Pakkausseloste

CETROTIDE injektiokuiva-aine ja liuotin, liuosta varten 0,25 mg

Yleisiä ohjeita

Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.

Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.

Jos sinulla on kysyttävää, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.

Tämä lääke on määrätty vain sinulle eikä sitä tule antaa muiden käyttöön. Se voi aiheuttaa haittaa muille, vaikka heillä olisikin samanlaiset oireet kuin sinulla.

Jos havaitset haittavaikutuksia, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Ks. kohta Mahdolliset haittavaikutukset.

Tässä pakkausselosteessa kerrotaan

1.       Mitä Cetrotide on ja mihin sitä käytetään

2.       Mitä sinun on tiedettävä, ennen kuin käytät Cetrotidea

3.       Miten Cetrotidea käytetään

4.       Mahdolliset haittavaikutukset

5.       Cetrotiden säilyttäminen

6.       Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

Miten Cetrotide sekoitetaan käyttövalmiiksi ja miten injektio pistetään

Mitä valmiste on ja mihin sitä käytetään

Mitä Cetrotide on

Cetrotide sisältää setroreliksi-nimistä lääkeainetta, joka estää munasolun irtoamisen munasarjasta (ovulaatio) kuukautiskierron aikana. Cetrotide kuuluu gonadotropiinia vapauttavien hormonien estäjien lääkeryhmään.

 

Mihin Cetrotidea käytetään

Cetrotide kuuluu lääkevalmisteisiin, joita käytetään keinoalkuisten lisääntymismenetelmien yhteydessä raskauden aikaansaamiseksi. Se estää munasolujen irtoamisen välittömästi. Jos munasolut irtoavat liian aikaisin (ennenaikainen ovulaatio), lääkärin saattaa olla mahdotonta kerätä niitä. 

 

Miten Cetrotide vaikuttaa

Cetrotide estää luonnollisen LHRH-hormonin (luteinisoivaa hormonia vapauttava hormoni) erittymisen elimistössä.

LHRH säätelee toisen hormonin, LH:n (luteinisoivan hormonin) erittymistä.

LH saa munasolun irtoamaan kuukautiskierron aikana.

 

Näin Cetrotide keskeyttää tapahtumasarjan, joka johtaa munasolun irtoamiseen munasarjasta. Kun munasolut ovat valmiita kerättäviksi, saat toista lääkeainetta, joka irrottaa munasolut (ovulaation käynnistäminen).

Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä

Älä käytä Cetrotidea

jos olet allerginen setroreliksille tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle (lueteltu kohdassa Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa).

jos olet allerginen Cetrotiden kaltaisille lääkkeille (mille tahansa muulle peptidihormonille)

jos olet raskaana tai imetät

jos olet sairastunut vaikeaan munuaistautiin.

 

Älä käytä Cetrotidea, jos jokin edellä mainituista kohdista koskee sinua. Jos olet epävarma, keskustele lääkärin kanssa ennen lääkkeen käyttöä.

 

Varoitukset ja varotoimet

 

Allergiat

Kerro lääkärille ennen Cetrotiden käyttöä, jos sinulla on oireileva allergia tai sinulla on aikaisemmin todettu allergiaa.

 

Munasarjojen hyperstimulaatio-oireyhtymä (OHSS)

Cetrotidea käytetään yhdessä sellaisten lääkkeiden kanssa, jotka stimuloivat munasarjoja kehittämään lisää irtoamisvalmiita munasoluja. Tällaisen lääkityksen aikana tai sen jälkeen potilaalla voi ilmetä OHSS. Tällöin munarakkulat kehittyvät liikaa ja muodostuu suuria kystia.

Katso mahdolliset oireet ja menettelyohjeet kohdasta Mahdolliset haittavaikutukset Mahdolliset haittavaikutukset.

 

Cetrotiden käyttäminen useamman hoitojakson ajan

Kokemus Cetrotiden käytöstä useamman kuin yhden hoitojakson ajan on vähäistä. Lääkärisi harkitsee huolellisesti sinulle koituvat hyödyt ja riskit, jos Cetrotidea on käytettävä useamman hoitojakson ajan.

 

Maksasairaus

Jos sinulla on jokin maksasairaus, kerro siitä lääkärille ennen Cetrotiden käyttöä. Cetrotiden käyttöä ei ole tutkittu potilailla, joilla on maksasairaus.

 

Munuaissairaus

Jos sinulla on jokin munuaissairaus, kerro siitä lääkärille ennen Cetrotiden käyttöä. Cetrotiden käyttöä ei ole tutkittu potilailla, joilla on munuaissairaus.

