Pakkausseloste

FENTANYL STADA depotlaastari 12 mikrog/h, 25 mikrog/h, 50 mikrog/h, 75 mikrog/h, 100 mikrog/h

Fentanyl STADA 12 mikrog/tunti depotlaastari

Fentanyl STADA 25 mikrog/tunti depotlaastari

Fentanyl STADA 50 mikrog/tunti depotlaastari

Fentanyl STADA 75 mikrog/tunti depotlaastari

Fentanyl STADA 100 mikrog/tunti depotlaastari

fentanyyli

Yleisiä ohjeita

Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.

  • Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.
  • Jos sinulla on kysyttävää, käänny lääkärin, apteekkihenkilökunnan tai sairaanhoitajan puoleen.
  • Tämä lääke on määrätty vain sinulle (tai lapsellesi) eikä sitä tule antaa muiden käyttöön. Se voi aiheuttaa haittaa muille, vaikka heillä olisikin samanlaiset oireet kuin sinulla.
  • Jos havaitset haittavaikutuksia, käänny lääkärin, apteekkihenkilökunnan tai sairaanhoitajan puoleen. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Ks. kohta Mahdolliset haittavaikutukset.

Tässä pakkausselosteessa kerrotaan

1. Mitä Fentanyl Stada on ja mihin sitä käytetään

2. Mitä sinun on tiedettävä, ennen kuin käytät Fentanyl Stada -depotlaastareita

3. Miten Fentanyl Stada -depotlaastareita käytetään

4. Mahdolliset haittavaikutukset

5. Fentanyl Stada -depotlaastareiden säilyttäminen

6. Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

Mitä valmiste on ja mihin sitä käytetään

Lääkkeesi nimi on Fentanyl Stada.

Laastarit lievittävät hyvin voimakasta ja pitkäkestoista kipua

  • aikuisilla, jotka tarvitsevat jatkuvaa kivunlievitystä
  • yli 2-vuotiailla lapsilla, jotka jo saavat opioidilääkitystä ja tarvitsevat jatkuvaa kivunlievitystä.

Fentanyl Stada sisältää lääkettä, jonka nimi on fentanyyli. Se kuuluu opioideiksi kutsuttujen voimakkaiden kipulääkkeiden ryhmään.

Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä

Älä käytä Fentanyl Stada -depotlaastareita

  • jos olet allerginen fentanyylille tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle (lueteltu kohdassa Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa)
  • jos sinulla on lyhytkestoista kipua, kuten äkillistä kipua tai kipua leikkauksen jälkeen
  • jos sinulla on hengitysvaikeuksia, esim. hidas tai pinnallinen hengitys.

Älä käytä tätä lääkettä, jos jokin edellä mainituista koskee sinua tai lastasi. Jos olet epävarma, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen ennen kuin käytät Fentanyl Stada -depotlaastareita.

Varoitukset ja varotoimet

  • Fentanyl Stada -depotlaastareista voi aiheutua hengenvaarallisia haittavaikutuksia henkilöille, jotka eivät ennestään säännöllisesti käytä lääkärin määräämiä opioidilääkkeitä.
  • Fentanyl Stada on lääkevalmiste, joka voi olla hengenvaarallinen lapsille. Myös käytetyt depotlaastarit voivat olla hengenvaarallisia. Ota huomioon, että (käytetty tai käyttämätön) tarttuva lääkelaastari voi olla lapselle houkutteleva, ja jos laastari tarttuu lapsen iholle tai lapsi laittaa laastarin suuhun, seuraukset voivat johtaa lapsen kuolemaan.
  • Säilytä tämä lääke turvallisessa ja varmassa paikassa, johon muilla ei ole pääsyä. Ks. lisätietoja kohdasta Valmisteen säilyttäminen.

Depotlaastarin tarttuminen toiseen henkilöön

Depotlaastarin saa kiinnittää vain sen henkilön ihoon, jolle lääke on määrätty. Muutamissa tapauksissa laastarin tiedetään takertuneen toisen perheenjäsenen iholle läheisessä fyysisessä kosketuksessa tai samassa sängyssä nukuttaessa. Laastarin takertuminen toisen henkilön (etenkin lapsen) iholle voi aiheuttaa lääkkeen imeytymisen toisen henkilön ihon läpi ja aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia, kuten hengitysvaikeuksia sekä hidasta tai pinnallista hengitystä, jotka voivat johtaa kuolemaan. Jos laastari on tarttunut toisen henkilön iholle, laastari on heti poistettava ja on otettava yhteys lääkäriin.

Ole erityisen varovainen Fentanyl Stada -depotlaastareiden suhteen

Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen kuin käytät tätä lääkettä, jos jokin seuraavista koskee sinua. Lääkärin saattaa olla tarpeen seurata vointiasi tarkemmin

  • jos sinulla on joskus ollut keuhko- tai hengityselinsairauksia
  • jos sinulla on joskus ollut sydän-, maksa- tai munuaissairauksia tai matala verenpaine
  • jos sinulla on joskus ollut aivokasvain
  • jos sinulla on joskus ollut pitkittyvää päänsärkyä tai pään vamma
  • jos olet iäkäs, sillä saatat olla herkempi tämän lääkkeen vaikutuksille
  • jos sairastat sairautta, jonka nimi on myasthenia gravis, joka aiheuttaa lihasheikkoutta ja lihasten väsymisen helposti.

Jos jokin edellä mainituista koskee sinua (tai et ole siitä varma), käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen ennen kuin käytät Fentanyl Stada -depotlaastareita.

