Pakkausseloste

CARDIOSTAD tabletti 5 mg, 10 mg, 20 mg

Cardiostad 5 mg tabletit

Cardiostad 10 mg tabletit

Cardiostad 20 mg tabletit

lisinopriilidihydraatti

Yleisiä ohjeita

Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat tämän lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.

  • Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.
  • Jos sinulla on kysyttävää, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.
  • Tämä lääke on määrätty vain sinulle eikä sitä pidä antaa muiden käyttöön. Se voi aiheuttaa haittaa muille, vaikka heillä olisikin samanlaiset oireet kuin sinulla.
  • Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Ks. kohta Mahdolliset haittavaikutukset.

Tässä pakkausselosteessa kerrotaan

  1. Mitä Cardiostad on ja mihin sitä käytetään
  2. Mitä sinun on tiedettävä, ennen kuin käytät Cardiostad-valmistetta
  3. Miten Cardiostad-valmistetta käytetään
  4. Mahdolliset haittavaikutukset
  5. Cardiostad-valmisteen säilyttäminen
  6. Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

Mitä valmiste on ja mihin sitä käytetään

Cardiostad-tabletit sisältävät vaikuttavana aineena lisinopriilia. Lisinopriili kuuluu ryhmään lääkkeitä, joita kutsutaan ACE:n (angiotensiinikonvertaasientsyymin) estäjiksi. Nämä laajentavat verisuonia ja auttavat sydäntä pumppaamaan verta kaikkialle elimistöön. Tämän seurauksena verenpaine laskee.

Cardiostad-valmistetta käytetään jos:

  • verenpaineesi on liian korkea
  • sinulla on sydämen vajaatoimintaa. Sydämesi ei tällöin pumppaa verta elimistöön kuten ennen, mikä aiheuttaa oireita, kuten väsymystä, hengenahdistusta tai nilkkojen ja jalkojen turvotusta.
  • sinulla on ollut sydäninfarkti. Cardiostad-valmistetta käytetään tässä tapauksessa lyhytaikaisesti (6 viikkoa) ja hoito aloitetaan 24 tunnin kuluessa kohtauksesta.
  • sinulla on diabetekseen liittyviä munuaisvaivoja ja korkea verenpaine.

Lisinopriiliä, jota Cardiostad sisältää, voidaan joskus käyttää myös muiden kuin tässä pakkausselosteessa mainittujen sairauksien hoitoon. Kysy neuvoa lääkäriltä, apteekkihenkilökunnalta tai muulta terveydenhuollon ammattilaiselta tarvittaessa ja noudata aina heiltä saamiasi ohjeita.

Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä

Älä käytä Cardiostad-valmistetta

  • jos olet allerginen lisinopriilille, jollekin muulle saman ryhmän lääkkeelle (ACE:n estäjälle) tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle (lueteltu kohdassa Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa)
  • jos olet aikaisemmin saanut allergisen reaktion lisinopriilille tai muille samankaltaisille lääkkeille (ACE:n estäjille), jonka oireina on ollut mm. kutinaa, nokkosihottumaa, hengityksen vinkumista tai käsien, kurkun, suun tai silmäluomien turvotusta
  • jos sinulla tai jollain suvussasi on ollut allergisia reaktioita, jotka aiheuttivat nielemis- tai hengitysvaikeuksia, käsien, jalkojen tai nilkkojen, kasvojen, huulten, kielen tai kurkun turvotusta (angioedeema) tai sinulla on jossain muussa yhteydessä ollut angioedeema
  • jos olet ollut raskaana yli 3 kuukautta. (Cardiostad-valmisteen käyttöä on syytä välttää myös alkuraskauden aikana – ks. kohta Raskaus.)
  • jos sinulla on diabetes tai munuaisten vajaatoiminta ja sinua hoidetaan verenpainetta alentavalla lääkkeellä, joka sisältää aliskireeniä
  • jos olet ottanut tai parhaillaan otat sakubitriilia ja valsartaania sisältävää yhdistelmävalmistetta, joka on aikuisten eräänlaisen pitkäaikaisen (kroonisen) sydämen vajaatoiminnan hoitoon käytettävä lääke, sillä angioedeeman (ihonalaisen kudoksen nopea turpoaminen esim. kurkussa) riski on tavanomaista suurempi.

Varoitukset ja varotoimet

Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen kuin käytät Cardiostad-valmistetta

  • jos otat mitä tahansa seuraavista korkean verenpaineen hoitoon käytetyistä lääkkeistä:
  • angiotensiini II -reseptorin salpaaja (tunnetaan myös sartaaneina, esimerkiksi valsartaani, telmisartaani, irbesartaani), erityisesti, jos sinulla on diabetekseen liittyviä munuaisongelmia.
  • aliskireeni.

Lääkärisi saattaa tarkistaa munuaistesi toiminnan, verenpaineen ja veresi elektrolyyttien (esim. kaliumin) määrän säännöllisesti.

Katso myös kohdassa "Älä käytä Cardiostad-valmistetta" olevat tiedot.

Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos sinulla on tai on ollut jokin sairaus ja varsinkin, jos jokin seuraavista koskee sinua:

Raskaus

Kerro lääkärille, jos arvelet olevasi raskaana tai saatat tulla raskaaksi. Cardiostad-valmistetta ei suositella käytettäväksi raskauden alkuvaiheessa. Raskauden ensimmäisen kolmen kuukauden jälkeen käytettynä se voi aiheuttaa vakavaa haittaa lapsellesi (ks. kohta Raskaus).

Oireinen hypotensio (matala verenpaine)

Cardiostad voi harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa matalaa verenpainetta (oireinen hypotensio), varsinkin hoidon alkuvaiheessa.

Tämä on todennäköisempää potilailla

  • joilla on nestehukka tai suolavajaus, esim. nesteenpoistolääkkeen käytön (diureettihoito), suolarajoituksen (vähänatriuminen ruokavalio), dialyysihoidon, ripulin tai oksentelun takia (ks. kohta Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä. Muut lääkevalmisteet ja Cardiostad ja 4. Mahdolliset haittavaikutukset)
  • joilla on vaikea, munuaissairaudesta johtuva korkea verenpaine (reniini-riippuvainen hypertensio) (ks. kohta Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä. Muut lääkevalmisteet ja Cardiostad ja 4. Mahdolliset haittavaikutukset)
  • joilla on vakava sydämen vajaatoiminta (suuriannoksisen diureettihoidon seurauksena ja mahdollisesti myös munuaisten vajaatoiminta)
  • joilla on iskeeminen sydän- tai aivoverenkiertosairaus. Cardiostad voi aiheuttaa sydäninfarktin tai aivohalvauksen. Tämän takia lääkärin on seurattava näitä potilaita tarkoin.

Jos verenpaineen laskun riski on suuri, lääkäri seuraa tilaasi tarkasti varsinkin hoitoa aloitettaessa tai annosta muutettaessa.

Jos verenpaineesi laskee liikaa

Jos verenpaineesi laskee liikaa, mene makuulle. Jos oireet jatkuvat, lääkärin apu voi olla tarpeen. Ohimenevä verenpaineen lasku ei merkitse sitä, että Cardiostad-hoito pitäisi lopettaa. Kun verenpaineesi on palautunut, voit jatkaa Cardiostad-valmisteen käyttöä tavanomaiseen tapaan. Joissakin tapauksissa on kuitenkin välttämätöntä pienentää annosta tai keskeyttää hoito. Kerro lääkärille, jos verenpaineesi laskee liikaa tai toistuvasti.

Syd änläppä- tai sydänlihassairaus

Ole erityisen varovainen Cardiostad-hoidon suhteen, jos sinulla on

  • sydänläpän (mitraali- tai aorttaläpän) ahtauma, joka estää verenvirtauksen sydämestä
  • paksuuntunut sydänlihas (hypertrofinen sydänlihassairaus).

Kerro lääkärille tilastasi ja kysy neuvoa.

Yliherkkyys (allergiset) reaktiot tai angioedeema

ACE:n estäjät (mukaan lukien lisinopriili) voivat melko harvinaisena haittavaikutuksena aiheuttaa hengenvaarallisen allergisen reaktion, jota kutsutaan angioedeemaksi. Hyvin harvoja kuolemaan johtaneita angioedeematapauksia on raportoitu hengitysteiden ahtautumisesta johtuvan kurkunpään tai kielen turpoamisen seurauksena.

Lopeta Cardiostad-valmisteen käyttö ja ota välittömästi yhteyttä lääkäriin, jos saat angioedeeman oireita, kuten:

  • kasvojen, raajojen, huulten, kielen ja/tai kurkun turvotusta
  • nielemisvaikeuksia
  • hengitysvaikeuksia
  • nokkosihottumaa.

Olet alttiimpi angioedeemalle, jos

  • olet mustaihoinen
  • sinulla on aiemmin ollut angioedeema, vaikka tämä ei johtunut ACE:n estäjästä (ks. edellä kohta Älä käytä Cardiostad-valmistetta).

Jos käytät jotakin seuraavista lääkkeistä, angioedeeman (ihonalaisen kudoksen nopea turpoaminen esim. kurkussa) riski saattaa olla tavanomaista suurempi:

  • rasekadotriilia, joka on ripulin hoitoon käytettävä lääke
  • elinsiirteen hyljintäreaktioiden estämiseen ja syövän hoitoon käytettäviä lääkkeitä (esim. temsirolimuusia, sirolimuusia, everolimuusia)
  • vildagliptiiniä, joka on diabeteksen hoitoon käytettävä lääke.

Hengenvaarallisia anafylaktoidisia allergiareaktioita on esiintynyt potilailla, jotka ovat saaneet seuraavia hoitoja samanaikaisesti ACE:n estäjän kanssa:

Kerro lääkärille, jos käytät Cardiostad-valmistetta ja saat

  • hemodialyysihoitoa (jossa käytetään high-flux-kalvoja, esim. AN 69)
  • LDL-afereesihoitoa (menetelmä, jolla poistetaan veren rasvoja)
  • siedätyshoitoa, esim. mehiläisen ja ampiaisen pistoja vastaan.

Etniset erot

Muiden ACE:n estäjien tavoin Cardiostad-valmisteen teho voi olla heikompi mustaihoisilla potilailla. Angioedeema on myös yleisempää mustaihoisilla potilailla.

