Pakkausseloste

DEXAFAST injektioneste, liuos 2 mg/ml

ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI

Dexafast 2 mg/ml injektioneste, liuos hevoselle, naudalle, sialle, koiralle ja kissalle

VAIKUTTAVAT JA MUUT AINEET

1 ml sisältää:

Vaikuttava aine:

deksametasoni 2,0 mg

(deksametasoninatriumfosfaattina)

Apuaineet:

Bentsyylialkoholi (E1519) 15,6 mg 

Kirkas, väritön liuos.

KÄYTTÖAIHEET

Hevonen, nauta, sika, koira ja kissa:

Tulehduksellisten tai allergisten sairauksien hoito.

Nauta:

Synnytyksen käynnistäminen. Primaarin ketoosin (asetonitauti) hoito.

Hevonen:

Niveltulehduksen, limapussin tulehduksen tai jännetupen tulehduksen hoito.

VASTA-AIHEET

Ei saa käyttää hätätilanteita lukuun ottamatta eläimillä, joilla on diabetes, munuaisten vajaatoiminta, sydämen vajaatoiminta, hyperadrenokortisismi tai osteoporoosi.

Ei saa käyttää virusinfektioiden vireemisen vaiheen aikana tai systeemisten mykoottisten infektioiden yhteydessä.

Ei saa käyttää eläimillä, joilla on maha- tai suolihaavaumia, sarveiskalvon haavaumia tai demodikoosi. Ei saa käyttää lääkettä nivelensisäisesti, jos murtumista, bakteeriperäisistä niveltulehduksista ja aseptisesta luunekroosista on olemassa merkkejä.

Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy yliherkkyyttä vaikuttavalle aineelle, kortikosteroideille tai jollekin apuaineelle.

Katso myös kohta ”Tiineys ja laktaatio”.

HAITTAVAIKUTUKSET

Hevonen, nauta, sika, koira ja kissa:

Hyvin harvinainen (< 1 eläin 10 000 hoidettua eläintä kohti, mukaan lukien yksittäiset raportit):yliherkkyysreaktiot
Määrittämätön esiintymistiheys:iatrogeeninen hyperadrenokortisismi (Cushingin tauti)¹, polyuria2, polydipsia2, polyfagia2, natriumretentio3, veden kertyminen elimistöön 3, hypokalemia3, ihon kalsinoosi, viivästynyt haavan paraneminen, heikentynyt vastustuskyky infektioille tai olemassa olevien infektioiden paheneminen4, maha- tai suolihaavauma5, hepatomegalia6, veren biokemiallisten ja hematologisten parametrien muutokset, hyperglykemia7, istukan kiinnittymishäiriö8 , vasikan heikentynyt elinkyky9, haimatulehdus10, kaviokuume, maidontuotannon väheneminen

¹ Iatrogeeninen hyperadrenokortisismi (Cushingin tauti), johon liittyy merkittävä rasva-, hiilihydraatti-, proteiini- ja kivennäisaineenvaihdunnan muutos, minkä seurauksia voivat olla esim. kehon rasvan uudelleenjakautuminen, lihasheikkous ja -kato sekä osteoporoosi.

2 Systeemisen annostelun jälkeen ja erityisesti hoidon alkuvaiheessa.

3 Pitkäaikaisessa käytössä.

4 Bakteeri-infektion yhteydessä tarvitaan yleensä antibakteerista lääkkeellistä suojaa, kun käytetään steroideja. Virusinfektioiden ollessa kyseessä steroidit saattavat pahentaa tai nopeuttaa taudin etenemistä.

5 Steroidit saattavat pahentaa tilannetta potilailla, jotka saavat nonsteroidisia tulehduskipulääkkeitä, ja eläimillä, joilla on selkäydintrauma.

