Pakkausseloste

OLUMIANT tabletti, kalvopäällysteinen 2 mg, 4 mg

Olumiant 1 mg kalvopäällysteinen tabletti
Olumiant 2 mg kalvopäällysteinen tabletti
Olumiant 4 mg kalvopäällysteinen tabletti

barisitinibi

Yleisiä ohjeita

Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen ottamisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.

  • Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.
  • Jos sinulla on kysyttävää, käänny lääkärin, apteekkihenkilökunnan tai sairaanhoitajan puoleen.
  • Tämä lääke on määrätty vain sinulle eikä sitä tule antaa muiden käyttöön. Se voi aiheuttaa haittaa muille, vaikka heillä olisikin samanlaiset oireet kuin sinulla.
  • Jos havaitset haittavaikutuksia, käänny lääkärin, apteekkihenkilökunnan tai sairaanhoitajan puoleen. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Ks. kohta Mahdolliset haittavaikutukset.

Tässä pakkausselosteessa kerrotaan

1. Mitä Olumiant on ja mihin sitä käytetään

2. Mitä sinun on tiedettävä, ennen kuin otat Olumiant-lääkettä

3. Miten Olumiant otetaan

4. Mahdolliset haittavaikutukset

5. Olumiantin säilyttäminen

6. Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

Mitä valmiste on ja mihin sitä käytetään

Olumiant-lääkkeen vaikuttava aine on barisitinibi, joka kuuluu Janus-kinaasin estäjien lääkeryhmään.Tämän lääkeryhmän lääkkeet auttavat vähentämään tulehdusta.

Nivelreuma

Olumiant-lääkettä käytetään keskivaikean tai vaikean nivelreuman hoitoon aikuisilla, joilla aiempi hoito ei ole tehonnut riittävästi tai on ollut huonosti siedetty. Nivelreuma on nivelten tulehdussairaus. Olumiant-lääkettä voidaan käyttää ainoana lääkkeenä tai yhdessä tiettyjen muiden lääkkeiden kuten metotreksaatin kanssa.

Olumiant vaikuttaa estämällä tulehdusprosessiin osallistuvan entsyymin, ns. Janus-kinaasin, toimintaa elimistössä. Tämän entsyymin toimintaa estämällä Olumiant vähentää nivelten kipua, jäykkyyttä ja turvotusta, lievittää väsymystä ja hidastaa nivelten luu- ja rustovaurioiden kehittymistä. Tämä voi helpottaa tavanomaisista päivittäistoimista suoriutumista ja parantaa siten nivelreumaa sairastavien terveyteen liittyvää elämänlaatua.

Atooppinen ihottuma

Olumiant-lääkettä käytetään keskivaikean tai vaikean atooppisen ihottuman hoitoon vähintään 2-vuotiailla lapsilla, nuorilla ja aikuisilla. Olumiant-lääkettä voidaan käyttää yhdessä iholle levitettävien ihottumalääkkeiden kanssa tai ainoana lääkkeenä.

Olumiant vaikuttaa estämällä tulehdusprosessiin osallistuvan entsyymin, ns. Janus-kinaasin, toimintaa elimistössä. Tämän entsyymin toimintaa estämällä Olumiant parantaa ihon kuntoa ja vähentää kutinaa. Lisäksi Olumiant vähentää (kutinasta johtuvia) unihäiriöitä ja parantaa yleistä elämänlaatua. Olumiant-lääkkeen on myös todettu lievittävän atooppiseen ihottumaan liittyvää ihon kipua, ahdistuneisuutta ja masennusta.

Pälvikalju

Olumiant-lääkettä käytetään vaikean pälvikaljun hoitoon aikuisilla. Pälvikalju on autoimmuunisairaus, jolle on ominaista tulehduksellinen, arpeutumista aiheuttamaton hiusten- tai karvojenlähtö päänahan, kasvojen ja joskus muidenkin ruumiinosien alueella. Pälvikaljun aiheuttama hiusten tai karvojenlähtö voi olla toistuvaa ja etenevää.

