyvät reaktiot olivat yleisimpiä ensimmäisen infuusion yhteydessä, mutta niitä havaittiin myös myöhempien infuusioiden aikana. Inebilitsumabin kliinisissä tutkimuksissa ilmeni vakavia infuusioon liittyviä reaktioita, vaikka ne olivatkin harvinaisia (ks. kohta Haittavaikutukset).

Ennen infuusiota

Esilääkitys pitää antaa kortikosteroidilla (esim. 80–125 mg metyyliprednisolonia laskimonsisäisesti, tai vastaavaa), antihistamiinilla (esim. 25–50 mg difenhydramiinia suun kautta, tai vastaavaa) ja kuumetta alentavalla lääkkeellä (esim. 500–650 mg parasetamolia suun kautta, tai vastaavaa) (ks. kohta Annostus ja antotapa). Potilaille annettiin kaksi viikkoa kestävä, suun kautta otettava kortikosteroidilääkitys (ja yhden viikon asteittain vähenevä lääkitys) inebilitsumabihoidon alussa pivotaalitutkimuksessa (ks. kohta Farmakodynamiikka).

Infuusion aikana

Potilasta on tarkkailtava infuusioon liittyvien reaktioiden varalta. Infuusioon liittyvien reaktioiden hoitosuositukset riippuvat reaktion tyypistä ja vaikeusasteesta. Jos ilmenee hengenvaarallisia infuusioreaktioita, hoito on lopetettava välittömästi ja pysyvästi ja potilaalle on annettava asianmukaista elintoimintoja tukevaa hoitoa. Jos ilmenee vähemmän vaikeita infuusioreaktioita, hoitoon saattaa kuulua infuusion tilapäinen keskeyttäminen, infuusionopeuden vähentäminen ja/tai oireenmukaisen hoidon antaminen.

Infuusion jälkeen

Potilasta on tarkkailtava mahdollisten infuusioon liittyvien reaktioiden varalta vähintään tunnin ajan infuusion lopettamisen jälkeen.

Infektiot

Inebilitsumabi vähentää perifeerisen veren lymfosyyttimääriä ja Ig-pitoisuuksia B-soluja vähentävän vaikutusmekanismin mukaisesti. Myös neutrofiilimäärien vähenemistä ilmoitettiin. Siksi inebilitsumabi saattaa lisätä infektioherkkyyttä (ks. kohta Haittavaikutukset).

Enintään kuusi kuukautta ennen inebilitsumabihoidon aloittamista on otettava täydellinen verenkuva mukaan lukien erittelylaskennat ja immunoglobuliinit. Täydellisen verenkuvan, mukaan lukien erittelylaskennat ja immunoglobuliinit, arviointien tekemistä suositellaan myös säännöllisesti hoidon aikana ja sen päättymisen jälkeen B‑solujen palautumiseen asti. Ennen jokaista inebilitsumabi-infuusiota on määritettävä, onko potilaalla kliinisesti merkittävä infektio. Jos potilaalla on infektio, inebilitsumabi-infuusiota on viivytettävä, kunnes infektio paranee. Potilaita on neuvottava ilmoittamaan lääkärille välittömästi infektion oireista. Hoidon lopettamista pitää harkita, jos potilaalle tulee vakava opportunistinen infektio tai toistuvia infektioita, mikäli Ig-tasot osoittavat immuunijärjestelmän heikentymistä.

Yleisimpiä infektioita, joita inebilitsumabilla hoidetut NMOSD-potilaat ilmoittivat koko satunnaistetun, kontrolloidun jakson (RCP) ja avoimen tutkimusjakson (OLP) aikana, olivat virtsatieinfektiot (26,2 %), nenänielutulehdus (20,9 %), ylähengitystieinfektiot (15,6 %), influenssa (8,9 %) ja keuhkoputkentulehdus (6,7 %).

Hepatiitti B -viruksen uudelleenaktivoituminen

HBV:n uudelleenaktivoitumisen riskiä on havaittu muilla B-soluja vähentävillä vasta-aineilla. Potilaat, joilla oli krooninen HBV, suljettiin pois inebilitsumabin kliinisistä tutkimuksista. HBV-testit pitää tehdä kaikille potilaille ennen inebilitsumabihoidon aloittamista. Inebilitsumabia ei saa antaa potilaille, joilla on HBV:n aiheuttama aktiivinen hepatiitti ja jotka ovat hepatiitti B:n pinta-antigeeni (HBsAg)- tai hepatiitti B:n ydinvasta-aine (HBcAb) -positiivisia. Potilaiden, jotka ovat HBV:n [HBsAg+] kroonisia kantajia, pitää keskustella maksatautien asiantuntijan kanssa ennen hoidon aloittamista ja sen aikana (ks. kohta Vasta-aiheet).

Hepatiitti C -virus

Potilaat, jotka olivat HCV-positiivisia, suljettiin pois inebilitsumabin kliinisistä tutkimuksista. Lähtötilanteen HCV-testaus on tarpeen viruksen havaitsemiseksi ja hoidon aloittamiseksi ennen inebilitsumabihoidon aloittamista.

Tuberkuloosi

Ennen inebilitsumabihoidon aloittamista potilaille on tehtävä aktiivisen tuberkuloosin arviointi ja oireettoman infektion testaus. Ennen inebilitsumabihoidon aloittamista on otettava yhteyttä infektiosairauksien asiantuntijaan, jos potilaalla on aktiivinen tuberkuloosi tai positiivinen tuberkuloositesti eikä hän ole saanut asianmukaista hoitoa.

Progressiivinen multifokaalinen leukoenkefalopatia (PML)

PML on John Cunninghamin viruksen (JCV) aiheuttama aivojen opportunistivirusinfektio, joka ilmenee tavallisesti immuunivajepotilailla. Se saattaa johtaa kuolemaan tai vakavaan vammaan. Progressiiviseen multifokaaliseen leukoenkefalopatiaan johtavaa JC-virustartuntaa on havaittu potilailla, joita hoidetaan muilla B-solujen määrää vähentävillä vasta-aineilla.

Inebilitsumabin kliinisissä tutkimuksissa yksi tutkittava kuoli uusien aivoleesioiden syntymisen jälkeen, joille ei voitu määrittää lopullista diagnoosia. Erotusdiagnoosi käsitti kuitenkin epätyypillisen NMOSD-kohtauksen, progressiivisen multifokaalisen leukoenkefalopatian tai akuutin disseminoituneen enkefalomyeliitin.