Munuaissairaudet

Jos sinulla on munuaissairaus tai munuaisten vajaatoimintaa, lääkäri voi seurata seerumin kalium- ja kreatiniinitasoasi ja säätää lisinopriiliannostasi (ks. kohta Miten Cardiostad-valmistetta käytetään).

Älä käytä Cardiostad-valmistetta, jos olet hiljattain saanut siirtomunuaisen.

Tietyt tilat voivat vaikuttaa munuaisiisi:

  • Sydämen vajaatoimintapotilailla ACE:n estäjien aiheuttama matala verenpaine voi heikentää munuaisten toimintaa. Äkillistä munuaisten vajaatoimintaa, joka yleensä oli palautuva, on raportoitu tällaisissa tapauksissa.
  • Joillakin potilailla, joilla oli munuaisvaltimoahtauma (ainoan tai molempien munuaisten valtimoahtauma) ja jotka olivat käyttäneet ACE:n estäjiä, on havaittu veren urea- ja seerumin kreatiniinipitoisuuden nousua. Tämä on todennäköisempää potilailla, joilla on munuaisten vajaatoimintaa. Arvot palautuvat yleensä ennalleen, kun hoito lopetetaan.
  • Potilaat, joilla on munuaisvaltimosairaudesta johtuva korkea verenpaine (renovaskulaarinen hypertensio), ovat alttiimpia matalalle verenpaineelle ja munuaisten vajaatoiminnalle. Hoito tulisi aloittaa näille potilaille tarkassa lääketieteellisessä seurannassa, pienellä annoksella ja annosta varovaisesti nostamalla. Nesteenpoistolääkitys tulisi lopettaa ja munuaisten toimintaa tulisi seurata ensimmäisten Cardiostad-hoitoviikkojen ajan.
  • Eräille verenpainepotilaille, joilla ei ole ollut aiempaa munuaisverisuonisairautta, on ilmaantunut veren urea- ja seerumin kreatiniinitason nousua. Nousu on yleensä ollut lievää ja ohimenevää ja on todennäköisempää potilailla, joilla on munuaisten vajaatoiminta. Jos tällaista ilmaantuu, lääkäri voi pienentää annostasi tai määrätä jotain toista lääkettä.

Jos munuaistesi toiminta heikkenee, lääkärin tulee arvioida jatkohoitosi huolellisesti. Hän voi pyytää lopettamaan Cardiostad-hoidon.

Maksasairaudet

Hyvin harvinaisissa tapauksissa ACE:n estäjät on liitetty oireyhtymään, joka alkaa ihon ja silmänvalkuaisten keltaisuutena. Oireet johtuvat sappinesteen virtauksen estymisestä maksasta suolistoon (kolestaattinen keltaisuus). Tila kehittyy nopeasti maksasolujen kuolioksi (maksanekroosi) ja voi (joskus) johtaa potilaan kuolemaan.

Jos sinulle ilmaantuu keltaisuutta, lopeta Cardiostad-valmisteen käyttö ja ota välittömästi yhteyttä lääkäriin. Jos lääkäri havaitsee muutoksia maksaentsyymiarvoissa, hän voi pyytää lopettamaan hoidon.

M uutokset verisolumäärissä

Muutoksia verisolumäärissä on raportoitu ACE:n estäjähoidon aikana (ks. kohta Mahdolliset haittavaikutukset. Mahdolliset haittavaikutukset).

Nämä muutokset voivat altistaa infektioille, verenvuodoille tai mustelmille. Kerro lääkärille, jos havaitset merkkejä tällaisesta. Hän tarkistaa veriarvosi ja voi pyytää tarvittaessa lopettamaan hoidon. Osa näistä muutoksista korjaantuu, kun ACE:n estäjähoito lopetetaan.

Ole hyvin varovainen ja kysy neuvoa lääkäriltä:

  • jos sinulla on tukikudossairaus, kuten veri-, luu- ja rustokudossairaus (vaskulaarinen kollageenisairaus)
  • jos käytät jotakin seuraavista lääkkeistä:
    • immunosupressiivisia lääkkeitä (käytetään vähentämään immuunijärjestelmän aktiivisuutta esim. elinsiirron jälkeen)
    • allopurinolia (kihdin hoitoon ja alentamaan veren virtsahappopitoisuutta)
    • prokaiiniamidia (sydämen rytmihäiriöiden hoitoon)

Tämä on erityisen tärkeää, jos munuaistesi toiminta on heikentynyt.

Kaliumpitoisuuden nousu veressä (hyperkalemia)

Hyperkalemiariski on suurentunut

  • jos sinulla on munuaisten toimintahäiriö
  • jos sinulla on diabetes
  • jos käytät muita lääkkeitä, jotka nostavat seerumin kaliumpitoisuutta.

Jos sinun kuitenkin on käytettävä jotakin yllämainituista lääkkeistä, lääkäri tulee seuraamaan veresi kaliumpitoisuutta säännöllisesti (ks. kohta Muut lääkevalmisteet ja Cardiostad).

Diabetes

Jos käytät suun kautta otettavia diabeteslääkkeitä tai insuliinia, verensokeritasoasi on seurattava tarkoin ensimmäisen kuukauden aikana (ks. kohta Muut lääkevalmisteet ja Cardiostad). Diabeteslääkkeesi annosta on ehkä tarpeen muuttaa.

