Pakkausseloste

CANIDRYL tablett 100 mg

DET VETERINÄRMEDICINSKA LÄKEMEDLETS NAMN

Canidryl 100 mg tablett för hund

karprofen

DEKLARATION AV AKTIVA SUBSTANSER OCH ÖVRIGA SUBSTANSER

Varje tablett (med smak av grillat kött) innehåller:

Aktiv substans: Karprofen 100 mg/tablett

Vit till nästan vit, rund tablett med korslagd brytskåra på ena sidan. Tabletten kan delas i två eller fyra delar.

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

Reduktion av inflammation och smärta orsakade av muskuloskeletala sjukdomar och ledsjukdomar. Som uppföljande behandling till parenteral ananalgesi vid behandling av postoperativ smärta.

KONTRAINDIKATIONER

Skall inte användas till katter.

Skall inte användas till valpar yngre än fyra månader.

Skall inte användas i fall där det förekommer överkänslighet mot den aktiva substansen eller något av hjälpämnen.

Skall inte användas till hundar som lider av hjärt-, lever- eller njursjukdom, om det föreligger risk för gastrointestinal ulceration eller blödning eller vid misstanke om störningar i blodbild.

BIVERKNINGAR

Typiska biverkningar som förknippas med NSAID-preparat, såsom kränkningar, lös avföring eller diarré, blod i avföringen, nedsatt aptit och letargi (kraftig slöhet) har rapporterats. Dessa biverkningar inträffar i allmänhet under den första behandlingsveckan och är i de flesta fall övergående och försvinner när behandlingen avslutas. I mycket sällsynta fall kan biverkningarna vara allvarliga eller dödliga.

Om biverkningar inträffar skall behandlingen avslutas och veterinär uppsökas.

Precis som med andra NSAID-preparat finns en risk för sällsynta njurbiverkningar eller idiosynkratiska leverbiverkningar.

Om du observerar allvarliga biverkningar, även sådana som inte nämns i denna bipacksedel, meddela din veterinär.

DJURSLAG

Hund.

DOSERING FÖR VARJE DJURSLAG, ADMINISTRERINGSSÄTT OCH ADMINISTRERINGSVÄGAR

Oralt.

4 mg karprofen/kg kroppsvikt en gång dagligen.

Startdos 4 mg karprofen/kg kroppsvikt per dag som en dos eller fördelat på två doseringstillfällen. Dagsdosen kan reduceras, om den kliniska responsen tillåter det.

Behandlingstidens längd är beroende av den kliniska responsen. Långvarig användning av produkten skall ske endast under regelbunden uppsikt av veterinär.

Efter en parenteral karprofeninjektion som getts preoperativt kan den analgetiska och antiinflammatoriska behandlingen fortsättas med karprofentabletter med en dos på 4 mg/kg/dygn under fem dygn.

Den rekommenderade dosen får inte överskridas.

ANVISNING FÖR KORREKT ADMINISTRERING

Förvara de delade tabletterna i blister- eller originalförpackningen och använd dem inom 72 timmar. Använd de delade tabletterna vid nästföljande dosering. Kasta bort de delade tabletter som återstår efter den sista administreringen.

KARENSTIDER

Ej relevant.

SÄRSKILDA FÖRVARINGSANVISNINGAR

Förvaras utom syn- och räckhåll för barn. 

Förvaras på torrt ställe i originalförpackningen. Förvaras i skydd mot ljus. Använd inte detta läkemedel efter utgångsdatumet på blister- och originalförpackningen.

Förvara de delade tabletterna i blister- eller originalförpackningen och använd dem inom 72 timmar. Använd de delade tabletterna vid nästföljande dosering.

SÄRSKILDA VARNINGAR

Särskilda försiktighetsåtgärder gällande djur

Skall inte användas till dräktiga eller lakterande tikar.

Användning till äldre hundar kan innebära ytterligare risk, varför särskild försiktighet bör iakttas.  Om sådan användning inte kan undvikas, skall behandlingen ske i noggrann uppföljning av veterinär. På grund av en ökad risk för njurskador skall användningen av produkten undvikas till uttorkade, hypovolemiska (onormalt minskad blodvolym) djur eller djur med lågt blodtryck.

Samtidig medicinering med potentiellt njurtoxiska läkemedel bör undvikas.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel kan hämma fagocytosen, och i samband med behandlingen av bakteriella infektioner skall därför en lämplig antimikrobisk läkemedelsbehandling påbörjas.

Övriga icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel får inte ges samtidigt eller inom 24 timmar efter intag av produkten. Vissa antiinflammatoriska läkemedel kan vara höggradigt proteinbundna, och konkurrera med andra läkemedel med hög proteinbindningsgrad och leda till ett förgiftningstillstånd.

Karprofen får inte ges samtidigt med glukokortikoider.

Det finns ingen specifik antagonist mot karprofen, utan allmänt vedertagna och tillämpade behandlingssätt vid överdosering av icke steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) bör iakttas.

Särskilda försiktighetsåtgärder för personer som administrerar det veterinärmedicinska läkemedlet

Vid oavsiktligt intag av tabletter, uppsök omedelbart läkare och visa upp bipacksedeln eller etiketten för läkaren. Tvätta händerna efter hantering av produkten.

SÄRSKILDA FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER FÖR DESTRUKTION AV EJ ANVÄNT LÄKEMEDEL ELLER AVFALL, I FÖREKOMMANDE FALL

Oanvänt läkemedel levereras till apotek eller problemavfallsanstalt för oskadliggörande.

DATUM DÅ BIPACKSEDELN SENAST GODKÄNDES

31.12.2019

Endast för djur.

Endast på ordination av veterinär.

NAMN PÅ OCH ADRESS TILL INNEHAVAREN AV GODKÄNNANDE FÖR FÖRSÄLJNING OCH NAMN PÅ OCH ADRESS TILL INNEHAVAREN AV TILLVERKNINGSTILLSTÅND SOM ANSVARAR FÖR FRISLÄPPANDE AV TILLVERKNINGSSATS, OM OLIKA

Innehavare av godkännande för försäljning och tillverkare: 

Chanelle Pharmaceuticals Manufacturing Ltd., Loughrea, Co. Galway, Irland.