Pakkausseloste

NEOPROCT rektalkräm 1/20 mg/g, suppositorium 1/40 mg, NEOPROCT YHDISTELMÄPAKKAUS suppositorium och rektalkräm

Tilläggsinformation

Neoproct® rektalkräm

Neoproct® suppositorium

Neoproct® kombinationsförpackning, rektalkräm och suppositorium

fluokortolon-21-pivalat och vattenfri lidokainhydroklorid

Allmänna direktiv

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

  • Spara denna information, du kan behöva läsa den igen.
  • Om du har ytterligare frågor vänd dig till läkare eller apotekspersonal.
  • Detta läkemedel har ordinerats enbart åt dig. Ge det inte till andra. Det kan skada dem, även om de uppvisar sjukdomstecken som liknar dina.
  • Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt Eventuella biverkningar.

I denna bipacksedel finns information om följande

  1. Vad Neoproct är och vad det används för
  2. Vad du behöver veta innan du använder Neoproct
  3. Hur du använder Neoproct
  4. Eventuella biverkningar
  5. Hur Neoproct ska förvaras
  6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

Vad produkten är och vad den används för

Neoproct lindrar ändtarmsmynningens inflammatoriska reaktioner i behandlingsområdet genom att minska smärta, sveda och klåda. Fluokortolon-21-pivalat (glukokortikoid) lindrar inflammationssymptom och lidokainhydroklorid (lokalanestetik) minskar smärta och klåda genom att hindra nervimpulsen i känselnerver.

Neoproct behandling avlägsnar inte grundorsaken till hemorrojderna.

Neoproct är avsedd för symptomatisk lindring av symptomer i samband med hemorrojder, anala inflammationer och analeksem.

Vad du behöver veta innan produkten används

Använd inte Neoproct

  • om du är allergisk mot fluokortolon-21-pivalat eller lidokainhydroklorid eller något annat innehållsämne i detta läkemedel (anges i avsnitt Förpackningens innehåll och övriga upplysningar).
  • om du har någon infektionssjukdom (tuberkulos, syfilis) inom det område som skall behandlas eller virussjukdom (t.ex. vattkoppor eller vid reaktion vid vaccinering).

Varningar och försiktighet
Tala med läkare eller apotekspersonal innan du använder Neoproct.

Vid användning av preparatet bör försiktighet iakttas så att Neoproct inte kommer i kontakt med ögonen. Tvätta dina händer noggrant efter varje applicering.

Om produkter som tillverkats av latex dvs. naturgummi, såsom kondomer, används samtidigt med Neoproct på samma behandlingsområde, kan vissa av innehållsämnena i Neoproct skada latexprodukterna. Därför kan deras preventiva effekt eller skydd mot könssjukdomar, såsom HIV-infektion, försvagas. Om du behöver mera information kontakta läkare eller apotekspersonal.

Kontakta läkare om du upplever dimsyn eller andra synrubbningar.

Användning alltför ofta, på alltför stora områden eller på felaktigt sätt under längre tid kan orsaka en utsättningsreaktion när behandlingen avslutas. Om du upplever att dina besvär återkommer kort efter att du har slutat med behandlingen ska du inte börja använda krämen/salvan igen utan att rådgöra med din läkare, såvida inte din läkare tidigare har rått dig att göra detta. Om dina besvär har försvunnit, och om hudrodnaden vid återkomst sprider sig utanför det ursprungligen berörda hudområdet och du upplever en brännande känsla, kontakta läkare innan du återupptar behandlingen.

Andra läkemedel och Neoproct
Tala om för din läkare om du tar eller nyligen har tagit andra läkemedel, även receptfria sådana.

Vissa läkemedel kan öka effekterna av Neoproct och din läkare kan vilja övervaka dig noga om du tar dessa läkemedel (t.ex. vissa läkemedel mot hiv: ritonavir, kobicistat).

Vid svampinfektioner kombineras Neoproct behandlingen med någon svampbehandling.

Graviditet, amning och fertilitet
Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel.

Preparatet får ej användas under de tre första graviditetsmånaderna.

Gravida och ammande kvinnor bör undvika Neoproct behandling under längre tid.

Neoproct rektalkräm innehåller cetostearylalkohol och bensylalkohol
Neoproct rektalkräm innehåller cetostearylalkohol. Cetostearylalkohol kan ge lokala hudreaktioner (t.ex. kontakteksem).

Neoproct rektalkräm innehåller 5 mg bensylalkohol per 1 g, motsvarande 0,5 % w/w.

Bensylalkohol kan orsaka allergiska reaktioner och orsaka mild lokal irritation.

Hur produkten används

Använd alltid detta läkemedel enligt läkarens eller apotekspersonalens anvisningar. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker.

Använd Neoproct efter tarmtömning. Rengör analområdet noga före appliceringen av Neoproct.

Neoproct behandlingen bör ej pågå över 2 veckor.

Rektalkräm
Rektalkrämen används vanligen två gånger dagligen, morgon och kväll. I mycket smärtsamma fall t.o.m. tre gånger under de första behandlingsdagarna. När symptomen har lindrats, räcker det ofta att använda krämen en gång om dagen.

Om du använder Neoproct alltför ofta, på alltför stora områden eller på annat sätt än anvisat under en längre period kan detta orsaka en utsättningsreaktion, särskilt om du avbryter behandlingen plötsligt (se avsnitt Vad du behöver veta innan produkten används och Eventuella biverkningar). Rådfråga din läkare om du är osäker.