Leikkaukset tai anestesia

Jos menet sairaalaan tai hammaslääkärille leikkaukseen, kerro lääkärille tai hammaslääkärille ennen nukutusta, että käytät Cardiostad-valmistetta.

Litium

Kerro lääkärille, jos käytät litiumia tai litiumia sisältäviä lääkkeitä (käytetään manian tai masennuksen hoitoon). Cardiostad-valmisteen ja litiumin yhdistelmää ei yleensä suositella (ks. kohta Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä. Muut lääkevalmisteet ja Cardiostad).

Muut lääkevalmisteet ja Cardiostad

Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos parhaillaan käytät tai olet äskettäin käyttänyt tai saatat käyttää muita lääkkeitä.

Tämän lääkkeen teho voi olla erilainen, jos sitä käytetään samanaikaisesti tiettyjen muiden lääkkeiden kanssa. Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa etenkin, jos parhaillaan otat, olet äskettäin ottanut tai saatat ottaa seuraavia lääkkeitä:

Seuraavat lääkkeet voivat lisätä Cardiostad -valmisteen tehoa ja lisätä näin matalan verenpaineen riskiä:

  • nesteenpoistolääkkeet (diureetit). Jos jo käytät nesteenpoistolääkettä, kerro tästä lääkärille. Hän tulee neuvomaan sinua lopettamaan diureettihoidon 2-3 vuorokautta ennen Cardiostad-valmisteen käytön aloittamista.
  • muut verenpainelääkkeet
  • glyseryylitrinitraatit (angina pectoriksen ja sydämen vajaatoiminnan hoitoon) ja muut nitraatit
  • muut vasodilaattorit (verisuonia laajentavia lääkkeitä)
  • trisykliset masennuslääkkeet
  • psykoosilääkkeet (psykiatrisen sairauden/psykoosin hoitoon)
  • anestesia-aineet.

Seuraavat lääkkeet voivat vähentää Cardiostad -valmisteen tehoa:

  • tulehduskipulääkkeet, mukaan lukien asetyylisalisyylihappo (aspiriini) yli 3 g:n vuorokausiannoksin. Näiden kipulääkkeiden jatkuva käyttö voi heikentää Cardiostad-valmisteen verenpainetta alentavaa tehoa. Lisäksi on olemassa seerumin kaliumpitoisuuden nousun ja munuaistoiminnan heikkenemisen ja myös munuaisten vajaatoiminnan riski.
  • sympatomimeetit (lääkkeitä, joilla on stimuloiva ja verenpainetta nostava vaikutus).

Cardiostad voi muuttaa seuraavien lääk k eiden tehoa:

  • verensokeria alentavat lääkkeet (insuliini, suun kautta otettavat diabeteslääkkeet). Hypoglykemian (matala verensokeri) riski, varsinkin hoidon alkuvaiheessa sekä potilailla, joilla on heikentynyt munuaisten toiminta.
  • litium (käytetään manian tai masennuksen hoitoon). Älä käytä Cardiostad-valmistetta samanaikaisesti litiumin kanssa. Jos tätä yhdistelmää on kuitenkin välttämätöntä käyttää, litiumin pitoisuutta veressä on seurattava huolellisesti. Cardiostad-valmisteen ja tiatsidien (diureetteja) samanaikainen käyttö voi lisätä yhteisvaikutusten riskiä.

Seuraavien lääkkeiden käyttö yhdessä Cardiostad-valmisteen kanssa voi lisätä haittavaikutusriskiä. Tällaisia haittavaikutuksia ovat munuaisten vajaatoiminta, muutokset verisolumäärissä, hyperkalemia (suurentunut kaliumpitoisuus veressä):

  • kaliumlisät (mukaan lukien suolankorvikkeet), kaliumia säästäviä diureetteja ja muita lääkkeitä, jotka voivat suurentaa veressä olevan kaliumin määrää (esim. trimetopriimia ja kotrimoksatsolia bakteerien aiheuttamien infektioiden hoitoon, siklosporiinia elinsiirteiden hyljintäreaktioiden estoon ja hepariinia, joka on verenohennuslääke veritulppien estoon)
  • injektiomuotoiset kultavalmisteet (esim. reumatismin tai nivelsairauksien hoitoon) käytettynä samanaikaisesti Cardiostad-valmisteen kanssa voivat lisätä nk. nitritoidireaktion riskiä (verisuonten laajeneminen), jonka oireisiin kuuluvat ihon kuumotus ja punoitus, huonovointisuus, huimaus ja verenpaineen lasku, joka voi olla hyvin vaikea
  • lääkkeitä, joita käytetään useimmiten siirrettyjen elinten hylkimisen estämiseksi (sirolimuusi, everolimuusi ja muut lääkkeet, jotka kuuluvat mTOR-estäjien luokkaan). Katso kohta “Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet”.

Lääkärisi on ehkä muutettava annostustasi ja/tai ryhdyttävä muihin varotoimenpiteisiin:

jos otat angiotensiini II -reseptorin salpaajaa tai aliskireeniä (katso tietoja myös kohdista "Älä käytä Cardiostad-valmistetta" ja "Varoitukset ja varotoimet").

