Pakkausseloste

VENTOLINE lösning för nebulisator 1 mg/ml, 2 mg/ml

Tilläggsinformation

Ventoline 1 mg/ml och 2 mg/ml

lösning för nebulisator i endosbehållare

salbutamolsulfat

Allmänna direktiv

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

  • Spara denna information, du kan behöva läsa den igen.
  • Om du har ytterligare frågor vänd dig till läkare eller apotekspersonal.
  • Detta läkemedel har ordinerats enbart åt dig. Ge det inte till andra. Det kan skada dem, även om de uppvisar sjukdomstecken som liknar dina.
  • Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt Eventuella biverkningar.

I denna bipacksedel finns information om följande

  1. Vad Ventoline lösning för nebulisator är och vad det används för
  2. Vad du behöver veta innan du använder Ventoline lösning för nebulisator
  3. Hur du använder Ventoline lösning för nebulisator
  4. Eventuella biverkningar
  5. Hur Ventoline lösning för nebulisator ska förvaras
  6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

Vad produkten är och vad den används för

Det aktiva innehållsämnet i Ventoline, salbutamol, minskar muskelspänningen i luftrörens väggar och vidgar dem, vilket gör att andningen underlättas.

Ventoline lösning för nebulisator är avsedd för behandling av astma och andra luftvägssjukdomar.

Ventoline 1 mg/ml ja 2 mg/ml lösningar för nebulisatorer är avsedda för vuxna, ungdomar och barn över 4 år. Spädbarn och barn under 4 år kan få Ventoline 1 mg/ml och 2 mg/ml lösning i nebulisator enligt läkarordination.

Ventoline lösning för nebulisator är avsedd endast för inhalation. Den får inte injiceras eller sväljas.

Vad du behöver veta innan produkten används

Använd inte Ventoline lösning för nebulisator

Varningar och försiktighet

Tala med läkare innan du använder Ventoline om du

  • har eller har haft hjärtsjukdom, arytmi eller bröstsmärta
  • konstaterats ha ökad sköldkörtelfunktion (hypertyreos) eller låga kaliumvärden i blodet
  • har diabetes, särskilt om du samtidigt använder kortikosteroider eller
  • har glaukom (förhöjt tryck i ögat, grön starr).

Om dina astmabesvär tilltar eller effekten av Ventoline försämras, kontakta läkare utan dröjsmål.

Andra läkemedel och Ventoline

Tala om för läkare eller apotekspersonal om du använder, nyligen har använt eller kan tänkas använda andra läkemedel.

Samtidig användning av vissa andra läkemedel kan påverka effekten av din behandling med Ventoline. Tala därför med läkare innan du tar något annat läkemedel samtidigt med Ventoline.

Vissa blodtryckssänkande medel (betablockerare) kan försämra effekten av Ventoline lösning för nebulisator.

Graviditet och amning

Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare innan du använder detta läkemedel.

Det är sannolikt att salbutamol går över i modersmjölk. Rådfråga därför läkare innan du ammar ditt barn i samband med behandling med Ventoline.

Körförmåga och användning av maskiner

Ventoline lösning för nebulisator inverkar varken på din prestationsförmåga i trafiken eller på din förmåga att använda maskiner.

Hur produkten används

Använd alltid detta läkemedel enligt läkarens eller apotekspersonalens anvisningar. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker.

 

Ventoline lösning för nebulisator används vanligen som symtomatisk behandling. En vanlig startdos för vuxna och barn är 2,5 mg. Dosen kan ökas till 5 mg högst fyra gånger om dagen för barn äldre än 1,5 år. Dosen bestäms av läkaren, som avpassar den särskilt för dig. Följ alltid läkarens doseringsanvisningar. 

 

Överskrid inte ordinerad dosering. Konsultera alltid läkare innan dosen eller doseringsfrekvensen ändras. Fråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker på vilken dos du skall ta.

 

Ventoline lösning för nebulisator ska användas inte regelbundet utan vid behov. 

 

Om din astma är aktiv (om du exempelvis ofta har astmaanfall eller symtom, t.ex. andfåddhet som gör det svårt att tala, äta eller sova, hosta, väsande andning, trånghet i bröstet eller begränsning av fysisk aktivitet), ska du omedelbart tala om det för din läkare, som kan sätta in eller öka dosen av exempelvis inhalerade kortikosterioder för att kontrollera din astma. 

 

Tala om för din läkare så snart som möjligt om ditt läkemedel inte verkar fungera lika bra som förut (om du exempelvis behöver högre dos för att lindra andningsbesvär eller det inhalerade läkemedlet inte ger lindring i minst 3 timmar) eftersom din astma kan vara på väg att försämras och du kan behöva ett annat läkemedel.

 

Om du använder Ventoline lösning för nebulisator oftare än två gånger i veckan för att behandla astmasymtom, bortsett från förebyggande behandling före ansträngning, tyder det på dåligt kontrollerad astma, vilket kan öka risken för svåra astmaanfall (förvärrad astma) som kan ha allvarliga följder och kan vara livshotande eller t.o.m. dödliga. Du bör kontakta din läkare så snart som möjligt för översyn av din astmabehandling. 

 

Om du dagligen använder ett läkemedel mot inflammation i lungorna, t.ex. inhalerade kortikosteroider, är det viktigt att du fortsätter att använda det regelbundet, även om du mår bättre.

