Pakkausseloste

BENAKOR VET tabletti 5 mg, 20 mg

ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI

Benakor vet 5 mg ja 20 mg tabletit koirille
Benatsepriilihydrokloridi 

VAIKUTTAVAT JA MUUT AINEET

5 mg tabletit:
Vaikuttava aine: benatsepriili 4,6 mg (vastaa 5 mg benatsepriilihydrokloridia) 
Väriaine: rautaoksidi (E 172) 0,5 mg 

Keltainen, pitkänomainen, puolitettava tabletti, jossa on jakouurre molemmilla puolilla. 

20 mg tabletit:
Vaikuttava aine: benatsepriili 18,42 mg (vastaa 20 mg benatsepriilihydrokloridia) 
Väriaine: Rautaoksidi (E 172) 8 mg 

Oranssi, pitkänomainen, puolitettava tabletti, jossa on jakouurre molemmilla puolilla. 

KÄYTTÖAIHEET

Valmiste kuuluu lääkeryhmään nimeltä angiotensiinikonvertaasin (ACE) estäjät. Eläinlääkäri määrää lääkettä koirille sydämen kongestiivisen vajaatoiminnan hoitoon.

VASTA-AIHEET

Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy yliherkkyyttä vaikuttavalle aineelle (benatsepriilihydrokloridille) tai apuaineille.

Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy matalaa verenpainetta (hypotensiota), veren tilavuuden pienenemistä (hypovolemiaa), matalaa veren natriumpitoisuutta (hyponatremiaa) tai akuuttia munuaisten vajaatoimintaa.

Ei saa käyttää tapauksissa, joissa sydämen minuuttitilavuus on pienentynyt aortta-ahtauman tai keuhkovaltimon ahtauman vuoksi.

Ei saa käyttää tiineille tai imettäville koirille, koska benatsepriilihydrokloridin turvallisuutta tälle eläinlajille tiineyden tai imetyksen aikana ei ole selvitetty.

HAITTAVAIKUTUKSET

Joillain sydämen kongestiivista vajaatoimintaa sairastavilla koirilla voi olla hoidon aikana oksentelua tai uupumusta. Kroonista munuaissairautta sairastavilla koirilla voi esiintyä veren kreatiniinipitoisuuden, eli munuaistoimintaa kuvastavan arvon, kohtalaista suurenemista. Tämä liittyy todennäköisesti lääkeaineen verenpainetta alentavaan vaikutukseen munuaisissa, eikä se siten välttämättä anna aihetta keskeyttää hoitoa, ellei eläimellä ole muita haittavaikutuksia.

Jos havaitset haittavaikutuksia, myös sellaisia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa, tai olet sitä mieltä, että lääke ei ole tehonnut, ilmoita asiasta eläinlääkärille.

Vaihtoehtoisesti voit myös tehdä ilmoituksen kansallisen raportointijärjestelmän kautta: www.fimea.fi/elainlaakkeet

KOHDE-ELÄINLAJI

Koira

ANNOSTUS, ANTOREITIT JA ANTOTAVAT KOHDE-ELÄINLAJEITTAIN

Lääkevalmiste annetaan suun kautta kerran vuorokaudessa, ruoan kanssa tai ilman ruokaa. Hoidon kesto on rajoittamaton. 

Valmistetta annetaan suun kautta minimiannoksena 0,25 mg (vaihteluväli 0,25 - 0,5) benatsepriilihydrokloridia painokiloa kohti kerran vuorokaudessa seuraavan taulukon mukaisesti: 

Koiran paino (kg) Benakor vet 5 mg tabletit koirille Benakor vet 20 mg tabletit koirille
Normaaliannos Kaksinkertainen annos Normaaliannos Kaksinkertainen annos

> 5 - 10

0,5 tablettia 1 tabletti    

> 10 - 20

1 tabletti 2 tablettia    
> 20 - 40     0,5 tablettia 1 tabletti
> 40 - 80     1 tabletti

2 tablettia

Sydämen kongestiivista vajaatoimintaa sairastavilla koirilla annos voidaan tarvittaessa kaksinkertaistaa eläinlääkärin harkinnan mukaan, jolloin minimiannos on 0,5 mg (vaihteluväli
0,5–1,0) benatsepriilihydrokloridia painokiloa kohti kerran vuorokaudessa. Noudata aina eläinlääkärin antamia annostusohjeita.

