Revolade 12,5 mg filmdragerade tabletter
Revolade 25 mg filmdragerade tabletter
Revolade 50 mg filmdragerade tabletter
Revolade 75 mg filmdragerade tabletter
eltrombopag
Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.
1. Vad Revolade är och vad det används för
2. Vad du behöver veta innan du tar Revolade
3. Hur du tar Revolade
4. Eventuella biverkningar
5. Hur Revolade ska förvaras
6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar
Revolade innehåller eltrombopag, som tillhör en grupp läkemedel som kallas för trombopoetinreceptoragonister. Det används för att öka antalet blodplättar i ditt blod. Blodplättar är blodkroppar som bidrar till att minska eller förhindra blödning.
Ta inte Revolade
om du är allergisk mot eltrombopag eller något annat innehållsämne i detta läkemedel (anges i avsnitt Förpackningens innehåll och övriga upplysningar under ”Innehållsdeklaration” ).
→ Kontrollera med din läkare om du tror att detta stämmer in på dig.
Varningar och försiktighet
Tala med läkare innan du tar Revolade:
Ögonundersökningar
Din läkare kommer att rekommendera att du kontrolleras med avseende på katarakt. Om du inte går på rutinundersökningar av ögonen bör din läkare ordna regelbundna undersökningar. Du kan också bli kontrollerad för förekomst av blödningar i och runt näthinnan (det ljuskänsliga skiktet av celler i bakre delen av ögat).
Du behöver ta prov regelbundet
Innan du börjar ta Revolade tar din läkare blodprov för att kontrollera dina blodkroppar, bland annat blodplättarna. Dessa prov upprepas med vissa mellanrum under tiden du tar läkemedlet.
Blodprov för att kontrollera leverfunktionen
Revolade kan göra att dina leverprover visar tecken på leverskador – en ökning av vissa leverenzymer, särskilt bilirubin och alanin-/aspartat-transaminaser. Om du tar interferon-baserade läkemedel tillsammans med Revolade för behandling av lågt antal blodplättar på grund av hepatit C kan vissa leverproblem förvärras.
Du kommer att få lämna blodprov för att kontrollera din leverfunktion innan du börjar ta Revolade och med vissa mellanrum under tiden du tar det. Du kan behöva sluta ta Revolade om mängden av dessa ämnen ökar för mycket eller om du får andra tecken på leverskada.
→ Läs informationen ”Leverproblem” i avsnitt Eventuella biverkningar i denna bipacksedel.
Blodprov för att kontrollera antalet blodplättar
Om du slutar ta Revolade är det troligt att du får ett lågt antal blodplättar igen efter flera dagar. Antalet blodplättar kommer att kontrolleras och läkaren kommer att diskutera lämpliga försiktighetsåtgärder med dig.
Ett mycket högt antal blodplättar kan öka risken för blodproppar. Blodproppar kan emellertid bildas även vid normalt eller till och med lågt antal blodplättar. Läkaren kommer att justera din Revolade-dos så att ditt blodplättsvärde inte blir för högt.
Sök omedelbart medicinsk hjälp om du har något av dessa tecken på blodpropp:
Kontroll av din benmärg
Hos personer som har problem med benmärgen kan läkemedel som Revolade göra att problemen förvärras. Tecken på benmärgsförändringar kan visa sig som onormala resultat på dina blodprover. Läkaren kan också göra tester för att direkt kontrollera din benmärg under behandlingen med Revolade.
Kontroller för magblödning
Om du tar interferonbaserade behandlingar tillsammans med Revolade kommer du att följas upp för eventuella tecken på blödning i mage eller tarmar när du har slutat ta Revolade.
Hjärtövervakning
Din läkare kan anse det nödvändigt att övervaka ditt hjärta under behandlingen med Revolade och undersöka hjärtat med EKG (elektrokardiogram).
Äldre personer (65 år och äldre)
Det finns begränsade data om användning av Revolade hos patienter i åldern 65 år och äldre. Försiktighet bör iakttas vid användning av Revolade om du är 65 år eller äldre.
