Glaukostad 20 mg/ml + 5 mg/ml ögondroppar, lösning
dorzolamidhydroklorid/timolol
Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.
1. Vad Glaukostad är och vad det används för
2. Vad du behöver veta innan du använder Glaukostad
3. Hur du använder Glaukostad
4. Eventuella biverkningar
5. Hur Glaukostad ska förvaras
6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar
Glaukostad innehåller två läkemedelssubstanser: dorzolamid och timolol.
Glaukostad används för att sänka ett förhöjt ögontryck vid glaukom då ögondroppar med enbart betablockerande medel inte sänkt trycket tillräckligt mycket.
Dorzolamid och timolol som finns i Glaukostad kan också vara godkänd för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna produktinformation. Fråga läkare, apotek eller annan hälsovårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion.
Använd inte Glaukostad
Om du tror att något av de ovannämnda gäller för dig, ska du inte använda Glaukostad innan du talat om saken med läkare.
Varningar och försiktighet
Tala med läkare eller apotekspersonal innan du använder Glaukostad, särskilt om du har eller tidigare har haft något av följande:
Om du ska genomgå någon operation bör du på förhand tala om för läkaren att du använder Glaukostad, eftersom detta läkemedel kan ändra effekten hos vissa läkemedel som används i samband med anestesi (sövning). Glaukostad kan förorsaka ett plötsligt blodtrycksfall i samband med anestesi.
Tala om för läkaren om du har eller har haft leverbesvär, om du har muskelsvaghet eller konstaterats lida av myasthenia gravis.
Kontakta genast läkare om du observerar tecken på bindhinneinflammation i ögat (irritation i ögat/ögonen, rödögdhet), om dina ögonlock svullnar upp, eller om du får hudutslag eller klåda i ögat (ögonen) eller dess närhet. Dessa symtom kan vara tecken på en allergisk reaktion eller vara biverkningar av behandlingen med Glaukostad (se avsnitt Eventuella biverkningar ”Eventuella biverkningar”).
Om du misstänker att detta läkemedel orsakar en allergisk reaktion eller överkänslighet (t.ex. hudutslag, svår hudreaktion eller rodnad och klåda i ögat), avbryt behandlingen och kontakta läkare snarast.
Tala om för läkaren om du får en ögoninflammation, om ditt öga/dina ögon skadas, du ska genomgå någon ögonoperation, eller om du upptäcker nya eller förvärrade symtom.
Om du använder mjuka kontaktlinser är det viktigt att du tar ut kontaktlinserna innan du droppar Glaukostad i ögat/ögonen. Sätt inte tillbaka linserna innan minst 15 minuter förflutit efter att du droppat läkemedlet i ögat. Ögondropparna innehåller nämligen konserveringsmedlet bensalkoniumklorid som kan missfärga kontaktlinserna.
Barn
Det finns endast begränsad erfarenhet av användning hos spädbarn och äldre barn.
Äldre
I studier med Glaukostad var effekten jämförbar hos äldre och yngre patienter.
Andra läkemedel och Glaukostad
Glaukostad kan inverka på effekten av de andra läkemedel du eventuellt använder, och andra läkemedel kan å sin sida inverka på effekten av Glaukostad. Detta gäller även andra ögondroppar avsedda för behandling av glaukom. Tala om för läkaren om du använder eller ska börja använda blodtryckssänkande medicinering, hjärtmediciner eller diabetesläkemedel.
Tala om för läkare eller apotekspersonal om du tar, nyligen har tagit eller kan tänkas ta andra läkemedel. Det är speciellt viktigt att du nämner om du använder:
Graviditet och amning
Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel.
Använd inte detta läkemedel om du är gravid, om inte läkaren anser detta vara nödvändigt. Tala om för läkaren om du är gravid eller planerar en graviditet.
Använd inte Glaukostad om du ammar, eftersom timolol kan passera över i bröstmjölken. Tala om för läkaren om du ammar eller planerar att amma ditt barn.
Körförmåga och användning av maskiner
Glaukostad kan hos en del patienter förorsaka biverkningar som t.ex. dimsyn. Kör inte bil och använd inga verktyg eller maskiner innan du känner dig bra och ser som normalt igen efter att du droppat läkemedlet i ögat.
Du är själv ansvarig för att bedöma om du är i kondition att framföra motorfordon eller utföra arbeten som kräver skärpt uppmärksamhet. En av faktorerna som kan påverka din förmåga i dessa avseenden är användning av läkemedel på grund av deras effekter och/eller biverkningar. Beskrivning av dessa effekter och biverkningar finns i andra avsnitt. Läs därför all information i denna bipacksedel för vägledning. Diskutera med din läkare eller apotekspersonal om du är osäker.
