Pakkausseloste

SUBUTEX injektionsvätska, depotlösning 100 mg, 300 mg

Tilläggsinformation

Subutex 100 mg injektionsvätska, depotlösning
Subutex 300 mg injektionsvätska, depotlösning

buprenorfin

Allmänna direktiv

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

  • Spara denna information, du kan behöva läsa den igen.
  • Om du har ytterligare frågor vänd dig till läkare eller sjuksköterska.
  • Om du får biverkningar, tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt Eventuella biverkningar.

I denna bipacksedel finns information om följande

1. Vad Subutex depotlösning för injektion är och vad det används för
2. Vad du behöver veta innan du behandlas med Subutex depotlösning för injektion
3. Hur du får Subutex depotlösning för injektion
4. Eventuella biverkningar
5. Hur Subutex depotlösning för injektion ska förvaras
6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

Vad produkten är och vad den används för

Subutex depotlösning för injektion används för behandling av personer som är beroende av opioider, t.ex. heroin eller morfin och som har samtyckt till att behandlas mot sitt missbruk.

Subutex depotlösning för injektion är avsett för användning av vuxna (från 18 års ålder) som även erhåller medicinskt, socialt och psykologiskt stöd som del av sin behandling.

Subutex depotlösning för injektion innehåller den aktiva substansen buprenorfin, som är en typ av opioidläkemedel. Buprenorfin binds till opioidreceptorer i hjärnan och minskar abstinenssymtomen hos en opioidberoende patient. Dessutom minskar det beroendet av opioider.

Läkemedlet ges som en injektion under huden i buken, dvs. i vävnaden mellan huden och musklerna (subkutant). Där bildar det en läkemedelsdepå av buprenorfin från vilken läkemedlet långsamt frisätts över tid.

Vad du behöver veta innan produkten används

Du får inte ges Subutex depotlösning för injektion

  • om du är allergisk mot buprenorfin eller något annat innehållsämne i detta läkemedel (anges i avsnitt Förpackningens innehåll och övriga upplysningar)
  • om du har allvarliga andningsproblem
  • om du har allvarliga leverproblem
  • om du är alkoholpåverkad eller lider av darrningar, svettningar, ångest, förvirring eller hallucinationer på grund av alkoholabstinens (delirium tremens).


Varningar och försiktighet

Detta läkemedel får endast ges av hälso- och sjukvårdspersonal.
Det ges som en injektion under huden.

Det är viktigt att du berättar för familj och vänner att du behandlas med Subutex depotlösning för injektion och att de, i en eventuell nödsituation, måste tala om för sjukvårdspersonalen att du är fysiskt beroende av en opioid och att du behandlas med Subutex depotlösning för injektion. På det sättet kan sjukvårdspersonalen fatta rätt beslut om din behandling. Detta gäller tills det har gått 6 månader efter avslutad behandling.

Tala om för läkare eller sjuksköterska innan behandlingen med Subutex depotlösning för injektion påbörjas om du:

  • har astma, kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) eller andra andningsproblem
  • har nedsatt leverfunktion eller en leversjukdom, t.ex. hepatit
  • har lågt blodtryck
  • har vissa rubbningar av hjärtrytmen, eller lider av svimningar eller hjärtklappning
  • nyligen har fått en huvudskada eller haft en hjärnsjukdom, eller har haft krampanfall tidigare
  • har besvär i urinvägarna (gäller särskilt förstorad prostata hos män eller urinrörsförträngning)
  • har nedsatt njurfunktion
  • har problem med sköldkörteln
  • har en sjukdom i binjurarna (t.ex. Addisons sjukdom)
  • har problem med gallblåsan
  • har en depression eller andra tillstånd som behandlas med antidepressiva läkemedel. Om dessa läkemedel används tillsammans med Subutex depotlösning för injektion kan detta leda till serotonergt syndrom, ett tillstånd som kan vara livshotande (se avsnittet ”Andra läkemedel och Subutex depotlösning för injektion”).


