NuvaRing®, 0,120 mg/0,015 mg per 24 timmar, vaginalinlägg
etonogestrel/etinylestradiol
Viktig information om kombinerade hormonella preventivmedel:
Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.
NuvaRing är ett preventivmedel i form av en vaginalring som används för att förhindra graviditet. Varje ring innehåller en liten mängd av två kvinnliga könshormon, etonogestrel och etinylestradiol. Ringen frisätter långsamt dessa hormoner till blodbanan. På grund av de små mängderna av hormoner som frisätts, anses NuvaRing vara ett låg-doserat hormonellt preventivmedel. Eftersom NuvaRing frisätter två olika typer av hormoner, är det ett så kallat kombinerat hormonellt preventivmedel.
NuvaRing verkar precis som ett kombinerat p‑piller, men istället för att ta ett piller varje dag, används ringen under 3 veckor i följd. NuvaRing frisätter två kvinnliga könshormoner som förhindrar att ett ägg lossnar från äggstockarna. Om inget ägg lossnar kan du inte bli gravid.
Generell information
Innan du börjar använda NuvaRing bör du läsa informationen om blodproppar i avsnitt Vad du behöver veta innan produkten används. Det är särskilt viktigt att läsa om symtomen på blodpropp - se avsnitt Vad du behöver veta innan produkten används, "BLODPROPPAR").
I denna bipacksedel beskrivs ett flertal situationer när du ska sluta använda NuvaRing, eller när NuvaRing kan vara mindre tillförlitlig. I sådana situationer ska du inte ha samlag eller så ska du skydda dig med ett icke-hormonellt preventivmedel – såsom manlig kondom eller någon annan barriärmetod. Använd inte säkra perioder eller temperaturmetoder. Dessa metoder kan vara osäkra p.g.a. att NuvaRing påverkar de månatliga förändringarna av kroppstemperaturen och sekretet i livmoderhalsen.
NuvaRing, liksom andra hormonella preventivmedel, skyddar inte mot hiv‑infektion (aids) eller någon annan sexuellt överförbar sjukdom.
2.1 När du inte ska använda NuvaRing
Använd inte NuvaRing om du har något av de tillstånd som anges nedan. Om du har något av dessa tillstånd måste du informera din läkare/barnmorska. Din läkare/barnmorska kommer att diskutera vilken annan typ av preventivmedel som kan vara mer lämpligt.
Om någon av dessa åkommor skulle uppträda för första gången när du använder NuvaRing, ta omedelbart ut ringen och ta kontakt med din läkare. Använd under tiden ett icke-hormonellt preventivmedel.
Använd inte NuvaRing om du har hepatit C och tar läkemedel som innehåller ombitasvir/paritaprevir/ritonavir och dasabuvir eller glekaprevir/pibrentasvir (se även avsnitt 2.4 ”Andra läkemedel och NuvaRing”).
2.2 Varningar och försiktighet
När ska du kontakta läkare? Sök omedelbart läkare
För en beskrivning av symtomen på dessa allvarliga biverkningar se avsnittet "SÅ HÄR KÄNNER DU IGEN EN BLODPROPP". |
Tala om för din läkare/barnmorska om något av följande tillstånd gäller dig.
Om tillståndet uppstår eller förvärras när du använder NuvaRing, ska du också kontakta din läkare/barnmorska.
BLODPROPPAR
Om du använder kombinerade hormonella preventivmedel som NuvaRing ökar risken för blodpropp jämfört med om du inte använder dessa preparat. I sällsynta fall kan en blodpropp blockera blodkärlen och orsaka allvarliga problem.
Blodproppar kan bildas
Återhämtningen efter blodproppar är inte alltid fullständig. I sällsynta fall kan de orsaka allvarliga bestående effekter och, i mycket sällsynta fall, vara dödliga.
Det är viktigt att komma ihåg att den totala risken för en skadlig blodpropp på grund av NuvaRing är liten.
SÅ HÄR KÄNNER DU IGEN EN BLODPROPP
Sök omedelbart läkare om du märker något av följande tecken eller symtom.
Upplever du något av dessa tecken? | Vad kan du eventuellt lida av? |
| Djup ventrombos |
| Lungemboli |
Symtom som vanligtvis förekommer i ett öga:
| Retinal ventrombos (blodpropp i ögat) |
| Hjärtinfarkt |
| Stroke |
| Blodproppar som blockerar andra blodkärl |
BLODPROPPAR I EN VEN
Vad kan hända om en blodpropp bildas i en ven?