6 Suurentuneet seerumin maksaentsyymiarvot.

7 Ohimenevä.

8 Käytettäessä nautaeläinten synnytysten käynnistämiseen, johon liittyy mahdollinen myöhempi kohtutulehdus ja/tai alentunut hedelmällisyys

9 Käytettäessä nautaeläinten synnytysten käynnistämiseen, erityisesti aikaisessa vaiheessa.

10 Lisääntynyt akuutin haimatulehduksen riski.

 

Anti-inflammatoristen kortikosteroidien, kuten deksametasonin, tiedetään myötävaikuttavan suureen määrään sivuvaikutuksia. Vaikka suuret kerta-annokset ovat yleensä hyvin siedettyjä, ne voivat aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia pitkäaikaisessa käytössä ja annettaessa pitkävaikutteisia estereitä. Keskipitkän tai pitkän aikavälin käytön aikana annos tulisi tämän vuoksi yleensä pitää mahdollisimman pienenä oireiden hallitsemiseksi.

Tehokkaat annokset vaimentavat hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakselia hoidon aikana. Hoidon lopettamisen jälkeen voi ilmaantua lisämunuaisen vajaatoiminnan oireita, jotka laajenevat lisämunuaiskuoren atrofiaan, ja tämä saattaa tehdä eläimestä kyvyttömän käsittelemään stressaavia tilanteita sopivalla tavalla. Siksi hoidosta vieroittamisen yhteydessä on harkittava keinoja lisämunuaisten vajaatoimintaan liittyvien ongelmien minimoimiseen (lisätietoja löytyy vakioteksteistä).

Haittatapahtumista ilmoittaminen on tärkeää. Se mahdollistaa eläinlääkkeen turvallisuuden jatkuvan seurannan. Jos havaitset haittavaikutuksia, myös sellaisia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa, tai olet sitä mieltä, että lääke ei ole tehonnut, ilmoita ensisijaisesti asiasta eläinlääkärillesi. Voit ilmoittaa kaikista haittavaikutuksista myös myyntiluvan haltijalle käyttämällä tämän pakkausselosteen lopussa olevia yhteystietoja tai kansallisen ilmoitusjärjestelmän kautta:

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea www-sivusto: https://www.fimea.fi/elainlaakkeet/ .

KOHDE-ELÄINLAJI

Hevonen, nauta, sika, koira ja kissa.

ANNOSTUS, ANTOREITIT JA ANTOTAVAT KOHDE-ELÄINLAJEITTAIN

Lääkkeenantoreitit:

Hevonen: laskimoon, lihakseen tai nivelen sisään. 

Nauta, sika, koira ja kissa: lihakseen.

Käytä tavanomaisia aseptisia tekniikoita.

Valmisteen pienten, alle 1 ml:n määrien mittaamiseen tulisi käyttää sopivalla asteikolla varustettua ruiskua oikean annoksen tarkan annostelun varmistamiseksi.

 

Koskee tulehduksellisten tai allergisten sairauksien hoitoa: seuraavia annoksia neuvotaan käyttämään.

EläinlajitAnnostus
Hevonen, nauta, sika deksametasoni 0,06 mg / kg ruumiinpainoa, mikä vastaa määrää 1,5 ml / 50 kg
Koira, kissadeksametasoni 0,1 mg / kg ruumiinpainoa, mikä vastaa määrää 0,5 ml / 10 kg

 

Naudan primaarin ketoosin hoitoon (asetonitauti): deksametasoni 0,02–0,04 mg / kg ruumiinpainoa, mikä vastaa valmisteannosta 5–10 ml 500 painokiloa kohti lihaksensisäisenä injektiona annettuna, on suositeltava annostus määräytyen lehmän koon ja oireiden keston mukaan. Kanaalisaarilta peräisin olevien rotujen kohdalla on varottava yliannostusta. Suurempia annoksia (deksametasonia enintään 0,06 mg/kg) tarvitaan, jos oireita on esiintynyt jonkin aikaa tai jos hoidetaan uudelleen sairastuneita eläimiä.

