Rivastor 13,3 mg/24 timmar depotplåster
rivastigmin
Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.
Den aktiva substansen i Rivastor är rivastigmin.
Rivastigmin tillhör en klass substanser som kallas kolinesterashämmare. Hos patienter med Alzheimers demens dör vissa nervceller i hjärnan. Det leder till låga nivåer av neurotransmittorn acetylkolin (ett ämne som gör att nervceller kan kommunicera med varandra). Rivastigmin verkar genom att blockera enzymerna som bryter ned acetylkolin (acetylkolinesteras och butyrylkolinesteras). Genom att blockera dessa enzymer ökar rivastigmin acetylkolinnivåerna i hjärnan, och hjälper på så sätt till att minska symtomen av Alzheimers sjukdom.
Rivastor används för behandling av vuxna patienter med lätt till måttligt svår Alzheimers demens, en fortskridande hjärnsjukdom som gradvis påverkar minne, intellektuell förmåga och beteende.
Rivastigmin som finns i Rivastor kan också vara godkänd för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna produktinformation. Fråga läkare, apoteks- eller annan hälso- och sjukvårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion.
Använd inte Rivastor om
Du måste ta bort Rivastor-plåstret precis före du genomgår magnetisk resonanstomografi (MRT) eller elkonvertering för att undvika brännskador på huden eftersom plåstret innehåller aluminium. Du kan sätta på ett nytt plåster efteråt.
Om detta stämmer in på dig, tala med din läkare och använd inte Rivastor depotplåster.
Varningar och försiktighet
Tala med läkare innan du använder Rivastor om
Om något av ovanstående stämmer in på dig kan din läkare behöva kontrollera dig noggrannare när du behandlas med detta läkemedel.
Om du inte har använt ett plåster på mer än tre dagar, sätt inte på ett nytt förrän du har talat med din läkare.
Barn och ungdomar
Det finns ingen relevant användning av Rivastor för en pediatrisk population vid behandling av Alzheimers sjukdom.
Andra läkemedel och Rivastor
Tala om för läkare eller apotekspersonal om du tar, nyligen har tagit eller kan tänkas ta andra läkemedel.
Rivastor kan påverka andra antikolinergiska läkemedel av vilka några är läkemedel mot magkramper eller krampanfall (t.ex. dicyklomin), läkemedel för att behandla Parkinsons sjukdom (t.ex. amantadin) eller läkemedel för att förhindra åksjuka (t.ex. difenhydramin, skopolamin, meklozin).
Rivastor depotplåster bör inte ges samtidigt med metoklopramid (ett läkemedel som används för att lindra eller förhindra illamående och kräkningar). Om man tar båda läkemedlen samtidigt kan det orsaka problem som t.ex. stela leder eller skakningar i händerna.
Om du ska opereras medan du använder Rivastor depotplåster, tala om för din läkare att du använder läkemedlet, eftersom Rivastor depotplåster kan förstärka effekterna av vissa muskelavslappande läkemedel under narkos.
Försiktighet ska iakttas när Rivastor depotplåster tas samtidigt med betablockerare (läkemedel såsom atenolol mot högt blodtryck, kärlkramp och andra hjärtsjukdomar). Om man tar båda läkemedlen samtidigt kan det orsaka problem som t.ex. långsammare hjärtslag (bradykardi), vilket kan leda till svimning eller medvetslöshet.
Graviditet, amning och fertilitet
Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel.
Om du är gravid måste nyttan av att använda Rivastor vägas mot de eventuella effekterna för ditt ofödda barn. Rivastor ska inte användas under graviditet om det inte är absolut nödvändigt.
Du ska inte amma när du står på behandling med Rivastor depotplåster.
Körförmåga och användning av maskiner
Läkaren kommer att tala om för dig om du kan köra bil och använda maskiner på ett säkert sätt när du har denna sjukdom. Rivastor depotplåster kan orsaka svimningsanfall eller du kan känna dig mycket förvirrad. Om det känns som om du skulle svimma eller om du känner dig förvirrad, kör inte bil, använd inte maskiner och utför inte några andra uppgifter som kräver din uppmärksamhet.
