Pakkausseloste

DURAPHAT hammastahna 5 mg/g (itsehoito)

Duraphat 5 mg/g hammastahna

vaikuttava aine: fluoridi

Yleisiä ohjeita

Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.

Käytä tätä lääkettä juuri siten kuin tässä pakkausselosteessa kuvataan tai kuten hammaslääkäri tai lääkäri on määrännyt tai suuhygienisti, sairaanhoitaja tai apteekkihenkilökunta on neuvonut.

  • Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.
  • Kysy tarvittaessa apteekista lisätietoja ja neuvoja.
  • Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä hammaslääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Ks. kohta Mahdolliset haittavaikutukset.
  • Käänny lääkärin puoleen, ellei olosi parane tai se huononee.

Tässä pakkausselosteessa kerrotaan

1. Mitä Duraphat-hammastahna on ja mihin sitä käytetään

2. Mitä sinun on tiedettävä, ennen kuin käytät Duraphat-hammastahnaa

3. Miten Duraphat-hammastahnaa käytetään

4. Mahdolliset haittavaikutukset

5. Duraphat-hammastahnan säilyttäminen

6. Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

Mitä valmiste on ja mihin sitä käytetään

Duraphat-hammastahnaa käytetään ehkäisemään hammaskariesta (hampaiden reikiintymistä) aikuisilla ja vähintään 16-vuotiailla nuorilla, joilla on kohonnut riski useiden hampaiden kruunun tai juuren reikiintymiseen. Tämä hammastahna sisältää natriumfluoridia (fluoridia natriumsuolamuodossa), joka kuuluu hammaskariesta ehkäisevien lääkeaineiden ryhmään.

Duraphat-hammastahnan käyttö korkean kariesriskin itsehoidossa aloitetaan hammaslääkärin, suuhygienistin, lääkärin tai sairaanhoitajan suosituksesta. Duraphat-hammastahnaa käytetään ainoastaan hammaslääkärin tai suuhygienistin seurannassa, jotta voidaan varmistaa oikea käyttö ja arvioida muun hammashoidon tarve.

Reikiintymisriski on korkea mm. seuraavissa tilanteissa:

  • hampaissa on ollut kariesta (reikiä) edeltävien kolmen vuoden aikana
  • hampaiden riittävässä puhdistuksessa on vaikeuksia
  • hampaan juuripinnat ovat paljastuneet
  • hampaissa tai hampaiden juurissa on erosiivisia vaurioita
  • suu on kuiva tai syljeneritys on vähentynyt esim. tiettyjen sairauksien (kuten diabeteksen tai Sjögrenin oireyhtymän) tai lääkitysten (unilääkkeet, rauhoittavat lääkkeet, masennuslääkkeet tai muut psyykenlääkkeet, jotkut särkylääkkeet, allergialääkkeet, astma- ja yskänlääkkeet, verenpainelääkkeet) yhteydessä tai jos saat solunsalpaaja- tai sädehoitoa
  • oikomiskojeiden ja irrotettavien osaproteesien käyttö
  • sinulla on päihdeongelma.

Tämä luettelo ei ole täydellinen. Jos olet epävarma, varmista hammaslääkäriltä, suuhygienistiltä, lääkäriltä tai sairaanhoitajalta, onko sinulla korkea kariesriski.

Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä

Älä käytä Duraphat-hammastahnaa 

Varoitukset ja varotoimet

  • Duraphat-hammastahnassa on korkea fluoridipitoisuus. Vältä fluoriditabletteja, ‑tippoja, ‑purukumia, ‑geelejä ja ‑lakkoja, fluorattua vettä ja fluorattua suolaa Duraphat-hammastahnan käytön aikana. Jotta fluoridi ei kertyisi elimistöön, fluoridin kokonaissaanti on arvioitava ennen tämän fluoridihammastahnan käyttöä. Kysy neuvoa hammaslääkäriltä, suuhygienistiltä, lääkäriltä, apteekista tai sairaanhoitajalta tämän asian suhteen.
  • Duraphat-hammastahna ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille nuorille eikä lapsille.
  • Duraphat-hammastahnaa ei pidä käyttää, jos sen käyttö johtaa toistuvaan tahattomaan hammastahnan nielemiseen.

Muut lääkevalmisteet ja Duraphat hammastahna

Valmisteella ei tiedetä olevan yhteisvaikutuksia muiden lääkevalmisteiden kanssa. Kerro hammaslääkärille tai lääkärille, jos parhaillaan otat, olet äskettäin ottanut tai saatat ottaa muita lääkkeitä. 