Då det är dags att ta Ventoline lösning för nebulisator, avskilj en plastbehållare och öppna den genom att försiktigt vrida av den översta delen strax före dosen skall tas. Ventoline lösning för nebulisator är färdig att användas utan spädning. Vid behov kan dock lösningen spädas med fysiologisk koksaltlösning. Oanvänd lösning för nebulisator skall kasseras. 

Ventoline lösning för nebulisator ges via ett särskilt hjälpmedel (en s.k. nebulisator) enligt läkarens anvisningar. 

Ta inte Ventoline lösning för nebulisator som injektion eller oralt (via munnen).

En dos Ventoline lösning för nebulisator inandas i 5–15 minuters tid. På detta sätt uppnås en effektiv och jämn distribuering av det verksamma ämnet (salbutamol) i lungorna. Samtidigt fuktas också luftrören, vilket gör att segt slem lättare avlägsnas från lungorna.

Rengör nebulisatorn och låt den torka efter varje doseringstillfälle.

Om du upplever att effekten av Ventoline lösning för nebulisator är för stark eller för svag vänd dig till läkare eller apotekspersonal.

Om du har tagit för stor mängd av Ventoline lösning för nebulisator 

Om du fått i dig för stor mängd läkemedel eller om t.ex. ett barn fått i sig läkemedlet av misstag, kontakta läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel. 0800 147 111) för bedömning av risken samt rådgivning.

Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel kontakta läkare eller apotekspersonal.

Eventuella biverkningar

Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem.

I samband med normal användning framkallar Ventoline i allmänhet inga biverkningar.

Kontakta läkare omedelbart och sluta använda detta läkemedel, om du får följande symtom:

  • om din andning försvåras eller börjar väsa/pipa genast efter att du tagit läkemedlet (paradoxal bronkospasm). Om du har tillgång till ett annat snabbverkande läkemedel för astma ska du pröva det så fort som möjligt.
  • om du får överkänslighetsreaktioner såsom svullnad i ögonen, ansiktet, läpparna och svalget, hudutslag, sammandragningar i luftrören, lågt blodtryck och svimning .
  • ifall du får mjölksyraacidos (ett tillstånd med förhöjd laktathalt i blodet). Detta tillstånd uppstår oftast hos patienter med svår njursjukdom. Symtom av mjölksyraacidos är försnabbad andning, andnöd (även om andningens väsande/pipande kan mildras), känsla av kyla, magsmärta, illamående och kräkningar.

Vanliga biverkningar (hos mer än 1 patient av hundra):

  • skakning, huvudvärk
  • ökad hjärtfrekvens.

Mindre vanliga biverkningar (hos färre än 1 patient av hundra):

  • hjärtklappning
  • irritation i munnen och halsen
  • muskelspasmer.

Sällsynta biverkningar (hos färre än 1 patient av tusen):

  • lågt kaliumvärde i blodet
  • utvidgning av perifera blodkärl.

Mycket sällsynta biverkningar (hos färre än 1 patient av tiotusen):

  • överkänslighetsreaktioner såsom svullnad i ögonen, ansiktet, läpparna och svalget, hudutslag, sammandragningar i luftrören, lågt blodtryck och svimning
  • hyperaktivitet
  • hjärtrytmstörningar
  • pipande andning efter intagandet av läkemedlet (paradoxal bronkospasm)
  • mjölksyraacidos.

Okänd (upgifterna är tagna från biverkningsrapporter som givits under klinisk användning varför frekvensen inte kan beräknas)

  • bröstsmärta.

Tala om för läkare om du har dessa symtom när du tar salbutamol. Sluta ändå inte att ta läkemedlet utan att rådgöra med läkare.

Rapportering av biverkningar

Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.

webbplats: www.fimea.fi

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea

Biverkningsregistret

PB 55

00034 FIMEA

Hur produkten ska förvaras

  • Förvaras vid högst 25 °C. Förvaras i skydd mot kyla. Får ej frysas. Förvaras i originalförpackningen. Ljuskänsligt.
  • Används före utgångsdatum som anges på förpackningen. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.
  • Efter det att du öppnat folieförpackningen skall dess innehåll användas inom 3 månader. Om det vid något doseringstillfälle blir kvar lösning i endosbehållaren, skall detta överblivna innehåll kasseras.

Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.

Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.

Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

Innehållsdeklaration

  • Den aktiva substansen är salbutamolsulfat och en milliliter innehåller en mängd som motsvarar 1 mg eller 2 mg salbutamol.
  • Övriga innehållsämnen är natriumklorid, svavelsyra, renat vatten.

Läkemedlets utseende och förpackningsstorlek

Ventoline lösning för nebulisator finns att få i styrkor på 1 mg/ml och 2 mg/ml.

Varje förpackning innehåller 20 endosbehållare, som alla innehåller 2,5 ml lösning för nebulisator. Lösningen är svagt gul eller färglös.

Innehavare av godkännande för försäljning och tillverkare

Innehavare av godkännande för försäljning

GlaxoSmithKline Oy, Porkalagatan 20 A, 00180 Helsingfors, Finland

Tillverkare

Aspen Bad Oldesloe GmbH, Bad Oldesloe, Tyskland

Ytterligare upplysningar om detta läkemedel kan erhållas hos den nationella representanten för innehavaren av godkännandet för försäljning

GlaxoSmithKline Oy

Porkalagatan 20 A

00180 Helsingfors

tel. 010 303 030

Denna bipacksedel ändrades senast 7.12.2023

© GlaxoSmithKline Oy 2023

Texten ändrad

07.12.2023