Pakkausseloste

SILEO geeli suuonteloon 0,1 mg/ml

ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI

Sileo 0,1 mg/ml geeli suuonteloon koirille

deksmedetomidiinihydrokloridi

VAIKUTTAVAT JA MUUT AINEET

Vaikuttava aine:

Deksmedetomidiinihydrokloridi 0,1 mg/ml

(vastaa 0,09 mg/ml deksmedetomidiinia)

Apuaineet: briljanttisininen (E133) ja tartratsiini (E102)

Sileo on suuonteloon annosteltava läpikuultava, vihreä geeli.

KÄYTTÖAIHEET

Koiran äänipelosta aiheutuvan akuutin ahdistuksen ja pelkoreaktion lievittäminen.

VASTA-AIHEET

Koiralle ei saa antaa Sileo-valmistetta, jos se:

- sairastaa vakavaa maksa-, munuais- tai sydänsairautta.

- on yliherkkä vaikuttavalle aineelle tai jollekin apuaineista.

- on unelias aikaisemman lääkityksen vuoksi.

HAITTAVAIKUTUKSET

Sileo voi aiheuttaa seuraavia haittavaikutuksia.

Yleiset haittavaikutukset:

- limakalvojen kalpeus annostelukohdassa

- väsymys (sedaatio)

- oksentaminen

- virtsankarkailu.

Melko harvinaiset haittavaikutukset:

- ahdistuneisuus

- turvotus silmien ympärillä

- uneliaisuus

- löysä uloste.

Haittavaikutusten esiintyvyys määritellään seuraavasti:

- hyvin yleinen (useampi kuin 1/10 hoidettua eläintä saa haittavaikutuksen)

- yleinen (useampi kuin 1 mutta alle 10/100 hoidettua eläintä)

- melko harvinainen (useampi kuin 1 mutta alle 10/1 000 hoidettua eläintä)

- harvinainen (useampi kuin 1 mutta alle 10/10 000 hoidettua eläintä)

- hyvin harvinainen (alle 1/10 000 hoidettua eläintä, mukaan lukien yksittäiset ilmoitukset).

Jos havaitset haittavaikutuksia, myös sellaisia joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa, tai olet sitä mieltä että lääke ei ole tehonnut, ilmoita asiasta eläinlääkärillesi.

KOHDE-ELÄINLAJI

Koira.

ANNOSTUS, ANTOREITIT JA ANTOTAVAT KOHDE-ELÄINLAJEITTAIN

Geeli suuonteloon.

Sileo annostellaan suun limakalvoille koiran posken ja ikenen välille.

Sileo-oraaliruiskun avulla valmistetta voidaan annostella annosyksiköittäin (0,25 ml). Jokainen annosyksikkö vastaa yhtä pistettä männässä. Annostelutaulukossa on esitetty koiran painoa vastaavien annosteltavien pisteiden määrä.

Seuraavassa annostelutaulukossa on esitetty annosteltava määrä (pisteinä) vastaavalle painolle. Jos koiran tarvitsema annos on enemmän kuin kuusi pistettä, puolet annoksesta on annettava koiran suun toisen puolen limakalvoille ja puolet annoksesta toiselle puolelle. Suositeltua annosta ei saa ylittää.

Koiran paino (kg)

Pisteiden määrä

2,0–5,5

1 ●

5,6–12

2 ●●

12,1–20

3 ●●●

20,1–29

4 ●●●●

29,1–39

5 ●●●●●

39,1–50

6 ●●●●●●

50,1–62,5

7 ●●●●●●●

62,6–75,5

8 ●●●●●●●●

75,6–89

9 ●●●●●●●●●

89,1–100

10 ●●●●●●●●●●

ANNOSTUSOHJEET

Valmisteen saa annostella vain aikuinen. Käytä läpäisemättömiä, kertakäyttöisiä suojakäsineitä käsitellessäsi eläinlääkevalmistetta.

