Ubroseal vet 2,6 g intramammaarisuspensio naudalle
Yksi 4 g:n intramammaariruisku sisältää:
Vaikuttava aine:
Vismuttisubnitraatti, raskas 2,6 g
Apuaine:
Indigokarmiinialumiinilakka (E132) 0,02 g
Sininen intramammaarisuspensio.
Eläinlääke on tarkoitettu utaretulehdusten ehkäisyyn ummessaoloaikana.
Lehmillä, joilla ei ole todettu subkliinistä (piilevää) utaretulehdusta, eläinlääke soveltuu yksinään käytettäväksi utaretulehduksen ehkäisyyn ummessaoloaikana. Eläinlääkkeellä hoidettavat lehmät valitaan eläinlääkärin kliinisen arvion perusteella. Valintakriteerit voivat perustua yksittäisten lehmien utaretulehdus- ja solupitoisuushistoriaan, subkliinisen (piilevän) utaretulehduksen toteamiseen tavanomaisin tutkimuksin tai bakteriologisiin näytteisiin.
Ei saa käyttää lypsävillä lehmillä.
Ei saa käyttää ainoana hoitona lehmillä, joilla on subkliininen (piilevä) utaretulehdus umpeenpantaessa.
Ei saa käyttää lehmillä, joilla on kliininen utaretulehdus umpeenpantaessa.
Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy yliherkkyyttä vaikuttavalle aineelle tai apuaineille.
Hyvin harvinainen (< 1 eläin 10 000 hoidetusta eläimestä, yksittäiset ilmoitukset mukaan luettuina): | Akuutti utaretulehdus 1 |
1Johtuneet pääasiassa huonosta antotekniikasta ja puutteellisesta hygieniasta. Tietoja aseptisen tekniikan merkityksestä on kappaleissa Erityisvaroitukset ja Annostusohjeet.
Haittatapahtumista ilmoittaminen on tärkeää. Se mahdollistaa eläinlääkkeen turvallisuuden jatkuvan seurannan. Jos havaitset haittavaikutuksia, myös sellaisia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa, tai olet sitä mieltä, että lääke ei ole tehonnut, ilmoita ensisijaisesti asiasta eläinlääkärillesi. Voit ilmoittaa kaikista haittavaikutuksista myös myyntiluvan haltijalle tai myyntiluvan haltijan paikalliselle edustajalle käyttämällä tämän pakkausselosteen lopussa olevia yhteystietoja tai kansallisen ilmoitusjärjestelmän kautta:
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
www-sivusto: https://www.fimea.fi/elainlaakkeet/
Nauta (lypsylehmät ummessaoloaikana).
Vain utareensisäiseen käyttöön.
Annostele yhden ruiskun sisältö eläinlääkettä kuhunkin utareneljännekseen välittömästi viimeisen lypsykerran jälkeen (umpeenpanon yhteydessä). Älä hiero vedintä tai utaretta eläinlääkkeen annostelun jälkeen.
Taudinaiheuttajien pääsyä vetimeen on varottava, jotta vähennetään riskiä annostelun jälkeiseen utaretulehdukseen.
On tärkeää, että vedin puhdistetaan ja desinfioidaan huolellisesti spriillä tai alkoholia sisältävillä desinfiointipyyhkeillä. Vetimien puhdistamista jatketaan, kunnes desinfiointipyyhkeisiin ei kerry enää havaittavasti likaa. Vetimien annetaan kuivua ennen annostelua.
Annostelussa on käytettävä aseptista tekniikkaa ja vältettävä ruiskun suuttimen kontaminoitumista. Annostelun jälkeen suositellaan asianmukaisen vedinkaston tai -sumutteen käyttöä.
Kylmissä olosuhteissa eläinlääke voidaan lämmittää huoneenlämpöiseksi lämpimässä ympäristössä ruiskutettavuuden parantamiseksi.
Katso alta ohjeet oikeanlaiseen antotapaan.
Ohjeet käsittelijälle
On tärkeää, että luet ohjeet ennen eläinlääkkeen käyttöä. Eläinlääkkeen annostelun aikana on huolehdittava hyvin puhtaudesta, jotta mahdollisesti kuolemaan johtavan annostelun jälkeisen utaretulehduksen riski pienenee. Täydelliset ohjeet vetimien puhdistustekniikoista ennen annostelua sisältyvät ohjeisiin ja niitä on noudatettava.
Antotapa:
Taudinaiheuttajien pääsyä vetimeen on varottava. On tärkeää, että valmisteen annostelussa käytetään aseptista tekniikkaa, koska valmisteella ei ole antimikrobista vaikutusta. Näiden suositusten noudattamatta jättäminen voi johtaa vakavaan annostelun jälkeiseen utaretulehdukseen tai kuolemaan.
Teurastus: nolla vrk.
Maito: nolla tuntia.
Ei lasten näkyville eikä ulottuville.
Älä säilytä yli 25 °C.
Säilytä valolta suojassa.
Älä käytä tätä eläinlääkettä viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen, joka on ilmoitettu ulkopakkauksessa ja ruiskun etiketissä merkinnän Exp. jälkeen. Viimeisellä käyttöpäivämäärällä tarkoitetaan kuukauden viimeistä päivää.