Lääkärien on tarkkailtava huolellisesti kliinisiä oireita tai magneettikuvauksen tuloksia, jotka saattavat viitata progressiiviseen multifokaaliseen leukoenkefalopatiaan. Magneettikuvaustulokset saattavat antaa viitteitä ennen kliinisten merkkien ja oireiden ilmaantumista. Progressiiviseen multifokaaliseen leukoenkefalopatiaan tavallisesti liittyvät oireet ovat moninaisia, niiden eteneminen voi kestää päivistä viikkoihin, ja niihin kuuluu progressiivinen heikkous kehon toisella puolella tai raajojen kömpelyys, näköhäiriö sekä muutokset ajattelussa, muistissa ja orientoitumisessa, mitkä johtavat sekavuuteen ja persoonallisuuden muutoksiin.

Ensimmäisten progressiiviseen multifokaaliseen leukoenkefalopatiaan viittaavien merkkien tai oireiden ilmetessä inebilitsumabihoito on keskeytettävä, kunnes progressiivinen multifokaalinen leukoenkefalopatia on suljettu pois. Lisäarviointeja, mukaan lukien neurologin konsultointi, magneettikuvaus mieluiten varjoaineen kanssa, JC-viruksen DNA:n tutkiminen aivo-selkäydinnesteestä sekä toistuvat neurologiset arvioinnit, tulisi harkita. Jos sairaus vahvistetaan, inebilitsumabihoito pitää lopettaa.

Myöhäinen neutropenia

Neutropenian myöhäisen ilmenemisen tapauksia on ilmoitettu (ks. kohta Haittavaikutukset). Vaikka osa niistä oli luokan 3 tapauksia, suurin osa oli luokan 1 tai 2 tapauksia. Neutropenian myöhäisen ilmenemisen tapauksia on ilmoitettu vähintään neljä viikkoa viimeisimmän inebilitsumabi-infuusion jälkeen. Potilaille, joilla on infektion merkkejä ja oireita, suositellaan veren neutrofiilimäärien mittaamista.

Vaikeaa immuunivajavuutta sairastavien potilaiden hoito

Potilaita, joilla on vaikea immuunivajavuustila, ei saa hoitaa valmisteella, ennen kuin tila paranee (ks. kohta Vasta-aiheet).

Inebilitsumabia ei ole testattu yhdessä muiden immuunisalpaajien kanssa. Jos se yhdistetään toiseen immuunisalpaushoitoon, lisääntyneiden immuunisalpausvaikutusten mahdollisuus on otettava huomioon.

Potilaita, joilla on tunnettu synnynnäinen tai hankittu immuunivajavuustila, mukaan lukien HIV-infektio tai splenektomia, ei ole tutkittu.

Rokotukset

Kaikki rokotteet on annettava immunisaatio-ohjeiden mukaisesti vähintään neljä viikkoa ennen inebilitsumabihoidon aloittamista. Inebilitsumabihoitoa seuraavan immunisaation tehoa ja turvallisuutta elävillä rokotteilla tai elävillä heikennetyillä rokotteilla ei ole tutkittu, eikä rokottamista elävillä heikennetyillä tai elävillä rokotteilla suositella hoidon aikana eikä ennen B-solujen palautumista.

Sellaisten äitien lapsille, jotka altistuivat inebilitsumabille raskauden aikana, ei pidä antaa eläviä eikä eläviä heikennettyjä rokotteita ennen lasten B-solumäärän palautumisen vahvistamista. B-solujen väheneminen näillä altistetuilla lapsilla saattaa lisätä elävien tai elävien heikennettyjen rokotteiden riskejä. Ei-eläviä rokotteita voidaan antaa mainitulla tavalla ennen B-solumäärän ja Ig-tason palautumista niiden vähenemisen jälkeen, mutta pätevän asiantuntijan konsultoimista pitää harkita sen arvioimiseksi, saatiinko suojaava immuunivaste.

B-solujen palautumisaika

B-solujen palautumiseen kuluvaa aikaa inebilitsumabin antamisen jälkeen ei tunneta. Viitealueen alarajan alittava B-soluvaje säilyi 94 %:lla potilaista vähintään kuusi kuukautta hoidon jälkeen.

Raskaus

Varotoimenpiteenä on suositeltavaa välttää inebilitsumabin käyttöä raskauden aikana sekä naisille, jotka voivat tulla raskaaksi mutta eivät käytä ehkäisyä (ks. kohta Raskaus ja imetys). Potilaita on neuvottava, että heidän on ilmoitettava terveydenhuollon tarjoajalle, jos he ovat raskaana tai suunnittelevat raskautta inebilitsumabihoitoa saadessaan. Naisten, jotka voivat tulla raskaaksi, on käytettävä tehokasta ehkäisyä (menetelmiä, joiden käyttäjistä alle 1 % tulee raskaaksi) Uplizna-valmistetta saadessaan ja kuuden kuukauden ajan viimeisimmän Uplizna-annoksen jälkeen.

Maligniteetti

Immuunivastetta säätelevät lääkevalmisteet saattavat lisätä maligniteetin riskiä. Inebilitsumabista NMOSD-taudin hoidossa saadun rajallisen kokemuksen perusteella (ks. kohta Haittavaikutukset) nykyiset tiedot eivät viittaa maligniteetin lisääntyneeseen riskiin. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan voida sulkea pois mahdollista kiinteiden kasvaimien kehittymisen riskiä.

Natriumpitoisuus

Tämä lääkevalmiste sisältää 48,3 mg natriumia per annos, mikä vastaa 2 %:a WHO:n aikuisille suosittelemasta natriumin 2 g:n päivittäisestä enimmäissaannista aikuisilla.

Yhteisvaikutukset

Yhteisvaikutustutkimuksia ei ole tehty.

Ensisijainen terapeuttisten vasta-aineiden poistumisreitti on puhdistuma retikuloendoteliaalijärjestelmän kautta. Sytokromi P450 -entsyymit, effluksipumput ja proteiineja sitovat mekanismit eivät ole mukana terapeuttisten vasta-aineiden puhdistumassa. Siksi mahdollinen inebilitsumabin ja muiden lääkevalmisteiden välisten farmakokineettisten interaktioiden riski on pieni.

Rokotukset

Inebilitsumabihoitoa seuraavan immunisaation tehoa ja turvallisuutta ei ole tutkittu elävillä rokotteilla tai elävillä heikennetyillä rokotteilla. Rokotusvaste saattaa heikentyä, jos B-solujen määrä vähenee. On suositeltavaa, että potilaat ottavat kaikki tarvittavat rokotteet ennen inebilitsumabihoidon aloittamista (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).

