Pakkausseloste

VETORYL kapseli, kova 30 mg

ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI

Vetoryl 30 mg kovat kapselit koiralle

VAIKUTTAVAT JA MUUT AINEET

Yksi kapseli sisältää 30 mg trilostaania.

Kovat liivatekapselit, joissa on kermanvalkoinen runko-osa ja musta kansiosa, ”VETORYL 30 mg” painettu kuoreen.

KÄYTTÖAIHEET

Aivolisäke- ja lisämunuaisperäisen lisämunuaiskuoren liikatoiminnan (Cushingin tauti ja Cushingin oireyhtymä) hoitoon.

VASTA-AIHEET

Ei saa käyttää alle 3 kg painaville koirille.

Ei saa käyttää koirille, joilla on primaarinen maksasairaus ja/tai munuaisten vajaatoimintaa.

Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy yliherkkyyttä vaikuttavalle aineelle tai apuaineille.

HAITTAVAIKUTUKSET

Koira:

Melko harvinainen

1–10 eläintä 1 000 hoidetusta eläimestä):

Letargiaa,b, ruokahaluttomuusa,b
oksentelua,b, ripulia,b

Harvinainen

(1–10 eläintä 10 000 hoidetusta eläimestä):

Lisämunuaiskuoren vajaatoimintac
lisääntynyt syljeneritysd, turvotusd
haparoiva liikkuminen (Koordinaation puute)d, lihasvapinad
ihomuutoksetd
munuaisten vajaatoimintae
niveltulehduse
Heikkousa, b

Hyvin harvinainen

(< 1 eläin 10 000 hoidetusta eläimestä, yksittäiset ilmoitukset mukaan luettuina):

Lisämunuaisen kuoliof, äkkikuolema

a liittyy hoitoperäiseen lisämunuaiskuoren vajaatoimintaan erityisesti silloin kun seuranta on riittämätöntä. Oireet häviävät yleensä vaihtelevan ajan kuluessa hoidon keskeyttämisestä.
b havaittu trilostaanilla hoidetuilla koirilla, vaikka lisämunuaiskuoren vajaatoimintaa ei ole voitu todentaa.
c mukaan lukien akuutti Addisonin kriisi (kollapsi).
d lievä
e paljastuu valmisteen käytön yhteydessä endogeenisten kortikosteroidipitoisuuksien laskun vuoksi.
f saattaa johtaa lisämunuaiskuoren vajaatoimintaan.

Kortikosteroidilääkityksen lopettamisesta johtuva vierotusoireyhtymä tai veren matala kortisolitaso on erotettava lisämunuaiskuoren vajaatoiminnasta seerumin elektrolyyttimäärityksillä.

Haittatapahtumista ilmoittaminen on tärkeää. Se mahdollistaa eläinlääkkeen turvallisuuden jatkuvan seurannan. Jos havaitset haittavaikutuksia, myös sellaisia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa, tai olet sitä mieltä, että lääke ei ole tehonnut, ilmoita ensisijaisesti asiasta eläinlääkärillesi. Voit ilmoittaa kaikista haittavaikutuksista myös myyntiluvan haltijalle tai myyntiluvan haltijan paikalliselle edustajalle käyttämällä tämän pakkausselosteen lopussa olevia yhteystietoja tai kansallisen ilmoitusjärjestelmän kautta:
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
www-sivusto: https://www.fimea.fi/elainlaakkeet/.

KOHDE-ELÄINLAJI

Koira.

ANNOSTUS, ANTOREITIT JA ANTOTAVAT KOHDE-ELÄINLAJEITTAIN

Suun kautta.
Hoidon aloitusannos on noin 2 mg/kg, riippuen saatavilla olevista kapselivahvuuksien yhdistelmistä. Valmiste annetaan suun kautta kerran päivässä ruoan kanssa.
Oikean annostuksen varmistamiseksi eläimen paino on määritettävä mahdollisimman tarkasti. 
Titraa annos seurannan avulla määritetyn yksilöllisen vasteen mukaan (ks. alla). Jos annosta on lisättävä, käytä kapselikokojen yhdistelmää kerran päivässä annettavan annoksen lisäämiseen hitaasti. Laaja valikoima eri kapselikokoja mahdollistaa optimaalisen annostuksen kullekin koiralle. Anna pienin mahdollinen annos, jolla kliiniset oireet pysyvät hallinnassa.

Jos oireet eivät pysy riittävästi hallinnassa koko annosten välisen 24 tunnin ajan, harkitse päivittäisen kokonaisannoksen lisäämistä enintään 50 % ja annoksen jakamista samansuuruisiin aamu- ja ilta-annoksiin. 
Joillakin eläimillä tarvittava päiväannos voi olla merkittävästi suurempi kuin 10 mg elopainokiloa kohti. Tällöin asianmukainen lisäseuranta on tarpeen.

Annoksen muuttaminen voi olla tarpeen, jos koiran hoito vaihdetaan kovista Vetoryl-kapseleista Vetoryl-purutabletteihin tai päinvastoin; täydellistä vaihdettavuutta näiden kahden valmisteen välillä ei voida taata, koska jotkin koirat saattavat reagoida eri tavalla lääkemuodon vaihtoon.