Kerro lääkärille, jos huomaat laastarin käytön aikana unenaikaisia hengitysongelmia. Opioidit, kuten Fentanyl Stada -valmiste, voivat aiheuttaa unenaikaisia hengitysongelmia, kuten uniapneaa (hengityskatkoksia unen aikana) ja unenaikaista hypoksemiaa (hapen vähyyttä veressä). Kerro lääkärille, jos sinä itse huomaat tai kumppanisi tai sinua hoitava henkilö huomaa sinulla jotakin seuraavista:

  • hengityskatkoksia unen aikana
  • yöheräilyä hengenahdistuksen vuoksi
  • vaikeuksia pysyä unessa
  • voimakasta päiväaikaista väsymystä.

Lääkäri saattaa muuttaa annostasi.

Kerro lääkärille, jos huomaat laastarin käytön aikana muutoksia tuntemassasi kivussa. Jos sinusta tuntuu, että

  • laastari ei enää lievitä kipua
  • kipu voimistuu
  • kiputuntemus muuttuu (esimerkiksi tunnet kipua toisessa kohdassa kehoa)
  • sinulle aiheutuu kipua sellaisesta kosketuksesta, josta ei olettaisi aiheutuvan kipua.

Älä muuta annosta itse. Lääkäri voi muuttaa annostasi tai hoitoasi.

Haittavaikutukset ja Fentanyl Stada

  • Fentanyl Stada saattaa aiheuttaa epätavallista uneliaisuutta sekä hengityksen hitautta tai pinnallisuutta. Tällaiset hengitysvaikeudet voivat olla hyvin harvoin hengenvaarallisia tai jopa johtaa kuolemaan, etenkin jos potilas ei ole aiemmin käyttänyt voimakkaita opioidikipulääkkeitä (kuten Fentanyl Stada ‑depotlaastareita tai morfiinia). Jos sinä, kumppanisi tai sinua hoitava henkilö havaitsette, että depotlaastaria käyttävä potilas on epätavallisen unelias tai hänen hengityksensä on hidasta tai pinnallista:

poista depotlaastari

  • soita heti lääkärille tai mene lähimpään sairaalaan
  • pidä potilasta mahdollisimman paljon liikkeessä ja puhu hänen kanssaan.

Jos sinulle tulee kuumetta Fentanyl Stada -depotlaastareiden käytön aikana, kerro siitä lääkärille, sillä se saattaa lisätä ihon läpi imeytyvää lääkemäärää.

  • Fentanyl Stada saattaa aiheuttaa ummetusta, joten kysy lääkäriltä tai apteekkihenkilökunnalta neuvoa, miten ummetusta voi ehkäistä tai hoitaa.

Ks. kohdasta Mahdolliset haittavaikutukset tarkempi luettelo mahdollisista haittavaikutuksista.

Kun laastari on kiinnitetty iholle, älä altista sitä suoralle lämmölle, kuten lämpötyynylle tai -huovalle, kuumavesipullolle, lämmitettävälle vesisängylle tai lämpölampulle tai ruskettavalle lampulle. Älä ota aurinkoa tai pitkiä kuumia kylpyjä, älä sauno äläkä käytä kuumaa poreammetta. Nämä saattavat lisätä depotlaastarista saamaasi lääkemäärää.

Pitkäaikainen käyttö ja toleranssi

Tämä lääke sisältää fentanyyliä, joka on opioidilääke. Opioideihin kuuluvien kipulääkkeiden toistuva käyttö voi heikentää lääkkeen tehoa (voit tottua lääkkeeseen eli sinulle kehittyy lääketoleranssi). Saatat myös tulla herkemmäksi kivulle käyttäessäsi Fentanyl Stada -depotlaastareita. Tätä ilmiötä kutsutaan hyperalgesiaksi. Laastareiden annoksen suurentaminen voi auttaa lieventämään kipua jonkin aikaa mutta se voi myös olla haitallista. Jos huomaat, että lääkkeesi teho heikentyy, kerro asiasta lääkärille. Lääkäri päättää, onko sinun kannaltasi parempi suurentaa Fentanyl Stada -depotlaastarin annosta vai vähentää asteittain valmisteen käyttöä.

Riippuvuus ja addiktio

Fentanyl Stada -depotlaastareiden toistuva käyttö voi myös aiheuttaa riippuvuutta, väärinkäyttöä ja addiktiota, mistä voi seurata hengenvaarallinen yliannostus. Annoksen suurentaminen ja hoidon keston pidentäminen voivat lisätä näiden haittavaikutusten riskiä. Riippuvuus tai addiktio voi johtaa siihen, ettet enää pysty itse sääntelemään, miten paljon tai miten usein lääkettä tarvitset. Sinusta voi tuntua siltä, että lääkkeen käyttöä on jatkettava, vaikka se ei auta lievittämään kipua.

Riippuvuuden tai addiktion kehittymisen riski on eri ihmisillä erilainen. Sinulla voi olla tavanomaista suurempi riski tulla riippuvaiseksi Fentanyl Stada -depotlaastareista tai addiktoitua niihin, jos

  • olet tai joku perheenjäsenesi on joskus väärinkäyttänyt alkoholia, reseptilääkkeitä tai huumeita tai ollut niistä riippuvainen
  • tupakoit
  • sinulla on joskus ollut mielialahäiriöitä (masennusta, ahdistuneisuutta tai persoonallisuushäiriö) tai psykiatri on hoitanut sinua muun mielenterveyshäiriön vuoksi.

Jos huomaat jonkin seuraavista merkeistä Fentanyl Stada -depotlaastareiden käytön aikana, se voi viitata siihen, että sinulle on kehittynyt riippuvuus tai addiktio.

