Pakkausseloste

GRASUSTEK injektionsvätska, lösning i förfylld spruta 6 mg

Tilläggsinformation

Grasustek 6 mg injektionsvätska, lösning i förfylld spruta

pegfilgrastim

Utökad övervakning

image3.pngDetta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar du eventuellt får. Information om hur du rapporterar biverkningar finns i slutet av avsnitt Eventuella biverkningar.

Allmänna direktiv

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

  • Spara denna information, du kan behöva läsa den igen.
  • Om du har ytterligare frågor vänd dig till läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska.
  • Detta läkemedel har ordinerats enbart åt dig. Ge det inte till andra. Det kan skada dem, även om de uppvisar sjukdomstecken som liknar dina.
  • Om du får biverkningar, tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt Eventuella biverkningar.

I denna bipacksedel finns information om följande

1. Vad Grasustek är och vad det används för

2. Vad du behöver veta innan du använder Grasustek

3. Hur du använder Grasustek

4. Eventuella biverkningar

5. Hur Grasustek ska förvaras

6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

Vad produkten är och vad den används för

Grasustek är avsett för användning av vuxna från 18 års ålder.

Grasustek innehåller den aktiva substansen pegfilgrastim. Pegfilgrastim är ett protein som med hjälp av bioteknik produceras i en bakterie som kallas E. coli. Det tillhör en grupp proteiner som kallas cytokiner och det är mycket likt ett naturligt protein (granulocytkolonistimulerande faktor) som produceras i kroppen.

Grasustek används för att förkorta tiden av neutropeni (lågt antal vita blodkroppar) och förekomsten av febril neutropeni (lågt antal vita blodkroppar med samtidig feber) som kan bero på användningen av cytotoxisk kemoterapi (läkemedel som förstör snabbt växande celler). De vita blodkropparna är viktiga, eftersom de hjälper din kropp att bekämpa infektioner. Dessa blodkroppar är mycket känsliga för kemoterapi och denna behandling kan leda till att deras antal minskar i kroppen. Om antalet vita blodkroppar sjunker till en låg nivå finns det kanske inte tillräckligt många kvar i kroppen för att bekämpa bakterier och då kan du bli mer mottaglig för infektioner.

Din läkare har gett dig Grasustek för att hjälpa din benmärg (den del i skelettet där blodkroppar bildas) att bilda fler vita blodkroppar som hjälper din kropp att bekämpa infektioner.

Vad du behöver veta innan produkten används

Använd inte Grasustek

Varningar och försiktighet

Tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska innan du använder Grasustek:

  • om du drabbas av en allergisk reaktion, vilket kan yttra sig som en svaghetskänsla, blodtrycksfall, andningssvårigheter, svullnad i ansiktet (anafylaxi), rodnad och vallningar, utslag och hudområden med klåda
  • om du har hosta, feber och andningssvårigheter. Detta kan vara tecken på akut andnödsyndrom
  • om du drabbas av en eller flera av följande biverkningar:
    • ­svullnad, vilket kan bero på att du kissar mer sällan än vanligt, andningssvårigheter, svullen buk och en känsla av övermättnad, allmän trötthetskänsla. Detta kan vara symtom på ett tillstånd som kallas kapillärläckagesyndrom, vilket gör att blod läcker ut från de små blodkärlen (se avsnitt Eventuella biverkningar)
  • om du drabbas av smärta i övre delen av buken på vänster sida eller vänster skulderbladsspets. Detta kan vara ett tecken på mjältproblem (splenomegali)
  • om du nyligen har haft en allvarlig lunginfektion (pneumoni), vätska i lungorna (lungödem), inflammation i lungorna (interstitiell lungsjukdom) eller avvikande resultat vid bröströntgen (lunginfiltration)
  • om du vet att du har förändrat antal blodkroppar (t.ex. ökat antal vita blodkroppar eller anemi) eller minskat antal blodplättar, vilket minskar blodets förmåga att levra sig (trombocytopeni). Läkaren kan vilja kontrollera detta oftare än vanligt
  • om du har sicklecellanemi. Läkaren kan vilja kontrollera detta oftare än vanligt.
  • om du är en patient med bröstcancer eller lungcancer, då Grasustek i kombination med kemoterapi och/eller strålbehandling kan öka risken för ett cancerförstadium som kallas myelodysplastiskt syndrom (MDS) eller en blodcancer som kallas akut myeloisk leukemi (AML). Symtom kan innefatta trötthet, feber samt enkel uppkomst av blåmärken och blödningar.
  • om du drabbas av plötsliga tecken på allergi, som utslag, klåda eller nässelutslag, svullnad i ansiktet, läppar, tungan eller andra delar av kroppen, andfåddhet, väsande andning eller andningssvårigheter. Dessa kan vara tecken på en svår allergisk reaktion.
  • om du har symtom som tyder på inflammation i aortan (det stora blodkärl som transporterar blod från hjärtat och ut i kroppen). Detta har rapporterats med frekvensen ”sällsynt” hos cancerpatienter och friska donatorer. Symtomen kan innefatta feber, buksmärta, sjukdomskänsla, ryggsmärta och ökade inflammatoriska markörer. Tala om för din läkare om du upplever dessa symtom.

