Pakkausseloste

LIDOR VET. injektioneste, liuos 20 mg/ml

ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI

Lidor vet. 20 mg/ml injektioneste, liuos

VAIKUTTAVAT JA MUUT AINEET

Yksi ml sisältää:

Vaikuttava aine:

Lidokaiini 20 mg

(vastaa 24,65 mg lidokaiinihydrokloridimonohydraattia)

Apuaineet:

Metyyliparahydroksibentsoaatti (E218) 1,3 mg

Propyyliparahydroksibentsoaatti 0,2 mg

Kirkas, väritön tai kellertävä liuos

KÄYTTÖAIHEET

Hevonen:

Silmän pintapuudutus, infiltraatiopuudutus, nivelensisäinen puudutus, puudutus hermoja ympäröivään kudokseen ja epiduraalipuudutus.

Koira, kissa:

Puudutus silmän ja hampaiston alueen toimenpiteiden yhteydessä, infiltraatiopuudutus ja epiduraalipuudutus.

VASTA-AIHEET

Ei saa käyttää:

  • jos antokohdassa on tulehdukseen liittyvä kudosmuutos
  • infektoituneeseen kudokseen
  • vastasyntyneille eläimille.

Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy yliherkkyyttä vaikuttavalle aineelle tai apuaineille.

HAITTAVAIKUTUKSET

Motorista kömpelyyttä tai keskivaikeaa, ohimenevää kiihottuneisuutta voi ilmetä. Sydämeen ja verisuonistoon kohdistuvia vaikutuksia, kuten sydänlihaslama, sydämen harvalyöntisyyttä, sydämen rytmihäiriö, alhainen verenpaine ja perifeerinen verisuonien laajeneminen, saatetaan myös havaita. Nämä haittavaikutukset ovat yleensä ohimeneviä. Yliherkkyysreaktiot paikallispuudutteille, varsinkin amidityyppisille, ovat harvinaisia. Ristiyliherkkyyttä amidityyppisten paikallispuudutteiden välillä ei voida sulkea pois.

Valmisteen käyttö infiltraationa voi aiheuttaa paranemisen viivästymistä. Haittavaikutusten esiintyvyys määritellään seuraavasti:

  • hyvin yleinen (useampi kuin 1/10 hoidettua eläintä saa haittavaikutuksen)
  • yleinen (useampi kuin 1 mutta alle 10 /100 hoidettua eläintä)
  • melko harvinainen (useampi kuin 1 mutta alle 10 / 1000 hoidettua eläintä)
  • harvinainen (useampi kuin 1 mutta alle 10 / 10.000 hoidettua eläintä)
  • hyvin harvinainen (alle 1 / 10.000 hoidettua eläintä, mukaan lukien yksittäiset ilmoitukset).

Jos havaitset haittavaikutuksia, myös sellaisia joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa, tai olet sitä mieltä että lääke ei ole tehonnut, ilmoita asiasta eläinlääkärillesi.

KOHDE-ELÄINLAJI

Hevonen, koira ja kissa

ANNOSTUS, ANTOREITIT JA ANTOTAVAT KOHDE-ELÄINLAJEITTAIN

Nahan alle, nivelen sisään, silmään (silmänsisäisesti), hermoa ympäröivään kudokseen ja epiduraaliseen antoon.

Annettu kokonaisannos (mukaan luettuna tapaukset, joissa antokohtia on monta tai anto on toistuvaa) saa olla enintään 10 mg lidokaiinia painokiloa kohti (0,5 ml/kg) koirilla, 6 mg lidokaiinia painokiloa kohti (0,3 ml/kg) kissoilla ja 4 mg lidokaiinia painokiloa kohti (0,2 ml/kg) hevosilla.

Kaikissa tapauksissa annostus on pidettävä pienimpänä mahdollisena, jolla haluttu vaikutus saadaan aikaan.

Vaikutuksen alkaminen ja kesto, katso kohta ”Muut tiedot”.

Hevonen

Silmän pintapuudutus: 0,4–0,5 ml (8–10 mg lidokaiinia) sidekalvonpohjukkaan Infiltraatiopuudutus: 2–10 ml (40–200 mg lidokaiinia) useana annoksena Nivelen sisään: 3–50 ml (60–1000 mg lidokaiinia) nivelen koon mukaan Hermoa ympäröivään kudokseen: 4–5 ml (80–100 mg lidokaiinia)

Sakraalinen tai posteriorinen epiduraalipuudutus: 10 ml (200 mg lidokaiinia) hevoselle, joka painaa 600 kg

Koira, kissa

Silmän alueen puudutus:

Pintapuudutus: 0,1–0,15 ml (2–3 mg lidokaiinia) sidekalvon pohjukkaan

Silmämunantakainen infiltraatiopuudutus: enintään 2 ml (40 mg lidokaiinia) Silmäluomen infiltraatiopuudutus: enintään 2 ml (40 mg lidokaiinia)

Hampaiston puudutus:

Hampaan poistaminen: enintään 2 ml (40 mg lidokaiinia) foramen infraorbitaleen

Infiltraatiopuudutus: monta 0,3–0,5 ml:n injektiota (6–10 mg lidokaiinia)

Epiduraalinen lumbosakraalinen puudutus: 1–5 ml (20–100 mg lidokaiinia) eläimen koon mukaan. Kissoille suurin sallittu annos on 1 ml (20 mg lidokaiiinia) eläintä kohti.