Duraphat ruuan ja juoman kanssa

Vältä fluorattua vettä ja fluorattua suolaa, kun käytät tätä hammastahnaa.

Ruoan tai juoman nauttiminen heti hampaiden harjauksen jälkeen saattaa hidastaa hampaiden remineralisaatiota. Harjaa siksi hampaasi Duraphat-hammastahnalla vasta aterioiden jälkeen.

Raskaus, imetys ja hedelmällisyys

Duraphat-hammastahnan käytöstä raskauden aikana ei ole kokemusta. Jos olet raskaana tai imetät, epäilet olevasi raskaana tai suunnittelet lapsen hankkimista, kysy lääkäriltä, hammaslääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen tämän lääkkeen käyttöä. 

Duraphat-hammastahna sisältää natriumbentsoaattia

Duraphat® hammastahna sisältää 5 mg natriumbentsoaattia (E211) jokaisessa grammassa hammastahnaa. Natriumbentsoaatti (E211) voi aiheuttaa paikallista ärsytystä.

Tämä lääke sisältää myös viherminttuaromia, jossa on limoneenia, linaloolia, sitraalia, geraniolia ja sitronellolia, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Miten valmistetta käytetään

Duraphat on tarkoitettu vähintään 16-vuotiaiden henkilöiden käyttöön.

Käytä tätä lääkettä juuri siten kuin tässä pakkausselosteessa kuvataan tai kuten hammaslääkäri tai lääkäri on määrännyt tai suuhygienisti, sairaanhoitaja tai apteekkihenkilökunta on neuvonut. Tarkista ohjeet hammaslääkäriltä, suuhygienistiltä, lääkäriltä, sairaanhoitajalta tai apteekista, jos olet epävarma.

Fluoridipitoisuudeltaan korkeiden hammastahnojen käyttö on osa suunterveyden kokonaishoitoa. On tärkeää, että käyt säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin tarkastuksessa, jolloin arvioidaan Duraphat-hammastahnan käyttö ja teho sekä muun hammashoidon tarve. Noudata aina hammaslääkärin tai suuhygienistin antamia ohjeita.

Käytä Duraphat-hammastahnaa kolme kertaa päivässä hampaiden harjaukseen.

  • Levitä hammasharjalle 2 cm tahnaa jokaisella harjauskerralla (2 cm:stä saa 3–5 mg fluoridia).
  • Harjaa hampaat 3 kertaa päivässä aterian jälkeen.
  • Harjaa hampaat pystysuorin liikkein ikenistä hampaan kärkeen päin.
  • Hammaslääkäri tai suuhygienisti antaa sinulle yksilölliset ohjeet harjauksen sopivasta ajankohdasta ruokailun yhteydessä.
  • Sylje ylimääräinen vaahto pois. Älä niele.

Huolellinen hampaiden harjaus kestää noin kolme minuuttia.

Jos käytät Duraphat-hammastahnaa enemmän kuin sinun pitäisi tai jos olet niellyt hammastahnaa

Jos olet käyttänyt tai niellyt suuren määrän hammastahnaa tai vaikkapa lapsi on ottanut lääkettä vahingossa ja jos sinulle kehittyy ruoansulatusvaivoja, kuten oksentelua, ripulia ja vatsakipua, ota aina yhteyttä lääkäriin, sairaalaan tai Myrkytystietokeskukseen (puh. 0800 147 111). Ota tämä pakkausseloste mukaasi.

Duraphat-hammastahna sisältää mentolia, joka voi hyvin suurina määrinä käytettynä aiheuttaa kouristuksia etenkin imeväisille ja lapsille.

Jos nielet jatkuvasti liikaa hammastahnaa useiden kuukausien ja vuosien ajan, sinulle saattaa kehittyä hammasfluoroosi (hammaskiilteen läiskäisyys, värjäytyminen ja hauraus) tai luufluoroosi (osteoskleroosi, luuntiheyden suureneminen).

Jos unohdat käyttää Duraphat-hammastahnaa 

Käytä hammastahnaa uudelleen heti kun muistat, mutta älä ota kaksinkertaista annosta korvataksesi unohtamasi annoksen. Jatka hoitoa tavalliseen tapaan seuraavan aterian jälkeen.