Olumiant vaikuttaa vähentämällä tulehdusprosessiin osallistuvan entsyymin, ns. Janus-kinaasin, toimintaa elimistössä. Tämän entsyymin toimintaa estämällä Olumiant edistää hiusten tai karvojen takaisinkasvua päänahassa, kasvoissa ja muissa ruumiinosissa, joissa hiusten  tai karvojenlähtöä esiintyy.

Polyartikulaarinen idiopaattinen lastenreuma, entesiitteihin liittyvä lastenreuma ja lasten nivelpsoriaasi

Olumiant‑valmistetta käytetään aktiivisen polyartikulaarisen, idiopaattisen lastenreuman (tulehduksellisen moninivelsairauden) hoitoon vähintään 2‑vuotiaille lapsille.

Olumiant‑valmistetta käytetään myös aktiivisen entesiitteihin liittyvän lastenreuman hoitoon vähintään 2‑vuotiaille lapsille. Entesiitteihin liittyvä lastenreuma on tulehdussairaus, joka ilmenee nivelissä sekä kohdissa, joissa jänne kiinnittyy luuhun.

Olumiant‑valmistetta käytetään myös aktiivisen lasten nivelpsoriaasin hoitoon vähintään 2‑vuotiaille lapsille. Nivelpsoriaasi on nivelten tulehdussairaus, johon liittyy usein psoriaasioireita.

Olumiant‑valmistetta voidaan käyttää ainoana lääkkeenä tai yhdessä metotreksaatin kanssa.

Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä

Älä ota Olumiant-lääkettä

  • jos olet allerginen barisitinibille tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle (lueteltu kohdassa Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa).
  • jos olet tai epäilet olevasi raskaana.

Varoitukset ja varotoimet

Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen Olumiant-hoitoa ja Olumiant-hoidon aikana, jos:

  • olet yli 65-vuotias. 65-vuotiailla ja sitä vanhemmilla potilailla voi olla kohonnut infektioiden, sydänongelmien, mukaan lukien sydänkohtaus, ja joidenkin syöpien riski. Lääkäri keskustelee kanssasi, sopiiko Olumiant-valmiste sinulle
  • sinulla on infektio tai sairastat usein infektioita. Kerro lääkärille, jos sinulla on oireita, esim. kuumetta, haavoja, tavallista voimakkaampaa väsymystä tai hammasvaivoja. Ne voivat olla infektion merkkejä. Olumiant voi heikentää elimistön kykyä torjua infektioita ja pahentaa aiempia infektioita tai altistaa sinut uusille infektioille. Jos sinulla on diabetes tai olet yli 65-vuotias, sinulla voi olla lisääntynyt mahdollisuus saada infektioita.
  • sinulla on tai on aiemmin ollut tuberkuloosi. Tuberkuloositestaus saattaa olla tarpeen ennen Olumiant-hoidon aloittamista. Kerro lääkärille, jos sinulla on pitkittynyttä yskää, kuumetta, yöhikoilua tai painon laskua Olumiant-hoidon aikana, sillä ne voivat olla tuberkuloosin merkkejä.
  • sinulla on ollut vyöruusu, sillä Olumiant voi edistää sen uusiutumista. Kerro lääkärille, jos sinulla on kivuliasta, rakkulaista ihottumaa Olumiant-hoidon aikana, sillä tämä voi olla vyöruusun merkki.
  • sinulla on tai on ollut B- tai C-hepatiitti.
  • sinut on tarkoitus rokottaa. Tiettyjä (eläviä) rokotteita ei saa antaa Olumiant-hoidon aikana.
  • sinulla on tai on ollut syöpä, tupakoit tai olet tupakoinut aiemmin. Lääkäri keskustelee kanssasi, sopiiko Olumiant-valmiste sinulle..
  • maksasi toiminta on huono.
  • sinulla on tai on ollut sydänongelmia. Lääkäri keskustelee kanssasi, sopiiko Olumiant-valmiste sinulle.
  • sinulla on aiemmin ollut tukoksia alaraajojen laskimoissa (syvä laskimotukos) tai keuhkoissa (keuhkoveritulppa) tai sinulla on suurentunut riski saada näitä (esimerkiksi: jos sinulle on äskettäin tehty suuri leikkaus, jos käytät hormonaalista ehkäisyä/hormonikorvaushoitoa tai jos sinulla tai lähisukulaisillasi on havaittu hyytymishäiriö). Lääkäri keskustelee kanssasi, sopiiko Olumiant-valmiste sinulle. Kerro lääkärillesi, jos saat äkillistä hengenahdistusta tai hengitysvaikeuksia, rintakipua tai yläselän kipua, jalan tai käsivarren turvotusta, jalkakipua tai arkuutta tai punoitusta tai värimuutoksia jalassa tai käsivarressa, sillä nämä voivat olla laskimotukoksen oireita.
  • sinulla on ollut divertikuliitti (paksusuolitulehduksen tyyppi) tai haavaumia mahassa tai suolessa (ks. kohta Mahdolliset haittavaikutukset).
  • ei-melanoottisia ihosyöpiä on havaittu Olumiant-valmistetta käyttävillä potilailla. Lääkäri saattaa suositella sinulle säännöllistä ihon tutkimista Olumiant-valmisteen käytön aikana. Kerro lääkärillesi, jos uusia ihovaurioita ilmaantuu hoidon aikana tai sen jälkeen tai jos olemassa olevien ihovaurioiden ulkonäkö muuttuu.

