Ezetimib Krka 10 mg tabletter
ezetimib
Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.
1. Vad Ezetimib Krka är och vad det används för
2. Vad du behöver veta innan du tar Ezetimib Krka
3. Hur du tar Ezetimib Krka
4. Eventuella biverkningar
5. Hur Ezetimib Krka ska förvaras
6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar
Ezetimib Krka är ett läkemedel som används för att sänka förhöjda blodnivåer av kolesterol.
Ezetimib Krka sänker blodnivåerna av totalkolesterol, det ”onda” kolesterolet (LDL-kolesterol) och en typ av blodfetter som kallas triglycerider. Ezetimib Krka ökar dessutom nivåerna av det ”goda” kolesterolet (HDL‑kolesterol).
Ezetimib, det aktiva innehållsämnet i Ezetimib Krka, verkar genom att minska kolesterolupptaget i magtarmkanalen.
Ezetimib Krka förstärker den kolesterolsänkande effekten hos statiner, en grupp läkemedel som minskar mängden kolesterol som din kropp själv tillverkar.
Kolesterol är ett av flera fetter som finns i ditt blod. Ditt totalkolesterol består huvudsakligen av LDL‑ och HDL-kolesterol.
LDL‑kolesterol kallas ofta det "onda" kolesterolet eftersom det orsakar fettinlagring i dina kärlväggar och bildar plack. Denna plack‑inlagring kan så småningom leda till en förträngning av dina kärl. Denna förträngning kan minska eller blockera blodflödet till viktiga organ som hjärta och hjärna. Blockad av blodflödet kan resultera i en hjärtinfarkt eller stroke.
HDL‑kolesterol kallas ofta det "goda" kolesterolet eftersom det hjälper till att förhindra det "onda" kolesterolet från att lagras in i kärlen och skyddar mot hjärtsjukdom.
Triglycerider är en annan typ av fett i blodet som kan öka risken för hjärtsjukdom.
Det används för patienter som inte kan kontrollera sina kolesterolnivåer genom enbart kolesterolsänkande kost. Du ska fortsätta med kolesterolsänkande kost under tiden du tar detta läkemedel.
Ezetimib Krka används som tillägg till din kolesterolsänkande kost om du har:
Om du har en hjärtsjukdom, kan Ezetimib Krka i kombination med kolesterolsänkande läkemedel som kallas statiner minska risken för hjärtinfarkt, stroke, operation för att öka blodflödet i hjärtat eller sjukhusinläggning för bröstsmärtor.
Ezetimib Krka hjälper dig inte att gå ned i vikt.
Ezetimib som finns i Ezetimib Krka kan också vara godkänd för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna produktinformation. Fråga läkare, apotek eller annan hälsovårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion.
Om du använder Ezetimib Krka tillsammans med en statin, läs även bipacksedeln för det läkemedlet.
Ta inte Ezetimib Krka:
Ta inte Ezetimib Krka tillsammans med en statin om:
Varningar och försiktighet
Tala med läkare eller apotekspersonal innan du tar Ezetimib Krka.
Barn och ungdomar
Ge inte detta läkemedel till barn och ungdomar (i åldern 6 till 17 år) om det inte har ordinerats av en specialist eftersom det finns begränsade data avseende säkerhet och effekt.
Ge inte detta läkemedel till barn under 6 år eftersom det inte finns någon information för denna åldersgrupp.
Andra läkemedel och Ezetimib Krka
Tala om för läkare eller apotekspersonal om du tar, nyligen har tagit eller kan tänkas ta andra läkemedel. Tala särskilt om för din läkare om du tar läkemedel med något av följande aktiva innehållsämnen:
Graviditet och amning
Ta inte Ezetimib Krka tillsammans med en statin om du är gravid, försöker att bli gravid eller tror att du kan vara gravid. Om du blir gravid då du tar Ezetimib Krka tillsammans med en statin, ska du omedelbart avbryta behandlingen med båda läkemedlen och meddela läkare. Erfarenhet från användning av Ezetimib Krka utan en statin under graviditet saknas. Om du är gravid, rådfråga läkare före användning av Ezetimib Krka.
Ta inte Ezetimib Krka tillsammans med en statin om du ammar eftersom det är okänt om läkemedlen passerar över i modersmjölk. Ezetimib Krka utan en statin ska inte användas om du ammar. Rådfråga läkare.
Rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du tar något läkemedel.
Körförmåga och användning av maskiner
Ezetimib Krka förväntas inte påverka din förmåga att köra bil eller hantera maskiner. Vissa personer kan dock bli yra då de tagit Ezetimib Krka.
Du är själv ansvarig för att bedöma om du är i kondition att framföra motorfordon eller utföra arbeten som kräver skärpt uppmärksamhet. En av faktorerna som kan påverka din förmåga i dessa avseenden är användning av läkemedel på grund av deras effekter och/eller biverkningar. Beskrivning av dessa effekter och biverkningar finns i andra avsnitt. Läs därför all information i denna bipacksedel för vägledning. Diskutera med läkare eller apotekspersonal om du är osäker.
