DESMOPRESSIN STADA resoribletti 60 mikrog, 120 mikrog, 240 mikrog
Vaikuttavat aineet ja niiden määrät
Desmopressin Stada 60 mikrog rammaa
Yksi resoribletti sisältää 60 mikrogrammaa desmopressiinia (desmopressiiniasetaattina).
Desmopressin Stada 120 mikrog rammaa
Yksi resoribletti sisältää 120 mikrogrammaa desmopressiinia (desmopressiiniasetaattina).
Desmopressin Stada 240 mikrog rammaa
Yksi resoribletti sisältää 240 mikrogrammaa desmopressiinia (desmopressiiniasetaattina).
Apuaine, jo nka vaikutus tunnetaan
Yksi resoribletti sisältää 62 mg laktoosia (monohydraattina).
Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta Apuaineet.
Lääkemuoto
Resoribletti.
Kliiniset tiedot
Käyttöaiheet
- Sentraalisen diabetes insipiduksen hoito.
- Primaarisen yökastelun hoito 5‑vuotiailla ja sitä vanhemmilla lapsilla, joiden virtsaneritys on normaali.
- Nokturian oireenmukainen hoito alle 65‑vuotiailla aikuisilla, joilla virtsaneritys yöaikaan on runsasta (yöllinen polyuria) eli virtsaa muodostuu yöaikaan rakon tilavuutta suurempi määrä.
Annostus ja antotapa
Desmopressiini aiheuttaa veden takaisinimeytymistä munuaisissa, mikä johtaa nesteen kertymiseen. Siksi desmopressiinihoidon aikana on suositeltavaa:
- aloittaa hoito pienimmällä suositellulla annoksella
- lisätä annosta vähitellen ja varovaisesti (ylittämättä suositeltua enimmäisannosta)
- noudattaa nesteen saannin rajoituksia
- varmistaa, että annostelu lapsille tapahtuu aikuisen valvonnassa.
Annostus
Yleisesti
Mikäli nesteretention/hyponatremian oireita (päänsärky, pahoinvointi/oksentelu, painonnousu, ja vakavimmissa tapauksissa kouristukset ja kooma) esiintyy, pitää hoito keskeyttää niin pitkäksi aikaa, että potilas toipuu täysin.
Kun hoito aloitetaan uudelleen, pitää noudattaa tarkasti nesteen saannin rajoituksia ja seurata seerumin natriumpitoisuutta (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet). Annoksen muuttaminen saattaa olla tarpeen. Kaikissa tapauksissa annosmuutokset pitää tehdä asteittain siten, että jokaisen annostustason välillä on riittävän pitkä aika.
Jos riittävän hyvää kliinistä vastetta ei saavuteta neljän viikon hoidon aikana viikoittaisen annostitrauksen jälkeen, lääkitys pitää lopettaa.
Sentraalinen diabetes insipidus – Aikuiset, nuoret ja ≥ 5‑vuotiaat lapset
Sopiva aloitusannos on 60 mikrog kielen alle 3 kertaa vuorokaudessa. Annostus on sen jälkeen sovitettava potilaan vasteeseen. Kliininen kokemus on osoittanut, että vuorokausiannos vaihtelee kielen alle annettuna 120 mikrog ja 720 mikrog välillä. Ylläpitoannos useimmille potilaille on 60–120 mikrog kielen alle 3 kertaa vuorokaudessa.
Primaarinen yökastelu – Nuoret ja ≥ 5‑vuotiaat lapset
Suositeltava aloitusannos on 120 mikrog kielen alle yöksi. Annostus voidaan nostaa 240 mikrog:aan kielen alle, jos pienemmän annoksen vaikutus ei ole riittävä. Nesteiden nauttimiselle asetettuja rajoituksia pitää noudattaa.
Tämä lääkevalmiste on tarkoitettu käytettäväksi enintään 3 kuukautta kestävän hoitojakson ajan. Hoidon jatkamisen tarve on arvioitava uudelleen vähintään viikon lääkkeettömän tauon jälkeen.
Nokturia – Aikuiset
Yöllinen runsasvirtsaisuus pitää diagnosoida seuraamalla virtsaamisaikoja ja virtsan määriä jokaisella virtsaamiskerralla vähintään 2 päivän ajan ennen hoidon aloittamista. Jos yöaikaan erittyvä virtsan määrä on rakon tilavuutta suurempi tai yli 1/3 vuorokaudessa muodostuvan virtsan määrästä, puhutaan yöllisestä runsasvirtsaisuudesta (yöllinen polyuria).
Suositeltava aloitusannos on 60 mikrog desmopressiinia kielen alle yöksi. Jos tällä annostuksella ei ole havaittu olevan vaikutusta, annostus voidaan nostaa 120 mikrog:aan kielen alle ja sitten 240 mikrog:aan kielen alle kunkin vaiheen kestäessä viikon. Nesteiden nauttimiselle asetettuja rajoituksia pitää noudattaa.
