Pakkausseloste

DOXIMYCIN tablett 100 mg, 150 mg

Tilläggsinformation

Doximycin 100 mg och 150 mg tabletter

doxycyklin

Allmänna direktiv

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

  • Spara denna information, du kan behöva läsa den igen.
  • Om du har ytterligare frågor vänd dig till läkare eller apotekspersonal.
  • Detta läkemedel har ordinerats enbart åt dig. Ge det inte till andra. Det kan skada dem, även om de uppvisar sjukdomstecken som liknar dina.
  • Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt Eventuella biverkningar.

I denna bipacksedel finns information om följande

1. Vad Doximycin är och vad det används för

2. Vad du behöver veta innan du tar Doximycin

3. Hur du tar Doximycin

4. Eventuella biverkningar

5. Hur Doximycin ska förvaras

6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

Vad produkten är och vad den används för

Den aktiva substansen i Doximycin är doxycyklin, som är ett bredspektrigt antibiotikum som hör till gruppen tetracykliner. Läkemedlet används för behandling av inflammationer förorsakade av bakterier, som är känsliga för ämnet.

Doximycin används för behandling av många olika bakterieinflammationer. Vanligen används doxycyklin för behandling av inflammationer i näsans bihålor, i luftvägarna, i könsorganen eller på annat håll i kroppen. Din läkare berättar för dig för vilken sjukdom läkemedlet är ordinerat.

Vad du behöver veta innan produkten används

Ta inte Doximycin

  • om du är allergisk mot doxycyklin, andra tetracykliner eller något annat innehållsämne i detta läkemedel (anges i avsnitt Förpackningens innehåll och övriga upplysningar)
  • om du är gravid eller ammar
  • om du använder läkemedlet acitretin (används för behandling av vissa svåra hudsjukdomar).

Varningar och försiktighet

Tala med läkare eller apotekspersonal innan du använder Doximycin om

  • du under behandlingen kan bli utsatt för mycket solljus. Doxycyklin kan göra huden känslig för solljus.
  • du har sjukdomen SLE (systemisk lupus erythematosus; reumatisk sjukdom som kan ge utslag formade som en fjäril i ansiktet)
  • du har porfyri (en sällsynt ärftlig blodsjukdom)
  • du har aktiv leversjukdom
  • du har myasthenia gravis (en sjukdom som försvagar musklerna).

Kontakta läkaren om du under behandlingen får svår diarré. Läkemedel som kan förlångsamma tarmrörelser ska inte användas.

I samband med doxycyklinbehandling har för lågt blodsocker (hypoglykemi) uppkommit hos vissa patienter, också hos patienter som inte hade diabetes.

Oftast behövs ingen justering av Doximycin-dosen för patienter med nedsatt njurfunktion. Det är inte heller känt att det skulle finnas någon ökad risk för njurbiverkningar vid doxycyklinbehandling. I några enstaka fall har det dock rapporterats om akuta njurbiverkningar (se även ”Andra läkemedel och Doximycin”).

Allvarliga överkänslighets- och hudreaktioner har rapporterats under doxycyklinbehandling. Om symtom på allvarlig reaktion uppkommer, sluta användning genast och kontakta läkare.

I vissa fall har matstrupsinflammation och sår i matstrupen rapporterats hos patienter som har använt orala tetracyklinkapslar och -tabletter (inklusive doxycyklin). I de flesta av dessa fall hade patienterna tagit sitt läkemedel före sänggående eller med för liten vätskemängd.

Förhöjning av trycket i hjärnan har observerats hos unga och vuxna som behandlades med terapeutiska maximaldoser. I dessa fall normaliserades situationen snabbt efter att behandlingen med läkemedlet avslutades.

Doxycyklinbehandling kan inverka på resultaten av laboratorieprov och därför ska du berätta vårdpersonalen att du tar Doximycin innan prov tas.

Barn och ungdomar

Doximycin ska inte ges till barn under 8 år, eftersom tetracykliner kan orsaka missfärgningar på de tänder som håller på att utvecklas samt ge upphov till permanenta skador på tänderna.

I vissa situationer (till exempel om barnets sjukdom är svår eller livshotande) kan läkaren anse att nyttan av behandlingen är större än riskerna och förskriva Doximycin åt barn under 8 år.

Andra läkemedel och Doximycin

Tala om för läkare eller apotekspersonal om du tar, nyligen har tagit eller kan tänkas ta andra läkemedel.

