Engerix-B 20 mikrogram/1 ml, injektionsvätska, suspension
Vaccin mot hepatit B (rDNA) (adsorberat) (HBV)
Läs noga igenom denna bipacksedel innan du får detta vaccin. Den innehåller information som är viktig för dig.
Engerix-B är ett vaccin som används mot infektion av hepatit B. Det kan också hjälpa till att skydda mot infektion av hepatit D.
Detta vaccin kan ges till både vuxna och ungdomar 16 år och äldre. I undantagsfall kan det även ges till barn och ungdomar i åldern 11-15 år (se avsnitt Hur produkten används).
Hepatit B är en infektionssjukdom i levern som orsakas av ett virus. Vissa människor har hepatit B-viruset i kroppen men kan inte bli kvitt det. De bär på viruset och kan fortfarande smitta andra människor. Sjukdomen sprids genom att viruset kommer in i kroppen via kontakt med kroppsvätskor, oftast blod, från en smittad person.
Om modern är bärare av viruset kan hon överföra det till sitt nyfödda barn vid förlossningen. Viruset kan också överföras från en bärare genom t.ex. oskyddat sex, om man delar injektionskanyler med andra människor eller av medicinsk utrustning som inte har steriliserats på ett korrekt sätt.
De vanligaste tecknen på sjukdomen är huvudvärk, feber, illamående och gulsot (gul hud och gula ögon), men cirka 3 av 10 patienter får inga symtom. Bland dem som smittats med hepatit B kommer 1 av 10 vuxna och upp till 9 av 10 nyfödda barn att bli bärare av viruset och troligen senare utveckla en allvarlig leversjukdom och i vissa fall levercancer.
Hur Engerix-B verkar
Engerix-B innehåller små mängder av det ”yttre höljet” av hepatit B-viruset. Dessa yttre delar är inte smittsamma och kan inte göra dig sjuk.
Engerix-B ska inte ges:
Engerix-B ska inte ges om något av ovanstående gäller dig. Om du inte är säker, tala med läkare eller apotekspersonal innan du får Engerix-B. Tala om för läkare eller apotekspersonal om du har några allergier eller om du någon gång har upplevt några problem med din hälsa efter det att du har vaccinerat dig.
Varningar och försiktighet
Tala med din läkare eller apotekspersonal innan du får Engerix-B om du:
Personer som står på dialys, som under en längre tid har haft leverproblem eller som är bärare av hepatit C eller är HIV-positiva kan ändå vaccineras med Engerix-B av en läkare, eftersom en hepatit B-infektion kan vara allvarlig hos dessa personer. För mer information om njurproblem och dialys, se avsnitt Hur produkten används.
Om du inte är säker på om något av ovanstående gäller dig, tala med din läkare innan du ska vaccineras med Engerix-B.
Svimning kan förekomma (främst hos ungdomar) efter, eller även före, all nålinjektion. Tala därför om för läkaren eller sjuksköterskan om du/ditt barn svimmat vid tidigare injektion.
Liksom andra vacciner kan det hända att Engerix-B inte ger dig fullgott skydd mot hepatit B. Ett antal faktorer som t.ex. hög ålder, kön, övervikt, rökning och vissa långvariga problem minskar ditt immunsvar mot vaccinet. Om något av detta gäller dig kan läkaren besluta att ta ett blodprov, eller ge dig ytterligare en dos av Engerix-B, för att säkerställa att du har fått ett skydd.
Andra läkemedel och Engerix-B
Tala om för läkare eller apotekspersonal om du tar, nyligen har tagit eller kan tänkas ta andra läkemedel.
Engerix-B kan ges samtidigt som de flesta andra vacciner som brukar ges rutinmässigt. Läkaren säkerställer att vaccinerna ges separat och på olika injektionsställen.
Graviditet och amning
Körförmåga och användning av maskiner
Det är osannolikt att Engerix-B skulle inverka på förmågan att köra bil eller använda maskiner.
Ändå, kör inte bil och använd inte maskiner om du känner dig dålig.
Du är själv ansvarig för att bedöma om du är i kondition att framföra motorfordon eller utföra arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. En av faktorerna som kan påverka din förmåga i dessa avseenden är användning av läkemedel på grund av deras effekter och/eller biverkningar. Beskrivning av dessa effekter och biverkningar finns i andra avsnitt. Läs därför all information i denna bipacksedel för vägledning. Diskutera med läkare eller apotekspersonal om du är osäker.
Engerix-B innehåller natrium
Detta vaccin innehåller mindre än 1 mmol natrium (23 mg) per dos, dvs. är nästintill ”natriumfritt”.
Hur vaccinet ges
Läkaren eller hälso-/sjuksköterskan ger dig den rekommenderade dosen av Engerix-B.
Engerix-B ges
Hur mycket vaccin ges
Du kommer att få ett antal injektioner med Engerix-B. När du väl har fått alla doser i serien kan du förvänta dig skydd mot hepatit B under en lång tid.
Det finns flera olika scheman för hur Engerix-B kan ges. Läkaren väljer det som är mest lämpligt för dig.
Schema 1 − för vuxna eller ungdomar 16 år och äldre
Första injektionen − som överenskommet
Andra injektionen − 1 månad efter den första injektionen
Tredje injektionen − 6 månader efter den första injektionen
Schema 2 − för vuxna eller ungdomar 16 år och äldre
Första injektionen − som överenskommet
Andra injektionen − 1 månad efter den första injektionen
Tredje injektionen − 2 månader efter den första injektionen
Fjärde injektionen − 12 månader efter den första injektionen
Schema 3 – endast för vuxna (18 år och äldre)
Detta schema ges bara i undantagsfall, t.ex. om du ska resa till ett högriskområde inom en månad efter vaccinationen.