Immuunisalpaajat

Inebilitsumabi on testattu ja tarkoitettu käytettäväksi tähän käyttöaiheeseen monoterapiana. Tietoja ei ole saatavilla inebilitsumabin tehosta tai turvallisuudesta muihin immuunisalpaajiin yhdistettynä. Pivotaalitutkimuksessa kaikille tutkittaville annettiin kaksi viikkoa kestävä, suun kautta otettava kortikosteroidilääkitys (ja yhden viikon asteittain vähenevä lääkitys) inebilitsumabin ensimmäisen antokerran jälkeen.

Inebilitsumabin samanaikainen käyttö immuunisalpaajien kanssa, mukaan lukien systeemiset kortikosteroidit, saattaa lisätä infektion riskiä. Inebilitsumabin vaikutus B-soluihin ja immunoglobuliineihin saattaa jatkua kuuden kuukauden tai pitemmän ajan annostelun jälkeen.

Kun inebilitsumabi aloitetaan muiden immuunisalpaushoitojen jälkeen, joilla on pitkäaikainen vaikutus immuunijärjestelmään, tai kun inebilitsumabin jälkeen aloitetaan muita immuunisalpaushoitoja, joilla on pitkäaikainen vaikutus immuunijärjestelmään, näiden lääkevalmisteiden vaikutuksen kesto ja vaikutustapa pitää ottaa huomioon mahdollisten additiivisten immuunisalpausvaikutusten tähden (ks. kohta Farmakodynamiikka).

Raskaus ja imetys

Naiset, jotka voivat tulla raskaaksi

Naisten, jotka voivat tulla raskaaksi, on käytettävä tehokasta ehkäisyä (menetelmiä, joiden käyttäjistä alle 1 % tulee raskaaksi) Upliznaa saadessaan ja kuuden kuukauden ajan viimeisimmän Uplizna-annoksen jälkeen.

Raskaus

Inebilitsumabin käytöstä raskaana oleville naisille on saatavilla rajallisesti tietoja. Inebilitsumabi on ihmisen monoklonaalinen IgG1-vasta-aine, ja immunoglobuliinien tiedetään läpäisevän istukan. Ohimenevää perifeeristä B-solujen vähenemistä ja lymfosytopeniaa on ilmoitettu lapsilla, jotka ovat syntyneet sellaisille äideille, jotka altistuivat muille B-soluja vähentäville vasta-aineille raskauden aikana.

Eläinkokeet eivät osoita suoria tai epäsuoria haitallisia lisääntymistoksisia vaikutuksia; ne ovat kuitenkin osoittaneet B-solujen vähenemistä jälkeläisten maksassa sikiöasteella (ks. kohta Prekliiniset tiedot turvallisuudesta).

Inebilitsumabihoitoa on vältettävä raskauden aikana, ellei äidille mahdollisesti koituva hyöty ole suurempi kuin sikiölle mahdollisesti koituva haitta.

Jos äiti altistuu raskauden aikana, vastasyntyneillä on odotettavissa B-solujen vähenemistä valmisteen farmakologisten ominaisuuksien ja eläinkokeiden tulosten perusteella (ks. kohta Prekliiniset tiedot turvallisuudesta). B‑solujen vähenemisen kestoa lapsilla, jotka altistuvat inebilitsumabille in utero, ja B‑solujen vähenemisen vaikutusta rokotteiden turvallisuuteen ja tehoon ei tunneta (ks. kohdat Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet ja Farmakodynamiikka). Tämän vuoksi vastasyntyneiden B-solujen vähenemistä pitää tarkkailla ja rokotuksia eläviä viruksia sisältävillä rokotteilla, kuten Bacillus Calmette‑Guérin (BCG) -rokote, pitää siirtää, kunnes lapsen B-solumäärä on palautunut (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).

Imetys

Inebilitsumabin käyttöä naisille imetyksen aikana ei ole tutkittu. Ei tiedetä, erittyykö inebilitsumabi ihmisen rintamaitoon. Ihmisillä IgG-vasta-aineiden erittymistä maitoon ilmenee muutaman ensimmäisen päivän aikana syntymän jälkeen, ja se vähenee alhaisiin konsentraatioihin pian tämän jälkeen.

Sen vuoksi riskiä imetettävälle lapselle ei voida sulkea pois tämän lyhyen jakson aikana. Tämän jälkeen Upliznaa voidaan käyttää imetyksen aikana, jos se on kliinisesti tarpeen. Jos potilasta kuitenkin hoidettiin Uplizna-valmisteella raskauden viimeisiin kuukausiin asti, imetys voidaan aloittaa heti syntymän jälkeen.

Hedelmällisyys

Inebilitsumabin vaikutuksesta ihmisen hedelmällisyyteen on saatavilla rajallisesti tietoja; eläintutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet hedelmällisyyden vähentymistä. Näiden ei-kliinisten tulosten kliinistä merkitystä ei tunneta (ks. kohta Prekliiniset tiedot turvallisuudesta).

Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn

Tähän mennessä ilmoitetut farmakologiset vaikutukset ja haittavaikutukset viittaavat siihen, että inebilitsumabilla ei ole haitallista vaikutusta tai on vähäinen vaikutus ajokykyyn ja koneidenkäyttökykyyn.

Haittavaikutukset

Turvallisuusprofiilin yhteenveto

Yleisimpiä inebilitsumabilla hoidetuilla NMOSD-potilailla ilmoitettuja haittavaikutuksia koko satunnaistetun, kontrolloidun jakson (RCP) ja avoimen jakson (OLP) aikana olivat virtsatieinfektiot (26,2 %), nenänielutulehdus (20,9 %), ylähengitystieinfektiot (15,6 %), nivelkipu (17,3 %) ja selkäkipu (13,8 %).

Yleisimpiä inebilitsumabilla hoidetuilla potilailla ilmoitettuja vakavia haittavaikutuksia koko satunnaistetun, kontrolloidun jakson (RCP) ja avoimen jakson (OLP) aikana olivat infektiot (11,1 %) (mukaan lukien virtsatieinfektiot (4,0 %), keuhkokuume (1,8 %)) ja NMOSD (1,8 %).

