Pakkausseloste

CARDISURE VET. oraaliliuos 3,5 mg/ml

ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI

Cardisure vet. 3,5 mg/ml oraaliliuos koirille

pimobendaani

VAIKUTTAVAT JA MUUT AINEET

Oraaliliuos.

Yksi ml sisältää:

Vaikuttava aine:
Pimobendaani 3,5 mg

Apuaineet:
Bentsyylialkoholi (E1519) 1,0 mg

Kirkas, väritön, puoliviskoosinen neste.

KÄYTTÖAIHEET

Läppävuodosta (hiippa- ja/tai kolmiliuskaläpän vuodosta) tai dilatoivasta kardiomyopatiasta johtuva koiran kongestiivisen sydämen vajaatoiminnan hoito.

VASTA-AIHEET

Ei saa käyttää paksuntavan sydänlihassairauden (hypertrofinen kardiomyopatia) tai sellaisten kliinisten sairauksien yhteydessä, joissa sydämen minuuttitilavuuden suurentaminen ei ole mahdollista toiminnallisista tai anatomisista syistä (esim. aortta-ahtauman vuoksi).

Ei saa käyttää koirille, joilla on vaikea-asteista maksan vajaatoimintaa, sillä pimobendaani metaboloituu pääasiassa maksan kautta.

Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy yliherkkyyttä vaikuttavalle aineelle tai apuaineille.

HAITTAVAIKUTUKSET

Vähäistä sydämen lyöntitiheyttä nopeuttavaa vaikutusta ja oksentelua voi esiintyä harvinaisissa tapauksissa. Nämä vaikutukset ovat kuitenkin annoksesta riippuvaisia, ja ne voidaan välttää pienentämällä annosta. Ohimenevää ripulia, ruokahaluttomuutta tai väsymystä on havaittu harvinaisissa tapauksissa.

Hiippaläpän lisääntynyttä vuotoa on havaittu harvinaisissa tapauksissa pitkäaikaisen pimobendaanihoidon aikana koirilla, joilla on hiippaläppäsairaus.

Hoidon aikana voi hyvin harvinaisissa tapauksissa esiintyä merkkejä vaikutuksista primaariin hemostaasiin (limakalvojen pieniä verenpurkaumia, ihonalaisia verenvuotoja), mutta niiden yhteyttä pimobendaaniin ei ole selvitetty tarkkaan. Nämä oireet häviävät hoidon keskeytyksen jälkeen.

Haittavaikutusten esiintyvyys määritellään seuraavasti:

  • hyvin yleinen (useampi kuin 1/10 hoidettua eläintä saa haittavaikutuksen)
  • yleinen (useampi kuin 1 mutta alle 10/100 hoidettua eläintä)
  • melko harvinainen (useampi kuin 1 mutta alle 10/1 000 hoidettua eläintä)
  • harvinainen (useampi kuin 1 mutta alle 10/10 000 hoidettua eläintä)
  • hyvin harvinainen (alle 1/10 000 hoidettua eläintä, mukaan lukien yksittäiset ilmoitukset).

Jos havaitset haittavaikutuksia, myös sellaisia joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa, tai olet sitä mieltä että lääke ei ole tehonnut, ilmoita asiasta eläinlääkärillesi.

KOHDE-ELÄINLAJI

Koira.

ANNOSTUS, ANTOREITIT JA ANTOTAVAT KOHDE-ELÄINLAJEITTAIN

Suun kautta.

Pimobendaani pitää antaa noin yhtä tuntia ennen ruokintaa.

Valmiste annetaan suun kautta annoksina 0,2-0,6 mg/kg pimobendaania vuorokaudessa. Vuorokausiannos jaetaan kahteen antokertaan (eli 0,1-0,3 mg/kg pimobendaania, mikä vastaa 0,3-0,8 ml:aa valmistetta 10:tä painokiloa kohden kaksi kertaa päivässä). Puolet annoksesta annetaan aamuisin ja puolet noin 12 tunnin kuluttua.

Suositeltavin vuorokausiannos on 0,5 mg/kg pimobendaania kahteen annokseen jaettuna 12 tunnin välein (eli 0,25 mg/kg, mikä vastaa 0,7 ml:aa valmistetta 10:tä painokiloa kohden yhdellä antokerralla).

Valmiste voidaan antaa suoraan suuhun pakkauksen sisältämän mittaruiskun avulla.

Pakkauksen sisältämä ruisku ei sovellu alle 3,5 kg:n painoisten koirien hoitoon (annos alle 0,1 ml).

Jos koiralla on lievää sydämen vajaatoimintaa, annosalueen pienemmät annokset voivat olla riittäviä. Jos selkeää vastetta ei kuitenkaan ole havaittavissa yhden viikon kuluessa, annosta pitää suurentaa.

Hoitavan eläinlääkärin pitää säätää ylläpitoannos yksilöllisesti sairauden vaikeusasteen mukaan.

Valmisteeseen voidaan yhdistää jokin diureetti, esim. furosemidi.

ANNOSTUSOHJEET

Koiran paino on määritettävä tarkasti ennen valmisteen määräämistä oikean annostuksen varmistamiseksi.

VAROAIKA

Ei oleellinen.

SÄILYTYSOLOSUHTEET

Ei lasten näkyville eikä ulottuville.

Pidä pullo ja ruisku alkuperäisessä kartonkikotelossa. Herkkä valolle.

Tämä lääkevalmiste ei vaadi lämpötilan suhteen erityisiä säilytysolosuhteita.

Älä käytä tätä eläinlääkevalmistetta viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen, joka on ilmoitettu etiketissä ja kartonkikotelossa EXP jälkeen. Erääntymispäivällä tarkoitetaan kuukauden viimeistä päivää.

