Vaginelle 0,5 mg/g emätinemulsiovoide
Aikuisille naisille
estrioli
Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat tämän lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.
Käytä tätä lääkettä juuri siten kuin tässä pakkausselosteessa kuvataan tai kuten lääkäri on määrännyt tai apteekkihenkilökunta on neuvonut.
– Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.
– Kysy tarvittaessa apteekista lisätietoja ja neuvoja.
– Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Ks. kohta Mahdolliset haittavaikutukset.
– Käänny lääkärin puoleen, ellei olosi parane 3–4 viikon jälkeen tai se huononee.
Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa
Vaginelle kuuluu emättimeen annosteltavien hormonikorvaushoitovalmisteiden ryhmään. Sitä käytetään paikallisoireiden, kuten emättimen kuivuuden tai ärsytyksen hoitoon naisilla viimeisten säännöllisten kuukautisten (vaihdevuodet) jälkeen. Lääketieteellinen termi oireille on emättimen atrofia. Se johtuu elimistön estrogeenipitoisuuden pienenemisestä. Tämä on luonnollista vaihdevuosien jälkeen.
Vaginelle korvaa naisen munasarjojen normaalisti tuottaman estrogeenin. Voide annostellaan emättimeen, joten sen sisältämä hormoni vapautuu suoraan tarvittavassa paikassa. Tämä saattaa lievittää epämukavia tuntemuksia emättimessä.
Lääkärin on ensin tunnistettava estrogeenin puutos oikean diagnoosin varmistamiseksi.
Aiemmat sairaudet ja säännölliset tarkastukset
Hormonikorvaushoitoon liittyy riskejä, jotka täytyy ottaa huomioon, kun päätetään hoidon aloittamisesta tai jatkamisesta.
Keskustele lääkärin kanssa ennen hoidon aloittamista tai siitä, pitäisikö hoitoa jatkaa.
Ennenaikaisten vaihdevuosien (esim. munasarjojen vajaatoiminnan tai leikkauksen takia) hoidosta on niukasti kokemusta. Jos sinulla on ennenaikaiset vaihdevuodet, hormonikorvaushoidon riskit voivat olla erilaiset. Keskustele asiasta lääkärin kanssa.
Ennen hormonikorvaushoidon aloittamista (tai uudelleen aloittamista) lääkäri kysyy aiemmista sairauksistasi ja sukulaistesi sairauksista. Sinulle saatetaan tehdä lääkärintarkastus. Siihen voi kuulua rintojen tutkimus ja/tai sisätutkimus, jos se on tarpeen.
Vaginelle -hoidon aloittamisen jälkeen sinun on käytävä lääkärin vastaanotolla säännöllisissä tarkastuksissa (vähintään kerran vuodessa). Keskustele näiden tarkastusten yhteydessä Vaginelle -hoidon jatkamiseen liittyvistä hyödyistä ja riskeistä lääkärin kanssa.
Osallistu säännöllisesti rintojen seulontatutkimuksiin lääkärin suositusten mukaan.
Älä käytä Vaginelle -valmistetta,
jos jokin seuraavista koskee sinua. Jos et ole varma, koskeeko jokin alla olevista kohdista sinua, keskustele lääkärin kanssa ennen kuin käytät Vaginelle -valmistetta.
Älä käytä Vaginelle -valmistetta, jos:
– sinulla on tai on joskus ollut rintasyöpä, tai jos sinulla on epäilty rintasyöpää
– jos sinulla on estrogeeniherkkä syöpä, kuten kohdun limakalvon (endometriumin) syöpä, tai jos sinulla on epäilty sellaista
– jos sinulla on tuntemattomasta syystä johtuvaa verenvuotoa emättimestä
– jos sinulla esiintyy kohdun limakalvon liikakasvua (endometriumin hyperplasiaa), johon et saa hoitoa
– jos sinulla on tai on joskus ollut laskimoveritulppa (tromboosi) esimerkiksi jalassa (syvä laskimotukos) tai keuhkoissa (keuhkoembolia)
– jos sinulla on veren hyytymishäiriö (kuten proteiini C:n, proteiini S:n tai antitrombiinin puutos)
– jos sinulla on tai on äskettäin ollut valtimotukosten aiheuttamia sairauksia, kuten sydänkohtaus, aivohalvaus tai rasitusrintakipua
– jos sinulla on tai on joskus ollut maksasairaus, ja maksan toimintakokeiden tulokset eivät ole vielä palanneet normaaleiksi
– jos sinulla on porfyria, joka on harvinainen perinnöllinen veritauti
– jos olet allerginen estriolille tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle (lueteltu kohdassa Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa)
Jos sinulla esiintyy jokin yllä mainituista tiloista ensimmäistä kertaa Vaginelle -hoidon aikana, lopeta heti valmisteen käyttö ja ota välittömästi yhteys lääkäriin.
