Pakkausseloste

DALMARELIN injektioneste, liuos 25 mikrog/ml

ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI

Dalmarelin 25 mikrog/ml injektioneste, liuos naudalle ja kanille

VAIKUTTAVAT JA MUUT AINEET

Yksi ml sisältää:

Vaikuttava aine:

lesireliini 25 mikrog (lesireliiniasetaattina)

Apuaineet:

bentsyylialkoholi (E1519) 20 mg

Kirkas, väritön liuos, jossa ei näkyviä hiukkasia.

KÄYTTÖAIHEET

Lehmä

  • Munasarjojen follikkelikystojen hoito.
  • Aikaisen kiimakierron induktio alkaen 14 vuorokautta poikimisen jälkeen.
  • Ovulaation induktio siemennyksen aikaan lyhyessä, hiljaisessa tai pitkittyneessä kiimassa.
  • Ovulaation induktio sykloivilla lehmillä keinosiemennyksen yhteydessä ovulaatioajankohdan optimoimiseksi.
  • Kiiman ja ovulaation induktio ja synkronointi prostaglandiini F2α:n (PGF2α) tai PGF2α-analogin kanssa joko progesteronin kanssa tai ilman, naudan ajoitettujen keinosiemennysohjelmien osana.

Kani

  • Ovulaation induktio.

Tiinehtymisen parantaminen.

VASTA-AIHEET

Ei ole.

HAITTAVAIKUTUKSET

Nauta (lehmä) ja kani:

Ei tunneta.

Haittatapahtumista ilmoittaminen on tärkeää. Se mahdollistaa eläinlääkkeen turvallisuuden jatkuvan seurannan. Jos havaitset haittavaikutuksia, myös sellaisia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa, tai olet sitä mieltä, että lääke ei ole tehonnut, ilmoita ensisijaisesti asiasta eläinlääkärillesi. Voit ilmoittaa kaikista haittavaikutuksista myös myyntiluvan haltijalle tai myyntiluvan haltijan paikalliselle edustajalle käyttämällä tämän pakkausselosteen lopussa olevia yhteystietoja tai kansallisen ilmoitusjärjestelmän kautta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea www-sivusto: https://www.fimea.fi/elainlaakkeet/

KOHDE-ELÄINLAJI

Nauta (lehmä) ja kani.

ANNOSTUS, ANTOREITIT JA ANTOTAVAT KOHDE-ELÄINLAJEITTAIN

Lihakseen.

Annos riippuu indikaatiosta sekä eläinlajista:

Lehmä

  • Munasarjojen follikkelikystojen hoito: 4 ml eläinlääkevalmistetta (100 mikrog lesireliiniä).
  • Aikaisen kiimakierron induktio alkaen 14 vuorokautta poikimisen jälkeen: 2 ml eläinlääkevalmistetta (50 mikrog lesireliiniä).

Ovulaation induktio siemennyksen aikaan lyhyessä, hiljaisessa tai pitkittyneessä kiimassa: 2 ml eläinlääkevalmistetta (50 mikrog lesireliiniä).

  • Ovulaation induktio sykloivilla lehmillä keinosiemennyksen yhteydessä ovulaatioajankohdan optimoimiseksi: 2 ml eläinlääkevalmistetta (50 mikrog lesireliiniä). Kiiman havaitsemisen jälkeen, eläinlääkevalmiste tulisi annostella samaan aikaan keinosiemennyksen kanssa tai korkeintaan 8 tuntia aikaisemmin. Kiiman havaitsemisesta keinosiemennykseen ei saisi mennä 20 tuntia pidempää aikaa.
  • Kiiman ja ovulaation induktio ja synkronointi prostaglandiini F2α:n (PGF2α) tai PGF2α-analogin kanssa joko progesteronin kanssa tai ilman, naudan ajoitettujen keinosiemennysohjelmien osana: 2 ml eläinlääkevalmistetta (50 mikrog lesireliiniä).

Kliinisten tutkimusten tulosten ja tieteellisen kirjallisuuden perusteella lesireliiniä voidaan käyttää yhdessä prostaglandiini F2α:n (PGF2α) / PGF2α-analogin kanssa joko progesteronin kanssa tai ilman, naudan ovulaation induktio- ja synkronointiohjelmissa (esim. OvSynch) yhdessä ajoitetun keinosiemennyksen kanssa.

