Pakkausseloste

FRONTECT paikallisvaleluliuos 33,8/252,4 mg, 67,6/504,8 mg

ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI

Frontect paikallisvaleluliuos 2–5 kg:n painoiselle koiralle

Frontect paikallisvaleluliuos 5–10 kg:n painoiselle koiralle

VAIKUTTAVAT JA MUUT AINEET

Paikallisvaleluliuos.

Kirkas, väritön tai keltaisenruskea liuos.

Vaikuttavat aineet/apuaineet:

Ks. kohta Annostus kohde-eläinlajeittain.

KÄYTTÖAIHEET

Koirat:

Kirppu- ja/tai puutiaistartuntojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn, kun samanaikainen veren imemistä estävä karkotevaikutus hietasääskiä, pistokärpäsiä ja/tai hyttysiä vastaan on tarpeen.

Kirput

Ctenocephalides felis ‑kirpputartuntojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn sekä Ctenocephalides canis ‑kirpputartuntojen ennaltaehkäisyyn. Yksi hoitokerta estää uusia kirpputartuntoja 4 viikon ajan.

Valmistetta voidaan käyttää osana kirppuallergiaan liittyvän dermatiitin (FAD) hoitoa, jos eläinlääkäri on sen aiemmin koiralla todennut.

Puutiaiset

Puutiaistartuntojen (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Yksi hoitokerta tappaa puutiaiset (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) 4 viikon ajan hoidon jälkeen sekä karkottaa puutiaiset (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) 4 viikon ajan hoidon jälkeen ja Dermacentor reticulatus ‑puutiaislajin 7 vuorokaudesta 4 viikkoon saakka hoidon jälkeen.

Hyttyset ja hietasääsket

Karkottaa (estää hyönteisten pistot) hietasääsket (Phlebotomus perniciosus) 3 viikon ajan ja hyttyset (Culex pipiens, Aedes albopictus) 4 viikon ajan.

Tappaa hietasääsket (Phlebotomus perniciosus) ja hyttyset (Aedes albopictus) 3 viikon ajan.

Pistokärpäset

Karkottaa (estää hyönteisten pistot) ja tappaa pistokärpäset (Stomoxys calcitrans) 5 viikon ajan.

VASTA-AIHEET

Ei saa käyttää sairaille eikä sairaudesta toipuville eläimille.

Ei saa käyttää kissoille eikä kaneille, koska se saattaa aiheuttaa niille haittavaikutuksia ja jopa kuoleman (katso ERITYISVAROITUKSET).

Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy yliherkkyyttä vaikuttaville aineille tai apuaineille (katso ERITYISVAROITUKSET).

HAITTAVAIKUTUKSET

Ohimeneviä ihoreaktioita valmisteen levityskohdassa (ihon värjäytyminen, paikallinen karvanlähtö, kutina, punoitus) sekä yleistynyttä kutinaa, karvanlähtöä ja eryteemaa (verisuonten laajenemisesta johtuva ihon punoitus) on raportoitu hyvin harvoin. Käytön jälkeen on raportoitu hyvin harvoin myös korjautuvia hermosto-oireita (lisääntynyttä herkkyyttä ärsykkeille, hyperaktiivisuutta, lihasvapinaa, alakuloisuutta, ataksiaa (liikkumisen koordinoinnin vaikeus), muita hermosto-oireita), oksentelua ruokahaluttomuutta ja voimakasta syljeneritystä.

Jos koira nuolee valmisteen levityskohtaa, ohimenevää voimakasta syljeneritystä ja oksentelua saattaa esiintyä.

Haittavaikutusten esiintyvyys määritellään seuraavasti:

- hyvin yleinen (useampi kuin 1/10 hoidettua eläintä saa haittavaikutuksen)

- yleinen (useampi kuin 1 mutta alle 10/100 hoidettua eläintä)

- melko harvinainen (useampi kuin 1 mutta alle 10/1000 hoidettua eläintä)

- harvinainen (useampi kuin 1 mutta alle 10/10000 hoidettua eläintä)

- hyvin harvinainen (alle 1/10000 hoidettua eläintä, mukaan lukien yksittäiset ilmoitukset).

Jos havaitset haittavaikutuksia, myös sellaisia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa, tai olet sitä mieltä, että lääke ei ole tehonnut, ilmoita asiasta eläinlääkärillesi.

