Bucort 0,1 % kräm
hydrokortisonbutyrat
Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.
Bucort-kräm används mot flera olika allergiska och inflammatoriska sjukdomstillstånd i huden. Bucort-kräm används även för behandling av psoriasis och vissa andra långvariga eksem.
Hydrokortisonbutyrat är en medelstark lokalt verkande kortikosteroid, vars inflammationsdämpande effekt på huden är ganska kraftig. Den lindrar klåda, rodnad och svullnad samt dämpar en aning en alltför kraftig förnyelse av cellvävnaden i överhuden.
Kortikosteroidpreparat för utvärtes bruk indelas efter styrka i fyra klasser: I Milda, II Medelstarka, III Starka, IV Extra starka. Bucort-kräm tillhör klassen II Medelstarka.
Hydrokortisonbutyrat som finns i Bucort-kräm kan också vara godkänd för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna produktinformation. Fråga läkare, apotek eller annan hälsovårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion.
Tala med läkare eller apotekspersonal innan du använder Bucort-kräm
Om symtomen inte förbättras inom 2–4 veckor eller om de blir sämre kontakta läkare.
Användning av kortikosteroider speciellt på känsliga hudområden, såsom könsorgan och området kring ögonen, ska undvikas. Preparatet får inte hamna på ögonens bindhinnor eller i örongångarna.
Kontakta läkare om du upplever dimsyn eller andra synrubbningar.
Långtidsbehandling med lokal kortikosteroid ska undvikas speciellt hos barn. Hos småbarn kan blöjan öka absorptionen. Användningen hos barn under 1 år rekommenderas inte.
Långvarig lokalbehandling, speciellt på känsliga hudområden, såsom ansiktet eller böjveck, kan leda till försämring av symtomen efter avslutad behandling (lokalt steroidabstinenssyndrom). I svåra fall kan abstinenssymtom uppträda i form av hudinflammation som förknippas med kraftig rodnad, stickande och brännande känsla och som kan sprida sig utanför det ursprungliga behandlingsområdet. Kontakta läkare om symtomen återkommer inom några dagar eller veckor efter avslutad behandling.
Kontakta läkare om du utvecklar symtom på Cushings syndrom (bl.a. ”månansikte”). Läkaren kan då överväga att gradvis avsluta behandlingen eller att byta läkemedel. Plötsligt avbrytande av behandlingen kan leda till nedsatt binjurefunktion.
Kortikosteroider kan dölja, aktivera eller förvärra hudinfektionen. Ifall eksemområdet infekteras är det befogat att använda lämpligt antiinfektivt medel. En spridning av infektionen kräver att Bucort-behandlingen avslutas.
En långvarig behandling, behandliing med höga doser eller av stora hudområden, användning på skadad hud eller under ocklusionsförband kan öka utsöndring av hydrokortisonbutyrat så att det leder till nedsatt binjurefunktion, Cushings syndrom, diabetes, förhöjt blodtryck, benförlust och bromsad tillväxt hos barn.
Andra läkemedel och BucortTala om för läkare om du använder, nyligen har använt eller kan tänkas använda andra läkemedel.
Man känner inte till skadliga samverkningar.
Graviditet och amningOm du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel.
Bucort-kräm ska inte användas på stora hudområden, i stora mängder eller under en lång tid under graviditeten. Djurstudier tyder på att användning av kortikosteroider kan orsaka skador på fostret. Betydelsen av detta fynd för människan har inte bevistas. Under graviditet kan man under en kort tid behandla ett litet hudområde med Bucort-kräm.
Hydrokortisonbutyrat som finns i Bucort-kräm utsöndras i bröstmjölken. Omfattande och långvarig användning av Bucort-kräm rekommenderas inte under amning. Kortvarig behandling av ett litet hudområde orsakar ingen risk för barnet. Om du ammar och använder Bucort-kräm ska du inte applicera Bucort på bröstet. På detta sätt säkerställer du att barnet inte får i sig läkemedlet av misstag.
