Pakkausseloste

RABEPRAZOL KRKA enterotablett 10 mg, 20 mg (recept)

Tilläggsinformation

Rabeprazol Krka 10 mg enterotabletter

Rabeprazol Krka 20 mg enterotabletter

rabeprazolnatrium

Allmänna direktiv

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

  • Spara denna information, du kan behöva läsa den igen.
  • Om du har ytterligare frågor vänd dig till läkare eller apotekspersonal.
  • Detta läkemedel har ordinerats enbart åt dig. Ge det inte till andra. Det kan skada dem, även om de uppvisar sjukdomstecken som liknar dina.
  • Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt Eventuella biverkningar.

I denna bipacksedel finns information om följande

  1. Vad Rabeprazol Krka är och vad det används för
  2. Vad du behöver veta innan du tar Rabeprazol Krka
  3. Hur du tar Rabeprazol Krka
  4. Eventuella biverkningar
  5. Hur Rabeprazol Krka ska förvaras
  6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

Vad produkten är och vad den används för

Rabeprazol Krka -tabletter innehåller rabeprazol. Det tillhör en grupp läkemedel som kallas protonpumpshämmare. Dessa verkar genom att minska mängden syra som produceras i magen.

Rabeprazol Krka -tabletter används för:

  • aktivt sår i tolvfingertarmen eller aktivt godartat magsår
  • symtomatisk erosiv eller ulcerös gastroesofageal refluxsjukdom som även kallas inflammation i matstrupen (orsakad av magsyra och förknippat med halsbränna), eller för långvarig underhållsbehandling av gastroesofageal refluxsjukdom
  • symtomatisk behandling av måttlig till mycket svår gastroesofageal refluxsjukdom, också förknippat med halsbränna
  • ett sällsynt tillstånd med mycket hög syraproduktion i magen som kallas Zollinger-Ellisons syndrom
  • i kombination med två antibiotika (klaritromycin och amoxicillin) används Rabeprazol Krka -tabletter för eradikering av Helicobacter pylori-infektion hos patienter med magsår.

Rabeprazolnatrium som finns i Rabeprazol Krka kan också vara godkänd för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna bipacksedel. Fråga läkare, apotekspersonal eller annan hälso- och sjukvårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion.

Vad du behöver veta innan produkten används

Ta inte Rabeprazol Krka

  • om du är allergisk mot rabeprazolnatrium eller något annat innehållsämne i detta läkemedel (anges i avsnitt Förpackningens innehåll och övriga upplysningar).
  • om du är gravid, om du tror att du kan vara gravid eller om du ammar (se Graviditet och amning).

Varningar och försiktighet

Tala med läkare eller apotekspersonal innan du tar Rabeprazol Krka.

Tala om för läkare eller apotekspersonal:

  • om du är allergisk mot andra protonpumpshämmare
  • om du har fått veta att du har en tumör i magen
  • om du har eller har haft en leversjukdom
  • om du tar atazanavir (ett läkemedel som används för behandling av HIV)
  • du har minskad möjlighet att lagra vitamin B12 i kroppen eller riskfaktorer för minskad vitamin B12 och får rabeprazolnatrium som långtidsbehandling. Som med alla läkemedel som minskar syramängden kan rabeprazolnatrium leda till minskad absorption av vitamin B12.
  • om du någonsin har fått en hudreaktion efter behandling med ett läkemedel liknande Rabeprazol Krka som minskar magsyran
  • om du ska genomgå en specifik blodprovstagning (kromogranin A).

Om du får hudutslag, särskilt i områden som utsätts för sol, ska du tala om det för din läkare så snart som möjligt eftersom du kan behöva avbryta behandlingen med Rabeprazol Krka. Kom även ihåg att nämna eventuella andra biverkningar, såsom ledsmärta.

Om du tar detta läkemedel under lång tid, kommer läkaren att vilja kontrollera dig regelbundet.

Blod- och leverpåverkan har setts hos vissa patienter men blir ofta bättre när behandlingen med rabeprazol avbryts.

Sluta att ta Rabeprazol Krka eller uppsök läkare omedelbart, om du får svår (vattnig eller blodig) diarré med symtom som feber, magsmärta eller ömhet.