Jos sinulle kehittyy jokin seuraavista vakavista haittavaikutuksista, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin:

  • hengityksen vinkuminen
  • kova huimaus tai sekavuus
  • huulten, kielen tai kurkun turvotus
  • nokkosihottuma (kutina tai ihottuma)
  • kova mahakipu, etenkin jos siihen liittyy kuumetta, pahoinvointia ja oksentelua.
  • vaikea rintakipu tai puristava tunne (joka voi levitä käsivarsiin, leukaan, kaulaan, selkään)
  • hengenahdistus
  • kylmä hiki
  • yksipuolinen heikkous kädessä ja/tai jalassa
  • sammaltava puhe.

Verikokeet voivat olla tarpeen ennen Olumiant-hoidon aloittamista tai hoidon aikana. Verikokeilla selvitetään, ovatko veren punasoluarvot matalat (anemia), veren valkosoluarvot matalat (neutropenia tai lymfopenia), veren rasva-arvot (kolesteroliarvot) koholla tai maksaentsyymiarvot koholla. Näin varmistetaan, että Olumiant-hoito ei aiheuta haittaa.

Lapset ja nuoret

Jos mahdollista, lasten ja nuorten kaikkien rokotusten tulee olla ajan tasalla ennen Olumiant-hoidon aloittamista. 

Älä anna tätä lääkettä alle 2-vuotiaille lapsille.

Älä anna tätä lääkettä lapsille tai alle 18-vuotiaille nuorille, joilla on pälvikalju, sillä sen käytöstä kyseisen sairauden hoidossa ei ole tietoa.

Muut lääkevalmisteet ja Olumiant

Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos parhaillaan otat tai olet äskettäin ottanut tai saatat ottaa muita lääkkeitä.

Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle etenkin seuraavien lääkkeiden käytöstä ennen Olumiant-lääkkeen käytön aloittamista:

  • probenesidi (kihtilääke)- lääke saattaa suurentaa veren Olumiant-pitoisuuksia. Jos käytät probenesidia, suositeltava Olumiant-annos aikuisille on 2 mg kerran vuorokaudessa, ja lapsille sekä nuorille annos on pienennettävä puoleen
  • pistettävät reumalääkkeet
  • pistettävät immuunijärjestelmän toimintaa lamaavat lääkkeet, muun muassa ns. biologiset täsmälääkkeet (vasta-ainelääkkeet)
  • elimistön immuunivastetta hillitsevät lääkkeet, esim. atsatiopriini, takrolimuusi tai siklosporiini
  • muut Janus-kinaasin estäjien lääkeryhmän lääkkeet
  • lääkkeet, jotka voivat suurentaa divertikuliitin riskiä. Niitä voivat olla esimerkiksi steroideihin kuulumattomat tulehduskipulääkkeet (niillä hoidetaan yleensä lihasten tai nivelten kiputiloja ja/tai tulehdusta) ja/tai opioidit (niillä hoidetaan kovaa kipua) ja/tai kortikosteroidit (niillä hoidetaan yleensä tulehdussairauksia) (ks. kohta Mahdolliset haittavaikutukset). 