Glaukostad innehåller bensalkoniumklorid
Detta läkemedel innehåller 0,075 mg bensalkoniumklorid per milliliter.
Bensalkoniumklorid kan tas upp av mjuka kontaktlinser och kan missfärga kontaktlinserna. Ta ut kontaktlinser innan du använder läkemedlet och vänta minst 15 minuter innan kontaktlinserna sätts in igen.
Bensalkoniumklorid kan vara irriterande för ögon, särskilt om du har torra ögon eller problem med hornhinnan (den klara hinnan längst fram i ögat). Om du känner irritation, stickningar eller smärta i ögat efter att ha använt läkemedlet, kontakta läkare.
Använd alltid detta läkemedel enligt läkarens anvisningar. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker. Lämplig dos och behandlingstid bestäms individuellt av läkaren.
Vuxna
En vanlig dos är en droppe i det öga som ska behandlas två gånger per dag, exempelvis morgon och kväll. Om du använder Glaukostad tillsammans med några andra ögondroppar, ska du ha en paus på minst 10 minuter mellan droppandet av de olika preparaten.
Ändra inte på din dosering utan att först diskutera detta med läkare. Om du av någon orsak måste avbryta din behandling ska du omedelbart kontakta läkare.
Se till att droppflaskans spets inte vidrör ögat eller området runt ögat. Detta kan leda till förorening med bakterier, som i sin tur kan orsaka ögoninfektioner. En sådan infektion kan leda till allvarlig ögonskada och även synförlust. För att undvika att preparatet förorenas bör droppflaskans spets inte heller vidröra några andra ytor.
För att försäkra en korrekt dosering: Förstora aldrig hålet på droppflaskans spets!
Bruksanvisning
Tvätta händerna innan du doserar ögondropparna.
Det kan vara lättare att droppa ögondropparna med hjälp av en spegel.
Slut ögat och tryck med ett finger i den inre ögonvrån i ungefär 2 minuter efter att du droppat Glaukostad i ögat. Detta förhindrar att läkemedlet kommer ut i resten av kroppen.
Om du har använt för stor mängd av Glaukostad
Ändra inte på egen hand på den dos läkaren ordinerat dig. Om du droppat för många droppar i ögat/ögonen eller om du av misstag svalt dropplösningen kan du känna obehag och få symtom som t.ex. yrsel, andningssvårigheter eller en långsammare puls än normalt. Om du fått i dig för stor mängd läkemedel eller om t.ex. ett barn fått i sig läkemedlet av misstag kontakta läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel. 0800 147 111) för bedömning av risken samt rådgivning.
Om du har glömt att använda Glaukostad
Det är viktigt att du använder detta läkemedel enligt de instruktioner läkaren gett dig. Om du glömmer bort ett doseringstillfälle ska du ta dosen så fort du kommer ihåg det. Om det redan börjar vara dags för nästa dos, ska du däremot lämna bort den bortglömda dosen och fortsätta som normalt fr.o.m. nästa doseringstillfälle. Ta inte dubbel dos för att kompensera för bortglömda droppar.
Om du slutar att använda Glaukostad
Om du vill sluta använda detta läkemedel ska du diskutera detta med läkare.
Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel, kontakta läkare eller apotekspersonal.
Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem.
Allvarliga biverkningar
Om du får någon av följande biverkningar, sluta använda detta läkemedel och kontakta läkare genast eftersom dessa kan vara symtom på en allvarlig allergisk reaktion:
Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare):
Andra biverknignar
I allmänhet kan du fortsätta använda Glaukostad även om du får biverkningar, förutsatt att biverkningarna inte är allvarliga till sin natur. Om det är något du oroar dig över, tala med läkare eller apotekspersonal. Sluta inte använda Glaukostad utan att först ha diskuterat detta med läkare.
Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare):
Sveda och stickande känsla i ögat, smakförändringar
Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare):
Rödögdhet och rodnad kring ögat, klåda i ögat, ökat tårflöde, effekter på ögats yta, irritation och/eller svullnad i och kring ögat, känsla av skräp i ögat, försämrat känselsinne i hornhinnan (ögat reagerar inte på känsla av skräp i ögat eller ögonsmärta), ögonsmärta, torra ögon, dimsyn, huvudvärk, bihåleinflammation (känsla av tryck i näsan), illamående och trötthet.
Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare):
Svindel, depression, inflammation i regnbågshinnan, dimsyn (i vissa fall till följd av avbruten behandling med pupillsammandragande medel), långsam puls, svimning, matsmältningsbesvär och njurstenar (ofta med symtom som plötsligt uppkommen, olidlig och krampaktig smärta i ryggens nedre del och/eller sidorna, ljumsken eller buken).
Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare):
SLE (systemisk lupus erythematosus; en autoimmun sjukdom som kan leda till inflammationer i de inre organen), stickningar eller domningar i händer och fötter, sömnlöshet, mardrömmar, minnesförlust, muskelsvaghet, minskad sexuell lust, slaganfall, tillfällig närsynthet som kan försvinna då behandlingen avslutas, avlossning av ögats åderhinna (efter s.k. filtrationskirurgi), hängande ögonlock, dubbelseende, skorpbildning på ögonlocken, svullnad i hornhinnan (ger upphov till synstörningar), ett alltför lågt ögontryck, öronsus, lågt blodtryck, oregelbundna hjärtslag, bröstsmärtor, kraftiga hjärtslag som kan vara snabba eller oregelbundna (hjärtklappning), hjärtattack, kongestiv hjärtsvikt (hjärtsjukdom med andnöd och vätskeansamling som orsakar svullnader i fötter och ben), ödem (vätskeansamling), försämrad blodtillförsel till hjärnan, svullnad eller kalla händer och fötter och minskad blodcirkulation i armar och ben, försämrad blodcirkulation som orsakar domningar och färgförändringar i fingrar och tår (Raynauds fenomen), benkramp och/eller smärta i benen när du går (claudication, s.k. fönstertittarsjuka), andfåddhet, andningssvikt, rinnande eller täppt näsa, näsblod, andningssvårigheter (p.g.a. kramp i luftrören), hosta, irritation i svalget, muntorrhet, diarré, kontaktdermatit, håravfall, psoriasis eller förvärrad psoriasis, Peyronies sjukdom (vilken kan orsaka en krökning av penis), svaghet/trötthet, allmänna allergiska reaktioner med svullnad under huden i t.ex. ansikte (läppar, ögon, mun) eller extremiteter och som kan täppa till andningsvägarna och orsaka svälj- eller andningssvårigheter, väsande andning, nässelutslag eller kliande eksem, lokalt eller allmänt utbrett hudutslag, klåda och plötsligt uppkomna, allvarliga och livshotande allergiska reaktioner.
I likhet med andra läkemedel som appliceras lokalt i ögat, sugs även timolol upp i blodcirkulationen. Detta kan i sin tur orsaka liknande biverkningar som betablockerande medel då de tas via munnen eller ges direkt i en ven (i blodcirkulationen). Förekomsten av biverkningar är dock lägre vid ett lokalt bruk i ögat än i samband med läkemedel som tas via munnen eller i form av en injektion. De biverkningar som nämns här nedan innefattar sådana biverkningar som konstaterats i samband med bruk av betablockerande medel för behandling av ögonsjukdomar:
Okänd frekvens (kan inte beräknas från tillgängliga data):
Rapportering av biverkningar
Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.
webbplats: www.fimea.fi
Säkerhets‐ och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea
Biverkningsregistret
PB 55
00034 FIMEA
Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.
Används före utgångsdatum som anges på förpackningen. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.
Inga särskilda temperaturanvisningar.
Innehållet i en öppnad flaska bör användas inom 28 dagar efter öppnandet. Du ska alltså kasta bort flaskan och eventuellt kvarvarande innehåll då 4 veckor förflutit efter att du öppnade flaskan. Anteckna datum för öppnandet på flaskans etikett för att lättare komma ihåg när du öppnade den.
Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.
Innehållsdeklaration
Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar
Glaukostad är en steril, klar, färglös och lätt viskös vattenlösning ämnad för bruk som ögondroppar.
Glaukostad förpackas i vita, ogenomskinliga droppflaskor som tillverkats av polyetylen med medeldensitet och som försetts med förseglade droppspetsar av LDPE och korkar av HDPE som är försedda med en sådan försegling som bevisar att flaskorna inte har öppnats.
Förpackningsstorlekar: 1 x 5 ml, 3 x 5 ml, 6 x 5 ml. Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.
Innehavare av godkännande för försäljning
STADA Arzneimittel AG
Stadastr. 2-18
Bad Vilbel
Tyskland
Tillverkare
Pharmathen S.A.
6 Dervenakion str.
15351 Pallini, Attiki, Grekland
Famar S.A., Plant A
63 Agiou Dimitriou Street
174 56 Alimos, Grekland
STADA Arzneimittel AG
Stadastrasse 2 – 18
61118 Bad Vilbel, Tyskland
Stada Arzneimittel GmbH
Muthgasse 36
1190 Wien, Österrik
Eurogenerics N.V.
Heizel Esplanade B22
1020 Brussels, Belgien
Lokal företrädare
STADA Nordic Aps, filial i Finland
PB 1310
00101 Helsingfors
Denna bipacksedel ändrades senast 17.4.2023.