Varoitukset ja varotoimet
Ennen kuin aloitat hoidon, kerro lääkärille, jos sinulla on joskus ollut jokin seuraavista ongelmista, koska ne saattavat uusiutua tai pahentua Vaginelle -hoidon aikana. Jos näin käy, sinun on käytävä useammin lääkärintarkastuksissa:
– kohdun lihaskasvaimet
– kohdun limakalvon kasvaminen kohdun ulkopuolelle (endometrioosi) tai kohdun limakalvon voimakas liikakasvu (endometriumin hyperplasia)
– suurentunut veritulppariski (ks. ”Laskimoveritulpat (tromboosi)”)
– suurentunut estrogeeniherkkien syöpien riski (esim. äidin, sisaren tai isoäidin rintasyöpä)
– korkea verenpaine
– maksasairaus, kuten hyvänlaatuinen maksakasvain
– diabetes
– sappikivitauti
– migreeni tai vaikea-asteinen päänsärky
– immuunijärjestelmän sairaus, joka vaikuttaa useisiin elimiin (systeeminen lupus erythematosus, SLE)
– epilepsia
– astma
– sairaus, joka vaikuttaa tärykalvoon ja kuuloon (otoskleroosi)
– erittäin suuri veren rasvapitoisuus (triglyseridit)
– sydän- tai munuaisongelmista johtuva nesteen kertyminen elimistöön
– perinnöllinen tai hankinnainen angioedeema
Lopeta Vaginelle -valmisteen käyttö ja hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon,
jos huomaat minkä tahansa seuraavista hormonikorvaushoidon aikana:
– mikä tahansa niistä tiloista, jotka on mainittu kohdassa ”Älä käytä Vaginelle -valmistetta”
– ihon tai silmänvalkuaisten keltaisuus (ikterus). Nämä voivat olla merkkejä maksasairaudesta.
– kasvojen, kielen ja/tai nielun turvotus ja/tai nielemisvaikeudet tai nokkosihottuma ja hengitysvaikeudet, jotka viittaavat angioedeemaan
– verenpaineen huomattava nousu (oireita voivat olla päänsärky, väsymys, huimaus)
– migreenin kaltainen päänsärky, joka ilmenee ensimmäistä kertaa
– jos tulet raskaaksi
– jos huomaat mahdollisia merkkejä veritulpasta, kuten:
Katso lisätietoja kohdasta ”Laskimoveritulpat (tromboosi)”.
Huomautus
Vaginelle ei ole ehkäisyvalmiste. Jos kuukautisten poisjäämisestä on alle 12 kuukautta tai jos olet alle 50-vuotias, saatat tarvita vielä muuta ehkäisyä. Kysy neuvoa lääkäriltä.
Hormonikorvaushoito ja syöpä
Kohdun limakalvon liikakasvu (endometriumin hyperplasia) ja kohdun limakalvon syöpä (endometriumin syöpä)
Pelkkää estrogeenia sisältävien hormonikorvaustablettien pitkäaikainen käyttö saattaa suurentaa kohdun limakalvon (endometriumin) syövän riskiä.
Ei tiedetä, koskeeko sama riski Vaginelle -valmisteen toistuvaa tai pitkäaikaista (yli vuoden kestävää) käyttöä. Vaginelle -valmisteen on kuitenkin osoitettu imeytyvän vereen vain hyvin vähäisessä määrin, joten progestageenin lisääminen hoitoon ei ole tarpeen.
Mahdollisesta vuodosta tai tiputteluvuodosta ei yleensä tarvitse huolestua, mutta varaa aika lääkärin vastaanotolle. Se voi olla merkki kohdun limakalvon paksuuntumisesta.
Seuraavat riskit koskevat hormonikorvausvalmisteita, jotka imeytyvät verenkiertoon. Vaginelle on kuitenkin emättimeen paikallisesti annosteltava valmiste, ja sen imeytyminen vereen on hyvin vähäistä. On epätodennäköisempää, että seuraavassa mainitut tilat pahenisivat tai uusiutuisivat Vaginelle -hoidon aikana, mutta jos asia huolestuttaa sinua, ota yhteys lääkäriin.
