Equest Pramox 19,5 mg/g + 121,7 mg/g oraaligeeli
Yksi gramma sisältää:
Vaikuttavat aineet:
Moksidektiini 19,5 mg
Pratsikvanteeli 121,7 mg
Apuaineet:
Bentsyylialkoholi (E1519) 220,0 mg
Butyylihydroksitolueeni (E321) 0,8 mg
Vaaleankeltainen tai oranssi/vaaleanpunainen oraaligeeli.
Equest Pramox oraaligeeli on laajakirjoinen loislääke, joka tehoaa moniin hevosen, ponin, tamman ja varsan sisä- ja ulkoloisiin. Se sisältää moksidektiiniä, joka on milbemysiineihin kuuluva toisen polven makrosyklinen laktoni. Moksidektiini vaikuttaa loisen hermojärjestelmään, halvaannuttaen sen sekä lopulta aiheuttaen loisen kuoleman.
Se sisältää myös pratsikvanteelia, joka on monille eläinlajeille yleisesti käytetty antihelminttinen loislääke. Pratsikvanteeli imeytyy nopeasti loisen ulkokerroksen läpi ja jakautuu tasaisesti. Loisen metabolia häiriintyy, aiheuttaen loisen kouristuksen ja halvautumisen.
Hevosten moksidektiinille ja pratsikvanteelille herkkien heisi- ja sukkulamatojen tai niveljalkaisten aiheuttamien sekainfektioiden hoitoon:
Strongylus vulgaris (aikuiset)
Pienet strongylukset (aikuiset ja suolistossa elävät toukkavaiheet):
Suolinkaiset:
Muut lajit:
Heisimadot (aikuiset)
Pienten strongylusten munien eritys estyy 90 päivän ajan.
Eläinlääke tehoaa suolen limakalvon sisäisiin pienten strongylusten kehittyviin L4 -toukkavaiheisiin. Pienten strongylusten varhaiset (hypobioottiset) EL3 -toukkavaiheet eliminoituvat kahdeksan viikon kuluessa hoidosta.
Eläinlääkkeen käyttö on osoitettu turvalliseksi siitos-, tiineille ja imettäville tammoille.
Eläinlääkkeen antaminen ei vaikuta haitallisesti tammojen hedelmällisyyteen.
Eläinlääkettä ei saa antaa alle 6,5 kk:n ikäisille varsoille.
Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy yliherkkyyttä vaikuttaville aineille tai apuaineille.
Eläinlääke on tarkoitettu käytettäväksi vain hevosille. Tässä valmisteessa vaikuttavana aineena olevan moksidektiinin pitoisuus saattaa aiheuttaa haittavaikutuksia koirilla ja kissoilla, jos niillä on mahdollisuus syödä eläinlääkettä esim. geeliroiskeista tai käytetyistä pakkauksista.
Hevonen:
Harvinainen (1–10 eläintä 10 000 hoidetusta eläimestä): |
Syljeneritys1, Suun kipu1 Turvan turpoaminen1 Horjuminen1, Alahuulen velttous1 Ruokahaluttomuus1 |
Hyvin harvinainen (< 1 eläin 10 000 hoidetusta eläimestä, yksittäiset ilmoitukset mukaan luettuina): |
Ruoansulatusvaivat (esim. koliikki, löysät ulosteet) Vapina1 Uneliaisuus1 |
1 Nämä haittavaikutukset ovat ohimeneviä ja katoavat itsestään.
Haittatapahtumista ilmoittaminen on tärkeää. Se mahdollistaa eläinlääkkeen turvallisuuden jatkuvan seurannan. Jos havaitset haittavaikutuksia, myös sellaisia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa, tai olet sitä mieltä, että lääke ei ole tehonnut, ilmoita ensisijaisesti asiasta eläinlääkärillesi. Voit ilmoittaa kaikista haittavaikutuksista myös myyntiluvan haltijalle tai myyntiluvan haltijan paikalliselle edustajalle käyttämällä tämän pakkausselosteen lopussa olevia yhteystietoja tai kansallisen ilmoitusjärjestelmän kautta:
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
www-sivusto: https://www.fimea.fi/elainlaakkeet/
Hevonen.
Suun kautta.