Synnytyksen käynnistämiseen – naudan sikiön liikakasvun ja utareen turvotuksen välttämiseksi. Yksittäinen lihaksensisäinen deksametasoni-injektio 260 tiineyspäivän jälkeen annoksella 0,04 mg/elopainokilo, mikä vastaa 10 ml:n valmistemäärää 500 elopainokiloa kohti. Synnytys tapahtuu tavallisesti 48–72 tunnin kuluessa.

Hevosen niveltulehduksen, limapussin tulehduksen tai jännetuppitulehduksen hoitoon nivelensisäisellä injektiolla: annostele 1–5 ml valmistetta.

Nämä määrät eivät ole tarkkoja, ja ne mainitaan ainoastaan ohjeellisina. Ennen injektioiden kohdistamista niveltiloihin tai limapusseihin on poistettava vastaava määrä nivelnestettä. Tiukka aseptisuus on olennaista.

Tulppa voidaan puhkaista turvallisesti enintään 100 kertaa.

Valitse sopivin lääkepullon koko hoidettavan kohde-eläinlajin mukaan.

Kun hoidat eläinryhmiä, käytä lääkkeenottokanyyliä tulpan liiallisen lävistämisen välttämiseksi. Lääkkeenottokanyyli on poistettava hoidon jälkeen.

ANNOSTUSOHJEET

Ei sovellettavissa

VAROAIKA

Teurastus:

Nauta: 8 vrk.

Sika: 2 vrk.

Hevonen: 8 vrk.

Maito:

Nauta: 72 tuntia.

Hevonen: Ei saa käyttää lypsäville tammoille, joiden maitoa käytetään elintarvikkeeksi.

SÄILYTYSOLOSUHTEET

Ei lasten näkyville eikä ulottuville.

Pidä injektiopullo ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Injektiopullon ensimmäisen avaamisen jälkeinen kestoaika: 28 vuorokautta

Älä käytä tätä eläinlääkettä viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen, joka on ilmoitettu etiketissä merkinnän Exp. jälkeen. Viimeisellä käyttöpäivämäärällä tarkoitetaan kuukauden viimeistä päivää.

ERITYISVAROITUKSET

Erityiset varotoimet, jotka liittyvät turvalliseen käyttöön kohde-eläinlajilla:

Eläinlääkärin tulee seurata pitkäaikaisen hoidon vastetta säännöllisin väliajoin. Kortikosteroidien käytön on raportoitu aiheuttavan hevosille kaviokuumetta. Sen vuoksi kyseisillä valmisteilla hoidettuja hevosia on seurattava toistuvasti hoitojakson aikana.

Vaikuttavan aineen farmakologisten ominaisuuksien vuoksi on noudatettava erityistä varovaisuutta, kun valmistetta käytetään eläimillä, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt.

Asetonitautia ja synnytyksen käynnistämistä lukuun ottamatta kortikosteroidien antamisen tarkoituksena on helpottaa kliinisiä oireita eikä niinkään käyttää sitä parannuskeinona. Taustalla oleva sairaus on tutkittava tarkemmin. Nivelensisäisen annostelun jälkeen nivelen käyttö tulee minimoida yhden kuukauden ajaksi, eikä nivelleikkausta tulisi tehdä kahdeksan viikon kuluessa tämän lääkkeenantoreitin käytöstä.

 

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkettä eläimille antavan henkilön on noudatettava

Itsensä tahatonta injisointia on varottava.

Jos vahingossa injisoit itseesi valmistetta, käänny välittömästi lääkärin puoleen ja näytä hänelle pakkausseloste tai myyntipäällys.

Raskaana olevat naiset eivät saa antaa tätä eläinlääkettä.

Vältä iho- ja silmäkosketusta. Jos ainetta päätyy silmiin tai iholle vahingossa, pese alue huolellisesti puhtaalla juoksevalla vedellä.

Henkilöiden, joiden tiedetään olevan yliherkkiä vaikuttavalle aineelle tai jollekin apuaineista, tulee välttää kosketusta eläinlääkevalmisteen kanssa.

Pese kädet käytön jälkeen.