Alla tiivistettynä OvSynch (GnRH/prostaglandin/GnRH) -ohjelma nautojen siemennyksessä ennalta määrättynä aikana ilman erityistä kiiman seurantaa:

Päivä 0: 2 ml eläinlääkevalmistetta (50 mikrog lesireliini)

Päivä 7: PGF2α / PGF2α-analogi luteolyyttisellä annoksella

Päivä 9: 2 ml eläinlääkevalmistetta (50 mikrog lesireliini)

Siemennys 16 – 20 tuntia toisen lesireliini-injektion jälkeen tai havaittuun kiimaan, jos tätä aiemmin.

Alla tiivistettynä OvSynch-ohjelma yhdistettynä progesteronilisään nautojen siemennyksessä ennalta määrättynä aikana ilman erityistä kiiman seurantaa:

Päivä 0: Aseta progesteronia vapauttava kierukka vaginaan, annostele 2 ml eläinlääkevalmistetta (50 mikrog lesireliini)

Päivä 7: Poista kierukka, annostele PGF2α / PGF2α-analogi luteolyyttisellä annoksella

Päivä 9: 2 ml eläinlääkevalmistetta (50 mikrog lesireliini)

Siemennys 16 – 20 tuntia toisen lesireliini-injektion jälkeen tai havaittuun kiimaan, jos tätä aiemmin.

Muut ohjelmat voivat olla yhtä toimivia tilalla. Tilasta vastaavan eläinlääkärin tulee tehdä päätös käytettävästä ohjelmasta kunkin yksittäisen tilan olosuhteiden perusteella.

Kani

  • Ovulaation induktio: 0,2 ml
  • Tiinehtymisen parantaminen: 0,3 ml.

Hoito voidaan antaa 24 tuntia synnytyksen jälkeen.

Astuttaminen tai siementäminen tulee tehdä välittömästi valmisteen antamisen jälkeen.

ANNOSTUSOHJEET

Tulppaa ei tulisi lävistää yli 25 kertaa.

VAROAIKA

Teurastus: Nolla vrk.

Maito: Nolla tuntia.

SÄILYTYSOLOSUHTEET

Ei lasten näkyville eikä ulottuville.

Älä säilytä yli 25 °C.

Älä käytä tätä eläinlääkettä viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen, joka on ilmoitettu pahvikotelossa merkinnän Exp jälkeen. Viimeisellä käyttöpäivämäärällä tarkoitetaan kuukauden viimeistä päivää.

Sisäpakkauksen ensimmäisen avaamisen jälkeinen kestoaika: 28 vuorokautta.

ERITYISVAROITUKSET

Erityisvaroitukset:

Johtuen aivolisäkkeen puutteellisesta vastaanottokyvystä eläinlääkevalmistetta tulisi annostella aikaiseen kiimakierron induktioon vasta 14 vuorokauden jälkeen poikimisesta ja ainoastaan lehmille, joiden munasarjat ovat normaalit.

Ovulaation induktioon keinosiemennyksen yhteydessä (ajoitettujen keinosiemennysohjelmien osana tai ilman) tulisi eläinlääkevalmiste annostella aikaisintaan 35 vuorokautta poikimisen jälkeen.

OvSynch-ohjelma ei välttämättä ole yhtä tehokas hiehoilla kuin vanhemmilla lehmillä.

Erityiset varotoimet, jotka liittyvät turvalliseen käyttöön kohde-eläinlajilla:

Eläimet, joiden terveydentila on huono, johtuen sairaudesta, riittämättömästä ravinnonsaannista tai muista tekijöistä, voivat vastata hoitoon heikosti.

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkettä eläimille antavan henkilön on noudatettava:

• Henkilöiden, joiden tiedetään olevan yliherkkiä GnRH-analogeille ja bentsyylialkoholille, tulee välttää kosketusta tämän eläinlääkevalmisteen kanssa.

• Lesireliinin on osoitettu olevan sikiötoksinen rotilla; siksi raskaana olevien naisten ei tule käsitellä tätä eläinlääkevalmistetta. Hedelmällisessä iässä olevien naisten tulee antaa eläinlääkevalmistetta varoen.