Ta alltid detta läkemedel enligt läkarens anvisningar. Fortsätt att ta dina andra kolesterolsänkande läkemedel, om inte läkare säger åt dig att sluta. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker.
Rekommenderad dos är en tablett Ezetimib Krka 10 mg en gång dagligen via munnen.
Ezetimib Krka kan tas vilken tid som helst på dygnet och kan tas med eller utan mat.
Om läkare har ordinerat Ezetimib Krka tillsammans med en statin kan båda läkemedlen tas vid samma tidpunkt. Läs då även doseringsanvisningarna i bipacksedeln för det läkemedlet.
Om din läkare har ordinerat Ezetimib Krka tillsammans med ett annat kolesterolsänkande läkemedel som innehåller det aktiva innehållsämnet kolestyramin eller något annat gallsyrabindande läkemedel, bör du ta Ezetimib Krka åtminstone 2 timmar före eller 4 timmar efter att du tagit det gallsyrabindande läkemedlet.
Om du har tagit för stor mängd av Ezetimib Krka
Om du fått i dig för stor mängd läkemedel eller om t ex ett barn fått i sig läkemedlet av misstag kontakta läkare, apotekspersonal, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel. 09 471 977 i Finland, 112 i Sverige) för bedömning av risken samt rådgivning.
Om du har glömt att ta Ezetimib Krka
Ta inte dubbel dos för att kompensera för glömd tablett. Ta bara din vanliga dosEzetimib Krka vid den tid du brukar nästa dag.
Om du slutar att ta Ezetimib Krka
Tala med din läkare eller apotekspersonal då din kolesterolnivå kan öka igen.
Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel, kontakta läkare eller apotekspersonal.
Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem.
Kontakta omedelbart läkare om du får oförklarlig muskelvärk, -ömhet eller -svaghet. Anledningen till detta är att i sällsynta fall kan muskelbesvär, inklusive nedbrytning av muskler med njurskada som följd, vara allvarliga och bli livshotande.
Allergiska reaktioner inkluderande svullnad av ansikte, läppar, tunga och/eller svalg som kan orsaka andnings- eller sväljsvårigheter (vilket kräver omedelbar behandling) har rapporterats vid normal användning.
När enbart ezetimib användes rapporterades följande biverkningar:
Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare): buksmärta, diarré, gasbildning, trötthet.
Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare): förhöjningar av vissa blodprovsvärden som visar leverfunktionen (transaminaser) och muskelfunktionen (CK), hosta, matsmältningsbesvär, halsbränna, illamående, ledvärk, muskelkramper, ont i nacken, minskad aptit, smärta, bröstsmärta, varm rodnad (flush), högt blodtryck.
När ezetimib användes tillsammans med en statin rapporterades också följande biverkningar:
Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare): förhöjningar av vissa blodprovsvärden som visar leverfunktionen (transaminaser), huvudvärk, muskelvärk, -ömhet eller -svaghet.
Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare):stickande känsla, torr mun, klåda, utslag, nässelfeber, ryggvärk, muskelsvaghet, smärta i armar och ben, ovanlig trötthet eller svaghet, svullnad, särskilt i händer och fötter.
När ezetimib användes tillsammans med fenofibrat rapporterades följande vanliga biverkning: buksmärta.
Följande biverkningar har också rapporterats vid normal användning ( förekommer hos okänt antal användare ):
yrsel, muskelvärk, leverbesvär, allergiska reaktioner inkluderande hud- och nässelutslag, upphöjda röda, ibland måltavleliknande utslag (erythema multiforme), muskelvärk, -ömhet eller -svaghet, nedbrytning av muskler, gallsten eller inflammation i gallblåsan (som kan orsaka buksmärta, illamående, kräkningar), inflammation i bukspottkörteln, ofta med svåra buksmärtor, förstoppning, minskat antal blodplättar vilket kan orsaka blåmärken/blödningar (trombocytopeni), stickande känsla, depression, ovanlig trötthet eller svaghet, andfåddhet.
Rapportering av biverkningar
Om du får biverkningar tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.
Finland:
Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea
Biverkningsregistet
PB 55
00034 FIMEA
www.fimea.fi
Sverige:
Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala
Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.
Används före utgångsdatum som anges på kartongen efter EXP. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.
Förvaras i originalförpackningen. Fuktkänsligt.
Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.
Innehållsdeklaration
Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar
Tabletterna är vita till benvita, kapselformade tabletter med avfasade kanter. Tablettdimensionerna är 8 x 4 mm.
Ezetimib Krka finns tillgängligt i kartonger innehållande:
Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.
Innehavare av godkännande för försäljning och tillverkare
KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenien
Lokal företrädare i Finland
KRKA Finland Oy, Bertel Jungs plats 5, 02600 Esbo, Finland
Lokal företrädare i Sverige
KRKA Sverige AB, Göta Ark 175, 118 72 Stockholm, Sverige
Tillverkare
KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenien
TAD Pharma GmbH, Heinz-Lohmann-Strasse 5, 27472 Cuxhaven, Tyskland
Denna bipacksedel ändrades senast
31.10.2016