 

Tiineys ja laktaatio:

Tiineys:

Lukuun ottamatta Dexafastin käyttöä synnytyksen käynnistämisessä nautaeläimillä, kortikosteroidien käyttöä ei suositella tiineyden aikana. Alkutiineyteen ajoittuneen lääkkeenannon tiedetään aiheuttaneen koe-eläinten sikiöiden poikkeavuuksia. Tiineyden loppuvaiheeseen ajoittuva lääkkeenanto saattaa aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen tai keskenmenon.

Laktaatio:

Tuotteen käyttö maitoa tuottavilla lehmillä saattaa vähentää maidontuotantoa.

Katso myös kohta ”Haittatapahtumat”.

 

Yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa ja muunlaiset yhteisvaikutukset:

Samanaikainen käyttö nonsteroidisten tulehduskipulääkkeiden kanssa saattaa pahentaa maha- tai suolihaavaumia.

Koska kortikosteroidit voivat heikentää rokotusten aikaansaamaa immuunivastetta, deksametasonia ei tulisi käyttää yhdessä rokotteiden kanssa tai kahden viikon kuluessa rokotuksesta.

Deksametasonin antaminen saattaa aiheuttaa hypokalemiaa ja siten lisätä sydänglykosideista johtuvan toksisuuden riskiä. Hypokalemiariski saattaa lisääntyä, jos deksametasonia annetaan yhdessä kaliumin eritystä aiheuttavien diureettien kanssa.

Samanaikainen käyttö antikoliiniesteraasin kanssa saattaa lisätä lihasheikkoutta potilailla, joilla on myasthenia gravis.

Glukokortikoidit estävät insuliinin vaikutuksia.

Samanaikainen käyttö fenobarbitaalin, fenytoiinin ja rifampisiinin kanssa saattaa vähentää deksametasonin vaikutuksia.

 

Yliannostus:

Yliannostus voi aiheuttaa hevosille uneliaisuutta ja letargiaa.

Katso myös kohta ”Haittavaikutukset”.

 

Merkittävät yhteensopimattomuudet:

Koska yhteensopimattomuustutkimuksia ei ole tehty, eläinlääkettä ei saa sekoittaa muiden eläinlääkkeiden kanssa.

ERITYISET VAROTOIMET KÄYTTÄMÄTTÖMÄN VALMISTEEN TAI JÄTEMATERIAALIN HÄVITTÄMISEKSI

Lääkkeitä ei saa kaataa viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana.

Eläinlääkkeiden tai niiden käytöstä syntyvien jätemateriaalien hävittämisessä käytetään paikallisia palauttamisjärjestelyjä sekä kyseessä olevaan eläinlääkkeeseen sovellettavia kansallisia keräysjärjestelmiä.

PÄIVÄMÄÄRÄ, JOLLOIN PAKKAUSSELOSTE ON VIIMEKSI HYVÄKSYTTY

27.09.2023

Tätä eläinlääkettä koskevaa yksityiskohtaista tietoa on saatavilla unionin valmistetietokannassa ( https://medicines.health.europa.eu/veterinary ).

MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI

Myyntiluvan haltija:

LIVISTO Int’l, S.L.

Av. Universitat Autònoma, 29

08290 Cerdanyola del Vallès (Barcelona) Espanja

Puh: +34 934 706 270

 

Erän vapauttamisesta vastaava valmistaja:

aniMedica GmbH 

Im Südfeld 9

48308 Senden-Bösensell

Saksa

 

aniMedica Herstellungs GmbH

Im Südfeld 9

48308 Senden-Bösensell  

Saksa

 

Industrial Veterinaria S.A. 

Esmeralda 19

Esplugues de Llobregat 08950 Barcelona 

Espanja

 

Paikalliset edustajat ja yhteystiedot epäillyistä haittatapahtumista ilmoittamista varten:

FaunaPharma Oy c/o Oriola Oy

PL 8

02101 Espoo 

Suomi

Puh: +358 40 596 4013

E-mail: info@faunapharma.fi