Pakkausseloste

IVOMEC COMP oraalipasta

ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI

Ivomec Comp oraalipasta

VAIKUTTAVAT JA MUUT AINEET

1 gramma sisältää:

Ivermektiini 15,5 mg

Pratsikvanteeli 77,5 mg

Apuaineena on väriaineita (paraoranssi (E110), titaanidioksidi (E171)) ja antioksidantti (butyylihydroksianisoli (E320)).

KÄYTTÖAIHEET

Heisimatojen ja pyörömatojen tai niveljalkaisten aiheuttamien sekainfektioiden hoitoon hevosille.

Seuraavat loiset ovat herkkiä valmisteen antiparasiittivaikutukselle:

Heisimadot (aikuiset): Anoplocephala perfoliata, Anoplocephala magna.

Suuret strongylukset: Strongylus vulgaris (aikuiset ja verisuonissa esiintyvät toukka-asteet), Strongylus edentatus (aikuiset ja kudosvaiheen toukka-asteet), Strongylus equinus (aikuiset), Triodontophorus spp (aikuiset), Craterostomum acuticaudatum (aikuiset).

Pienet strongylukset ja cyathostomat (aikuiset ja L4 toukka-asteet), myös bentsimidatsoliresistentit kannat: Coronocyclus spp., Coronocyclus coronatus,Coronocyclus labiatus,Coronocyclus labratus, Cyathostomum spp., Cyathostomum catinatum, Cyathostomum pateratum,Cylicocyclus spp., Cylicocyclus ashworthi, Cylicocyclus elongates, Cylicocyclus insigne, Cylicocyclus leptostomum, Cylicocyclus nassatus, Cylicodontophorus spp., Cylicodontophorus bicornatus, Cylicostephanus spp., Cylicostephanus calicatus, Cylicostephanus goldi, Cylicostephanus longibursatus, Cylicostephanus minutus, Parapoteriostomum spp., Parapoteriostomum mettami, Petrovinema spp., Petrovinema poculatum, Poteriostomum spp.

Aikuiset kihomadot: Trichostrongylus axei

Aikuiset kihomadot ja toukat (L4-kudosvaiheen toukat): Oxyuris equi

Suolinkaiset (aikuiset ja L3- ja L4-kudosvaiheen toukat): Parascaris equorum

Mikrofilariat: Onchocerca spp

Aikuiset suolistrongylukset: Strongyloides westeri

Suurisuiset mahamadot (aikuiset): Habronema muscae

Käpymadot (oraaliset ja gastriset vaiheet): Gasterophilus spp

Aikuiset ja toukkavaiheen (koteloituneet L4-kudosvaiheen toukat) keuhkomadot: Dictyocaulus arnfieldi

 

VASTA-AIHEET

Ei saa käyttää tammoille, joiden maitoa käytetään elintarvikkeeksi.

Valmiste on tarkoitettu käytettäväksi vain hevosille. Ivermektiini voi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia kissoille ja koirille, erityisesti collie-sukuisille koirille, vanhaenglanninlammaskoiralle ja sekä niiden lähisukuisille koiraroduille ja risteytyksille, sekä maa- ja vesikilpikonnille, jos ne vahingossa nielevät pastaa tai ovat tekemisissä käytettyjen pastaruiskujen kanssa.

HAITTAVAIKUTUKSET

Hevosille, joilla on voimakas Onchocerca microfilariae -tartunta, on ilmaantunut mm. turvotusta ja kutinaa hoidon jälkeen. Tällaisten reaktioiden on katsottu johtuvan lukuisten mikrofilarioiden kuolemisesta. Nämä oireet häviävät muutamassa päivässä, mutta ne saattavat edellyttää oireenmukaista hoitoa. Voimakkaissa heisimatotartunnoissa saattaa esiintyä lieviä, ohimeneviä ähkyoireita ja löysää ulostetta.

Ivomec Comp -valmisteen annon jälkeen on harvinaisina tapauksina raportoitu suun, huulten ja kielen tulehdusta, joka ilmenee erilaisina kliinisinä oireina, kuten turvotuksena, syljenerityksen lisääntymisenä, eryteemana, kielen häiriöinä ja suutulehduksena. Nämä reaktiot ovat olleet ohimeneviä ja niitä on esiintynyt tunnin sisällä lääkkeen annosta. Oireet ovat hävinneet 24–48 tunnin sisällä. Jos suun alueen reaktio on vakava, suositellaan oireenmukaista hoitoa.