Plasman natriumpitoisuus pitää määrittää ennen hoidon aloittamista sekä 3 päivää aloituksen tai annoksen suurentamisen jälkeen ja muulloinkin hoidon aikana hoitavan lääkärin harkinnan mukaan, ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet.
Jos riittävän hyvää kliinistä vastetta ei saavuteta neljän viikon hoidon aikana asianmukaisen annostitrauksen jälkeen, lääkitys pitää lopettaa.
Erityisryhmät
Iäkkäät
Hoitoa nokturiaan ei pidä aloittaa yli 65‑vuotiaille potilaille (ks. kohta Vasta-aiheet).
Munuaisten vajaatoiminta
Annosta ei tarvitse pienentää potilailla, joilla on lievä munuaisten vajaatoiminta.
Desmopressin Stada on vasta-aiheinen potilailla, joilla on keskivaikea tai vaikea munuaisten vajaatoiminta (ks. kohta Vasta-aiheet).
Maksan vajaatoiminta
Annosta ei tarvitse muuttaa potilailla, joilla on maksan vajaatoiminta (ks. kohta Farmakokinetiikka).
Pediatriset potilaat
Tämä lääkevalmiste on tarkoitettu sentraalisen diabetes insipiduksen ja primaarisen yökastelun hoitoon lapsilla. Diabetes insipiduksen hoidossa annossuositukset pediatrisille potilaille ovat samat kuin aikuisilla. Tätä lääkevalmistetta ei saa käyttää primaarisen yökastelun hoitoon alle 5‑vuotiailla lapsilla.
Antotapa
Desmopressin Stada on tarkoitettu kielen alle.
Tämä lääkevalmiste asetetaan kielen alle, jossa se liukenee sellaisenaan ilman vettä.
Kun hoidon indikaatio on primaarinen yökastelu tai nokturia, nesteen saantia pitää rajoittaa vähintään 1 tunti ennen ilta-annosta ja 8 tuntia sen jälkeen (ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet).
Ruoan vaikutus
Desmopressiini tulee aina ottaa samaan aikaan suhteessa ruokailuun, sillä ruoka vähentää imeytymistä ja voi siten vaikuttaa myös desmopressiinin tehoon, ks. kohdat Yhteisvaikutukset ja Farmakokinetiikka.
Vasta-aiheet
- yliherkkyys vaikuttavalle aineelle tai kohdassa Apuaineet mainituille apuaineille
- habituaalinen tai psykogeeninen polydipsia (virtsanmuodostus on tällöin yli 40 ml/kg/vrk)
- aiemmin todettu tai epäilty sydämen vajaatoiminta tai muu diureettihoitoa vaativa sairaus
- keskivaikea tai vaikea munuaisten vajaatoiminta (kreatiniinipuhdistuma alle 50 ml/min)
- tunnettu hyponatremia
- antidiureettisen hormonin epäasianmukaisen erityksen oireyhtymä (SIADH)
- alle 5‑vuotiaat potilaat, jos tätä lääkettä käytetään primaarisen yökastelun hoitoon
- yli 65‑vuotiaat potilaat, jos tätä lääkettä käytetään primaarisen yökastelun tai nokturian hoitoon
- potilaat, jotka eivät pysty noudattamaan nesteen saannin rajoituksia
Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet
Ennen hoidon aloittamista
Erityisesti lasten yökastelussa ja aikuisten nokturiassa on mahdolliset virtsarakon sulkijalihaksen orgaaniset poikkeavuudet suljettava pois ennen desmopressiinihoidon aloittamista.
Desmopressiinia pitää antaa varoen ja annostusta on tarvittaessa pienennettävä iäkkäillä potilailla ja potilailla, joilla on sydän- ja verisuonitauteja (sepelvaltimotauti, valtimoverenpainetauti) sekä potilailla, joilla on riski kallonsisäisen verenpaineen nousulle.
Desmopressiinia pitää antaa varoen ja annosta on tarvittaessa pienennettävä potilailla, joilla on astma, kystinen fibroosi, epilepsia, migreeni tai jokin tila, jolle on tunnusomaista neste- ja/tai elektrolyyttitasapainon häiriö.
Suurina annoksina, erityisesti diabetes insipiduksessa, desmopressiini voi joskus aiheuttaa lievää verenpaineen nousua, joka katoaa annoksen pienentyessä.
Kortikotropiinin puute ja kilpirauhasen vajaatoiminta pitää hoitaa ennen desmopressiinihoidon aloittamista ja hoitoa on jatkettava koko desmopressiinihoidon ajan vesimyrkytyksen välttämiseksi.
Yöllisen polyurian diagnosoimiseksi tulisi nokturiapotilaiden täyttää virtsaamispäiväkirjaa vähintään 2 päivän ajan ennen hoidon aloittamista virtsaamistiheyden ja virtsan määrän arvioimiseksi.
Pediatriset potilaat
Lasten yökastelun terapeuttinen hoito alkaa yleensä elämäntapamuutoksilla ja yökasteluhälyttimen käytöllä. On tärkeää, että terveydenhuollon ammattilainen harkitsee näitä toimia ennen desmopressiinihoidon aloittamista.