Kumitulpan saa lävistää enintään 25 kertaa.

ANNOSTUSOHJEET

Valmisteen injisointia vahingossa laskimoon on vältettävä. Neulan oikea sijainti on varmistettava aspiroimalla suonensisäisen annostelun poissulkemiseksi.

VAROAIKA

Hevonen:

Teurastus: 3 vrk

Maito: 3 vrk

SÄILYTYSOLOSUHTEET

Ei lasten näkyville eikä ulottuville.

Älä käytä tätä eläinlääkevalmistetta viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen, joka on ilmoitettu etiketissä ja ulkopakkauksessa merkinnän ”EXP” jälkeen.

Avatun pakkauksen kestoaika ensimmäisen avaamisen jälkeen: 28 vrk

Älä säilytä ensimmäisen avaamisen jälkeen yli 25 °C.

ERITYISVAROITUKSET

Erityisvaroitukset kohde-eläinlajeittain:

Tämä valmiste voi aiheuttaa positiivisia dopingtestituloksia hevosilla.

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet:

Älä ylitä annosta 0,5 ml/painokilo koirilla ja 0,3 ml/painokilo kissoilla. Asianmukaisen annostuksen selville saamiseksi yksittäisen eläimen paino on määritettävä ennen eläinlääkevalmisteen antoa. Käytä varoen kissoille, sillä ne ovat hyvin herkkiä lidokaiinille. Yliannostukset ja vahinkoinjektiot laskimoon sisältävät suuren keskushermostoon ja sydämeen kohdistuvien vaikutusten riskin (oksentaminen, kiihottuneisuus, lihasvapina (myös klooniset kohtaukset), hengityslama tai sydämenpysähdys). Tämän vuoksi tarkkuutta on noudatettava annostuksessa ja injektion antamisessa.

Tätä eläinlääkevalmistetta on käytettävä varoen eläimille, joilla on maksasairaus, sydämen vajaatoiminta, sydämen harvalyöntisyyttä, sydämen rytmihäiriö, veren kaliumrunsaus, sokeritauti, kudoshappoisuutta, hermostoperäinen sairaus, sokki, veren epänormaalin pieni tilavuus, vakava hengityslama tai ilmeinen kudosten hapenpuute.

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkevalmistetta antavan henkilön on noudatettava:

  • Valmisteen injisointi vahingossa itseen voi aiheuttaa sydämeen ja verenkiertoelimistöön ja/tai keskushermostoon kohdistuvia vaikutuksia. Itseen kohdistuvan vahinkoinjektion välttämiseksi on noudatettava varovaisuutta. Jos vahingossa injisoit itseesi valmistetta, käänny välittömästi lääkärin puoleen ja näytä hänelle pakkausseloste tai myyntipäällys. ÄLÄ AJA AUTOA.
  • Lidokaiinin aineenvaihduntatuotteella 2,6-ksylidiinillä on todettu olevan mutaatioita aiheuttavia ja perimämyrkyllisiä ominaisuuksia ja sen on todettu olevan syöpää aiheuttava rotilla.
  • Tämä valmiste voi ärsyttää ihoa, silmiä ja suun limakalvoa. Injektionesteen joutumista suoraan kosketukseen ihon, silmien tai suun limakalvon kanssa on vältettävä. Riisu saastuneet, ihon kanssa suorassa kosketuksessa olleet vaatteet. Jos valmistetta on vahingossa joutunut silmiin, iholle tai suun limakalvolle, huuhtele altistunutta kohtaa runsaalla vedellä. Jos oireita ilmenee, hakeudu lääkärin hoitoon.
  • Yliherkkyysreaktiot lidokaiinille ovat mahdollisia. Henkilöiden, jotka ovat yliherkkiä lidokaiinille tai muille paikallispuudutteille, tulee välttää kosketusta eläinlääkevalmisteen kanssa. Jos yliherkkyysoireita ilmenee, hakeudu lääkärin hoitoon.

Tiineys ja imetys:

Eläinlääkevalmisteen turvallisuutta kohde-eläinlajeilla tiineyden ja imetyksen aikana ei ole selvitetty. Lidokaiini läpäisee istukan ja voi aiheuttaa hermostollisia ja sydämeen ja hengityselimiin kohdistuvia vaikutuksia sikiöissä ja vastasyntyneissä. Tämän vuoksi tiineyden ja synnytykseen liittyvien toimenpiteiden aikana valmistetta voidaan käyttää ainoastaan hoitavan eläinlääkäriin tekemän hyöty- haitta-arvion perusteella.