Viktigt att känna till:

  • Felaktig användning och missbruk
    Om läkemedlet injiceras i ett blodkärl finns det en risk för allvarlig skada eller dödsfall. Du får inte försöka manipulera läkemedlet på något sätt när det har injicerats av läkaren.
     
  • Andningsproblem
    Det finns personer som har avlidit av andningsdepression (långsam eller ytlig andning) efter att ha använt buprenorfin tillsammans med andra ämnen som dämpar aktiviteten i centrala nervsystemet (ämnen som dämpar viss hjärnaktivitet) såsom bensodiazepiner, alkohol eller andra opioider (t.ex. metadon och smärtstillande medel).
     
  • Sömnrelaterade andningsproblem
    Subutex depotlösning för injektion kan orsaka sömnrelaterade andningsproblem såsom sömnapné (andningspauser under sömn) och sömnrelaterad hypoxemi (låg syrehalt i blodet). Symtomen kan vara andningspauser under sömn, uppvaknande på natten på grund av andnöd, svårigheter att fortsätta sova eller uttalad trötthet under dagen. Kontakta läkaren om du eller någon person observerar dessa symtom. Läkaren kan överväga att minska dosen.
     
  • Beroende och abstinenssymtom
    Detta läkemedel kan leda till beroende. Buprenorfin kan orsaka abstinenssymtom hos personer som är fysiskt beroende av opioider såsom heroin, morfin och metadon innan effekterna av dessa substanser försvunnit. Innan din behandling med Subutex depotlösning för injektion kan påbörjas måste du behandlas med ett annat läkemedel som innehåller buprenorfin (t.ex. resoribletter, som smälter under tungan). Se även avsnitt Hur produkten används ”Hur du får Subutex depotlösning för injektion”.

    Efter att du avslutat behandlingen med detta läkemedel kanske din läkare vill träffa dig för uppföljning under flera månader. Det tar månader innan läkemedlet försvinner ur kroppen och abstinenssymtom kan uppkomma flera månader efter avslutad behandling. Se även ”Om du slutar att använda Subutex depotlösning för injektion” i avsnitt Hur produkten används.
     
  • Leverskador
    Leverskador har rapporterats i samband med användning av buprenorfin, särskilt i de fall läkemedlet använts felaktigt. Leverskador kan också bero på virusinfektioner (kronisk hepatit C), alkoholmissbruk, undernäring (otillräckligt födointag) eller användning av andra läkemedel som kan skada levern (se avsnitt Eventuella biverkningar). Läkaren eller sjuksköterskan kan komma att ta regelbundna blodprover för att kontrollera din lever. Tala om för läkaren eller sjuksköterskan om du har några leverproblem innan behandlingen med Subutex depotlösning för injektion börjar.
     
  • Blodtryck
    Detta läkemedel kan göra att blodtrycket plötsligt faller och att du blir yr om du reser dig upp för hastigt.
     
  • Diagnos av andra medicinska tillstånd som inte är förknippade med missbruket
    Detta läkemedel kan dölja smärta och göra det svårt att diagnosticera vissa sjukdomar. Glöm inte att tala om för de läkare eller sjuksköterskor som undersöker dig att du behandlas med detta läkemedel.
     
  • Smärtlindring
    Om du behöver smärtlindring medan du behandlas med detta läkemedel kommer läkaren att diskutera behandlingsalternativen med dig.


Frisättningen av buprenorfin från läkemedelsdepån är konstant och påverkas inte av t.ex. massage eller temperatur.

Andra läkemedel och Subutex depotlösning för injektion

Tala om för läkare eller apotekspersonal om du tar, nyligen har tagit eller kan tänkas ta andra läkemedel. En del läkemedel kan öka biverkningarna av detta läkemedel och kan ibland leda till mycket allvarliga reaktioner. Ta inte några andra läkemedel samtidigt som du behandlas med Subutex depotlösning för injektion utan att första ha talat med din läkare eller sjuksköterska. Detta gäller särskilt:

  • Bensodiazepiner (används mot ångest och sömnsvårigheter) såsom diazepam, temazepam och alprazolam. Läkaren skriver ut rätt dos till dig. En felaktig dos bensodiazepiner kan leda till dödsfall p.g.a. andningsdepression (oförmåga att andas).
     