När är risken för att utveckla en blodpropp i en ven störst?
Risken att utveckla en blodpropp i en ven är störst under det första året som du för första gången använder kombinerade hormonella preventivmedel. Risken kan också vara högre om du börjar på nytt med ett kombinerat hormonellt preventivmedel (samma produkt eller en annan produkt) efter ett uppehåll på 4 veckor eller längre.
Efter det första året minskar risken men den är alltid något högre än om du inte använder ett kombinerat hormonellt preventivmedel.
När du slutar använda NuvaRing återgår risken för en blodpropp till det normala inom några veckor.
Hur stor är risken för att utveckla en blodpropp?
Risken beror på din naturliga risk för VTE och vilken typ av kombinerat hormonellt preventivmedel du använder.
Den totala risken för en blodpropp i benet eller lungan med NuvaRing är liten.
Risk för att utveckla en blodpropp under ett år | |
Kvinnor som inte använder ett kombinerat hormonellt p‑piller/plåster/ring och som inte är gravida | Cirka 2 av 10 000 kvinnor |
Kvinnor som använder ett kombinerat hormonellt preventivmedel som innehåller levonorgestrel, noretisteron eller norgestimat | Cirka 5‑7 av 10 000 kvinnor |
Kvinnor som använder NuvaRing | Cirka 6‑12 av 10 000 kvinnor |
Faktorer som kan öka risken för en blodpropp i en ven
Risken för en blodpropp med NuvaRing är liten men vissa tillstånd ökar risken. Risken är högre:
Risken för att utveckla en blodpropp ökar ju fler tillstånd du har.
Flygresor (över 4 timmar) kan tillfälligt öka risken för en blodpropp, särskilt om du har någon av de andra listade faktorerna.
Det är viktigt att du talar om för din läkare om du har något av dessa tillstånd, även om du är osäker. Din läkare kan besluta att du måste sluta använda NuvaRing.
Om något av ovanstående tillstånd ändras medan du använder NuvaRing, t ex en nära släkting drabbas av en blodpropp utan känd orsak eller om du går upp mycket i vikt, tala med din läkare.
BLODPROPPAR I EN ARTÄR
Vad kan hända om en blodpropp bildas i en artär?
På samma sätt som en blodpropp i en ven, kan en blodpropp i en artär leda till allvarliga problem. Den kan t ex orsaka en hjärtinfarkt eller stroke.
Faktorer som kan öka risken för en blodpropp i en artär
Det är viktigt att du vet att risken för en hjärtinfarkt eller stroke till följd av användning av NuvaRing är mycket liten men kan öka:
Om du har fler än ett av dessa tillstånd eller om något av dem är särskilt allvarligt kan risken för att utveckla en blodpropp vara ännu större.
Om något av ovanstående tillstånd ändras medan du använder NuvaRing, t ex om du börjar röka, en nära släkting drabbas av en blodpropp utan känd orsak eller om du går upp mycket i vikt, tala med din läkare.
Cancer
Informationen nedan är hämtad från studier med kombinerade p-piller och den kan även gälla NuvaRing. Information om vaginalt tillförda hormonella preventivmedel (så som NuvaRing) saknas.
Bröstcancer har upptäckts något oftare hos kvinnor som använder kombinerade p-piller, men det är inte känt om detta beror på behandlingen. Det kan t ex vara så att tumörer upptäcks oftare hos kvinnor som använder kombinerade p-piller, eftersom de går på fler kontroller hos läkare. Den ökade risken för bröstcancer minskar gradvis när man slutar med kombinerade p-piller. Det är viktigt att du regelbundet kontrollerar dina bröst och att du kontaktar din läkare/barnmorska om du känner någon knöl. Du ska också tala om för din läkare/barnmorska om en nära släkting har eller tidigare har haft bröstcancer (se avsnitt 2.2 ”Varningar och försiktighet”).
I sällsynta fall har godartade levertumörer, och i ännu färre fall elakartade levertumörer, rapporterats hos kvinnor som använder p-piller. Kontakta din läkare/barnmorska om du får ovanliga allvarliga buksmärtor.
Hos kvinnor som använder kombinerade p-piller har det rapporterats att cancer i endometriet (livmoderslemhinnan) och cancer i äggstockarna är mindre vanligt förekommande. Detta gäller kanske även för NuvaRing, men det har inte bekräftats.