Haittavaikutustaulukko

Haittavaikutukset, joita ilmoitettiin inebilitsumabilla hoidetuilla NMOSD-potilailla suoritetussa kliinisessä tutkimuksessa, on esitetty taulukossa 2 seuraavan esiintyvyysluokituksen mukaisesti: hyvin yleinen (≥ 1/10), yleinen (≥ 1/100 to < 1/10), melko harvinainen (≥ 1/1 000 to < 1/100), harvinainen (≥ 1/10 000 to < 1/1 000), hyvin harvinainen (< 1/10 000), tuntematon (koska saatavissa oleva tieto ei riitä esiintyvyyden arviointiin).

Taulukko 2. Haittavaikutukset

MedDRA-elinjärjestelmäHaittavaikutusEsiintyvyys
Infektiot

Virtsatieinfektio,

hengitystieinfektio,

nenänielutulehdus,

influenssa

Hyvin yleinen

Keuhkokuume,

selluliitti,

herpes zoster,

sinuiitti

Yleinen

 

Sepsis,

ihonalainen märkäpesäke,

bronkioliitti

Melko harvinainen

 

Veri ja imukudos

Lymfopenia,

neutropenia,

myöhäinen neutropenia

Yleinen
Luusto, lihakset ja sidekudos

Nivelkipu,

selkäkipu

Hyvin yleinen
TutkimuksetVähentyneet immunoglobuliinitHyvin yleinen
Vammat ja myrkytyksetInfuusioon liittyvä reaktioHyvin yleinen

Valikoitujen haittavaikutusten kuvaus

Infuusioon liittyvät reaktiot

Inebilitsumabi voi aiheuttaa infuusioon liittyviä reaktioita, joita voivat olla päänsärky, pahoinvointi, uneliaisuus, hengenahdistus, kuume, lihaskipu, ihottuma tai muut oireet. Kaikille potilaille annettiin esilääkitystä. Infuusioon liittyviä reaktioita havaittiin 9,2 %:lla NMOSD-potilaista inebilitsumabin ensimmäisen kuurin aikana verrattuna 10,7 %:iin lumelääkettä saaneista potilaista. Infuusioon liittyvät reaktiot olivat yleisimpiä ensimmäisessä infuusiossa, mutta niitä havaittiin myös myöhempien infuusioiden aikana. Suurin osa inebilitsumabilla hoidetuilla potilailla ilmoitetuista infuusioon liittyvistä reaktioista oli joko lieviä tai keskivaikeita.

Infektiot

74,7 %:lla inebilitsumabilla hoidetuista NMOSD-potilaista ilmoitettiin infektio koko satunnaistetun, kontrolloidun jakson (RCP) ja avoimen jakson (OLP) aikana. Yleisimpiä infektioita olivat virtsatieinfektiot (26,2 %), nenänielutulehdus (20,9 %), ylähengitystieinfektiot (15,6 %), influenssa (8,9 %) ja keuhkoputkentulehdus (6,7 %). Vakavia infektioita, joista ilmoitti useampi kuin yksi inebilitsumabilla hoidettu potilas, olivat virtsatieinfektio (4,0 %) ja keuhkokuume (1,8 %). Katso kohdasta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet, miten infektion tapauksessa pitää toimia.

Opportunistiset ja vakavat infektiot

Satunnaistetun, kontrolloidun jakson (RCP) aikana ei ilmennyt yhtään opportunistista infektiota kummassakaan hoitoryhmässä, ja vain yksi luokan 4 infektiivinen haittavaikutus (epätyypillinen keuhkokuume) ilmeni inebilitsumabilla hoidetulla potilaalla. Avoimen tutkimusjakson (OLP) aikana kahdella inebilitsumabilla hoidetulla potilaalla (0,9 %) esiintyi opportunistinen infektio (näistä toista ei vahvistettu) ja kolmella inebilitsumabilla hoidetulla potilaalla (1,4 %) esiintyi luokan 4 infektiivinen haittavaikutus. Katso kohdasta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet, miten infektion tapauksessa pitää toimia.

Laboratorioarvojen poikkeavuudet

Vähentyneet immunoglobuliinit

Inebilitsumabin vaikutusmekanismin mukaisesti keskimääräiset immunoglobuliinipitoisuudet pienenivät lääkkeen käytön myötä. Kuuden ja puolen kuukauden satunnaistetun, kontrolloidun jakson (RCP) lopussa niiden potilaiden osuudet, joiden pitoisuudet olivat pienemmät kuin viitealueen alaraja, olivat seuraavat: IgA 9,8 % inebilitsumabiryhmässä ja 3,1 % lumelääkeryhmässä, IgE 10,6 % inebilitsumabiryhmässä ja 12,5 % lumelääkeryhmässä, IgG 3,8 % inebilitsumabiryhmässä ja 9,4 % lumelääkeryhmässä ja IgM 29,3 % inebilitsumabiryhmässä ja 15,6 % lumelääkeryhmässä. Yksi haittavaikutus, IgG-tason väheneminen, ilmoitettiin (luokka 2, avoimen tutkimusjakson (OLP) aikana). Niiden inebilitsumabilla hoidettujen potilaiden osuus, joiden IgG-pitoisuudet alittivat viitealueen alarajan, oli vuoden 1 kohdalla 7,4 % ja vuoden 2 kohdalla 9,9 %. Kun mediaanialtistus oli 3,2 vuotta, kohtalaisen IgG-pitoisuuksien vähenemisen (300 – < 500 mg/dl) esiintymistiheys oli 14,2 % ja vaikean IgG-tasojen vähenemisen (< 300 mg/dl) esiintymistiheys oli 3,6 %.

Vähentyneet neutrofiilimäärät

Kuuden ja puolen kuukauden hoidon jälkeen neutrofiilimäärät 1,0–1,5 x 109/l (luokka 2) havaittiin 7,5 %:lla inebilitsumabilla hoidetuista potilaista verrattuna 1,8 %:iin lumelääkettä saaneista potilaista. Neutrofiilimäärät 0,5–1,0 x 109/l (luokka 3) havaittiin 1,7 %:lla inebilitsumabilla hoidetuista potilaista verrattuna 0 %:iin lumelääkettä saaneista potilaista. Neutropenia oli yleensä ohimenevä eikä se ollut yhteydessä vakaviin infektioihin.