Applicera en liten klick rektalkräm ungefär så stor som en ärta med fingret på ändtarmsmynningen och i ändtarmen så att du med fingret känner ringmuskelns motstånd.

Om du inför rektalkrämen i ändtarmen, skruva den plastkanylen som medföljer krämförpackningen på tuben och inför den i ändtarmen. Därefter tryck en liten mängd kräm in i tarmen genom att lätt trycka på tuben. Efter varje användning rengör kanylen externt med en pappershandduk, avlägsna kvarvarande salva från kanylen med en bomullspinne och rengör kanylen igen med en pappershandduk. Skölj kanylen under varmt vatten i ungefär en minut och torka av den med en pappershandduk. Använd inte kanylen om den är skadad.

Vid svåra inflammationer och därför följaktligen speciellt smärtande fall kan det vara skäl att till en början införa kräm med fingret in i tarmen. Behandla de framträngande hemorrojder med ett tjockt lager av kräm och för dem försiktigt med fingret tillbaka in i tarmen.

Suppositorium
Ett suppositorium införs djupt in i ändtarmen två gånger dagligen, morgon och kväll. I mycket smärtsamma fall t.o.m. tre gånger dagligen under de tre första dagarna. När symptomen har lindrats, räcker det ofta med ett suppositorium dagligen eller varannan dag.

Om suppositoriet under förvaringen har blivit mjukt i varm temperatur, kan det göras hårdare i kallt vatten innan skyddsfoliet öppnas.

Om du använt för stor mängd av Neoproct
Resultaten av studier om den akuta toxiciteten hos de verksamma ämnena av Neoproct visar att preparatets engångsdosering, även med överdoser, inte medför risk för akut förgiftning.

Om man oavsiktligt sväljer preparatet uppstår sannolikt systemverkning av lidokainhydroklorid vilka kan vara, beroende på dosen, svåra kardiovaskulära symptom (hjärtverksamhetens dämpning eller hjärtstillestånd) eller symptom från det centrala nervsystemet (kramper, andnöd eller andningsstopp).

Rådfråga vid behov Giftinformationscentralen för att få mera information (tel. 0800 147 111).

Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel, kontakta läkare eller apotekspersonal.

Eventuella biverkningar

Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem.

Biverkningar som kan förekomma är ändtarmsmynningens hudreaktioner.

Vanliga biverkningar (hos över 1 av 10 patienter): brännande känsla på huden.

Mindre vanliga biverkningar (hos färre än 1 av 100 patienter): hudirritation och allergiska reaktioner (rektalkräm).

Ingen känd frekvens (kan inte beräknas från tillgängliga data): dimsyn.

Risken av en allergisk reaktion orsakad av någon beståndsdel kan ej uteslutas.

Lokala biverkningar, t.ex. förtunning av huden, kan ej uteslutas, om Neoproct används under en längre tid (över 4 veckor).

Steroidutsättningsreaktion:
Användning alltför ofta, på alltför stora områden eller på annat sätt än anvisat under en längre period kan orsaka en utsättningsreaktion när behandlingen avslutas, med ett eller flera av följande symtom: hudrodnad som kan sprida sig utanför det initiala behandlingsområdet, brännande eller svidande känsla, intensiv klåda, hudfjällning, öppna vätskande sår. Dessa symtom har orsakats av behandling med andra läkemedel av samma typ (kortikosteroider som används på huden). 

Rapportering av biverkningar
Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.

webbplats: www.fimea.fi
Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea
Biverkningsregistret
PB 55
00034 FIMEA

Hur produkten ska förvaras

Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.

Neoproct rektalkräm: Förvaras vid högst 30 °C.
Neoproct suppositorier: Förvaras vid högst 25 °C.
Neoproct kombinationsförpackning: Förvaras vid högst 25 °C.

Används före utgångsdatum som anges på förpackningen. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.

Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.

Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

Innehållsdeklaration

Neoproct rektalkräm

  • De aktiva substanserna är 1 mg fluokortolon-21-pivalat och 20 mg lidokainhydroklorid.
  • Övriga innehållsämnen är bensylalkohol, polysorbat 60, sorbitanstearat, cetostearylalkohol, paraffin i vätskeform, vitvaselin, natriumedetat, natriumdivätefosfatdihydrat, dinatriumfosfatdodekahydrat, renat vatten.

Neoproct suppositorier

  • De aktiva substanserna är 1 mg fluokortolon-21-pivalat och 40 mg lidokainhydroklorid.
  • Övriga innehållsämnen är hårdfett.

Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar

Rektalkräm
Vit, ogenomskinlig kräm.
Förpackningsstorlekar: 10 g eller 30 g.

Suppositorium
Ljus gulaktigt suppositorium.
Förpackningsstorlekar: 10 suppositorier.

Kombinationsförpackning
Vit, ogenomskinlig kräm och ljusa gulaktiga suppositorier.
Förpackningsstorlekar: 10 g rektalkräm och 10 suppositorier.

Innehavare av godkännande för försäljning
Karo Pharma AB
Box 16184
103 24 Stockholm
Sverige

Tillverkare
Rektalkräm
LEO Pharma Manufacturing Italy S.r.l., Segrate, Italien

Suppositorium, Kombinationsförpackning
Istituto de Angeli S.r.l.
Località Prulli, 103/C
50066 Reggello (Florens)
Italien

Texten ändrad

21.04.2023