  • Gabapentinoider, såsom pregabalin och gabapentin (används mot krampanfall eller nerv- och muskelsmärtor, t.ex. vid fibromyalgi). Läkaren skriver ut rätt dos till dig. En felaktig dos kan leda till dödsfall på grund av andningsdepression.
     
  • Andra läkemedel som kan göra dig dåsig/sömnig och som används för att behandla tillstånd som ångest, sömnlöshet, kramper och smärta. De kan också verka dämpande på centrala nervsystemet, något som är mycket allvarligt. Detta gäller till exempel följande typer av läkemedel:
     
    • Andra opioidinnehållande läkemedel såsom metadon, vissa smärtstillande läkemedel och hostdämpande läkemedel.
    • Lugnande läkemedel, barbiturater, antipsykotika, icke-bensodiazepiner som används mot ångest eller sömnproblem.
    • Sedativa (lugnande) H1-receptorantagonister (används mot allergiska reaktioner) som difenhydramin, klorfenamin, hydroxyzin, meklizin och prometazin.
       
  • Antidepressiva läkemedel som moklobemid, tranylcypromin, citalopram, escitalopram, fluoxetin, fluvoxamin, paroxetin, sertralin, duloxetin, venlafaxin, amitriptylin, doxepin eller trimipramin. Dessa läkemedel kan påverka eller påverkas av Subutex depotlösning för injektion och du kan få symtom som ofrivilliga rytmiska muskelryckningar (även i de muskler som styr ögonens rörelser), upprördhet, hallucinationer, koma, kraftig svettning, darrningar, förstärkta reflexer, spända muskler och kroppstemperatur över 38 °C. Kontakta läkaren om du får sådana symtom.
     
  • Naltrexon och nalmefen kan förhindra effekten av Subutex med förlängd frisättning. Om du tar dessa läkemedel samtidigt som du behandlas med Subutex med förlängd frisättning kan du få plötsliga, långvariga och kraftiga abstinenssymtom.
     
  • Klonidin (används mot högt blodtryck) kan förlänga effekterna av Subutex depotlösning för injektion.
     
  • Antiretrovirala medel (används mot hiv), t.ex. ritonavir, nelfinavir och indinavir, kan öka och förlänga effekterna av Subutex depotlösning för injektion.
     
  • Vissa medel mot svampinfektioner, t.ex. ketokonazol och itrakonazol, och vissa antibiotika (t.ex. erytromycin) kan förlänga effekterna av Subutex depotlösning för injektion.
     
  • Vissa läkemedel kan minska effekten av Subutex depotlösning för injektion. Dessa är läkemedel mot epilepsi (t.ex. karbamazepin och fenytoin) och läkemedel mot tuberkulos (rifampicin).
     
  • MAO-hämmare i allmänhet såsom selegilin, linezolid, rasagilin, fenelzin och tranylcypromin kan förlänga effekterna av Subutex depotlösning.


För att få största möjliga nytta av behandling med Subutex depotlösning för injektion måste du informera läkaren eller sjuksköterskan om alla läkemedel du tar, även användning av alkohol, läkemedel som innehåller alkohol, illegala droger och receptbelagda läkemedel du tar som läkaren inte har skrivit ut till dig.

Samtidig användning av något av ovan uppräknade läkemedel och Subutex depotlösning för injektion ska övervakas noga. I vissa fall kan läkaren behöva justera dosen.

Subutex depotlösning för injektion med alkohol

Drick inte alkohol under tiden du behandlas med Subutex depotlösning för injektion
eftersom detta kan öka dåsigheten och risken för andningsdepression.