Vaihtoehtoisesti voit myös ilmoittaa kansallista raportointijärjestelmää käyttäen www.fimea.fi/elainlaakkeet/

KOHDE-ELÄINLAJI

Koira.

ANNOSTUS, ANTOREITIT JA ANTOTAVAT KOHDE-ELÄINLAJEITTAIN

Paikallisesti iholle (paikallisvaleluun).

Seuraavassa taulukossa esitetään pipettikoot koiran painon mukaan:

Vaikuttavat aineet

Apuaineet

Frontect paikallisvaleluliuos

koiralle

Kerta-annoksen tilavuus (ml)

Fiproniili (mg)

Permetriini (mg)

Butyylihydroksi-tolueeni (E 321) (mg)

N-metyyli-pyrrolidoni

(mg)

Hyvin pienikokoiset koirat (2–5 kg)

0,5

33,8

252,4

0,563

196,9

Pienikokoiset koirat (5–10 kg)

1

67,6

504,8

1,125

393,7

Yli 60 kg:n painoisille koirille käytetään kahden pipetin yhdistelmää, joista saadaan lähin hoidettavan koiran painoa vastaava annos.

Hoito-ohjelma:

Valmisteen käytön tulee perustua varmistettuun kirppu- ja/tai puutiaistartuntaan tai tartuntariskiin, kun myös karkotevaikutus (hyönteisten pistämisen esto) hietasääskiä ja/tai hyttysiä ja/tai pistokärpäsiä vastaan on tarpeen.

Ulkoloisaltistuksesta riippuen hoito saattaa olla tarpeen uusia. Kahden hoitokerran välisen ajan on tällöin oltava vähintään 4 viikkoa.

ANNOSTUSOHJEET

Valitse oikea pipettikoko koiran painon perusteella. Yli 60 kg:n painoisille koirille käytetään kahden pipetin yhdistelmää, joista saadaan lähin hoidettavan koiran painoa vastaava annos.

Valmiste levitetään kahdelle sellaiselle alueelle, joista koira ei pysty nuolemaan sitä pois. Nämä alueet sijaitsevat niskassa lapojen etupuolella sekä niskan keskikohdassa kallonpohjan ja lapojen välissä.

Ota läpipainoliuska pakkauksesta ja irrota yksi läpipainokupla. Irrota pipetti leikkaamalla saksilla pisteviivaa pitkin tai vetämällä pakkaus merkitystä kulmasta auki. Pitele pipettiä pystysuorassa poispäin kasvoista ja kehosta, ja leikkaa pipetin kärki saksilla auki. Tee koiran turkkiin jakaus siten, että iho tulee näkyviin. Aseta pipetin kärki iholle. Purista pipettiä, levitä noin puolet pipetin sisällöstä puoleen väliin niskaa, kallonpohjan ja lapojen väliin. Levitä sitten loput pipetissä olevasta valmisteesta niskan alaosaan lapojen etupuolelle. Varmista parhaan hoitotuloksen saamiseksi, että levität valmisteen iholle etkä karvoihin.

VAROAIKA

Ei oleellinen.

SÄILYTYSOLOSUHTEET

Ei lasten näkyville eikä ulottuville.

Säilytä alkuperäisessä läpipainopakkauksessa.

Älä säilytä yli 25 °C.

Älä käytä tätä eläinlääkevalmistetta viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen, joka on ilmoitettu kartonkikotelossa merkinnän EXP jälkeen. Erääntymispäivällä tarkoitetaan kuukauden viimeistä päivää.

ERITYISVAROITUKSET

Erityisvaroitukset kohde-eläinlajeittain:

Yksittäisiä puutiaisia saattaa kiinnittyä tai yksittäisten hyttysten tai hietasääskien puremia saattaa esiintyä. Tästä syystä näiden niveljalkaisten kantamien taudinaiheuttajien siirtymistä ei voida täysin sulkea pois, jos olosuhteet ovat epäsuotuisat. Yksittäisiä puutiaisia saattaa kiinnittyä ja irrota ensimmäisten 24 tunnin aikana tartunnan jälkeen. Jos puutiaisia on kiinnittyneenä, kun valmistetta levitetään koiran turkkiin, kaikki puutiaiset eivät välttämättä kuole 48 tunnin kuluessa hoidon jälkeen.