Cardiostad ruuan kanssa

Ruoka ei vaikuta lisinopriilin imeytymiseen. Voit tämän takia ottaa Cardiostad-valmisteen ruuan kanssa tai tyhjään mahaan, mutta pyri ottamaan lääke samaan aikaan joka päivä.

Raskaus ja imetys

Jos olet raskaana tai imetät, epäilet olevasi raskaana tai jos suunnittelet lapsen hankkimista, kysy lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen tämän lääkkeen käyttöä.

Raskaus

Kerro lääkärille, jos arvelet olevasi raskaana tai saatat tulla raskaaksi. Yleensä lääkäri tuolloin neuvoo sinua lopettamaan Cardiostad-valmisteen käytön ennen kuin tulet raskaaksi tai heti kun tiedät olevasi raskaana, ja neuvoo käyttämään toista lääkettä Cardiostad-valmisteen sijasta. Cardiostad-valmistetta ei suositella käytettäväksi raskauden alkuvaiheessa, ja sitä ei saa käyttää raskauden kolmen ensimmäisen kuukauden jälkeen, sillä se voi aiheuttaa vakavaa haittaa lapsellesi, jos sitä käytetään kolmannen raskauskuukauden jälkeen.

Imetys

Kerro lääkärille, jos imetät tai aiot aloittaa imettämisen. Cardiostad-valmistetta ei suositella imettäville äideille ja lääkäri voi valita sinulle toisen hoidon, jos haluat imettää, erityisesti, jos lapsesi on vastasyntynyt tai syntynyt keskosena.

Ajaminen ja koneiden käyttö

Tämä lääke ei todennäköisesti vaikuta ajokykyysi tai koneiden käyttökykyysi. Lääke voi kuitenkin joskus aiheuttaa huimausta tai väsymystä varsinkin Cardiostad-hoitoa aloitettaessa. Älä aja autoa tai käytä koneita ennen kuin olet varma, ettet saa tällaisia oireita.

Lääke voi heikentää kykyä kuljettaa moottoriajoneuvoa tai tehdä tarkkaa keskittymistä vaativia tehtäviä. On omalla vastuullasi arvioida, pystytkö näihin tehtäviin lääkehoidon aikana. Lääkkeen vaikutuksia ja haittavaikutuksia on kuvattu muissa kappaleissa. Lue koko pakkausseloste opastukseksesi. Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa, jos olet epävarma.

Miten valmistetta käytetään

Käytä tätä lääkettä juuri siten kuin lääkäri on määrännyt. Tarkista ohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma.

Voit ottaa Cardiostad-tabletit ruuan kanssa tai tyhjään mahaan. Niele tabletti veden (lasillisen) kanssa kerran vuorokaudessa. Pyri ottamaan tabletti samaan aikaan joka päivä. Jatka Cardiostad-valmisteen käyttöä lääkärin määräyksen mukaan.

Cardiostad 5 mg tabletit

Jos lääkäri on määrännyt sinulle ½ tablettia, sinun täytyy puolittaa tabletti ennen ottamista asettamalla tabletti kovalle pinnalle siten, että jakouurre on ylöspäin. Paina ylhäältä päin peukalolla, jolloin tabletti halkeaa kahtia (katso kuva).

image1.png

Cardiostad 10 mg ja 20 mg tabletit

Jos lääkäri on määrännyt sinulle ½ tai ¼ tabletin, sinun täytyy jakaa tabletti ennen ottamista asettamalla se kovalle pinnalle siten, että ristikkäisjakouurre on ylöspäin. Paina ylhäältä päin peukalolla, jolloin tabletti halkeaa neljään yhtä suureen osaan (katso kuva).

image2.png

Suositeltu annos riippuu sairautesi vaikeusasteesta ja yksilöllisestä potilasprofiilistasi.

Seuraavia annostussuosituksia voidaan antaa:

Korkea verenpaine

Cardiostad-valmistetta voidaan käyttää yksinään tai yhdessä muiden verenpainelääkkeiden kanssa.

Tavallinen aloitusannos on 10 mg kerran vuorokaudessa. Annosta suurennetaan vähitellen vähintään 2-4 viikon aikana, kunnes verenpaineesi on hyvin hallinnassa.

Tavallinen annos pitkäaikaisessa hoidossa on 20 mg kerran vuorokaudessa. Hoitovasteestasi riippuen annosta voidaan vähitellen suurentaa enimmäisannokseen 80 mg kerran vuorokaudessa.

Jos käytät nesteenpoistolääkettä, lääkäri pyytää lopettamaan diureettihoidon 2-3 päivää ennen Cardiostad-hoidon aloittamista. Jos diureettihoitoa ei voida lopettaa, aloitetaan lisinopriilihoito annoksella 5 mg kerran päivässä. Seuraava annos säädetään verenpainevasteesi mukaan. Diureettihoitoa voidaan jatkaa.

Jos sinulla on munuaisvaivoja, hoito voidaan aloittaa pienemmällä annoksella. Lääkäri määrää annoksen munuaissairauden vaikeusasteen mukaan. Hän seuraa tilaasi tarkasti varsinkin hoidon alussa (ks. kohta Varoitukset ja varotoimet; Munuaissairaudet).