Käytettäessä puolikkaita tabletteja: Laita jäljelle jäävä tabletin puolikas takaisin läpipainopakkaukseen ja säilytä sitä kuivassa paikassa alle 25 °C:n lämpötilassa. Käytä jäljellä oleva tabletin puolikas seuraavalla antokerralla.

ANNOSTUSOHJEET

Eläimille. Suun kautta. 

VAROAIKA

Ei oleellinen

SÄILYTYSOLOSUHTEET

Ei lasten näkyville eikä ulottuville.

Älä säilytä yli 25 °C.
Säilytä alkuperäispakkauksessa.
Älä käytä tätä eläinlääkevalmistetta viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen.
Puolitetut tabletit on käytettävä yhden päivän kuluessa.
Säilytä puolitetut tabletit alkuperäisessä läpipainopakkauksessa, joka laitetaan alkuperäiseen pahvikoteloon.

ERITYISVAROITUKSET

Erityisvaroitukset kohde-eläinlajeittain:
Valmisteen tehoa ja turvallisuutta alle 2,5 kg painaville koirille ei ole varmistettu.

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet:
Jos eläimellä on krooninen munuaissairaus, eläinlääkäri tarkistaa koiran nestetasapainon ja saattaa suositella säännöllisiä verikokeita plasman kreatiniinipitoisuuden ja veren punasolumäärän seuraamiseksi hoidon aikana.

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkevalmistetta antavan henkilön on noudatettava:
Pese kädet valmisteen annon jälkeen.
Jos vahingossa nielet valmistetta, käänny välittömästi lääkärin puoleen ja näytä hänelle pakkausseloste tai myyntipäällys.
Raskaana olevien naisten on syytä välttää erityisen tarkoin tahatonta altistusta suun kautta, koska ACE:n estäjien on ihmisillä todettu vaikuttavan sikiöön raskauden aikana.

Tiineys ja imetys
Ei saa käyttää tiineyden tai imetyksen aikana. Valmisteen turvallisuutta siitoseläimille tai käyttöä tiineyden tai imetyksen aikana ei ole selvitetty.

Yhteisvaikutukset muiden lääkevalmisteiden kanssa sekä muut yhteisvaikutukset:
Kerro eläinlääkärille, jos eläin parhaillaan saa tai on äskettäin saanut muita lääkkeitä.
Kun sydämen kongestiivista vajaatoimintaa sairastaville koirille on annettu benatsepriilihydrokloridia yhdistelmänä digoksiinin, nesteenpoistolääkkeiden, pimobendaanin ja sydämen rytmihäiriölääkkeiden kanssa, haittavaikutuksia ei ole todettu.
Ihmisillä ACE:n estäjien ja tulehduskipulääkkeiden yhteiskäyttö voi heikentää ACE:n estäjien verenpainetta alentavaa vaikutusta tai heikentää munuaisten toimintaa. Benatsepriilihydrokloridin yhdistäminen muiden verenpainelääkkeiden (esim. kalsiumkanavan salpaajien, beetasalpaajien tai nesteenpoistolääkkeiden), nukutusaineiden tai rauhoitusaineiden käyttöön saattaa johtaa additiiviseen verenpaineen laskuun. Tämän vuoksi tulehduskipulääkkeiden tai muiden verenpainetta alentavien lääkkeiden samanaikaista käyttöä pitää harkita huolellisesti.
Munuaisten toimintaa ja matalan verenpaineen oireita (esim. apaattisuus ja heikkous) suositellaan tarkkailemaan ja tarvittaessa hoitamaan ne.
Yhteisvaikutuksia kaliumia säästävien nesteenpoistolääkkeiden, kuten spironolaktonin, triamtereenin tai amiloridin, kanssa ei voida sulkea pois. Jos benatsepriilihydrokloridia käytetään samanaikaisesti kaliumia säästävien nesteenpoistolääkkeiden kanssa, eläinlääkäri voi suositella plasman kaliumpitoisuuden seurantaa veren suuren kaliumpitoisuuden (hyperkalemian) riskin vuoksi.