• Vältä eläinlääkevalmisteen joutumista silmiin ja iholle. Jos valmistetta joutuu vahingossa silmiin, huuhtele silmät huolellisesti vedellä. Jos eläinlääkevalmistetta joutuu iholle, pese altistunut alue välittömästi saippualla ja vedellä, sillä lesireliini, kuten kaikki GnRH-analogit, saattaa imeytyä ihon läpi. Pese kädet käytön jälkeen.

• Eläinlääkevalmistetta annettaessa on varottava vahinkoinjektiota itseen varmistamalla, että eläimet on asianmukaisesti kiinnitetty ja injektioneula on suojattu injektion antamiseen asti. Jos vahingossa injisoit itseesi valmistetta, käänny välittömästi lääkärin puoleen ja näytä hänelle pakkausseloste tai myyntipäällys.

• Älä syö, juo tai tupakoi, kun käsittelet eläinlääkevalmistetta.

Tiineys ja laktaatio:

Käyttöä ei suositella tiineyden aikana.

Voidaan käyttää laktaation aikana.

Yhteisvaikutukset muiden lääkevalmisteiden kanssa sekä muut yhteisvaikutukset:

Ei tunneta.

Yliannostus:

Haitttavaikutuksia ei todettu naudoilla käytettäessa 3 kertaa ohjeannosta suurempaa annosta eikä kaneilla, kun käytettiin 2 kertaa ohjeannosta suurempaa annosta.

Merkittävät yhteensopimattomuudet:

Koska yhteensopimattomuustutkimuksia ei ole tehty, eläinlääkevalmistetta ei saa sekoittaa muiden eläinlääkevalmisteiden kanssa.

ERITYISET VAROTOIMET KÄYTTÄMÄTTÖMÄN VALMISTEEN TAI JÄTEMATERIAALIN HÄVITTÄMISEKSI

Lääkkeitä ei saa kaataa viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana.

Eläinlääkkeiden tai niiden käytöstä syntyvien jätemateriaalien hävittämisessä käytetään paikallisia palauttamisjärjestelyjä sekä kyseessä olevaan eläinlääkkeeseen sovellettavia kansallisia keräysjärjestelmiä. Näiden toimenpiteiden avulla voidaan suojella ympäristöä.

Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä eläinlääkäriltäsi tai apteekista.

PÄIVÄMÄÄRÄ, JOLLOIN PAKKAUSSELOSTE ON VIIMEKSI HYVÄKSYTTY

31.05.2023

Tätä eläinlääkettä koskevaa yksityiskohtaista tietoa on saatavilla unionin valmistetietokannassa ( https://medicines.health.europa.eu/veterinary ).

MUUT TIEDOT

Lesireliini on gonadotropiinia vapauttavan hormonin (GnRH) synteettinen analogi.

Erona on D-tertleusiiniryhmän korvautuminen glysiinillä paikassa 6 ja glysiinin korvautuminen etyyliamidiryhmällä paikassa 10, joten lesireliini on nonapeptidi.

Lesireliinin ja luonnollisen GnRH:n rakenteellisista eroista johtuen lesireliinimolekyyli sitoutuu voimakkaammin spesifisiin aivolisäkkeen reseptoreihin.

Gonadotropiinit vaikuttavat fysiologisesti follikkelin kypsymiseen, mikä johtaa ovulaatioon ja keltarauhasen syntymiseen munasarjoissa.

Lihakseen annettuna lesireliini imeytyy nopeasti.

Eliminaatio plasmasta tapahtuu nopeasti, kun taas hormonaalinen vaikutus säilyy useita tunteja johtuen kyvystä sitoutua voimakkaasti reseptoreihin. Farmakokineettiset ominaisuudet riippuvat lajista ja annoksesta.

GnRH-analogit kumuloituvat pääasiassa maksaan, munuaisiin ja aivolisäkkeeseen, jolloin ne metaboloituvat entsymaattisesti tuottaen biologisesti inaktiiveja yhdisteitä, jotka erittyvät edelleen virtsan kautta.

MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI

Myyntiluvan haltija ja erän vapauttamisesta vastaava valmistaja:

FATRO S.p.A.- Via Emilia, 285 – Ozzano dell’Emilia (Bologna), Italia.

Paikalliset edustajat ja yhteystiedot epäillyistä haittatapahtumista ilmoittamista varten:

Vetcare Oy, PL 99, 24101 Salo, Suomi.

Puh: + 358 201443360

Lisätietoja tästä eläinlääkkeestä saa myyntiluvan haltijan paikalliselta edustajalta.