Psykiska störningar
Vissa kvinnor som använder hormonella preventivmedel, inräknat NuvaRing, har rapporterat depression eller nedstämdhet. Depressioner kan vara allvarliga och ibland leda till självmordstankar. Om du upplever humörförändringar och symtom på depression ska du snarast möjligt kontakta läkare för rådgivning.
2.3 Barn och ungdomar
Säkerhet och effekt av NuvaRing hos ungdomar under 18 år har inte studerats.
2.4 Andra läkemedel och NuvaRing
Tala alltid om för din läkare/barnmorska vilka läkemedel eller (traditionella) växtbaserade läkemedel som du redan använder. Tala också om för andra läkare och tandläkare som förskriver läkemedel och för berörd apotekspersonal att du använder NuvaRing. De kan tala om för dig om du behöver använda kompletterande skydd (t ex manlig kondom) och i så fall under hur lång tid eller om användningen av något annat läkemedel som du behöver måste ändras.
Vissa läkemedel
Det gäller läkemedel som används vid behandling av:
Om du använder läkemedel eller (traditionella) växtbaserade läkemedel som kan göra NuvaRing mindre effektiv ska en barriärmetod också användas, (t ex manlig kondom). Eftersom effekten av ett annat läkemedel på NuvaRing kan finnas kvar i upp till 28 dagar efter avslutad behandling med läkemedlet, är det nödvändigt att använda en barriärmetod under hela denna tid. Observera: Använd inte NuvaRing med pessar eller kvinnlig kondom.
NuvaRing kan påverka effekten av andra läkemedel, t ex
Använd inte NuvaRing om du har hepatit C och tar läkemedel som innehåller ombitasvir/paritaprevir/ritonavir och dasabuvir eller glekaprevir/pibrentasvir eftersom det kan leda till förhöjda leverfunktionsvärden i blodet (en ökning av leverenzymet ALAT).
Din läkare/barnmorska kommer att skriva ut en annan sorts preventivmedel innan du påbörjar behandling med dessa läkemedel.
NuvaRing kan börja användas ungefär 2 veckor efter att den här behandlingen har avslutats. Se avsnitt 2.1 ”När du inte ska använda NuvaRing”.
Fråga din läkare eller apotekspersonal om råd innan du tar något läkemedel.
Du kan använda tamponger samtidigt som du använder NuvaRing. Sätt in NuvaRing innan du sätter in tampongen. Var uppmärksam när du tar ut tampongen, så att inte NuvaRing av misstag följer med ut. Om detta skulle inträffa, tvätta ringen i svalt eller ljummet vatten och sätt omedelbart in den igen.
Det har hänt att ringen brustit vid samtidig användning av vaginala produkter som glidmedel eller vid behandling av infektion (se avsnitt 3.4 ”Vad ska du göra om… Din ring brister”). Samtidig användning med spermiedödande medel eller svampmedel som ges i slidan påverkar inte effekten av NuvaRing.
Laboratorietester
Om du tar blod- eller urinprov, så tala om för sjukvårdspersonalen att du använder NuvaRing eftersom det kan påverka resultatet av vissa tester.
2.5 Graviditet och amning
NuvaRing ska inte användas av kvinnor som är gravida eller tror att de kan vara gravida.
Skulle du bli gravid medan du använder NuvaRing ska du ta ut ringen och kontakta din läkare/barnmorska.
Om du vill sluta använda NuvaRing för du vill bli gravid, se avsnitt 3.5 ”När du vill sluta använda NuvaRing”.
Användning av NuvaRing rekommenderas generellt inte under amning. Om du vill använda NuvaRing när du ammar, kontakta din läkare/barnmorska för råd.
2.6 Körförmåga och användning av maskiner
Det finns ingen anledning att tro att NuvaRing skulle påverka förmågan att köra bil.
Du kan själv sätta in och ta ut NuvaRing. Din läkare/barnmorska kommer att tala om för dig när du ska börja använda NuvaRing för första gången. Vaginalringen måste sättas in på rätt dag i din menscykel (se avsnitt 3.3: ”Insättning av den första ringen”) och ska sitta kvar 3 veckor i följd. Kontrollera regelbundet att NuvaRing är kvar i slidan (t ex före och efter samlag) för att säkerställa att du är skyddad mot graviditet. Efter den tredje veckan tar du ut NuvaRing och har en veckas uppehåll. Vanligtvis kommer du att få din mens under det ringfria intervallet.
