Glaukostad 20 mg/ml + 5 mg/ml silmätipat, liuos
dortsoliamidi/timololi
Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat tämän lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.
1. Mitä Glaukostad on ja mihin sitä käytetään
2. Mitä sinun on tiedettävä, ennen kuin käytät Glaukostad-valmistetta
3. Miten Glaukostad-valmistetta käytetään
4. Mahdolliset haittavaikutukset
5. Glaukostad-valmisteen säilyttäminen
6. Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa
Glaukostad sisältää kahta lääkeainetta: dortsoliamidia ja timololia.
Glaukostad-valmistetta käytetään kohonneen silmänpaineen alentamiseen glaukooman hoidossa, kun beetasalpaajasilmätipat yksinään eivät riitä.
Dortsoliamidia ja timololia, joita Glaukostad sisältää, voidaan joskus käyttää myös muiden kuin tässä pakkausselosteessa mainittujen sairauksien hoitoon. Kysy neuvoa lääkäriltä, apteekkihenkilökunnalta tai muulta terveydenhuollon ammattilaiselta tarvittaessa ja noudata aina heiltä saamiasi ohjeita.
Älä käytä Glaukostad-silmätippoja
Jos luulet jonkin edellä mainituista koskevan sinua, älä käytä Glaukostad-valmistetta ennen kuin olet keskustellut asiasta lääkärin kanssa.
Varoitukset ja varotoimet
Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen kuin käytät Glaukostad-valmistetta, erityisesti jos sinulla on tai on joskus ollut jokin seuraavista:
Jos olet menossa leikkaukseen, muista kertoa toimenpiteen suorittavalle lääkärille käyttäväsi Glaukostad-silmätippoja, sillä tämä lääkevalmiste voi muuttaa joidenkin nukutuksen yhteydessä käytettävien lääkkeiden vaikutuksia. Nämä silmätipat voivat esim. aiheuttaa äkillisen verenpaineen laskun nukutusaineiden käytön yhteydessä.
Kerro lääkärille, jos sinulla on tai on ollut maksaongelmia, jos sinulla on lihasheikkoutta, tai jos sinulla on todettu myastenia gravis.
Jos sinulle ilmaantuu silmän sidekalvontulehduksen oireita (silmän/silmien ärsytystä ja punoitusta), silmäluomien turvotusta, ihottumaa tai kutinaa silmässä (silmissä) ja sen ympäristössä, ota heti yhteys lääkäriin. Nämä oireet voivat viitata allergiseen reaktioon tai olla Glaukostad-valmisteen aiheuttamia haittavaikutuksia (ks. kohta Mahdolliset haittavaikutukset ”Mahdolliset haittavaikutukset”).
Jos epäilet, että tämä lääke on aiheuttanut allergisen reaktion tai yliherkkyyttä (esim. ihottumaa, vaikean ihoreaktion, silmien punoitusta tai niiden kutinaa), lopeta tämän lääkkeen käyttö ja ota heti yhteys lääkäriin.
Kerro lääkärille, jos silmäsi tulehtuvat, vahingoittuvat, joudut silmäleikkaukseen tai saat uusia tai pahenevia oireita.
Jos käytät pehmeitä piilolinssejä, on tärkeää, että poistat piilolinssit silmistä ennen kuin käytät Glaukostad-silmätippoja. Älä pane piilolinssejä takaisin silmiin kuin vasta 15 minuutin kuluttua silmätippojen käytöstä, sillä silmätippojen säilöntäaine, bentsalkoniumkloridi, voi värjätä piilolinssejä.
Lapset
Glaukostad-valmisteen käytöstä imeväisille ja lapsille on vain vähän tietoa.
Iäkkäät
Tutkimuksissa dortsoliamidi/timololisilmätippojen on todettu vaikuttavan ikääntyneissä potilaissa samalla tavoin kuin nuoremmissa.
Muut lääkevalmisteet ja Glaukostad
Glaukostad-silmätipat voivat vaikuttaa muiden käyttämiesi lääkkeiden tehoon, ja muut käyttämäsi lääkkeet voivat puolestaan vaikuttaa Glaukostad-valmisteen tehoon. Tämä koskee myös muita glaukooman hoitoon tarkoitettuja silmätippavalmisteita. Kerro lääkärille, jos käytät tai olet aloittamassa verenpaineen alentamiseksi tarkoitettujen lääkkeiden, sydänlääkkeiden tai diabeteslääkkeiden käytön.
Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos parhaillaan käytät, olet äskettäin käyttänyt tai saatat käyttää muita lääkkeitä. Tämä on erityisen tärkeää, jos käytät:
voimakkaita kipulääkkeitä (kuten morfiinia), joita käytetään kohtalaisen tai vaikean kivun hoitoon, tai jos käytät suuria määriä asetyylisalisyylihappoa, sillä vaikka dortsolamiinihydrokloridin ja asetyylisalisyylihapon yhteisvaikutuksista ei ole näyttöä, on dortsolamiinihydrokloridin sukuisten, suun kautta otettavien lääkkeiden ja asetyylisalisyylihapon välillä todettu yhteisvaikutuksia
Raskaus ja imetys
Jos olet raskaana tai imetät, epäilet olevasi raskaana tai jos suunnittelet lapsen hankkimista, kysy lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen tämän lääkkeen käyttöä.
Älä käytä Glaukostad-silmätippoja raskauden aikana, ellei lääkäri pidä tätä välttämättömänä. Kerro lääkärille, jos olet raskaana tai suunnittelet raskautta.
Älä käytä Glaukostad-silmätippoja, jos imetät, sillä timololi voi erittyä rintamaitoon. Kerro lääkärille, jos imetät tai aiot imettää.
Ajaminen ja koneiden käyttö
Glaukostad saattaa joillakin potilailla aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten näön hämärtymistä. Älä aja äläkä käytä koneita tai työvälineitä, ennen kuin tunnet olosi hyväksi ja näet taas selvästi.
Lääke voi heikentää kykyä kuljettaa moottoriajoneuvoa tai tehdä tarkkaa keskittymistä vaativia tehtäviä. On omalla vastuullasi arvioida, pystytkö näihin tehtäviin lääkehoidon aikana. Lääkkeen vaikutuksia ja haittavaikutuksia on kuvattu muissa kappaleissa. Lue koko pakkausseloste opastukseksesi. Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa, jos olet epävarma.
Glaukostad sisältää bentsalkoniumkloridia
Tämä lääkevalmiste sisältää bentsalkoniumkloridia 0,075 mg per millilitra.
Bentsalkoniumkloridi saattaa imeytyä pehmeisiin piilolinsseihin ja voi muuttaa niiden väriä. Poista piilolinssit ennen tämän lääkevalmisteen käyttöä ja laita piilolinssit takaisin 15 minuutin kuluttua.
Bentsalkoniumkloridi voi aiheuttaa silmä-ärsytystä erityisesti, jos sinulla on kuivat silmät tai sarveiskalvon sairauksia (silmän etuosan läpinäkyvä kerros). Jos silmääsi tulee poikkeavaa tunnetta, pistelyä tai kipua tämän lääkkeen käytön jälkeen, keskustele asiasta lääkärisi kanssa.
Käytä tätä lääkettä juuri siten kuin lääkäri on määrännyt. Tarkista ohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma. Lääkäri päättää sopivan annoksen ja hoidon keston.
Aikuiset
Tavanomainen annos on yksi tippa hoidettavaan silmään kahdesti vuorokaudessa, esim. aamuin illoin.
Jos käytät Glaukostadia yhdessä muiden silmätippojen kanssa, eri lääkkeiden annostusvälin on oltava vähintään 10 minuuttia.
Älä muuta lääkkeesi annostusta neuvottelematta lääkärin kanssa. Jos sinun täytyy lopettaa lääkitys, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin.
Varo koskettamasta pullon kärjellä silmää tai silmiä ympäröivää aluetta. Pullon kärkeen voi tarttua bakteereja, jotka voivat aiheuttaa silmätulehduksen ja mahdollisesti edelleen vakavan silmävaurion, jopa näön menetyksen. Valmisteen likaantumisen välttämiseksi, älä kosketa pullon kärjellä mihinkään pintaan.
Oikean annoksen varmistamiseksi: Älä koskaan suurenna tippapullon kärjessä olevaa reikää!
Käyttöohjeet
Pese kätesi ennen silmätippojen annostelua.
Silmätippojen annostelu voi olla helpompaa peilin edessä.
Silmätippojen laiton jälkeen, sulje silmä ja paina silmän sisäkulmaa sormella noin 2 minuutin ajan. Tämä estää lääkettä pääsemästä muualle kehoon.
Jos käytät enemmän Glaukostad-valmistetta kuin sinun pitäisi
Älä muuta lääkärin määräämää annostusta. Jos olet tiputtanut silmään liian monta tippaa tai jos olet vahingossa ottanut silmätippoja suun kautta, seurauksena voi olla huonovointisuutta kuten pyörrytystä, hengitysvaikeuksia tai pulssin hidastumista. Jos olet ottanut liian suuren lääkeannoksen tai vaikkapa lapsi on ottanut lääkettä vahingossa, ota aina yhteyttä lääkäriin, sairaalaan tai Myrkytystietokeskukseen (puh. 0800 147 111) riskien arvioimiseksi ja lisäohjeiden saamiseksi.
