Femoston conti 1 mg/5 mg tabletti, kalvopäällysteinen
estradioli/dydrogesteroni
Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.
Femoston conti on hormonikorvaushoitoon tarkoitettu valmiste. Femoston conti sisältää kahta erityyppistä naishormonia: estrogeenia nimeltä estradioli ja keltarauhashormonia nimeltä dydrogesteroni. Femoston conti -valmistetta käytetään vaihdevuosi-ikäisillä naisilla, joilla on kulunut vähintään 12 kuukautta viimeisistä luonnollisista kuukautisista.
Femoston conti -valmistetta käytetään
Helpottamaan vaihdevuosiin liittyviä oireita
Vaihdevuosien aikana naisen estrogeenituotanto vähenee, mikä voi aiheuttaa erilaisia oireita kuten kasvojen, kaulan ja rintakehän alueen kuumotusta (”kuumia aaltoja”). Femoston conti lievittää näitä vaihdevuosien oireita. Femoston conti -valmistetta määrätään sinulle ainoastaan, jos vaihdevuosioireesi vaikeuttavat merkittävästi jokapäiväistä elämääsi.
Osteoporoosin (luukato) estoon
Vaihdevuosien aikana joillekin naisille kehittyy luukato (osteoporoosi), ja heidän luunsa haurastuvat. Keskustele lääkärin kanssa kaikista tarjolla olevista hoitovaihtoehdoista.
Mikäli sinulla on suurentunut riski luumurtumille osteoporoosin seurauksena ja muut lääkevaihtoehdot eivät sovi sinulle, Femoston conti -valmistetta voidaan käyttää ennaltaehkäisemään vaihdevuosien jälkeistä osteoporoosia.
Aiemmat sairaudet ja säännölliset tarkastukset
Hormonikorvaushoitoon käytettävien valmisteiden käyttöön liittyy riskejä, jotka tulee arvioida, kun päätetään hoidon aloittamisesta tai jatkamisesta.
Ennenaikaisten vaihdevuosien (munasarjojen toimintahäiriön tai leikkauksen vuoksi) hoidosta on vain rajoitetusti kokemusta. Jos sinulla on ennenaikaiset vaihdevuodet, hormonikorvaushoitoon liittyvät riskit voivat olla erilaiset. Keskustele lääkärisi kanssa asiasta.
Ennen kun aloitat (uudelleen) hormonikorvaushoidon, lääkärisi kysyy sinun ja perheesi sairaushistoriasta. Lääkärisi saattaa tehdä tarkastuksen, johon voi sisältyä rintojen tutkiminen ja/tai gynekologinen tutkimus tarvittaessa.
Femoston conti -hoidon aloittamisen jälkeen sinun tulee käydä lääkärin tarkastuksessa säännöllisesti (vähintään kerran vuodessa). Keskustele lääkärisi kanssa näillä tarkastuskäynneillä Femoston conti -valmisteen käytön jatkamiseen liittyvistä hyödyistä ja haitoista.
Osallistu säännöllisesti rintojen mammografiaseulontaan lääkärin suositusten mukaisesti.
ÄLÄ KÄYTÄ Femoston conti -valmistetta, jos jokin seuraavista koskee sinua. Jos et ole varma jostakin alla olevasta kohdasta, keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin aloitat Femoston conti -valmisteen käytön.
Älä käytä Femoston conti -valmistetta
Jos jokin yllä olevista sairauksista esiintyy sinulla ensimmäistä kertaa käyttäessäsi Femoston conti -valmistetta, lopeta heti valmisteen käyttö ja ota yhteyttä välittömästi lääkäriisi.