Du är själv ansvarig för att bedöma om du är i kondition att framföra motorfordon eller utföra arbeten som kräver skärpt uppmärksamhet. En av faktorerna som kan påverka din förmåga i dessa avseenden är användning av läkemedel på grund av deras effekter och/eller biverkningar. Beskrivning av dessa effekter och biverkningar finns i andra avsnitt. Läs därför all information i denna bipacksedel för vägledning. Diskutera med din läkare eller apotekspersonal om du är osäker.
Använd alltid Rivastor depotplåster exakt enligt läkarens anvisningar. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker.
VIKTIGT:
Hur startar man behandlingen
Läkaren kommer att tala om för dig vilket Rivastor depotplåster som är lämpligast för dig.
Under behandlingens gång kan läkaren behöva justera dosen för att anpassa den efter dina individuella behov.
Om du inte har använt något plåster på mer än tre dagar, sätt inte på nästa plåster innan du har talat med din läkare. Behandlingen med depotplåster kan återupptas med samma dos om behandlingen endast varit avbruten under högst tre dagar. I annat fall kommer läkaren att starta om behandlingen med Rivastor 4,6 mg/24 timmar.
Rivastor kan användas med mat, dryck och alkohol.
Var ska ditt Rivastor depotplåster fästas
Ta av föregående dags plåster efter 24 timmar innan ETT nytt plåster sätts på ENDAST ETT av följande möjliga ställen. |
När du byter plåster måste du ta bort föregående dags plåster innan du fäster det nya plåstret på ett nytt ställe på huden varje gång (t.ex. på höger sida av kroppen en dag, på vänster sida nästa dag, på övre delen av kroppen en dag, på undre delen av kroppen nästa dag). Sätt inte ett nytt plåster på samma hudyta två gånger inom 14 dagar.
Hur ska ditt Rivastor depotplåster fästas
Rivastor depotplåster är tunna, ljusbruna plastplåster som fästes på huden. Varje plåster ligger förseglat i en dospåse som skyddar det tills det sätts på. Öppna inte dospåsen och ta inte ut plåstret förrän strax innan du ska sätta på det.
|
Om du redan använder ett plåster tar du försiktigt av det innan du sätter på ett nytt (se avsnitt Hur produkten ska förvaras ”Hur Rivastor ska förvaras”). Patienter som påbörjar behandling för första gången eller som börjar om med rivastigmin efter avbrott i behandlingen, vänligen börja vid nästa bild. |
|
Varje plåster är individuellt förpackat i en förseglad dospåse. Öppna dospåsen endast när du är redo att sätta på plåstret. Klipp upp dospåsen på båda ställena markerade med en sax men inte längre än till strecket. Riv upp dospåsen. Klipp inte upp längs hela dospåsens kant eftersom detta kan skada plåstret. Ta ur plåstret från dospåsen. |
|
En skyddande film täcker den självhäftande sidan av plåstret. Dra av den ena sidan av skyddsfilmen och ta inte på den självhäftande delen av plåstret med fingrarna. |
|
Fäst den självhäftande sidan av plåstret på övre eller undre delen av ryggen, överarmen eller bröstkorgen, och dra sedan av den andra delen av skyddsfilmen. |
|
Pressa sedan fast plåstret ordentligt på plats i åtminstone 30 sekunder med handflatan och se till att kanterna fäster ordentligt. |
Om det är till hjälp kan du skriva t.ex. vilken veckodag det är med en tunn kulspetspenna på plåstret.
Plåstret ska användas hela tiden tills det är dags att byta till ett nytt. Försök gärna hitta olika platser att fästa plåstren på, platser som känns bekväma för dig och där kläderna inte skaver mot plåstret.
Hur tar man bort sitt Rivastor depotplåster
Ta försiktigt tag i ena kanten på plåstret och dra bort det långsamt från huden. Om rester av häftmassa finns kvar på huden kan du fukta området med varmt vatten och mild tvål eller använda babyolja för att ta bort det. Alkohol eller andra upplösande vätskor (nagellacksborttagningsmedel eller andra lösningsmedel) ska inte användas.
Du ska tvätta händerna med tvål och vatten när plåstret har tagits bort. Om plåstret kommer i kontakt med ögonen, eller om ögonen blir röda efter hantering av plåstret, skölj omedelbart med rikligt med vatten och kontakta läkare om symtomen inte försvinner.
Kan man använda sitt Rivastor depotplåster när man badar, simmar eller solar
Vad gör man om Rivastor depotplåster faller av
Om ett plåster faller av, sätt på ett nytt för resten av dagen, byt sedan till nytt igen vid den vanliga tiden nästa dag.