Rintasyöpä
Saadun näytön perusteella Vaginelle -valmisteen käyttö ei suurenna rintasyövän riskiä naisilla, joilla ei ole ollut aiemmin rintasyöpää. Ei tiedetä, onko Vaginelle -valmisteen käyttö turvallista naisilla, joilla on ollut aiemmin rintasyöpä.
Tutki rintasi säännöllisesti. Mene lääkäriin, jos huomaat muutoksia, kuten:
– ihon kuoppaisuutta
– nännien muutoksia
– kyhmyjä, jotka voi nähdä tai tuntea sormin
Lisäksi sinun kannattaa osallistua mammografiaseulontaan, kun sinulle tarjotaan sitä.
Munasarjasyöpä
Munasarjasyöpä on harvinainen sairaus – huomattavasti harvinaisempi kuin rintasyöpä. Pelkkää estrogeenia sisältävän hormonikorvaushoidon käyttöön on yhdistetty hieman suurentunut riski sairastua munasarjasyöpään.
Munasarjasyövän riski vaihtelee iän mukaan. Esimerkiksi naisilla, joiden ikä on 50–54 vuotta ja jotka eivät saa hormonikorvaushoitoa, munasarjasyöpä todetaan 5 vuoden aikana noin 2 naisella 2 000:sta. Naisilla, jotka ovat saaneet hormonikorvaushoitoa 5 vuoden ajan, todetaan noin 3 tapausta 2 000 käyttäjää kohden (eli noin yksi lisätapaus).
Hormonikorvaushoidon vaikutukset sydämeen ja verenkiertoon
Laskimoveritulpat (tromboosi)
Naisilla, jotka saavat hormonikorvaushoitoa, on noin 1,3–3-kertainen veritulppien riski verrattuna naisiin, jotka eivät saa hormonikorvaushoitoa, etenkin ensimmäisen käyttövuoden aikana.
Veritulpat voivat olla vakavia ja, jos tulppa kulkeutuu keuhkoihin, se voi aiheuttaa rintakipua, hengästymistä, pyörtymistä tai jopa kuoleman.
Laskimoveritulpan riski suurenee iän myötä ja jos jokin seuraavista koskee sinua. Kerro lääkärille, jos jokin seuraavista koskee sinua:
– et pysty kävelemään tai seisomaan pitkään aikaan suuren leikkauksen, vamman tai sairauden vuoksi (ks. myös kohta Miten valmistetta käytetään ”Jos tarvitset leikkaushoitoa”)
– olet huomattavan ylipainoinen (painoindeksi > 30 kg/m2)
– sinulla on veren hyytymishäiriö, joka vaatii pitkäkestoista hoitoa veritulppien estoon tarkoitetulla lääkkeellä
– lähisukulaisellasi on joskus ollut veritulppa jalassa, keuhkoissa tai jossain muussa elimessä
– sairastat systeemistä lupus erythematosusta (SLE)
– sairastat syöpää
Tietoa veritulpan oireista on kohdassa ”Lopeta Vaginelle -valmisteen käyttö ja hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon”.
Vertailu
Jos tarkastellaan noin 50-vuotiaita naisia, jotka eivät saa hormonikorvaushoitoa, keskimäärin 4–7 naista 1 000:sta saa laskimoveritulpan 5 vuoden ajanjakson aikana.
Noin 50-vuotiaista naisista, jotka saavat pelkkää estrogeenia sisältävää hormonikorvaushoitoa yli 5 vuoden ajan, 5–8 naista 1 000:sta saa laskimoveritulpan (eli yksi lisätapaus).
Sydänsairaus (sydänkohtaus)
Pelkkää estrogeenia sisältävää hoitoa saavien naisten sydänsairausriski ei ole suurentunut.
Aivohalvaus
Naisilla, jotka saavat hormonikorvaushoitoa, on noin 1,5-kertainen aivohalvauksen riski verrattuna naisiin, jotka eivät saa hormonikorvaushoitoa. Hormonikorvaushoidosta johtuvien lisätapausten määrä suurenee iän myötä.
Vertailu
Jos tarkastellaan noin 50-vuotiaita naisia, jotka eivät saa hormonikorvaushoitoa, keskimäärin 8 naista 1 000:sta saa aivohalvauksen 5 vuoden ajanjakson aikana. Noin 50-vuotiaista naisista, jotka saavat hormonikorvaushoitoa, 11 naista 1 000:sta saa aivohalvauksen (eli 3 lisätapausta).
Muut tilat
Hormonikorvaushoito ei ehkäise muistin heikkenemistä. Naisilla, jotka aloittavat hormonikorvaushoidon yli 65 vuoden iässä, on todettu hieman suurempi muistin heikkenemisen riski. Kysy neuvoa lääkäriltä.