Jos unohdat käyttää Glaukostad-valmistetta
On tärkeää, että käytät tätä lääkettä lääkärin ohjeen mukaan. Jos unohdat yhden tiputuskerran, tiputa lääke heti muistaessasi. Jos kuitenkin seuraavan annoksen ajankohta on jo lähellä, jätä unohtunut annos väliin, ja jatka normaalin aikataulun mukaisesti seuraavasta annostelusta lähtien. Älä tiputa kaksinkertaista annosta korvataksesi unohtamasi annoksen.
Jos lopetat Glaukostad-valmisteen käytön
Jos haluat lopettaa tämän lääkkeen käytön, keskustele ensin lääkärin kanssa.
Jos sinulla on kysymyksiä tämän lääkkeen käytöstä, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.
Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.
Vakavat haittavaikutukset
Jos sinulle ilmaantuu jokin seuraavista haittavaikutuksista, lopeta tämän lääkkeen käyttö ja ota heti yhteys lääkäriin, koska nämä voivat olla allergisen reaktion oireita:
Harvinaiset (enintään 1 potilaalla tuhannesta):
Muut haittavaikutukset
Voit yleensä jatkaa silmätippojen käyttöä haittavaikutuksista huolimatta edellyttäen, etteivät kokemasi haittavaikutukset ole vakavia. Jos jokin huolestuttaa sinua, keskustele asiasta lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Älä lopeta Glaukostad-silmätippojen käyttöä keskustelematta asiasta ensin lääkärin kanssa.
Hyvin yleiset (yli yhdellä potilaalla kymmenestä):
Silmien polttelu ja pistely, makuhäiriöt
Yleiset (enintään 1 potilaalla kymmenestä):
Silmän ja silmän ympäryksen punoitus, silmien kutina tai vetistäminen, ja vaikutukset silmän pintaan, silmän ja silmän ympäryksen ärsytys ja/tai turvotus, roskan tunne silmässä, sarveiskalvon tuntoherkkyyden väheneminen (ei reagoi roskan tunteeseen eikä kipuun silmässä), silmäkipu, kuivat silmät, näön hämärtyminen, päänsärky, sivuontelotulehdus (paineen tunne nenässä), pahoinvointi ja väsymys.
Melko harvinaiset (enintään 1 potilaalla sadasta):
Huimaus, masennus, silmän värikalvon tulehdus, näön hämärtyminen (joissakin tapauksissa mustuaista pienentävien lääkkeiden käytön lopettamisen seurauksena), hidas sydämen lyöntitiheys, pyörtyminen, ruoansulatushäiriöt ja munuaiskivet (joiden oireina usein on äkillisesti alkanut, sietämätön ja kouristeleva kipu alaselässä ja/tai kyljissä, nivusissa tai vatsassa).
Harvinaiset (enintään 1 potilaalla tuhannesta):
SLE (systeeminen lupus erythematosus; autoimmuunitauti, joka voi aiheuttaa tulehduksen sisäelimissä), jalkojen tai käsien pistely ja tunnottomuus, unettomuus, painajaisunet, muistin menetys, lihasheikkous, seksuaalisen halun heikkeneminen, aivohalvaus; ohimenevä likinäköisyys, joka voi hävitä, kun hoito lopetetaan; suonikalvon irtoaminen (ns. filtroivan silmäleikkauksen jälkeen), silmäluomien roikkuminen, kaksoiskuvat, luomirupi, sarveiskalvon turpoaminen (ilmenee näköhäiriöinä), liian alhainen silmänpaine, korvien soiminen, alhainen verenpaine, epäsäännölliset sydämenlyönnit, rintakipu, voimakkaat sydämenlyönnit, jotka voivat olla nopeita tai epäsäännöllisiä (sydämentykytys), sydänkohtaus, kongestiivinen sydämen vajaatoiminta (sydänsairaus, johon liittyy hengenahdistusta ja nesteen kertymisestä aiheutuvaa jalkojen/jalkaterien turvotusta), edeema (nesteen kertyminen), alentunut aivojen verenvirtaus, käsien ja jalkojen turvotus tai kylmyys sekä verenkierron heikentyminen käsivarsissa ja säärissä, sormien ja varpaiden puutumista ja värin muuttumista aiheuttava ääreisosien heikentynyt verenkierto (Raynaudin oireyhtymä), krampit ja/tai kipu säärissä käveltäessä (katkokävely), hengästyneisyys, keuhkojen toiminnan heikentyminen, nenän vuotaminen tai tukkoisuus, nenäverenvuoto, hengitysvaikeudet (keuhkoputkien supistuminen), yskä, nielun ärsytys, suun kuivuminen, ripuli, kosketusihottuma, hiustenlähtö, psoriaasi tai sen paheneminen, Peyronien tauti (joka voi aiheuttaa peniksen käyristymisen), heikkous/väsymys; yleistyneet allergiset reaktiot, joihin voi liittyä ihonalaista turvotusta esim. kasvoissa (huulten, silmien ja suun turvotus) ja raajoissa, ja jotka voivat ahtauttaa hengitysteitä ja sitä kautta johtaa nielemis- tai hengitysvaikeuksiin; vinkuva hengitysääni, nokkosihottuma tai kutiava ihottuma, paikallinen tai yleistynyt ihottuma, kutina, äkilliset henkeä uhkaavat allergiset reaktiot.