Yökastelupotilaan tulisi ennen hoidon aloittamista kirjata virtsaamistiheydet ja juomisajat 48 tunnin ajalta sekä märkien öiden lukumäärä 7 päivän ajalta.
Hoidon seuranta
Hyponatremia/vesimyrkytys
Jos potilaalla on virtsankarkailua / virtsan pakkokarkailua, elimellinen syy tiheävirtsaisuuteen tai yökasteluun (esim. eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, virtsatieinfektiot, sappikivet/kasvaimet, polydipsia tai huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes mellitus), pitää ensisijaisesti puuttua vaivan varsinaiseen syyhyn.
Kun hoidon indikaatio on primaarinen yökastelu tai nokturia, nesteen saantia pitää rajoittaa vähintään 1 tunti ennen ilta-annosta ja 8 tuntia sen jälkeen (ks. kohta Annostus ja antotapa).
Potilaan painon seurantaa suositellaan hoidon aloittamista tai annoksen nostamista seuraavina päivinä. Nopea ja merkittävä painonnousu voi olla merkki liiallisesta nesteen kertymisestä.
Ellei hoidon aikana noudateta nesteen saannin rajoittamista, seurauksena saattaa olla nesteretentio ja/tai hyponatremia (päänsärky, pahoinvointi/oksentelu, nopea painonnousu ja vakavimmissa tapauksissa kouristukset ja kooma). Mikäli näitä oireita ilmenee lasten yökastelun ja aikuisten nokturian hoidon yhteydessä, pitää hoito keskeyttää ja ottaa veren ionogrammi natriumtasojen mittaamiseksi. Jos hoitoa jatketaan, nesteen saantia tulisi rajoittaa tiukemmin.
Potilaita tai tarvittaessa heidän huoltajiaan pitää huolellisesti ohjeistaa kiinnittämään huomiota nesteen saannin rajoittamiseen.
Hyponatremian riski on suurempi niillä potilailla, jotka ovat iäkkäitä, joilla on pieni plasman natriumpitoisuus ja joilla on suuri vuorokausivirtsan määrä (yli 2,8 litrasta 3 litraan).
Hyponatremian välttämiseksi on noudatettava varovaisuutta nesterajoituksin ja plasman natriumpitoisuuden tiheällä seurannalla seuraavissa tapauksissa:
- samanaikainen käyttö sellaisten lääkkeiden kanssa, joiden tiedetään indusoivan ADH:n erityksen häiriöitä (SIADH). Tällaisia lääkkeitä ovat esim. trisykliset antidepressantit, selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät, klooripromatsiini ja karbamatsepiini.
- samanaikainen käyttö tulehduskipulääkkeiden (NSAID-valmisteet) kanssa.
Lisäksi
Desmopressiinihoito pitää lopettaa lasten yökastelussa ja aikuisten nokturiassa sellaisten väliaikaisten tilojen yhteydessä, joille on tunnusomaista neste- ja/tai elektrolyyttitasapainon häiriö. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi: infektioepisodi, kuume, gastroenteriitti.
Apuaineet, joilla on tunnettu vaikutus
Desmopressin Stada sisältää laktoosia. Potilaiden, joilla on harvinainen perinnöllinen galaktoosi-intoleranssi, täydellinen laktaasinpuutos tai glukoosi-galaktoosi-imeytymishäiriö, ei pidä käyttää tätä lääkettä.
Tämä lääkevalmiste sisältää alle 1 mmol (23 mg) natriumia per resoribletti eli sen voidaan sanoa olevan ”natriumiton”.
Yhteisvaikutukset
Aineet, joiden tiedetään indusoivan ADH-erityksen häiriöitä, esim. trisykliset antidepressantit, selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät, klooripromatsiini ja karbamatsepiini sekä sulfonyyliureoiden joukkoon kuuluvat diabeteslääkkeet, erityisesti klooripropamidi, saattavat voimistaa antidiureettista vaikutusta ja lisätä nesteretention riskiä, ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet.
Tulehduskipulääkkeet (NSAID-valmisteet) saattavat indusoida nesteretentiota/hyponatremiaa, ks. kohta Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet.
Samanaikainen hoito diureettisilla aineilla on vasta-aiheista (ks. kohta Vasta-aiheet).
Samanaikainen loperamidihoito saattaa lisätä desmopressiinin pitoisuuden plasmassa 3-kertaiseksi, ja tämä saattaa lisätä nesteretention ja/tai hyponatremian riskiä. Myös muilla suolen toimintaa hidastavilla lääkkeillä voi olla samanlainen vaikutus, vaikka tätä ei olekaan tutkittu.
Samanaikainen dimetikonihoito saattaa vähentää desmopressiinin imeytymistä.