 

Lapset ja nuoret

Cetrotidea ei ole tarkoitettu käytettäväksi lapsille ja nuorille. 

 

Muut lääkevalmisteet ja Cetrotide

Kerro lääkärille, jos parhaillaan käytät tai olet äskettäin käyttänyt tai saatat käyttää muita lääkkeitä.

 

Raskaus ja imetys

Älä käytä Cetrotidea, jos olet raskaana, epäilet olevasi raskaana tai jos imetät.

 

Ajaminen ja koneiden käyttö

Cetrotiden ei oleteta vaikuttavan kykyysi ajaa ja käyttää koneita.

Miten valmistetta käytetään

Käytä tätä lääkettä juuri siten kuin lääkäri on määrännyt. Tarkista ohjeet lääkäriltä, jos olet epävarma. 

 

Lääkevalmisteen käyttö 

  • Tämä lääkevalmiste on tarkoitettu vain pistettäväksi vatsan ihon alle (subkutaanisesti). Valitse joka päivä eri kohta vatsan alueelta ihoärsytyksen vähentämiseksi. 
  • Lääkärin on valvottava ensimmäisen injektion pistämistä. Lääkäri tai hoitaja näyttää, kuinka lääkevalmiste valmistellaan ja pistetään.
  • Voit pistää itse seuraavat injektiot, kunhan lääkärisi on antanut sinulle tietoa oireista, jotka voivat viitata allergiaan, sekä mahdollisista vakavista tai hengenvaarallisista seurauksista, jotka vaativat välitöntä hoitoa (katso kohta Mahdolliset haittavaikutukset Mahdolliset haittavaikutukset).
  • Lue huolellisesti pakkausselosteen lopussa olevat ohjeet Miten Cetrotide sekoitetaan käyttövalmiiksi ja miten injektio pistetään ja noudata niitä.
  • Hoito aloitetaan käyttämällä jotain muuta lääkettä hoitojakson ensimmäisenä päivänä. Muutaman päivän kuluttua aloitetaan Cetrotiden käyttö. (Katso seuraava kohta Käytettävä määrä.)

 

Käytettävä määrä

Pistä yhden injektiopullon sisältö (0,25 mg Cetrotidea) kerran vuorokaudessa. Lääkevalmiste on parasta pistää samaan aikaan joka päivä siten, että annosten väli on 24 tuntia.

Voit pistää injektion joko aamuisin tai iltaisin.

  • Jos pistät injektion aamuisin: Aloita pistäminen hoitojakson 5. tai 6. päivänä. Lääkärisi kertoo sinulle tarkan päivän ja ajan. Munasarjojesi vasteesta riippuen lääkäri voi muuttaa aloituspäivää. Jatka lääkkeen käyttöä munasolujen keräämispäivään (ovulaation käynnistämispäivään) saakka, keräämispäivän aamu mukaan luettuna.

 

TAI

  • Jos pistät injektion iltaisin: Aloita pistäminen hoitojakson 5. päivänä. Lääkärisi kertoo sinulle tarkan päivän ja ajan. Munasarjojesi vasteesta riippuen lääkäri voi muuttaa aloituspäivää. Jatka lääkkeen käyttöä munasolujen keräämispäivään (ovulaation käynnistämispäivään) saakka, edeltävä ilta mukaan luettuna.

 

Jos käytät enemmän Cetrotidea kuin sinun pitäisi

Haittavaikutuksia ei ole odotettavissa, vaikka vahingossa pistäisit enemmän lääkevalmistetta kuin sinun pitäisi. Lääkkeen vaikutusaika pitenee. Erityistoimenpiteitä ei yleensä tarvita.

 

Jos unohdat käyttää Cetrotidea

  • Jos unohdat ottaa kerta-annoksen, pistä se heti muistaessasi ja keskustele asiasta lääkärin kanssa.
  • Älä pistä kaksinkertaista annosta korvataksesi unohtamasi kerta-annoksen.

 

Jos sinulla on kysymyksiä tämän lääkkeen käytöstä, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.

Mahdolliset haittavaikutukset

Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.

 

Allergiset reaktiot 

  • Kuuma, punoittava iho, kutina (usein nivustaipeessa tai kainaloissa), punoittavat, kutisevat paukamat (nokkosihottuma), vuotava nenä, nopea tai epäsäännöllinen pulssi, kielen ja nielun turpoaminen, aivastelu, hengityksen vinkuminen tai vakavat hengitysvaikeudet tai huimaus. Sinulla saattaa olla mahdollinen vakava, hengenvaarallinen allerginen reaktio lääkkeelle. Tämä on melko harvinaista (voi esiintyä enintään 1 naisella 100:sta).