Käyttö lapsille ja nuorille (6-16-vuotiaat)

Lääkäri määrää annoksen. Tavanomainen suositeltu aloitusannos on 2,5 mg kerran vuorokaudessa, jos lapsen paino on 20-50 kg ja 5 mg kerran vuorokaudessa, jos lapsen paino on yli 50 kg.

Lääkäri suurentaa annosta yksilöllisesti. Enimmäisannos on 20 mg kerran vuorokaudessa lapsille, jotka painavat 20-50 kg ja 40 mg kerran vuorokaudessa lapsille, jotka painavat yli 50 kg. Yli 40 mg:n annoksia ei suositella lapsille.

Jos lapsellasi on munuaisvaivoja, lääkäri voi määrätä pienemmän aloitusannoksen (tämän annoksen antamiseksi lääkärin on määrättävä samaa vaikuttavaa ainetta sisältävää valmistetta, jonka annosvahvuus on sopivampi) tai suurentaa annosta vähitellen pitemmän ajan kuluessa.

Sydämen vajaatoiminta

Cardiostad-valmistetta käytetään muiden sydämen vajaatoiminnan lääkehoitojen liitännäishoitona (esim. nesteenpoistolääkkeiden, digitaliksen, beetasalpaajien).

Tavallinen aloitusannos on 2,5 mg kerran vuorokaudessa, joka otetaan lääkärin seurannassa. Annosta suurennetaan tämän jälkeen asteittain enintään 10 mg kerrallaan vähintään 2 viikon välein.

Enimmäisannos on 35 mg vuorokaudessa, jota ei saa ylittää.

Lääkäri voi muuttaa annosta hoitovasteesi mukaan.

Sydäninfarktin jälkeen

Suositellun vakiohoidon (esim. trombolyytti, beetasalpaaja) jälkeen tavallinen aloitusannos on

  • 5 mg 24 tunnin kuluessa sydänkohtauksesta
  • sitten 5 mg 24 tunnin kuluttua ensimmäisestä annoksesta
  • tämän jälkeen 10 mg 48 tunnin kuluttua ensimmäisestä annoksesta ja sitten 10 mg kerran vuorokaudessa.

Tavallinen ylläpitoannos on 10 mg kerran vuorokaudessa.

Lääkäri voi pienentää annosta, jos sinulla on matala verenpaine tai munuaissairaus.

Hoidon kesto on 6 viikkoa.

Diabetekseen liittyvät ongelmat

Tavallinen aloitusannos verenpainepotilaille on 10 mg kerran vuorokaudessa.

Annosta voidaan tarvittaessa suurentaa 20 mg:aan kerran vuorokaudessa.

Jos sinulla on munuaisvaivoja, annostasi voidaan muuttaa.

Käyttö lapsille

Tätä lääkettä ei pidä käyttää alle 6-vuotiaille lapsille tai vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastaville lapsille. Kysy neuvoa lääkäriltä.

Iäkkäät

Iäkkäät, joilla on normaali munuaistoiminta, voivat käyttää normaalia annostusta.

Munuaissiirtopotilaat

Cardiostad-valmisteen käyttöä ei suositella potilaille, jotka ovat saaneet munuaissiirteen.

Jos otat enemmän Cardiostad-valmistetta kuin sinun pitäisi

Jos olet ottanut liian suuren lääkeannoksen tai vaikkapa lapsi on ottanut lääkettä vahingossa, ota aina yhteyttä lääkäriin, sairaalaan tai Myrkytystietokeskukseen (puh. 0800 147 111) riskien arvioimiseksi ja lisäohjeiden saamiseksi.

Yliannostuksen oireisiin kuuluu matala verenpaine (hypotensio), verenkiertosokki, elektrolyyttitasapainon häiriöt (kuten matala kalium-, kloridi- ja natriumpitoisuus veressä), munuaisten vajaatoiminta, hyperventilaatio, nopea syke (takykardia), sydämentykytys, hidas syke (bradykardia), huimaus, ahdistuneisuus ja yskä.

Jos unohdat ottaa Cardiostad-valmistetta

Jos unohdat ottaa lisinopriiliannoksen, ota se mahdollisimman pian. Jos seuraavan annoksen ottoajankohta on lähellä, jätä unohtunut annos väliin ja jatka normaalia annostusta. Älä ota kaksinkertaista annosta korvataksesi unohtamasi annoksen. Kysy neuvoa lääkäriltä tai apteekkihenkilökunnalta, jos olet epävarma.

Jos lopetat Cardiostad-valmisteen käytön

Älä keskeytä tai lopeta Cardiostad-hoitoa kysymättä neuvoa lääkäriltä.

Jos sinulla on kysymyksiä tämän lääkkeen käytöstä, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.

Mahdolliset haittavaikutukset

Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.

Parin ensimmäisen annoksen jälkeen voit tuntea pyörrytystä tai voit pyörtyä verenpaineen laskun takia. Oireet yleensä lievittyvät, kun menet makuulle.