Graviditet och amning

Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare innan du får detta läkemedel. Om du är gravid ska du endast behandlas med Subutex depotlösning för injektion om läkaren anser att det är nödvändigt. Om Subutex depotlösning för injektion används under graviditet, och i synnerhet den sista delen av graviditeten, kan det orsaka abstinenssymtom hos det nyfödda barnet, bland annat andningsproblem. Dessa symtom visar sig kanske inte förrän flera dagar efter födelsen.
Tala med läkaren innan du ammar ditt barn. Läkaren kommer att göra en bedömning av just dina riskfaktorer och tala om ifall du kan amma ditt barn medan du använder detta läkemedel.

Körförmåga och användning av maskiner

Detta läkemedel orsakar dåsighet, yrsel och försämrad tankeförmåga, särskilt under de första behandlingsveckorna och när dosen ändras. Detta händer särskilt om du dricker alkohol eller tar lugnande läkemedel. Kör inte något fordon och använd inte farliga verktyg eller maskiner innan du vet hur du påverkas av detta läkemedel.

Du är själv ansvarig för att bedöma om du är i kondition att framföra motorfordon eller utföra arbeten som kräver skärpt uppmärksamhet. En av faktorerna som kan påverka din förmåga i dessa avseenden är användning av läkemedel på grund av deras effekter och/eller biverkningar. Beskrivning av dessa effekter och biverkningar finns i andra avsnitt. Läs därför all information i denna bipacksedel för vägledning. Diskutera med din läkare eller apotekspersonal om du är osäker.

Hur produkten används

Subutex depotlösning för injektion får endast ges av hälso- och sjukvårdspersonal. Läkare eller sjuksköterska injicerar läkemedlet under huden på magen. Efter den subkutana injektionen bildar Subutex depotlösning för injektion en läkemedelsdepå av buprenorfin från vilken läkemedlet långsamt frisätts över tid.
 

För att förhindra plötsliga och kraftiga symtom på opioidabstinens måste du först få ett annat läkemedel som innehåller buprenorfin innan du börjar med Subutex depotlösning för injektion.
 

När du börjar med Subutex depotlösning för injektion får du en dos om 300 mg de första två månaderna. Därefter får du antingen 100 mg eller 300 mg en gång i månaden. Det bestäms av läkaren baserat på ditt behandlingsbehov.

Läkaren talar om när du ska få nästa injektion. Det är viktigt att du inte missar någon inplanerad dos. Det måste gå minst 26 dagar mellan doserna.

Om du har långtidsbehandlats med buprenorfin och dina sjukdomssymtom är under kontroll, kan du direkt gå över till Subutex depotlösning för injektion. Läkaren bestämmer vilka doser som är bäst när du börjar med behandlingen, baserat på den dos buprenorfin du fick tidigare som resoribletter (under tungan).

I de flesta fall behövs inga extra buprenorfindoser under behandlingen med Subutex depotlösning för injektion. Läkaren kan skriva ut en tilläggsbehandling med buprenorfin resoribletter för kortare tid.

Effekten av behandlingen beror på dosen i kombination med samtidig medicinsk, psykologisk och social behandling. Det finns ingen längsta behandlingsperiod utan du kan få läkemedlet så länge du och läkaren anser att du behöver det.

Det kan hända att det bildas en knuta där du fick injektionen som kan kännas i flera veckor efteråt, men den blir mindre med tiden. Du ska inte gnida eller massera på injektionsstället. Tänk också på att midjebälten/skärp och klädernas linning kan irritera injektionsstället.

Barn, ungdomar och äldre
Subutex depotlösning för injektion får inte användas till patienter under 18 år.

Äldre (över 65 år)
Säkerhet och effekt för buprenorfin för patienter över 65 år har inte fastställts. Om du är över 65 år måste du kontrolleras extra noga av läkaren.

Om du har fått för stor mängd av Subutex depotlösning för injektion
Om du tror att du har symtom på överdosering när du behandlas med Subutex depotlösning för injektion, kontakta läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel. 0800-147 111) för att rådfråga om risken och vad du bör göra. Överdosering med buprenorfin kan orsaka livshotande andningssvårigheter. Symtom på akut överdosering är små pupiller, kraftig dåsighet/slöhet, långsam andning, lågt blodtryck, illamående, kräkningar och/eller sluddrigt tal.