  • Sinulla on tarve käyttää lääkettä pidempään kuin lääkäri on määrännyt.
  • Sinun on käytettävä suositeltua suurempaa annosta.
  • Käytät lääkettä muuhun kuin ennalta määrättyyn tarkoitukseen, esimerkiksi ”pysyäksesi rauhallisena” tai ”nukkumisen tukena”.
  • Olet toistuvasti yrittänyt lopettaa lääkkeen käytön tai säännellä sen käyttöä siinä onnistumatta.
  • Kun lopetat lääkkeen käytön, tunnet olevasi huonovointinen ja voit paremmin, kun aloitat lääkkeen käytön uudelleen (vieroitusoireet).

Jos huomaat jonkin näistä oireista, kerro siitä lääkärille, jotta voitte keskustella sinulle parhaasta hoitopolusta sekä siitä, milloin ja miten hoito voidaan lopettaa turvallisesti.

Vieroitusoireet Fentanyl Stada -hoitoa lopetettaessa

Älä lopeta tämän lääkkeen käyttöä äkillisesti. Vieroitusoireita ovat mm. levottomuus, univaikeudet, ärtyisyys, kiihtyneisyys, ahdistuneisuus, sydämentykytys (sydämen sykkeen tunteminen), kohonnut verenpaine, pahoinvointi tai oksentelu, ripuli, ruokahaluttomuus, vapina, puistatukset tai hikoilu. Jos haluat lopettaa tämän lääkkeen käytön, keskustele ensin lääkärin kanssa. Lääkäri kertoo, miten toimitaan. Tavallisesti annosta pienennetään vähitellen epämiellyttävien vieroitusoireiden minimoimiseksi.

Muut lääkevalmisteet ja Fentanyl Stada

Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos parhaillaan otat, olet äskettäin ottanut tai saatat ottaa muita lääkkeitä. Tämä koskee myös ilman lääkemääräystä saatavia lääkkeitä ja rohdosvalmisteita. Jos ostat apteekista lääkkeitä, sinun tulee kertoa apteekkihenkilökunnalle, että käytät myös Fentanyl Stada ‑depotlaastareita.

Lääkäri tietää, mitä lääkkeitä on turvallista käyttää Fentanyl Stada -depotlaastareiden käytön aikana. Vointiasi saattaa olla tarpeen seurata tarkkaan, jos käytät tietyntyyppisiä alla mainittuja lääkkeitä tai jos lopetat jonkin alla olevassa listassa mainitun lääkkeen käytön, sillä niillä saattaa olla vaikutusta siihen, minkä vahvuisia Fentanyl Stada -depotlaastareita tarvitset.

Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle etenkin, jos käytät

  • muita kipulääkkeitä, kuten muita opioidikipulääkkeitä (kuten buprenorfiinia, nalbufiinia tai pentatsosiinia) tai joitakin hermokipuun käytettäviä kipulääkkeitä (gabapentiinia tai pregabaliinia)
  • unilääkkeitä (kuten tematsepaamia, tsaleplonia tai tsolpideemia)
  • rauhoittavia lääkkeitä (kuten alpratsolaamia, klonatsepaamia, diatsepaamia, hydroksitsiinia tai loratsepaamia) tai mielenterveyshäiriöiden hoitoon käytettäviä lääkkeitä (psykoosilääkkeitä, kuten aripipratsolia, haloperidolia, olantsapiinia, risperidonia tai fentiatsiinia)
  • lihaksia rentouttavia lääkkeitä (kuten syklobentsapriinia tai diatsepaamia)
  • tiettyjä masennuslääkkeitä, joita kutsutaan SSRI-lääkkeiksi tai SNRI-lääkkeiksi (kuten sitalopraamia, duloksetiinia, essitalopraamia, fluoksetiinia, fluvoksamiinia, paroksetiinia, sertraliinia tai venlafaksiinia), ks. lisätietoja jäljempänä
  • tiettyjä masennuslääkkeitä tai Parkinsonin taudin hoitoon käytettäviä lääkkeitä, joita kutsutaan MAO:n estäjiksi (kuten isokarboksatsidia, feneltsiiniä, selegiliiniä tai tranyylisypromiinia). Et saa käyttää Fentanyl Stada -depotlaastareita 14 päivään näiden lääkkeiden käytön lopettamisen jälkeen. Ks. lisätietoja jäljempänä
  • tiettyjä antihistamiineja (allergialääkkeitä), etenkin sellaisia, joilla on väsyttävä vaikutus (kuten kloorifeniramiinia, klemastiinia, syproheptadiinia, difenhydramiinia tai hydroksitsiinia)
  • tiettyjä antibiootteja, joita käytetään infektioiden hoitoon (kuten erytromysiiniä tai klaritromysiiniä)
  • sieni-infektioiden hoitoon käytettäviä lääkkeitä (kuten itrakonatsolia, ketokonatsolia, flukonatsolia tai vorikonatsolia)
  • HIV-infektion hoitoon käytettäviä lääkkeitä (kuten ritonaviiria)
  • sydämen rytmihäiriöiden hoitoon käytettäviä lääkkeitä (kuten amiodaronia, diltiatseemia tai verapamiilia)
  • tuberkuloosin hoitoon käytettäviä lääkkeitä (kuten rifampisiinia)
  • tiettyjä epilepsialääkkeitä (kuten karbamatsepiinia, fenobarbitaalia tai fenytoiinia)
  • tiettyjä pahoinvointi- tai matkapahoinvointilääkkeitä (kuten fentiatsiinia)
  • tiettyjä närästys- tai mahahaavalääkkeitä (kuten simetidiiniä)
  • tiettyjä rintakivun (angina pectoris) tai korkean verenpaineen hoitoon käytettäviä lääkkeitä (kuten nikardipiinia)
  • tiettyjä verisyövän hoitoon käytettäviä lääkkeitä (kuten idelalisibia).

Fentanyl Stada ja masennuslääkkeet

Jos käytät tiettyjen masennuslääkkeiden tyyppisiä lääkkeitä, haittavaikutusten riski on tavanomaista suurempi.