Ensimmäinen annos annetaan koiran osoittaessa ensimmäisiä pelon ja ahdistuksen merkkejä tai kun omistaja havaitsee tyypillisen ärsykkeen (esim. ilotulitusrakettien ääni tai ukkosenjyrinä), joka aiheuttaa koirassa ahdistusta tai pelkoa. Tyypillisiä ahdistuksen ja pelon merkkejä ovat läähättäminen, vapina, poikkeava liikuskelu (toistuva paikan vaihtaminen, ympäriinsä juoksentelu, rauhattomuus), turvautuminen ihmiseen (takertuminen, taakse piiloutuminen, raapiminen, seuraaminen), piiloutuminen (huonekalujen alle, pimeään huoneeseen), pakenemisyritykset, paikalleen jähmettyminen (liikkumattomuus), ruoasta tai makupaloista kieltäytyminen, epäasianmukainen virtsaaminen, epäasianmukainen ulostaminen, kuolaaminen jne.

Jos pelkoa aiheuttava tilanne jatkuu ja koiralla on uudelleen ahdistuksen ja pelon oireita, uusi annos voidaan antaa kahden tunnin kuluttua edellisestä annoksesta. Valmistetta voidaan annostella enintään viisi kertaa kunkin tilanteen aikana.

Katso pakkausselosteen lopusta yksityiskohtaiset ohjeet ja kuvat.

VAROAIKA

Ei oleellinen.

SÄILYTYSOLOSUHTEET

Ei lasten näkyville eikä ulottuville.

Laita oraaliruisku takaisin ulkopakkaukseen välittömästi jokaisen käytön jälkeen lasten turvallisuuden vuoksi ja valmisteen suojaamiseksi valolta.

Sulje tulppa käytön jälkeen.

Älä käytä tätä eläinlääkevalmistetta viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen, joka on ilmoitettu oraaliruiskun etiketissä ja ulkopakkauksessa merkinnän EXP jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää.

Oraaliruiskun kestoaika ensimmäisen avaamisen jälkeen: 4 viikkoa. Merkitse pahvikotelon kohtaan "Käytä avattu pakkaus... mennessä" aika, jolloin 4 viikkoa on kulunut.

ERITYISVAROITUKSET

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet:

Toisin kuin useimmat muut suun kautta annosteltavat eläinlääkevalmisteet, tätä valmistetta ei ole tarkoitettu nieltäväksi. Sen sijaan valmiste annostellaan limakalvoille koiran posken ja ikenen väliin. Koiran syöttämistä tai makupalojen antamista on tämän vuoksi vältettävä 15 minuutin ajan geelin annostelun jälkeen. Jos koira nielee suuonteloon annosteltavan geelin, sen teho heikkenee. Jos koira nielee geelin, uusi annos voidaan antaa tarvittaessa kahden tunnin kuluttua edellisestä annoksesta.

Erittäin hermostuneilla, kiihtyneillä tai levottomilla eläimillä lääkkeen teho voi olla heikompi.

Sileo-valmisteen annostelun turvallisuutta alle 16 viikon ikäisille koiranpennuille ja yli 17-vuotiaille koirille ei ole tutkittu.

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkevalmistetta antavan henkilön on noudatettava:

Jos valmistetta niellään vahingossa tai sitä joutuu pitkäksi aikaa limakalvoille, käänny välittömästi lääkärin puoleen ja näytä lääkärille pakkausseloste tai myyntipäällys. Älä aja autoa, sillä vaikutus voi olla rauhoittava ja aiheuttaa verenpaineen muutoksia.

Vältä valmisteen joutumista iholle, silmiin tai limakalvoille. Käytä läpäisemättömiä, kertakäyttöisiä suojakäsineitä käsitellessäsi eläinlääkevalmistetta.

Jos valmistetta joutuu iholle, pese alue heti runsaalla vedellä ja riisu likaantuneet vaatteet. Jos valmistetta joutuu silmiin tai suuhun, huuhtele silmät tai suu runsaalla vedellä. Oireiden ilmaantuessa on käännyttävä lääkärin puoleen.