Om du har glömt en dos av Subutex depotlösning för injektion
Det är mycket viktigt att du kommer till alla inbokade besök för att få Subutex depotlösning för injektion.

Om du inte kan komma till ett avtalat läkarbesök för att få en dos eller om du har missat ett besök, kontakta läkaren omedelbart för att boka en ny tid.

Om du slutar att ta Subutex depotlösning för injektion
Ändra inte behandlingen på något sätt och sluta inte med behandlingen utan att ha kommit överens om detta med behandlande läkare.

Om du slutar att få injektioner med Subutex depotlösning för injektion kommer du att följas upp under flera månader för att se om du får några tecken och symtom på abstinens, och läkaren behandlar dig i så fall på lämpligt sätt.

Fråga läkare eller sjuksköterska om du undrar något om detta läkemedel.

Eventuella biverkningar

Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem.

Tala omedelbart om för läkaren eller sök akutvård om du får någon av följande biverkningar:

  • plötslig väsande andning, svårt att andas, svullnad av ögonlock, ansikte, tunga, läppar, svalg eller händer; utslag eller klåda, särskilt om det förekommer över hela kroppen. Detta kan vara tecken på en livshotande allergisk reaktion.
  • långsammare eller svagare andning än vanligt (andningsdepression)
  • svimfärdighet. Det kan vara tecken på lågt blodtryck.
  • utmattning (trötthet), aptitlöshet, gulfärgning av hud eller ögon. Detta kan vara symtom på leverskada.

Andra biverkningar som kan förekomma:

Vanliga biverkningar (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare):

  • reaktioner på injektionsstället (rodnad, smärta, klåda, knuta strax under huden)
  • förhöjda levervärden
  • sömnproblem (insomni)
  • ångest, depression
  • utsättningssyndrom
  • buksmärtor, förstoppning, nedsatt aptit, diarré, illamående, kräkningar
  • blodtrycksfall när man reser sig upp (ortostatisk hypotoni), hjärtklappning
  • huvudvärk, svaghet/orkeslöshet, trötthet/dåsighet (även kraftig dåsighet/slöhet), svimning, yrsel
  • infektion, snuva/symtom på förkylning, övre luftvägsinfektion
  • kraftig svettning, klåda.

Mindre vanliga biverkningar (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare):

  • reaktioner på injektionsstället (blåmärke, infektion, cellulit, svullnad)

Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare):

  • andningssvårigheter (andningsdepression)
  • anafylaktisk chock, bronkospasm (sammandragna luftrör), angioödem
  • levernekros, inflammation i levern (hepatit)
  • hallucinationer.

Har rapporterats (förekommer hos okänt antal användare):

  • utsättningssyndrom hos nyfödda.


Rapportering av biverkningar
Om du får biverkningar, tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan).

Webbplats: www.fimea.fi
Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea
Biverkningsregistret, P.O. Box 55, FI-00034 FIMEA

Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.

Hur produkten ska förvaras

Subutex depotlösning för injektion ska endast administreras av hälso- och sjukvårdspersonal. Patienten får inte använda läkemedlet i hemmet eller injicera det själv.

Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.
Förvaras i kylskåp (2 °C–8 °C). Får ej frysas.

Subutex depotlösning för injektion ska tas ut ur kylskåpet före administrering. Det tar minst 15 minuter innan läkemedlet nått rumstemperatur. Läkaren ska inte öppna foliepåsen förrän du har anlänt till mottagningen för att få din injektion.

När läkemedlet tagits ut ur kylskåpet kan det förvaras i originalförpackningen i rumstemperatur (under 25 °C) i högst 7 dagar före användningen. Datum då förpackningen placerades i rumstemperatur ska noteras på förpackningen. Allt läkemedel som lämnats i rumstemperatur i mer än 7 dagar kasseras av läkaren.

Används före utgångsdatum som anges på kartongen. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.

Ej använt läkemedel och avfall ska kasseras enligt gällande anvisningar.

Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

Innehållsdeklaration

Den aktiva substansen är buprenorfin.