Fentanyl Stada -valmisteella saattaa olla yhteisvaikutuksia näiden lääkkeiden kanssa, joten sinulla saattaa esiintyä mielentilan muutoksia, kuten kiihtyneisyyden tunnetta tai saatat nähdä, kuulla tai haistaa epätodellisia asioita (aistiharhoja), sekä muita vaikutuksia, joita voivat olla verenpaineen muutokset, nopea sydämen syke, kuume, ylivilkkaat refleksit, koordinaatiokyvyn häviäminen, lihasjäykkyys, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli (nämä voivat olla serotoniinioireyhtymän merkkejä). Samanaikaisen käytön aikana lääkäri voi haluta tarkkailla sinua tiiviisti näiden haittavaikutusten varalta, etenkin hoidon alussa tai lääkkeen annosta muutettaessa.

Käyttö keskushermostoa lamaavien aineiden, mukaan lukien alkoholin ja joidenkin huumausaineiden, kanssa

Fentanyl Stada -valmisteen samanaikainen käyttö rauhoittavien lääkkeiden, kuten bentsodiatsepiinien tai niiden kaltaisten lääkkeiden kanssa lisää uneliaisuuden, hengitysvaikeuksien (hengityslaman) ja kooman riskiä ja voi olla hengenvaarallista. Tämän vuoksi samanaikaista käyttöä harkitaan vain siinä tapauksessa, että muut hoitovaihtoehdot eivät ole mahdollisia.

Jos lääkäri kuitenkin määrää Fentanyl Stada -valmistetta samanaikaisesti rauhoittavien lääkkeiden kanssa, lääkäri pienentää samanaikaisessa hoidossa käytettävää annostusta ja lyhentää hoidon kestoa.

Kerro lääkärille kaikista käyttämistäsi rauhoittavista lääkkeistä ja noudata lääkärin annossuosituksia tarkoin. Edellä mainituista merkeistä ja oireista kannattaa kertoa ystäville ja omaisille. Ota yhteyttä lääkäriin, jos havaitset tällaisia oireita.

Älä juo alkoholia, kun käytät Fentanyl Stada -valmistetta, ellet ole ensin keskustellut lääkärin kanssa.

Leikkaukset

Jos sinut saatetaan nukuttaa, kerro lääkärille tai hammaslääkärille, että käytät Fentanyl Stada ‑depotlaastareita.

Raskaus ja imetys

Jos olet raskaana tai imetät, epäilet olevasi raskaana tai jos suunnittelet lapsen hankkimista, kysy lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen tämän lääkkeen käyttöä.

Fentanyl Stada -depotlaastareita ei saa käyttää raskauden aikana, paitsi jos olet keskustellut siitä lääkärin kanssa.

Fentanyl Stada -depotlaastareita ei saa käyttää synnytyksen aikana, koska lääke voi vaikuttaa vastasyntyneen hengitykseen.

Fentanyl Stada -valmisteen pitkäaikainen käyttö raskauden aikana voi aiheuttaa vastasyntyneelle vauvalle vieroitusoireita (kuten kimeää itkua, tärinää, kouristuskohtauksia, heikkoa syömistä ja ripulia), jotka voivat olla hengenvaarallisia, jos niitä ei tunnisteta ja hoideta. Kerro lääkärille heti, jos epäilet, että vauvallasi voi olla vieroitusoireita.

Älä käytä Fentanyl Stada -depotlaastareita, jos imetät. Et saa imettää kolmeen päivään Fentanyl Stada ‑depotlaastarin poistamisen jälkeen, koska lääkettä saattaa erittyä äidinmaitoon.

Ajaminen ja koneiden käyttö

Fentanyl Stada voi vaikuttaa ajokykyyn ja kykyyn käyttää koneita tai työkaluja, koska se saattaa aiheuttaa unisuutta tai huimausta. Jos tällaisia vaikutuksia esiintyy, älä aja autoa äläkä käytä koneita tai työkaluja. Älä aja tämän lääkkeen käytön aikana ennen kuin tiedät, miten se vaikuttaa sinuun.

Käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen, jos olet epävarma siitä, onko sinun turvallista ajaa autoa tämän lääkkeen käytön aikana.

Lääke voi heikentää kykyä kuljettaa moottoriajoneuvoa tai tehdä tarkkaa keskittymistä vaativia tehtäviä. On omalla vastuullasi arvioida, pystytkö näihin tehtäviin lääkehoidon aikana. Lääkkeen vaikutuksia ja haittavaikutuksia on kuvattu muissa kappaleissa. Lue koko pakkausseloste opastukseksesi. Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa, jos olet epävarma.

Miten valmistetta käytetään

Käytä tätä lääkettä juuri siten kuin lääkäri on määrännyt. Tarkista ohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma.

Lääkäri päättää, mikä Fentanyl Stada -depotlaastareiden vahvuus sopii sinulle parhaiten. Annos määräytyy kipujen kovuuden, yleiskunnon ja aiemman kipulääkityksen perusteella.

Ennen hoidon aloittamista ja säännöllisesti sen aikana lääkäri keskustelee kanssasi myös siitä, mitä voit odottaa Fentanyl Stada -depotlaastareiden käytöltä, milloin ja miten pitkään valmistetta on käytettävä, milloin on otettava yhteyttä lääkäriin ja milloin valmisteen käyttö on lopetettava (ks. myös kohta Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä, Vieroitusoireet Fentanyl Stada -hoitoa lopetettaessa).