Huomautus
Vaginelle -valmisteen ja lateksista valmistettujen kondomien samanaikainen käyttö voi heikentää kondomien vetolujuutta ja siten heikentää niiden turvallisuutta.
Lapset ja nuoret
Ei ole asianmukaista käyttää Vaginelle -valmistetta lasten ja nuorten hoidossa.
Muut lääkevalmisteet ja Vaginelle
Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos parhaillaan käytät, olet äskettäin käyttänyt tai saatat käyttää muita lääkkeitä.
Vaginelle -valmistetta käytetään emättimen paikallishoitoon, eikä se todennäköisesti vaikuta muihin lääkkeisiin.
Vaginelle saattaa vaikuttaa muihin emättimeen annosteltaviin hoitoihin, mutta se ei todennäköisesti vaikuta muihin lääkkeisiin.
Raskaus ja imetys
Vaginelle -valmistetta käytetään postmenopausaalisille naisille. Jos tulet raskaaksi, lopeta Vaginelle -valmisteen käyttö ja ota yhteys lääkäriin.
Vaginelle -valmistetta ei saa käyttää imetyksen aikana.
Ajaminen ja koneiden käyttö
Vaginelle -valmisteella ei ole haitallista vaikutusta ajokykyyn ja koneidenkäyttökykyyn.
Vaginelle sisältää setostearyylialkoholia
Saattaa aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita (esim. kosketusihottumaa).
Käytä tätä lääkettä juuri siten kuin lääkäri on määrännyt tai apteekkihenkilökunta on neuvonut. Tarkista ohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma.
Suositeltu annos on yleensä 1 g valmistetta vuorokaudessa asettimella hoidon ensimmäisten kolmen viikon ajan. Tämän jälkeen tulee annostella 1 g kahdesti viikossa.
Lääkäri pyrkii määräämään oireidesi hoitoon mahdollisimman pienen annoksen mahdollisimman lyhyeksi ajaksi. Keskustele lääkärin kanssa, jos sinusta tuntuu, että tämä annos on liian voimakas tai liian heikko.
Miten emulsiovoidetta käytetään?
Vaginelle -valmistetta kannattaa käyttää illalla ennen nukkumaanmenoa. Annostele emulsiovoide emättimeen asettimen avulla seuraavasti:
Vaginelle -valmisteen käytön jälkeen on suositeltavaa käyttää pikkuhousunsuojia, sillä jonkin verran emulsiovoidetta voi valua ulos.
Kuva 1: Emätinputki
Kuva 2: Asetus
Asettimen puhdistus käytön jälkeen
Asetinta voi käyttää useita kertoja. Puhdista se seuraavasti käytön jälkeen:
– irrota putki ja mäntä toisistaan
– puhdista mäntä ja asetinputki lämpimällä vedellä
– anna kuivua
– kokoa putki ja mäntä uudelleen ennen seuraavaa käyttökertaa
Käänny lääkärin puoleen, ellei olosi parane 3–4 viikon jälkeen tai se huononee.
Jos käytät enemmän Vaginelle-valmistetta kuin sinun pitäisi
Jos olet ottanut liian suuren lääkeannoksen tai vaikkapa lapsi on ottanut lääkettä vahingossa, ota aina yhteyttä lääkäriin, sairaalaan tai Myrkytystietokeskukseen (puh. 0800 147 111) riskien arvioimiseksi ja lisäohjeiden saamiseksi.
Vaginelle -valmisteen sisältämä estrogeeniannos on pieni, ja valmiste vaikuttaa vain paikallisesti emättimessä, joten yliannostus on epätodennäköinen.
Jos unohdat käyttää Vaginelle -valmistetta
Älä ota kaksinkertaista annosta korvataksesi unohtamasi kerta-annoksen. Sen sijaan:
– Päivittäisessä käytössä ensimmäisten hoitoviikkojen aikana: Jatka hoitoa tavanomaisen aikataulun mukaisesti.
– Käytettäessä valmistetta kaksi kertaa viikossa: Ota unohtunut annos mahdollisimman pian.
Jos tarvitset leikkaushoitoa
Jos olet menossa leikkaukseen, kerro kirurgille, että käytät Vaginelle -valmistetta. Sinun on ehkä lopetettava Vaginelle -valmisteen käyttö 4–6 viikkoa ennen leikkausta veritulppariskin pienentämiseksi (ks. kohta Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä ”Laskimoveritulpat (tromboosi)”). Kysy lääkäriltä, milloin voit taas aloittaa Vaginelle -valmisteen käytön.