Valmisteen teho kirppuja vastaan säilyy, vaikka hoidettu eläin on ajoittain kosketuksissa veteen (esim. uinti, pesu). Koiran ei kuitenkaan saa antaa uida eikä sitä saa pestä sampoolla 48 tuntiin hoidon jälkeen. Vältä hoidetun koiran tiheitä uintikertoja tai sampoopesukertoja, koska tämä saattaa vähentää valmisteen tehon säilymistä.

Kaikki talouden koirat suositellaan hoitamaan kirpputartunnan uusiutumisvaaran vähentämiseksi. Saman talouden muut eläimet pitää myös hoitaa niille sopivalla valmisteella. Koiran elinympäristö suositellaan lisäksi puhdistamaan aikuisista kirpuista ja kehittymässä olevista kirpuista ympäristöstä aiheutuvan tartuntavaaran vähentämiseksi.

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet:

Koska spesifisiä tutkimuksia ei ole tehty, valmisteen käyttöä alle 8 viikon ikäisille tai alle 2 kg:n painoisille koirille ei suositella.

Vältä tarkoin eläinlääkevalmisteen joutumista koiran silmiin.

On tärkeää, että valmiste levitetään alueelle, mistä koira ei pääse nuolemaan sitä pois, ja varmistetaan, että eläimet eivät nuole toisiaan käsittelyn jälkeen.

Koska valmiste sisältää permetriiniä, se saattaa aiheuttaa kissalle mahdollisesti kuolemaan johtavia kouristuksia. Jos valmistetta pääsee vahingossa kissan iholle, pese kissa sampoolla tai saippualla ja ota nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin ohjeiden saamiseksi. Jotta kissojen tahaton altistuminen valmisteelle voidaan välttää, hoidetut koirat tulee pitää erillään kissoista, kunnes käsitelty kohta on kuivunut. On tärkeää varmistaa, että kissa ei pääse nuolemaan koiraa tällä valmisteella käsitellystä kohdasta. Jos tällainen altistuminen tapahtuu, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin ohjeiden saamiseksi.

Älä käytä kissoille tai kaneille.

image1.png

Erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkevalmistetta antavan henkilön on noudatettava:

Eläimille.

Tämä valmiste voi aiheuttaa iho- ja silmä-ärsytystä. Vältä valmisteen pääsyä kosketuksiin ihon ja silmien kanssa. Älä avaa pipettiä lähellä kasvoja tai kasvoja kohden osoittaen. Jos valmistetta pääsee silmiin tai jos silmät ärsyyntyvät valmisteen annon aikana, huuhtele silmiä heti runsaalla vedellä.

Jos silmä-ärsytys pitkittyy, hakeudu lääkäriin. Jos valmistetta pääsee iholle tai jos iho ärsyyntyy valmisteen annon aikana, pese iho heti runsaalla vedellä ja saippualla. Jos ihoärsytys pitkittyy tai uusiutuu, hakeudu lääkäriin.

Henkilöiden, jotka ovat yliherkkiä fiproniilille ja/tai permetriinille, tulee välttää kosketusta tämän valmisteen kanssa.

Tämä valmiste on nieltynä haitallista. Vältä valmisteen joutumista kädestä suuhun. Älä tupakoi, juo tai syö valmisteen levittämisen aikana. Pese kädet käytön jälkeen. Jos nielet valmistetta, huuhtele suu ja käänny lääkärin puoleen, jos tunnet olosi sairaaksi.

Koska apuaine N-metyylipyrrolidoni saattaa huomattavan altistuksen jälkeen aiheuttaa sikiötoksisuutta ja sikiölle epämuodostumia, raskaana olevien naisten on käytettävä suojakäsineitä välttääkseen kosketuksen lääkevalmisteeseen.

Valmisteella hoidettuja eläimiä ei saa käsitellä ennen kuin valmisteen levityskohta on kuivunut eikä lasten saa antaa leikkiä valmisteella hoidettujen eläinten kanssa ennen kuin valmisteen levityskohta on kuivunut. Siksi suositellaan, että eläimiä ei hoideta valmisteella päivällä, vaan valmiste levitetään alkuillasta. Valmisteella äskettäin hoidettujen eläinten ei pidä antaa nukkua omistajien, varsinkaan lasten kanssa.

Säilytä pipetit alkuperäisessä läpipainopakkauksessa. Tyhjä pipetti on hävitettävä asianmukaisesti heti käytön jälkeen.