Laastarin käyttö ja vaihtaminen

  • Jokaisessa laastarissa on riittävästi lääkettä 3 päiväksi (72 tunniksi).
  • Sinun pitää vaihtaa laastari kolmen päivän välein, ellei lääkäri ole antanut toisenlaista ohjetta.
  • Poista vanha laastari aina ennen kuin kiinnität uuden.
  • Vaihda laastari aina samaan aikaan päivästä 3 päivän (72 tunnin) välein.
  • Jos käytät useampaa kuin yhtä laastaria, vaihda kaikki laastarit samaan aikaan.
  • Kirjaa muistiin laastarin kiinnittämisen viikonpäivä, päivämäärä ja kellonaika, jotta muistat laastarin vaihtoajankohdan.
  • Seuraavasta taulukosta näet, milloin laastari pitää vaihtaa:

Laastarin kiinnityspäivä                                                                         Laastarin vaihtopäivä

Maanantai ->Torstai
Tiistai ->Perjantai
Keskiviikko ->Lauantai
Torstai ->Sunnuntai
Perjantai ->Maanantai
Lauantai ->Tiistai
Sunnuntai -> Keskiviikko

Mihin laastari kiinnitetään

Aikuiset

  • Kiinnitä laastari ylävartaloon tai käsivarren tasaiselle alueelle (ei niveleen).

Lapset

  • Kiinnitä laastari aina yläselkään, jotta lapsi ei ulottuisi siihen eikä saisi sitä irrotettua.
  • Tarkista aika ajoin, että laastari on pysynyt kiinni.
  • On tärkeää, ettei lapsi saa irrotettua laastaria ja laitettua sitä suuhun, koska se voi olla hengenvaarallista ja johtaa jopa kuolemaan.
  • Valvo lastasi tarkoin 48 tunnin ajan sen jälkeen

kun ensimmäinen laastari on kiinnitetty

  • kun on kiinnitetty vahvuudeltaan voimakkaampi laastari.

Saattaa viedä jonkin aikaa ennen kuin laastarin vaikutus on suurimmillaan. Lapsi saattaa siksi tarvita muita kipulääkkeitä, kunnes laastarin vaikutus alkaa. Lääkäri keskustelee tästä kanssasi.

Aikuiset ja lapset

Älä kiinnitä laastaria

  • samaan kohtaan kahta kertaa peräkkäin
  • liikkuvalle alueelle (niveleen), ärtyneelle tai rikkoutuneelle iholle
  • karvaiselle iholle. Jos iholla on karvoja, älä ajele niitä pois (karvojen ajelu ärsyttää ihoa), vaan leikkaa ne pois mahdollisimman läheltä ihoa.

Laastarin kiinnittäminen

Vaihe 1. Valmistele iho

  • Varmista, että iho on täysin kuiva, puhdas ja viileä ennen kuin kiinnität laastarin.
  • Jos ihoa pitää puhdistaa, pese se kylmällä vedellä.
  • Älä käytä ennen laastarin kiinnittämistä saippuaa tai muita puhdistusaineita, voiteita, kosteuttavia aineita, öljyjä tai talkkia.
  • Älä kiinnitä laastaria heti kuuman kylvyn tai suihkun jälkeen.

Koskee vain suojapussia, jossa on repäisylovet:

Vaihe 2. Avaa suojapussi

  • Jokainen laastari on erillisessä suojapussissa.
  • Etsi suojapussin reunassa olevat repäisylovet.
  • Revi suojapussi varovasti auki repäisylovien väliltä.
  • Avaa sen jälkeen suojapussin molemmat sivureunat ja taita suojapussi auki.
  • Ota laastari suojapussista ja kiinnitä se heti.
  • Säilytä tyhjä suojapussi, jotta voit myöhemmin laittaa hävitettävän laastarin siihen takaisin.
  • Käytä kutakin laastaria vain kerran.
  • Älä ota laastaria suojapussista ennen kuin olet valmis kiinnittämään sen.
  • Varmista, ettei laastari ole vioittunut.
  • Älä käytä laastaria, jos sitä on paloiteltu, leikattu tai se näyttää vioittuneelta.
  • Älä koskaan paloittele tai leikkaa laastaria.

Koskee vain lapsiturvallista suojapussia, jossa ei ole repäisylovia:

Vaihe 2. Avaa suojapussi 

  • Jokainen laastari on erillisessä suojapussissa.
  • Leikkaa suojapussin sivut auki nuolien kohdalta.
  • Revi suojapussin molemmat reunat varovasti kokonaan auki leikkauskohdasta lähtien.
  • Avaa sen jälkeen suojapussin molemmat sivureunat ja taita suojapussi auki.
  • Ota laastari suojapussista ja kiinnitä se heti.
  • Säilytä tyhjä suojapussi, jotta voit myöhemmin laittaa hävitettävän laastarin siihen takaisin.
  • Käytä kutakin laastaria vain kerran.
  • Älä ota laastaria suojapussista ennen kuin olet valmis kiinnittämään sen.
  • Varmista, ettei se ole vioittunut.
  • Älä käytä laastaria, jos sitä on paloiteltu, leikattu tai se näyttää vioittuneelta.
  • Älä koskaan paloittele tai leikkaa laastaria.

Vaihe 3. Poista suojakalvo ja paina laastari kiinni

  • Varmista, että laastari asettuu löysän vaatetuksen alle eikä puristu tiukkojen vaatteiden tai kuminauhan alle.
  • Vedä varovasti toinen kiiltävä muovisen taustakalvon puolikas pois laastarin keskeltä alkaen. Pyri välttämään laastarin tahmean puolen koskettamista.
  • Paina laastarin tahmea puoli ihoa vasten.
  • Poista taustakalvon toinen puolikas ja paina koko laastaria kämmenellä ihoon kiinni.
  • Paina vähintään 30 sekunnin ajan. Varmista, että laastari ja etenkin sen reunat ovat hyvin kiinni.