Användning av protonpumpshämmare som Rabeprazol Krka och särskilt om du använder Rabeprazol Krka i mer än ett år, kan öka risken något för att få höft-, handleds- eller kotfraktur (benbrott). Berätta för läkare om du har benskörhet eller om du använder läkemedel som kallas kortikosteroider eftersom dessa kan öka risken för benskörhet.

Du kan få inflammation i njuren när du tar rabeprazol. Tecken och symtom kan inkludera minskad mängd urin eller blod i urinen och/eller överkänslighetsreaktioner som feber, hudutslag och ledstelhet. Du ska rapportera sådana tecken till den behandlande läkaren.

Barn och ungdomar

Rabeprazol Krka ska inte användas av barn.

Andra läkemedel och Rabeprazol Krka

Tala om för läkare eller apotekspersonal om du tar, nyligen har tagit eller kan tänkas ta andra läkemedel.

Tala om för läkare eller apotekspersonal

  • om du tar ketokonazol eller itrakonazol (läkemedel som används för att behandla svampinfektioner). Rabeprazol Krka kan minska mängden av denna typ av läkemedel i blodet. Läkaren måste eventuellt justera dosen.
  • om du tar atazanavir (ett läkemedel som används för att behandla HIV). Rabeprazol Krka kan minska mängden av denna typ av läkemedel i blodet och de bör inte användas tillsammans.
  • om du tar metotrexat (ett kemoterapeutiskt läkemedel som används i höga doser för att behandla cancer) – om du tar höga doser av metotrexat kan din läkare göra ett tillfälligt uppehåll i din behandling med Rabeprazol Krka.

Tala med läkare eller apotekspersonal innan du använder Rabeprazol Krka om du är osäker på om någon av punkterna ovan gäller dig.

Graviditet och amning

Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel.

Ta inte Rabeprazol Krka -tabletter om du är gravid eller tror att du kan vara gravid.

Ta inte Rabeprazol Krka -tabletter om du ammar eller planerar att amma.

Körförmåga och användning av maskiner

Du kan känna dig sömnig när du tar Rabeprazol Krka. Om detta händer, ska du inte köra bil eller använda verktyg eller maskiner.

Du är själv ansvarig för att bedöma om du är i kondition att framföra motorfordon eller utföra arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. En av faktorerna som kan påverka din förmåga i dessa avseenden är användning av läkemedel på grund av deras effekter och/eller biverkningar. Beskrivning av dessa effekter och biverkningar finns i andra avsnitt. Läs därför all information i denna bipacksedel för vägledning. Diskutera med läkare eller apotekspersonal om du är osäker.

Rabeprazol Krka innehåller natrium

Detta läkemedel innehåller mindre än 1 mmol (23 mg) natrium per tablett, d.v.s. är näst intill “natriumfritt”.

Hur produkten används

Ta alltid detta läkemedel enligt läkarens anvisningar. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker.

RABEPRAZOL KRKA -TABLETTEN SKA SVÄLJAS HEL.

TABLETTEN FÅR INTE KROSSAS ELLER TUGGAS.

Doserna nedan är de som vanligtvis rekommenderas för vuxna och äldre. Ändra inte dosen eller behandlingens längd på egen hand.

Användning för barn

Rabeprazol Krka ska inte användas av barn.

Aktivt sår i tolvfingertarmen och aktivt godartat magsår

Den vanliga dosen är en Rabeprazol Krka 20 mg -tablett en gång dagligen.

Om du har ett aktivt sår i tolvfingertarmen förväntas behandlingen pågå i fyra veckor, men efter denna tid kan läkaren besluta att fortsätta behandlingen i ytterligare fyra veckor.

Om du har ett aktivt godartat magsår förväntas behandlingen pågå i sex veckor, men efter denna tid kan läkaren besluta att fortsätta behandlingen i ytterligare sex veckor.

Erosiv eller ulcerös gastroesofageal refluxsjukdom

Den vanliga dosen är en Rabeprazol Krka 20 mg -tablett en gång dagligen. Behandlingen förväntas pågå i fyra veckor, men efter denna tid kan läkaren besluta att fortsätta behandlingen i ytterligare fyra veckor.

Underhållsbehandling av gastroesofageal refluxsjukdom

Den vanliga dosen är en Rabeprazol Krka 10 mg eller 20 mg -tablett en gång dagligen. Läkaren kommer att informera dig om hur länge du ska ta dina tabletter. Du behöver uppsöka läkare med jämna mellanrum för kontroll av medicineringen och symtomen.

