Pakkausseloste

CANIPHEDRIN tabletti 20 mg

ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI

Caniphedrin 20 mg tabletit koiralle 

VAIKUTTAVAT JA MUUT AINEET

Yksi tabletti sisältää:

Vaikuttava aine :

Efedriinihydrokloridi 20 mg (vastaa 16,4 mg efedriiniä).

Valkoinen tabletti, jossa on kaksi risteävää jakouurretta. Tabletti voidaan jakaa kahteen tai neljään yhtä suureen osaan.

KÄYTTÖAIHEET

Virtsaputken sulkijalihasmekanismin vajaatoiminnasta johtuvan virtsanpidätyskyvyttömyyden hoitoon narttukoirille, joilta on poistettu kohtu ja munasarjat.

VASTA-AIHEET

Ei saa käyttää koirille, joilla on sydän- ja verisuonisairaus (esim. sydänlihassairaus (kardiomyopatia), sydämen tiheälyöntinen-epäsäännöllinen rytmi (takykardinen arytmia), kohonnut verenpaine (hypertensio)), kilpirauhasen liikatoiminta, sokeritauti (diabetes), heikentynyt munuaistoiminta tai silmänpainetauti (glaukooma).

Ei saa käyttää samanaikaisesti halogenoitujen narkoottisten aineiden kanssa, kuten halotaanin tai metoksifluraanin kanssa (ks. kohta ERITYISVAROITUKSET).

Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy yliherkkyyttä vaikuttavalle aineelle tai jollekin apuaineelle.

HAITTAVAIKUTUKSET

Harvinaisissa tapauksissa on havaittu sykkeen nousua, sydämen tiheälyöntisyyttä (kammioarytmiaa) ja keskushermoston kiihottuneisuutta (eksitaatiota). Nämä oireet häviävät annoksen pienentämisen tai hoidon lopettamisen jälkeen.

Efedriinin farmakologisista ominaisuuksista johtuen suositeltu hoitoannos voi aiheuttaa seuraavia vaikutuksia:

  • vaikutukset sydämeen ja verisuoniin (esimerkiksi sydämen tiheälyöntisyys (takykardia), eteisvärinä, sydäntoiminnan ja verisuonten supistumisen kiihtyminen)
  • keskushermoston stimulaatio (seurauksena unettomuus, kiihottuneisuus, ahdistuneisuus ja lihasvapina)
  • mustuaisten laajentuneisuus
  • keuhkoputkien laajentuminen ja liman irtoamisen vähentyminen hengitysteiden limakalvoilta
  • suolenseinämän liikkuvuuden ja jäntevyyden vähentyminen.

Haittavaikutusten esiintyvyys määritellään seuraavasti:

  • hyvin yleinen (useampi kuin 1/10 hoidettua eläintä saa haittavaikutuksen)
  • yleinen (useampi kuin 1 mutta alle 10 /100 hoidettua eläintä)
  • melko harvinainen (useampi kuin 1 mutta alle 10 / 1000 hoidettua eläintä)
  • harvinainen (useampi kuin 1 mutta alle 10 / 10.000 hoidettua eläintä)
  • hyvin harvinainen (alle 1 / 10.000 hoidettua eläintä, mukaan lukien yksittäiset ilmoitukset).

Jos havaitset haittavaikutuksia, myös sellaisia joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa, tai olet sitä mieltä että lääke ei ole tehonnut, ilmoita asiasta eläinlääkärillesi.

KOHDE-ELÄINLAJI

Koira.

ANNOSTUS, ANTOREITIT JA ANTOTAVAT KOHDE-ELÄINLAJEITTAIN

Suun kautta.

Tabletti voidaan jakaa 2:een tai 4:ään yhtä suureen osaan tarkan annostelun varmistamiseksi.

Suositeltu aloitusannos on 2 mg efedriinihydrokloridia (vastaa 1,64 mg efedriiniä) painokiloa kohti, mikä vastaa 1 tablettia 10 painokiloa kohti, päivässä 10 ensimmäisen hoitovuorokauden ajan.