Henkilöiden, jotka ovat yliherkkiä deksmedetomidiinille tai jollekin sen apuaineelle, on vältettävä kosketusta tämän eläinlääkevalmisteen kanssa.

Raskaana olevien on vältettävä kosketusta valmisteen kanssa. Systeemisen deksmedetomidiinille altistumisen jälkeen voi esiintyä kohdun supistuksia ja sikiön verenpaineen laskua.

Ohjeita lääkäreille:

Sileo-valmisteen vaikuttava aine, deksmedetomidiini, on alfa-2-adrenerginen agonisti. Imeytymisen jälkeen voi esiintyä kliinisiä oireita, mm. annoksesta riippuva sedaatio, hengityksen heikkeneminen, sydämen harvalyöntisyys, alhainen verenpaine, suun kuivuminen ja korkea verensokeri. Kammioperäisiä rytmihäiriöitä on myös raportoitu. Koska vaikutukset ovat annoksesta riippuvaisia, ne ovat voimakkaampia pikkulapsilla kuin aikuisilla. Hengitysoireita ja hemodynaamisia oireita on hoidettava oireenmukaisesti. Spesifistä alfa-2-adrenergisten reseptorien antagonistia, atipametsolia, joka on hyväksytty käytettäväksi eläimillä, on käytetty ihmisellä vain kokeellisesti deksmedetomidiinin vaikutusten kumoamiseen.

Tiineys ja imetys:

Tämän eläinlääkevalmisteen turvallisuutta tiineyden ja imetyksen aikana ei ole selvitetty. Käyttöä tiineyden ja imetyksen aikana ei suositella.

Yhteisvaikutukset muiden lääkevalmisteiden kanssa sekä muut yhteisvaikutukset:

Kerro eläinlääkärille, jos koirasi käyttää muita lääkkeitä.

Jos valmistetta käytetään samanaikaisesti muiden keskushermoston toimintaa lamauttavien aineiden kanssa, on odotettavissa, että deksmedetomidiinin vaikutus voimistuu, joten eläinlääkärin on sovitettava annosta.

Yliannostus (oireet, hätätoimenpiteet, vastalääkkeet):

Yliannostus voi aiheuttaa liiallista väsymystä. Tässä tapauksessa eläin on pidettävä lämpimänä.

Yliannostuksen tapauksessa ota yhteys eläinlääkäriin mahdollisimman pian.

Deksmedetomidiinin vaikutukset voidaan poistaa käyttämällä spesifistä antidoottia (vastalääkettä).

Tietoja eläinlääkärille:

Suositeltua annosta ei saa ylittää. Sedaation merkkejä voi esiintyä, kun annos ylitetään. Sedaation taso ja kesto riippuvat annoksesta. Jos sedaatiota esiintyy, koira on pidettävä lämpimänä.

Sileo-geelin suositeltua suurempi annostelu voi aiheuttaa sydämen lyöntitiheyden alenemisen. Verenpaine laskee vähän normaalitason alapuolelle. Hengitystiheys voi joskus laskea. Sileo-geelin suositeltua suurempi annostelu voi aiheuttaa myös joitakin muita alfa-2-adrenergisen reseptorin vaikutuksia, joita ovat mm. mustuaisten laajeneminen, maha-suolikanavan motoristen ja eritystoimintojen heikentyminen, väliaikaiset AV-katkokset, runsas virtsaneritys ja korkea verensokeri. Ruumiinlämpö voi joskus hieman laskea.

Deksmedetomidiinin vaikutukset voidaan poistaa käyttämällä spesifistä vastalääkettä, atipametsolia (alfa-2-adrenerginen antagonisti). Yliannostelun tapauksessa sopiva atipametsolin annos mikrogrammoina on kolme kertaa (3X) Sileo-geelin sisältämän deksmedetomidiinihydrokloridin annosteltu määrä. Atipametsolin (pitoisuudella 5 mg/ml) annos millilitroina on yksi kuudestoistaosa (1/16) Sileo-geelin annosmäärästä.