Muiden paikallisesti silmään annosteltavien lääkkeiden tavoin timololikin imeytyy verenkiertoon. Tästä saattaa aiheutua samankaltaisia haittavaikutuksia kuin laskimonsisäisesti käytettävien tai suun kautta otettavien beetasalpaajien yhteydessä. Tällaisten haittavaikutusten ilmaantuvuus on kuitenkin pienempi paikallisesti silmään annosteltavien valmisteiden kuin esim. suun kautta otettavien tai pistoksena annettavien lääkkeiden käytön yhteydessä. Seuraavassa luettelossa mainitut haittavaikutukset ovat sellaisia, joita on nähty beetasalpaajien luokkaan kuuluvien lääkkeiden käytön yhteydessä silloin, kun lääkkeitä on käytetty silmäsairauksien hoitoon:
Tuntematon (koska saatavissa oleva tieto ei riitä arviointiin):
Haittavaikutuksista ilmoittaminen
Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Voit ilmoittaa haittavaikutuksista myös suoraan (ks. yhteystiedot alla). Ilmoittamalla haittavaikutuksista voit auttaa saamaan enemmän tietoa tämän lääkevalmisteen turvallisuudesta.
www‐sivusto: www.fimea.fi
Lääkealan turvallisuus‐ ja kehittämiskeskus Fimea
Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri
PL 55
00034 FIMEA
Ei lasten ulottuville eikä näkyville.
Älä käytä tätä lääkettä pakkauksessa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää.
Tämä lääkevalmiste ei vaadi lämpötilan suhteen erityisiä säilytysolosuhteita.
Avatun pullon sisältö on käytettävä 28 vuorokauden kuluessa. Pullo sisältöineen on siis hävitettävä 4 viikon kuluttua silmätippapullon avaamisesta. Kirjoita avauspäivämäärä pakkaukseen muistamisen helpottamiseksi.
Lääkkeitä ei pidä heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista. Näin menetellen suojelet luontoa.
Mitä Glaukostad sisältää
Lääkevalmisteen kuvaus ja pakkauskoot
Glaukostad on steriili, kirkas, väritön ja hieman viskoosi silmätippana käytettäväksi tarkoitettu vesiliuos.
Glaukostad on pakattu valkoiseen, läpikuultamattomaan, keskitiheästä polyeteenistä valmistettuun silmätippapulloon, jossa on sinetöity, LDPE:stä valmistettu tiputuskärki ja HDPE:stä valmistettu, avaamattomuuden osoittavalla sinetillä varustettu korkki. Yksi pullo sisältää 5 ml silmätippaliuosta.
Pakkauskoot: 1 x 5 ml, 3 x 5 ml, 6 x 5 ml.
Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole myynnissä.
Myyntiluvan haltija
STADA Arzneimittel AG
Stadastr. 2-18
Bad Vilbel, Saksa
Valmistajat
Pharmathen S.A.
6 Dervenakion str.
15351 Pallini, Attiki, Kreikka
Famar S.A., Plant A
63 Agiou Dimitriou Street
174 56 Alimos, Kreikka
STADA Arzneimittel AG
Stadastrasse 2 – 18
61118 Bad Vilbel, Saksa
Stada Arzneimittel GmbH
Muthgasse 36
1190 Wien, Itävalta
Eurogenerics N.V.
Heizel Esplanade B22
1020 Brussels, Belgia
Myyntiluvan haltijan paikallinen edustaja
STADA Nordic Aps, Suomen sivuliike
PL 1310
00101 Helsinki
Tämä pakkausseloste on tarkistettu viimeksi 17.4.2023.