Equimax oraaligeeli hevoselle
Yksi gramma sisältää
Vaikuttavat aineet:
Ivermektiini 18,7 mg
Pratsikvanteeli 140,3 mg
Apuaineet:
Titaanidioksidi (E171) 20 mg
Propyleeniglykoli 731 mg
Paksu, öljyinen ja sileä tahna, joka on väriltään lähes valkoinen tai kermanvärinen.
Heisimatojen ja sukkulamatojen tai niveljalkaisten aiheuttamien loistartuntojen hoitoon. Valmiste tehoaa hevosten pyörömatojen aikuis- ja toukkamuotoihin, keuhkomatoihin, käpymatoihin ja heisimatoihin.
Suuret strongylukset:
Strongylus vulgaris (aikuiset ja verisuonissa esiintyvä toukka-aste)
Strongylus edentatus (aikuiset ja L4 kudosvaiheen toukka-aste)
Strongylus equinus (aikuiset)
Triodontophorus spp. (aikuiset)
Pienet strongylukset:
Cyathostomum: Cylicocyclus spp., Cylicostephanus spp., Cylicodontophorus spp., Cyalocephalus spp. (aikuiset ja ei-lepovaiheen limakalvoissa esiintyvä toukka-aste)
Suolinkaiset: Parascaris equorum (aikuiset ja toukat)
Kihomadot: Oxyuris equi (toukat)
Trichostrongylus: Trichostrongylus axei (aikuiset)
Strongyloides: Strongyloides westeri (aikuiset)
Suurisuiset mahamadot: Habronema spp. (aikuiset)
Onchocerca: Onchocerca spp. (microfilariat)
Keuhkomadot: Dictyocaulus arnfieldi (aikuiset ja toukat)
Nuorten varsojen hoitoa valmisteella ei pidetä tarpeellisena, koska heisimatotartunnan esiintyminen alle kahden kuukauden ikäisillä varsoilla on epätodennäköistä.
Ei saa käyttää alle kahden viikon ikäisille varsoille.
Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy yliherkkyyttä vaikuttaville aineille tai apuaineille.
Hevonen:
Hyvin harvinainen (< 1 eläin 10 000 hoidetusta eläimestä, yksittäiset ilmoitukset mukaan luettuina): |
ähky1,3, löysä uloste2, ripuli3 anoreksia (syömättömyys)3 allergiset reaktiot (kuten lisääntynyt syljeneritys, kielen turpoaminen, urtikaria [nokkosihottuma], takykardia [sydämen sykkeen nousu], limakalvoturvotus, allerginen ödeema [turvotus]) |
Määrittämätön esiintymistiheys (ei voida arvioida käytettävissä olevan tiedon perusteella): |
turvotus4 kutina4 |
1 Loisten hävittäminen aiheuttaa lieviä ohimeneviä oireita erittäin voimakkaissa loistartunnoissa
2 Loisten hävittäminen aiheuttaa oireita erittäin voimakkaissa loistartunnoissa
3 Erityisesti silloin, kun matoja on runsaasti.
4 Hevosilla, joilla on voimakas Onchocerca-tartunta. Reaktio johtuu todennäköisesti lukuisten mikrofilarioiden kuolemisesta.
Mikäli oireet jatkuvat, ota yhteys eläinlääkäriin.
Haittatapahtumista ilmoittaminen on tärkeää. Se mahdollistaa eläinlääkkeen turvallisuuden jatkuvan seurannan. Jos havaitset haittavaikutuksia, myös sellaisia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa, tai olet sitä mieltä, että lääke ei ole tehonnut, ilmoita ensisijaisesti asiasta eläinlääkärillesi. Voit ilmoittaa kaikista haittavaikutuksista myös myyntiluvan haltijalle tai myyntiluvan haltijan paikalliselle edustajalle käyttämällä tämän pakkausselosteen lopussa olevia yhteystietoja tai kansallisen ilmoitusjärjestelmän kautta:
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
www-sivusto: https://www.fimea.fi/elainlaakkeet/
Hevonen.