Medan du använder NuvaRing ska du inte använda vissa kvinnliga barriärmetoder, som pessar eller kvinnlig kondom. Dessa preventiva barriärmetoder ska inte användas som kompletterande barriärmetoder eftersom NuvaRing kan påverka den korrekta placeringen och positionen av pessar eller kvinnlig kondom. Du kan däremot använda manlig kondom som extra barriärmetod.
3.1 Hur du sätter in och tar ut NuvaRing
3.2 Tre veckor insatt, en vecka uttagen
Om du följer råden som ges ovan, kommer din vaginalblödning att komma varje månad vid ungefär samma tidpunkt.
3.3 Insättning av den första ringen
3.4 Vad ska du göra om…
Din ring av misstag har stötts ut ur slidan
NuvaRing kan av misstag stötas ut ur slidan - t ex om den inte har satts in riktigt, när man tar ut en tampong, under samlag, vid förstoppning eller om du har framfall. Det är därför viktigt att du regelbundet kontrollerar att ringen är på plats i slidan (t ex före och efter samlag).
Din ring tillfälligt har varit ute ur slidan
NuvaRing kan fortfarande skydda dig mot graviditet, men det beror på hur länge den har varit ute ur slidan.
Om ringen har varit ute ur slidan:
Din ring brister
I mycket sällsynta fall kan NuvaRing brista. Vaginala skador har rapporterats i samband med att ringen brustit. Om du upptäcker att din ring har brustit, ska du ta ut ringen och så snart som möjligt sätta in en ny ring. Använd ett extra skydd, t ex manlig kondom, under de följande 7 dagarna. Kontakta din läkare/barnmorska om du haft samlag innan du upptäckte att ringen brustit.
Du har satt in mer än en ring
Det finns inga rapporter om allvarliga skadliga effekter efter överdosering med hormonerna som ingår i NuvaRing. Om du av misstag har satt in mer än en ring kan du känna dig illamående, få kräkningar eller en underlivsblödning.
Ta ut den extra ringen och kontakta din läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel 112 i Sverige, 0800 147 111 i Finland) om symtomen kvarstår.
Du har glömt att sätta in en ny ring efter det ringfria intervallet
Om ditt ringfria intervall var längre än 7 dagar, sätt in en ny ring så snart du kommer ihåg det. Använd extra skydd (t ex manlig kondom) om du har samlag under de närmaste 7 dagarna. Om du har haft samlag under det ringfria intervallet, finns det en risk att du har blivit gravid. Om så är fallet, kontakta genast din läkare/barnmorska. Ju längre det ringfria intervallet varat, desto större är risken att du blivit gravid.
Du har glömt att ta ut ringen
Din mens har uteblivit
Du får en oväntad blödning
Medan man använder NuvaRing kan en del kvinnor få oväntade underlivsblödningar mellan mensblödningarna. Det kan hända att du behöver använda mensskydd. Man ska alltid låta ringen vara kvar i slidan och fortsätta använda ringen som vanligt. Om de oregelbundna blödningarna fortsätter, blir kraftigare eller återkommer, kontakta läkare/barnmorska.
Du vill ändra första dagen för din mens
Om du använder NuvaRing enligt instruktionerna, kommer du att få din mens (bortfallsblödning) under det ringfria intervallet. Om du vill ändra på dagen det börjar så kan du förkorta (men aldrig förlänga!) det ringfria intervallet.
T ex, om din mens brukar starta på en fredag kan du ändra till en tisdag (3 dagar tidigare) från och med nästa månad och framåt. Sätt bara in din nästa ring 3 dagar tidigare än du brukar. Om du gör det ringfria intervallet mycket kort (t ex 3 dagar eller mindre) kan det hända att du inte får din vanliga blödning. Du kan få stänkblödningar (droppar eller fläckar med blod) eller en genombrottsblödning medan du använder nästa ring.
Om du känner dig osäker på hur du ska göra, kontakta din läkare/barnmorska för råd.
Du vill skjuta upp din mens
Även om det inte är den rekommenderade regimen, så är det möjligt att skjuta på mensen (bortfallsblödningen) genom att sätta in en ny ring direkt efter den nuvarande, alltså utan ringfritt intervall mellan ringarna. Du kan låta den andra ringen sitta kvar upp till 3 veckor. Medan du använder den nya ringen kan du få stänkblödningar (droppar eller fläckar med blod) eller en genombrottsblödning. När du vill att mensen ska komma, ta bara ut ringen. Ha ditt vanliga ringfria intervall på en vecka och sätt därefter in en ny ring.