400 mikrogrammaa moksidektiiniä/elopainokilo ja 2,5 mg pratsikvanteelia/elopainokiloa kohden kerta-annoksena suun kautta käyttäen mitta-asteikolla varustettua annosruiskua, jonka yksi annosyksikkö vastaa 25 elopainokiloa.
Yksi annosruiskullinen riittää 700 kg painavalle hevoselle.
Oikean annoksen varmistamiseksi on hevosen paino määritettävä mahdollisimman tarkasti ja annos tarkistettava.
Vaa’an tai painomittanauhan käyttöä suositellaan tarkan annostelun varmistamiseksi.
Ennen annostelua, pidä ruiskua kädessäsi niin, että sen tulpallinen pää osoittaa vasemmalle ja voit nähdä männän varressa olevan painoasteikon (pienet, mustat viivat). Nollaa ruiskun asteikko kiertämällä asteikkokiekkoa, kunnes vasen reuna on ensimmäisen merkin kohdalla. Paina mäntää ja hävitä mahdollisesti valunut pasta turvallisesti.
Annostellaksesi valmisteen, pidä ruiskua kuten edellä. Yksi painoasteikon viiva vastaa 25 elopainokiloa ja 10 mg moksidektiiniä/62,5 mg pratsikvanteelia. Kierrä asteikkokiekkoa, kunnes kiekon vasen reuna on eläimen painon kohdalla.
Valmisteeseen on valittu korkein heisimatojen häätöön käytetty pratsikvanteeliannos. Eläinlääkärin tulee antaa ohjeet sopivasta pyörö- ja heisimatojen häätöohjelmasta sekä muista mahdollisesti tarpeellisista toimenpiteistä.
Teurastus: 64 vrk.
Maito: Ei saa käyttää lypsäville eläimille, joiden maitoa käytetään elintarvikkeeksi.
Ei lasten näkyville eikä ulottuville.
Älä säilytä yli 25 °C.
Älä käytä tätä eläinlääkettä viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen, joka on ilmoitettu ulkopakkauksessa ja etiketissä merkinnän Exp. jälkeen.
Sisäpakkauksen ensimmäisen avaamisen jälkeinen kestoaika: 6 kuukautta.
Erityisvaroitukset:
Seuraavien suhteen tulee olla varovainen, koska ne voivat lisätä resistenssiriskiä ja pahimmillaan johtaa tehottomaan hoitoon:
Käpymadot häädetään parhaiten siten, että valmiste annetaan syksyllä paarmojen lentokauden päättymisen jälkeen, mutta kuitenkin ennen kevättä, koska toukat ovat saattaneet aloittaa koteloitumisen ja ne ovat siksi vähemmän herkkiä käsittelylle.
Usein toistuva samaan lääkeaineryhmään kuuluvan loislääkkeen käyttö saattaa aiheuttaa resistenssin kehittymisen. Jotta sekä heisi- että sukkulamatojen tartunnat hoidetaan asianmukaisesti, tulee eläinlääkärin antaa yksityiskohtaiset ohjeet asianmukaiseen hoito-ohjelmaan ja lauman käsittelyyn liittyen.
Erityiset varotoimet, jotka liittyvät turvalliseen käyttöön kohde-eläinlajilla:
Oikean annoksen varmistamiseksi on hevosen paino määritettävä mahdollisimman tarkasti ja annos tarkistettava.
Vaa’an tai painomittanauhan käyttöä suositellaan tarkan annostelun varmistamiseksi.
Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkettä eläimille antavan henkilön on noudatettava:
Tämä eläinlääkkeen saattaa aiheuttaa silmien ja ihon ärsytystä sekä ihon herkistymistä.
Vältä valmisteen joutumista iholle tai silmiin.
Eläinlääkettä käsiteltäessä henkilökohtaisia suojavarusteita, kuten käytä suojakäsineitä. Pese kädet tai ihoalueet, jotka ovat olleet kosketuksissa eläinlääkkeen kanssa.
Eläinlääkkeen käsittelyn aikana ei saa tupakoida, juoda eikä syödä.
Jos vahingossa joutuu silmään, huuhtele silmä runsaalla määrällä puhdasta vettä ja käänny välittömästi lääkärin puoleen ja näytä hänelle pakkausseloste tai myyntipäällys.