Seuranta:
Eläinlääkärin on tarpeellista arvioida sairauden tilaa ottamalla verinäytteitä (mukaan lukien elektrolyytit) ja tekemällä lisämunuaisten toimintakoe (ACTH-stimulaatiotesti) diagnoosin tekemisen jälkeen ennen hoitoa, 10 vrk, 4 viikkoa ja 12 viikkoa hoidon aloittamisen jälkeen ja sen jälkeen kolmen kuukauden välein sekä aina annostuksen muuttamisen jälkeen. Jotta ACTH-stimulaatiokoe suoritettaisiin oikeaan aikaan, on erittäin tärkeää, että koira tulee testauspäivänä eläinlääkäriin 4–6 tunnin kuluttua lääkityksestä.
On suositeltavaa annostella lääke aamulla, koska eläinlääkäri voi tällöin ottaa seurannassa tarvittavat kokeet 4–6 tunnin kuluttua lääkkeen annostelemisesta.
Sairauden kliinistä etenemistä on myös syytä arvioida säännöllisesti edellä mainittuina ajankohtina.

Jos ACTH-stimulaatiotestissä ei havaita seurannan aikana vastetta, hoito tulee keskeyttää seitsemäksi vuorokaudeksi ja aloittaa uudelleen pienemmällä annoksella. ACTH-stimulaatiotesti tehdään uudelleen 14 vuorokauden kuluttua. Jos vastetta ei edelleenkään todeta, hoito keskeytetään, kunnes lisämunuaiskuoren liikatoiminnan kliiniset oireet palaavat. ACTH-stimulaatiotesti tehdään uudelleen kuukausi hoidon uudelleenaloittamisen jälkeen.

Koiria tulee seurata säännöllisin väliajoin primaarin maksasairauden, munuaissairauden ja sokeritaudin varalta. 

ANNOSTUSOHJEET

Kapseleita ei saa jakaa tai avata.

VAROAIKA

Ei oleellinen.

SÄILYTYSOLOSUHTEET

Ei lasten näkyville eikä ulottuville.

Älä säilytä yli 25 °C.
Pidä läpipainoliuskat ulkopakkauksessa.
Älä käytä tätä eläinlääkettä viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen, joka on ilmoitettu läpipainopakkauksessa ja pahvipakkauksessa merkinnän ”Exp.” jälkeen.
Viimeisellä käyttöpäivämäärällä tarkoitetaan kuukauden viimeistä päivää.

ERITYISVAROITUKSET

Jos koirasi saa muita lääkkeitä, kerro siitä eläinlääkärille ennen tämän eläinlääkkeen käytön aloittamista.
Jos koirallasi on muita sairauksia, varsinkin maksa- tai munuaissairaus, anemia tai sokeritauti, kerro siitä eläinlääkärille. 
Jos aiot käyttää koiraasi siitokseen tai jos se on tiine tai se imettää, kerro asiasta eläinlääkärille.

Erityiset varotoimet, jotka liittyvät turvalliseen käyttöön kohde-eläinlajilla:
On tärkeää, että lisämunuaiskuoren liikatoiminta diagnosoidaan tarkasti.
Jos hoitovastetta ei saavuteta, diagnoosi on arvioitava uudelleen. Annosta on ehkä lisättävä.
Eläinlääkärin on oltava tietoinen siitä, että koirilla, joilla on lisämunuaiskuoren liikatoiminta, on lisääntynyt riski sairastua haimatulehdukseen. Riski ei välttämättä pienene, vaikka eläintä hoidetaan trilostaanilla.
Jos koiralla on ennestään anemiaa, valmistetta käytettäessä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, koska hoito voi vähentää punasolujen tilavuusosuutta ja hemoglobiinia. Säännöllinen seuranta on tarpeen.
Koska lisämunuaiskuoren liikatoiminta diagnosoidaan tavallisesti 10–15 vuoden ikäisillä koirilla, muitakin sairauksia esiintyy usein. On erityisen tärkeää seuloa primaarista maksasairautta tai munuaisten vajaatoimintaa sairastavat eläimet, koska valmistetta ei saa käyttää näissä tapauksissa.
Jos eläin sairastaa lisämunuaiskuoren liikatoiminnan lisäksi myös sokeritautia, hoito edellyttää erityisen tarkkaa seurantaa.
Jos koiraa on aiemmin hoidettu mitotaanilla, sen lisämunuaisten toiminta on heikentynyt. Käytöstä saatujen kokemusten mukaan mitotaanihoidon lopettamisen jälkeen tulisi pitää vähintään kuukauden verran taukoa ennen trilostaanin käytön aloittamista. Lisämunuaisten toimintaa on syytä seurata tiiviisti, sillä koirat voivat olla alttiimpia trilostaanin vaikutuksille.
Hoito edellyttää tiivistä seurantaa. Erityistä huomiota tulee kiinnittää maksan entsyymeihin, elektrolyytteihin, ureaan ja kreatiniiniin.
Valmisteen käytössä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, jos koiralla on anemiaa.