Lopeta Cardiostad -valmisteen käyttö ja kerro lääkärille, jos

  • sinulle ilmaantuu kutinaa tai vakavia ihoreaktioita
  • hengityksesi vinkuu tai saat hengitys- tai nielemisvaikeuksia
  • sinulle ilmaantuu käsien, jalkojen tai nilkkojen, kasvojen, huulten, kielen tai kurkun turvotusta
  • ihosi tai silmänvalkuaisesi muuttuvat keltaisiksi.

Yleisiä (voi esiintyä enintään 1 käyttäjällä kymmenestä):

  • huimaus
  • päänsärky
  • ortostaattiset vaikutukset (mukaan lukien hypotensio; tässä tapauksessa verenpaineen lasku pystyyn noustessa aiheuttaa huimausta, pyörrytyksen tunnetta tai pyörtymisen)
  • yskä
  • ripuli
  • oksentelu
  • munuaisten toimintahäiriöt (munuaisten vajaatoiminta).

Melko harvinaiset (voi esiintyä enintään 1 käyttäjällä sadasta):

  • kasvojen, raajojen, huulten, kielen, äänihuulten ja/tai kurkunpään (kurkun) turvotus. Nämä ovat allergisen angioedeeman oireita (ks. kohta Varoitukset ja varotoimet; Yliherkkyys (allergia) reaktiot tai angioedeema)
  • mielialan muutokset
  • käsien ja jalkojen puutuminen ja pistely (parestesiat)
  • huimauksen tunne tai kiertohuimaus
  • makuhäiriöt
  • unihäiriöt
  • sydäninfarkti tai aivohalvaus (aivoverenkiertotapahtuma), johtuen mahdollisesti liiallisesta verenpaineen laskusta (hypotensiosta) riskipotilailla (ks. kohta Varoitukset ja varotoimet; Oireinen hypotensio (matala verenpaine))
  • sydämentykytys
  • nopea syke (takykardia)
  • heikentynyt verenkierto, mikä aiheuttaa varpaiden ja sormien puutumista ja kalpeutta (Raynaud’n oireyhtymä)
  • nenän limakalvoturvotus ja ärsytys (nuha)
  • pahoinvointi
  • vatsakivut
  • ruuansulatusvaivat
  • ihottuma
  • kutina
  • impotenssi
  • väsymys
  • heikotus
  • veren ureapitoisuuden nousu
  • seerumin kreatiniinipitoisuuden nousu
  • maksaentsyymitasojen nousu
  • veren kaliumpitoisuuden nousu (hyperkalemia), mikä voi aiheuttaa rytmihäiriöitä.

Harvinaiset (voi esiintyä enintään 1 käyttäjällä tuhannesta):

  • hemoglobiinin (punasolumäärän) lasku
  • hematokriitin (veren punasoluosuuden) lasku
  • sekavuus
  • suun kuivuminen
  • nokkosihottuma
  • hiuskato
  • psoriaasi (ihotauti, joka aiheuttaa ihotulehduksen ja ihon punaisia läiskiä)
  • myrkytystila, joka johtuu munuaisten vajaatoiminnasta ja jolle on ominaista veren ureapitoisuuden nousu (uremia)
  • äkillinen munuaisten vajaatoiminta
  • rintarauhasten kasvu miehillä (gynekomastia)
  • seerumin bilirubiinipitoisuuden nousu
  • veren matala natriumpitoisuus (hyponatremia), mikä aiheuttaa lihasheikkoutta, lihasnykäyksiä tai sydämen rytmihäiriöitä
  • tietyn veren vesipitoisuutta, ja siten myös elimistön elektrolyyttitasapainoa (esim. natriumin määrä voi tämän häiriön myötä vähentyä) säätelevän hormonin määrän lisääntyminen. Tätä oireyhtymää kutsutaan antidiureettisen hormonin epäasianmukaisen erityksen oireyhtymäksi (SIADH:ksi). Tämän oireyhtymän yhteydessä voi ilmetä sekavuutta, heikkoa oloa, väsymystä, päänsärkyä, pahoinvointia, oksentelua ja kouristuksia.

Hyvin harvinaiset (voi esiintyä enintään 1 käyttäjällä kymmenestä tuhannesta):