Varoitukset ja varotoimet
Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen kuin käytät Femoston conti -valmistetta jos sinulla on joskus ollut jokin seuraavista ongelmista, koska ne voivat palata tai pahentua Femoston conti -hoidon aikana. Jos näin tapahtuu, sinun tulisi käydä lääkärissä tavallista useammin seurantaa varten:
Lopeta Femoston conti -valmisteen käyttö ja mene välittömästi lääkäriin
jos sinulle tulee jotakin seuraavista hormonikorvaushoidon aikana:
kivuliasta turvotusta ja punoitusta jaloissa
Ks. lisätietoja kohdasta ”Verisuonitukokset laskimossa (tromboosi)”.
Huomaa! Femoston conti ei ole ehkäisyvalmiste. Jos viimeisimmistä kuukautisistasi on alle 12 kuukautta tai olet alle 50-vuotias, saatat tarvita vielä muuta ehkäisyä estääksesi raskauden. Kysy neuvoa lääkäriltä.
Hormonikorvaushoito ja syöpä
Kohdun limakalvon liikakasvu (endometriumin hyperplasia) ja kohdun limakalvon syöpä
Pelkkää estrogeenia sisältävä hormonikorvaushoito nostaa kohdun limakalvon liikakasvun (endometriumin hyperplasia) sekä kohdun limakalvon syövän riskiä. Femoston conti -valmisteen keltarauhashormoni suojaa sinua tältä ylimääräiseltä riskiltä.
Epäsäännölliset vuodot
Epäsäännöllistä vuotoa tai tiputtelua saattaa esiintyä ensimmäisten 3–6 kuukauden aikana Femoston conti -valmisteen aloittamisesta. Jos sinulla on epäsäännöllistä vuotoa, joka:
ota yhteyttä lääkäriin niin pian kuin mahdollista.
Rintasyöpä
Tutkimustulokset osoittavat, että estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävä yhdistelmähormonikorvaushoito tai pelkkää estrogeenia sisältävä hormonikorvaushoito suurentavat rintasyöpäriskiä. Tämä ylimääräinen riski riippuu siitä, kuinka pitkään käytät hormonikorvaushoitoa. Kohonnut riski ilmenee kolmen vuoden käytön aikana. Hormonikorvaushoidon lopettamisen jälkeen kohonnut riski pienenee ajan myötä, mutta jos hormonikorvaushoitoa on käytetty yli viisi vuotta, riski voi kestää 10 vuotta tai pidempään.
Vertailu
50–54-vuotiailla naisista, jotka eivät käytä hormonikorvaushoitoa, keskimäärin 13–17 naisella tuhannesta todetaan rintasyöpä viiden vuoden aikana.
50 vuotta täyttäneistä naisista, jotka alkavat käyttää vain estrogeenia sisältävää hormonikorvaushoitoa ja käyttävät sitä viiden vuoden ajan, rintasyöpä diagnosoidaan 16-17 naisella tuhannesta käyttäjästä (eli 0-3 lisätapausta).
50 vuotta täyttäneistä naisista, jotka aloittavat estrogeeni-progestiiniyhdistelmäkorvaushoidon ja käyttävät sitä 5 vuoden ajan, rintasyöpä diagnosoidaan 21 naisella tuhannesta käyttäjästä (eli 4-8 lisätapausta).
50–59-vuotiailla naisilla, jotka eivät käytä hormonikorvaushoitoa, keskimäärin 27 naisella tuhannesta todetaan rintasyöpä 10 vuoden ajanjaksolla.
50 vuotta täyttäneistä naisista, jotka alkavat käyttää vain estrogeenia sisältävää hormonikorvaushoitoa ja käyttävät sitä 10 vuoden ajan, 34 naisella tuhannesta käyttäjästä todetaan rintasyöpä (eli 7 lisätapausta).
50 vuotta täyttäneistä naisista, jotka alkavat käyttää estrogeenia ja progestiinia sisältävää hormonikorvaushoitoa ja käyttävät sitä 10 vuoden ajan, 48 naisella tuhannesta käyttäjästä todetaan rintasyöpä (ts. 21 lisätapausta).