Du kommer regelbundet att få lämna blod- och urinprover eftersom Grasustek kan skada de små filtren i dina njurar (glomerulonefrit).

Allvarliga hudreaktioner (Stevens‑Johnsons syndrom) har rapporterats vid användning av Grasustek. Sluta använda Grasustek och uppsök omedelbart vård om du upplever något av symtomen som beskrivs i avsnitt Eventuella biverkningar.

Tala med läkaren om risken för att drabbas av blodcancer. Om du utvecklar eller löper hög risk att utveckla blodcancer ska du inte använda Grasustek, om inte läkaren säger att du ska göra det.

Försämrat behandlingssvar med pegfilgrastim

Om du slutar att svara på behandlingen med pegfilgrastim eller om behandlingssvaret avtar, kommer läkaren att undersöka orsakerna till detta. Din läkare kommer bland annat att kontrollera om du har utvecklat antikroppar som neutraliserar pegfilgrastims aktivitet.

Andra läkemedel och Grasustek

Tala om för läkare eller apotekspersonal om du tar, nyligen har tagit eller kan tänkas använda andra läkemedel.

Graviditet, amning och fertilitet

Rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du tar något läkemedel. Grasustek har inte prövats av gravida kvinnor. Det är viktigt att du talar om för din läkare om du:

  • är gravid eller ammar
  • tror att du är gravid
  • planerar att skaffa barn.

Om du blir gravid under tiden som du behandlas med Grasustek ska du tala med din läkare.

Om du inte får andra anvisningar av läkaren måste du sluta amma om du använder Grasustek.

Körförmåga och användning av maskiner

Grasustek har ingen eller försumbar effekt på körförmågan eller förmågan att använda maskiner.

Grasustek innehåller sorbitol (E420) och natrium

Detta läkemedel innehåller 30 mg sorbitol i varje 6 mg-dos vilket motsvarar 50 mg/ml. Sorbitol är en källa till fruktos. Om du (eller ditt barn) inte tål vissa sockerarter, eller om du (eller ditt barn) har diagnostiserats med hereditär fruktosintolerans, en sällsynt, ärftlig sjukdom som gör att man inte kan bryta ner fruktos, kontakta läkare innan du använder detta läkemedel.

Detta läkemedel innehåller mindre än 1 mmol (23 mg) natrium per 6 mg dos, d.v.s. är näst intill ”natriumfritt”.

Hur produkten används

Använd alltid Grasustek enligt läkarens anvisningar. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker. Vanlig dos är en 6 mg subkutan injektion (injektion under huden) med en förfylld spruta. Dosen bör ges minst 24 timmar efter din sista dos av kemoterapi i slutet av varje kemoterapicykel.

