Pakkausseloste

RESONIUM pulver till oral/rektal suspension

Tilläggsinformation

Resonium pulver till oral suspension/rektal suspension

natriumpolystyrensulfonat

Allmänna direktiv

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

  • Spara denna information, du kan behöva läsa den igen.
  • Om du har ytterligare frågor, vänd dig till läkare eller apotekspersonal.
  • Detta läkemedel har ordinerats enbart åt dig. Ge det inte till andra. Det kan skada dem, även om de uppvisar sjukdomstecken som liknar dina.
  • Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt Eventuella biverkningar.

I denna bipacksedel finns information om följande

  1. Vad Resonium är och vad det används för
  2. Vad du behöver veta innan du använder Resonium
  3. Hur du använder Resonium
  4. Eventuella biverkningar
  5. Hur Resonium ska förvaras
  6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

Vad produkten är och vad den används för

Resonium är en s k jonbytare, som under passagen i magtarmkanalen binder kalium i utbyte mot natrium. Resonium pulver tas inte upp i kroppen, utan passerar endast genom magtarmkanalen.

Resonium används för att sänka förhöjd mängd av kalium i blodet. För höga halter av kalium kan leda till störningar av hjärtverksamheten.

Natriumpolystyrensulfonat som finns i Resonium kan också vara godkänd för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna produktinformation. Fråga läkare, apotekspersonal eller annan hälsovårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion.

Vad du behöver veta innan produkten används

Använd inte Resonium

  • om du är allergisk mot polystyrensulfonat eller något annat innehållsämne i detta läkemedel (anges i avsnitt Förpackningens innehåll och övriga upplysningar)
  • vid normal eller för låg mängd (<5 mmol/l) av kalium i blodet
  • om du har en tarmsjukdom som orsakar förträngning i matsmältningskanalen.

Resonium ska inte ges via munnen till nyfödda och överhuvudtaget inte till nyfödda med nedsatt tarmfunktion.

Varningar och försiktighet
Tala med läkare eller apotekspersonal innan du använder Resonium, om du har onormala tarmrörelser på grund av ditt sjukdomstillstånd (till exempel efter operation eller läkemedelsanvändning) eftersom detta kan orsaka en mängd olika störningar såsom uppblåsthet, svår förstoppning, minskad blodtillförsel till tarmen eller sprucken tarm.
Användning av Resonium förutsätter regelbunden blodprovskontroll, särskilt hos patienter som behandlas med digitalis. Med blodproven kontrolleras att kaliumvärdena inte sänks till för låga värden och att balansen av andra salter såsom kalcium och magnesium inte rubbas.

Var särskilt försiktig med Resonium

  • om du har högt blodtryck
  • om du har hjärtsvikt
  • om du har svullnader
  • om du har njursvikt
  • om besvärande förstoppning inträffar. Behandlingen kan behöva avbrytas tills tarmfunktionen åter är normal. Laxermedel som innehåller magnesium ska inte användas.

Samtidig användning av Resonium med andra orala läkemedel ska undvikas eftersom Resonium kan binda sig till andra läkemedel, minska deras absorption i mag-tarmkanalen och försvaga deras effekter. Se också avsnitt Hur produkten används Hur du använder Resonium.

Barn och ungdomar
Det finns begränsad erfarenhet om användning av detta läkemedel för behandling av barn och nyfödda. Därför bör det användas hos dessa patienter endast efter noggrann bedömning av läkare.

Andra läkemedel och Resonium
Tala om för läkare eller apotekspersonal om du använder, nyligen har använt eller kan tänkas använda andra läkemedel.

Följande läkemedel kan ha samverkan med Resonium:

  • läkemedel som tas genom munnen
  • sorbitol
  • vissa syrabindande läkemedel (antacida) samt vissa läkemedel mot förstoppning (laxermedel) som innehåller magnesiumhydroxid eller aluminiumkarbonat
  • aluminiumhydroxid
  • digoxin
  • litium: Resonium kan försämra upptaget av litium
  • tyroxin (sköldkörtelhormon): Resonium kan försämra upptaget av tyroxin.

Resonium med mat och dryck
Resonium får inte blandas i fruktjuice som innehåller kalium. Samtidig användning av Resonium med dryck innehållande sorbitol rekommenderas inte.

Graviditet och amning
Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel.

Resonium tas inte upp från mag-tarmkanalen. Uppgifter om användning under graviditet och amning saknas.

Körförmåga och användning av maskiner
Du är själv ansvarig för att bedöma om du är i kondition att framföra motorfordon eller utföra arbeten som kräver skärpt uppmärksamhet. En av faktorerna som kan påverka din förmåga i dessa avseenden är användning av läkemedel på grund av deras effekter och/eller biverkningar. Beskrivning av dessa effekter och biverkningar finns i andra avsnitt. Läs därför all information i denna bipacksedel för vägledning. Diskutera med din läkare eller apotekspersonal om du är osäker.