Vaihe 4. Laastarin hävittäminen

  • Kun irrotat laastarin, taita se heti kaksinkerroin tahmea puoli sisäänpäin.
  • Laita laastari takaisin alkuperäiseen suojapussiin ja hävitä apteekista saamiesi ohjeiden mukaisesti.
  • Pidä käytetyt laastarit poissa lasten ulottuvilta ja näkyviltä, sillä käytetytkin laastarit sisältävät vielä lääkettä, ja saattavat siten olla lapsille haitallisia ja aiheuttaa jopa kuoleman.

Vaihe 5. Peseydy

  • Pese kätesi pelkällä puhtaalla vedellä aina sen jälkeen, kun olet käsitellyt laastareita.

Lisätietoja Fentanyl Stada -depotlaastareiden käytöstä

Päivittäiset toimet laastarin käytön aikana

  • Laastarit kestävät vettä.
  • Voit käydä suihkussa ja kylvyssä, kun laastari on kiinnitettynä, mutta älä hankaa itse laastaria.
  • Jos lääkäri antaa luvan, voit harrastaa liikuntaa tai urheilla, kun laastari on kiinnitettynä.
  • Et saa käydä kuumassa poreammeessa.
  • Et saa laittaa tiukkoja vaatteita tai kuminauhaa laastarin päälle.
  • Kun laastari on kiinnitettynä, älä altista sitä suorille lämmönlähteille, joita voivat olla lämpötyyny tai ‑huopa, kuumavesipullo, lämmitettävä vesisänky, lämpölamppu tai ruskettava lamppu. Älä ota aurinkoa, pitkiä kuumia kylpyjä äläkä sauno, koska laastarista saattaa silloin vapautua enemmän lääkettä.

Miten nopeasti laastarit vaikuttavat?

  • Saattaa viedä jonkin aikaa ennen kuin ensimmäisen laastarin vaikutus on suurimmillaan.
  • Lääkäri saattaa määrätä sinulle muita kipulääkkeitä muutamaksi ensimmäiseksi päiväksi.
  • Tämän jälkeen laastareiden pitäisi lievittää kipua jatkuvasti, joten voit lopettaa muiden kipulääkkeiden käytön. Lääkäri saattaa kuitenkin aika ajoin määrätä lisäkipulääkkeitä.

Miten pitkään laastareita käytetään?

  • Fentanyl Stada -depotlaastarit on tarkoitettu pitkäaikaiseen kipuun. Lääkäri kertoo, miten pitkään oletettavasti käytät laastareita.

Jos kipu pahenee

  • Jos kipu pahenee äkillisesti viimeisimmän laastarin kiinnittämisen jälkeen, tarkista laastari. Jos laastari ei enää pysy hyvin kiinni tai jos se on irronnut, vaihda tilalle uusi laastari (ks. myös kohta ”Jos laastari irtoaa”)
  • Jos kipu pahenee ajan mittaan näiden laastarien käytön aikana, lääkäri saattaa määrätä sinulle kokeeksi laastareita, joiden vahvuus on suurempi, tai määrätä lisäksi muita kipulääkkeitä (tai määrätä kumpaakin).
  • Jos laastarivahvuuden suurentaminen ei auta, lääkäri saattaa päättää, että laastareiden käyttö on lopetettava.

Jos kiinnität liian monta laastaria tai väärän vahvuisen laastarin

Jos olet ottanut liian suuren lääkeannoksen tai vaikkapa lapsi on ottanut lääkettä vahingossa, ota aina yhteyttä lääkäriin, sairaalaan tai Myrkytystietokeskukseen (puh. 0800 147 111) riskien arvioimiseksi ja lisäohjeiden saamiseksi. Jos olet kiinnittänyt liian monta laastaria tai väärän vahvuisen laastarin, poista laastari ja ota heti yhteyttä lääkäriin.

Yliannoksen oireita ovat hengitysvaikeudet tai pinnallinen hengitys, väsymys, voimakas uneliaisuus, kyvyttömyys ajatella selkeästi, kävellä tai puhua normaalisti ja heikotuksen, huimauksen tai sekavuuden tunne. Yliannostus voi johtaa myös aivotoiminnan häiriöön, joka tunnetaan nimellä toksinen leukoenkefalopatia.

Jos unohdat vaihtaa laastarin

  • Jos unohdat vaihtaa laastarin, vaihda se heti, kun huomaat unohtumisen, ja kirjaa päivä ja kellonaika muistiin. Vaihda laastari taas tavanomaiseen tapaan 3 päivän (72 tunnin) kuluttua.
  • Jos laastarin vaihtaminen viivästyy paljon, kysy neuvoa lääkäriltä, koska saatat tarvita lisäkipulääkitystä, mutta älä kiinnitä ylimääräistä laastaria.

Jos laastari irtoaa

  • Jos laastari irtoaa ennen kuin sitä tarvitsee vaihtaa, kiinnitä heti uusi laastari, ja kirjaa päivä ja kellonaika muistiin. Valitse uusi ihoalue

ylävartalosta tai käsivarresta

  • lapsen yläselästä.

Kerro lääkärille laastarin irtoamisesta ja anna laastarin olla kiinnitettynä vielä 3 päivää (72 tuntia) tai lääkärin antaman ohjeen mukaan, ennen kuin vaihdat laastarin tavanomaiseen tapaan uuteen.

  • Jos laastarit irtoavat toistuvasti, kysy neuvoa lääkäriltä, apteekkihenkilökunnalta tai sairaanhoitajalta.