Barn och ungdomar
Revolade rekommenderas inte till barn under 1 år som har ITP. Det rekommenderas inte heller till personer under 18 år som har lågt antal blodplättar på grund av hepatit C eller svår aplastisk anemi.
Andra läkemedel och Revolade
Tala om för läkare eller apotekspersonal om du tar, nyligen har tagit eller kan tänkas ta andra läkemedel. Detta inkluderar receptfria sådana och vitaminer.
Vissa vanliga läkemedel samverkar med Revolade – det gäller receptbelagda och receptfria läkemedel och mineraler. Dessa omfattar:
Om du också tar läkemedel som förhindrar blodpropp är risken för blödning större. Din läkare diskuterar det med dig.
Om du tar kortikosteroider, danazol och/eller azatioprin kan du behöva ta lägre doser eller sluta ta dem under tiden du tar Revolade.
Revolade med mat och dryck
Ta inte Revolade tillsammans med mejeriprodukter eller mjölkdrycker eftersom det kalcium som finns i mejeriprodukter påverkar upptaget av medicinen. För mer information se ” När du ska ta det ” i avsnitt Hur produkten används.
Graviditet och amning
Använd inte Revolade om du är gravid såvida inte läkaren speciellt rekommenderar det. Effekten av Revolade under graviditet är inte känd.
Amma inte under tiden du tar Revolade. Det är inte känt om Revolade går över i modersmjölk.
→ Om du ammar eller planerar att amma ska du tala om det för läkaren.
Körförmåga och användning av maskiner
Revolade kan göra dig yr och ge andra biverkningar som kan göra dig mindre uppmärksam.
→ Kör inte bil och använd inte maskiner om du inte är säker på att du är opåverkad.
Revolade innehåller natrium
Detta läkemedel innehåller mindre än 1 mmol (23 mg) natrium per tablett, d.v.s. är näst intill “natriumfritt”.
Ta alltid detta läkemedel enligt läkarens anvisningar. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker. Ändra inte dosen eller dosschemat för hur du tar Revolade om inte din läkare eller apotekspersonal rekommenderar dig att göra det. Medan du tar Revolade kommer du att stå under kontroll av en läkare med specialistkunskaper i behandling av din sjukdom.
Hur mycket du ska ta
För ITP
Vuxna och barn (6–17 år) – den vanliga startdosen för ITP är en 50 mg-tablett Revolade om dagen. Om du är av öst-/sydostasiatiskt ursprung kan du behöva börja med en lägre dos på 25 mg.
Barn (1–5 år) – den vanliga startdosen för ITP är en 25 mg-tablett Revolade om dagen.
För hepatit C
Vuxna – den vanliga startdosen för hepatit C är en 25 mg-tablett Revolade om dagen. Om du är av öst-/sydostasiatiskt ursprung ska du börja med samma dos på 25 mg.
För SAA
Vuxna – den vanliga startdosen för SAA är en 50 mg-tablett Revolade om dagen. Om du är av öst-/sydostasiatiskt ursprung kan du behöva börja med en lägre dos på 25 mg.
Det kan ta 1 till 2 veckor innan Revolade börjar verka. Beroende på hur du reagerar på Revolade kan din läkare rekommendera att din dagliga dos ändras.
Hur du tar tabletterna
Svälj tabletten hel med lite vatten.
När du ska ta det
Se till att du under
inte äter eller dricker något av följande:
Om du gör det tas inte medicinen upp av kroppen på rätt sätt.
Tala med din läkare om du vill ha mer råd om lämplig mat och dryck.
Om du har tagit för stor mängd av Revolade
Kontakta omedelbart läkare eller apotekspersonal. Visa dem förpackningen eller denna bipacksedel om möjligt.
Du kommer att övervakas för eventuella tecken eller symtom på biverkningar och få lämplig behandling omedelbart.
Om du har glömt att ta Revolade
Ta nästa dos vid vanlig tid. Ta inte mer än en dos Revolade på en dag.
