Pakkausseloste

EUTHASOL VET injektioneste, liuos 400 mg/ml

ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI

Euthasol vet 400 mg/ml injektioneste, liuos

pentobarbitaalinatrium

VAIKUTTAVAT JA MUUT AINEET

1 ml sisältää:

Vaikuttava aine
pentobarbitaalinatrium 400 mg
(vastaten 364,6 mg pentobarbitaalia)

Apuaineet
bentsyylialkoholi (E 1519) 20 mg
patenttisininen V (E 131) 0,01 mg

Injektioneste, liuos.
Kirkkaansininen liuos.

KÄYTTÖAIHEET

Eutanasia.

VASTA-AIHEET

Ei anestesiakäyttöön.

HAITTAVAIKUTUKSET

Lieviä lihasnykäyksiä voi ilmetä injektion annon jälkeen.

Eläimen kuolemaan kuluva aika voi pitkittyä, jos injektio annetaan perivaskulaarisesti tai johonkin sellaiseen elimeen/kudokseen, josta imeytyminen on huonoa. Barbituraatit voivat olla ärsyttäviä, jos niitä annetaan perivaskulaarisesti.

Pentobarbitaalinatrium saattaa aiheuttaa induktioon liittyvää eksitaatiota. Esilääkitys/rauhoitus vähentää induktioon liittyvän eksitaation riskiä merkittävästi.

Hyvin satunnaisesti saattaa ilmetä yksi tai muutama haukkova hengitysliike vielä sydänpysähdyksen jälkeen. Tässä vaiheessa eläin on kuitenkin jo kliinisesti kuollut.

KOHDE-ELÄINLAJI

Koira, kissa, jyrsijät, kani, nauta, lammas, vuohi, hevonen ja minkki.

ANNOSTUS, ANTOREITIT JA ANTOTAVAT KOHDE-ELÄINLAJEITTAIN

140 mg/kg:n annosta (mikä vastaa 0,35 ml/kg) pidetään riittävänä kaikkia hyväksyttyjä antoreittejä varten.

Lääkevalmiste annostellaan ensisijaisesti laskimoon, jolloin asianmukaisesta rauhoituksesta on huolehdittava silloin kun eläinlääkäri pitää tätä tarpeellisena. Hevoset ja naudat on esilääkittävä ennen lääkevalmisteen käyttöä.

Jos laskimonsisäinen anto on vaikeaa, voidaan lääkettä pistää suoraan sydämeen. Tätä antoreittiä voidaan kuitenkin käyttää vasta syvän rauhoituksen tai anestesian aikaansaamisen jälkeen.

Vaihtoehtoisesti tätä lääkevalmistetta voidaan antaa vatsaontelon sisäisesti, mutta tämä antoreitti soveltuu vain pieneläimille. Vatsaontelon sisäistä reittiä voidaan käyttää vain asianmukaisesti rauhoitetuille eläimille. Seuraeläimille lääkevalmiste annostellaan laskimoon tasaisella injektionopeudella, kunnes eläin on tajuton. Hevosille ja naudoille pentobarbitaali on annettava nopeana pistoksena.

ANNOSTUSOHJEET

Laskimonsisäisen pentobarbitaalin anto saattaa useilla eri eläinlajeilla aiheuttaa induktioon liittyvää eksitaatiota. Näin ollen asianmukaista ja riittävää rauhoitusta on käytettävä, jos eläinlääkäri pitää tätä aiheellisena. Varotoimista perivaskulaarisen annon estämiseksi on huolehdittava (esim. käyttämällä laskimonsisäistä katetria).

Vatsaontelon sisäinen anto voi aiheuttaa viiveen lääkkeen vaikutuksen alkamisessa, mikä lisää riskiä alkuvaiheen eksitaatiolle. Vatsaontelon sisäinen antotapaa on käytettävä ainoastaan sen jälkeen, kun eläin on asianmukaisesti rauhoitettu. Pentobarbitaalin annossa on huolehdittava riittävistä varotoimista pernansisäisen tai sellaisiin elimiin/kudoksiin annon estämiseksi, joista imeytyvyys on huonoa. Vatsaontelon sisäinen antotapa sopii vain pieneläimille.

Sydämensisäistä antotapaa saa käyttää ainoastaan syvästi rauhoitetuille, tajuttomille tai anestesioiduille eläimille.

Induktioon liittyvän eksitaation riskin vähentämiseksi eutanasia on suoritettava rauhallisessa ympäristössä.