Varje förfylld spruta med Subutex depotlösning för injektion innehåller antingen 0,5 ml injektionsvätska som depotlösning (motsvarande 100 mg buprenorfin) eller 1,5 ml injektionsvätska som depotlösning (motsvarande 300 mg buprenorfin) i ATRIGEL administreringssystem.

Övriga innehållsämnen är ATRIGEL polymerlösning som består av poly(DL-laktid-coglykolid) (50:50) och N-metyl-2-pyrrolidon.

Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar

Subutex injektionsvätska, depotlösning, 100 mg:
Subutex är en klar, tjockflytande, färglös till gul/gulbrun steril vätska i steril 1 ml plastspruta med nålskydd av gummi samt propp, förpackad tillsammans med en 19 G 16 mm säkerhetskanyl i engångsförpackning.

Subutex injektionsvätska, depotlösning, 300 mg: Subutex är en klar, tjockflytande, färglös till gul/gulbrun steril vätska i steril 2,25 ml plastspruta med nålskydd av gummi samt propp, förpackad tillsammans med en 19 G 16 mm säkerhetskanyl i engångsförpackning.

Den förfyllda sprutan ligger i en påse av aluminiumfolie som även innehåller en syreabsorbent. Påsen är i sin tur förpackad i en kartong tillsammans med den sterila säkerhetskanylen och bipacksedeln.

Innehavare av godkännande för försäljning och tillverkare
Innehavare av godkännande för försäljning:
Indivior Europe Limited,
27 Windsor Place, Dublin 2, D02 DK44
Irland

Tillverkare:
Almac Pharma Service Limited
Finnabair Industrial Estate
Dundalk, Co. Louth
A91 P9KD
Irland

Kontakta ombudet för innehavaren av godkännandet för försäljning om du vill veta mer om detta läkemedel: PatientSafetyRoW@indivior.com

Denna bipacksedel ändrades senast 29.03.2022.

Direktiv för experterna inom hälsovården

Följande uppgifter är endast avsedda för hälso- och sjukvårdspersonal och ska läsas av medicinsk personal eller hälso- och sjukvårdspersonal tillsammans med fullständig förskrivarinformation (produktresumé).

Viktig information

  • Endast för subkutan injektion i buken.
  • Intravaskulär (intravenös), intramuskulär och intradermal administrering av detta läkemedel är förbjuden.
  • Ska endast administreras av hälso- och sjukvårdspersonal.
  • Se till att patienten har genomgått induktionsbehandling och stabilisering med ett buprenorfininnehållande läkemedel i minst 7 dagar innan behandlingen med Subutex depotlösning inleds.
  • Detta läkemedel ska inte ges till patienter med svårt nedsatt leverfunktion. Försiktighet ska iakttas vid behandling av patienter med måttligt nedsatt leverfunktion.
  • Alla försök att avlägsna läkemedelsdepån ska övervakas under hela behandlingen.
  • Vid en överdos ska betydelsen/inverkan av buprenorfin, andra opioider, samt CNS-depressiva läkemedel på patientens kliniska symtom bedömas.
  • Om läkemedelsdepån måste avlägsnas kan detta ske genom kirurgisk excision under lokalanestesi, lättast inom 14 dagar efter injektionen.


Före injektionen

  • Läs anvisningarna noga innan produkten hanteras.
  • Som en allmän försiktighetsåtgärd ska handskar alltid användas.
  • Ta ut Subutex depotlösning för injektion ur kylskåpet före administreringen.
  • Det tar minst 15 minuter för läkemedlet att anta rumstemperatur. Öppna inte foliepåsen förrän patienten har anlänt för att få sin injektion.
  • Subutex depotlösning för injektion ska kastas om det har legat i rumstemperatur i mer än 7 dagar.

 

1. FÖRBEREDELSER

Ta upp foliepåsen och säkerhetskanylen ur kartongen. Öppna påsen och ta upp sprutan. Kasta den medförpackade syreabsorbenten. Den behövs inte längre.