Raskaus ja imetys

Jos olet raskaana tai imetät, epäilet olevasi raskaana tai jos suunnittelet lapsen hankkimista, kysy lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen tämän lääkkeen käyttöä.

Käytä tehokasta ehkäisymenetelmää raskauden ehkäisyyn Olumiant-hoidon aikana ja vähintään yhden viikon ajan viimeisen Olumiant-hoidon jälkeen. Kerro lääkärille, jos tulet raskaaksi, sillä Olumiant-lääkettä ei saa käyttää raskausaikana.

Olumiant-lääkettä ei saa käyttää imetyksen aikana, sillä ei tiedetä, erittyykö se maitoon. Päätä lääkärin kanssa, valitsetko imetyksen vai Olumiant-hoidon. Vain toinen on mahdollinen.

Ajaminen ja koneiden käyttö

Olumiantilla ei ole haitallista vaikutusta ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn.

Olumiant sisältää natriumia

Tämä lääkevalmiste sisältää alle 1 mmol natriumia (23 mg) per tabletti eli sen voidaan sanoa olevan ”natriumiton”.

Miten valmistetta käytetään

Hoidon aloittaa sairautesi toteamiseen ja hoitoon perehtynyt lääkäri. Ota tätä lääkettä juuri siten kuin lääkäri on määrännyt tai apteekkihenkilökunta on neuvonut. Tarkista ohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma.

Aikuisten nivelreuma, atooppinen ihottuma ja pälvikalju

Suositeltu annos on 4 mg kerran vuorokaudessa. Lääkäri saattaa määrätä sinulle pienemmän annoksen (2 mg kerran vuorokaudessa) etenkin, jos olet yli 65-vuotias tai sinulla on suurentunut infektioiden, verihyytymien, merkittävien sydän- ja verisuonitapahtumien tai pahanlaatuisten kasvainten riski. 

Jos lääke tehoaa hyvin, lääkäri saattaa päättää pienentää annosta. 

Jos munuaistoimintasi on heikentynyt, suositeltava Olumiant-annos on 2 mg kerran vuorokaudessa.

Käyttö lapsille ja nuorille 

Suositeltu annos vähintään 30 kg painaville potilaille on 4 mg kerran vuorokaudessa. Suositeltu annos 10 kg – alle 30 kg painaville potilaille on 2 mg kerran vuorokaudessa.

Jos munuaistoimintasi on heikentynyt, suositeltu Olumiant‑annos on pienennettävä puoleen.

Pediatrisille potilaille, jotka eivät pysty nielemään kokonaista tablettia, voidaan harkita tabletin hajottamista veteen:

  • Aseta kokonainen tabletti astiaan, jossa on 5–10 ml huoneenlämpöistä vettä, ja pyörittele astiaa kevyesti niin, että tabletti hajoaa. Tabletin hajoaminen sameaksi, hennon vaaleanpunaiseksi suspensioksi voi kestää korkeintaan 10 minuuttia. Sakkautumista voi esiintyä.
  • Kun tabletti on hajonnut, pyörittele astiaa varovasti uudelleen ja niele seos välittömästi.
  • Jotta saat koko annoksen, laske astiaan vielä 5–10 ml huoneenlämpöistä vettä, huuhtele pyörittelemällä astiaa ja niele huuhteluseos välittömästi.

Tabletin voi  hajottaa vain veteen. 

Sen jälkeen kun tabletti on hajotettu veteen, seos on käyttökelpoinen korkeintaan 4 tunnin ajan, mikäli sitä on pidetty huoneenlämmössä. 

Jos tabletti on hajotettu veteen, mutta vain osa seoksesta niellään, odota seuraavaan päivään ja ota seuraava aikataulun mukainen annos.