Hevoset ja naudat on esilääkittävä tilanteeseen sopivalla rauhoitusaineella riittävän syvän rauhoituksen aikaansaamiseksi ennen varsinaista eutanasiaa. Lisäksi vaihtoehtoinen eutanasiamenettely on oltava välittömästi käytettävissä.

VAROAIKA

Asianmukaisista toimenpiteistä on huolehdittava, jottei tätä lääkettä saaneita eläimiä tai niistä peräisin olevia tuotteita päädy ravintoketjuun tai käytetä ihmis-/eläinravintona.

SÄILYTYSOLOSUHTEET

Ei lasten näkyville eikä ulottuville.

Ei saa jäätyä.

Säilytä alkuperäispakkauksessa.

Herkkä valolle.

Älä käytä tätä eläinlääkevalmistetta erääntymispäivän jälkeen, joka on ilmoitettu etiketissä EXP-merkinnän jälkeen. Erääntymispäivällä tarkoitetaan kuukauden viimeistä päivää.

Sisäpakkauksen kestoaika ensimmäisen avaamisen jälkeen: 28 vuorokautta.

Injektiopullon tulpan saa lävistää enintään 20 kertaa.

ERITYISVAROITUKSET

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet

  • Lääkevalmiste annostellaan ensisijaisesti laskimoon ja asianmukaisesta rauhoituksesta on huolehdittava, jos eläinlääkäri pitää tätä tarpeellisena. Hevoset ja naudat on esilääkittävä. Jos laskimonsisäistä antoreittiä ei voida käyttää ja eläimen syvästä rauhoituksesta on huolehdittu, voi tämän lääkkeen antaa myös sydämensisäisenä pistoksena kaikille kohde-eläinlajeille. Pieneläinten osalta myös vatsaontelon sisäistä antotapaa voidaan harkita, mutta vain tilanteissa, joissa riittävästä rauhoituksesta on huolehdittu.
  • Hevoset ja naudat on esilääkittävä tilanteeseen sopivalla rauhoitusaineella riittävän syvän rauhoituksen aikaansaamiseksi ennen varsinaista eutanasiaa. Lisäksi vaihtoehtoinen eutanasiamenettely on oltava välittömästi käytettävissä. Jos lääkettä vahingossa annetaan eläimelle, jota ei ole tarkoitus lopettaa, on ryhdyttävä riittäviin ja tarkoituksenmukaisiin toimenpiteisiin, kuten tekohengityksen, lisähapen ja tarvittaessa analeptien antoon.

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkevalmistetta antavan henkilön on noudatettava
Pentobarbitaali on hyvin tehokas uni- ja rauhoittava lääke, ja siten myös ihmiselle toksinen. Lääkettä voi imeytyä systeemiseen verenkiertoon ihon kautta ja nieltynä. Erityisistä varotoimista on huolehdittava lääkkeen nielemisen tai vahingossa itseensä pistämisen ehkäisemiseksi.

Systeeminen altistuminen pentobarbitaalille (mukaan lukien imeytyminen ihon ja silmien kautta) aiheuttaa rauhoittumista, nukahtamista, keskushermosto- ja hengityslamaa. Valmiste voi myös ärsyttää silmiä ja aiheuttaa ihoärsytystä sekä allergisia reaktioita (koska valmiste sisältää pentobarbitaalia).

Alkiotoksiset vaikutukset ovat mahdollisia.

Vältä suoraa kontaktia ihon ja silmien kanssa, mukaan lukien silmien koskettaminen käsillä.

Valmiste on tulenarkaa. Pidä valmiste poissa sytytyslähteiden läheisyydestä. Älä tupakoi, syö tai juo kun käsittelet valmistetta.

Varo injisoimasta valmistetta itseesi tai apuna toimivaan henkilöön.

Henkilöiden, jotka ovat yliherkkiä pentobarbitaalille, tulee välttää kosketusta eläinlääkevalmisteen kanssa.

Käsittele valmistetta erityisen huolellisesti. Etenkin hedelmällisessä iässä olevien tai imettävien naisten on käsiteltävä valmistetta erityisen varovasti. Käytä suojakäsineitä. Tätä eläinlääkevalmistetta saavat käyttää vain eläinlääkärit, kun läsnä on toinen ammattilainen, joka voi auttaa mahdollisessa altistumistilanteessa. Mikäli henkilöllä ei ole lääketieteellistä koulutusta, hänelle on kerrottava valmisteeseen liittyvistä riskeistä.