ERITYISET VAROTOIMET KÄYTTÄMÄTTÖMÄN VALMISTEEN TAI JÄTEMATERIAALIN HÄVITTÄMISEKSI

Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä eläinlääkäriltäsi tai apteekista. Nämä toimenpiteet on tarkoitettu ympäristön suojelemiseksi.

PÄIVÄMÄÄRÄ, JOLLOIN PAKKAUSSELOSTE ON VIIMEKSI HYVÄKSYTTY

Tätä eläinlääkevalmistetta koskevia yksityiskohtaisia tietoja on saatavilla Euroopan lääkeviraston verkkosivuilla osoitteessa http://www.ema.europa.eu/ .

MUUT TIEDOT

GEELIN ANNOSTELUOHJEET:

image1.png

ANNOSTELUN VALMISTELU:

image2.jpeg

1. KÄYTÄ SUOJAKÄSINEITÄ

Käytä läpäisemättömiä, kertakäyttöisiä suojakäsineitä käsitellessäsi eläinlääkevalmistetta ja oraaliruiskua.

image3.jpg

2. PIDÄ KIINNI MÄNNÄSTÄ

Pidä kiinni oraaliruiskun männästä siten, että näet siinä olevat pistemerkinnät.

ANNOKSEN VALITSEMINEN JA ANNOSTELU:

image4.jpg

3. PYÖRITÄ RENGASTA

Pitele mäntää paikallaan ja käännä rengasta ruiskun säiliötä kohti valitaksesi annoksen, jonka eläinlääkäri on määrännyt koirallesi. Älä vedä mäntää!

image5.jpg

4. SÄÄDÄ ANNOS

Aseta annostelurengas siten, että ruiskun säiliötä lähinnä oleva puoli on asteikkomerkin (mustan viivan) kohdalla ja tarvittava pistemäärä näkyy annostelurenkaan ja ruiskun säiliön välissä.

image6.jpg

5. VARMISTA ANNOS

Varmista, että lasket pisteet oikeasta männän osasta (keltaisella merkitty) ja että rengas on linjassa asteikkomerkin kanssa (keltaisella nuolella merkitty).

image7.jpg

6. SEURAAVAT ANNOKSET

Seuraavien annosten antaminen samasta ruiskusta: Toista edelliset ”4. Säädä annos” ja ”5. Varmista annos” -osiot.

image8.jpeg

7. VEDÄ KORKKIA (KORKKI ON TIUKKA)

Vedä korkkia voimakkaasti pitäen kiinni ruiskun säiliöstä. Huomaa, että korkki on hyvin tiukka (vedä korkkia, älä kierrä). Säilytä korkki ruiskun uudelleensulkemista varten.

image9.jpg

8. ANNOSTELE POSKEEN

Aseta oraaliruiskun kärki koiran posken ja ikenen väliin ja paina mäntää, kunnes annostelurengas pysäyttää männän.

image10.jpg

9. EI SAA NIELLÄ

TÄRKEÄÄ: Geeliä ei saa niellä. Jos koira nielee geelin, se ei välttämättä tehoa.

image11.jpg

10. LAITA TAKAISIN PAKKAUKSEEN

Sulje oraaliruisku korkilla ja laita se takaisin ulkopakkaukseen, sillä valmiste on herkkä valolle. Varmista, että pahvikotelo on suljettu kunnolla. Pidä pakkaus aina poissa lasten näkyviltä ja ulottuvilta. Riisu suojakäsineet ja hävitä ne.

 

Pakkauskoko: yhden oraaliruiskun yksittäispakkaus.

Lisätietoja tästä eläinlääkevalmisteesta saa myyntiluvan haltijan paikalliselta edustajalta.