Antotapa

Olumiant otetaan suun kautta. Niele tabletti veden kera.

Voit ottaa tabletin ruoan kanssa tai ilman ruokaa. Jotta lääkkeenotto on helpompi muistaa, Olumiant kannattaa ottaa aina samaan aikaan joka päivä.

Jos otat enemmän Olumiant-lääkettä kuin sinun pitäisi

Jos otat enemmän Olumiant-lääkettä kuin sinun pitäisi, ota yhteys lääkäriin. Sinulla voi esiintyä kohdassa Mahdolliset haittavaikutukset kuvattavia haittavaikutuksia.

Jos unohdat ottaa Olumiant-lääkettä

  • Jos unohdat ottaa annoksen, ota se heti kun muistat.
  • Jos annos unohtuu koko päiväksi, jätä unohtunut annos väliin ja ota seuraavana päivänä yksi annos tavanomaiseen tapaan.
  • Älä ota kaksinkertaista annosta korvataksesi unohtamasi tabletin.

Jos lopetat Olumiant-lääkkeen käytön

Älä lopeta Olumiant-lääkkeen käyttöä, ellei lääkäri kehota sinua tekemään niin.

Jos sinulla on kysymyksiä tämän lääkkeen käytöstä, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.

Mahdolliset haittavaikutukset

Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.

Vakavat haittavaikutukset

Infektiot, esim. vyöruusu ja keuhkokuume, enintään 1 henkilöllä 10:stä:

Ota yhteys lääkäriin tai hakeudu välittömästi lääkärinhoitoon, jos sinulle kehittyy seuraavia oireita, jotka saattavat johtua:

  • vyöruususta: kivulias ihottuma, johon liittyy rakkulamuodostusta ja kuumetta (hyvin harvinainen atooppista ihottumaa sairastavilla ja melko harvinainen pälvikaljua sairastavilla).
  • keuhkokuumeesta: hellittämätön yskä, kuume, hengenahdistus ja väsymys (melko harvinainen atooppista ihottumaa ja pälvikaljua sairastavilla).

Vakava keuhkokuume ja vakava vyöruusu olivat melko harvinaisia.

Muut haittavaikutukset

Hyvin yleiset haittavaikutukset (yli 1 henkilöllä 10:stä):

  • nielu- ja nenäinfektiot
  • kohonneet veren rasva-arvot (kolesteroliarvot), todetaan verikokeessa.

Yleiset haittavaikutukset (enintään 1 henkilöllä 10:stä):

  • yskänrokko
  • mahavaivoja tai ripulia aiheuttava infektio
  • virtsatieinfektio
  • kohonneet verihiutalearvot (verihiutaleet ovat veren hyytymiseen osallistuvia soluja), todetaan verikokeessa (melko harvinainen atooppista ihottumaa ja pälvikaljua sairastavilla)
  • päänsärky
  • pahoinvointi (melko harvinainen atooppista ihottumaa sairastavilla)
  • vatsakipu (melko harvinainen pälvikaljua sairastavilla)
  • kohonneet maksaentsyymiarvot, todetaan verikokeessa (melko harvinainen atooppista ihottumaa sairastavilla)
  • ihottuma
  • akne (melko harvinainen nivelreumaa sairastavilla)
  • kohonneet kreatiinikinaasientsyymiarvot, todetaan verikokeessa (melko harvinainen nivelreumaa sairastavilla)
  • karvatuppien tulehdus (turvotus) erityisesti sellaisilla päänahan alueilla, joilla tapahtuu hiusten takaisinkasvua (havaittu pälvikaljua sairastavilla).

Melko harvinaiset haittavaikutukset (enintään 1 henkilöllä 100:sta):

  • matalat veren valkosoluarvot (neutrofiiliarvot), todetaan verikokeessa
  • kohonneet veren rasva-arvot (triglyseridit), todetaan verikokeessa
  • kohonneet maksan entsyymit, näkyvät verikokeissa (yleinen pälvikaljua sairastavilla)
  • painonnousu
  • kasvojen turvotus
  • nokkosihottuma
  • verihyytymiä keuhkojen verisuonissa
  • verihyytymä jalkojen tai lantion alueella, kutsutaan syväksi laskimotukokseksi (SLT)
  • divertikuliitti (paksusuolen seinämään syntyneiden pienten umpipussien kivulias tulehdus).