Tutki rintasi säännöllisesti. Mene lääkäriin, jos huomaat muutoksia, kuten
Lisäksi sinun kannattaa osallistua seulontamammografiatutkimuksiin, kun sinulle tarjotaan niitä. On tärkeää, että kerrot hormonikorvausvalmisteen käytöstä mammografiatutkimusta suorittavalle sairaanhoitajalle. Tämä hoito voi lisätä rintakudoksen tiheyttä ja vaikuttaa mammografiatutkimuksen lopputulokseen. Mammografiassa ei välttämättä havaita kaikkia kyhmyjä kohdissa, joissa rintakudoksen tiheys on lisääntynyt.
Munasarjasyöpä
Munasarjasyöpä on huomattavasti harvinaisempi kuin rintasyöpä. Pelkkää estrogeenia sisältävän tai estrogeenin ja progestiinin yhdistelmää sisältävän hormonikorvaushoidon käyttöön on yhdistetty hieman suurentunut munasarjasyövän riski.
Munasarjasyövän riski vaihtelee iän mukaan. Munasarjasyöpä diagnosoidaan esimerkiksi 5 vuoden ajanjaksolla 50–54-vuotiaista naisista, jotka eivät ole saaneet hormonikorvaushoitoa, keskimäärin 2 naisella 2 000:sta. Naisilla, jotka ovat saaneet hormonikorvaushoitoa 5 vuoden ajan, todetaan noin 3 tapausta 2 000:a käyttäjää kohden (eli noin yksi lisätapaus).
Hormonikorvaushoidon vaikutukset sydämeen ja verenkiertoon
Verisuonitukokset laskimossa (tromboosi)
Hormonikorvaushoidon käyttö suurentaa laskimoveritulppien riskiä noin 1,3–3-kertaiseksi, etenkin ensimmäisen käyttövuoden aikana.
Veritulpat voivat olla vakavia, ja jos tulppa kulkeutuu keuhkoihin, se voi aiheuttaa rintakipua, hengästymistä, pyörtymistä tai jopa kuoleman.
Veritulpan riski on suurempi, jos olet iäkäs ja jos jokin seuraavista koskee sinua. Kerro lääkärille, jos jokin seuraavista koskee sinua:
Lisää tietoa veritulpan oireista ks. ”Lopeta Femoston conti -valmisteen käyttö ja mene välittömästi lääkäriin”.
Vertailu
Tarkasteltaessa 50-vuotiaita naisia, jotka eivät käytä hormonikorvaushoitoa, keskimäärin 4–7 naista tuhannesta saa laskimotukoksen viiden vuoden aikana.
50-vuotiaista naisista, jotka saavat estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävää hormonikorvaushoitoa yli viiden vuoden ajan, 9–12 naista tuhannesta saa laskimotukoksen (eli 5 tapausta enemmän).
Sydänsairaus (sydänkohtaus)
Ei ole näyttöä siitä, että hormonikorvaushoito ehkäisee sydänkohtauksia. Yli 60-vuotiailla naisilla, jotka käyttävät estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävää hormonikorvaushoitoa, on hieman suurempi todennäköisyys sairastua sydänsairauksiin kuin niillä naisilla, jotka eivät käytä lainkaan hormonikorvaushoitoa.
Aivohalvaus
Aivohalvauksen riski on noin 1,5 kertaa suurempi naisilla, jotka käyttävät hormonikorvaushoitoa verrattuna naisiin, jotka eivät käytä hormonikorvaushoitoa. Hormonikorvaushoitoa käyttävien naisten aivohalvauksen riski suurenee iän myötä.
Vertailu
Tarkasteltaessa 50-vuotiaita naisia, jotka eivät käytä hormonikorvaushoitoa, keskimäärin 8 naista tuhannesta saa aivohalvauksen viiden vuoden aikana. 50-vuotiaista naisista, jotka käyttävät hormonikorvaushoitoa yli viiden vuoden ajan, 11 naista tuhannesta saa aivohalvauksen (eli 3 naista enemmän).