Yliannostus (oireet, hätätoimenpiteet, vastalääkkeet):
Verenpaine saattaa laskea tilapäisesti vahingossa tapahtuvan yliannostuksen yhteydessä. Hoitona annetaan laskimoon lämmintä isotonista suolaliuosta.

ERITYISET VAROTOIMET KÄYTTÄMÄTTÖMÄN VALMISTEEN TAI JÄTEMATERIAALIN HÄVITTÄMISEKSI

Käyttämättömät eläinlääkevalmisteet tai niistä peräisin olevat jätemateriaalit on hävitettävä paikallisten määräysten mukaisesti.

PÄIVÄMÄÄRÄ, JOLLOIN PAKKAUSSELOSTE ON VIIMEKSI HYVÄKSYTTY

7.4.2023

MUUT TIEDOT

Farmakodynamiikka 
Benatsepriilihydrokloridi on aihiolääke, joka elimistössä hydrolysoituu aktiiviseksi metaboliitikseen benatseprilaatiksi. Benatseprilaatti on erittäin voimakas ja selektiivinen angiotensiinikonvertaasin (ACE) estäjä, joka estää inaktiivisen angiotensiini I:n muuttumisen aktiiviseksi angiotensiini II:ksi ja siten myös vähentää aldosteronin synteesiä. Tästä syystä valmiste estää angiotensiini II:n ja aldosteronin välittämiä vaikutuksia, kuten valtimoiden ja laskimoiden supistumista, natriumin ja veden retentiota munuaisissa sekä rakenteellisia muutoksia (remodelling) (kuten sairaalloista sydämen hypertrofiaa ja degeneratiivisia munuaismuutoksia).

Valmiste aiheuttaa koirilla plasman ACE:n toiminnan pitkäaikaisen estymisen, joka on maksimaalisen vaikutuksen aikana yli 95 %. Merkittävä estovaikutus kestää 24 tunnin ajan annon jälkeen (yli 80 %:lla koirista).

Sydämen kongestiivista vajaatoimintaa sairastavilla koirilla valmiste alentaa verenpainetta ja vähentää sydämen tilavuuskuormitusta.

Toisin kuin muut ACE:n estäjät, benatseprilaatti erittyy koirilla yhtä paljon sappeen ja virtsaan, joten munuaisten vajaatoimintaa sairastavien koirien lääkeannosta ei tarvitse muuttaa.

1 pakkaus sisältää: 
1, 2, 3, 4, 5, 6 tai 7 PVC/PE/PVDC/alumiini-läpipainoliuskaa, joista kukin sisältää 14 tablettia tai 
1, 2, 3, 4, 5, 6 tai 7 alumiini/alumiini-läpipainoliuskaa, joista kukin sisältää 14 tablettia 

Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole markkinoilla. 

MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI

Myyntiluvan haltija:

Le Vet B.V. 
Wilgenweg 7
3421 TV Oudewater
Alankomaat 

Erän vapauttamisesta vastaava valmistaja1:

Lelypharma B.V.
Zuiveringweg 42 
8243 PZ Lelystad
Alankomaat 

Genera Inc.
Svetonedeljska cesta 2, Kalinovica
10436 Rakov Potok
Kroatia

1Painetussa pakkaussetelissä mainitaan ainoastaan tuotteen testauksen ja erien vapauttamisen sijaintipaikka.