Jos haluat lopettaa laastareiden käytön

  • Älä lopeta tämän lääkkeen käyttöä äkillisesti. Jos haluat lopettaa tämän lääkkeen käytön, keskustele ensin lääkärin kanssa. Lääkäri kertoo, miten toimitaan. Tavallisesti annosta pienennetään vähitellen epämiellyttävien vieroitusoireiden minimoimiseksi. Ks. myös kohta Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöäVieroitusoireet Fentanyl Stada -hoitoa lopetettaessa”.
  • Jos lopetat laastareiden käytön, älä aloita niiden käyttöä uudelleen keskustelematta asiasta ensin lääkärin kanssa. Hoito saattaa olla tarpeen aloittaa uudelleen toisella laastarivahvuudella.

Jos sinulla on kysymyksiä tämän lääkkeen käytöstä, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.

Mahdolliset haittavaikutukset

Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.

Jos sinä huomaat tai kumppanisi tai potilasta hoitava henkilö huomaa laastarin käyttäjällä jotakin seuraavista, poistakaa laastari ja soittakaa lääkärille tai menkää heti lähimpään sairaalaan. Kiireellinen lääkärinhoito saattaa olla tarpeen.

  • Epätavallinen uneliaisuus, tavanomaista hitaampi tai pinnallisempi hengitys.

Noudata edellä annettua ohjetta ja pidä laastaria käyttänyt henkilö liikkeessä ja puhuttele häntä mahdollisimman paljon. Tällaiset hengitysvaikeudet voivat hyvin harvoin olla hengenvaarallisia ja jopa johtaa kuolemaan, etenkin jos henkilö ei ole aiemmin käyttänyt voimakkaita opioidikipulääkkeitä (kuten Fentanyl Stada -depotlaastareita tai morfiinia) (melko harvinainen, saattaa esiintyä enintään yhdellä potilaalla 100:sta).

  • Äkillinen kasvojen tai kurkun turpoaminen, vaikea-asteinen ihon ärsytys, punoitus tai rakkuloiden muodostuminen iholle.

Nämä saattavat olla vaikea-asteisen allergisen reaktion oireita (saatavissa oleva tieto ei riitä esiintyvyyden arviointiin).

  • Kouristuskohtaukset (melko harvinainen, saattaa esiintyä enintään yhdellä potilaalla 100:sta).
  • Heikentynyt tajunta tai tajuttomuus (melko harvinainen, saattaa esiintyä enintään yhdellä potilaalla 100:sta).

Myös seuraavia haittavaikutuksia on raportoitu

Hyvin yleinen (saattavat esiintyä useammalla kuin yhdellä potilaalla 10:stä)

  • pahoinvointi, oksentelu, ummetus
  • uneliaisuuden tunne
  • huimaus
  • päänsärky.

Yleinen (saattaa esiintyä enintään yhdellä potilaalla 10:stä)

  • allerginen reaktio
  • ruokahaluttomuus
  • univaikeudet
  • masennus
  • kiihtyneisyyden tai sekavuuden tunne
  • epätodellisten asioiden näkeminen, kuuleminen tai haistaminen (aistiharhat)
  • lihasvapina tai -spasmit
  • epätavalliset tuntemukset ihossa, kuten pistelyn tai kihelmöinnin tunne (parestesiat)
  • pyörimisen tunne (vertigo)
  • sydämen sykkeen tuntuminen nopealta tai epätasaiselta (sydämentykytys, tiheälyöntisyys)
  • korkea verenpaine
  • hengenahdistus (dyspnea)
  • ripuli
  • suun kuivuminen
  • mahakipu ja ruoansulatushäiriöt
  • voimakas hikoilu
  • ihon kutina, ihottuma ja punoitus
  • virtsaamiskyvyttömyys tai kyvyttömyys tyhjentää rakko kokonaan
  • voimakkaan väsymyksen tunne, heikotus tai yleinen sairaudentunne
  • viluisuus
  • käsien, nilkkojen tai jalkaterien turpoaminen (raajojen turvotus).

Melko harvinainen (saattaa esiintyä enintään yhdellä potilaalla 100:sta)

  • kiihtyneisyyden tai ajan ja paikan tajun menettämisen tunne
  • voimakas hyvänolon tunne (euforia)
  • tuntoaistin tai tuntoherkkyyden väheneminen etenkin ihossa (hypestesia)
  • muistamattomuus
  • näön sumeneminen
  • hidas sydämen syke (harvalyöntisyys) tai matala verenpaine
  • ihon sinerrys, joka johtuu veren vähäisestä happipitoisuudesta (syanoosi)
  • suoliston liikkeiden puuttuminen (ileus)
  • kutiseva ihottuma (ekseema), allerginen reaktio tai muu ihon häiriö laastarin kiinnityskohdassa
  • flunssan kaltainen sairaus
  • kehon lämpötilan muuttumisen tunne
  • kuume
  • lihasnykäykset
  • vaikeudet saada ja säilyttää erektio (impotenssi) ja yhdyntävaikeudet
  • nielemisvaikeudet.

Harvinainen (saattavat esiintyä enintään yhdellä potilaalla 1 000:sta)

  • silmän mustuaisten supistuminen (mioosi)
  • hengityksen katkonaisuus (apnea).

Tuntematon (koska saatavissa oleva tieto ei riitä esiintyvyyden arviointiin)

  • mieshormonien puutos (androgeenipuutos)
  • sekavuustila (eli delirium, jonka oireita voivat olla seuraavien yhdistelmä: kiihtyneisyys, levottomuus, ajan ja paikan tajun hämärtyminen, sekavuus, pelot, epätodellisten asioiden näkeminen tai kuuleminen, unihäiriöt, painajaiset)
  • voit tulla riippuvaiseksi Fentanyl Stada -depotlaastareista (ks. kohta Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä).

Laastarin kiinnityskohtaan saattaa ilmaantua ihottumaa, punoitusta ja vähäistä kutinaa. Tämä on tavallisesti lievää ja häviää laastarin poistamisen jälkeen. Jos iho-oireet eivät häviä tai laastari aiheuttaa voimakasta ihoärsytystä, käänny lääkärin puoleen.