Ei ole todennäköistä, että desmopressiinilla olisi yhteisvaikutusta maksametaboliaan vaikuttavien lääkkeiden kanssa, sillä desmopressiinilla ei ole havaittu merkittävää maksametaboliaa in vitro ‑tutkimuksissa ihmisen mikrosomeissa. Yhteisvaikutustutkimuksia ei kuitenkaan ole tehty in vivo.
Samanaikaisesti nautitun ruoan vaikutusta ei ole tutkittu desmopressiiniresoribleteillä. Standardisoitu 27 % rasvaa sisältävä ateria, joka otettiin samanaikaisesti desmopressiinitabletin kanssa tai 1,5 tuntia ennen sitä, vähensi desmopressiinin imeytymisnopeutta 40 %. Merkittävää farmakodynaamisiin ominaisuuksiin (virtsaneritys tai osmolaalisuus) kohdistuvaa vaikutusta ei ole havaittu. Samanaikaisesti nautittu ruoka voi heikentää antidiureettista vaikutusta joillakin potilailla.
Raskaus ja imetys
Hedelmällisyys
Hedelmällisyystutkimuksia ei ole tehty. In vitro -tutkimukset ihmisen istukkaliuskamallilla ovat osoittaneet, että desmopressiini ei läpäise istukkaa, kun sitä annetaan suositusten mukaisina terapeuttisina annoksina.
Raskaus
Tiedot rajoitetusta määrästä (n = 53) naisia, joiden diabetes insipidusta on hoidettu desmopressiinilla raskauden aikana, samoin kuin tiedot rajoitetusta määrästä (n = 54) von Willebrandin tautia sairastavista raskaana olevista naisista, eivät anna viitteitä siitä, että desmopressiinilla olisi haitallista vaikutusta raskauteen tai sikiön/vastasyntyneen lapsen terveyteen. Toistaiseksi mitään muuta relevanttia epidemiologista tietoa ei ole saatavissa.
Eläintutkimukset eivät anna mitään viitteitä suorasta tai epäsuorasta haitallisesta vaikutuksesta raskauteen, alkion/sikiön kehitykseen, synnytykseen tai synnytyksenjälkeiseen kehitykseen.
On noudatettava varovaisuutta määrättäessä tätä lääkevalmistetta raskaana oleville naisille.
Imetys
Tulokset suuria desmopressiiniannoksia (300 mikrog intranasaalisesti) saaneiden äitien rintamaidon analyyseistä ovat osoittaneet, että desmopressiini erittyy rintamaitoon, mutta lapseen mahdollisesti siirtyvä desmopressiinimäärä on pieni ja luultavasti pienempi kuin antidiureesin aiheuttamiseen tarvittavaa määrä. Desmopressiinin mahdollista kumuloitumista rintamaitoon toistuvien annosten jälkeen ei ole tutkittu.
Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn
Desmopressin Stada ‑valmisteella ei ole haitallista vaikutusta ajokykyyn ja koneidenkäyttökykyyn.
Haittavaikutukset
Turvallisuusprofiilin yhteenveto
Desmopressiinin vakavin haittavaikutus on hyponatremia, ks. jäljempänä kohta ”Valikoitujen haittavaikutusten kuvaus”.
Aikuiset
Päänsärky (12 %) oli yleisimmin raportoitu haittavaikutus. Muita yleisiä haittavaikutuksia olivat hyponatremia (6 %), huimaus (3 %), hypertensio (2 %) ja maha-suolikanavan häiriöt (pahoinvointi (4 %), oksentelu (1 %), vatsakipu (3 %), ripuli (2 %) ja ummetus (1 %)). Harvinaisempia haittavaikutuksia ovat uneen tai tajunnantasoon liittyvät häiriöt, jotka ilmenevät esim. unettomuutena (0,96 %), uneliaisuutena (0,4 %) tai asteniana (0,06 %).
Anafylaktisia reaktioita ei ole havaittu kliinisissä tutkimuksissa, mutta spontaaneja raportteja on saatu.
Pediatriset potilaat
Päänsärky (1 %) oli yleisimmin raportoitu haittavaikutus. Harvinaisempia olivat psykiatriset häiriöt (tunnetilojen epävakaisuus (0,1 %), aggressiivisuus (0,1 %), ahdistuneisuus (0,05 %), mielialan vaihtelut (0,05 %) ja painajaisunet (0,05 %)), jotka yleensä poistuvat hoidon keskeyttämisen jälkeen, sekä maha-suolikanavan häiriöt (vatsakipu (0,65 %), pahoinvointi (0,35 %), oksentelu (0,2 %) ja ripuli (0,15 %)).
Anafylaktisia reaktioita ei ole havaittu kliinisissä tutkimuksissa, mutta spontaaneja raportteja on saatu.