Päivittäinen annos voidaan jakaa. Kun haluttu vaikutus on saavutettu, annos voidaan pienentää puoleen tai vielä pienemmäksi. Havaitun vaikutuksen perusteella ja ottamalla huomioon haittavaikutusten esiintyvyys yksittäinen annos on säädettävä pienimmäksi tehoavaksi annokseksi. Pitkäaikaisessa hoidossa on käytettävä pienintä tehoavaa annosta. Sairauden uusiutuessa annos on uudestaan nostettava 2 mg efedriinihydrokloridia painokiloa kohti. Kun vaikuttava annos on saatu selville, koiraa on yhä tarkkailtava säännöllisin väliajoin.

Tämä tabletin vahvuus ei sovellu alle 2,5 kg painaville koirille (suositeltu aloitusannos on 2 mg/kg).

ANNOSTUSOHJEET

Tabletti voidaan jakaa 2:een tai 4:ään yhtä suureen osaan tarkan annostelun varmistamiseksi. Raskaana olevien naisten on käytettävä käsineitä.

VAROAIKA

Ei oleellinen.

SÄILYTYSOLOSUHTEET

Ei lasten näkyville eikä ulottuville.

Pidä läpipainopakkaukset ulkopakkauksessa valolta suojaamiseksi. Älä säilytä kylmässä. Ei saa jäätyä. Jos tabletti jaetaan, tabletin käyttämättömät osat on laitettava takaisin läpipainopakkaukseen ja käytettävä seuraavassa annoksessa.

Älä käytä tätä eläinlääkevalmistetta viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen, joka on ilmoitettu läpipainopakkauksessa ja pahvipakkauksessa merkinnän EXP jälkeen. Erääntymispäivällä tarkoitetaan kuukauden viimeistä päivää.

ERITYISVAROITUKSET

Erityisvaroitukset kohde-eläinlajeittain:

Sopimaton virtsaamiskäyttäytyminen ei ole sopiva syy tuotteen käytölle.

Ennen alle yksivuotiaiden narttujen hoitoa on tarkistettava, etteivät pidätyskyvyttömyyden syynä ole mahdolliset anatomiset häiriöt.

On tärkeätä tunnistaa kaikki runsasta virtsaamista ja runsasta juomista (polyuriaa tai polydipsiaa) aiheuttavat perussairaudet, jotka saatetaan virheellisesti diagnosoida virtsanpidätyskyvyttömyydeksi.

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet:

Koiran sydämen ja verisuonten toimivuus on arvioitava huolellisesti ennen valmisteella tehtävän hoidon aloittamista, ja hoidon aikana toimivuutta täytyy tarkkailla säännöllisesti.

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkevalmistetta antavan henkilön on noudatettava: Henkilöiden, jotka ovat yliherkkiä efedriinille, täytyy välttää kosketusta eläinlääkevalmisteen kanssa. Efedriinihydrokloridi saattaa olla myrkyllistä nieltynä ja sen nauttiminen saattaa aiheuttaa kuoleman.

Tämä koskee erityisesti lapsia. Haittavaikutuksia voivat olla unettomuus ja hermostuneisuus, huimaus, päänsärky, kohonnut verenpaine, lisääntynyt hikoilu ja pahoinvointi.

Valmistetta ei saa antaa lasten näkyvillä, ettei etenkään lapsi niele sitä vahingossa. Tabletin käyttämättömät osat on laitettava takaisin läpipainopakkauksen avoimeen kuoppaan ja edelleen pahvipakkaukseen ja pidettävä turvallisessa paikassa poissa lasten näkyviltä ja ulottuvilta.

Jos valmistetta niellään vahingossa, etenkin jos lapset nielevät valmistetta, käänny välittömästi lääkärin puoleen ja näytä hänelle pakkausseloste tai myyntipäällys.