Hur du ger dig själv injektionen med Grasustek

Läkaren kan besluta att det bästa för dig är att själv injicera Grasustek. Läkaren eller sjuksköterskan visar hur du ger dig själv injektioner. Försök inte att själv injicera om läkaren eller sköterskan inte har visat dig hur du ska göra.

Mer information om hur du ger dig själv injektioner med Grasustek finns i slutet av denna bipacksedel.

Skaka inte Grasustek kraftigt eftersom detta kan påverka dess effekt.

Om du har använt för stor mängd av Grasustek

Om du har använt för stor mängd av Grasustek, kontakta läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska.

Om du har glömt att ta Grasustek

Om du har glömt en dos Grasustek, kontakta läkaren för att diskutera när du bör injicera nästa dos.

Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel, kontakta läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska.

Eventuella biverkningar

Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem.

Om du får någon eller några av följande biverkningar ska du omedelbart kontakta läkare:

  • svullnad (vilket kan bero på att du kissar mer sällan än vanligt), andningssvårigheter, svullen buk och en känsla av övermättnad, allmän trötthetskänsla. Dessa symtom utvecklas ofta i snabb takt.

Dessa symtom kan vara tecken på ett mindre vanligt tillstånd (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare) som kallas ”kapillärläckagesyndrom” och som gör att blod läcker från små blodkärl ut i kroppen. Detta tillstånd måste behandlas omedelbart.

Mycket vanliga biverkningar (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare)

  • skelettsmärta. Din läkare kan rekommendera vad du kan ta för att lindra skelettsmärtan.
  • huvudvärk och illamående.

Vanliga biverkningar (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare)

  • smärta vid injektionsstället
  • allmän led- och muskelvärk
  • vissa förändringar av blodvärden kan förekomma, men dessa upptäcks vid rutinmässiga blodprover. Antalet vita blodkroppar kan komma att öka under en begränsad tidsperiod. Antalet trombocyter kan minska vilket kan leda till blåmärken.

Mindre vanliga biverkningar (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare)

  • allergiliknande reaktioner, inklusive rodnad och blodvallning, hudutslag och upphöjda kliande hudområden
  • allvarliga allergiska reaktioner, inklusive anafylaxi (svaghetskänsla, blodtrycksfall, andningssvårigheter, svullnad av ansiktet)
  • ökad mjältstorlek
  • mjältbristning. Vissa fall av mjältbristning var dödliga. Det är viktigt att du omedelbart kontaktar din läkare om du får smärta i övre vänstra sidan av buken eller uppemot vänster skuldra, eftersom detta kan tyda på problem med mjälten
  • andningsproblem. Om du har hosta, feber och andningssvårigheter kontakta din läkare
  • Sweets syndrom (plommonfärgade, upphöjda, smärtsamma förändringar på armar och ben och ibland i ansikte och på hals med feber) har förekommit, men andra faktorer kan ha betydelse
  • kutan vaskulit (inflammation i hudens blodkärl)
  • skador på de små filtren i dina njurar (glomerulonefrit)
  • rodnad vid injektionsstället
  • blodiga upphostningar (hemoptys)
  • blodsjukdomar (myelodysplastiskt syndrom [MDS] eller akut myeloisk leukemi [AML]).

Sällsynta biverkningar (kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare)

  • inflammation i aortan (det stora blodkärlet som transporterar blod från hjärtat och ut i kroppen), se avsnitt Vad du behöver veta innan produkten används.
  • blödning från lungorna
  • Stevens‑Johnsons syndrom kan börja som rödaktiga, måltavleliknande eller runda fläckar på bålen, ofta med blåsor i mitten. Även hudfjällning och sår i munnen, halsen, näsan, könsorganen och ögonen kan förekomma. Dessa reaktioner föregås ofta av feber och influensaliknande symtom. Om du utvecklar några av dessa symtom ska du sluta använda Grasustek och omedelbart kontakta din läkare eller uppsöka vård. Se även avsnitt Vad du behöver veta innan produkten används.