  • luuydinlama (luuydin ei pysty tuottamaan tarpeeksi verisoluja)
  • punasolumäärän lasku (anemia, hemolyyttinen anemia), mikä voi aiheuttaa ihon kalpeutta sekä heikotusta tai hengenahdistusta
  • verihiutalemäärän lasku (trombosytopenia), mikä lisää verenvuotojen ja mustelmien riskiä
  • valkosolumäärän lasku (leukopenia)
  • tietyntyyppisten valkosolujen, ns. neutrofiilisten granulosyyttien, määrän lasku (neutropenia)
  • vaikea-asteinen valkosolumäärän lasku, mikä altistaa infektioille (agranulosytoosi; ks. kohta Varoitukset ja varotoimet; Muutokset verisolumäärissä)
  • imusolmukkeiden suureneminen (lymfadenopatia)
  • autoimmuunisairaudet
  • matala verensokeritaso (hypoglykemia)
  • hengenahdistus tai hengityksen vinkuminen (keuhkoputkien supistuminen)
  • nenän sivuontelotulehdus (sinuiitti)
  • allerginen keuhkorakkuloiden tulehdus (allerginen alveoliitti)
  • valkosolujen (eosinofiilien) kertyminen keuhkoihin (eosinofiilinen pneumonia)
  • haimatulehdus, mikä aiheuttaa ankaraa vatsa- ja selkäkipua
  • suolen limakalvon turvotus (intestinaalinen angioedeema)
  • maksatulehdus (hepatiitti) – joko hepatosellulaarinen tai kolestaattinen
  • ihon tai silmänvalkuaisten keltaisuus johtuen häiriöistä maksassa tai veressä ja maksan vajaatoiminnasta (keltaisuus; ks. kohta Varoitukset ja varotoimet; Maksasairaudet)
  • lisääntynyt hikoilu
  • autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa ihoon rakkuloita ja haavaumia (pemfigus)
  • vakava sairaus, joka aiheuttaa ihoon rakkuloita (toksinen epidermaalinen nekrolyysi)
  • vakava sairaus, joka aiheuttaa rakkuloita ihoon, suuhun, silmiin ja sukuelimiin (Stevens-Johnsonin oireyhtymä)
  • ihon kutisevat vaaleanpunaiset/punaiset läiskät (erythema multiforme)
  • heikentynyt virtsanmuodostus tai virtsaumpi (oliguria/anuria)
  • ihon pseudolymfooma (tulehdusreaktio, joka johtaa tulehdussolujen kertymiseen ihoon).

Yleisyys tuntematon (koska saatavissa oleva tieto ei riitä arviointiin):

  • masennusoireet
  • pyörtyminen.

Seuraavaa oireiden yhdistelmää on raportoitu (voi esiintyä yksi tai useampia seuraavista oireista): kuume, verisuonitulehdus, usein yhdessä ihottuman kanssa (vaskuliitti), lihaskipu, nivelkipu/tulehdus, positiiviset tumavasta-aineet (verikoe autoimmuunisairauden toteamiseksi), kohonnut lasko eli senkka (merkkinä tulehduksesta elimistössä), tietyntyyppisten valkosolujen määrän nousu (eosinofilia) ja valkosolumäärän nousu (leukosytoosi), ihottuma, valoherkkyys tai muut ihoreaktiot.

Haittavaikutuksista ilmoittaminen

Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Voit ilmoittaa haittavaikutuksista myös suoraan (ks. yhteystiedot alla). Ilmoittamalla haittavaikutuksista voit auttaa saamaan enemmän tietoa tämän lääkevalmisteen turvallisuudesta.

www‐sivusto: www.fimea.fi

Lääkealan turvallisuus‐ ja kehittämiskeskus Fimea

Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri

PL 55

00034 FIMEA

Valmisteen säilyttäminen

Ei lasten ulottuville eikä näkyville.

Säilytä alle 30 ºC.

Älä käytä tätä lääkettä pakkauksessa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää.

Palauta käyttämättömät lääkkeet apteekkiin hävitettäväksi.

Lääkkeitä ei pidä heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista. Näin menetellen suojelet luontoa.

Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

Mitä Cardiostad sisältää

Vaikuttava aine on lisinopriili (dihydraattina).

Yksi tabletti sisältää 5 mg, 10 mg tai 20 mg lisinopriilia.

Muut aineet ovat: kalsiumvetyfosfaattidihydraatti, kolloidinen vedetön piidioksidi, magnesiumstearaatti, maissitärkkelys, mannitoli, esigelatinoitu maissitärkkelys.

Lääkevalmisteen kuvaus ja pakkauskoot

Cardiostad 5 mg tabletti

Valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera, kummallakin puolella on jakouurre, toisella puolella on merkintä 5. Yksi tabletti sisältää 5,44 mg lisinopriilidihydraattia vastaten 5 mg lisinopriilia.

Cardiostad 10 mg tabletti

Valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera, kummallakin puolella on ristikkäisjakouurre, toisella puolella on merkintä 10. Yksi tabletti sisältää 10,89 mg lisinopriilidihydraattia vastaten 10 mg lisinopriilia.

Cardiostad 20 mg tabletti

Valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera, kummallakin puolella on ristikkäisjakouurre, toisella puolella on merkintä 20. Yksi tabletti sisältää 21,78 mg lisinopriilidihydraattia vastaten 20 mg lisinopriilia.

Pakkauskoot

Tabletit on pakattu läpipainopakkauksiin.

14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 98, 100, 150, 200, 250, 300, 400, 500, 1000 tablettia.

Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole myynnissä.

Myyntiluvan haltija ja valmistaja

Stada Arzneimittel AG

Stadastrasse 2-18

61118 Bad Vilbel

Saksa

 

Valmistajat
 

STADA Arzneimittel GmbH

Muthgasse 36

1190 Wien

Itävalta


Sanico N.V.

Industriezone IV

Veedijk 59

2300 Turnhout

Belgia


LAMP San Prospero S.p.A

Via Della Pace 25/A

41030 San Prospero - Modena

Italia

Myyntiluvan haltijan paikallinen edustaja

STADA Nordic ApS, Suomen sivuliike

PL 1310

00101 Helsinki

Tämä pakkausseloste on tarkistettu viimeksi 15.12.2022

Tekstin muuttamispäivämäärä

15.12.2022