Effekten av vissa läkemedel kan påverkas eller de kan påverka effekten av Doximycin, om de används samtidigt. Sådana läkemedel är t.ex.:

  • järnpreparat, zinkpreparat eller preparat som innehåller aluminium, kalcium eller magnesium såsom läkemedel som minskar magens surhet, eftersom de kan förhindra absorption av doxycyklin. Detta gäller även mjölkprodukter. Samtidig användning ska helst undvikas eller dessa preparat och doxycyklindoser ska tas med så långa mellanrum som möjligt.
  • kinapril (blodtrycksmedicin)
  • fenytoin, karbamazepin, fenobarbital och primidon (epilepsimediciner)
  • rifampicin och penicillin (antibiotikum)
  • isotretinoin (läkemedel mot akne). Doxycyklin ska inte användas under isotretinoinbehandling eller kort före eller efter isotretinoinbehandling.
  • probenecid (läkemedel mot gikt)
  • omeprazol (läkemedel som minskar mängden av magsyra)
  • digoxin (hjärtmedicin)
  • metotrexat (läkemedel vid ledgångsreumatism, psoriasis och cancer)
  • litium (antidepressivt läkemedel)
  • didanosin (virusläkemedel)
  • blodförtunnande läkemedel (t.ex. warfarin)
  • BCG-vaccin (vaccin mot tuberkulos)
  • ciklosporin (läkemedel som försvagar immunförsvaret och mot reumatism)
  • metoxifluran (anestesimedel), eftersom samtidigt bruk har rapporterats leda till nedsatt njurfunktion, som i vissa fall haft dödlig utgång.

Berätta för läkaren också om du lider av andra sjukdomar eller allergier. Tala om att du använder Doximycin i samband med följande läkarbesök.

Doximycin med mat, dryck och alkohol

Doximycin ska tas med mat och en riklig mängd vätska. Samtidigt intag av mjölk och Doximycin bör undvikas, eftersom mjölk kan minska på upptaget av doxycyklin. Doximycin ska tas 1–2 timmar före eller efter intag av mjölk.

Det är bra att undvika användning av alkohol under behandlingen med Doximycin. Alkohol kan förkorta halveringstiden av doxycyklin och därmed sänka effekten av Doximycin.

Graviditet och amning

Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel.

Doxycyklin får användas under graviditet endast om läkaren anser det vara absolut nödvändigt, eftersom doxycyklin kan skada utvecklingen av fostrets skelett och tänder. Användning av tetracykliner under graviditet förbinds med ökad risk för leverskada.

Doxycyklin utsöndras i bröstmjölk. Doximycin ska inte användas under amning.

Körförmåga och användning av maskiner

Doxycyklin påverkar varken förmågan att köra eller att använda maskiner.

Doximycin innehåller laktos och ricinolja

Doximycin 100 mg tablett innehåller 19 mg laktos (i form av monohydrat). Doximycin 150 mg tablett innehåller 28,5 mg laktos (i form av monohydrat). Om du inte tål vissa sockerarter, bör du kontakta din läkare innan du tar denna medicin.

Doximycin innehåller hydrogenerad ricinolja. Ricinolja kan ge magbesvär och diarré.

Övriga innehållsämnen

Detta läkemedel innehåller mindre än 1 mmol (23 mg) natrium per tablett, d.v.s. är näst intill ”natriumfritt”.

Hur produkten används

Använd alltid detta läkemedel enligt läkarens eller apotekspersonalens anvisningar. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker.

Doximycin skall tas med mat och en riklig mängd vätska. Tabletterna skall sväljas i upprätt läge, inte precis före läggdags, så att de inte förorsakar irritation i matstrupen.

Läkemedlet ger jämn effekt om det alltid tas vid samma tidpunkt på dygnet. På detta sätt är det också lättare att komma ihåg att ta läkemedlet.

Under behandlingen med Doximycin bör huden skyddas bättre än normalt för solljus och solarium bör undvikas.

Viktigt!

Ta kuren till slut fast symtomen skulle försvinna redan några dagar efter att medicineringen påbörjats. En del av bakterierna kan fortfarande ha förmågan att föröka sig fastän symtomen redan försvunnit, varför sjukdomen kan återkomma. De kvarblivna bakterierna kan också utveckla resistens mot antibiotika, varvid det blir svårare att förinta dem om sjukdomen upprepas.

Rekommenderad dos:

Vuxna och ungdomar från 12 år till under 18 år:

Doximycin 100 mg tablett: Startdosen är 2 tabletter (200 mg), varefter beroende på inflammationens svårighetsgrad 1–2 tabletter per dygn.

Doximycin 150 mg tablett: Startdosen är 1 tablett (150 mg), varefter antingen 1 tablett per dygn eller ½ tablett (75 mg) 2 gånger per dygn; vid behov 2 tabletter per dygn beroende på inflammationens svårighetsgrad.

Barn från 8 år till under 12 år:

Doxycyklin kan användas för behandling av akut inflammation hos barn från 8 år till under 12 år i situationer där andra läkemedel inte är tillgängliga eller andra läkemedel är osannolika att vara effektiva. I sådana situationer är de rekommenderade doserna:

För barn som väger 45 kg eller mindre: Första dagen 4,4 mg/kg (en gång per dygn eller delat på två doser), och från och med andra dagen 2,2 mg/kg (en gång per dygn eller delat på två doser). Behandlingens längd beror på inflammationen som behandlas. Beroende på inflammationens svårighetsgrad kan dygnsdosen ökas till och med 4,4 mg/kg för hela kuren.