Rapportering av biverkningar

Om du får biverkningar, tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.

Sverige

Läkemedelsverket

Box 26

751 03 Uppsala

Webbplats: www.lakemedelsverket.se

Finland

webbplats: www.fimea.fi

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea

Biverkningsregistret

PB 55

00034 FIMEA

Hur produkten ska förvaras

Förvaras utom syn- och räckhåll för barn.

Används före utgångsdatum som anges på kartongen och på sprutans etikett efter EXP. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.

Förvaras i kylskåp (2 °C-8 °C).

Du kan ta ut Grasustek ur kylskåpet och förvara i rumstemperatur (högst 30 °C) under högst 3 dagar. När en spruta har tagits ur kylskåpet och nått rumstemperatur (högst 30 °C) måste den användas inom 3 dagar eller kastas.

Får ej frysas. Grasustek kan användas om lösningen varit oavsiktligt nedfryst i mindre än 24 timmar vid ett tillfälle.

Förvara behållaren i ytterkartongen. Ljuskänsligt.

Använd inte läkemedlet om det är grumligt eller innehåller partiklar.

Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.

Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

Innehållsdeklaration

- Den aktiva substansen är pegfilgrastim. Varje förfylld spruta innehåller 6 mg pegfilgrastim i 0,6 ml vätska.

- Övriga innehållsämnen är natriumacetat, sorbitol (E420), polysorbat 20 och vatten för injektionsvätskor (se avsnitt Vad du behöver veta innan produkten används).

Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar

Grasustek är en klar, färglös injektionsvätska, lösning i förfylld spruta (6 mg/0,6 ml).

Varje förpackning innehåller 1 förfylld spruta av glas med en fastsatt nål av rostfritt stål och en nålhylsa. Sprutorna tillhandahålls med ett automatiskt stickskydd.

Innehavare av godkännande för försäljning

Juta Pharma GmbH,

Gutenbergstr. 13,

24941 Flensburg

Tyskland

Tillverkare

Juta Pharma GmbH,

Gutenbergstr. 13,

24941 Flensburg,

Tyskland

Kontakta ombudet för innehavaren av godkännandet för försäljning om du vill veta mer om detta läkemedel:

Ελλάδα

RAFARM A.E.B.E

Κορίνθου 12, Ν. Ψυχικό, Ελλάδα

τηλ 210 6776550-1

България

Алвоген Фарма България ЕООД

бул. България 86А, ет. 1, София 1680

+359 2 441 7136

Hrvatska

Alvogen d.o.o.

Av. V. Holjevca 40 , 10000 Zagreb, Hrvatska

Tel:+385 1 6641 830

Ísland

Alvogen ehf.

Sæmundargötu 15-19, 101 Reykjavík

Tel: +354 522 2900

Magyarország

Aramis Pharma Kft

1095 Mester u. 28 Budapest

Tel:+36-1-299-1051

Polska

Alvogen Pharma Sp. Z o.o.

Ul Kniaźnina 4a lok 7

01-607 Warsaw

Tel: + 48 22 460 92 00

România

Alvogen Romania SRL

44B, Theodor Pallady Blvd.

3rd district, 032266

Bucharest

Tel: +40 21 318 0377

Österreich

Vertrieb

G.L.Pharma GmbH

Schlossplatz 1, 8502 Lannach,

Osterreich

Tel: +43 3136 82577

Česká republika

EGIS Praha, spol. s r.o.,

Praha1-Staré Město,Ovocný trh 1096/8, PSČ 11000

Tel: +420 227 129 111

Slovenská republika

EGIS Slovakia spol. s r.o.,

Prievozská 4D, 821 09 Bratislava

Tel: +421 2 32409422

Eesti

Apteegikaubanduse Hulgimüük OÜ (Auxilia Pharma)

Karamelli 6, 11317 Tallinn

Tel: +372 605 0005

Deutschland

medac GmbH

Theaterstr. 6

22880 Wedel, Deutschland

Tel: +49 4103 / 8006-777

Italia

medac Pharma S.r.l.