Jos vahingossa nielet valmistetta, käänny välittömästi lääkärin puoleen ja näytä hänelle pakkausseloste tai myyntipäällys.
Erityiset varotoimet, jotka liittyvät ympäristön suojeluun:
Moksidektiini täyttää (hyvin) hitaasti hajoavan, biokertyvän ja myrkyllisen (PBT) aineen kriteerit, joten ympäristön altistumista moksidektiinille on rajoitettava mahdollisimman paljon. Moksidektiinihoito on aloitettava vain, kun se on ehdottomasti tarpeen, ja hoidon on perustuttava ulosteessa olevien munien määrään tai tartuntariskin arviointiin eläimen ja/tai lauman tasolla. Jotta voitaisiin vähentää moksidektiinin pääsemistä pintaveteen ja hevosille oraalivalmisteena annetun moksidektiinin erittymisprofiilista johtuen, hoidettuja eläimiä ei saa päästää vesistöjen äärelle ensimmäisen hoidon jälkeisen viikon aikana.
Kuten muutkin makrosykliset laktonit, myös moksidektiini voi vaikuttaa haitallisesti muihinkin kuin kohdeorganismeihin, etenkin vesieliöihin ja lantahyönteisiin.
Hevosia ei tule päästää laitumelle 3 vuorokauteen hoidon jälkeen, jotta moksidektiinin vaikutus lantaeliöihin minimoidaan ja koska pratsikvanteelin ympäristövaikutukset tunnetaan puutteellisesti.
Tiineys ja laktaatio:
Eläinlääkkeen käyttö on osoitettu turvalliseksi siitos-, tiineille ja imettäville tammoille.
Eläinlääkkeen antaminen ei vaikuta haitallisesti tammojen hedelmällisyyteen.
Yhteisvaikutukset muiden lääkevalmisteiden kanssa sekä muut yhteisvaikutukset:
Moksidektiini lisää GABA-agonistien tehoa.
Yliannostus:
Varsoilla voi suositeltuja hoitoannoksia käytettäessä esiintyä ohimeneviä haittavaikutuksia. Täysikasvuisilla hevosilla ohimeneviä haittavaikutuksia voi esiintyä, jos suositeltu annos ylitetään kolminkertaisesti. Oireita ovat alakuloisuus (depressio), ruokahaluttomuus, hoipertelu (ataksia) ja alahuulen velttous 8 - 24 tunnin kuluessa hoidosta. Oireenmukainen hoito ei yleensä ole tarpeen ja eläimet toipuvat tavallisesti täysin 24 - 72 tunnin kuluessa. Erityistä vasta-ainetta ei ole.
Lääkkeitä ei saa kaataa viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana.
Eläinlääkkeiden tai niiden käytöstä syntyvien jätemateriaalien hävittämisessä käytetään lääkkeiden paikallisia palauttamisjärjestelyjä sekä kyseessä olevaan eläinlääkkeeseen sovellettavia kansallisia keräysjärjestelmiä.
Eläinlääkettä ei saa joutua vesistöihin, sillä moksidektiini saattaa vahingoittaa kaloja tai vesistöjen muita vesieliöitä. Näiden toimenpiteiden avulla voidaan suojella ympäristöä.
Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä eläinlääkäriltäsi tai apteekista.
23.9.2024
Tätä eläinlääkettä koskevaa yksityiskohtaista tietoa on saatavilla unionin valmistetietokannassa ( https://medicines.health.europa.eu/veterinary ).
Myyntiluvan haltija:
Zoetis Animal Health ApS
Øster Alle 48
DK-2100 Kööpenhamina
Tanska
Erän vapauttamisesta vastaava valmistaja:
Zoetis Manufacturing & Research Spain, S.L.
Ctra. de Camprodon, s/n “la Riba”
17813 Vall de Bianya
Girona
Espanja
Paikallinen edustaja ja yhteystiedot epäillyistä haittatapahtumista ilmoittamista varten:
Zoetis Finland Oy
Bulevardi 21/SPACES
00180 Helsinki
Puh. +358 10 336 7000
laaketurva@zoetis.com