Käytä avattu pakkaus 60 vuorokauden kuluessa.

ERITYISVAROITUKSET

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet:
Veren glukoositasoja on tarkkailtava säännöllisesti, jos valmistetta annetaan sokeritautia (diabetesta) sairastaville koirille.
Pimobendaanihoitoa saavien eläinten sydämen toimintaa ja rakennetta suositellaan seuraamaan. Ks. myös kohta Haittavaikutukset.

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkevalmistetta antavan henkilön on noudatettava:
Jos valmistetta on nielty vahingossa (erityisesti jos lapsi on niellyt valmistetta), se voi aiheuttaa sydämen tiheälyöntisyyttä, pystyasennossa ilmenevää matalaa verenpainetta, kasvojen punoitusta ja päänsärkyä. Välttääksesi valmisteen nielemisen vahingossa älä jätä täytettyä ruiskua ilman valvontaa, ja säilytä pullo ja käytetty ruisku alkuperäisessä kartonkikotelossa, jotta lapset eivät saa valmistetta käsiinsä. Sulje pullon korkki tiiviisti sen jälkeen, kun olet ottanut tarvittavan määrän nestettä. Valmiste on pidettävä poissa lasten näkyviltä ja ulottuvilta.
Jos vahingossa nielet valmistetta, käänny välittömästi lääkärin puoleen ja näytä hänelle pakkausseloste tai myyntipäällys.
Tämä valmiste aiheuttaa ihon herkistymistä. Käsittele valmistetta varoen välttääksesi ihon altistumisen. Pese kädet käytön jälkeen.
Pimobendaanille tai tämän valmisteen jollekin apuaineelle yliherkkien henkilöiden pitää välttää ihoaltistusta. Jos valmistetta pääsee kosketuksiin ihon kanssa, pese iho heti saippualla ja vedellä.

Tiineys ja imetys:
Rotilla ja kaneilla tehdyt laboratoriotutkimukset eivät ole osoittaneet teratogeenisiä tai sikiötoksisia vaikutuksia. Näissä tutkimuksissa on kuitenkin todettu suurten annosten yhteydessä emoon kohdistuvaa toksisuutta ja sikiötoksisuutta. Niissä on myös todettu, että pimobendaani erittyy maitoon.
Tämän valmisteen turvallisuutta ei ole arvioitu tiineillä tai imettävillä nartuilla. Voidaan käyttää ainoastaan hoitavan eläinlääkärin tekemän hyöty–haitta-arvion perusteella.

Yhteisvaikutukset muiden lääkevalmisteiden kanssa sekä muut yhteisvaikutukset:
Pimobendaanin aiheuttama sydämen supistuvuuden kasvu heikkenee kalsiuminestäjien verapamiilin ja diltiatseemin sekä beetasalpaajan propranololin käytön yhteydessä.
Farmakologisissa tutkimuksissa ei havaittu yhteisvaikutusta sydänglykosidi ouabaiinin ja pimobendaanin välillä.

Yliannostus (oireet, hätätoimenpiteet, vastalääkkeet):
Yliannoksesta voi aiheutua oksentelua, sydämen lyöntitiheyden nopeutumista, apatiaa (haluttomuus), liikkeiden haparoivuutta, sydämen sivuääniä tai matalaa verenpainetta. Annosta pitää tällöin pienentää ja aloittaa sopiva oireenmukainen hoito.
Hiippaläpän paksuuntumista ja vasemman kammion liikakasvua (hypertrofiaa) havaittiin joillakin koirilla, kun terveitä beagle-rotuisia koiria altistettiin pitkäaikaisesti (6 kuukautta) annoksille, jotka olivat 3- ja 5-kertaisia suositusannokseen nähden.

Yhteensopimattomuudet:
Koska yhteensopimattomuustutkimuksia ei ole tehty, eläinlääkevalmistetta ei saa sekoittaa muiden eläinlääkevalmisteiden kanssa.

ERITYISET VAROTOIMET KÄYTTÄMÄTTÖMÄN VALMISTEEN TAI JÄTEMATERIAALIN HÄVITTÄMISEKSI

Lääkkeitä ei saa heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä eläinlääkäriltäsi tai apteekista. Nämä toimenpiteet on tarkoitettu ympäristön suojelemiseksi.

PÄIVÄMÄÄRÄ, JOLLOIN PAKKAUSSELOSTE ON VIIMEKSI HYVÄKSYTTY

24.11.2021

MUUT TIEDOT

Kun valmistetta käytettiin samanaikaisesti furosemidin kanssa läppävuodon hoitoon, valmisteen osoitettiin parantavan hoidettavan koiran elämänlaatua ja pidentävän sen elinikää.
Kun valmistetta käytettiin sydäntä laajentavan sydänlihassairauden (dilatoiva kardiomyopatia) hoitoon pienelle joukolle suurikokoisten rotujen koiria samanaikaisesti tavanomaisen hoidon kanssa, valmisteen osoitettiin parantavan hoidettavan koiran elämänlaatua ja pidentävän sen elinikää.

Kartonkikotelo, jossa yksi 42 ml:n pullo.
Pakkaus sisältää pientiheyspolyeteenisen 1,5 ml:n mittaruiskun, jossa mitta-asteikko.

Kartonkikotelo, jossa yksi 168 ml:n pullo.
Pakkaus sisältää pientiheyspolyeteenisen 3 ml:n mittaruiskun, jossa mitta-asteikko.

Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole markkinoilla.

MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI

Myyntiluvan haltija:
Dechra Regulatory B.V.
Handelsweg 25
5531 AE Bladel
Alankomaat

Erän vapauttamisesta vastaava valmistaja:
Genera Inc.
Svetonedeljska cesta 2
10436 Rakov Potok
Kroatia