För barn som väger över 45 kg används samma dosering som för vuxna (se ovan).

Om du har tagit för stor mängd av Doximycin

Om du fått i dig för stor mängd läkemedel eller om t.ex. ett barn fått i sig läkemedlet av misstag kontakta läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel. 0800 147 111 ) för bedömning av risken samt rådgivning.

Om du har glömt att ta Doximycin

Ta den glömda dosen så snart som möjligt. Om det snart är dags för nästa dos, ska du inte ta den som du glömde. Ta inte dubbel dos för att kompensera för glömd dos.

Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel, kontakta läkare eller apotekspersonal.

Eventuella biverkningar

Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem.

Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare):

  • illamående, kräkningar, diarré.

Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare):

  • superinfektioner såsom svampinfektioner i munnen och vagina
  • huvudvärk
  • ökad känslighet i huden förorsakad av rikligt solljus, olika allergiska hudreaktioner.

Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare):

  • inflammation i vaginan
  • anemi (onormalt låga nivån av hemoglobin i blodet), brist på blodplättar, ökning av vissa typer av vita blodkroppar (eosinofili), lymfadenopati
  • överkänslighetsreaktioner (inklusive anafylaktisk chock), försämring av symtomen hos SLE, serumsjuka
  • övergående godartad förhöjning av trycket i hjärnan (med symtom på dimsyn, defekt i synfältet, dubbelseende, permanent synförlust), svullnad av synnervspapillen, svullen fontanell hos spädbarn
  • ringningar i öronen
  • hjärtsäcksinflammation,snabb hjärtrytm (takykardi)
  • lågt blodtryck (hypotoni)
  • matstrupsinflammation (esofagit), sår i matstrupen, inflammation i svalget, tungan, munnen eller ändtarmen, besvär i övre delen av buken
  • ökning av leverenzymer, leverinflammation
  • svåra hudreaktioner (Stevens-Johnsons syndrom, erythema multiforme, epidermal nekrolys, erythema fixum, röda prickar på huden, nagelavlossning, mörkare hud dvs. hyperpigmentering (särskilt vid långvarig användning))
  • led- och muskelvärk
  • porfyri
  • perifert ödem t.ex. i armarna och benen.

Har rapporterats (förekommer hos ett okänt antal användare):

  • brist på neutrofiler
  • plötslig svullnad i hud, slemhinnor eller inre organ (angioneurotisk ödem), andnöd vid en överkänslighetsreaktion
  • pankreatit, sväljningsstörningar, tarminflammation (pseudomembranös kolit), buksmärta, missfärgning av tänderna, störningar vid mineraliseringen av tandemaljen (hypoplasi), svart hårig tunga
  • gulsot, nedsatt leverfunktion
  • läkemedelsutslag som förbinds med eosinofili och systemiska symtom (DRESS), fototoxisk reaktion där nageln lossnar från nagelbädden med start från nagelspetsen p.g.a. solljus eller annan UV-strålning (foto-onykolys)
  • förhöjd halt av urea i blodet
  • för lågt blodsocker (hypoglykemi).

Kontakta din läkare snarast möjligt om något av följande symtom uppstår:

  • Jarisch-Herxheimer-reaktion som ger feber, frossa, huvudvärk, muskelsmärta och hudutslag. Dessa symptom är oftast självbegränsande. Detta inträffar kort tid efter påbörjad doxycyklinbehandling av infektioner orsakade av spiroketer såsom borreliainfektion.

Rapportering av biverkningar

Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.

webbplats: www.fimea.fi

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea

Biverkningsregistret

PB 55

00034 FIMEA

Hur produkten ska förvaras

Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.

Används före utgångsdatum som anges på förpackningen. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.

Förvaras vid högst 25 °C. Plastburken innehåller en torrmedelskapsel, som skyddar tabletterna mot fukt och bör därför inte avlägsnas från burken. Torkmedelskapseln får inte sväljas.

Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.

Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

Innehållsdeklaration

  • Den aktiva substansen är doxycyklin, varav det finns 100 mg eller 150 mg per tablett.
  • Övriga innehållsämnen är hydrerad ricinolja, polyakrylatdispersion, magnesiumstearat, laktosmonohydrat och natriumvätekarbonat.

Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar

Gul eller grönaktigt gul, jämn tablett med sneda kanter och brytskåra.

Doximycin 100 mg tablettens diameter är ca 9 mm och 150 mg tablettens ca 10 mm.

Doximycin 100mg: 10 och 50 tabletter/förpackning.

Doximycin 150mg: 8, 10 och 100 tabletter/förpackning.

Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.

Innehavare av godkännande för försäljning

Orion Corporation

Orionvägen 1

FI-02200 Esbo

Finland

Tillverkare

Orion Corporation Orion Pharma

Joensuunkatu 7

FI-24100 Salo

Finland

Denna bipacksedel ändrades senast 20.12.2022.

Texten ändrad

20.12.2022