Om du slutar att ta Revolade
Sluta inte ta Revolade utan att ha talat med din läkare. Om läkaren råder dig att sluta med behandlingen kommer dina blodplättar att kontrolleras varje vecka i fyra veckor. Se även ” Blödning eller blåmärken efter att du slutat med behandlingen ” i avsnitt Eventuella biverkningar.
Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel, kontakta läkare eller apotekspersonal.
Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar men alla användare behöver inte få dem.
Symtom som behöver behandling: uppsök läkare
Personer som tar Revolade för antingen ITP eller låg blodplättsnivå på grund av hepatit C kan få tecken på potentiellt allvarliga biverkningar. Det är viktigt att du berättar för läkare om du utvecklar sådana symtom.
Högre risk för blodproppar
Vissa personer kan ha en högre risk för blodproppar och läkemedel som Revolade kan göra problemet värre. Plötslig blockering av ett blodkärl på grund av en blodpropp är en ovanlig biverkning och kan förekomma hos upp till 1 av 100 personer.
Sök vård omedelbart om du får tecken eller symtom på blodpropp, som t.ex.:
Leverproblem
Revolade kan orsaka förändringar som visar sig i blodprover och kan vara tecken på leverskada. Leverproblem (förhöjda enzymvärden i blodprover) är vanliga och kan förekomma hos upp till 1 av 10 personer. Andra leverproblem är mindre vanliga och kan förekomma hos upp till 1 av 100 personer.
Om du har något av följande tecken på leverproblem:
Blödning eller blåmärken efter att du slutat med behandlingen
Inom två veckor efter att du slutat ta Revolade återgår ditt blodplättsvärde vanligtvis till värdet som var innan du började ta Revolade. Det lägre blodplättsantalet kan öka risken för blödningar och blåmärken. Läkaren kontrollerar ditt blodplättsvärde i minst 4 veckor efter att du slutat ta Revolade.
→ Tala om för läkaren om du får blödningar eller blåmärken när du slutat ta Revolade.
Vissa människor kan få problem med blödningar i matsmältningssystemet när de har slutat ta peginterferon, ribavirin och Revolade. Symtomen är:
Följande biverkningar har rapporterats vara associerade med behandling med Revolade hos vuxna patienter med ITP:
Mycket vanliga biverkningar
Dessa kan förekomma hos fler än 1 av 10 personer:
Mycket vanliga biverkningar som kan dyka upp i blodprov:
Vanliga biverkningar
Dessa kan förekomma hos upp till 1 av 10 personer:
Vanliga biverkningar som kan visa sig i blodprov:
Mindre vanliga biverkningar
Dessa kan förekomma hos upp till 1 av 100 personer:
Mindre vanliga biverkningar som kan visa sig i laboratorietester:
Följande ytterligare biverkningar har rapporterats vara associerade med behandling med Revolade hos barn (i åldern 1 till 17 år) med ITP:
Om dessa biverkningar blir svåra, kontakta din läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska.
Mycket vanliga biverkningar
Dessa kan förekomma hos fler än 1 av 10 barn
Vanliga biverkningar
Dessa kan förekomma hos upp till 1 av 10 barn
Följande biverkningar har rapporterats vara associerade med behandling med Revolade i kombination med peginterferon och ribavirin hos patienter med HCV:
Mycket vanliga biverkningar
Dessa kan förekomma hos fler än 1 av 10 personer
Mycket vanliga biverkningar som kan visa sig i blodprov:
Vanliga biverkningar
Dessa kan förekomma hos upp till 1 av 10 personer
Vanliga biverkningar som kan visa sig i blodprov:
Mindre vanliga biverkningar
Dessa kan förekomma hos upp till 1 av 10 personer
Följande biverkningar har rapporterats vara associerade med behandling med Revolade hos patienter med svår aplastisk anemi (SAA):
Om dessa biverkningar blir svåra, kontakta din läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska.