När och hur länge ska man använda sitt Rivastor depotplåster
Om du har använt för stor mängd av Rivastor
Om du fått i dig för stor mängd läkemedel eller om t.ex. ett barn fått i sig läkemedlet av misstag kontakta läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel. 112 i Sverige, 0800 147 111 i Finland) för bedömning av risken samt rådgivning.
Om du oavsiktligt sätter på mer än ett plåster, ta av alla plåstren från huden och tala om för läkaren att du av misstag satt på mer än ett plåster. Du kan behöva läkartillsyn. Vissa människor, som oavsiktligt har använt för mycket rivastigmin, har känt sig illamående, kräkts, eller fått diarré, högt blodtryck och hallucinationer. Långsam hjärtfrekvens och svimningsanfall kan också inträffa.
Om du har glömt att använda Rivastor
Om du upptäcker att du har glömt att sätta på ett plåster, sätt på ett nytt omedelbart. Du kan sätta på nästa plåster i vanlig tid nästa dag. Sätt inte på två plåster för att kompensera för ett glömt plåster.
Om du slutar att använda Rivastor
Tala med läkare eller apotekspersonal om du slutar att använda plåstret.
Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel, kontakta läkare eller apotekspersonal.
Liksom alla läkemedel kan Rivastor depotplåster orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem.
Det är troligt att du får en del biverkningar, framför allt när du påbörjar behandlingen eller när dosen höjs. Vanligtvis försvinner biverkningarna gradvis när kroppen vänjer sig vid läkemedlet.
Ta av plåstret och kontakta omedelbart din läkare om du får någon av följande biverkningar som kan bli allvarliga:
Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare)
Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare)
Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare)
Mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare)
Har rapporterats (förekommer hos ett okänt antal användare)
Ta av plåstret och kontakta omedelbart din läkare om du får någon av ovanstående biverkningar.
Ytterligare biverkningar som har setts med rivastigmin kapslar eller oral lösning och som kan inträffa med plåstret:
Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare)
Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare)
Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare)
Mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare)
Rapportering av biverkningar
Om du får biverkningar, tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.
Sverige
Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala
Webbplats: www.lakemedelsverket.se
Finland
webbplats: www.fimea.fi
Säkerhets- och
utvecklingscentret för
läkemedelsområdet Fimea
Biverkningsregistret
PB 55
00034 FIMEA
Innehållsdeklaration
Den aktiva substansen är rivastigmin.
Rivastor 13,3 mg/24 timmar depotplåster:
Varje depotplåster avger 13,3 mg rivastigmin per 24 timmar. Varje depotplåster är 12,8 cm2 och innehåller 19,2 mg rivastigmin.
Övriga innehållsämnen är polyeten/termoplastiskt harts/aluminiumbelagd polyesterfilm, poly[(2‑etylhexyl)akrylat,vinylacetat], polyisobuten med medelhög molekylvikt, polyisobuten med hög molekylvikt, kolloidal vattenfri kiseldioxid, lättflytande paraffin, fluorpolymerbelagd polyesterfilm, orange tryckfärg.
Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar
Varje depotplåster är ett tunt, cirkelformat plåster med ca. 4,0 cm diameter bestående av tre lager. Utsidan är ljusbrun och märkt med följande: ”RIV-TDS 13.3 mg/24 h”.
Varje depotplåster ligger förslutet i en barnsäker dospåse.
Rivastor 13,3 mg/24 timmar depotplåster finns i förpackningar om 7 eller 30 dospåsar och i flerpack om 60 (2x30) eller 90 (3x30) dospåsar. Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.
Innehavare av godkännande för försäljning
Orion Corporation
Orionvägen 1
FI-02200 Esbo
Finland
Tillverkare
Orion Corporation Orion Pharma
Orionvägen 1
FI-02200 Esbo
Finland
Orion Corporation Orion Pharma
Joensuunkatu 7
FI-24100 Salo
Finland
Luye Pharma AG
Am Windfeld 35
83714 Miesbach
Tyskland
För ytterligare upplysningar om detta läkemedel, kontakta lokal företrädare:
Sverige: Orion Pharma AB, Danderyd,
medinfo@orionpharma.com
Finland: Orion Pharma, +358 10 4261
Denna bipacksedel ändrades senast
15.8.2019