Via Viggiano 90, 00178 Rome

Italien

Tel: +39 06 51 59 121

Sverige, Danmark, Norge

medac GmbH

Malmöhusvägen 1

211 18 Malmö

Schweden

Tel: +46 0340 64 54 70

Suomi/Finland

medac GmbH

Hirsalantie 11

02420 Jorvas

Finland

Tel: +358 10 420 4000

Lietuva

SIA „Unikmed Baltija“

Gertrūdos g. 33/35-2,

LV-1011, Ryga, Latvija

Tel .: +371 64 412-474

Latvija

SIA Unikmed Baltija

Ģertrūdes iela 33/35-2,

LV-1011, Rīga, Latvija

Tālr .: +371 64 412-474

Slovenija

Distribucija

G.L.Pharma GmbH

Schlossplatz 1, 8502 Lannach,

Avstrija

Tel: +43 3136 82577

België / Belgique / Belgien, España, Ireland, Κύπρος, Luxembourg / Luxemburg, Malta, Nederland, Portugal, United Kingdom (Northern Ireland)

Juta Pharma GmbH

Tel: +49(0)461995799-0

France

Zentiva France

35 Rue du Val de Marne

75013 Paris

Tél: +33 (0) 800 089 219

Denna bipacksedel ändrades senast 08/2022

Övriga informationskällor

Ytterligare information om detta läkemedel finns på Europeiska läkemedelsmyndighetens webbplats http://www.ema.europa.eu .

Direktiv för användaren

Bruksanvisning

Förklaring av delar

Spruta före användning

image4.jpeg

Försiktighet: Undvik kontakt med nålen under iordningställandet av sprutan. Nålskyddet Säkerhetsanordningen aktiveras normalt när kolven trycks mot fingergreppet.

Spruta efter användning

(Stickskydd frigörs och täcker nålen)

image5.jpeg

 

Viktigt

Innan du använder Grasustek förfylld spruta med automatiskt stickskydd, läs denna viktiga information:

  • Det är viktigt att du inte försöker ge dig själv en injektion utan att först ha fått lära dig det av din läkare eller sjukvårdspersonal.
  • Grasustek ges som en injektion i vävnaden precis under huden (subkutan injektion).

image4.pngTa inte av den grå nålhylsan från den förfyllda sprutan förrän du är redo att injicera.

image4.pngAnvänd inte den förfyllda sprutan om den har tappats på en hård yta. Använd en ny förfylld spruta och kontakta din läkare eller sjukvårdspersonal.

image4.pngFörsök inte att aktivera den förfyllda sprutan före injektion.

image4.pngFörsök inte att ta av det genomskinliga stickskyddet från den förfyllda sprutan.

image4.pngFörsök inte att dra bort den avtagbara etiketten från den förfyllda sprutcylindern innan injektionen ges.

Vänd dig till läkare eller sjukvårdspersonal om du har några frågor.

 

Steg 1: Förbered

A.

Ta ut blistret med den förfyllda sprutan från ytterförpackningen och samla ihop de saker du behöver för din injektion: spritservetter, bomullstussar eller kompresser, plåster och en behållare för stickande och skärande avfall (medföljer ej).

För en behagligare injektion, låt den förfyllda sprutan ligga i rumstemperatur i cirka 30 minuter före injektion. Tvätta dina händer noga med tvål och vatten.

Lägg den nya förfyllda sprutan och övrig utrustning på en ren plats med god belysning.

image4.pngFörsök inte att värma den förfyllda sprutan med hjälp av en värmekälla såsom varmt vatten eller mikrovågsugn.

image4.pngLåt inte den förfyllda sprutan ligga i direkt solljus.

image4.pngSkaka inte den förfyllda sprutan.