Jos havaitset vakavia vaikutuksia tai joitakin muita sellaisia vaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä selosteessa, ilmoita asiasta eläinlääkärillesi.

Vaihtoehtoisesti voit myös ilmoittaa kansallista raportointijärjestelmää käyttäen

www.fimea.fi/elainlaakkeet/

KOHDE-ELÄINLAJI

Hevonen.

ANNOSTUS, ANTOREITIT JA ANTOTAVAT KOHDE-ELÄINLAJEITTAIN

Suun kautta. Suositettu annos on 200 mikrog ivermektiiniä ja 1,0 mg pratsikvanteelia painokiloa kohti, mikä vastaa 1,29 g pastaa/100 kg kerta-annoksena.

Eläimen paino ja annos tulee määrittää täsmällisesti ennen hoidon aloittamista. 600 kg ja 1100 kg painoisten hevosen hoitoon tarkoitetussa annosruiskussa on mitta-asteikko 100 kg:n annosvälein.

750 kg painavien hevosten hoitoon tarkoitetussa annosruiskussa on mitta-asteikko 125 kg:n annosvälein. . Annos säädetään asettamalla ruiskun männän rengas hevosen lasketun painon kohdalle.

Loistartuntojen seurantaohjelma

Kysy eläinlääkäriltä neuvoa asianmukaisesta lääkitysohjelmasta ja eläinten hoidosta, jotta saavutetaan riittävän hyvä heisimato- ja pyörömatotartuntatilanne.

 

ANNOSTUSOHJEET

Valmiste on tarkoitettu annettavaksi vain suun kautta. Aseta hevosen arvioitu paino ruiskun asteikolle vapauttamalla säätörengas kiertämällä sitä ¼ kierrosta vastapäivään ja siirtämällä rengasta niin, että ruiskun mäntä osoittaa hevosen arvioitua painoa. Lukitse säätörengas kiertämällä sitä ¼ kierrosta myötäpäivään siten, että säätörenkaassa ja männässä olevat nuolet tulevat kohdakkain. Varmista, ettei hevosen suussa ole rehua. Poista suojus ruiskun kärjestä. Aseta ruisku hevosen suuhun hammasloman kohdalta ja annostele lääke mahdollisimman syvälle kielen tyveen. Nosta hevosen päätä heti lääkkeen annon jälkeen muutaman sekunnin ajaksi ja varmista, että hevonen nielee pastan.

VAROAIKA

Teurastus: 30 vrk.
Ei saa käyttää tammoille, joiden maitoa käytetään elintarvikkeeksi.

SÄILYTYSOLOSUHTEET

Ei lasten näkyville eikä ulottuville.

Säilytä alkuperäispakkauksessa.

Laita annosteluruiskun suojus takaisin paikoilleen käytön jälkeen.

Älä käytä tätä eläinlääkevalmistetta viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen, joka on ilmoitettu pahvikotelossa ja annosteluruiskussa EXP-merkinnän jälkeen.

Avatun pakkauksen kestoaika ensimmäisen avaamisen jälkeen: 2 vuotta.

ERITYISVAROITUKSET

Seuraavia käytäntöjä on syytä varoa, sillä ne lisäävät resistenssin kehittymisen riskiä ja voivat siten johtaa hoidon tehon heikkenemiseen:

  • samaan ryhmään kuuluvien matolääkkeiden liian tiheä ja toistuva sekä pitkään jatkuva käyttö
  • liian pienien annosten käyttö, joka voi johtua esim. eläimen painon arvioimisesta liian pieneksi, virheellisestä annostelusta tai siitä, että annosteluvälinettä (jos sellainen on) ei ole kalibroitu oikein.

Tapaukset, joissa epäillään resistenssiä matolääkkeelle, tulisi tutkia soveltuvia testimenetelmiä käyttäen (esim. FECRT-menetelmällä, Faecal Egg Count Reduction Test). Jos testin tulosten perusteella esiintyy resistenssiä kyseiselle matolääkkeelle, tulisi siirtyä toisen ryhmän ja erilaisen vaikutustavan omaavaan matolääkkeeseen.