Jos havaitset jonkin yllä mainituista haittavaikutuksista, lopeta Cetrotiden käyttäminen ja ota välittömästi yhteys lääkäriisi.

 

Munasarjojen hyperstimulaatio-oireyhtymä (OHSS)

Oireyhtymä saattaa ilmetä muiden, munasarjojen stimulaatioon käyttämiesi lääkkeiden seurauksena.

  • Alavatsakivut yhdessä pahoinvoinnin tai oksentelun kanssa saattavat olla OHSS:n oireita. Oireet saattavat viitata siihen, että munasarjat ovat reagoineet liiallisesti hoitoon ja että munasarjoihin on muodostunut suuria kystia. Ilmiö on yleinen (voi esiintyä enintään 1 naisella 10:stä).
  • OHSS voi pahentua ja vaikean OHSS:n oireita ovat munasarjojen selvä suurentuminen, virtsanerityksen väheneminen, painonnousu, hengitysvaikeudet tai nesteen kertyminen vatsa- tai rintaonteloon. Ilmiö on melko harvinainen (voi esiintyä enintään 1 naisella 100:sta).

Jos havaitset jonkin yllä mainituista haittavaikutuksista, ota välittömästi yhteys lääkäriisi.

 

Muut haittavaikutukset

Yleinen (voi esiintyä enintään 1 naisella 10:stä):

  • Pistoskohdan lievä ja lyhytaikainen ihoärsytys, kuten punoitus, kutina tai turvotus.

 

Melko harvinainen (voi esiintyä esiintyä enintään 1 naisella 100:sta):

  • Pahoinvointi
  • Päänsärky.

 

Haittavaikutuksista ilmoittaminen

Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai´apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Voit ilmoittaa haittavaikutuksista myös suoraan liitteessä V luetellun kansallisen ilmoitusjärjestelmän kautta. Ilmoittamalla haittavaikutuksista voit auttaa saamaan enemmän tietoa tämän lääkevalmisteen turvallisuudesta.

 

Valmisteen säilyttäminen

Ei lasten ulottuville eikä näkyville.

Älä käytä tätä lääkettä kotelossa, injektiopullossa ja esitäytetyssä ruiskussa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän (EXP) jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää.

Säilytä jääkaapissa (2°C - 8°C). Ei saa jäätyä. Älä aseta pakastelokeron tai kylmävaraajan viereen.

Säilytä injektiopullo alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Avaamatonta valmistetta voidaan säilyttää alkuperäispakkauksessa huoneenlämmössä (ei yli 30 °C) korkeintaan kolme kuukautta.

Valmis liuos tulee käyttää heti.

Älä käytä tätä lääkettä, jos huomaat, että injektiopullossa olevan valkoisen kuiva-aineen ulkonäkö on muuttunut. Älä käytä injektiopullossa olevaa valmisteltua liuosta, jos se ei ole kirkasta tai jos siinä on hiukkasia.

Lääkkeitä ei tule heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista. Näin menetellen suojelet luontoa.

Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

Mitä Cetrotide sisältää

  • Vaikuttava aine on setroreliksi. Yksi injektiopullo sisältää 0,25 mg setroreliksiä (asetaattina).

Muut aineet ovat:

  • kuiva-aineessa: mannitoli.
  • liuottimessa: injektionesteisiin käytettävä vesi.

Lääkevalmisteen kuvaus ja pakkauskoot

Cetrotide on injektiokuiva-aine ja liuotin, liuosta varten. Valkoinen kuiva-aine toimitetaan lasisessa injektiopullossa, jossa on kumitulppa. Liuotin on kirkas ja väritön liuos esitäytetyssä ruiskussa.

Kuiva-ainetta sisältävässä injektiopullossa on 0,25 setroreliksiä ja esitäytetyssä ruiskussa on 1 ml liuotinta.

Sitä on saatavana 1 injektiopullon ja 1 esitäytetyn ruiskun tai 7 injektiopullon ja 7 esitäytetyn ruiskun pakkauksina (kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole myynnissä).

Pakkauksessa on kutakin injektiopulloa kohden myös:

  • yksi keltainen neula, jonka avulla steriili vesi ruiskutetaan injektiopulloon ja valmis lääkevalmiste vedetään injektiopullosta
  • yksi harmaa neula, jonka avulla lääkevalmiste pistetään vatsan ihon alle.

Tekstin muuttamispäivämäärä

26.03.2024