Muut tilat
Hormonikorvaushoito ei ehkäise muistin heikkenemistä. Naisilla, jotka aloittivat hormonikorvaushoidon yli 65-vuotiaana, on todettu hieman suurempi muistin heikkenemisen riski. Kysy neuvoa lääkäriltä.
Kerro lääkärillesi, jos sinulla on tai on ollut jokin seuraavista sairauksista, koska tällöin lääkärisi tulee seurata sinua tavallista tarkemmin:
Lapset
Femoston conti ei ole tarkoitettu käytettäväksi lapsilla.
Muut lääkevalmisteet ja Femoston conti
Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos parhaillaan käytät tai olet äskettäin käyttänyt tai saatat käyttää muita lääkkeitä.
Jotkut lääkkeet saattavat häiritä Femoston conti -valmisteen tehoa. Seurauksena voi olla epäsäännöllistä vuotoa. Tämä koskee seuraavia lääkkeitä:
Hormonikorvaushoito voi vaikuttaa siihen, miten jotkut muut lääkkeet vaikuttavat:
Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos käytät tai olet äskettäin käyttänyt muita lääkkeitä, myös lääkkeitä, joita saa ilman reseptiä, rohdoslääkkeitä tai muita luontaistuotteita. Lääkäri antaa sinulle ohjeita.
Laboratoriokokeet
Jos sinulta otetaan verikoe, kerro lääkärillesi tai laboratorion henkilökunnalle, että käytät Femoston conti -valmistetta. Valmiste voi vaikuttaa joidenkin kokeiden tuloksiin.
Femoston conti ruoan ja juoman kanssa
Femoston conti voidaan ottaa ruoan kanssa tai ilman.
Raskaus ja imetys
Femoston conti -valmiste on tarkoitettu ainoastaan vaihdevuosi-ikäisille naisille.
Jos tulet raskaaksi, lopeta Femoston conti -valmisteen käyttö ja ota yhteyttä lääkäriisi.
Femoston conti ei ole tarkoitettu käytettäväksi imetyksen aikana.
Ajaminen ja koneiden käyttö
Valmisteen vaikutusta ajokykyyn tai koneidenkäyttökykyyn ei ole tutkittu. Vaikutus on epätodennäköinen.
Femoston conti sisältää laktoosia
Jos lääkärisi on kertonut, että sinulla on jokin sokeri-intoleranssi, keskustele lääkärisi kanssa ennen tämän lääkevalmisteen ottamista.
Käytä tätä lääkettä juuri siten kuin lääkäri on määrännyt. Tarkista ohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma.
Milloin Femoston conti -hoito aloitetaan
Älä aloita Femoston conti -valmistetta aiemmin kuin 12 kuukautta sen jälkeen, kun luonnolliset kuukautiset ovat päättyneet.
Voit aloittaa Femoston conti -valmisteen käytön minä tahansa sopivana päivänä, jos:
Aloita Femoston conti -valmisteen käyttö seuraavana päivänä, kun 28 päivän kierto loppuu, jos:
Miten Femoston conti -valmistetta käytetään
Kuinka paljon Femoston conti -valmistetta annostellaan
Jos tarvitset leikkaushoitoa
Jos olet menossa leikkaukseen, kerro kirurgille, että käytät Femoston conti -valmistetta. Sinun on ehkä lopetettava Femoston conti -valmisteen käyttö 4–6 viikkoa ennen leikkausta veritulppariskin pienentämiseksi (ks. kohta Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä, ”Verisuonitukokset laskimossa (tromboosi)”). Kysy lääkäriltäsi, milloin voit taas aloittaa Femoston conti -valmisteen käytön.