Laastareiden toistuva käyttö voi heikentää niiden tehoa (sietokykysi lisääntyy tai kipuherkkyytesi kasvaa) tai voit tulla niistä riippuvaiseksi.

Jos siirryt muiden kipulääkkeiden käytöstä Fentanyl Stada -depotlaastareiden käyttöön tai jos lopetat Fentanyl Stada -depotlaastareiden käytön äkillisesti, saatat havaita vieroitusoireita, kuten oksentelua, pahoinvointia, ripulia, ahdistuneisuutta tai vilunväristyksiä. Kerro lääkärille, jos havaitset jonkin näistä vaikutuksista.

Vastasyntyneillä vauvoilla on raportoitu vieroitusoireita, kun äiti on käyttänyt Fentanyl Stada ‑depotlaastareita pitkään raskauden aikana.

Haittavaikutuksista ilmoittaminen

Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille, apteekkihenkilökunnalle tai sairaanhoitajalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Voit ilmoittaa haittavaikutuksista myös suoraan (ks. yhteystiedot alla). Ilmoittamalla haittavaikutuksista voit auttaa saamaan enemmän tietoa tämän lääkevalmisteen turvallisuudesta.

www-sivusto: www.fimea.fi

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri

PL 55

00034 FIMEA

Valmisteen säilyttäminen

Missä laastarit pitää säilyttää

Pidä laastarit (käytetyt ja käyttämättömät) poissa lasten ulottuvilta ja näkyviltä.

Säilytä tätä lääkettä turvallisessa paikassa, johon muilla ei ole pääsyä. Se voi aiheuttaa vakavaa haittaa ja johtaa kuolemaan henkilöillä, jotka saattavat ottaa tätä lääkettä vahingossa tai tahallisesti, vaikka sitä ei ole määrätty heille.

Miten pitkään Fentanyl Stada -depotlaastarit säilyvät

Älä käytä tätä lääkettä pakkauksessa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää. Jos laastarit ovat vanhentuneet, vie ne apteekkiin.

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Miten hävität käytetyt laastarit tai laastarit, joita et enää tarvitse

Jos käytetty tai käyttämätön laastari tarttuu vahingossa toiseen henkilöön, etenkin lapseen, se voi johtaa kuolemaan.

Käytetyt laastarit pitää taittaa kaksinkerroin liimapuoli sisäänpäin. Kaksinkerroin taitettu laastari hävitetään turvallisesti laittamalla se takaisin alkuperäiseen suojapussiin ja säilytetään hävittämiseen asti poissa muiden henkilöiden, etenkin lasten, ulottuvilta ja näkyviltä. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista.

Lääkkeitä ei tule heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Näin menetellen suojelet luontoa.

Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

Mitä Fentanyl Stada sisältää

Vaikuttava aine on fentanyyli.

Fentanyl Stada 12 mikrog/tunti depotlaastari

Yhden depotlaastarin pinta-ala on 3,75 cm2, ja se sisältää 2,063 mg fentanyyliä. Yhdestä depotlaastarista vapautuu fentanyyliä 12,5 mikrog tunnissa.

Fentanyl Stada 25 mikrog/tunti depotlaastari

Yhden depotlaastarin pinta-ala on 7,5 cm2, ja se sisältää 4,125 mg fentanyyliä. Yhdestä depotlaastarista vapautuu fentanyyliä 25 mikrog tunnissa.

Fentanyl Stada 50 mikrog/tunti depotlaastari

Yhden depotlaastarin pinta-ala on 15 cm2, ja se sisältää 8,25 mg fentanyyliä. Yhdestä depotlaastarista vapautuu fentanyyliä 50 mikrog tunnissa.

Fentanyl Stada 75 mikrog/tunti depotlaastari

Yhden depotlaastarin pinta-ala on 22,5 cm2, ja se sisältää 12,375 mg fentanyyliä. Yhdestä depotlaastarista vapautuu fentanyyliä 75 mikrog tunnissa.

Fentanyl Stada 100 mikrog/tunti depotlaastari

Yhden depotlaastarin pinta-ala on 30 cm2, ja se sisältää 16,5 mg fentanyyliä. Yhdestä depotlaastarista vapautuu fentanyyliä 100 mikrog tunnissa.

Muut aineet ovat:

Liimapinta: polyakrylaattia sisältävä liimakerros

Taustakalvo: polypropeenikalvo, sininen painoväri

Suojakalvo: polyeteenitereftalaattikalvo (silikonoitu)

Lääkevalmisteen kuvaus ja pakkauskoot

Fentanyl Stada -depotlaastari on läpinäkyvä, väritön depotlaastari, jonka taustalla on liimapinta, jotta laastari voidaan kiinnittää ihoon. Depotlaastareihin on painettu sinisellä painovärillä lääkkeen vahvuus.

Fentanyl Stada on saatavilla 1, 3, 4, 5, 8, 10, 16 tai 20 depotlaastarin pakkauksissa.

Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole myynnissä.

Myyntiluvan haltija

STADA Arzneimittel AG

Stadastrasse 2-18

61118 Bad Vilbel

Saksa

Valmistajat

STADA Arzneimittel AG

Stadastrasse 2-18

61118 Bad Vilbel

Saksa

Centrafarm Services B.V.

Van de Reijtstraat 31-E

4814 NE Breda

Alankomaat

Myyntiluvan haltijan paikallinen edustaja

STADA Nordic ApS, Suomen sivuliike

PL 1310

00101 Helsinki

Tämä pakkausseloste on tarkistettu viimeksi 12.2.2024

Tekstin muuttamispäivämäärä

12.02.2024