Mycket vanliga biverkningar
Dessa kan förekomma hos fler än 1 av 10 personer
Mycket vanliga biverkningar som kan visa sig i blodprov:
Vanliga biverkningar
Dessa kan förekomma hos upp till 1 av 10 personer
Vanliga biverkningar som kan visa sig i blodprov:
Biverkningar med okänd frekvens
Frekvensen kan inte beräknas från tillgängliga data
Rapportering av biverkningar
Om du får biverkningar, tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt via det nationella rapporteringssystemet. Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.
webbplats: www.fimea.fi
Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea
Biverkningsregistret
PB 55
00034 FIMEA
Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.
Används före utgångsdatum som anges på kartongen och blisterkarta.
Inga särskilda förvaringsanvisningar.
Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.
Innehållsdeklaration
Den aktiva substansen i Revolade är eltrombopag
12,5 mg filmdragerade tabletter
En filmdragerad tablett innehåller eltrombopagolamin motsvarande 12,5 mg eltrombopag.
25 mg filmdragerade tabletter
En filmdragerad tablett innehåller eltrombopagolamin motsvarande 25 mg eltrombopag.
50 mg filmdragerade tabletter
En filmdragerad tablett innehåller eltrombopagolamin motsvarande 50 mg eltrombopag.
75 mg filmdragerade tabletter
En filmdragerad tablett innehåller eltrombopagolamin motsvarande 75 mg eltrombopag.
Övriga innehållsämnen är: hypromellos, makrogol 400, magnesiumstearat, mannitol (E421), mikrokristallin cellulosa, povidon, natriumstärkelseglykolat, titandioxid (E171).
Revolade 12,5 mg och 25 mg filmdragerade tabletter innehåller också polysorbat 80 (E433).
Revolade 50 mg filmdragerade tabletter innehåller också röd järnoxid (E172) och gul järnoxid (E172).
Revolade 75 mg filmdragerade tabletter innehåller också röd järnoxid (E172) och svart järnoxid (E172).
Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar
Revolade 12,5 mg filmdragerade tabletter är runda, bikonvexa, vita, stansade med "GS MZ1" och "12,5" på en sida.
Revolade 25 mg filmdragerade tabletter är runda, bikonvexa, vita, stansade med "GS NX3" och "25" på en sida.
Revolade 50 mg filmdragerade tabletter är runda, bikonvexa, bruna, stansade med "GS UFU" och "50" på en sida.
Revolade 75 mg filmdragerade tabletter är runda, bikonvexa, rosa, stansade med "GS FFS" och "75" på en sida.
De levereras i aluminumblister i en kartong innehållande 14 eller 28 filmdragerade tabletter och multipelförpackning innehållande 84 (3 förpackningar om 28) filmdragerade tabletter.
Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.
Innehavare av godkännande för försäljning
Novartis Europharm Limited
Vista Building
Elm Park, Merrion Road
Dublin 4
Irland
Tillverkare
Lek d.d
Verovskova Ulica 57
Ljubljana 1526
Slovenien
Novartis Pharmaceutical Manufacturing LLC
Verovskova Ulica 57
Ljubljana 1000
Slovenien
Novartis Farmacéutica SA
Gran Via de les Corts Catalanes, 764
08013 Barcelona
Spanien
Novartis Pharma GmbH
Roonstraße 25
D-90429 Nürnberg
Tyskland
Glaxo Wellcome S.A.
Avenida de Extremadura, 3
09400 Aranda de Duero
Burgos
Spanien
Novartis Pharma GmbH
Sophie-Germain-Strasse 10
90443 Nürnberg
Tyskland
Kontakta ombudet för innehavaren av godkännandet för försäljning om du vill veta mer om detta läkemedel.
Suomi/Finland
Novartis Finland Oy
Puh/Tel: +358 (0)10 6133 200
Denna bipacksedel ändrades senast 25.11.2024
Ytterligare information om detta läkemedel finns på Europeiska läkemedelsmyndighetens webbplats: http://www.ema.europa.eu