Lapset ja nuoret

  • Polyartikulaarinen idiopaattinen lastenreuma, entesiitteihin liittyvä lastenreuma ja lasten nivelpsoriaasi: Tutkimuksessa, jossa oli vähintään 2-vuotiaita polyartikulaarista idiopaattista lastenreumaa, entesiitteihin liittyvää lastenreumaa ja lasten nivelpsoriaasia sairastavia lapsia, päänsärky oli hyvin yleistä, pieni valkosolujen määrä ja verihyytymät keuhkoissa olivat yleisiä (molempia esiintyi yhdellä lapsella 82:sta lapsesta).
  • Lasten atooppinen ihottuma: Vähintään 2-vuotiaiden lasten atooppista ihottumaa koskeneessa tutkimuksessa haittavaikutukset vastasivat aikuisilla havaittuja lukuun ottamatta valkosolujen (neutrofiilien) määrän pienenemistä, joka oli yleisempää kuin aikuisilla. 

Haittavaikutuksista ilmoittaminen
Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille, apteekkihenkilökunnalle tai sairaanhoitajalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Voit ilmoittaa haittavaikutuksista myös suoraan kansallisen ilmoitusjärjestelmän kautta:

www.fimea.fi
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri
PL 55
00034 Fimea

Ilmoittamalla haittavaikutuksista voit auttaa saamaan enemmän tietoa tämän lääkevalmisteen turvallisuudesta.

Valmisteen säilyttäminen

Ei lasten ulottuville eikä näkyville.

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Älä käytä tätä lääkettä läpipainopakkauksessa ja pahvipakkauksessa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän (Käyt. viim. tai EXP) jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää.

Lääkkeitä ei tule heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista. Näin menetellen suojelet luontoa.

Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

Mitä Olumiant sisältää

  • Vaikuttava aine on barisitinibi. Yksi tabletti sisältää 1 milligramman, 2 milligrammaa tai 4 milligrammaa barisitinibia.
     
  • Muut aineet ovat: mikrokiteinen selluloosa, kroskarmelloosinatrium (ks. kohta Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä ”Olumiant sisältää natriumia”), magnesiumstearaatti, mannitoli, punainen rautaoksidi (E172), lesitiini (soija) (E322), makrogoli, poly(vinyylialkoholi), talkki ja titaanidioksidi (E171).

Olumiant-lääkkeen kuvaus ja pakkauskoko
Olumiant 1 mg kalvopäällysteinen tabletti on hyvin hennon vaaleanpunainen, pyöreä 6,75 mm tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”Lilly” ja toisella puolella merkintä ”1”. 

Olumiant 2 mg kalvopäällysteinen tabletti on hennon vaaleanpunainen, 9 x 7,5 mm pitkänomainen tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”Lilly” ja toisella puolella merkintä ”2”.

Olumiant 4 mg kalvopäällysteinen tabletti on vaaleanpunainen, 8,5 mm pyöreä tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”Lilly” ja toisella puolella merkintä ”4”.

Tabletit ovat pyöristettyjä ja niiden sivuilla on painaumat, jotka helpottavat tablettiin tarttumista.

Olumiant 1 mg on pakattu läpipainopakkauksiin eli 14 ja 28 tabletin kalenteriläpipainopakkauksiin ja 28 x 1 tabletin yksittäispakattuihin läpipainopakkauksiin. Olumiant 2 mg ja 4 mg on pakattu läpipainopakkauksiin eli 14, 28, 35, 56, 84 tai 98 tabletin kalenteriläpipainopakkauksiin ja 28 x 1 tai 84 x 1 tabletin yksittäispakattuihin läpipainopakkauksiin.

Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole myynnissä.