2. KONTROLLERA LÖSNINGEN

Kontrollera visuellt att läkemedlet inte innehåller några föroreningar eller partiklar. Subutex depotlösning för injektion kan vara helt färglös till gul eller gulbrun. Dessa färgvariationer påverkar inte läkemedlets effekt.

 

3. MONTERA SÄKERHETSKANYLEN

Ta bort hättan från sprutan och ta upp säkerhetskanylen ur den sterila förpackningen.
Vrid försiktigt fast kanylen i medurs riktning tills den sitter säkert.
Behåll nålskyddet på nålen.

 

4. FÖRBERED INJEKTIONSSTÄLLET PÅ BUKEN

Välj ett injektionsställe på buken mellan det transpyloriska och transtuberkulära planet där det finns tillräckligt med subkutan vävnad fri från hudförändringar (t.ex. knutor, lesioner, kraftig pigmentering). Patienten bör ligga ner på rygg.

Injicera inte i ett område med hudirritation, rodnad, blåmärke, hudinfektion eller ärrbildning av något slag.

Rengör injektionsstället noga med sprittork.

För att undvika irritation ska injektionsstället växlas mellan doseringarna ungefär som bilden visar. Notera var injektionen ges så att ett annat ställe väljs vid nästa injektion.

 

 


5. AVLÄGSNA LUFT UR SPRUTAN

Håll sprutan upprätt i några sekunder så att luftbubblorna stiger. Läkemedlet är en viskös vätska så bubblorna stiger inte lika snabbt som i en vattenlösning.

Ta bort nålskyddet och tryck långsamt in kolven så att luften trycks ut ur sprutan. Låt det vikbara nålskyddet sitta kvar vid sidan av nålen.

  • Det gör inget om små bubblor finns kvar i läkemedlet. Stora luftbubblor kan minskas genom att kolven dras tillbaka så att bubblorna spricker och luften sedan trycks ut mycket långsamt. Luften ska tryckas ut med stor försiktighet så att inget läkemedel går förlorat.


Om läkemedel syns vid nålspetsen ska kolven dras tillbaka något för att undvika läkemedelsspill.


6. NYP IHOP INJEKTIONSSTÄLLET

Nyp ihop huden runt injektionsstället. Tillräckligt mycket hud ska nypas ihop för att inrymma kanylen. Lyft upp fettvävnaden från underliggande muskel för att undvika oavsiktlig intramuskulär injektion.


7. INJICERA LÄKEMEDLET

Subutex depotlösning för injektion ska endast ges som subkutan injektion. Det får aldrig injiceras intravaskulärt eftersom den fasta läkemedelsdepån som bildas kan medföra allvarlig skada och kan vara livshotande. Injicera inte intramuskulärt eller intradermalt.

Stick in kanylen helt i den subkutana vävnaden på buken. Injektionsvinkeln beror på mängden subkutan vävnad. Ge läkemedlet med en långsam och jämn injektion. Fortsätt trycka in kolven tills allt läkemedel har avgetts.


8. DRA UT KANYLEN

Dra ut kanylen i samma vinkel som den fördes in och släpp huden.
Gnugga inte på injektionsstället efter injektionen. En liten mängd blod eller vätska kan synas vid injektionsstället. Torka i så fall med bomullstuss eller gasväv innan en kompress eller bandage appliceras med minimalt tryck.


9. SÄTT FAST NÅLSKYDDET OCH KASTA SPRUTAN

Sätt fast det vikbara nålskyddet genom att trycka det mot en hård yta, t.ex. ett bord.
Kasta alla sprutkomponenterna i en säker behållare för vassa föremål. Ej använt läkemedel och avfall ska kasseras enligt gällande anvisningar.


9. ANVISNINGAR TILL PATIENTEN

Berätta för patienten att det kanske kommer att finnas en knuta på stället i flera veckor men att den blir mindre med tiden. Instruera patienten att inte gnida eller massera på injektionsstället och att tänka på att midjebälten/skärp och klädernas linning kan irritera injektionsstället.

Texten ändrad

29.03.2022