Nokturia
Desmopressiinin haittavaikutuksia on kuvattu kliinisissä tutkimuksissa nokturian vuoksi hoidetuilla potilailla, joihin kuuluvat myös 65 vuotta täyttäneet potilaat. Yhteensä noin 35 % potilaista koki haittavaikutuksia annoksen titrausvaiheen aikana. Suurin osa kliinisesti merkittävistä hyponatremioista (seerumin natrium < 130 mmol/l) esiintyi 65‑vuotiailla tai sitä vanhemmilla potilailla (ks. kohta Vasta-aiheet). Hyponatremia ilmeni joko aivan hoidon alussa tai annoksen nostamisen aikana. Muut kuin hyponatremiaan liittyvät haittavaikutukset ovat pääasiassa lieviä. Pitkäaikaisen hoidon aikana 24 % potilaista koki haittavaikutuksia.
Taulukko haittavaikutuksista
Aikuiset
Alla oleva taulukko perustuu kliinisissä tutkimuksissa suun kautta otetusta desmopressiinista raportoitujen haittavaikutusten yleisyyteen aikuisilla, joita hoidettiin nokturian (N = 1557) vuoksi, sekä valmisteen markkinoille tulon jälkeiseen kokemukseen kaikissa aikuisten käyttöaiheissa (mukaan lukien sentraalinen diabetes insipidus). Haittavaikutukset, joita on havaittu vasta valmisteen markkinoille tulon jälkeen, on lisätty ”Tuntematon”-sarakkeeseen.
Taulukko 1 Taulukko haittavaikutuksista aikuisilla
MedDRA-elinjärjestelmäluokka | Hyvin yleinen (≥ 1/10) | Yleinen (≥ 1/100, < 1/10) | Melko harvinainen (≥ 1/1 000, < 1/100) | Harvinainen (≥ 1/10 000, < 1/1 000) | Tuntematon (koska saatavissa oleva tieto ei riitä esiintyvyyden arviointiin) |
Immuunijärjestelmä | Anafylaktinen reaktio | ||||
Aineenvaihdunta ja ravitsemus | Hyponatremia | Kuivuminen** Hypernatremia** | |||
Psyykkiset häiriöt | Unettomuus | Sekavuustila* | |||
Hermosto | Päänsärky* | Huimaus* | Uneliaisuus Parestesia | Kouristukset* Astenia** Kooma* | |
Silmät | Näön heikkeneminen | ||||
Kuulo ja tasapainoelin | Pyörrytys* | ||||
Sydän | Palpitaatiot | ||||
Verisuonisto | Hypertensio | Ortostaattinen hypotensio | |||
Hengityselimet, rintakehä ja välikarsina | Hengenahdistus | ||||
Ruoansulatuselimistö | Pahoinvointi* Vatsakipu* Ripuli Ummetus Oksentelu* | Dyspepsia Ilmavaivat, turvotus ja venyminen | |||
Iho ja ihonalaiskudos | Hikoilu Kutina Ihottuma Nokkosihottuma | Allerginen ihottuma | |||
Luusto, lihakset ja sidekudos | Lihasspasmit Myalgia | ||||
Munuaiset ja virtsatiet | Virtsarakkoon ja ‑putkeen liittyvät oireet | ||||
Yleisoireet ja antopaikassa todettavat haitat | Edeema Väsymys | Huonovointisuus* Rintakipu Influenssan kaltainen sairaus | |||
Tutkimukset | Painonnousu* Maksaentsyymiarvojen nousu Hypokalemia |
* Hyponatremia saattaa aiheuttaa päänsärkyä, vatsakipua, pahoinvointia, oksentelua, painon nousua, huimausta, sekavuutta, huonovointisuutta, pyörrytystä ja vaikeissa tapauksissa kouristuksia ja kooman
** Havaittu vain sentraalinen diabetes insipidus -käyttöaiheessa
Pediatriset potilaat
Perustuu kliinisissä tutkimuksissa suun kautta otetusta desmopressiinista raportoitujen haittavaikutusten yleisyyteen lapsilla ja nuorilla, joita hoidettiin primaarisen yökastelun (N = 1923) vuoksi. Haittavaikutukset, joita on havaittu vasta valmisteen markkinoille tulon jälkeen, on lisätty ”Tuntematon”-sarakkeeseen.