Vähentyneet lymfosyyttimäärät

Kuuden ja puolen kuukauden hoidon jälkeen inebilitsumabilla hoidetuilla potilailla havaittiin yleisemmin lymfosyyttimäärien vähenemistä kuin lumelääkettä saaneilla potilailla: lymfosyyttimäärät 500 – < 800/mm3 (luokka 2) havaittiin 21,4 %:lla inebilitsumabilla hoidetuista potilaista verrattuna 12,5 %:iin lumelääkettä saaneista potilaista. Lymfosyyttimäärät 200 – < 500/mm3 (luokka 3) havaittiin 2,9 %:lla inebilitsumabilla hoidetuista potilaista verrattuna 1,8 %:iin lumelääkettä saaneista potilaista. Tämä tulos on B‑soluja vähentävän vaikutusmekanismin mukainen, koska B-solut ovat lymfosyyttipopulaation alaryhmä.

Epäillyistä haittavaikutuksista ilmoittaminen

On tärkeää ilmoittaa myyntiluvan myöntämisen jälkeisistä lääkevalmisteen epäillyistä haittavaikutuksista. Se mahdollistaa lääkevalmisteen hyöty-haittatasapainon jatkuvan arvioinnin. Terveydenhuollon ammattilaisia pyydetään ilmoittamaan kaikista epäillyistä haittavaikutuksista

www-sivusto: www.fimea.fi

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri

PL 55

00034 FIMEA

Yliannostus

Suurin autoimmuunipotilailla testattu inebilitsumabiannos oli 1 200 mg, joka annettiin kahtena 600 mg:n laskimonsisäisenä infuusiona kahden viikon välein. Haittavaikutukset olivat samanlaisia kuin inebilitsumabin pivotaalitutkimuksessa havaitut vaikutukset.

Yliannostustapauksessa ei ole käytettävissä erityistä vasta-ainetta; infuusio pitää keskeyttää välittömästi ja potilasta tarkkailla infuusioon liittyvien reaktioiden varalta (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet). Potilaita on tarkkailtava huolellisesti haittavaikutusten merkkien tai oireiden varalta ja tarpeen mukaan potilaalle on annettava asianmukaista elintoimintoja tukevaa hoitoa.

Farmakologiset ominaisuudet

Farmakodynamiikka

Farmakoterapeuttinen ryhmä: immuunisalpaajat, selektiiviset immunosuppressantit, ATC-koodi: L04AA47

Vaikutusmekanismi

Inebilitsumabi on monoklonaalinen vasta-aine, joka sitoutuu CD19-molekyyliin, solukalvon antigeeniin, jota esiintyy pre‑B- ja kypsissä B‑solulymfosyyteissä, mukaan lukien plasmablastit ja jotkin plasmasolut. Sitouduttuaan B-lymfosyyttien solukalvoon inebilitsumabi tukee vasta-aineesta riippuvaista solutuhoa (ADCC) ja vasta-aineesta riippuvaista fagosytoosia (ADCP). B-solujen uskotaan olevan keskeisessä asemassa NMOSD:n patogeneesissä. Inebilitsumabin tarkkaa vaikutusmekanismia NMOSD:n hoidossa ei tunneta, mutta sen oletetaan liittyvän B‑solujen vähentämiseen ja se saattaa käsittää vasta-aine-erityksen, antigeenien esittelyn, B- ja T-solujen välisen interaktion sekä tulehduksellisten välittäjien tuottamisen heikentämisen.

Farmakodynaamiset vaikutukset

Inebilitsumabin farmakodynamiikkaa arvioitiin CD20+ B -solukokeella, koska inebilitsumabi voi häiritä CD19+ B ‑solukoetta. Inebilitsumabihoito vähentää CD20+ B ‑solujen määrää veressä kahdeksassa päivässä infuusion jälkeen. Kliinisessä tutkimuksessa, johon osallistui 174 potilasta, CD20+ B ‑solujen määrät vähenivät viitealueen alarajan alapuolelle neljässä viikossa 100 %:lla inebilitsumabilla hoidetuista potilaista ja pysyivät viitealueen alarajan alapuolella 94 %:lla potilaista 28 viikkoa hoidon aloittamisen jälkeen. B-solujen palautumiseen kuluvaa aikaa inebilitsumabin antamisen jälkeen ei tunneta.

NMOSD-potilailla tehdyssä pivotaalitutkimuksessa lääkevasta-aineiden (ADA) esiintyvyys oli 14,7 % avoimen jakson (OLP) lopussa. Hoidon aikana ilmenneiden lääkevasta-aineiden kokonaisilmaantuvuus oli 7,1 % (16 tapausta 225:stä), ja ADA-positiivisten ajankohtien esiintyminen ja ADA-titteri vähenivät inebilitsumabihoidon edetessä. ADA-positiivisella tilalla ei näyttänyt olevan kliinisesti merkittävää vaikutusta PK- ja PD (B-solu) -parametreihin, eikä se vaikuttanut pitkäaikaiseen turvallisuusprofiiliin. ADA-tilalla ei ollut ilmeistä vaikutusta tehoon. Tätä vaikutusta ei voida kuitenkaan arvioida täysin inebilitsumabihoitoon liittyvien lääkevasta-aineiden vähäisen ilmaantumisen tähden.

Kliininen teho ja turvallisuus

Inebilitsumabin tehokkuutta NMOSD-taudin hoidossa tutkittiin satunnaistetussa (3:1), kaksoissokkoutetussa, lumelääkekontrolloidussa kliinisessä tutkimuksessa aikuisilla, joilla oli AQP4-IgG-seropositiivinen tai AQP4-IgG-seronegatiivinen NMOSD. Tutkimukseen osallistui potilaita, joilla oli ollut edeltävänä vuonna vähintään yksi akuutti NMOSD-kohtaus tai kahtena edeltävänä vuonna vähintään kaksi kohtausta, joihin tarvittiin varalääkitystä (esim. steroideja, plasmanvaihto, laskimonsisäinen immunoglobuliini), ja joilla EDSS-asteikon (toimintakyvyn arviointiasteikko, Expanded Disability Severity Scale) pistemäärä oli ≤ 7,5 (potilaat, joiden pistemäärä oli 8,0, saivat osallistua tutkimukseen, jos he pystyivät kohtuudella osallistumaan siihen). Potilaat suljettiin pois, jos heitä oli aiemmin hoidettu immuunisalpaajahoidoilla kullekin hoidolle määritetyn aikavälin sisällä. Peruslääkitystä immuunisuppressanttihoidoilla NMOSD-kohtausten estämiseksi ei sallittu. Potilaalle annettiin kaksi viikkoa kestävä, suun kautta otettava kortikosteroidilääkitys (ja yhden viikon asteittain vähenevä lääkitys) inebilitsumabihoidon alussa pivotaalitutkimuksessa.