Myyntiluvan haltija
Myyntiluvan haltija: Eli Lilly Nederland B.V., Papendorpseweg 83, 3528BJ, Utrecht, Alankomaat.

Valmistaja
Lilly S.A., Avda. de la Industria 30, 28108 Alcobendas, Madrid, Espanja.

Lisätietoja tästä lääkevalmisteesta antaa myyntiluvan haltijan paikallinen edustaja:

Suomi/Finland
Oy Eli Lilly Finland Ab
Puh/Tel: + 358-(0) 9 85 45 250

Tämä pakkausseloste on tarkistettu viimeksi 18.10.2023.

Muut tiedonlähteet

Lisätietoa tästä lääkevalmisteesta on saatavilla Euroopan lääkeviraston verkkosivulla
http://www.ema.europa.eu.

QR-koodi + www.olumiant.eu

Ohjeet käyttäjälle

Irrota pakkausselosteesta tämä osa ja pidä se mukanasi.

----------------------------------------------------------------------------------------

Tietoa potilaille OLUMIANT-lääkkeestä (barisitinibi)

Tässä potilaskortissa on tärkeää turvallisuustietoa, johon sinun on tutustuttava ennen Olumiant-hoidon aloittamista ja pidettävä mielessä hoidon aikana.

Pidä potilaskortti mukanasi ja näytä sinua hoitaville terveydenhuollon ammattilaisille.

Nimesi:

 

__________________________________________________

Olumiant-lääkkeen määränneen lääkärin nimi:

 

__________________________________________________

Lääkärin puhelinnumero:

 

__________________________________________________

Raskaus

  • Älä käytä Olumiant-lääkettä, jos olet tai epäilet olevasi raskaana.
  • Käytä tehokasta ehkäisyä Olumiant-hoidon aikana (ja 1 viikon ajan hoidon päättymisen jälkeen).
  • Kerro heti lääkärille, jos tulet raskaaksi (tai suunnittelet raskautta).

Infektiot

Olumiant voi pahentaa olemassa olevaa infektiota tai suurentaa uuden infektion saamisen tai virusten uudelleen aktivoitumisen mahdollisuutta. Jos sinulla on diabetes tai olet yli 65-vuotias, sinulla voi olla lisääntynyt mahdollisuus saada infektioita. Infektio voi muuttua vakavaksi, jos sitä ei hoideta. Kerro välittömästi lääkärille, jos sinulla on infektioiden oireita, esim. seuraavia:

  • Kuumetta, haavoja, tavallista voimakkaampaa väsymystä tai hammasvaivoja.
  • Pitkittyvää yskää, yöhikoilua ja painon laskua. Ne voivat olla tuberkuloosin (keuhkojen infektiotaudin) merkkejä.
  • Kivuliasta, rakkulaista ihottumaa. Se voi olla vyöruusun merkki.

Ei-melanoottinen ihosyöpä

Ei-melanoottisia ihosyöpiä on havaittu Olumiant-valmistetta käyttävillä potilailla. Kerro lääkärillesi, jos uusia ihovaurioita ilmaantuu hoidon aikana tai sen jälkeen tai jos olemassa olevien ihovaurioiden ulkonäkö muuttuu.

Veritulpat

Olumiant voi aiheuttaa tilan, jossa alaraajaan muodostuu veritulppa, joka voi kulkeutua keuhkoihin. Kerro välittömästi lääkärille, jos sinulla on jokin seuraavista oireista:

  • turvotusta tai kipua toisessa jalassa tai käsivarressa
  • kuumotusta tai punoitusta toisessa jalassa tai käsivarressa
  • odottamatonta hengästymistä
  • nopeaa hengitystä
  • rintakipua.

Sydänkohtaus tai aivohalvaus

Kerro lääkärillesi välittömästi, jos sinulla on jokin seuraavista:

  • vaikea rintakipu tai puristava tunne (joka voi levitä käsivarsiin, leukaan, kaulaan, selkään) 
  • hengenahdistus
  • kylmä hiki
  • yksipuolinen heikkous kädessä ja/tai jalassa
  • sammaltava puhe

Tekstin muuttamispäivämäärä

18.10.2023