Jos otat enemmän Femoston conti -valmistetta kuin sinun pitäisi
Jos olet ottanut liian suuren lääkeannoksen tai vaikkapa lapsi on ottanut lääkettä vahingossa, ota aina yhteyttä lääkäriin, sairaalaan tai Myrkytystietokeskukseen (puh. 0800 147 111) riskien arvioimiseksi ja lisäohjeiden saamiseksi.
Jos sinä tai joku muu on ottanut liikaa Femoston conti -tabletteja, ei tästä todennäköisesti aiheudu haittaa. Saatat tuntea pahoinvointia, oksentelua, rintojen arkuutta/kipua, huimausta, vatsakipua, uneliaisuutta/väsymystä tai tyhjennysvuotoa saattaa ilmetä. Hoito ei ole välttämätöntä, mutta kysy lääkäriltä neuvoa, jos asia huolestuttaa sinua.
Jos unohdat ottaa Femoston conti -valmistetta
Ota unohtamasi tabletti niin pian kuin mahdollista. Jos on kulunut enemmän kuin 12 tuntia siitä, kun sinun olisi pitänyt ottaa tabletti, ota seuraava annos tavanomaiseen aikaan. Älä ota unohdettua tablettia. Älä ota kaksinkertaista annosta korvataksesi unohtamasi tabletin. Läpäisyvuotoa tai tiputtelua saattaa ilmetä, jos annos jää ottamatta.
Jos lopetat Femoston conti -valmisteen käytön
Älä lopeta valmisteen käyttöä neuvottelematta ensin lääkärin kanssa.
Jos sinulla on kysymyksiä tämän lääkkeen käytöstä, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.
Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.
Hormonikorvaushoitoa käyttävillä naisilla seuraavia sairauksia on esiintynyt useammin verrattuna naisiin,
jotka eivät käytä hormonikorvaushoitoa:
Lisätietoa näistä haittavaikutuksista on kohdassa Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä.
Seuraavia haittavaikutuksia voi esiintyä Femoston conti -valmisteen käytön yhteydessä:
Hyvin yleiset haittavaikutukset (yli 1 potilaalla 10:stä):
Yleiset haittavaikutukset (enintään 1 potilaalla 10:stä):
Melko harvinaiset (enintään 1 potilaalla 100:sta):
Harvinaiset (enintään 1 potilaalla 1 000:sta):
(*haittavaikutukset markkinoille tulon jälkeisestä seurannasta, mitä ei ole todettu kliinisissä tutkimuksissa on merkattu luokkaan ”harvinaiset”.)
silmän pinnan muutokset (sarveiskalvon kaarevuuden voimistuminen)*, piilolasien sopimattomuus*
Seuraavia haittavaikutuksia on raportoitu muiden hormonikorvaushoitojen käytön yhteydessä:
Haittavaikutuksista ilmoittaminen
Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Voit ilmoittaa haittavaikutuksista myös suoraan (ks. yhteystiedot alla). Ilmoittamalla haittavaikutuksista voit auttaa saamaan enemmän tietoa tämän lääkevalmisteen turvallisuudesta.
www‐sivusto: www.fimea.fi
Lääkealan turvallisuus‐ ja kehittämiskeskus Fimea
Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri
PL 55
00034 FIMEA
Ei lasten ulottuville eikä näkyville.
Tämä lääke ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.
Älä käytä tätä lääkettä pakkauksessa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää.
Lääkkeitä ei pidä heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista. Näin menetellen suojelet luontoa.
Mitä Femoston conti sisältää
Lääkevalmisteen kuvaus ja pakkauskoot
Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole myynnissä.
Myyntiluvan haltija
Theramex Ireland Limited
3rd Floor, Kilmore House, Park Lane
Spencer Dock, Dublin 1
D01 YE64
Irlanti
Valmistaja
Abbott Biologicals B.V.
Veerweg 12, 8121 AA Olst, Alankomaat
Tämä pakkausseloste on tarkistettu viimeksi 24.1.2024.