Taulukko 2 Taulukko haittavaikutuksista pediatrisilla potilailla
MedDRA-elinjärjestelmäluokka | Yleinen (≥ 1/100, < 1/10) | Melko harvinainen (≥ 1/1 000, < 1/100) | Harvinainen (≥ 1/10 000, < 1/1 000) | Tuntematon (koska saatavissa oleva tieto ei riitä esiintyvyyden arviointiin) |
Immuunijärjestelmä | Anafylaktinen reaktio | |||
Aineenvaihdunta ja ravitsemus | Hyponatremia**** | |||
Psyykkiset häiriöt | Tunnetilojen epävakaisuus** Aggressiivisuus*** | Ahdistusoireet Painajaisunet**** Mielialan vaihtelut**** | Poikkeava käytös Tunne-elämän häiriöt Masennus Aistiharhat Unettomuus | |
Hermosto | Päänsärky* | Uneliaisuus | Tarkkaavaisuushäiriöt Psykomotorinen hyperaktiivisuus Kouristukset* | |
Verisuonisto | Hypertensio | |||
Hengityselimet, rintakehä ja välikarsina | Nenäverenvuoto | |||
Ruoansulatuselimistö | Vatsakipu* Pahoinvointi* Oksentelu* Ripuli | |||
Iho ja ihonalaiskudos | Ihottuma Allerginen ihottuma Hikoilu Nokkosihottuma | |||
Munuaiset ja virtsatiet | Virtsarakkoon ja ‑putkeen liittyvät oireet | |||
Yleisoireet ja antopaikassa todettavat haitat | Perifeerinen edeema Väsymys | Ärtyneisyys |
* Hyponatremia saattaa aiheuttaa päänsärkyä, vatsakipua, pahoinvointia, oksentelua ja vaikeissa tapauksissa kouristuksia ja kooman
** Markkinoille tulon jälkeen raportoitu saman verran lapsilla ja nuorilla (< 18-vuotiaat)
*** Markkinoille tulon jälkeen raportoitu lähes yksinomaan lapsilla ja nuorilla (< 18-vuotiaat)
**** Markkinoille tulon jälkeen raportoitu pääasiassa lapsilla (<12-vuotiaat)
Erityisryhmät
Iäkkäillä potilailla ja potilailla, joilla on pieni plasman natriumpitoisuus, saattaa olla suurentunut hyponatremian kehittymisen riski, ks. kohdat Annostus ja antotapa ja Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet.
Valikoitujen haittavaikutusten kuvaus
Desmopressiinin vakavin haittavaikutus on hyponatremia, joka saattaa aiheuttaa päänsärkyä, vatsakipua, pahoinvointia, oksentelua, painon nousua, huimausta, sekavuutta, huonovointisuutta, pyörrytystä ja vaikeissa tapauksissa kouristuksia ja kooman. Mahdollisen hyponatremian aiheuttaja on odotettavissa oleva antidiureettinen vaikutus. Hyponatremia on ohimenevä ja lapsilla sen usein nähdään liittyvän päivittäisten rutiinien muutoksiin, jotka vaikuttavat nesteen saantiin ja/tai hieneritykseen. Valtaosalla nokturian vuoksi hoidetuista aikuisista, joille kehittyi hyponatremia, plasman natriumpitoisuus oli pieni kolmen päivän annostelun jälkeen tai annoksen suurentamisen jälkeen.
Sekä aikuisilla että lapsilla erityistä huomiota tulisi kiinnittää kohdassa Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet mainittuihin varotoimiin.
Epäillyistä haittavaikutuksista ilmoittaminen
On tärkeää ilmoittaa myyntiluvan myöntämisen jälkeisistä lääkevalmisteen epäillyistä haittavaikutuksista. Se mahdollistaa lääkevalmisteen hyöty-haittatasapainon jatkuvan arvioinnin. Terveydenhuollon ammattilaisia pyydetään ilmoittamaan kaikista epäillyistä haittavaikutuksista seuraavalle taholle:
www-sivusto: www.fimea.fi
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri
PL 55
00034 FIMEA
Yliannostus
Merkittävässä yliannostuksessa, johon liittyy suuri vesimyrkytyksen riski, tarvitaan erityisiä toimenpiteitä sairaalaympäristössä ja tarkkaa kliinistä ja biologista seurantaa.
Toksisuus
Desmopressiinin yliannostus pidentää vaikutuksen kestoa ja lisää nesteretention ja hyponatremian riskiä.
Yhdessä suuren nestemäärän kanssa otettuna vesimyrkytys on mahdollinen jopa tavanomaisilla annoksilla. Yhdessä nesteen kanssa nautittuna annokset 0,3 mikrog/kg laskimoon ja 2,4 mikrog/kg intranasaalisesti johtivat lapsilla ja aikuisilla hyponatremiaan ja kohtauksiin. 40 mikrog intranasaalinen annos 5 kuukauden ikäiselle lapselle ja 80 mikrog intranasaalinen annos 5 vuoden ikäiselle lapselle ei kuitenkaan aiheuttanut mitään oireita. Vastasyntyneelle annettu 4 mikrog parenteraalinen annos aiheutti oliguriaa ja painonnousua.
Oireet
Desmopressiinin yliannostus lisää nesteretention riskiä. Nesteretention oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, hyponatremia, hypo-osmolaliteetti, oliguria, keskushermostolama, kohtaukset, keuhkoedeema. Ks. myös kohta Haittavaikutukset.
Hoito
Vaikka hyponatremian hoidon tulee olla yksilöllistä, voidaan seuraavia yleisiä ohjeita antaa:
- Hyponatremia hoidetaan lopettamalla desmopressiinihoito ja aloittamalla nesterajoitus.
- Jos potilaalla on oireita, voidaan antaa isotonista tai hypertonista natriumkloridia infuusiona.
- Vaikeaa nesteretentiota (kohtaukset ja tajuttomuus) hoidetaan furosemidilla.