Sverige

Orion Pharma AB, Animal Health

Golfvägen 2

Box 85

SE-182 11 Danderyd

Tel: +46 8 623 64 40

Norge

Orion Pharma AS Animal Health

P.O. Box 4366 Nydalen

N-0402 Oslo

Tlf: +47 40 00 41 90

Danmark

Orion Pharma A/S

Ørestads Boulevard 73

2300 København S

Tlf: +45 86 14 00 00

Suomi/Finland

ORION PHARMA Eläinlääkkeet

PL 425, 20101 Turku

Puh: +358 10 4261

   

Polska

Orion Pharma Poland Sp. z o.o.

ul. Fabryczna 5A

00-446 Warszawa

Tel: +48 22 833 31 77

Magyarország

Orion Pharma Kft.

1139 Budapest, Pap Károly u. 4-6

Tel: +36 1 2370603

   

Česká republika

Orion Pharma s.r.o.

Na Strži-2102/61a

Praha, 140 00

Tel: +420 227 027 263

Slovenská republika

Orion Pharma s.r.o.

Na Strži-2102/61a

Praha, 140 00,  ČR

Tel: +420 227 027 263

România

Orion Pharma Romania srl

B-dul Tudor Vladimirescu nr 22

Bucureşti, 050883

Tel: +40 31845 1646

Slovenija

IRIS d.o.o.

Cesta v Gorice 8

1000 Ljubljana

Tel: +386  (0)1 2006650

   

Eesti

UAB Orion Pharma

J. Kubiliaus g. 6

LT-08234 Vilnius, Leedu

Tel: +370 5 2769499

Nederland

Ecuphar bv,

Verlengde Poolseweg 16,

4818 CL Breda

Tel: +31 (0)88 003 38 00

   

België/Belgique/Belgien

Ecuphar nv/sa,

Legeweg 157-i,

8020 Oostkamp

Tel: +32 (0)50 31 42 69

Luxembourg/Luxemburg

Ecuphar sa,

Legeweg 157-i,

8020 Oostkamp

Belgique

Tel: +32 (0)50 31 42 69

   

Deutschland

Ecuphar GmbH,

Brandteichstraße 20,

17489 Greifswald,

Deutschland

Tel: +49 (0)3834 83 584 0

España

Ecuphar Veterinaria SLU

C/ Cerdanya, 10-12, planta 6

08173 Sant Cugat del Vallés, Barcelona

Tel: + 34 93 5955000

   

France

Dômes Pharma FR

57 rue des Bardines
63370 LEMPDES
Tel: +33 (0) 4 73 61 72 27

Italia

Ecuphar Italia S.R.L.

Viale Francesco Restelli, 3/7

20124 Milano (Italia)

Tel: + 39 0282950604

   

Portugal

Belphar LDA

Sintra Business Park, Nº7, Edifício 1 - Escritório 2K

Zona Industrial de Abrunheira

2710-089 Sintra

Tel: + 351 308808321

Österreich

VetViva Richter AG

Durisolstrasse 14

4600 Wels

Austria

Tel.: +43 7242 490 0

   

Ελλάδα, Κύπρος
ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.
Λεωφόρος Μεσογείων 335
15231, Χαλάνδρι
Αττική-Ελλάδα
Τηλ.: (+30) 2130065000

Република България, Hrvatska, Malta, Ísland, Ireland

Orion Corporation

Orionintie 1

FI-02200 Espoo

Tel: + 358 10 4261

   

United Kingdom (Northern Ireland) 
TVM UK ANIMAL HEALTH LTD.
Kirtlington Business Centre
Slade Farm, Kirtlington
Oxfordshire
OX5 3JA
United Kingdom
Tel: 0800 0385868

Latvija, Lietuva
UAB Orion Pharma
J. Kubiliaus g. 6
LT-08234 Vilnius, Lietuva
Tel: +370 5 2769499

MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI

Orion Corporation

Orionintie 1

FI-02200 Espoo

SUOMI