Symtomatisk gastroesofageal refluxsjukdom

Den vanliga dosen är en Rabeprazol Krka 10 mg -tablett en gång dagligen. Behandlingen förväntas fortsätta i upp till fyra veckor. Rådfråga läkare om dina symtom inte försvinner inom fyra veckor. Om symtomen återkommer efter denna inledande fyra veckors behandling kan läkaren ordinera dig att ta en Rabeprazol Krka 10 mg -tablett vid behov för att kontrollera symtomen.

Zollinger-Ellisons syndrom

Den rekommenderade dosen är tre Rabeprazol Krka 20 mg -tabletter en gång om dagen till att börja med. Dosen kan sedan justeras av läkare beroende på hur du svarar på behandlingen. Läkaren kommer att tala om för dig hur många tabletter du ska ta och när du ska ta dem. Du behöver uppsöka läkare med jämna mellanrum för kontroll av medicineringen och symtomen.

Eradikering av Helicobacter pylori

Den vanliga rekommenderade dosen är Rabeprazol Krka 20 mg att tas (i kombination med två antibiotika – klaritromycin 500 mg och amoxicillin 1 g) två gånger dagligen i vanligen 7 dagar. Symtomen lindras vanligen innan såret har läkt helt. Det är därför viktigt att du inte slutar ta tabletterna förrän läkaren säger åt dig att göra det. Mer information om övrig antibiotika som används för att behandla Helicobacter pylori hittar du i respektive läkemedels bipacksedel.

Om du har tagit för stor mängd av Rabeprazol Krka

Ta inte fler tabletter per dag än vad du har ordinerats. Om du fått i dig för stor mängd läkemedel eller om t.ex. ett barn fått i sig läkemedlet av misstag kontakta läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel. 0800 147 111) för bedömning av risken samt rådgivning. Ta alltid tabletterna och kartongen med dig till sjukhuset så att läkaren vet vad som tagits.

Om du har glömt att ta Rabeprazol Krka

Om du glömmer att ta en dos, ta den genast när du kommer ihåg det och fortsätt sedan som vanligt. Om du glömmer att ta läkemedlet under mer än 5 dagar ska du kontakta läkare innan du fortsätter med behandlingen. Ta inte dubbel dos för att kompensera för glömd dos.

Om du slutar att ta Rabeprazol Krka

Ändra inte dosen eller avsluta behandlingen utan att först diskutera detta med läkare.

Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel kontakta läkare eller apotekspersonal.

Eventuella biverkningar

Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar men alla användare behöver inte få dem.

Biverkningarna är vanligtvis lindriga och blir bättre utan att du måste sluta ta läkemedlet.

Sluta ta Rabeprazol Krka och kontakta omedelbart en läkare om du upptäcker några av följande biverkningar – du kan behöva akut vård:

  • Allergiska reaktioner – tecknen kan innefatta: plötslig svullnad i ansiktet, svårigheter att andas eller lågt blodtryck, som kan orsaka svimning eller kollaps
  • Täta infektioner, såsom halsont eller hög feber, eller sår i mun eller svalg
  • Lätt att få blåmärken eller att börja blöda.

Dessa biverkningar är sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare).

  • Allvarlig blåsbildning på huden, eller ömhet eller sår i mun och svalg.

Dessa biverkningar är mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare).

Andra möjliga biverkningar:

Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare):

  • infektion
  • sömnlöshet (sömnsvårigheter)
  • huvudvärk, yrsel
  • hosta, inflammation i svalget (halsont), rinnsnuva
  • diarré, kräkningar, illamående, buksmärta, förstoppning, väderspänning, godartade polyper i magsäcken
  • smärta utan känd orsak, ryggsmärta
  • kraftlöshet, influensaliknande symtom

Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare):

  • nervositet eller dåsighet
  • luftrörskatarr, bihåleinflammation
  • matsmältningsbesvär, muntorrhet, rapningar
  • hudutslag, hudrodnad
  • muskel- eller ledvärk, benkramper, benbrott i höft, handled eller ryggrad
  • urinvägsinfektion
  • bröstsmärta
  • frossa, feber
  • förändringar i leverfunktionsvärden

Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare):

  • aptitlöshet
  • depression
  • överkänslighet (innefattar allergiska reaktioner)
  • synrubbningar
  • inflammation i magsäcken (orolig mage eller magsmärtor), inflammation i munnen (ömhet i munnen), smakstörningar
  • leverproblem såsom inflammation i levern, gulsot (gulfärgning av huden och ögonvitorna), leverencefalopati (hjärnskador på grund av leversjukdom)
  • klåda, svettning, hudblåsor (dessa reaktioner har vanligtvis försvunnit efter avslut av behandlingen)
  • svettning
  • njurproblem såsom interstitiell njurinflammation (störning i njurens bindväv)
  • viktuppgång
  • förändringar i vita blodkroppar (visas i blodprov) som kan leda till ofta förekommande infektion
  • minskat antal blodplättar (trombocytopeni) som leder till blödningar eller blåmärken lättare än normalt

Ingen känd frekvens (frekvens kan inte beräknas från tillgänglig data):

  • förvirring
  • svullnad av fötter eller anklar
  • svullna bröst hos män
  • låga nivåer av natrium i blodet med symtom som illamående och olustkänsla, muskelsvaghet eller förvirring
  • hudutslag, eventuellt med smärta i lederna
  • inflammation i tarmen (som leder till diarré)

Om du använder rabeprazol i mer än tre månader kan magnesiumnivåerna i blodet sjunka. Låga nivåer av magnesium kan visa sig som trötthet, ofrivilliga muskelsammandragningar, förvirring, kramper, yrsel och snabb hjärtrytm. Om du får något av dessa symtom, kontakta läkare omedelbart. Låga nivåer av magnesium kan också leda till minskade nivåer av kalium eller kalcium i blodet. Läkaren kan komma att mäta magnesiumnivån i blodet med hjälp av regelbundna blodprov.

Rapportering av biverkningar

Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.

webbplats: www.fimea.fi

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea

Biverkningsregistret

PB 55

00034 FIMEA

Hur produkten ska förvaras

Förvaras utom syn- och räckhåll för barn.

Används före utgångsdatum som anges på förpackningen efter EXP. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.

Förvaras i originalförpackningen. Fuktkänsligt. Ljuskänsligt. Förvaras vid högst 30 °C.

Medicinen ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.

Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

Innehållsdeklaration

  • Den aktiva substansen är rabeprazolnatrium. Rabeprazol Krka 10 mg enterotabletter
    En 10 mg enterotablett innehåller 10 mg rabeprazolnatrium, motsvarande 9,42 mg rabeprazol.
    Rabeprazol Krka 20 mg enterotabletter
    En 20 mg enterotablett innehåller 20 mg rabeprazolnatrium, motsvarande 18,85 mg rabeprazol.
  • Övriga innehållsämnen är mannitol (E421), lätt magnesiumoxid (E530), hydroxipropylcellulosa (E463), lågsubstituerad hydroxipropylcellulosa (E463) och magnesiumstearat (E470b) i tablettkärnan och etylcellulosa (E462), lätt magnesiumoxid (E530), hypromellosftalat, diacetylerade monoglycerider (E472a), talk (E553b), titandioxid (E171), röd järnoxid (E172) (endast 10 mg tabletter) och gul järnoxid (E172) (endast 20 mg tabletter) i drageringen. Se avsnitt Vad du behöver veta innan produkten används ”Rabeprazol Krka innehåller natrium”.

Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar

10 mg enterotabletter är orange-rosa, bikonvexa, runda tabletter med sneda kanter, ca 5,7 mm i diameter.

20 mg enterotabletter är svagt brun-gula, bikonvexa och runda, ca 7,2 mm i diameter.

Båda styrkorna finns som kartonger med 7, 10, 14, 15, 28, 30, 56, 60, 90, 98 och 100 enterotabletter i blister.

Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.

Innehavare av godkännande för försäljning

KRKA Sverige AB, Göta Ark 175, 118 72 Stockholm, Sverige

Tillverkare

KRKA d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta, 68501 Novo mesto, Slovenien

Denna bipacksedel ändrades senast 13.9.2022

Ytterligare information om detta läkemedel finns på Fimeas ( www.fimea.fi ) webbplats.

Texten ändrad

13.09.2022