Parascaris equorum -lajilla on raportoitu esiintyneen resistenssiä Euroopan Unionin alueella makrosyklisten laktonien (kuten ivermektiini) ryhmään kuuluville matolääkkeille. Tämän vuoksi Ivomec Comp -valmisteen käytön tulisi perustua ruuansulatuskanavan nematodien herkkyystilanteen paikalliseen (alueellinen, tilakohtainen) epidemiologiseen tuntemukseen sekä suosituksiin resistenssin leviämisen estämiseksi.

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet

Turvallisuustutkimuksia ei ole tehty alle 2 kuukauden ikäisille varsoille eikä siitosoreille. Ivomec Comp -oraalipastan käyttöä ei suositella näille.

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkevalmistetta antavan henkilön on noudatettava

Pese kädet käytön jälkeen.

Valmistetta käsiteltäessä ei saa tupakoida, juoda eikä syödä.

Koska valmiste saattaa aiheuttaa iho- ja silmä-ärsytystä, käyttäjän tulee välttää valmisteen kosketusta iholle ja silmiin. Jos kosketusta tapahtuu, huuhtele heti runsaalla vedellä.

Jos valmistetta niellään vahingossa tai se aiheuttaa silmä-ärsytystä joutuessaan vahingossa silmiin, käänny välittömästi lääkärin puoleen ja näytetä tälle pakkausselostetta tai myyntipäällystä.

Käyttö tiineyden ja imetyksen aikana

Laboratorioeläimille tehdyissä tutkimuksissa ivermektiinillä ja pratsikvanteelilla ei ole todettu teratogeenisia eikä alkiotoksisia vaikutuksia, kun niitä annetaan suositeltuina hoitoannoksina.

Ivermektiinin ja pratsikvanteelin yhdistelmää voidaan käyttää kolmen ensimmäisen tiineyskuukauden jälkeen sekä imetyksen aikana. Valmistetta tulisi käyttää kolmen ensimmäisen tiineyskuukauden aikana ainoastaan hoidosta vastaavan eläinlääkärin tekemän hyöty-haittasuhteen arviointiin perustuen, koska valmisteen turvallisuudesta tiineyden alussa ei ole kliinistä tietoa.

Yliannostus (oireet, hätätoimenpiteet, vastalääkkeet) (tarvittaessa)

Haittavaikutuksia ei havaittu hoidettaessa Ivomec Comp -valmisteella 2 kuukauden ikäisiä hevosia annoksilla, jotka olivat jopa kolme kertaa suositeltua annosta suurempia ja hoidettaessa aikuisia hevosia annoksilla, jotka olivat kymmenen kertaa suositeltua annosta suurempia. 

Kun hevosia hoidettiin kahdesti ivermektiini-oraalipastalla tai kerran Ivomec Comp -oraalipastalla annoksilla, jotka olivat kymmenen kertaa suurempia kuin suositeltu annos (2 mg/kg), väheni hevosten syömä rehun määrä, ruumiinlämpö nousi, esiintyi epänormaalin runsasta syljeneritystä ja näkökyky huononi ohimenevästi. Kaikki oireet hävisivät viidessä vuorokaudessa.

Vastalääkettä ei ole, mutta oireenmukaisesta hoidosta saattaa olla hyötyä.

ERITYISET VAROTOIMET KÄYTTÄMÄTTÖMÄN VALMISTEEN TAI JÄTEMATERIAALIN HÄVITTÄMISEKSI

ERITTÄIN VAARALLISTA KALOILLE SEKÄ VESIELÄIMILLE JA ‑KASVEILLE. Pintavesiä tai ojia ei saa saastuttaa tuotteella eikä käytetyillä ruiskuilla. Käyttämättä jäänyt valmiste toimitetaan hävitettäväksi apteekkiin tai ongelmajätelaitokselle. 

PÄIVÄMÄÄRÄ, JOLLOIN PAKKAUSSELOSTE ON VIIMEKSI HYVÄKSYTTY

29.4.2021

MUUT TIEDOT

1 ruisku, jossa on 7,74 g oraalipastaa.

50 ruiskua, joissa on 7,74 g oraalipastaa.

Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole markkinoilla.

MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI

Myyntiluvan haltija

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics A/S

Strødamvej 52

2100 Kööpenhamina Ö

Tanska

Erän vapauttamisesta vastaava valmistaja

Boehringer Ingelheim Animal Health France SCS

4, Chemin du Calquet

31000 Toulouse

Ranska