Resonium innehåller natrium
Detta läkemedel innehåller 1,7 g natrium (huvudingrediensen i koksalt/bordssalt) per dos. Detta motsvarar 85 % av högsta rekommenderat dagligt intag av natrium för vuxna. Rådgör med läkare eller apotekspersonal om du tar detta läkemedel dagligen under en längre period, särskilt om du har ordinerats saltfattig (natriumfattig) kost.

Hur produkten används

Resonium används till största delen på sjukhus och dosen ska bestämmas av läkare, som avpassar den individuellt för dig.

Använd alltid detta läkemedel enligt läkarens anvisningar. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker. Under behandlingen är det viktigt att med hjälp av blodprov följa saltbalansen.

Vanlig dos för vuxna: 1 struken doseringssked (ca 15 g) utrört i vatten 3−4 gånger dagligen.

Preparatet tas utrört i lite (ca 45–60 ml) vatten eller saft. (Obs! ej i fruktjuice som innehåller kalium). Samtidig användning av Resonium med dryck innehållande sorbitol rekommenderas inte. Resonium ska tas minst 3 timmar före eller minst 3 timmar efter andra läkemedel som tas genom munnen. Om du har störningar i tömning av magsäcken kan läkare föreskriva ett längre doseringsintervall mellan Resonium och andra läkemedel. Se också i avsnitt Vad du behöver veta innan produkten används Varningar och försiktighet.

Kan även tas som lavemang, vilket då ska hållas kvar den tid läkaren anger.

Doseringssked medföljer förpackningen. En struken doseringssked rymmer ca 15 g pulver.

Användning för barn och ungdomar
Om Resonium ges som lavemang till barn och nyfödda, ska särskild försiktighet iakttas, eftersom för stora doser eller felaktig utspädning kan göra att pulvret klumpar ihop sig.

Om du har tagit för stor mängd av Resonium
Om du fått i dig för stor mängd läkemedel eller om t.ex. ett barn fått i sig läkemedlet av misstag kontakta läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel. 09 471 977) för bedömning av risken samt rådgivning.

Överdosering kan ge symtom på rubbningar i saltbalansen, såsom irritabilitet, förvirring, fördröjd tankeverksamhet, muskelsvaghet, försvagade reflexer och i vissa fall förlamningssymtom. Andningsstillestånd är en möjlig allvarlig följd av överdosering.

Om du har glömt att ta Resonium
Ta inte dubbel dos för att kompensera för glömd dos.

Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel, kontakta läkare eller apotekspersonal.

Eventuella biverkningar

Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem.

Tala genast med läkare eller sjuksköterska om du märker någon av följande allvarliga biverkningar

  • Svår magsmärta, smärta i ändtarmen
  • Uppblåsthet, svår förstoppning
  • Svårt illamående och kräkningar
  • Svart, blodig eller tjärig avföring, hostar upp blod eller har kräkningar som liknar
    kaffesump.

Förutsatt att saltbalansen i kroppen inte rubbas består biverkningarna nästan uteslutande av svårigheter att svälja den ganska stora mängden utrört pulver, respektive att åstadkomma tillräcklig variation i mat/dryck för inblandning av pulvret, så att det i längden inte blir kväljande.

Förstoppning eller avföringsklumpar kan förekomma. Orolig mage, illamående, kräkningar, aptitlöshet och diarré kan också förekomma. Skador i tjocktarmen, förträngning i matsmältningskanalen, tarmvred och sår, blödningar, utgåenden och nekros i tarmen samt luftrörskatarr, lunginflammation och muskel symtom (rabdomyolys) har också förekommit. Resonium kan öka ansamling av natrium i kroppen samt brist på kalium och kalcium i blodet. Brist på magnesium i blodet kan förekomma.

Rapportering av biverkningar
Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.

webbplats: www.fimea.fi
Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea
Biverkningsregistret
PB 55
00034 FIMEA

Hur produkten ska förvaras

Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.

Används före utgångsdatum som anges på förpackningen efter Utg.dat. eller EXP. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.

Förvaras vid högst 25 °C. Förvaras i originalförpackningen. Fuktkänsligt. Om Resonium utröres i vatten ska denna beredning användas omgående. Uppvärmning ska undvikas.

Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.

Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

Innehållsdeklaration

  • Den aktiva substansen är natriumpolystyrensulfonat. 100 g Resonium pulver till oral suspension /rektal suspension innehåller 99,934 g natriumpolystyrensulfonat.
  • Övriga innehållsämnen är vanillin och sackarin (smakämnen).

Läkemedlets utseende och förpackningsstorlek
Resonium är gräddfärgat eller ljusbrunt pulver av fin konsistens som har kännetecknande vaniljdoft.
Förpackningsstorlek: 450 g (i 500 ml HDPE-plastburk som innehåller en 15 g doseringssked).

Innehavare av godkännande för försäljning
Sanofi Oy, Norrskensgränden 1, 02100 Esbo

Tillverkare
Sanofi Winthrop Industrie, Amilly, Frankrike

Denna bipacksedel ändrades senast 29.8.2023

Texten ändrad

29.08.2023