Suun kautta.
Paino | Annos | Paino | Annos |
≥ 100 kg | 1,070 g | 401–450 kg | 4,815 g |
101–150 kg | 1,605 g | 451–500 kg | 5,350 g |
151–200 kg | 2,140 g | 501–550 kg | 5,885 g |
201–250 kg | 2,675 g | 551–600 kg | 6,420 g |
251–300 kg | 3,210 g | 601–650 kg | 6,955 g |
301–350 kg | 3,745 g | 651–700 kg | 7,490 g |
351–400 kg | 4,280 g |
Annostus:
Kerta-annos.
200 mikrog ivermektiiniä ja 1,5 mg pratsikvanteelia elopainokiloa kohti, mikä vastaa 1,07 g geeliä 100 elopainokiloa kohti.
Oikean annoksen varmistamiseksi eläimen paino tulee määrittää mahdollisimman tarkasti; annostelulaitteen tarkkuus tulee tarkistaa, sillä aliannostus saattaa lisätä riskiä, että loiset kehittävät vastustuskykyä lääkeainetta kohtaan.
Annosruiskun ensimmäinen viivanväli vastaa 100 elopainokilon annosta.
Jokainen seuraava viivanväli vastaa 50 elopainokilon annosta. Aseta männässä oleva säätörengas lasketun annoksen kohdalle ennen annostelua.
Annosruisku joka sisältää 7,49 g geeliä riittää 700 elopainokiloon, kun käytetään suositeltua annosta.
Käyttöohjeet:
Aseta männässä oleva säätörengas lasketun annoksen kohdalle ennen annostelua. Geeli annostellaan suuhun viemällä ruiskun kärki hammaslomasta ja asettamalla tarvittu määrä geeliä kielen takaosaan. Eläimen suussa ei saa olla ruokaa. Välittömästi annostelun jälkeen hevosen pää nostetaan muutamaksi sekunniksi ylös, jotta hevonen nielee geelin.
Jotta saavutettaisiin riittävä loiskontrolli sekä heisimato- että pyörömatotartuntojen osalta, tulisi eläinlääkärin antaa ohjeita madotusohjelman laatimiseksi tallin kaikille hevosille.
Teurastus: 35 vrk.
Ei saa käyttää lypsäville tammoille, joiden maitoa käytetään elintarvikkeeksi.
Ei lasten näkyville eikä ulottuville.
Älä säilytä yli 30 °C. Säilytä avatut ruiskut alle 25 °C.
Älä käytä tätä eläinlääkettä viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen, joka on ilmoitettu ulkopakkauksessa. Viimeisellä käyttöpäivämäärällä tarkoitetaan kuukauden viimeistä päivää.
Sisäpakkauksen ensimmäisen avaamisen jälkeinen kestoaika: 6 kuukautta.
Valmisteen käytössä on pyrittävä välttämään seuraavia vastustuskyvyn kehittymisen riskiä lisääviä käytäntöjä, jotka voivat johtaa hoidon tehottomuuteen:
Epäiltäessä kliinistä loislääkeresistenssiä tulee tehdä lisätutkimuksia (esim. munien määrän laskeminen ulosteesta = FECR-tutkimus). Mikäli tutkimustulokset viittaavat selvästi vastustuskyvyn kehittymiseen tietylle loislääkkeelle, tulee siirtyä käyttämään toiseen farmakologiseen ryhmään kuuluvaa ja eri tavalla vaikuttavaa loislääkettä.
Ivermektiinille vastustuskykyistä kantaa on raportoitu hevosissa loisivasta Parascaris equorum -lajista monissa, myös Euroopan unioniin kuuluvissa maissa. Sen vuoksi tämän eläinlääkkeen käytössä tulee huomioida kansalliset (alueelliset, maatilakohtaiset) epidemiologiset tiedot sukkulamatojen epäillystä vastustuskyvystä sekä suositukset loislääkkeiden asianmukaisesta käytöstä resistenssikehityksen ehkäisemiseksi.