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkettä eläimille antavan henkilön on noudatettava:
Trilostaani voi heikentää testosteronituotantoa ja sillä on anti-progesteronisia ominaisuuksia.
Raskaana olevien tai raskaaksi pyrkivien naisten tulee välttää kosketusta kapselien kanssa.
Kädet on pestävä saippualla ja vedellä käytön sekä tahattoman ihokosketuksen jälkeen.
Kapselien sisältö voi ärsyttää ihoa ja silmiä sekä aiheuttaa yliherkkyyttä. Kapseleita ei saa jakaa eikä avata. Jos kapseli rikkoutuu ja rakeita pääsee iholle tai silmiin, ne tulee pestä välittömästi runsaalla vedellä. Jos ärsytys jatkuu, käänny lääkärin puoleen ja näytä hänelle pakkausseloste tai myyntipäällys.
Jos vahingossa nielet valmistetta, käänny välittömästi lääkärin puoleen ja näytä hänelle pakkausseloste tai myyntipäällys.
Henkilöiden, jotka ovat yliherkkiä trilostaanille tai apuaineille, tulee välttää kosketusta eläinlääkkeen kanssa.

Tiineys ja laktaatio:
Ei saa käyttää tiineille tai imettäville nartuille.

Hedelmällisyys:
Ei saa käyttää siitoseläimille.

Yhteisvaikutukset muiden lääkevalmisteiden kanssa sekä muut yhteisvaikutukset:
Mahdollisia yhteisvaikutuksia muiden lääkevalmisteiden kanssa ei ole erityisesti tutkittu.
Koska lisämunuaiskuoren liikatoimintaa esiintyy yleensä vanhoilla koirilla, monet niistä saavat samanaikaisesti muita lääkkeitä. Kliinisissä tutkimuksissa ei ole havaittu yhteisvaikutuksia. Hyperkalemian kehittymisen riski tulee ottaa huomioon, jos Vetoryliä käytetään yhdessä kaliumia säästävien nesteenpoistolääkkeiden tai tietyn tyyppisten sydänlääkkeiden (ACE-estäjät) kanssa. Eläinlääkärin tulisi arvioida näiden valmisteiden yhteiskäytön riski-hyötysuhde, koska kuolemia (myös äkkikuolemia) on raportoitu muutamassa tapauksessa koirilla, jotka ovat saaneet trilostaania ja ACE-estäjää samanaikaisesti.

Yliannostus:
Yliannos saattaa johtaa lisämunuaiskuoren vajaatoimintaan (hypoadrenokortisismi). Annostus tulee lopettaa ja tukihoito, mukaan lukien kortikosteroidit, elektrolyyttien epätasapainon korjaus ja nestehoito, saattaa olla tarpeen kliinisistä oireista riippuen.
Pitkäkestoinen käyttö terveille koirille annoksella 32 mg/kg ei johtanut kuolemantapauksiin. Kuolemantapauksia esiintyi kuitenkin sen jälkeen, kun terveille koirille oli annettu toistuvasti suurempia annoksia (40–67 mg/kg/vrk).
Jos kyseessä on akuutti yliannostus, oksennuttaminen sekä lääkehiilen antaminen  saattaa olla suotuisaa. Hoidosta johtuva lisämunuaiskuoren vajaatoiminta korjaantuu tavallisesti nopeasti annostuksen lakattua. Pienellä osalla koirista vaikutukset saattavat jatkua pidempään. Oireenmukainen hoito tai sopiva korvaava hoito tulisi aloittaa. Trilostaanihoito tulee aloittaa uudelleen alennetulla annostuksella viikon kuluttua sen lopettamisesta.

ERITYISET VAROTOIMET KÄYTTÄMÄTTÖMÄN VALMISTEEN TAI JÄTEMATERIAALIN HÄVITTÄMISEKSI

Lääkkeitä ei saa kaataa viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana.

Eläinlääkkeiden tai niiden käytöstä syntyvien jätemateriaalien hävittämisessä käytetään paikallisia palauttamisjärjestelyjä sekä kyseessä olevaan eläinlääkkeeseen sovellettavia kansallisia keräysjärjestelmiä. Näiden toimenpiteiden avulla voidaan suojella ympäristöä.

Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä eläinlääkäriltäsi tai apteekista.

PÄIVÄMÄÄRÄ, JOLLOIN PAKKAUSSELOSTE ON VIIMEKSI HYVÄKSYTTY

20.09.2024

Tätä eläinlääkettä koskevaa yksityiskohtaista tietoa on saatavilla unionin valmistetietokannassa (https://medicines.health.europa.eu/veterinary).

MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI

Myyntiluvan haltija:
Dechra Regulatory B.V.
Handelsweg 25
5531 AE Bladel
Alankomaat

Erän vapauttamisesta vastaava valmistaja:
Genera Inc.
Svetonedeljska cesta 2
Kalinovica
10436 Rakov Potok
Kroatia

Paikalliset edustajat ja yhteystiedot epäillyistä haittatapahtumista ilmoittamista varten:
Dechra Veterinary Products Oy 
Linnoitustie 4
02600 ESPOO
Suomi
Puh: +358 (0)22510500