Raskaana olevia naisia kehotetaan vakavasti käyttämään käsineitä valmistetta annettaessa. Pese kädet perusteellisesti valmisteen antamisen jälkeen.

Tiineys ja imetys Ei oleellinen.

Yhteisvaikutukset muiden lääkevalmisteiden kanssa sekä muut yhteisvaikutukset:

Efedriinin vaikutus ja haittavaikutusten riski saattaa lisääntyä yhteiskäytössä metyyliksantiinien ja sympatomimeettien kanssa.

Efedriini saattaa lisätä glukokortikoidien metaboliaa.

Yhteiskäyttö MAO:n estäjien kanssa saattaa aiheuttaa verenpaineen kohoamista (hypertensio). Efedriini saattaa lisätä teofylliinin myrkyllisyyden riskiä.

Yhdistäminen sydänglykosidien (esim. digoksiinin), kiniinin, trisyklisten masennuslääkkeiden ja halogenoitujen narkoottisten aineiden kanssa aiheuttaa sydämen rytmihäiriöriskin (ks. kohta VASTA-AIHEET). Virtsan pH:ta nostavat aineet pystyvät pitkittämään efedriinin erittymistä, mikä saattaa lisätä haittavaikutusten riskiä. Virtsan pH:ta alentavat aineet pystyvät kiihdyttämään efedriinin erittymistä, mikä saattaa heikentää tehoa.

Samanaikaisen ergotalkaloideilla ja oksitosiinilla hoidon jälkeen voi esiintyä verisuonten konstriktiota. Sympatolyytit voivat heikentää efedriinin tehoa.

Yliannostus (oireet, hätätoimenpiteet, vastalääkkeet):

Yliannostuksen ollessa suuri saattaa esiintyä seuraavia ei-toivottuja vaikutuksia: sydämen tiheälyöntisyys (takykardia), sydämen tiheälyöntinen-epäsäännöllinen rytmi (takyarytmia), oksentelu, lisääntynyt hikoilu, voimistunut hengitys (hyperventilaatio), lihasheikkous, vapina yhdessä ylikiihotuksen (hypereksitaation) ja levottomuuden kanssa, ahdistuneisuus ja unettomuus.

Tällöin voidaan aloittaa seuraava oireenmukainen hoito:

  • tarvittaessa mahalaukun huuhtelu
  • jos kyseessä on vaikea ylikiihotus (hypereksitaatio), annetaan rauhoittavia lääkkeitä, kuten diatsepaami, tai antipsykoottisia lääkkeitä
  • jos kyseessä on sydämen tiheälyöntinen-epäsäännöllinen rytmi (takyarytmia), annetaan beetasalpaajia
  • erityksen lisääminen happamoittamalla virtsaa ja lisäämällä virtsaneritystä

Yhteensopimattomuudet: Ei oleellinen.

 

 

ERITYISET VAROTOIMET KÄYTTÄMÄTTÖMÄN VALMISTEEN TAI JÄTEMATERIAALIN HÄVITTÄMISEKSI

Käyttämättömät eläinlääkevalmisteet tai niistä peräisin olevat jätemateriaalit on hävitettävä paikallisten määräysten mukaisesti.

PÄIVÄMÄÄRÄ, JOLLOIN PAKKAUSSELOSTE ON VIIMEKSI HYVÄKSYTTY

18.01.2022

MUUT TIEDOT

Pakkauskoko

Pahvikotelo sisältää 10 läpipainopakkausta, joista jokaisessa on 10 tablettia.

Lisätietoja tästä eläinlääkevalmisteesta saa myyntiluvan haltijan paikalliselta edustajalta. FaunaPharma Oy c/o Oriola Oy

PL8, 02101 Espoo

 

MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI

Myyntiluvan haltija:

Richter Pharma AG, Feldgasse 19, 4600 Wels, Itävalta

Erän vapauttamisesta vastaava valmistaja:

Richter Pharma AG, Durisolstrasse 14, 4600 Wels, Itävalta