Farmakologiset ominaisuudet
Farmakodynamiikka
Farmakoterapeuttinen ryhmä: Aivolisäkkeen ja hypotalamuksen hormonit sekä analogit, vasopressiini ja sen kaltaiset yhdisteet, ATC-koodi: H01BA02
Desmopressin Stada sisältää desmopressiinia, joka on luonnollisen antidiureettisen hormonin, vasopressiiinin, rakenneanalogi.
Desmopressiini eroaa luonnollisesta antidiureettisesta hormonista siten, että desmopressiinimolekyylissä kysteiinin aminoryhmä on poistettu ja L-arginiini on korvattu D-arginiinilla. Näin on saatu huomattavasti pidempi vaikutusaika, ja kliinisillä annoksilla pressorivaikutus puuttuu kokonaan.
Luonnolliseen hormoniin verrattuna desmopressiinille on ominaista lisääntynyt ja pitkittynyt antidiureettinen vaikutus, kun taas sen vasopressiivinen vaikutus on selvästi vähentynyt. Desmopressiini toimii selektiivisenä vasopressiinin V2‑reseptorin agonistina. Nämä reseptorit sijaitsevat pääasiassa munuaisen kokoojaputkien soluissa.
Suun kautta annettu 0,1–0,2 mg desmopressiinitablettiannos (vastaa 60 mikrogramman ja 120 mikrogramman kylmäkuivattuja tabletteja) saa aikaan noin 8 tuntia kestävän antidiureettisen vaikutuksen. Vaikutuksen kestossa on merkittävää yksilökohtaista vaihtelua.
Kliiniset tutkimukset desmopressiinitableteilla nokturian hoidossa ovat osoittaneet, että:
- öisten rakontyhjennysten määrä väheni keskimäärin ainakin 50 % 39 %:lla potilaista, jotka saivat desmopressiinihoitoa, verrattuna 5 %:iin potilaista, jotka saivat plaseboa (p < 0,0001).
- öisten rakontyhjennysten määrä väheni keskimäärin 44 % desmopressiiniryhmässä verrattuna 15 %:iin plaseboryhmässä (p < 0,0001).
- ensimmäisen häiriintymättömän unijakson pituuden mediaani lisääntyi 64 % desmopressiiniryhmässä verrattuna 20 %:iin plaseboryhmässä (p < 0,0001)
- ensimmäisen häiriintymättömän unijakson keskimääräinen kesto lisääntyi 2 tuntia desmopressiiniryhmässä verrattuna 31 minuuttiin plaseboryhmässä (p < 0,0001).
Haittavaikutusten vuoksi hoidon keskeytti titraatiovaiheessa 8 % 448:sta desmopressiinihoitoa saaneesta potilaasta, ja 2 % 295 potilaasta sitä seuraavassa kaksoissokkovaiheessa (0,63 % desmopressiinilla ja 1,45 % plasebolla).
Farmakokinetiikka
Imeytyminen
Samanaikaista ruoan nauttimista ei ole tutkittu desmopressiinia sisältävillä kylmäkuivatuilla tableteilla mutta desmopressiinitabletilla imeytymisen nopeus ja määrä väheni 40 %. Sekä yksilöiden sisäinen että yksilöiden välinen vaihtelu desmopressiinin hyötyosuudessa on kohtalaista tai suurta. Plasman desmopressiinipitoisuus kasvaa suhteessa annettuun annokseen. Cmax oli 14 pg/ml, kun annos oli 200 mikrog, 30 pg/ml, kun annos oli 400 mikrog ja 65 pg/ml, kun annos oli 800 mikrog. Tmax mitattiin 0,5–2 tunnin kuluttua annoksesta.
Desmopressiinin keskimääräinen absoluuttinen hyötyosuus kielen alle annosteltuna on 0,25 % (0,21–0,31 %). Alla oleva taulukko kuvaa desmopressiinitablettien ja desmopressiinin kylmäkuivattujen tablettien samanarvoisuutta:
Desmopressiiniasetaatti Tabletti | Desmopressiini vapaa emäs Kylmäkuivattu tabletti | Desmopressiini vapaa emäs Tabletti | Desmopressiiniasetaatti Kylmäkuivattu tabletti |
0,1 mg | 60 µg | 89 µg | Noin 67 µg* |
0,2 mg | 120 µg | 178 µg | Noin 135 µg* |
0,4 mg | 240 µg | 356 µg | Noin 270 µg* |
*laskettu vertailua varten
Jakautuminen
Desmopressiinin jakautumista voidaan parhaiten kuvata kaksiosaisella jakautumismallilla, jossa eliminaatiovaiheen jakautumistilavuus on 0,3–0,5 l/kg.
Desmopressiini ei läpäise veri‑aivoestettä.
Biotransformaatio
Ihmisen maksan mikrosomeissa tehdyt in vitro -tutkimukset ovat osoittaneet, että maksassa ei metaboloidu merkittävää määrää desmopressiinia. Siksi desmopressiini ei todennäköisesti metaboloidu ihmisen maksassa.