Potilaita hoidettiin laskimonsisäisillä 300 mg:n inebilitsumabi-infuusioilla päivänä 1 ja päivänä 15 tai vastaavalla lumelääkkeellä, minkä jälkeen heitä seurattiin 197 vuorokauden ajan tai määritettyyn kohtaukseen asti, mistä käytettiin nimitystä satunnaistettu, kontrolloitu jakso (RCP). Sokkoutettu ja riippumaton asiantuntijakomitea arvioi kaikki mahdolliset kohtaukset ja määritti, täyttikö kohtaus tutkimussuunnitelmassa määritetyt kriteerit. Kohtauskriteereissä otettiin huomioon kaikki alueet, joihin NMOSD vaikuttaa (optinen neuriitti, myeliitti, aivot ja aivorunko), ja ne sisälsivät kriteereitä, jotka perustuivat vain merkittäviin kliinisiin merkkeihin, sekä kriteereitä, jotka täydensivät vähäisempiä kliinisiä merkkejä magneettikuvauksella (ks. taulukko 3).

Taulukko 3. Yleiskuva tutkimussuunnitelmassa määritetyistä NMOSD-kohtauksen kriteereistä

AlueTyypilliset oireetVain kliiniset tuloksetKliiniset PLUS radiologiset tulokset
Näköhermo

Näön sumeneminen

Näön heikkeneminen

Silmäkipu

Kahdeksan kriteeriä, jotka perustuvat näöntarkkuuteen tai RAPD-tilaan (mustuaisten poikkeavuudet)Kolme kriteeriä, jotka perustuvat näöntarkkuuteen tai RAPD-tilaan (mustuaisten poikkeavuudet) ja vastaavan näköhermon magneettikuvaustuloksiin
Selkäydin

Syvä tai hermojuurikipu

Raajan parestesia

Heikkous

Sulkijalihaksen toimintahäiriö

Lhermitten oire (ei yksinään)

Kaksi kriteeriä, jotka perustuvat pyramidiradan, rakon/suoliston tai aistien toiminnan pistemääriinKaksi kriteeriä, jotka perustuvat pyramidiradan, rakon/suoliston tai aistien toiminnan pistemääriin JA vastaaviin selkäytimen magneettikuvaustuloksiin
Aivorunko

Pahoinvointi

Vaikea oksentelu

Vaikea hikka

Muut neurologiset merkit (esim. kahtena näkeminen, dysartria, dysfagia, huimaus, okulomotorinen halvaus, heikkous, silmävärve, muu kraniaalihermon poikkeavuus)

Ei mitäänKaksi kriteeriä, jotka perustuvat aivorungon/pikkuaivojen oireiden tai toiminnan muutosten pistemääriin JA vastaaviin aivorungon magneettikuvaustuloksiin
Aivot

Enkefalopatia

Hypotalamuksen toimintahäiriö

Ei mitäänYksi kriteeri, joka perustuu aivojen/aistien/pyramidiradan toiminnan pistemääriin JA vastaaviin aivojen magneettikuvaustuloksiin

Potilaat, joilla oli asiantuntijakomitean määrittämä kohtaus satunnaistetulla, kontrolloidulla jaksolla (RCP) tai joilla ei ollut kohtausta päivän 197 käyntiin mennessä, poistuivat RCP-jaksosta ja heille annettiin mahdollisuus rekisteröityä OLP-jatkotutkimukseen ja aloittaa inebilitsumabihoito tai jatkaa sitä.

Tutkimukseen rekisteröitiin kaikkiaan 230 potilasta: 213 potilasta oli AQP4-IgG-seropositiivisia potilaita ja 17 oli seronegatiivisia potilaita; 174 potilasta hoidettiin inebilitsumabilla ja 56 potilasta sai lumelääkettä tutkimuksen RCP-jaksolla. Näistä 213:sta AQP4-IgG-seropositiivisesta potilaasta 161:tä hoidettiin inebilitsumabilla ja 52 potilasta sai lumelääkettä tutkimuksen RCP-jaksolla. Lähtötilanne- ja tehokkuustulokset esitetään AQP4‑IgG-seropositiivisille potilaille.

Lähtötilanteen demografiset ja tautiin liittyvät ominaisuudet tasapainotettiin kahden hoitoryhmän välillä (ks. taulukko 4).

Taulukko 4. AQP4-IgG-seropositiivisten NMOSD-potilaiden demografiset ja lähtötilanneominaisuudet

Ominaisuus

Lumelääke

N = 52

Inebilitsumabi

N = 161

Yhteensä

N = 213

Ikä (vuotta): keskiarvo (keskihajonta [SD])42,4 (14,3)43,2 (11,6)43,0 (12,3)
Ikä ≥ 65 vuotta, n (%)4 (7,7)6 (3,7)10 (4,7)
Sukupuoli: Mies, n (%)3 (5,8)10 (6,2)13 (6,1)
Sukupuoli: Nainen, n (%)49 (94,2)151 (93,8)200 (93,9)
EDSS-asteikko (toimintakyvyn arviointiasteikko): keskiarvo (SD)4,35 (1,63)3,81 (1,77)3,94 (1,75)
Taudin kesto (vuotta): keskiarvo (SD)2,92 (3,54)2,49 (3,39)2,59 (3,42)
Aiempien relapsien lukumäärä: ≥ 2, n (%)39 (75,0)137 (85,1)176 (82,6)
Vuotuinen relapsimäärä: keskiarvo (SD)1,456 (1,360)1,682 (1,490)1,627 (1,459)

Varalääkitys aloitettiin tarpeen mukaan NMOSD-kohtaustapauksissa. Kaikki potilaat saivat esilääkitystä ennen tutkimuslääkkeen antamista infuusioon liittyvien reaktioiden riskin vähentämiseksi.

Ensisijainen tehon päätetapahtuma oli aika (päivinä) päivästä 1 asiantuntijakomitean määrittämän NMOSD-kohtauksen alkuun päivänä 197 tai sitä ennen. Tärkeitä toissijaisia lisäpäätetapahtumia olivat EDSS-pistemäärän huononeminen lähtötilanteesta RCP-jakson viimeisellä käynnillä, muutos lähtötilanteesta alhaisen kontrastin silmien yhteisnäöntarkkuuden pistemäärässä, joka mitattiin alhaisen kontrastin Landolt C Broken Ring -menetelmällä RCP-jakson viimeisellä käynnillä, sekä NMOSD-tautiin liittyvien sairaalajaksojen lukumäärä. Potilaan EDSS-pistemäärän katsottiin huonontuneen, jos jokin seuraavista kriteereistä täyttyi: (1) Kahden tai useamman pisteen huononeminen EDSS-pistemäärässä potilailla, joiden lähtötilanteen pistemäärä oli 0; (2) yhden tai useamman pisteen huononeminen EDSS-pistemäärässä potilailla, joiden lähtötilanteen pistemäärä oli 1–5; (3) 0,5:n tai useamman pisteen huononeminen EDSS-pistemäärässä potilailla, joiden lähtötilanteen pistemäärä oli vähintään 5,5. Vaikka OLP-jakson aikana ei ollut vertailukohdetta, vuotuinen kohtausmäärä koko satunnaistetun, kontrolloidun jakson (RCP) ja avoimen jakson (OLP) aikana määritettiin.