Jos sinulla on kysymyksiä tämän valmisteen käytöstä, käänny hammaslääkärin, suuhygienistin, lääkärin, sairaanhoitajan tai apteekkihenkilökunnan puoleen.

Mahdolliset haittavaikutukset

Kuten kaikki lääkkeet, Duraphat-hammastahnakin voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.

Joissakin harvinaisissa tapauksissa (≥ 1/10 000 – < 1/1 000) voi esiintyä allergisia reaktioita eli yliherkkyyttä (esim. ihottumaa, kutinaa, turvotusta ja punoitusta). Jos kymmenen tuhatta potilasta käyttää hammastahnaa, 1–10 potilaalla saattaa esiintyä yliherkkyysreaktioita.

Myös polttelun tunnetta suussa on ilmoitettu (esiintyvyys tuntematon).

Haittavaikutuksista ilmoittaminen

Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä hammaslääkärille, suuhygienistille, lääkärille, sairaanhoitajalle tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Voit ilmoittaa haittavaikutuksista myös suoraan (ks. yhteystiedot alla). Ilmoittamalla haittavaikutuksista voit auttaa saamaan enemmän tietoa tämän lääkevalmisteen turvallisuudesta.

www-sivusto: www.fimea.fi

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri

PL 55

00034 FIMEA

Valmisteen säilyttäminen

Ei lasten ulottuville eikä näkyville. Säilytä siten, ettei sekaantuminen muihin hammastahnoihin tai vahingossa tapahtuva käyttö ole mahdollista.

Älä käytä Duraphat-hammastahnaa putkessa ja pakkauksessa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän (EXP) jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää.

Säilytä alle 25 °C.

Lääkkeitä ei pidä heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista. Näin menetellen suojelet luontoa.

Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

Mitä Duraphat-hammastahna sisältää

  • Vaikuttava aine on fluoridi (natriumfluoridina). 1 g hammastahnaa sisältää 5 mg fluoridia, mikä vastaa 5 000 ppm fluoridia.
  • Muut aineet ovat nestemäinen sorbitoli (kiteytymätön), piidioksidi hammaslääkintään, saostettu piidioksidi hammaslääkintään, makrogoli 600, tetrakaliumpyrofosfaatti, ksantaanikumi, natriumbentsoaatti (E211), natriumlauryylisulfaatti, viherminttuaromi (sisältää piparminttuöljyä, karvonia, viherminttuöljyä, mentolia, anetolia ja sitruunaöljyä) [ks. kohdasta Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä apuaineet, joiden vaikutus tunnetaan] sakkariininatrium, briljanttisininen (E133) ja puhdistettu vesi.

Lääkevalmisteen kuvaus ja pakkauskoko

Duraphat-hammastahna on sininen hammastahna.

Toimitetaan ulkopakkaukseen pakatussa 51 g:n putkessa.

Pakkauskoot: 1 x 51 g:n putki tai 3 x 51 g:n putkea.

Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole myynnissä.

Myyntiluvan haltija

Colgate-Palmolive A/S

Bredevej 2, 2830 Virum, Tanska

Valmistaja

Thepenier Pharma & Cosmetics 

Route Departmentale 912

Saint-Langis-Les-Mortagne 

61400 Mortagne, Ranska

Tällä lääkevalmisteella on myyntilupa Euroopan talousalueeseen kuuluvissa jäsenvaltioissa seuraavilla kauppanimillä: 

Ranska: Duraphat 500mg/100g pâte dentifrice

Saksa: Duraphat Fluorid 5mg/g Zahnpaste

Portugali: Duraphat 5000, Pasta dentifrica

Ruotsi: Duraphat 5mg/g Tandkräm

Tanska: Duraphat 5mg/g Tandpasta

Kreikka: Duraphat 5000 Toothpaste

Puola: Duraphat 5000 Pasta do zębów

Norja: Duraphat 5mg/g Tannkrem

Suomi: Duraphat 5mg/g Hammastahna

Islanti: Duraphat 500mg/100g Tannpasta

Iso-Britannia: Duraphat 5000 ppm Fluoride Toothpaste

Irlanti: Duraphat 5000 ppm Fluoride Toothpaste

Alankomaat: Duraphat 5000 ppm Tandpasta

Iso-Britannia (pohjoinen Irlanti): Duraphat 5000 ppm Fluoride Toothpaste

Tämä pakkausseloste on tarkistettu viimeksi 12.01.2024

Tekstin muuttamispäivämäärä

12.01.2024