Jos valmistetta joutuu iholle tai silmiin, ne on huuhdeltava välittömästi ja erittäin huolellisesti runsaalla vedellä. Tahattoman itseinjektion sattuessa tai mikäli valmistetta joutuu huomattava määrä iholle tai silmiin, on otettava välittömästi yhteys lääkäriin ja näytettävä valmisteen pakkausseloste tai pakkausmerkinnät. Jos valmistetta joutuu suuhun, on suu pestävä ja hakeuduttava välittömästi lääkärin hoitoon. Lääkkeelle altistunut henkilö EI SAA AJAA autoa, sillä lääke voi aiheuttaa rauhoittumisen.

Lääkärille: Ensiapuna hengityksen ja sydän- ja verisuonielimistön toiminnan ylläpitämiseen. Imeytyneen barbituraatin eliminaation lisääminen voi olla tarpeellista.

Tämän lääkevalmisteen pentobarbitaalipitoisuus on niin korkea, että jopa niinkin pienen tilavuuden kuin 1 millilitran nieleminen tai itseensä vahingossa pistäminen voi aiheuttaa vakavia keskushermostovaikutuksia aikuisilla. Yhden gramman (1 g) pentobarbitaaliannoksen (vastaa 2,5 ml tätä lääkevalmistetta) on raportoitu johtavan kuolemaan ihmisillä. Myrkytyspotilaan hoidon on oltava elintoimintoja tukeva. Lisäksi on huolehdittava riittävästä tehohoidosta ja hengitystoiminnan ylläpidosta.

Muut varoitukset
Barbituraateilla lopetettujen eläinten syönti voi aiheuttaa myrkytyksen, anestesian tai jopa kuoleman toisille eläimille. Barbituraatit säilyvät pitkään ruhoissa ja kestävät myös hyvin ruoan valmistuslämpötiloja. Sekundaarisen intoksikaatioriskin vuoksi valmisteella lopetettuja eläimiä ei saa käyttää muiden eläinten ravintona, vaan lopetetun eläimen hävittämisestä on huolehdittava kansallisen lainsäädännön mukaisesti ja siten, ettei mikään muu eläin voi päästä kosketuksiin ruhojen kanssa.

Käyttö tiineyden, laktaation tai muninnan aikana
Tämän eläinlääkevalmisteen turvallisuutta tiineyden, laktaation tai muninnan aikana ei ole selvitetty. Käytetään ainoastaan hoitavan eläinlääkärin tekemän hyöty-haitta-arvion perusteella.

Yhteisvaikutukset muiden lääkevalmisteiden kanssa sekä muut yhteisvaikutukset
Aggressiivisen eläimen eutanasiaa varten suositellaan helpommin annosteltavan rauhoitteen (esim. suun kautta, ihon alle tai lihakseen annettavan) käyttöä esilääkityksenä.

Vaikka rauhoitteiden käyttö esilääkityksenä voikin heikentyneen verenkiertotoiminnan vuoksi hidastaa tämän lääkevalmisteen toivotun vaikutuksen alkamista, tätä vaikutusta ei välttämättä havaita kliinisesti, sillä keskushermostoa lamaavat lääkkeet (opioidit, alfa-2-reseptoriagonistit, fentiatsiinit ym.) voivat myös tehostaa pentobarbitaalin vaikutusta.

Yliannostus (oireet, hätätoimenpiteet, vastalääkkeet) (tarvittaessa)
Ei oleellinen.

Yhteensopimattomuudet
Koska yhteensopimattomuustutkimuksia ei ole tehty, eläinlääkevalmistetta ei saa sekoittaa muiden eläinlääkevalmisteiden kanssa.

ERITYISET VAROTOIMET KÄYTTÄMÄTTÖMÄN VALMISTEEN TAI JÄTEMATERIAALIN HÄVITTÄMISEKSI

Käyttämättömät eläinlääkevalmisteet tai niistä peräisin olevat jätemateriaalit on hävitettävä paikallisten määräysten mukaisesti.

PÄIVÄMÄÄRÄ, JOLLOIN PAKKAUSSELOSTE ON VIIMEKSI HYVÄKSYTTY

11.02.2019

MUUT TIEDOT

Värittömästä, tyypin II lasista valmistetut 100 ml injektiopullot, joissa vaaleanharmaat bromobutyylistä valmistetut tulpat ja alumiinikorkki.
Värittömästä, tyypin II lasista valmistetut 250 ml injektiopullot, joissa tummanharmaat bromobutyylistä valmistetut tulpat ja alumiinikorkki.

Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole markkinoilla.

MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI

Myyntiluvan haltija:
Le Vet B.V.
Wilgenweg 7
3421 TV Oudewater
Alankomaat

Erän vapauttamisesta vastaava valmistaja:
Produlab Pharma B.V.
Forellenweg 16
4941 SJ Raamsdonksveer
Alankomaat