Muut varotoimet:

Valmiste saattaa vaikuttaa haitallisesti vesistöjen vesieläviin. Hoidettuja koiria ei pidä päästää pintavesiin 2 päivään hoidon jälkeen.

Tiineys ja imetys:

Laboratoriotutkimuksissa fiproniilin tai permetriinin ei ole todettu aiheuttavan epämuodostumia tai sikiötoksisia vaikutuksia.

Eläinlääkkeen turvallisuutta koirilla ei ole vahvistettu tiineyden ja laktaation aikana eikä siitokseen tarkoitetuille eläimille. Kaneilla ja rotilla tehdyistä laboratoriotutkimuksista, joissa on käytetty apuaineena N-metyyylipyrrolidonia, on saatu näyttöä sikiötoksisista vaikutuksista. Sitä voidaan käyttää vain hoitavan eläinlääkärin hyöty-riskiarvioinnin mukaan.

Yliannostus (oireet, hätätoimenpiteet, vastalääkkeet):

Turvallisuutta on tutkittu terveillä aikuisilla koirilla ja koiranpennuilla maksimiannokseen nähden enintään viisinkertaisilla annoksilla. Ohimeneviä haittavaikutuksia, kuten lieviä hermosto-oireita, oksentelua ja ripulia, saattaa esiintyä, mutta ne häviävät ilman hoitoa 1–2 päivän kuluessa.

Eläin pitää aina käsitellä sen painon mukaisella pipettikoolla.

ERITYISET VAROTOIMET KÄYTTÄMÄTTÖMÄN VALMISTEEN TAI JÄTEMATERIAALIN HÄVITTÄMISEKSI

Lääkkeitä ei saa heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana.

Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista. Nämä toimenpiteet on tarkoitettu ympäristön suojelemiseksi.

Valmiste tai käytetty pakkaus ei saa joutua lampiin, vesistöihin tai ojiin.

PÄIVÄMÄÄRÄ, JOLLOIN PAKKAUSSELOSTE ON VIIMEKSI HYVÄKSYTTY

26.4.2023

MUUT TIEDOT

Fiproniili on hyönteisiä ja puutiaisia tappava valmiste (insektisidi ja akarisidi), ja se kuuluu fenyylipyratsolien ryhmään.

Permetriini kuuluu tyypin I pyretroidien ryhmään. Tämän ryhmän valmisteet tappavat puutiaisia ja hyönteisiä (ovat akarisideja ja insektisidejä), ja niillä on myös karkotevaikutus. Valmisteen sisältämällä permetriinillä on karkotevaikutus hietasääskiä (4 viikon ajan > 80 %), hyttysiä ja puutiaisia vastaan.

Valmiste tappaa uudet tarttumassa olevat kirput (C. felis, C. canis) ja puutiaiset (I. ricinus ja R. sanguineus) 6 tunnin kuluessa, ja vaikutus jatkuu kuukauden ajan 2. vuorokaudesta alkaen valmisteen levittämisen jälkeen.

Yhdessä kokeellisessa tutkimuksessa todettiin, että valmiste vähensi epäsuorasti Dermacentor reticulatus ‑puutiaisten välittämän Babesia canis ‑infektion siirtymisriskiä valmisteen levittämisen jälkeen 7. päivästä alkaen 4 viikkoon saakka ja että se siten vähensi tässä tutkimuksessa hoitoa saaneiden koirien babesioosin riskiä.

Yhdessä kokeellisessa tutkimuksessa todettiin, että valmiste vähensi epäsuorasti Rhipicephalus sanguineus ‑puutiaisten välittämän Ehrlichia canis ‑infektion siirtymisriskiä valmisteen levittämisen jälkeen 7. päivästä alkaen 4 viikkoon saakka ja että se siten vähensi tässä tutkimuksessa hoitoa saaneiden koirien ehrlichioosin riskiä.

Valmisteen tehoa tartunnanaiheuttajien siirtymisen vähentämiseen kenttäolosuhteissa tapahtuneen luonnollisen altistuksen jälkeen ei ole kuitenkaan tutkittu.

MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI

Myyntiluvan haltija:

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics A/S

Weidekampsgade 14

2300 Kööpenhamina S

Tanska

AH.nordics@boehringer-ingelheim.com

Erän vapauttamisesta vastaava valmistaja:

Boehringer Ingelheim Animal Health France SCS

4, Chemin du Calquet

31000 Toulouse

Ranska