Första injektionen − som överenskommet
Andra injektionen − 1 vecka efter den första injektionen
Tredje injektionen − 3 veckor efter den första injektionen
Fjärde injektionen − 12 månader efter den första injektionen
Schema 4 – endast för barn och ungdomar 11-15 år
Detta schema används bara om det är osäkert om ditt barn kommer att få den tredje injektionen. För detta schema används Engerix-B (20 mikrogram/1 ml). Därmed uppnås ett högre skydd än med 2 doser av Engerix-B (10 mikrogram/0,5 ml).
Första injektionen − som överenskommet
Andra injektionen − 6 månader efter den första injektionen
Det är mycket viktigt att du följer instruktionerna från läkare/sjuksköterska angående återbesök för kommande doser. Tala med din läkare om du har några frågor om hur många vaccinationer du ska få.
Njurproblem och dialys
Liksom alla vaccin kan detta vaccin orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem.
Följande biverkningar kan inträffa med detta vaccin:
Allergiska reaktioner (kan inträffa vid upp till 1 av 10 000 vaccindoser)
Om du får en allergisk reaktion, kontakta genast din läkare. Tecknen kan vara:
Dessa tecken börjar i allmänhet mycket snart efter det att du har fått injektionen. Kontakta genast din läkare om detta inträffar efter det att du har lämnat mottagningen.
Andra biverkningar kan vara:
Mycket vanliga (kan inträffa vid fler än 1 av 10 vaccindoser): smärta och rodnad vid injektionsstället, trötthetskänsla, irritabilitet.
Vanliga (dessa kan inträffa vid upp till 1 av 10 vaccindoser): huvudvärk, dåsighet, illamående (sjukdomskänsla) eller kräkningar (bli sjuk), diarré eller buksmärta, aptitlöshet, hög kroppstemperatur (feber), allmän olustkänsla, svullnad vid injektionsstället, reaktioner vid injektionsstället, t.ex. förhårdnad.
Mindre vanliga (dessa kan inträffa vid upp till 1 av 100 vaccindoser): yrsel, muskelvärk, influensaliknande symtom.
Sällsynta (dessa kan inträffa vid upp till 1 av 1 000 vaccindoser): svullna körtlar, nässelfeber, utslag och klåda, ledvärk, stickningar och krypningar.
Mycket sällsynta (dessa kan inträffa vid upp till 1 av 10 000 vaccindoser): lätt att få blåmärken och att inte kunna stoppa en blödning om du skulle skära dig, lågt blodtryck, inflammation i blodkärlen, plötslig svullnad i ansiktet runt mun och halsparti (angioneurotiskt ödem), förlamning av muskulaturen (paralys), nervinflammation (neurit) som kan orsaka känselförlust eller domnad, inklusive, övergående nervinflammation som orsakar smärta, svaghet och förlamning av armar och ben, vilket ofta fortskrider till bröst och ansikte (Guillain-Barrés syndrom), sjukdom i synnerven (optisk neurit) och multipel skleros (MS), problem med att röra armar och ben (neuropati), hjärninflammation (encefalit), degenerativ hjärnsjukdom (encefalopati), hjärnhinneinflammation (meningit), kramper, minskad känslighet för smärta eller beröring (hypestesi), mörkvioletta eller rödvioletta hudknottror (lichen planus), röda eller mörkvioletta fläckar i huden, ledvärk och stela leder (artrit), muskelsvaghet.
Rapportering av biverkningar
Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet. webbplats: www.fimea.fi
Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea Biverkningsregistret
PB 55
00034 FIMEA
Innehållsdeklaration
Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar
Engerix-B är en grumlig, vit injektionsvätska.
Engerix-B (20 mikrogram/1 ml) tillhandahålls i:
Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.
Innehavare av godkännande för försäljning och tillverkare
GlaxoSmithKline Biologicals s.a.
Rue de l’Institut 89
B-1330 Rixensart
Belgien
Detta läkemedel är godkänt inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet under namnen:
Österrike, Danmark, Finland, Island, Nederländerna, Norge, Spanien, Sverige: Engerix-B
Belgien, Luxemburg, Portugal: Engerix B
Frankrike, Irland, Italien: Engerix B-20
Tyskland: Engerix-B Adult
Grekland: Engerix
Kontakta ombudet för innehavaren av godkännandet för försäljning om du vill veta mer om detta läkemedel:
Finland
GlaxoSmithKline Oy Porkalagatan 20 A
00180, Helsingfors Tfn. 010 30 30 30
Denna bipacksedel ändrades senast 26.2.2024
Övriga informationskällor
Information om detta läkemedel finns tillgänglig på Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdets hemsida: http://www.fimea.fi
Vid förvaring kan en vit bottensats och en klar färglös supernatant observeras.
Efter omskakning är vaccinet en nästan genomskinlig vit suspension.
Vaccinet ska inspekteras visuellt för främmande partiklar och/eller onormalt utseende före administrering. I händelse av att antingen observeras, administrera inte vaccinet.
Hela innehållet i en injektionsflaska måste dras upp och därefter användas genast.
Instruktioner för den förfyllda sprutan
Håll alltid i sprutcylindern, inte i kolvstången. Skruva av locket på sprutan genom att vrida den motsols. |
|
Fäst nålen på sprutan genom att ansluta den till Luer Lock kopplingen och rotera ett kvarts varv medsols tills du känner att den låser sig. Dra inte ut kolvstången ur sprutcylindern, om detta sker ska vaccinet inte administreras. |
Destruktion
Ej använt läkemedel och avfall ska kasseras enligt gällande anvisningar.