Nitrosid 5 mg, 10 mg ja 20 mg tabletit
isosorbididinitraatti
Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen ottamisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.
Nitrosidia käytetään sepelvaltimotaudin ja sydämen vajaatoiminnan hoitoon.
Nitrosidin teho sepelvaltimotaudissa ja sydämen vajaatoiminnassa perustuu sen verisuonia laajentavaan vaikutukseen. Nitrosid pienentää sydämen hapentarvetta ja keventää sydämen työkuormaa.
Isosorbididinitraattia, jota Nitrosid sisältää, voidaan joskus käyttää myös muiden kuin tässä pakkausselosteessa mainittujen sairauksien hoitoon. Kysy neuvoa lääkäriltä, apteekkihenkilökunnalta tai muulta terveydenhuollon ammattilaiselta tarvittaessa ja noudata aina heiltä saamiasi ohjeita.
Keskustele lääkärin kanssa ennen kuin otat Nitrosidia, jos sinulla on:
Kerro lääkärille myös, jos sinulla on muita sairauksia tai allergioita.
Nitrosid voi tehostaa muiden verenpainetta alentavien lääkkeiden vaikutusta. Myös samanaikainen alkoholin käyttö saattaa aiheuttaa verenpaineen laskua ja verisuonten laajenemista. Nitrosid voi myös nostaa kallonsisäistä painetta ja glaukoomapotilaiden silmänpainetta.
LapsetNitrosidin turvallisuutta ja tehoa ei ole osoitettu lapsilla.
Muut lääkevalmisteet ja NitrosidKerro lääkärille, jos parhaillaan käytät tai olet äskettäin käyttänyt tai saatat käyttää muita lääkkeitä.
Älä käytä:
Joidenkin lääkkeiden tai Nitrosidin teho voi muuttua tai voit saada haittavaikutuksia, jos käytät lääkkeitä samanaikaisesti. Tällaisia lääkkeitä ovat esim.:
Jos olet raskaana tai imetät, epäilet olevasi raskaana tai jos suunnittelet lapsen hankkimista, kysy lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen tämän lääkkeen käyttöä. Nitrosidia käytetään raskauden ja imetyksen aikana vain, jos lääkäri katsoo hoidon välttämättömäksi.
Ajaminen ja koneiden käyttöLääke voi heikentää kykyä kuljettaa moottoriajoneuvoa tai tehdä tarkkaa keskittymistä vaativia tehtäviä. On omalla vastuullasi arvioida, pystytkö näihin tehtäviin lääkehoidon aikana. Lääkkeen vaikutuksia ja haittavaikutuksia on kuvattu muissa kappaleissa. Lue koko pakkausseloste opastukseksesi. Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa, jos olet epävarma.
Nitrosid sisältää laktoosiaNitrosid 5 mg tabletti sisältää laktoosia 47,4 mg, Nitrosid 10 mg tabletti 42,8 mg ja Nitrosid 20 mg tabletti 33,3 mg.
Jos lääkäri on kertonut, että sinulla on jokin sokeri-intoleranssi, keskustele lääkärin kanssa ennen tämän lääkkeen ottamista.
Ota tätä lääkettä juuri siten kuin lääkäri on määrännyt. Tarkista ohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma.
Nitrosidin annostus on yksilöllistä ja siitä on aina syytä neuvotella hoitavan lääkärin kanssa.
Angina pectoris -kohtausten hoidossa annos on 2,5–10 mg. Tabletit pureskellaan rikki ja lääkeaineen annetaan imeytyä suusta.
Angina pectoris -oireiden estohoidossa aloitusannos on 5–10 mg. Osalla potilaista nämä annokset ovat sopivia myös ylläpitoannoksiksi. Annosta voidaan nostaa tasolle 20–40 mg 3 (tai 4) kertaa päivässä (tabletit niellään pureskelematta).
Sydämen vajaatoiminnassa annos nostetaan tavallisesti tasolle 100–160 mg vuorokaudessa jaettuna
2–3 annokseen (tabletit niellään pureskelematta).
Nitrosid saattaa, varsinkin pureskeltuna, aiheuttaa verenpaineen laskua. Angina pectoris -kohtausten hoitoon käytettynä lääke kannattaa ottaa istuma- tai makuuasennossa.
Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.
Jos otat enemmän Nitrosidia kuin sinun pitäisiJos olet ottanut liian suuren lääkeannoksen tai vaikkapa lapsi on ottanut lääkettä vahingossa, ota aina yhteyttä lääkäriin, sairaalaan tai Myrkytystietokeskukseen (puh. 09 471 977) riskien arvioimiseksi ja lisäohjeiden saamiseksi.
Yliannostuksen oireita voivat olla voimakas verenpaineen lasku, sydämen tykytys, päänsärky, kalpeus, hikoilu, heikko pulssi, sekavuus, heikkous, huimaus, ripuli, pahoinvointi ja oksentelu.
Ota tämä lääkepakkaus mukaan, jos hakeudut lääkäriin tai sairaalaan.
Jos unohdat ottaa NitrosidiaOta unohtunut annos niin pian kuin mahdollista. Jos seuraavan annoksen ajankohta on lähellä, jätä unohtunut annos ottamatta. Älä ota kaksinkertaista annosta korvataksesi unohtamasi annoksen.
Varmista ennen lomalle tai matkalle lähtöä, että sinulla on lääkettä tarpeeksi.
Jos lopetat Nitrosidin otonHoitoa ei saa lopettaa omatoimisesti. Hoidon keskeyttäminen äkillisesti saattaa pahentaa angina pectoris -oireita. Jos hoito on syytä lopettaa, lääkäri antaa siihen ohjeet.
Jos sinulla on kysymyksiä tämän lääkkeen käytöstä, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.
Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.
Hyvin yleiset haittavaikutukset (yli 1 potilaalla kymmenestä):
Yleiset haittavaikutukset (yli 1 potilaalla sadasta):
Melko harvinaiset haittavaikutukset (alle 1 potilaalla sadasta):
Harvinaiset haittavaikutukset (alle 1 potilaalla tuhannesta):
Hyvin harvinaiset haittavaikutukset (alle 1 potilaalla kymmenestätuhannesta):
Haittavaikutuksista ilmoittaminen
Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Voit ilmoittaa haittavaikutuksista myös suoraan (ks. yhteystiedot alla). Ilmoittamalla haittavaikutuksista voit auttaa saamaan enemmän tietoa tämän lääkevalmisteen turvallisuudesta.
www-sivusto: www.fimea.fi
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri
PL 55
00034 Fimea
Ei lasten ulottuville eikä näkyville.
Säilytä huoneenlämmössä (15–25 °C), kuivassa paikassa.
Älä käytä tätä lääkettä pakkauksessa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää.
Lääkkeitä ei tule heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista. Näin menetellen suojelet luontoa.
5 mg tabletti: valkoinen tai melkein valkoinen, kupera, halkaisija 6 mm, jakouurre
10 mg tabletti: vaaleankeltainen, kupera, halkaisija 6 mm, jakouurre
20 mg tabletti: vaaleanpunainen, kupera, halkaisija 6 mm, jakouurre
Pakkauskoko: 100 tablettia.
Myyntiluvan haltija ja valmistajaMyyntiluvan haltija
Orion Oyj Orionintie 1 02200 Espoo
Valmistaja
Orion Pharma Orionintie 1 02200 Espoo
Orion Pharma
Joensuunkatu 7
24100 Salo
Tämä pakkausseloste on tarkistettu viimeksi14.6.2018