Ei ole.
Erityiset varotoimet, jotka liittyvät turvalliseen käyttöön kohde-eläinlajilla:
Ummessa olevia lehmiä on syytä tarkkailla säännöllisesti kliinisen utaretulehduksen merkkien varalta. Mikäli käsiteltyyn neljännekseen kehittyy kliininen utaretulehdus, eläinlääkkeen muodostama tulppa on poistettava kyseisestä neljänneksestä käsin lypsäen ennen asianmukaisen hoidon aloittamista. Saastumisriskin pienentämiseksi ruiskua ei saa upottaa veteen. Ruiskua saa käyttää vain kerran. Eläinlääkkeen annostelussa on tärkeää noudattaa huolellista aseptista tekniikkaa, koska eläinlääkkeellä ei ole antimikrobista vaikutusta. Älä käytä muita intramammaarivalmisteita tämän eläinlääkkeen annostelun jälkeen. Jos lehmällä epäillään subkliinistä (piilevää) utaretulehdusta, eläinlääkettä voidaan käyttää sen jälkeen, kun infektoitunut utareneljännes on käsitelty sopivalla ummessa olevalle lehmälle tarkoitetulla antibiootilla.
Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkettä eläimille antavan henkilön on noudatettava:
Pese kädet käytön jälkeen.
Eläinlääkkeen mukana olevat desinfiointipyyhkeet sisältävät isopropyylialkoholia.
Käytä suojakäsineitä, mikäli isopropyylialkoholi aiheuttaa tai sen epäillään aiheuttavan ihoärsytystä.
Vältä isopropyylialkoholin kosketusta silmiin, sillä se saattaa aiheuttaa silmä-ärsytystä.
Tiineys ja laktaatio:
Voidaan käyttää tiineyden aikana. Poikimisen jälkeen vasikka saattaa nielaista eläinlääkkeen muodostaman tulpan. Eläinlääkkeen nielaiseminen on vasikalle vaaratonta eikä aiheuta haittavaikutuksia.
Eläinlääkettä ei saa käyttää laktaation aikana. Mikäli eläinlääkettä käytetään vahingossa lypsävällä lehmällä, somaattisten solujen määrä voi ohimenevästi lisääntyä (enintään kaksinkertaiseksi). Tällöin tulppa on poistettava käsin lypsäen. Muut varotoimet eivät ole tarpeen.
Yliannostus:
Kaksinkertainen ohjeannos ei ole aiheuttanut lehmille kliinisiä haittavaikutuksia.
Merkittävät yhteensopimattomuudet:
Ei oleellinen.
Lääkkeitä ei saa kaataa viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana.
Eläinlääkkeiden tai niiden käytöstä syntyvien jätemateriaalien hävittämisessä käytetään paikallisia palauttamisjärjestelyjä sekä kyseessä olevaan eläinlääkkeeseen sovellettavia kansallisia keräysjärjestelmiä.
Näiden toimenpiteiden avulla voidaan suojella ympäristöä.
Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä eläinlääkäriltäsi tai apteekista.
15.11.2023
Tätä eläinlääkettä koskevaa yksityiskohtaista tietoa on saatavilla unionin valmistetietokannassa https://medicines.health.europa.eu/veterinary.
Eläinlääkkeen annostelu kaikkiin utareneljänneksiin muodostaa mekaanisen esteen bakteereita vastaan ja vähentää näin uusien utaretulehdusten esiintymistiheyttä ummessaoloaikana.
Suurin osa tulpasta poistuu ensimmäisellä lypsy- tai imetyskerralla poikimisen jälkeen. Pieniä määriä on kuitenkin satunnaisesti nähty täplinä suodattimessa muutaman päivän ajan. Ubroseal eroaa utaretulehduksesta koostumuksen ja värin perusteella.
Kaksinkertainen ohjeannos ei ole aiheuttanut lehmille kliinisiä haittavaikutuksia. Kylmissä olosuhteissa eläinlääke voidaan lämmittää huoneenlämpöiseksi lämpimässä ympäristössä ruiskutettavuuden parantamiseksi.
Poikimisen jälkeen suositellaan seuraavaa toimintatapaa, jotta eläinlääke poistuu tehokkaasti ja eläinlääkejäämien kertyminen lypsykoneeseen minimoidaan. Lypsykonetta ei saa käyttää eläinlääkkeen poistamiseen vetimestä.
1. Purista vedintä yläosasta ja lypsä neljännestä 10–12 kertaa ennen ensimmäistä lypsyä.
2. Lypsä alkusuihkeet ja tarkista valmistejäämät muutamasta ensimmäisestä lypsystä.
3. Tarkista mahdolliset valmistejäämät maitosuodattimista jokaisen lypsyn jälkeen.
Myyntiluvan haltija ja erän vapauttamisesta vastaava valmistaja:
Univet Ltd
Tullyvin
Cootehill
Co. Cavan
Irlanti
Paikalliset edustajat ja yhteystiedot epäillyistä haittatapahtumista ilmoittamista varten:
Vetcare Oy
PL 99
24101 Salo
Puh: + 358 201443360