Loisille voi kehittyä vastustuskykyä tietyn ryhmän matolääkkeille, mikäli tämän ryhmän lääkkeitä käytetään toistuvasti ja usein.
Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkettä eläimille antavan henkilön on noudatettava:
Pese kädet valmisteen käsittelyn jälkeen (varmistaaksesi, että valmistetta ei joudu silmiin).
Varo valmisteen joutumista silmiin. Mikäli valmistetta vahingossa joutuu silmiin, huuhtele runsaalla vedellä. Jos silmä ärtyy, ota yhteys lääkäriin.
Älä syö, juo tai tupakoi käsitellessäsi eläinlääkettä.
Mikäli vahingossa nielet valmistetta, käänny välittömästi lääkärin puoleen ja näytä hänelle pakkausseloste tai myyntipäällys.
Muut varotoimet:
Kaikki kohde-eläimiin kuulumattomat lajit eivät välttämättä siedä avermektiineja. Intoleranssitapauksia on raportoitu koirilla, erityisesti seuraavilla roduilla: collie, vanha englannin lammaskoira ja vastaavat rodut tai risteymät. Maa- ja merikilpikonnilla on myös raportoitu intoleranssitapauksia.
Koiria ja kissoja tulisi estää syömästä valmistetta tai nuolemasta käytettyjä ruiskuja mahdollisten ivermektiinin aiheuttamien myrkytysoireiden varalta.
Tiineys ja laktaatio:
Voidaan käyttää tiineyden ja laktaation aikana.
Hedelmällisyys:
Eläinlääkettä voidaan käyttää turvallisesti oriilla.
Yliannostus:
Haittavaikutuksia ei havaittu siedettävyystutkimuksessa, joka tehtiin yli kahden viikon ikäisillä varsoilla käyttäen jopa viisinkertaisia suositusannoksia.
Turvallisuustutkimuksissa, joissa tammoille annettiin eläinlääkettä kolme kertaa suositeltava annos 14 päivän välein koko tiineyden ja laktaation ajan, ei ilmennyt keskenmenoja tai epäsuotuisia vaikutuksia tiineyteen, varsomiseen ja tamman yleiseen terveydentilaan eikä varsojen kehityspoikkeamia.
Turvallisuustutkimuksissa, joissa oriille annettiin eläinlääkettä kolme kertaa suositeltava annos, ei ilmennyt epäsuotuisia vaikutuksia eläinten siitoskykyyn.
Lääkkeitä ei saa kaataa viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana.
Eläinlääkettä ei saa joutua vesistöihin, sillä ivermektiini on erittäin vahingollista kaloille ja vesistöjen muille vesieliöille.
Eläinlääkkeiden tai niiden käytöstä syntyvien jätemateriaalien hävittämisessä käytetään paikallisia palauttamisjärjestelyjä sekä kyseessä olevaan eläinlääkkeeseen sovellettavia kansallisia keräysjärjestelmiä. Näiden toimenpiteiden avulla voidaan suojella ympäristöä.
Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä eläinlääkäriltäsi tai apteekista.
22.3.2024
Myyntiluvan haltija:
Virbac
1ère avenue 2065 m LID
06516 Carros
Ranska
Erän vapauttamisesta vastaava valmistaja:
SOFARIMEX Industria Quimica e Farmaceutica Ltd
Avenida das Industrias Alto de Colaride
Agualva – 2735 Cacem
Portugali
tai
VIRBAC
1ère avenue 2065 m LID
06516 Carros
Ranska
Paikalliset edustajat ja yhteystiedot epäillyistä haittatapahtumista ilmoittamista varten:
ORION PHARMA Eläinlääkkeet
PL 425
20101 Turku
Puh: 010 4261
Lisätietoja tästä eläinlääkkeestä saa myyntiluvan haltijan paikalliselta edustajalta.