Förvaras förfyllda sprutor utom syn- och räckhåll för barn.

B.

Varning/försiktighet: Kontrollera att det inte finns några lösa delar eller vätska inuti förpackningen. Vid osäkerhet, ÖPPNA INTE förpackningen utan ta en ny förpackning istället. Öppna blistret genom att dra av skyddsfilmen helt och hållet från blistret så som visas i bilden.

image8.jpeg

C.

Varning/försiktighet: LYFT INTE i kolven eller nålhylsan.

Ta ut den förfyllda sprutan ur blistret så som visas i bilden.

image9.png

D.

Inspektera läkemedlet genom fönstret på den förfyllda sprutan.

image4.pngAnvänd inte den förfyllda sprutan om:

  • läkemedlet är grumligt eller innehåller partiklar. Lösningen måste vara en klar och färglös vätska.
  • någon del verkar sprucken eller trasig
  • den grå nålhylsan saknas eller sitter löst
  • den sista dagen i den månad som står som utgångsdatum på etiketten har passerat.

I samtliga fall ska du kontakta läkare eller sjukvårdspersonal.

Steg 2: Gör dig redo

A.

Tvätta dina händer noggrant. Förbered och rengör injektionsstället.

image10.png

Lämpliga injektionsställen:

  • Övre delen av låren
  • Buken, dock ej närmare än 5 cm från naveln
  • Utsidan av överarmen (endast om någon annan ger dig injektionen)

Rengör injektionsstället med en spritservett. Låt huden torka.

image4.pngVidrör inte injektionsstället före injektion.

image8.pngInjicera inte i områden där huden ömmar, har blåmärken, är röd eller hård. Undvik att injicera i områden med ärr eller hudbristningar.

B.

Varning/försiktighet: Vrid INTE nålhylsan och vidrör inte nålen eller kolven.

Dra av nålhylsan rakt ut så som visas i bilden och hantera skyddet med försiktighet för att undvika skador eller att nålen böjs.

C.

Nyp ihop huden runt injektionsstället för att få en spänd yta.

image13.png

image8.pngDet är viktigt att hålla huden ihopnypt under hela injektionen.

Steg 3: Injicera

A.

Stick in nålen i huden.

Tryck in kolven medan du håller emot med fingergreppen.

Tryck in kolven hela vägen tills det tar emot så att all vätska injiceras.

image14.png

image4.pngVidrör inte injektionsstället innan du injicerar.

B.

Hela dosen måste administreras för att skyddet ska lösa ut.

image13.png

C.

Efter avslutad injektion finns två alternativ:

- Dra ut nålen ur injektionsstället och släpp efter med kolven tills hela nålen täcks av skyddet.

- Släpp efter med kolven tills nålen täcks och ta sedan bort sprutan från injektionsstället.

image16.png

image8.pngVarning/försiktighet: Om skyddet inte aktiveras eller endast delvis aktiveras, kassera sprutan utan att byta ut stickskyddet.

Endast för hälso- och sjukvårdspersonal.

Läkemedlets handelsnamn ska tydligt antecknas i patientjournalen.

image17.png

Vrid på kolven för att flytta etiketten till en position där du kan dra av sprutetiketten.

Steg 4: Avsluta

A.

Kasta den använda sprutan omedelbart i en behållare för stickande och skärande avfall.

image16.png

Läkemedel ska kasseras enligt gällande anvisningar. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre behövs. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.

Förvara sprutan och behållaren för stickande och skärande avfall utom syn- och räckhåll för barn.

image4.png Återanvänd inte den förfyllda sprutan.

image4.png Återvinn inte förfyllda sprutor och kasta dem inte bland hushållsavfall.

​​​​​​​B.

Kontrollera injektionsstället.

Om det blöder kan du trycka en bomullstuss eller kompress mot injektionsstället. Gnid inte på injektionsstället. Sätt på ett plåster om det behövs.

Texten ändrad

01.08.2022