AQP4-IgG-seropositiivisten potilaiden tulokset esitetään taulukossa 5 ja kuvassa 1. Tässä tutkimuksessa inebilitsumabihoito vähensi tilastollisesti merkitsevästi asiantuntijakomitean määrittämän NMOSD-kohtauksen riskiä verrattuna lumelääkehoitoon (riskisuhde: 0,227, p < 0,0001; 77,3 %:n väheneminen asiantuntijakomitean määrittämän NMOSD-kohtauksen riskissä) AQP4-IgG-seropositiivisilla potilailla. AQP4-IgG-seronegatiivisilla potilailla ei havaittu hoidosta saatua hyötyä.

Inebilitsumabiryhmässä EDSS-pistemäärä huononi merkittävästi harvemmin kuin lumelääkeryhmässä (14,9 % vs. 34,6 % tutkittavista). Tutkimusryhmien välillä ei havaittu eroja alhaisen kontrastin silmien yhteisnäöntarkkuuden pistemäärässä). Magneettikuvauksessa havaittujen aktiivisten leesioiden keskimääräinen yhteislukumäärä (1,7 vs. 2,3) ja keskimääräinen NMOSD-tautiin liittyvien sairaalassaolojen yhteislukumäärä (1,0 vs. 1,4) olivat pienemmät tutkimuksen inebilitsumabiryhmässä.

Taulukko 5. Pivotaalitutkimuksen tehokkuustulokset AQP4-IgG-seropositiivisessa NMOSD-taudissa

 Hoitoryhmä
LumelääkeN = 52InebilitsumabiN = 161
Aika asiantuntijakomitean määrittämään kohtaukseen (ensisijainen tehon päätetapahtuma)
Kohtauksen saaneiden potilaiden määrä (%)22 (42,3 %)18 (11,2 %)
Riskisuhde (95 %:n luottamusväli)a0,227 (0,1214, 0,4232)
p-arvoa< 0,0001
a Coxin regressiomenetelmä, kun lumelääke on viiteryhmänä.

Kuva 1. Kaplan-Meierin elinaikakäyrä ensimmäiseen asiantuntijakomitean määrittämään NMOSD-kohtaukseen RCP-jakson aikana AQP4-IgG-seropositiivisilla potilailla

AC asiantuntijakomitea; AQP4-IgG akvaporiini‑4 immunoglobuliini G -vasta-aine; CI luottamusväli; NMOSD neuromyelitis optica -kirjon häiriöt; RCP satunnaistettu, kontrolloitu jakso.

Koko RCP- ja OLP-jakson aikana vuotuinen asiantuntijakomitean määrittämien NMOSD-kohtausten määrä analysoitiin toissijaisena päätetapahtumana, ja inebilitsumabilla hoidettujen AQP4‑IgG-seropositiivisten potilaiden tulos oli 0,09.

Euroopan lääkevirasto on myöntänyt lykkäyksen velvoitteelle toimittaa tutkimustulokset inebilitsumabin käytöstä NMOSD-taudin hoidossa yhdessä tai useammassa pediatrisessa potilasryhmässä (ks. kohdasta Annostus ja antotapa ohjeet käytöstä pediatristen potilaiden hoidossa).

Farmakokinetiikka

Imeytyminen

Inebilitsumabi annetaan laskimonsisäisenä infuusiona.

Jakautuminen

Populaatiofarmakokineettisen analyysin perusteella inebilitsumabin arvioitu tyypillinen sentraalinen jakautumistilavuus oli 2,95 l ja perifeerinen 2,57 l.

Biotransformaatio

Inebilitsumabi on ihmisen monoklonaalinen IgG1-luokan vasta-aine, joka hajoaa elimistöön laajalti jakautuneiden proteolyyttisten entsyymien vaikutuksesta.

Eliminaatio

Aikuisilla NMOSD-potilailla eliminaation terminaalinen puoliintumisaika oli noin 18 vuorokautta. Populaatiofarmakokineettisen analyysin perusteella arvioitu inebilitsumabin systeeminen puhdistuma oli 0,19 l/vrk (ensimmäisen asteen puhdistuma). Pienillä pitoisuuksilla inebilitsumabiin kohdistui todennäköisesti reseptori (CD19) ‑välitteinen puhdistuma, joka väheni aikaa myöten oletettavasti inebilitsumabihoidon aiheuttaman B-soluvajeen tähden.

Erityisryhmät

Pediatriset potilaat

Inebilitsumabia ei ole tutkittu nuorilla eikä lapsilla.

Iäkkäät

Populaatiofarmakokineettisen analyysin perusteella ikä ei vaikuttanut inebilitsumabin puhdistumaan.

Sukupuoli, rotu

Populaatiofarmakokineettinen analyysi osoitti, ettei sukupuolella tai rodulla ollut merkittävää vaikutusta inebilitsumabin puhdistumaan.

Munuaisten vajaatoiminta

Varsinaisia kliinisiä tutkimuksia ei ole suoritettu sen tutkimiseksi, kuinka munuaisten vajaatoiminta vaikuttaa inebilitsumabiin. Monoklonaalisen IgG-luokan vasta-aineen suuren molekyylipainon ja hydrodynaamisen koon tähden inebilitsumabin ei odoteta suodattuvan glomeruluksen läpi. Populaatiofarmakokineettisen analyysin perusteella inebilitsumabin puhdistuma potilailla, joilla oli eriasteista munuaisten vajaatoimintaa, oli verrattavissa potilaisiin, joilla oli normaali arvioitu glomerulusten suodatusnopeus.