Jos sinulla on kysymyksiä tämän lääkkeen käytöstä, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.
Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.
Verenkiertoon imeytyvää hormonikorvaushoitoa käyttävillä naisilla seuraavia sairauksia on raportoitu useammin kuin naisilla, jotka eivät käytä hormonikorvaushoitoa: Nämä riskit koskevat vähäisemmässä määrin emättimeen annosteltavia hoitoja, kuten Vaginelle -hoitoa:
– munasarjasyöpä
– laskimoveritulpat jaloissa tai keuhkoissa (laskimotromboembolia)
– aivohalvaus
– todennäköinen muistin heikkeneminen, jos hormonikorvaushoito aloitetaan yli 65 vuoden iässä
Lisätietoa näistä haittavaikutuksista on kohdassa Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä.
Vaginelle -valmisteen käyttöön voi liittyä seuraavia haittavaikutuksia
Melko harvinainen (voi esiintyä enintään 1 henkilöllä 100:sta)
– kivulias rintojen pingotus (mastodynia) ensimmäisten hoitoviikkojen aikana (tämä oire menee yleensä ohi)
– emättimen kuumotus tai kutina
– nesteen kertymisestä johtuva painon nousu
– verenpaineen nousu
– pahoinvointi tai muut ruoansulatuskanavan oireet
Harvinainen (voi esiintyä enintään 1 henkilöllä 1 000:sta)
– verenvuoto kohdusta (joko hoidon aikana tai sen lopettamisen jälkeen)
– (migreenityyppinen) päänsärky
Hyvin harvinainen (voi esiintyä enintään 1 henkilöllä 10 000:sta)
– jalkojen krampit tai jalkojen tuntuminen raskailta
– allergiset ihoreaktiot (joihin liittyy kutinaa, punoitusta, turvotusta)
Seuraavia haittavaikutuksia on raportoitu muiden hormonikorvaushoitojen yhteydessä
– sappirakon sairaudet
– erilaiset ihon häiriöt:
Jos ihon ja limakalvojen ärsytystä esiintyy, Vaginelle -valmistetta tulee käyttää harvemmin tai käyttö on lopetettava.
Haittavaikutuksista ilmoittaminen
Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Voit ilmoittaa haittavaikutuksista myös suoraan
www-sivusto: www.fimea.fi
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri
PL 55
00034 FIMEA.
Ilmoittamalla haittavaikutuksista voit auttaa saamaan enemmän tietoa tämän lääkevalmisteen turvallisuudesta.
Ei lasten ulottuville eikä näkyville.
Älä käytä tätä lääkettä kotelossa ja tuubissa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän (EXP) jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää.
Ensimmäisen avaamisen jälkeen olevaa lääkettä voidaan käyttää 1 vuoden ajan, mutta kuitenkin enintään viimeiseen käyttöpäivämäärään asti.
Lääkkeitä ei pidä heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista. Näin menetellen suojelet luontoa.
Mitä Vaginelle sisältää
– Vaikuttava aine on estrioli. 1 g emätinemulsiovoidetta sisältää 0,5 mg estriolia.
– Muut aineet ovat setostearyylialkoholi, makrogoli 20-glyserolimonostearaatti, glyserolimonostearaatti (E471), isopropyylimyristaatti, karbomeeri, natriumhydroksidi (E524), puhdistettu vesi, fenoksietanoli.
Lääkevalmisteen kuvaus ja pakkauskoko
Vaginelle on emättimeen annosteltava valkoinen emulsiovoide.
Vaginelle -valmistetta on saatavana 30 g:n alumiinituubeissa. Pakkaus sisältää myös CE-merkityn asettimen.
Myyntiluvan haltija ja valmistaja
Dr. August Wolff GmbH & Co. KG Arzneimittel
Sudbrackstrasse 56
33611 Bielefeld, SAKSA
Tiedot tarjoaa:
Sähköposti: drugsafety.finland@drwolffgroup.com
Tällä lääkkeellä on myyntilupa Euroopan talousalueeseen kuuluvissa jäsenvaltioissa seuraavilla kauppanimillä:
Kroatia.........................Vaginelle 0,5 mg/g krema za rodnicu
Tšekin tasavalta..........Estriol Wolff
Suomi..........................Vaginelle 0,5 mg/g emätinemulsiovoide
Unkari.........................Estriol Wolff 0,5 mg/g hüvelykrém
Slovakia......................Estriol Wolff
Ruotsi..........................Vaginelle 0,5 mg/g vaginalkräm
Tämä pakkausseloste on tarkistettu viimeksi 26.02.2024.