Du kan fråga din läkare/barnmorska om råd före det att du beslutar att skjuta upp din mens.
3.5 Om du slutar att använda NuvaRing
Du kan sluta med NuvaRing när du vill. Om du inte vill bli gravid, kontakta din läkare/barnmorska angående andra preventivmedel. Om du slutar med NuvaRing för att du vill bli gravid, rekommenderas i allmänhet att man väntar tills man haft en naturlig menstruation. Detta hjälper dig att beräkna tiden för förlossning.
Liksom alla läkemedel kan NuvaRing orsaka biverkningar men alla användare behöver inte få dem.
Om du får någon biverkning, framför allt om den är allvarlig eller ihållande, eller om din hälsa förändras och du tror det kan bero på NuvaRing, tala med din läkare.
En ökad risk för blodproppar i venerna (venös tromboembolism (VTE)) eller blodproppar i artärerna (arteriell tromboembolism (ATE)) finns hos alla kvinnor som använder kombinerade hormonella preventivmedel. För mer detaljerad information om de olika riskerna vid användning av kombinerade hormonella preventivmedel, se avsnitt Vad du behöver veta innan produkten används.
Om du är allergisk mot något av innehållsämnena i NuvaRing (överkänslig) kan du uppleva följande symtom (ingen känd frekvens): svullet ansikte, läppar, tunga och/eller hals och/eller svårigheter att svälja eller utslag eventuellt med andningssvårigheter (angioödem och/eller anafylaxi). Om du upplever detta, ta ut NuvaRing och kontakta omedelbart din läkare (se även avsnitt 2.2 ”Varningar och försiktighet”).
Följande biverkningar har rapporterats av användare av NuvaRing.
Vanliga: kan förekomma hos upp till 1 av 10 kvinnor
Mindre vanliga: kan förekomma hos upp till 1 av 100 kvinnor
Sällsynta: kan förekomma hos upp till 1 av 1000 kvinnor
Har rapporterats: förekommer hos okänt antal användare
Bröstcancer och levertumörer har rapporterats hos användare av kombinerade hormonella preventivmedel. För mer information, se avsnitt 2.2 Varningar och försiktighet, Cancer.
I mycket sällsynta fall kan NuvaRing brista. För mer information, se avsnitt 3.4 Vad ska du göra om… Din ring brister.
Rapportering av biverkningar
Om du får biverkningar tala med läkare/barnmorska eller apotekspersonal. Detta gäller även biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.
webbplats: www.fimea.fi
Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea
Biverkningsregistret
PB 55
00034 FIMEA
Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.
Om du upptäcker att ett barn har exponerats för hormoner från NuvaRing, kontakta läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel 112 i Sverige, 0800 147 111 i Finland) för rådgivning.
Förvaras vid högst 30ºC. Förvaras i originalförpackningen. Ljuskänsligt. Fuktkänsligt.
Du ska inte sätta in NuvaRing om det expedierades till dig för mer än 4 månader sedan. Datum för utlämning anges på kartongen och dospåsen.
Använd inte NuvaRing efter utgångsdatum som anges på kartongen och dospåsen.
Använd inte NuvaRing om du ser någon färgförändring på ringen eller tecken på försämrad kvalitet.
Kassera använda ringar på följande vis:
Kasta den använda ringen tillsammans med dina övriga hushållssopor, helst i den återförslutningsbara dospåsen. Spola inte ner NuvaRing i toaletten.
Som med andra läkemedel, kasta inte oanvända ringar eller ringar som passerat utgångsdatum i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.
Innehållsdeklaration
Etonogestrel och etinylestradiol frisätts från ringen med en mängd motsvarande 0,120 mg/dygn och 0,015 mg/dygn vardera under 3 veckor.
Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar
NuvaRing är en mjuk, genomskinlig, färglös till nästintill färglös ring, 54 mm vid.
Varje ring är förpackad i en foliedospåse som kan återförslutas. Dospåsen packas i en pappkartong tillsammans med denna bipacksedel. Varje förpackning innehåller 1 eller 3 ringar.
Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.
Innehavare av godkännande för försäljning och tillverkare
N.V. Organon
Kloosterstraat 6
5349 AB Oss
Nederländerna
Information lämnas av
Organon Finland Oy
Tel: +358 29 170 3520
dpoc.finland@organon.com
Denna bipacksedel ändrades senast 17.6.2024