Maksan vajaatoiminta

Varsinaisia kliinisiä tutkimuksia ei ole suoritettu sen tutkimiseksi, kuinka maksan vajaatoiminta vaikuttaa inebilitsumabiin. Kliinisissä tutkimuksissa inebilitsumabille ei ole altistettu vaikeaa maksan vajaatoimintaa sairastavia tutkittavia. Monoklonaaliset IgG-luokan vasta-aineet eivät ensisijaisesti poistu maksan kautta; siksi maksan toiminnan muutosten ei odoteta vaikuttavan inebilitsumabin puhdistumaan. Populaatiofarmakokineettisen analyysin perusteella lähtötilanteen maksantoiminnan biomarkkereilla (ASAT, alkalinen fosfataasi ja bilirubiini) ei ollut kliinisesti merkittävää vaikutusta inebilitsumabin puhdistumaan.

Prekliiniset tiedot turvallisuudesta

Farmakologista turvallisuutta, toistuvan altistuksen aiheuttamaa toksisuutta, genotoksisuutta ja karsinogeenisuutta koskevien konventionaalisten tutkimusten tulokset eivät viittaa erityiseen vaaraan ihmisille.

Inebilitsumabi arvioitiin yhdistetyssä hedelmällisyys- ja alkion ja sikiön kehitystutkimuksessa naaras- ja urospuolisilla huCD19 Tg -hiirillä 3 ja 30 mg/kg laskimonsisäisillä annoksilla. Valmisteella ei ollut vaikutusta alkion tai sikiön kehitykseen, mutta molemmilla testatuilla annoksilla ilmeni hoitoon liittyvä hedelmällisyysindeksin pieneneminen. Tämän tuloksen merkitystä ihmisille ei tunneta. Lisäksi ilmeni B‑solupopulaatioiden vähenemistä B‑solukehityskohdassa hiiren sikiöissä, jotka syntyivät inebilitsumabilla hoidetuille eläimille verrattuna kontrollieläinten jälkeläisiin, mikä viittaa siihen, että inebilitsumabi läpäisee istukan ja vähentää B-solumäärää.

Yhdistetyssä hedelmällisyys- ja alkion ja sikiön kehitystutkimuksessa kerättiin vain niukasti toksikokineettisiä näytteitä; ensimmäisen annoksen maksimipitoisuuden (Cmax) perusteella altistus 300 mg:n kliiniseen hoitoannokseen verrattuna oli naaraspuolisilla huCD19 Tg -hiirillä 0,4‑kertainen annoksella 3 mg/kg ja 4-kertainen annoksella 30 mg/kg.

Synnytystä edeltävässä ja sen jälkeisessä kehitystutkimuksessa siirtogeenisillä hiirillä inebilitsumabin antaminen emoille gestaatiopäivästä 6 imetyspäivään 20 vähensi B-solupopulaatioita eläinten jälkeläisissä synnytyksen jälkeisen päivän 50 kohdalla. B-solupopulaatiot jälkeläisissä palautuivat synnytyksen jälkeiseen päivään 357 mennessä. Immuunivaste neoantigeenille niillä eläinten jälkeläisillä, joita hoidettiin inebilitsumabilla, oli pienempi kuin kontrollieläinten jälkeläisillä, mikä viittaa normaalin B-solutoiminnan häiriintymiseen.

Farmaseuttiset tiedot

Apuaineet

Histidiini

Histidiinihydrokloridimonohydraatti

Natriumkloridi

Trehaloosidihydraatti

Polysorbaatti 80 [E433]

Injektionesteisiin käytettävä vesi

Yhteensopimattomuudet

Koska yhteensopivuustutkimuksia ei ole tehty, tätä lääkevalmistetta ei saa sekoittaa muiden lääkevalmisteiden kanssa.

Kestoaika

5 vuotta

Kestoaika laimentamisen jälkeen

Valmisteltu infuusioliuos pitää antaa välittömästi. Jos liuosta ei anneta välittömästi, säilytä sitä enintään 24 tuntia jääkaapissa 2–8 °C:ssa tai 4 tuntia huoneenlämpötilassa ennen infuusion aloittamista.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2–8 °C).

Ei saa jäädyttää.

Säilytä alkuperäispakkauksessa valolta suojattuna.

Laimennetun lääkevalmisteen säilytys, ks. kohta Kestoaika.

Pakkaukset ja valmisteen kuvaus

Markkinoilla olevat pakkaukset

Resepti

UPLIZNA infuusiokonsentraatti, liuosta varten
100 mg (L:ei) 3 x 10 ml (10 mg/ml) (59366,51 €)

PF-selosteen tieto

10 ml konsentraattia tyypin 1 lasipullossa, jossa on elastomeerinen korkki ja sumunharmaa alumiininen repäisysuojus.

Pakkauskoko 3 lääkepulloa.

Valmisteen kuvaus:

Kirkas tai hieman opalisoiva, väritön tai hieman kellertävä liuos. Liuoksen pH on noin 6,0 ja osmolaliteetti noin 280 mOsm/kg.

Käyttö- ja käsittelyohjeet

Infuusioliuoksen valmistelu

Ennen laskimonsisäisen infuusion aloittamista valmistetun infuusioliuoksen pitää olla huoneenlämmössä 20–25 °C:ssa.

Konsentraatti on tutkittava silmämääräisesti hiukkasten ja värinmuutosten varalta. Lääkepullo on hävitettävä, jos liuos on samea, siinä on värinmuutoksia tai se sisältää selviä vierashiukkasia.

  • Lääkepulloa ei saa ravistaa.
  • Lääkepulloa on säilytettävä pystyasennossa.
  • Hanki laskimonsisäinen pussi, jossa on 250 ml natriumkloridi-injektioliuosta 9 mg/ml (0,9 %). Älä käytä muita laimentimia inebilitsumabin laimentamiseen, koska niiden käyttöä ei ole testattu.
  • Ime 10 ml Uplizna-valmistetta kustakin pakkauksen kolmesta lääkepullosta ja siirrä yhteensä 30 ml valmistetta 250 ml:n laskimonsisäiseen pussiin. Sekoita laimennettu liuos varovasti ylösalaisin kääntämällä. Älä ravista liuosta.

Hävitys

Käyttämätön lääkevalmiste tai jäte on hävitettävä paikallisten vaatimusten mukaisesti.

Korvattavuus

UPLIZNA infuusiokonsentraatti, liuosta varten
100 mg 3 x 10 ml

  • Ei korvausta.

ATC-koodi

L04AG10

Valmisteyhteenvedon muuttamispäivämäärä

08.02.2024

Yhteystiedot

AMGEN AB, Sivuliike Suomessa
Keilaranta 10, PL 86
02101 Espoo


09 5490 0500