Eliminaatio
Laskelmien mukaan desmopressiinin kokonaispuhdistuma on 7,6 l/h. Desmopressiinin terminaalisen puoliintumisajan arvioidaan olevan 2,8 h. Terveillä henkilöillä 52 % (44–60 %) annetusta desmopressiinista erittyy muuttumattomana virtsaan.
Lineaarisuus/ei-lineaarisuus
Desmopressiinin farmakokineettisissä parametreissä ei ole viitteitä ei-lineaarisuudesta.
Pediatriset potilaat
Desmopressiinitablettien populaatiofarmakokinetiikkaa on tutkittu lapsilla, joita on hoidettu primaarisen yökastelun vuoksi, eikä mitään merkitsevää eroa aikuisiin nähden havaittu.
Prekliiniset tiedot turvallisuudesta
Farmakologista turvallisuutta, toistuvan altistuksen aiheuttamaa toksisuutta, genotoksisuutta sekä lisääntymistoksisuutta koskevien tämänhetkisten tutkimusten tulokset eivät viittaa erityiseen vaaraan ihmisille.
Desmopressiinilla ei ole tehty karsinogeenisuustutkimuksia, koska se on hyvin läheistä sukua luonnolliselle peptidihormonille, vasopressiinille.
In vitro -tutkimukset ihmisen istukkaliuskamalleilla ovat osoittaneet, ettei desmopressiini läpäise istukkaa, kun sitä annetaan suositeltujen annosten mukaisina terapeuttisina pitoisuuksina .
Farmaseuttiset tiedot
Apuaineet
Laktoosimonohydraatti
Maissitärkkelys
Sitruunahappo (E 330)
Kroskarmelloosinatrium (E 468)
Magnesiumstearaatti (E 470b)
Yhteensopimattomuudet
Ei oleellinen.
Kestoaika
30 kuukautta.
Säilytys
Läpipainopakkaukset
Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle. Tämä lääkevalmiste ei vaadi lämpötilan suhteen erityisiä säilytysolosuhteita.
HDPE-purkit
Säilytä alkuperäispakkauksessa. Pidä purkki tiiviisti suljettuna. Herkkä kosteudelle. Säilytä alle 30 °C.
Pakkaukset ja valmisteen kuvaus
Markkinoilla olevat pakkaukset
Resepti
DESMOPRESSIN STADA resoribletti
60 mikrog (L:kyllä) 30 kpl (15,83 €), 100 kpl (21,68 €)
120 mikrog (L:kyllä) 30 kpl (20,06 €), 100 kpl (34,53 €)
240 mikrog (L:kyllä) 30 kpl (22,61 €)
PF-selosteen tieto
Pahvikotelo, jossa on OPA/Al/PVC/PE-Al-läpipainopakkauksia tai yksittäispakattuja läpipainopakkauksia. Läpipainopakkauksissa on integroitu kuivausainekerros ja 10 tablettia jokaisessa läpipainopakkauksessa.
Pakkauskoot:
10, 20, 30, 50, 60, 90 tai 100 resoriblettia (läpipainopakkauksissa).
10 x 1, 20 x 1, 30 x 1, 50 x 1, 60 x 1, 90 x 1, 100 x 1 resoriblettia (perforoiduissa yksittäispakatuissa läpipainopakkauksissa).
HDPE-purkit, joissa on PP-korkki integroidulla kuivausaineella. Purkit sisältävät 30 tai 100 resoriblettia.
Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole myynnissä.
Valmisteen kuvaus:
Desmopressin Stada 60 mikrogrammaa resoribletit
Valkoinen tai lähes valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera tabletti. Tabletin toisella puolella on kaiverrus ”I”, ja toiselta puolelta se on sileä. Halkaisija on 6,5 mm ja paksuus 2 mm.
Desmopressin Stada 120 mikrogrammaa resoribletit
Valkoinen tai lähes valkoinen, kahdeksankulmainen, kaksoiskupera tabletti. Tabletin toisella puolella on kaiverrus ”II”, ja toiselta puolelta se on sileä. Pituus/leveys on 6,5 mm ja paksuus 2 mm.
Desmopressin Stada 240 mikrogrammaa resoribletti
Valkoinen tai lähes valkoinen, nelikulmainen, kaksoiskupera tabletti. Tabletin toisella puolella on kaiverrus ”III”, ja toiselta puolelta se on sileä. Pituus/leveys on 6 mm ja paksuus 2 mm.
Käyttö- ja käsittelyohjeet
Ei erityisvaatimuksia.
Korvattavuus
DESMOPRESSIN STADA resoribletti
60 mikrog 30 kpl, 100 kpl
120 mikrog 30 kpl, 100 kpl
240 mikrog 30 kpl
- Ylempi erityiskorvaus (100 %). Vesitystauti (102).
- Peruskorvaus (40 %).
ATC-koodi
H01BA02
Valmisteyhteenvedon muuttamispäivämäärä
13.11.2024
Yhteystiedot
PL 1310, Puolikkotie 8, 02230 Espoo (käyntiosoite)
00101 Helsinki
0207 416 888