Yhteisvaikutukset muiden lääkevalmisteiden kanssa sekä muut yhteisvaikutukset: Lidokaiinilla voi olla yhteisvaikutuksia seuraavien kanssa:

  • antibiootit: samanaikainen anto keftiofuurin kanssa voi aiheuttaa vapaan lidokaiinin pitoisuuden nousun, joka johtuu yhteisvaikutuksesta, johon liittyy sitoutumista plasman proteiineihin.
  • rytmihäiriölääkkeet: amiodaroni voi aiheuttaa plasman lidokaiinipitoisuuden nousua ja siten voimistaa sen farmakologisia vaikutuksia. Tämä vaikutus voidaan havaita myös annettaessa lidokaiinia metoprololin tai propranololin kanssa.
  • injisoidut anesteetit ja anestesiakaasut: samanaikainen anto anesteettien kanssa tehostaa niiden vaikutusta, ja niiden annostuksia on ehkä muutettava.
  • lihasrelaksantit: huomattava lidokaiiniannos voi tehostaa suksinyylikoliinin vaikutusta ja pidentää suksinyylikoliinin indusoimaa hengittämättömyyttä.

Verisuonia supistavien aineiden (esim. adrenaliini) samanaikainen käyttö pidentää paikallispuudutuksen vaikutusta. Morfiinin kaltaiset kipulääkkeet voivat vähentää lidokaiinin aineenvaihduntaa ja siten voimistaa sen farmakologisia vaikutuksia.

Yliannostus (oireet, hätätoimenpiteet, vastalääkkeet):

Yliannostustapauksessa ensimmäisiä vaikutuksia ovat uneliaisuus, pahoinvointi, oksentelu, vapina, kiihottuneisuus, liikkeiden haparoivuus ja ahdistuneisuus. Jos on annettu suurempia annoksia tai vahinkoinjektio laskimon sisään, voi esiintyä vakavampia lidokaiinimyrkytyksen oireita, kuten sydämen tai hengityselinten lamaa ja kouristuskohtauksia.

Lidokaiinimyrkytyksen hoito on puhtaasti oireenmukaista, ja siihen sisältyy sydämen ja hengityksen elvytys ja kouristuslääkkeiden käyttö. Verenpaineen vakavan laskun yhteydessä on lisättävä plasmatilavuutta (sokkihoito) ja annettava verenpainetta nostavia lääkeaineita. Kissoilla myrkytyksen ensimmäinen oire on sydänlihaslama ja harvemmin keskushermostoon liittyvät oireet.

Yhteensopimattomuudet:

Koska yhteensopimattomuustutkimuksia ei ole tehty, eläinlääkevalmistetta ei saa sekoittaa muiden eläinlääkevalmisteiden kanssa.

 

ERITYISET VAROTOIMET KÄYTTÄMÄTTÖMÄN VALMISTEEN TAI JÄTEMATERIAALIN HÄVITTÄMISEKSI

Käyttämättömät eläinlääkevalmisteet tai niistä peräisin olevat jätemateriaalit on hävitettävä paikallisten määräysten mukaisesti.

PÄIVÄMÄÄRÄ, JOLLOIN PAKKAUSSELOSTE ON VIIMEKSI HYVÄKSYTTY

22.1.2018

MUUT TIEDOT

Vaikutuksen alkaminen ja kesto vaihtelevat antotavan mukaan; annettaessa puudute hermoa ympäröivään kudokseen ne vaihtelevat puudutettavan hermon sijainnin mukaan ja infiltraatiopuudutuksessa annetun annoksen mukaan. Kaiken kaikkiaan vaikutuksen alkaminen vaihtelee alle 1 minuutista (kontaktiin perustuva puudutus) 10–15 minuuttiin (jotkin hermot), ja vaikutus voi kestää enintään 2 tuntia.

Lidokaiini diffundoituu kudoksiin hyvin laajasti rasvaliukoisuutensa ansiosta. Sen metabolia tapahtuu pääasiassa maksassa ja on hyvin monimuotoista. Valmiste eliminoituu pääasiassa munuaisteitse metaboliitteina. Lidokaiinin vähentynyt maksapuhdistuma (joka johtuu mikrosomaalisen mono- oksigenaasin antagonisteista, alhaisesta verenpaineesta tai vähentyneestä maksaperfuusiosta) voi aiheuttaa kohonneita (toksisia) pitoisuuksia plasmassa.

Pakkauskoot

50 ml, 100 ml, 250 ml, 5 x 50 ml, 5 x 100 ml

Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole markkinoilla.

Lisätietoja tästä eläinlääkevalmisteesta saa myyntiluvan haltijan paikalliselta edustajalta.

FaunaPharma Oy c/o Oriola Oy PL8

02101 Espoo

p. 045 1896 144

info@faunapharma.fi

MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI

Myyntiluvan haltija:

Richter Pharma AG, Feldgasse 19, 4600 Wels, Itävalta

Erän vapauttamisesta vastaava valmistaja:

Richter Pharma AG, Durisolstrasse 14, 4600 Wels, Itävalta