Körförmåga och användning av maskinerBucort-kräm har inte skadliga effekter på körförmågan och förmågan att använda maskiner.
Bucort innehåller cetostearylalkohol och bensylalkohol
Detta läkemedel innehåller cetostearylalkohol (typ A) som kan ge lokala hudreaktioner (t ex kontakteksem).
Detta läkemedel innehåller 10 mg bensylalkohol per 1 g kräm motsvarande 10 g/kg. Bensylalkohol kan orsaka allergiska reaktioner och mild lokal irritation.
Använd alltid detta läkemedel enligt läkarens anvisningar. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker.
Doseringen av Bucort-kräm är individuell. Läkaren ordinerar en lämplig dosering och behandlingslängd åt dig.
Bucort-kräm ska strykas endast på de hudområden som kräver behandling.
Bucort-kräm ska inte användas för vård av öppna sår eller skavsår. Däremot är en spricka eller en repa, som uppkommit i eksemet, inte ett hinder för att använda preparatet. Försiktighet ska iakttas vid behandling av stora hudområden. Behandling av känsliga hudområden, som t.ex. könsorgan eller området kring ögonen, ska undvikas. Preparatet får inte hamna i ögonen p.g.a. risk för glaukom (förhöjt ögontryck) och inte heller i munnen.
Den inflammationslindrande effekten hos lokalkortikosteroiderna kan försvagas då de används utan avbrott. Det är skäl att avsluta Bucort-behandlingen då inflammationen lugnar sig och vid behov ska avslutandet göras gradvis, för att undvika eventuellt förvärrande av utslag som kan orsakas av en plötslig avbrytning av behandlingen.
Användning för barn och ungdomar
Som för vuxna. Långvarig behandling ska undvikas. För småbarn rekommenderas inte över 7 dagar lång behandling.
Om du har använt för stor mängd av BucortOm du fått i dig för stor mängd läkemedel eller om t.ex. ett barn fått i sig läkemedlet av misstag, kontakta läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel. 0800 147 111) för bedömning av risken samt rådgivning.
Överdosering av Bucort-kräm är osannolikt. Långvarig användning av en medelstark kortikosteroidkräm kan leda till att huden förtunnas, speciellt på de hudområden som normalt är tunna (ansiktet, armhålorna, övre sidan av händerna, ljumskområdet), samt barns och åldringars hud. Då Bucort-kräm används på rätt sätt är den trygg att använda.
Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel, kontakta läkare eller apotekspersonal.
Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem.
Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare):
Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare):
Har rapporterats (förekommer hos ett okänt antal användare):
Missbruk kan leda till ökad förekomst av biverkningar. See avsnitt Vad du behöver veta innan produkten används.
Steroidrelaterade abstinenssymtom
Avbrytande av långvarig behandling kan leda till abstinenssymtom, som kan inkludera några eller alla av följande: hudrodnad som kan sprida sig utanför det ursprungliga behandlingsområdet, brännande eller stickande känsla, kraftig klåda, hudfjällning, rinnande varblåsor.
Rapportering av biverkningar
Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.
webbplats: www.fimea.fi
Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea
Biverkningsregistret
PB 55
00034 FIMEA
Förvaras i kylskåp (2 °C–8 ºC).
Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.
Används före utgångsdatum som anges på förpackningen. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.
Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.
Bucort är en vit kräm. Förpackningsstorlekar: 20 g, 50 g och 100 g.
Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.
Innehavare av godkännande för försäljning
Orion Corporation
Orionvägen 1
FI-02200 Esbo
Finland
Tillverkare
Orion Corporation Orion Pharma
Tengströmsgatan 8
FI-20360 Åbo
Finland
Orion Corporation Orion Pharma
Joensuunkatu 7
FI-24100 Salo
Finland
Denna bipacksedel ändrades senast 13.6.2024